Borut Mekina

  • Borut Mekina

    25. 5. 2012  |  Mladina 21  |  Politika

    Jankoviću rumeni karton

    Če bi v Jankovićevi družini izdelovali izpušne sisteme, če bi se ukvarjali s kovinostrugarstvom, če bi počeli karkoli bolj oprijemljivega, bi bilo mnogo lažje. Tako pa - kadarkoli novinarji podrgnemo po Jankovićevem poslu ali poslu njegove družine, se sumi kar kopičijo. Janković in njegova družina sta seveda obogatela tudi zato, ker se ukvarjata s preprodajo zemljišč in nepremičninami. Za sklep se ni treba spuščati niti v podrobnosti, da družina Janković v zasebnih poslih igra vlogo posrednika, mešetarja, celo špekulanta - ki je v današnji fazi kapitalizma vreden prezira.

  • Borut Mekina

    18. 5. 2012  |  Mladina 20  |  Politika

    Janšev let na lastno odgovornost

    Turbopropelersko letalo z registracijo »PHUKK«, s katerim se je s počitnic v Grčiji vračala Janševa družina, je v slovenski zračni prostor priletelo 4. maja ob 22.20. Na letališču Brnik je letalo pristalo ob 22.39, v načrtu poleta, ki ga vsak pilot sestavi pred vzletom, pa je bilo zapisano »PRIVATE FLIGHT OWN USE«. To so nam potrdili tudi v slovenski kontroli zračnega prometa. Ko gre za prevoz diplomatov in drugih predstavnikov države, je navadno v načrtu poleta zapisano »STATE«. Kadar gre za komercialne prevoze, recimo Adrie Airways ali drugih manjših najetih poslovnih letal, pa kontrolorji poletov navadno preberejo sporočilo »SCHEDULED« ali »NON SCHEDULED«, za redne ali izredne lete.

  • Borut Mekina

    18. 5. 2012  |  Mladina 20  |  Politika

    Izgubljene ladje

    Ko se delež države v podjetju tako zmanjša, da znaša manj od 50 odstotkov, je podjetje za državo, ne glede na morebitne posebne dogovore, izgubljeno. Lep in aktualen primer je prodaja Splošne plovbe, družbe, zaradi katere se je Slovenija nekoč uvrščala med pomorske države. Paradržavna KAD in SOD sta prejšnji mesec pravzaprav morala sprejeti edino logično potezo, ko sta se odločila za unovčitev garancije, zaradi česar je moral nemški ladjar Peter Döhle za približno 60 milijonov evrov odkupiti še zadnji, 25-odstotni delež v podjetju. Kdor je spremljal razpravo o tej zadnji stopnji privatizacije, je zaznal zanimiv pojav: tokrat je predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj, torej »predstavnik« večinskega nemškega lastnika, slovensko javnost in politiko opozarjal na pomen nacionalnega interesa. Češ da je Slovenija tik pred tem, da izgubi »slovenske« ladje, da bo Nemec sedež družbe preselil iz Slovenije v Hamburg, da bo nehal zaposlovati ali štipendirati slovenske pomorščake in podobno. Narobe svet? Ne. Eno so besede, drugo pa interesi, ki za njimi stojijo.

  • Borut Mekina

    18. 5. 2012  |  Mladina 20  |  Politika

    NLB prodajajo zastonj

    Uradni načrti za privatizacijo NLB doslej nikoli niso predvidevali prodaje večinskega deleža banke tujemu lastniku. Prvi vladni program privatizacije NLB in NKBM je nastal leta 2001, štiri leta po državni sanaciji bank. Slovenija je edina postsocialistična država, ki je svoje banke sanirala sama. Država se je, da je počistila od 10 do 13 odstotkov t. i. slabe aktive slovenskih bank, zadolžila za približno 800 milijonov evrov (1,6 milijarde tedanjih nemških mark). In ker je po tem lahko črpala dobičke, so strokovnjaki načeloma nasprotovali takšni privatizaciji, kot so jo bili prisiljeni izpeljati v drugih vzhodnoevropskih državah. A zaradi hitrejše rasti in razvoja je bil svež kapital vedno dobrodošel.

  • Borut Mekina

    18. 5. 2012  |  Mladina 20  |  Politika

    Privatizacija NLB: Na črno in pod mizo

    Slovenija je v tem trenutku edina postsocialistična država, članica EU, ki še ima svojo glavno, t. i. sistemsko banko v državni lasti. Vse druge vzhodnoevropske države so svoje banke prodale in jih privatizirale. Prodale so jih večinoma zahodnoevropskim bankam, ki so pogosto v lasti zahodnoevropskih držav. Razlogi, ki so jih k temu vodili, so bili pogosto razumljivi. Recimo, da so jim tako svetovali tedanji ekonomski guruji, češ da bodo s tem finančni sistemi postali učinkovitejši. Ali pa da so njihove domače banke, zasnovane v centralističnem sistemu, brez osnovnega znanja in poslovnih tehnik. V naši neposredni soseščini imamo dve državi, Madžarsko in Hrvaško, ki sta lep primer takšne razprodaje. Ne glede na različne vzroke za privatizacijo pa v obeh državah s to privatizacijo in s tujimi bankami nimajo dobrih izkušenj: oboji bi si danes želeli nekakšno »NLB«.

  • Borut Mekina

    12. 5. 2012  |  Mladina 19  |  Politika

    Humanitarna pomoč SDS

    Vsak poslanec poleg redne plače prejema med drugim tudi dodatek za delo z volivci. Gre za mesečni pavšal, ki - odvisno od oddaljenosti poslančevega okraja od Ljubljane - znaša od 500 do 1000 evrov neto. Nadzora nad porabo tega denarja ni, resda mora vsak poslanec parlamentu vsako leto poročati o tem, kako je denar potrošil, a pogled v poročila pokaže, da so ta izredno skopa. Kljub temu je seveda jasno, kaj je upravičeno porabljen denar za delo z volivci. Gre za stroške, povezane z organizacijo srečanj, s porabo goriva ali plačilom pogostitev in morda s porabo pisarniškega materiala v poslanskih pisarnah.

  • Borut Mekina

    11. 5. 2012  |  Politika

    Manipulacija Janševega kabineta

    V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so danes poskušal dokazati, da delujejo učinkovito in odkrito. Ko je zjutraj izšla Mladina, v kateri smo pisali o Janševem dragem najemu zasebnega letala za njegov dopust na grškem otoku Kos, so v stranki SDS že čez par ur na različnih spletnih straneh, ki jih obvladujejo, začeli objavljati razno skenirano dokumentacijo. Sprva so v časniku Finance "pridobili" dokumente, ki naj bi dokazovali Mladinine laži, sledila je objava drugega dela dokumentov na spletni strani SDS, potem so nove dokumente objavili na spletnih straneh vlade in potem še na SDS-ovem portalu Politikis. Vse to v zgolj treh urah.

  • Borut Mekina

    11. 5. 2012  |  Mladina 19  |  Politika

    Janša na dopust z zasebnim letalom?

    Predsednik vlade Janez Janša bi moral v četrtek, 3. maja, na Dunaju pričati v primeru Patria. Na isti dan bi morala „v živo“ v Ljubljani zasedati vlada. Med prvomajskimi počitnicami je potekal sklepni del pogajanj s sindikati o rebalansu proračuna in vladnih varčevalnih ukrepih. Koalicija je pred tem celo napovedala ukinitev praznovanja 2. maja - zaradi krize. Kajti vsak dan, je Janša ponavljal do prevzema oblasti, je Slovenija zadolžena za nekaj milijonov več, kot jih zasluži. In v teh napetih dnevih si je predsednik vlade med prvomajskimi počitnicami v nasprotju z vsemi svojimi asketskimi izjavami privoščil pravi mali japijevski eksces.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    26. 4. 2012  |  Mladina 17  |  Družba

    Tzvetan Todorov: "Poglobitev krize je nujna za vrnitev demokracije, da bomo naredili korak k boljšemu ravnovesju."

    Leta 1963 je Tzvetana Todorova v Francijo pregnal komunizem. Danes, po 50 letih, je Todorov vodja raziskav v slovitem francoskem CNRS-ju (Centre national de la recherche scientifique) – nacionalnem centru za znanstvene raziskave, kar pomeni, da sodi v francosko intelektualno smetano. Lahko bi rekli, da je filozof, eden vodilnih francoskih in svetovno znanih poststrukturalistov. Njegova dela so že več kot 20 let študijsko gradivo jezikoslovcev, zgodovinarjev, antropologov. Recimo njegov pogled na kolonizacijo Amerike, njegove študije o etiki v koncentracijskih taboriščih ali iz zadnjega obdobja njegovo razmišljanje o odnosu zahodne civilizacije do novodobnih »barbarov« v spopadih med civilizacijami. Zaznamoval ga je torej komunizem. Danes, v času krize, ugotavlja, da se ta stara grožnja vrača. Le da zaradi simpatične embalaže, v kateri prihajajo novodobni »komunisti«, tega ne opazimo tako zlahka. Todorov je Slovenijo obiskal v sklopu projekta EPK – Evropske prestolnice kulture.

  • Borut Mekina

    26. 4. 2012  |  Mladina 17  |  Politika

    Politična diskvalifikacija učiteljev

    José Ángel Córdova Villalobos je mehiški minister za izobraževanje. Pred približno petimi leti je Villalobos imel, sodeč po zadnji raziskavi organizacije OECD o kvaliteti in tendencah izobraževanja v razvitem svetu, resen politični problem. Leta 2006 so v Mehiki med starši izvedli javnomnenjsko ra–ziskavo o kakovosti njihovega šolskega sistema. In čeprav je Mehika po kakovosti izobraževalnega sistema na repu držav OECD, je anketa presenetljivo pokazala, da je njihov šolski sistem odličen. Kar 77 odstotkov vseh vprašanih staršev je namreč menilo, da je šola, ki jo obiskujejo njihovi otroci, »dobra« ali celo »zelo dobra«.

  • Borut Mekina

    20. 4. 2012  |  Mladina 16  |  Politika

    Varčevanje: Obtožujem!

    Se še spomnite zadnje »aferice« v zvezi z nakupom avtomobila za predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča? Državni svet je želel kupiti novega BMW-ja ali Audija A6 za okoli 30 tisoč evrov. Prejšnji avto so jim namreč ukradli in zavarovalnica jim je nakazala zavarovalnino za novega. Ko je novica prišla v javnost, je sledilo vsesplošno zgražanje. Javil se je tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant, ki je ocenil, da v času hude krize državni svet tako dragega avtomobila ne potrebuje: »Načrtovani nakup službenega avtomobila za državni svet je v sedanjem času neprimeren in neupravičen,« je dejal Virant, ki je predlagal, da parlament svetu odstopi enkrat cenejšega, rabljenega Renaulta Laguno. S tem je bilo sicer aferice konec, kljub temu pa je v javnosti znova ostal vtis, da je stiska z javnimi financami res zelo huda in da so upravičeni še hujši rezi. Ne samo v javne plače, ampak tokrat celo v socialne pravice.

  • Borut Mekina

    19. 4. 2012  |  Politika

    Hojsova manipulacija

    "Krčenje obrambnih izdatkov je res zaskrbljujoče" naj bi včeraj v Bruslju opozoril obrambni minister Aleš Hojs. Na vprašanje, koliko bo izgubilo ministrstvo za obrambo z rebalansom proračuna, je minister v Bruslju najprej odgovoril, da tega raje ne bi povedal. Nato pa je le dejal, da bo ministrstvo za obrambo "glede na veljavni proračun iz leta 2012 izgubilo 93 milijonov evrov, kar je okoli 20 odstotkov".

  • Borut Mekina

    6. 4. 2012  |  Mladina 14  |  Politika

    Kučan brez državniškega pogreba

    Zelo skopo in na kratko je vlada na svoji predzadnji seji poročala javnosti o spremenjenih protokolarnih pravilih. Urad za komuniciranje je v enem odstavku objavil zgolj to, da se protokolarna pravila spreminjajo »predvsem« v delu, ki se nanaša na delovanje koordinacijskega odbora za državne proslave. V prihodnje naj bi administrativno-tehnična, finančna in organizacijska opravila za delo koordinacijskega odbora za državne proslave zagotavljala vladni sekretariat in protokol, ne pa več ministrstvo za kulturo, je pisalo v sporočilu. Več kot zanimivo je, da so pri tem izpostavili najmanj zanimivo in najbolj birokratsko spremembo. Vse ostale pa so zamolčali.

  • Borut Mekina

    6. 4. 2012  |  Mladina 14  |  Ekonomija

    Težave v Šoštanju?

    Ali se bo projekt TEŠ 6 nazadnje izplačal, je odvisno predvsem od Premogovnika Velenje. Je v premogovniku dovolj kakovostnega premoga, ga bodo v prihodnjih desetletjih odkopali po obljubljeni ceni, nižji od 23,18 evra za tono? Zagovorniki projekta so dokazovali, da težav s premogom ni, čeprav so nasprotniki trdili, da bo premoga ali zmanjkalo ali pa se bo zaradi vse bolj zapletenega pridobivanja zvišala njegova cena, s tem pa bi se zrušila ekonomika projekta ...

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    30. 3. 2012  |  Mladina 13  |  Politika

    Ko se neznanje kompenzira z odločnostjo

    »Ko enkrat začutiš vonj nafte, si zasvojen. To je hujše kot droga,« je dejal Radovan Žerjav leta 2000, ko je bil v Nafti Lendava pristojen za tehnično področje. V devetdesetih je namreč na mariborski tehniški fakulteti diplomiral in potem magistriral iz predelave nafte in biodizelskega goriva, kar ga je vodilo v »slovenski Teksas«, v vodstvo naše edine naftne družbe. Nedvomno je Žerjav avtoriteta na področju destilacijskih postopkov. Res je, kot je večkrat poudaril, da Nafta Lendava »ne more delati makaronov«. A če je pri kuhanju surove nafte kavbojska odločnost celo zaželena, utegne imeti pri vodenju gospodarske politike eksplozivne učinke.

  • Borut Mekina

    30. 3. 2012  |  Mladina 13  |  Politika

    Odvzeli bodo materam in očetom

    Vrednota družine in materinstva je ena najbolj opevanih v sedanji koaliciji. V koalicijski pogodbi so partnerji tudi zapisali, da si bodo prizadevali za »izboljšanje razmer za oblikovanje in razvoj družin ter povečanje rodnosti«, saj izhajajo iz temeljne vrednote, »ljubezni do svojih otrok, ki jim želimo omogočiti boljše življenje, iz spoštovanja do svojih prednikov, ki so nam Slovenijo zaupali v začasno varstvo, in odgovornosti do volivcev, ki so nam zaupali svoj glas«. Tako med drugim obljubljajo tudi, »da bodo olajšave za otroke ostale najmanj na obstoječem nivoju«.

  • Borut Mekina

    30. 3. 2012  |  Mladina 13  |  Politika

    Kdo je dobil denar od prodaje?

    Tako rekoč nobena večja prodaja državnih podjetij iz časa „umika države iz gospodarstva“ pod prvo vlado Janeza Janše se ni končala brez hujših nepravilnosti. Paradržavna KAD in SOD bosta v kratkem, bolj iz obupa, prodala še preostali, 25-odstotni državni delež v edinem slovenskem ladjarju, Splošni plovbi. Vlada tedaj Splošne plovbe ni prodala zgolj pod vrednostjo, ampak je nemškega lastnika tudi oprostila plačevanja davkov. Od več kot sto milijonov dobička v zadnjih treh letih država ni dobila niti evra. Podobno je bilo z Mercatorjem: ravno ta mesec je višje sodišče uvedlo preiskavo. Janeza Janše, ki se je o prodaji dogovarjal v svojem kabinetu, sicer ni med obtoženimi, a tožilstvo zlorabo položaja očita med drugimi obema bivšima vodjema paradržavnih služb, Marku Pogačniku in Tomažu Toplaku iz stranke SDS.

  • Borut Mekina

    23. 3. 2012  |  Politika

    Cenzura na RTVS: Nove satirične oddaje "Hribovci" vodstvo nacionalke ne želi

    Zadnji anti-satirični "incident" - odločitev vodstva RTV Slovenija, da zaradi komičnih nastopov ob podelitvi viktorjev posnetek začasno umakne pred javnostjo do izvedbe referenduma o družinskem zakoniku, ni osamljen primer. Po ukinitvi "TV Popra" že pred leti, je lani ugasnila sicer že tako ali tako precej "uravnotežen" Hri-Bar, vodstvo RTV Slovenija pa si sedaj prizadeva, da tudi nadaljevanja Hri-Bara gledalci ne bi videli.

  • Borut Mekina

    23. 3. 2012  |  Mladina 12  |  Politika

    Kadrovski cunami 2.0

    V prvem mesecu dni je nova vlada sprejela celo vrsto spornih kadrovskih potez, povečala je tudi kvoto tistih, ki jih je mogoče zaposliti po političnem ključu, torej brez razpisov, na podlagi zaupanja. Zadnji teden je na vrh Arhiva Slovenije kot vršilca dolžnosti imenovala zgodovinarja Jožeta Dežmana, ki sicer ni arhivist po stroki, bivšega direktorja arhiva Dragan Matića pa je odpustila iz službe, ker je pred referendumom o arhivih zagovarjal drugačno stališče kot sedanje vladne stranke. Mimogrede, takšno stališče so zagovarjali vsi arhivisti.

  • Borut Mekina

    23. 3. 2012  |  Mladina 12  |  Politika

    Tragikomedija: Vrag je vzel šalo

    V sosednji Avstriji je politična satira priljubljen žanr. Na javni televiziji ORF so od osemdesetih let z novo generacijo kabaretistov satirične oddaje predvajane v najbolj gledanih terminih. V zadnjih nekaj letih se je na ORF zvrstilo kar nekaj inovativnih oddaj. Eno izmed njih, Oddajo brez imena (Sendung ohne Namen), satirični, političnokritični in samoironični kolaž asociacij, je leta 2002 Evropska federacija javnih televizij označila celo za poseben žanr. Poleg ostalih izdelkov, recimo oddaje Štirje (Die 4 da) ali Mi smo Kajzerji (Wir sind Kaiser), v kateri se ustvarjalci vsak teden norčujejo iz Avstrije in Avstrijcev, ima posebno mesto še znana oddaja Dorfers Donnerstalk.

  • Borut Mekina

    23. 3. 2012  |  Mladina 12  |  Politika

    Direktorat za medije: Petkov novi peskovnik

    Kako oblast nadzira medije? Eden najbolj znanih odgovorov na to vprašanje je tisti Noama Chomskega. Odgovor je postavil na glavo, vprašal je: „Kako se nadzoruje General Motors? To ni vprašanje. Eliti ni treba nadzorovati General Motorsa, saj je njena last.“ Oblast seveda ne potrebuje Mira Petka v funkciji direktorja medijskega direktorata na ministrstvu za kulturo, zato da bi nadzorovala medije. Zato da bi usmerjala državno pomoč iz medijskega sklada k „svojim“ tednikom in radiem, zato da bi oglaševalski denar državnih podjetij kanalizirala v „pravi“ smeri. Ne, zato oblast ne potrebuje Mira Petka, dovolj je, da direktor RTV Slovenija ve, kdo ga imenuje, dovolj je, da predsednik uprave Petrola ve, kako ga doseže vladna roka.

  • Borut Mekina

    16. 3. 2012  |  Mladina 11  |  Ekonomija

    Minister za ujčkanje najbogatejših

    Z »elito« ali z »višjim slojem« sociologi navadno mislijo na zgornjih 10 odstotkov najbogatejših. V Sloveniji, kjer so dohodkovne razlike razmeroma majhne, se ta, »dohodkovna« elita začne že relativno hitro. Vanjo sodijo na primer vsi tisti, katerih povprečni mesečni dohodek je višji od 2300 evrov bruto. A to je seveda šele začetek višjega sloja. Na njegovem vrhu lahko najdemo 2000 tistih, ki na mesec zaslužijo več kot 15 tisoč evrov, pod njimi 2000 tistih, ki zaslužijo več kot 10.500 evrov bruto, pa naslednjih 2000, ki zaslužijo okoli 9000 evrov bruto. Zakaj naj bi država sedaj tej eliti na mesec podarila še 35 evrov?

  • Borut Mekina

    16. 3. 2012  |  Mladina 11  |  Politika

    Nagrajen za brezplačnike: Aleš Hauc in njegovo prijateljevanje z SDS

    Aleš Hauc, verjetni novi predsednik uprave NKBM, je v preteklosti naredil veliko za stranko SDS. Pošta Slovenije je bila pod njegovim vodstvom drugi najpomembnejši oglaševalec v brezplačnikih te stranke; te je Hauc tedaj sponzoriral s kar 50 tisoč evri, poleg tega je tedaj Pošta Slovenije stranki SDS pomagala še z drugimi uslugami. Recimo z zelo visokimi popusti, s katerimi je kršila celo svoje lastne, notranje pravilnike, ali s tem, da je podjetjema, ki sta brezplačnike izdajali, gledala skozi prste in ju „kreditirala“, ko sta bili plačilno nesposobni.

  • Borut Mekina

    16. 3. 2012  |  Mladina 11  |  Politika

    Pezdirja nikar!

    Rado Pezdir ni pomemben ekonomist, tudi pronicljiv komentator ni ali uveljavljen strokovnjak. Odkar se je dejavno vključil v stranko Gregorja Viranta, je predvsem politik, ki ima svojo rubriko v medijih, podobno, kakor je imel nestrpni Zmago Jelinčič nekoč svojo oddajo na televiziji. In tako kot Jelinčič je tudi Pezdir populistični politik, kakršni v Sloveniji s kričanjem praviloma preživijo predvsem zaradi vse krajšega javnega spomina v dobi internetne revolucije.

  • Borut Mekina

    9. 3. 2012  |  Mladina 10  |  Politika

    Usodni Stres

    Le še 311 evrov ima Gospodarstvo Rast na svojem računu v banki NKBM. Še 128 evrov je v hišni blagajni podjetja, na Slovenski 17 v Mariboru, ostalo premoženje pa je v finančnem smislu bolj ali manj nelikvidno. To so recimo različne barve, laki, razredčila s pretečenim rokom trajanja, gobice, večji in manjši vijaki pa tudi »zlati lističi«, namenjeni restavratorstvu, shranjeni v kleti podjetja. Vse to je skupaj vredno okoli 6000 evrov, piše v minuli teden objavljenem poročilu stečajne upraviteljice tega podjetja, ki je bilo nekoč odskočna deska za finančne avanture mariborske nadškofije.

  • Borut Mekina  |  foto: Tone Stojko

    2. 3. 2012  |  Mladina 9  |  Politika

    Bavčarjevo sprenevedanje

    Bil je četrtek, 27. februarja 1992. Zgodaj zjutraj so vsi občinski upravni organi po telefaksu iz Ljubljane prejeli depešo št. 0016/4-14968. Podpisal jo je Slavko Debelak, tedanji podsekretar in direktor uprave za upravno-pravne zadeve notranjega ministrstva. Depeša je imela uradni naslov Izvajanje zakona o tujcih – navodilo, v njej pa je bilo poudarjeno, da morajo vsi organi s tistim dnem pri vseh nekdanjih državljanih SFRJ, ki niso zaprosili za državljanstvo, dosledno upoštevati zakon o tujcih. »Vzporedno s tem naj se prične tudi razčiščevanje evidenc. V ta namen je že izdelan projekt računalniškega vodenja evidenc tujcev, za kar bo potekalo tudi usposabljanje ...« je zapisal Debelak.

  • Borut Mekina

    2. 3. 2012  |  Mladina 9  |  Politika

    Kitajcem ja, Jugoslovanom ne

    Izvršni svet oziroma notranje ministrstvo pod vodstvom Igorja Bavčarja leta 1991, ko so sprejemali zakon o tujcih, »ni podpiralo« dopolnila k 81. členu, s katerim bi preprečili odvzem stalnega prebivališča tistim Jugoslovanom, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo. V dopolnilu k 82. členu pa je izvršni svet predlagal, da drugi tujci, npr. Kitajci, Američani, Nemci, stalno prebivališče v novi Sloveniji še naprej ohranijo.

  • Borut Mekina

    2. 3. 2012  |  Mladina 9  |  Politika

    Hvaležnost pa taka

    Leta 1988 je Društvo slovenskih pisateljev začelo serijo „izrednih literarnih večerov“, kasneje imenovanih protestni večeri, v podporo Janezu Janši, Ivanu Borštnerju in Davidu Tasiću, ki jih je JLA tedaj aretirala. Urednik 19. protestnega večera je bil pesnik in publicist Ciril Zlobec, ki je v podporo Janši tisti večer povabil še druge sodelavce revije Sodobnost, recimo Janeza Menarta, Iva Minattija, Toneta Peršaka, Vinka Möderndorferja ... Za uvod je prebral svojo pesem Triptih o narodu.

  • Borut Mekina

    2. 3. 2012  |  Mladina 9  |  Politika

    Več politično imenovanih

    Poleg tega zakon o javnih uslužbencih omogoča, da vlada tem politično nastavljenim svetovalcem še dodatno zviša plačo, in sicer za 20 odstotkov, „če so za to zagotovljena finančna sredstva“. V času Pahorjevega mandata so se na začetku zaradi krize in vladnih priporočil kabinetno zaposleni večinoma odpovedali temu izrednemu, 20-odstotnemu zvišanju. Špela Vovk, bivša Pahorjeva PR-ovka pravi, da so se za to v kabinetu predsednika vlade prvo leto ali dve odločili tako rekoč vsi, Pahor pa je, kot je znano, mandat začel tudi z obljubo, da bo kavo sebi in drugim plačeval iz svojega žepa.

  • Borut Mekina

    24. 2. 2012  |  Mladina 8  |  Politika

    Nagrajeni kadri

    Oblast sestavljajo ljudje. Načeloma so doslej vse koalicije poudarjale, da bodo pri zamenjavi oblasti na vrh postavile sposobnejše, bolj kompetentne in bolj strokovne kadre. Tudi nova koalicija se je zavezala k spoštovanju visokih standardov. V koalicijski pogodbi so zapisali, da bodo »kadrovali izključno po sposobnosti, osebni poštenosti in pripravljenosti, da izvajajo program vlade ter po svojih močeh prispevajo k izhodu iz krize in rasti blagostanja državljanov.