Saša Eržen

  • Saša Eržen

    8. 11. 2019  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Hudo

    Nevihte v oblaku

    Iz steklene krogle morda ne moremo razbrati vremenske napovedi, iz steklenega oblaka pa lahko, seveda če gre za storm cloud, nevihtni oblak, kot se imenuje steklena posoda v obliki oblaka na lesenem podstavku, ki napoveduje vreme na staromoden način. Nevihtni kozarec (angl. storm glass) je kar stara iznajdba; že kapitan FitzRoy, ki se je z Darwinom leta 1831 odpravil na skoraj petletno potovanje z ladjo Beagle in velja za pionirja meteorologije, je bil navdušen nad uporabo vremenskih steklenih posod, ki so jih v Italiji, Franciji in Nemčiji poznali desetletja. Običajno so napolnjene z destilirano vodo, kalijevim nitratom, amonijevim kloridom, etanolom in kafro. Sestavine reagirajo na zračni pritisk ter temperaturne spremembe in tako napovejo spremembo vremena. Če je tekočina prosojna, se lahko nadejamo lepega vremena, če se pojavijo kristalčki, pa lahko glede na njihovo obliko, velikost, količino in lego sklepamo o vremenskih pojavih, kot so oblaki, dež, veter, sneg, nevihta. Po prihodu v nov dom vremenoslovski oblak oziroma kozarec potrebuje kakšen teden za aklimatizacijo, preden se lahko zanesemo nanj.

  • Saša Eržen

    30. 10. 2019  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Hudo

    Pyro mini 

    Pozabite najnovejšo pametno uro – svoje prijatelje, sodelavce, znance in naključne mimoidoče lahko osupnete z zapestnim metalcem ognja in se pri tem počutite kot James Bond. Pyro mini, kot se imenuje pirotehnična naprava v velikosti ročne ure, strelja majhne ognjene izstrelke, ki bliskovito poletijo do tri metre daleč, preden se razblinijo. Zapestni pirotehnični pripomoček so sprva razvili za poklicne čarodeje. Kot ’strelivo’ služita bombažna vata in papirnati robček, ki sta zaradi posebne obdelave vnetljiva; njuna količina, ki je priložena mini metalcu ognja, zadošča za 120 izstrelkov. Ognjemetalec ima dve odprtini in lahko ogenjčke meče iz obeh hkrati ali samo iz ene. Pritrjen je na zapestni pašček in ga je mogoče skriti celo pod rokav, je pa tudi snemljiv ter s pomočjo antene deluje na daljinsko upravljanje, na razdalji do devetih metrov. Napaja se prek USB-kabla, ki ga boste redko potrebovali, saj eno polnjenje zadošča za 600 izstrelitev. Če pri roki ni drugega ognja, je z njim mogoče prižgati svečo, opozarjajo pa, da ne gre za igračo in da ga mlajši od 18 let ne smejo uporabljati.

  • Saša Eržen

    25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Hudo

    Supermedo

    Obstaja gumijasti medvedek, pri katerem je smiselnost uporabe pomanjševalnice vprašljiva, saj v višino meri kar štiriindvajset centimetrov in tehta skoraj poltretji kilogram. Supermedo iz želeja, ki je 1400-krat večji od običajnega gumijastega medvedka, že deset let »skrbi za to, da imajo zobozdravniki delo«, vse primerke pa ročno izdelajo v ZDA. Na voljo je v različnih barvah in okusih, kot so borovnica, pomaranča, češnja, žvečilni gumi, grozdje, jabolko, kola, pa tudi v mavrični izvedbi s tremi različnimi okusi. Vsekakor ni dobro celega pojesti naenkrat, saj ima kar 6120 kalorij. Priporočajo, da ga použijete v enainpetdesetih porcijah, od katerih vsaka vsebuje 120 kalorij. Dokler ga ne zmanjka, ga ovitega v plastično folijo, v vrečki ali posodi hranite v hladilniku. Rok uporabe je približno eno leto. Ljubitelji žele bonbonov, pozor, obstaja tudi impresiven gigantski gumi črv, dolg petinšestdeset centimetrov. Oba izdelka sta primerna le za mesojedce, vsebujeta namreč želatino prašičjega izvora.

  • Saša Eržen

    18. 10. 2019  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Hudo

    Plavajoči kakci

    Predšolskim otrokom se zdijo kakci precej zabavni in verjetno je prav njim prvotno namenjena igrica, pri kateri je treba loviti plavajoče iztrebke. Ti so izdelani iz trde rjave plastike in imajo oči, brez katerih bi bili videti dokaj realistično. Igračo sestavlja šest kakcev, od tega tri klobasice in trije kupčki. Oči pripomorejo k poosebitvi, tako da lahko posameznim drekcem nadenete imena. Z njimi se lahko otroci in odrasli zabavajo med kopeljo v kadi, iz vode pa jih je mogoče loviti tudi v skledi, umivalniku, vedru, pomivalnem koritu, bazenu ali akvariju. Začetnikom svetujejo, da igrive fekalije iz vode polovijo s pomočjo mreže z ročajem, starejšim oziroma izkušenejšim je namenjena ribiška palica, ki ima na vrvici privezan plastični trnek. Če je plastično sranje to, kar želite, da Miklavž, Božiček ali dedek Mraz v lepem ovoju nastavi pod novoletno jelko, v spletnih trgovinah poiščite fishing for floaters, kot se igra izvorno imenuje. Ponarejeni iztrebki niso primerni za otroke, mlajše od treh let.

  • Saša Eržen

    11. 10. 2019  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

    Negro čokolada

    Čips z okusom špagetov bolognese, čokolada z okusom japonskega hrena vasabija, sladkorne palčke z okusom pečenkine omake ali žvečilni gumiji z okusom mila dokazujejo, da je v svetu prigrizkov v modi bizarnost. Zato odločitev tovarne Pionir iz Srbije, ki že od leta 1928 izdeluje črne trde bonbone negro z dimnikarjevo podobo na embalaži, da ob stoletnici delovanja združi okus svojih legendarnih bonbonov in svoje mlečne čokolade, niti ne čudi. V nasprotju s splošnim prepričanjem ime bonbonov ni povezano ne s črno barvo bonbona ne z rasizmom, temveč gre za priimek stvaritelja. Italijan Pietro Negro je v 20. letih prejšnjega stoletja živel in delal na Madžarskem, kjer naj bi ustvaril znamenite bonbone s sladkim korenom in meto, ki so tam priljubljeni še danes. Tovarna Pionir sicer stoji v Subotici, le streljaj od madžarske meje, in jo je ustanovil Jozsef Ruff. Čeprav so bonboni črni, je polnilo čokolade z njihovim okusom belo. Kakopak sta mu dodani aromi mete in sladkega korena; slednja je skupna bonbonom negro in bronhi, zato bo morda čokolada všeč tudi ljubiteljem okusa konkurenčnih hrvaških bonbonov, s pomočjo katerih se lažje diha.

  • Saša Eržen

    4. 10. 2019  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

    Natikač s krtačo

    Če se težko ali neradi sklanjate in se vam, kadar stojite pod prho ali ležite v kadi, zdijo vaša stopala neverjetno daleč, lahko za pomoč pri njihovi negi uporabite posebno obuvalo. Plastični natikač s ščetinasto notranjostjo, ki ni namenjen hoji, temveč negi stopal, vas bo odrešil sklanjanja, stanja na eni nogi ali vratolomne telovadbe med kopeljo. S pomočjo priseskov na podplatu natikača slednjega pred uporabo pričvrstite na tla ali stranico kadi, po uporabi pa na kopalniške ploščice, da se odcedi. Ko boste z njim med prhanjem ali kopanjem pošprudlali stopalo, mu boste privoščili tako masažo kot piling ter ga ponegovali od pete do prstov. Več kot tisoč ščetin različnih debelin in dolžin stopalo zmasira ter obdela z vseh strani, s pomočjo ščetin na plastičnem paščku bo poščetkan tudi nart, plovec pa poskrbi za odstranjevanje odmrle kože na peti. Pripomoček za mokro nego stopal lahko uporablja vsa družina in ga je mogoče očistiti v pomivalnem ali pralnem stroju.

  • Saša Eržen

    27. 9. 2019  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

    Zaščitno pohištvo

    Japonska naj bi se bolj ali manj opazno stresla vsakih pet minut, potresov, ki jih ljudje dejansko občutijo, je tam kakih dva tisoč na leto, uničujočih potresov pa nekaj na stoletje. Zato se na Japonskem posamezniki preventivno radi opremijo s čeladami, zložljivimi čeladami in celo protipotresnim stolom, katerega naslonjalo po potrebi služi kot čelada in ki ne zaščiti le glave, temveč tudi vrat in hrbet. Stol z imenom mamoris – sestavljanka iz japonskih besed »mamoru«, ki pomeni zaščititi, ter »isu«, stol – je v svojem studiu Znug Design oblikoval Nezu Kota. V letih, odkar je na voljo, je v nekaterih japonskih korporacijah že postal del pisarniške opreme. Na sedalu ima gumb, ki ga zavrtimo v eno ali drugo smer, s čimer se naslonjalo sprosti, da ga lahko snamemo in nataknemo nase kot čelado, ki jo pod brado nato pričvrstimo s trakom. Inovativni stol z dvojno uporabnostjo v estetskem smislu ni ravno presežek japonskega oblikovanja, saj zaradi izbokline pod sedežem spominja na prenosno straniščno školjko, še zlasti, ker je bel. A pri naročilu več kot tristo kosov ga izdelajo v katerikoli barvi.

  • Saša Eržen

    20. 9. 2019  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

    Lulalnik

    Malčki se spomnijo, da jih tišči lulat, tudi ob najbolj neprimernih trenutkih. A sodobnih staršev to ne spravi v zadrego, saj so opremljeni s posebno posodo za lulanje, ki jo nosijo s sabo v torbici, imajo obešeno na otroškem vozičku ali okoli zapestja, prilega se celo držalu za pijačo v avtomobilu. Bidon za urin pride prav med sprehodom, na otroškem igrišču, v trgovini, med vožnjo z avtom ter vselej, kadar se hočemo z otroki izogniti uporabi javnih stranišč; seveda le pri mali potrebi. Naprodaj je v nekaj izvedbah, v katere gre od slabega do dobrega pol litra urina. Vse so plastične, barvite, luškane in privlačne za otroke. Ustje je ergonomično oblikovano tako, da se lulanik za punčke razlikuje od tistega za fantke, obstajajo pa tudi uniseks različice s širšim ustjem, pokrovčkom v obliki živalske glave in posodo, raztegljivo kot harmonika. Posodo z urinom je treba po tem, ko jo izpraznimo, dobro umiti, da se ne navzame vonja. Pri vseh ljubkih stekleničkah, ki so v bistvu prenosne kahlice, je treba kakopak paziti, da jih kdo po pomoti ne bi zamešal z bidonom za vodo.

  • Saša Eržen

    13. 9. 2019  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

    Minidom

    Minimalistično bivališče, imenovano ekokapsula, izvorno ecocapsule, ki ga je zasnovalo slovaško zagonsko podjetje, je odslej prek platforme airbnb v Bratislavi na voljo vsem, ki bi želeli preizkusiti samooskrbno življenje na desetih kvadratnih metrih. Prvih petdeset kupcev bo za prvo generacijo ekokapsul plačalo po 79.900 evrov, ko bo stekla množična proizvodnja, bo treba zanjo odšteti manj. Jajčasti domek je dovolj velik za eno do dve osebi; poltretji meter visoka kapsula je dolga štiri metre in pol, široka pa 220 centimetrov. Ni je treba priključiti na vodovod ali električno napeljavo, saj zbira in filtrira deževnico ali katerokoli drugo vodo, ki je na voljo, elektriko pa ustvarja s pomočjo vetrnice in solarnih panelov. Njena notranjost spominja na počitniško prikolico; kuhinja je opremljena z indukcijsko kuhalno ploščo, mini hladilnikom in pomivalnim koritom, bivalni prostor s široko posteljo in mizo, kopalnica pa z umivalnikom, katerega pipa se spremeni tudi v prho, ter straniščem, ki izločke kompostira. Kompaktni dom futurističnega videza lahko naložimo na prikolico, podobno kot čoln, in ga z avtom odpeljemo ter prestavimo kamorkoli.

  • Saša Eržen

    6. 9. 2019  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

    Prepovedana hoja po vodi

    Če bi se Jezus pojavil danes in bi svojo hojo po vodi demonstriral sredi Tivolskega ribnika v Ljubljani, bi bil v resnih škripcih. Znak ob ribniku namreč hojo na vodni površini izrecno prepoveduje. Odlok o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, katerega del je omenjeni ribnik, sicer navaja, da se v dotičnem parku ni dovoljeno kopati ali potapljati, jadrati in »izvajati drugih dejavnosti na stoječih vodah«. Med te druge dejavnosti torej sodi tudi hoja po vodi. Samo domnevamo lahko, da so imeli snovalci znaka v mislih prepoved stopanja po vodni površini v zamrznjenem agregatnem stanju, torej po ledu, saj je takoj za hojo med prepovedanimi dejavnostmi na vodi našteto drsanje. Na Tivolskem ribniku, ki je od leta 1984 zaščiten kot del naravnega spomenika, je nedvomno prepovedan tudi zorbing, pri katerem lahko po površini vode hodimo oziroma se kotalimo in plazimo ujeti v veliki napihljivi žogi. Brez posebnih pripomočkov se človek na površini vode, ki je v tekočem agregatnem stanju, ne obdrži in bi lahko le hipotetično tekel po vodi, podobno kot kuščar bazilisk, če bi se premikal s hitrostjo 110 km/h.

  • Saša Eržen

    30. 8. 2019  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Hudo

    Kilpor 2.0

    Čiščenje por z vakumskim sesalcem je novi trend, ki naj bi pričaral »kožo kot iz revije«, čeprav je znano, da slednjo ustvari le programska oprema za retuširanje fotografij. Gre za ’nepogrešljiv’ kozmetični pripomoček za vse, ki se jim zdi, da bodo brez ogrcev srečnejši. Je občutno cenejši od enkratnega obiska pri kozmetičarki in nadomešča oldskul stiskanje mozoljev s prsti. Potop v svet sesalcev za pore oziroma lojnice razkrije nebroj različic z bolj ali manj poetičnimi imeni, med katerimi izstopata ocean heart, srce oceana, in sweet hut, sladka koča. Tu predstavljeni se imenuje kilpor in s številko 2.0, ki sledi imenu, napeljuje na misel, da gre za drugo, učinkovitejšo generacijo izdelka. Po tem, ko se z ročnim sesalcem počasi in sistematično sprehodimo čez ves obraz, pri čemer se zaradi vakuma na eni točki ne smemo zadržati več kot pet sekund, je treba uporabljeni nastavek sneti in očistiti z antibakterijskimi razkužili. Zanimivo, da imamo pore in ’umazane’ oziroma zamašene lojnice na obrazu tako ženske kot moški, a slednjih ne prikazuje in ne nagovarja niti eden od številnih oglasov ter promocijskih posnetkov za ta izdelek.

  • Saša Eržen

    23. 8. 2019  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

    Šest prijateljev

    Oboževalci televizijske serije Prijatelji (izvorno Friends), ki je zaznamovala konec prejšnjega in začetek tega stoletja ter na malih zaslonih živela kar deset sezon, bodo to jesen prišli na svoj račun. Ob 25. obletnici začetka predvajanja priljubljenega sitkoma si bodo lahko ducat najznamenitejših epizod ogledali na velikih platnih več kot tisoč kinodvoran, za zdaj le v ZDA. Po vsem svetu pa bo mogoče že od prvega septembra kupiti poseben komplet kock Lego, ki ponazarja lokal Central Perk, eno od treh glavnih prizorišč, kjer so se zbirali glavni junaki serije. Poleg minifigurice Rachel, ki je v prvih dveh sezonah v omenjenem lokalu delala kot natakarica, so v kompletu kakopak tudi Ross, Chandler, Monica, Joey in Phoebe, šestim prijateljem pa se je kot figurica pridružil še barista in vodja lokala Gunther. Komplet ponazarja snemanje serije, saj vključuje tudi studijske luči, sestavlja ga 1070 kock in je namenjen »otrokom« od šestnajstega leta starosti. Lego ima sicer v svoji ponudbi že leta posebno linijo kompletov, imenovano Friends, ki je namenjena deklicam in v kateri ne manjka kock roza in vijolične barve.

  • Saša Eržen

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

    Reon pocket

    Klimatizirane obleke so prihodnost in prihodnost je skoraj tu. Japonska multinacionalka Sony je svetu predstavila prvo klimatsko napravo, ki jo lahko vtaknemo v žep, za njeno izdelavo pa zbrala denar prek svoje platforme za crowdfunding, pri katerem finančna sredstva prispeva množica posameznikov. V tednu so dosegli zastavljeni cilj in za Reon pocket, kot so poimenovali mini klimo, ki deluje s pomočjo Peltierjevega elementa, samo na Japonskem zbrali več kot pol milijona evrov. Podporniki se bodo lahko z njo hladili oziroma greli od marca prihodnje leto; naprava namreč lahko hladi ali greje, pri čemer ohladi za največ 13 in ogreje za dobrih osem stopinj glede na okolico. V poletni pripeki naj bi tako namesto 36 stopinj Celzija pričarala občutek, kot da jih je 23 – idealno za poslovneže, ki tudi v najhujši vročini ne slečejo svoje uniforme. Nosili jo bodo pod zatiljem, v posebnem žepku spodnje majice, ter jo prek aplikacije in brezžične povezave bluetooth upravljali z mobilnim telefonom. Klimatsko napravo, ki je lažja in manjša od mobilca, namerava Sony na tržišče sicer poslati naslednje poletje, med olimpijskimi igrami v Tokiu.

  • Saša Eržen

    9. 8. 2019  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

    Bralni ležalnik

    Dopust za večino pomeni plažo, ta pa predvsem ležanje z občasno osvežitvijo v vodi. Ker se je treba med dolgotrajnim praženjem kože nekako zamotiti, dopustnice rade posežejo po čtivu, ki se ga je zaradi odsotnosti umetniške vrednosti oprijelo prav ime »plaža«. Za bralke in bralce plažnega čtiva je kot nalašč ležalnik z obloženo luknjo, v katero zakopljejo obraz, kadar berejo leže na trebuhu. Knjiga ali revija je pri tem odložena na tla v senco pod ležalnikom; ta je kot naročena tudi za vse, ki so presedlali na e-bralnike ali se ne ločijo od ekrana svojega telefona. Ležalni stol je sicer videti čisto običajno, zaradi svoje posebne odprtine pa spominja na mize za masažo, ki imajo vdelano luknjo za obraz, da ima stranka med obdelovanjem hrbta zravnano hrbtenico, vrat in glavo. Med ležanjem na hrbtu luknjo prekriva blazina, ki je pritrjena na vrh ležalnika. Bralni ležalnik, ki je zložljiv, obstaja v več barvah, deluks različici z naslonjali za roke in posebni izvedbi za ženske, ki ima en del mehkejši, namenjen udobnejši namestitvi oprsja. Ponudnik ležalnikov z luknjo, v katero zakopljemo obraz, se, kako primerno, imenuje ostrich, noj.

  • Saša Eržen

    2. 8. 2019  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

    Slina proti gubam

    Polžja slina je v zadnjih letih postala globalni kozmetični hit. Prozorna sluz, ki jo polži izločajo, da lažje lezejo in kljubujejo gravitaciji, pa tudi kadar so prijetno ali neprijetno vznemirjeni, je pravi koktajl sestavin, ki obnovijo in pomladijo kožo ter se uspešno spopadejo z aknami, brazgotinami, kuperozo. Polže naj bi v lepotilne namene uporabljali že stari Grki, novodobni kozmetični biznis pa je sprožilo naključno odkritje družinskega podjetja iz Čila, ki je polže gojilo za francoski trg in ugotovilo, da po prijemanju polžev koža rok postane mehkejša ter da se ureznine hitreje celijo. Domačo zgodbo o uspehu polžje kreme smo lahko spremljali v drugi sezoni oddaje Štartaj, Slovenija! na Pop TV. Na svetu obstaja peščica kozmetičnih salonov, kjer se strankam polži sprehajajo po obrazu in telesu, večina raje posega po kremah, gelih in maskah s polžjo slino. To na polžjih farmah pridobivajo z molžo polžev, ki jo izvajajo ročno ali strojno. V času, ko v želji po bolj mladostnem videzu ljudje na obraz nanašajo celo kreme s kačjim in čebeljim strupom, se zdi polžja slina – čeprav za marsikoga odvratna – prav benigna.

  • Saša Eržen

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

    Pastomat

    Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili hudo zaspani, pa ste si morali pred spanjem še umiti zobe. Med čakanjem na to, da razvijejo cenovno dostopne robote, ki nam bodo v prihodnosti umivali zobe, si lahko prihranimo vsaj napor, potreben za stiskanje tube z zobno pasto. Obstaja kar nekaj različic dozirnikov za zobno pasto, ki odmerijo količino, potrebno za eno umivanje zob, in jo iztisnejo na zobno ščetko. Enega od njih ponuja špansko podjetje Innovagoods, prava zakladnica izdelkov, ki bi si zaslužili predstavitev v vaši priljubljeni rubriki. Dozirnik je zastavljen univerzalno, da se vanj prilegajo tube zobnih past različnih proizvajalcev. Ker je odmerjanje mehansko, za svoje delovanje ne potrebuje baterij. S pomočjo močnega lepilnega traku ga namestimo na steno, enako kot držalo za pet zobnih ščetk, ki je priloženo izdelku. Glede na to, da manjši otroci praviloma uporabljajo drugo zobno pasto kot starši, je zadeva verjetno namenjena družinam z odraščajočimi otroki, vsekakor pa gre še za enega v vrsti »nepogrešljivih pripomočkov« za lajšanje tegob lenih posameznikov.

  • Saša Eržen

    19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

    Sladoledne ikone

    V ruskem oblikovalskem studiu Stoyn so si pred osmimi leti za samopromocijo izmislili sladoled v obliki glav nekaterih ikon pop kulture, izdelek pa se je sčasoma prebil na tržišče in je že nekaj let naprodaj, a žal le v Moskvi. Okusi sladoleda stoyn se spreminjajo, idoli menjajo, letos lahko tako kupci ližejo glavo Che Guevare z okusom čokolade, se slinijo po Marilyn Monroe, ki ima okus po jagodnem žvečilnem gumiju, v usta vtikajo Vladimirja Majakovskega z okusom brusnice ali na jeziku topijo črno lobanjo z okusom borovnice – ta je očitno nadomestila Dartha Vaderja iz filmske franšize Vojna zvezd, ki je bil del prejšnjih sladolednih kolekcij. Na svoj račun lahko pridejo tudi ljubitelji grozljivk, saj sta kot sladoledni lučki utelešena dva filmska lika: morilska lutka Chucky z okusom jabolčne pite s cimetom ter zamaskirani Jason iz filmov Petek trinajsti, ki ima okus po piškotih z javorjevim sirupom. Sladoledne ikone je mogoče kupiti v številnih moskovskih lokalih in kavarnah, v mestu in njegovi okolici jih po naročilu tudi dostavijo s kurirsko službo, pri čemer je najmanjša možna količina pet lučk.

  • Saša Eržen

    12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

    Obešalnik za noge

    Popotniki na dolgih poletih zaradi skopo odmerjenega prostora med sedeži pogosto ne vejo, kam z nogami, te pa zaradi dolgega sedenja in slabe prekrvavitve rade otečejo in so med negibnim premikanjem med kraji nasploh v nadlogo. Obstaja pripomoček, ki je videti kot gugalnica, namenjen pa je temu, da nanj med poletom ali vožnjo odložimo noge ter jih tako precej sprostimo. Nepogrešljiv je v primeru, da med dolgimi razdaljami potujemo z letalom, hitrim vlakom ali novejšim avtobusom; obešalnik za noge s trakom namestimo okoli mizice, ki je pritrjena na naslonjalo sedeža pred nami in je lahko med uporabo pripomočka v odprtem ali zaprtem položaju. Dolžina traku je nastavljiva, tako da na počivalo po želji odložimo stopala, gležnje ali kolena. Počivalnik za noge zna priti prav tudi za dolge vožnje v avtu, če sedimo na zadnjih sedežih in nam jo uspe obesiti na sprednje. Kadar ne potujete, je pripomoček uporaben celo doma ali med delom v pisarni, če bi noge med sedenjem želeli dvigniti ter razbremeniti, čeprav v ta namen obstaja tudi prav posebna viseča mreža za noge, ki jo namestimo na delovno, pisalno ali jedilno mizo.

  • Saša Eržen

    5. 7. 2019  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

    Najlepše mesto v Ikei

    Uspelo nam je, postali smo svet. Mestom, kot so Toronto, London, Kansas City, in turističnim znamenitostim, kot sta indijski Tadž Mahal ali največji vodomet na svetu v Savdski Arabiji, se je pridružila Ljubljana oziroma njeno središče s Plečnikovim Tromostovjem, Prešernovim trgom in frančiškansko cerkvijo Marijinega oznanjenja. Gre za serijo posterjev v okvirju, ki so pod imenom myrarp na voljo v nekaterih trgovinah švedskega pohištvenega giganta Ikea. Ljubljanskemu šerifu Zoranu Jankoviću, ki je prestolnico že pred desetletjem razglasil za najlepše mesto na svetu, se zna ob tem izdelku verjetno orositi oko, ministrstvo za okolje in prostor, pri katerem je Ikea zaprosila za gradbeno dovoljenje, pa nič – Ikei so pred kratkim naročili dopolnitev vloge, zato datum začetka gradnje trgovine v BTC-ju še ni znan. Pri Ikeini fotografiji središča slovenske prestolnice gre nedvomno za zanimivo izbiro pogleda, saj so na pejsažu zajeta celo javna stranišča pod mostom. Za zdaj moramo po meter visoko in sto štirideset centimetrov široko Ljubljano v okvirju k sosedom, na prodaj je namreč le v Ikeini trgovini v italijanski Gorici.

  • Saša Eržen

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Kultura  |  Hudo

    Anti-strah

    V svetu, kjer je vse naprodaj, na policah najdemo tudi izdelek, ki obljublja, da iz otroških sob prežene duhove in pošasti. Njegova ciljna skupina so seveda majhni otroci, ki jih je ponoči strah, kupci pa starši ali stari starši teh otrok, ki so pripravljeni odšteti denar za razpršilec za izganjanje domišljijskih prikazni. Čeprav sprej vsebuje tudi naravni izvleček sivke, tega v njegovem vonju sploh ni zaznati, saj ima precej sladkast cvetlični vonj. Navodila za uporabo so naslednja: s sprejem za odganjanje duhov in pošasti popršite pod posteljo in v temnih kotih sob. Pri vsem skupaj je najboljše to, da se ilustracija oblaka spreja na embalaži sveti v temi. Izdelek vsebuje alkohol in je vnetljiv, zato ga je treba seveda uporabljati pod nadzorom odraslih. Malce bega opozorilo, da spreja ne smemo pršiti po sluznici, v oči ali po koži, hkrati pa je napisano zagotovilo dermatologov, da koža izdelek dobro prenaša. Ko izvorna vsebina decilitrske stekleničke poide, slednjo lahko ponovno napolnite s tekočino po želji; verjetno čisto dobro deluje tudi običajna voda ali voda z dodatkom sivke, ki ima dejansko vonj po njej.

  • Saša Eržen

    21. 6. 2019  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Hudo

    Mylle

    Poletje zna biti hudo vroče, in če se ne mislite prestaviti k morju, reki, jezeru, je čas, da razmislite o domači osvežilni instalaciji, preden pljuskne zaresen vročinski val. Tudi če nimate prostora ali denarja za pravi bazen na vrtu, obstaja elegantna rešitev. Zanjo je poskrbela Krystin Myllenbeck, modna stilistka iz Seattla, ki je zase zaman iskala lep napihljiv bazen. Na koncu se je izdelave lotila sama in dokazala, da napihljivi bazenčki niso le za otroke. Mylle, kot je poimenovala svoje šik bazene, v premeru meri 165 centimetrov, tako da se lahko v njem udobno zlekneta vsaj dva odrasla; iznajdljivejši par je medse postavil celo mizico za kartanje. Stranica je visoka 38 centimetrov, kar omogoča, da se nanjo brez skrbi naslonimo, na dnu pa je odtok, skozi katerega iz bazena po uporabi lažje iztočimo vodo. Izdelani so iz trpežnega vinila, v petih vzorčkih, ki jih je avtorica poimenovala teraco, vodene barvice, zelena19, polkrog in original, slednji je žal že razprodan. Vsak mylle je zapakiran v veliko plastično kuverto, ki je prazna uporabna tudi kot ročna torbica. Šik ima kakopak svojo ceno in ta se začne pri sto dolarjih.

  • Saša Eržen

    14. 6. 2019  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Hudo

    Odlagališče frustracij

    Rumene blazine, pritrjene na kandelabre, so se od sredine maja en teden selile po različnih koncih Manhattna in mimoidoče z napisom ter piktogramom nagovarjale, naj se s stisnjenimi pestmi spravijo nanje in tako znebijo svojih napetosti. Napis na blazini, ki je služila kot boksarska vreča, je seveda opozarjal, da jo ljudje uporabljajo na svojo odgovornost. Instalacijo, katere namen je bil razložen na spremljevalni tabli, so izdelali v oblikovalskem studiu z zelo dolgim imenom donttakethisthewrongway, da bi obeležili newyorški oblikovalski teden, v množici sodelujočih opozorili nase, predvsem pa ponudili brezplačen pripomoček za zdrav, družbeno sprejemljiv način izražanja čustev, ki jih ljudje doživljajo kot negativna, to sta predvsem jeza in bes. Studiu, ki najraje ustvarja igrive izdelke, se zdijo boksarske blazine na javnih mestih odlične za sproščanje ter po mnenju stvariteljev delujejo katarzično, sami so jih označili kot »zdrav kraj za frustracije«. In frustracij v gneči, ki jo ustvarja množica ljudi in vozil, ki se zgrinjajo čez predel, pojmovan kot kulturno in finančno središče sveta, zagotovo nikoli ne zmanjka.

  • Saša Eržen

    7. 6. 2019  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Hudo

    Ribi na suhem

    Če bi obstajalo tekmovanje za najbolj čudaško poletno obutev, bi bila konkurenca sicer precejšnja, natikači v obliki rib pa vsekakor visoko uvrščeni. V naše kraje še niso množično priplavali, čeprav so naprodaj že dve leti, v zeleni, oranžni, sivi, modri, rumenordeči in rjavi različici, v vseh možnih velikostih, pri nebroj ponudnikih. Nedvomno gre za odlično darilo za ribiče in za vse, ki jim tlačenje stopal v gumijasto ribo pomeni poseben užitek. Ribji natikači so lahki, izdelani iz mehke PVC-plastike, z nedrsečim podplatom, ročno pobarvani. Na pogled je ribje obuvalo videti dokaj verodostojno, z luskami, škrgami, plavutmi in navzgor zavihanim repom; natikači so celo tako anatomsko korektni, da ima riba oko tudi na podplatu. Široko odprta usta ribe v vročih dneh skrbijo za zračenje, da ne bi rek, da riba smrdi pri glavi, dobil povsem novega pomena. Med paradiranjem po plaži ali ob bazenu v njih nihče ne bo ostal neopažen, poleg vpadljivosti pa dotične sandale odlikuje še to, da plavajo na vodi.

  • Saša Eržen

    31. 5. 2019  |  Mladina 22  |  Kultura  |  Hudo

    Razkrita anatomija

    Oblačila so naša druga koža, obstajajo pa tudi takšna, ki nam zlezejo pod kožo, vsaj na prvi pogled. Mednje sodijo zelo mesene pajkice, ki kažejo to, kar je očem sicer nevidno: mišice od pasu navzdol in kosti, na katere so pritrjene. Zaradi tega so videti več kot primerne za vadbo v fitnesu, tek ali jogo, odlične za pritegovanje pozornosti, za motivacijo ali kot iztočnica za pogovore v telovadnici in garderobi, nemara pa bodo priljubljene tudi med lenuhi; če slednji nimajo po naravi krepkih mišic nog in zadnjice, naj bodo te vsaj narisane na hlačah, ki so dovolj udobne za valjanje po kavču. Tkanina za pajkice je digitalno potiskana, izdelana iz poliestra in nekaj elastana. Instant mišice so naprodaj že kar nekaj let, a je videti, kot da se pri nas še niso pojavile. Različnih ponudnikov na spletu je sicer precej, oblačilo pa je pri večini na voljo le v eni, univerzalni velikosti, zato se je pred nakupom bolje prepričati, ali so mere pajkic ustrezne, saj se kljub temu, da so raztegljive, ne prilegajo vsaki postavi. Majic z mišicami ne delajo, oboje skupaj bi znalo na telesu delovati precej strašljivo.

  • Saša Eržen

    24. 5. 2019  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Hudo

    Svet, kot ga vidi penis

    Mini trpežne kamere, s katerimi lahko posamezniki posnamejo svoje ekstremne športne aktivnosti, so bogatejše za novo, neobičajno različico: obroček za penis s kamero. Izdelek, ki se imenuje cock cam, prek spleta ponuja britanska firma Julz. Najnovejša spolna igračka je prek aplikacije in s pomočjo wi-fi brezžične povezave – ob dodatnem geslu, ki ga nastavi uporabnik – povezana z mobilnim telefonom lastnika, kjer naj bi bili občutljivi posnetki na varnem. Po zaslugi tehnologije nočnega vida kamera lahko beleži spolno dejavnost tudi v slabših svetlobnih razmerah. Vprašanje pa je, kdo je bolj zmogljiv, kamera ali tisti, ki jo nosi. Priporočajo namreč do 90-minutno snemanje, saj se kamera in baterije, ki jih pripomoček vsebuje, začnejo segrevati, če so v uporabi dlje. Vsaj tako bizaren kot kamera za penis je njen promocijski video, na ogled na spletni strani izdelka in platformi YouTube. V njem moški skoči z vzpetine, na hrbtu ima zloženo padalo, ki ga uporabi za doskok (t. i. base skok), podvig pa beleži kamera, pritrjena na dildo, ki ga ima model med skokom na sebi, tako da ves čas štrli sredi posnetka.

  • Saša Eržen

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

    Plavajoča roza krsta

    Napihljiva krsta je videti kot nekaj, kar bi na počitnice vzeli Addamsovi. V črni različici, seveda. Kljub svoji roza barvi vzbuja drugačne občutke od siceršnjih napihljivih pripomočkov, ki jih srečamo ob morjih, jezerih in bazenih. Prav to radikalno drugačnost sta želela doseči njena stvaritelja, kanadska industrijska oblikovalca Andrew Greenbaum in Ian Felton. Za napihljivo krsto sta najprej dve leti iskala proizvajalca in nato lani pogorela na platformi Kickstarter, saj za izdelek kljub viralnemu spletnemu odmevu ni bilo dovolj finančnih podpornikov. V okviru svojega podjetja Pom pom zdaj napihljivo roza krsto ponujata za 99 ameriških dolarjev, kmalu pa naj bi se ji pridružili še drugi neobičajni napihljivčki. Priporočajo, da plavajoče krste, ki je – kljub morbidnemu prizvoku – prvotno namenjena zabavi, ne uporabljajo mlajši od štirinajstih let. Vanjo se lahko po dolgem udobno uleže ena odrasla oseba, počez pa se lahko v krsto usedejo celo štiri. Njen pokrov je snemljiv, zato lahko služi tudi kot dodatna plavajoča blazina. Vsekakor pa resno odsvetujemo ležanje na soncu v pokriti plastični trugi.

  • Saša Eržen

    10. 5. 2019  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Hudo

    Sendvič spotike

    Britanska trgovska veriga Marks and Spencer je lani julija s posebnim mavričnim veganskim sendvičem obeležila londonsko parado ponosa in dvignila nekaj prahu, obtožbe o kapitalističnem zajedanju in izkoriščanju LGBT-skupnosti pa utišala z donacijo 10.000 funtov. Letos se je na policah trgovin M&S znašel sendvič LGBT v mavričnem ovitku, pri čemer kratica LGBT označuje tudi sestavine sendviča: solato (angl. lettuce), gvakamole, slanino (angl. bacon) in paradižnik (angl. tomato). Prejšnjo soboto se je ob prigrizek spotaknil Piers Morgan, 54-letni voditelj televizijske oddaje Good morning Britain. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da ga je gej sendvič uspel razkačiti že zjutraj, in se spraševal, ali je svet čisto ponorel s politično korektnostjo. S tvitom je seveda sprožil plaz različnih odzivov. Morgan se je, teden prej, preden je zakuhal britansko afero sendvič, vtaknil tudi v M&S-ove veganske gumijaste bonbone brez želatine v obliki pujsove glave. »Zakaj bi vegan hotel jesti sladkarijo v obliki pujsa? Vegani, najdite si svoje sladkarije,« je rohnel v jutranji oddaji, »sladkarije iz kodrolistnega ohrovta, bomo videli, kako vam bodo všeč te.«

  • Saša Eržen

    3. 5. 2019  |  Mladina 18  |  Kultura  |  Hudo

    Pikantni plod

    Obstaja zelenjava falične oblike, ki je pikantna v vseh pogledih. To je posebna sorta čilijev iz vrste Capsicum anuum, ki se v angleščini imenuje peter pepper, peter paprika, pri čemer se prvi del imena ne nanaša na moško ime, temveč na slengovski izraz za penis. Njena semena in sadike so prek številnih spletnih ponudnikov na voljo tudi pri nas, britanska spletna trgovina Firebox pa je letos za valentinovo začela prodajati leseno kocko, v kateri je lonček z zemljo ter semeni čili falusov, tako da reč samo zalivate in potrpežljivo čakate. Druga blagovna znamka Chilly Willy poleg paketkov semen falične pekoče paprike ponuja še mini rastlinjakec z enim lončkom in semenom ali s šestimi lončki s šestimi semeni. Čiliji od trenutka, ko jih zasejemo, do trenutka, ko lahko obiramo prve zrele plodove, običajno potrebujejo kar nekaj mesecev, ena rastlina pa naj bi na leto obrodila od 30 do 50 peniščkov. Ti so dolgi od 6 do 9 centimetrov, s premerom poltretjega centimetra, in so srednje pekoči, do 30.000 skovilov. Nekateri jih kakopak gojijo predvsem zaradi oblike, zanimivo pa je tudi to, da se iz semena rodi penis in ne obratno.

  • Saša Eržen

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

    Mocoro

    Izraz praholovec sicer uporabljamo za predmete, ki so načeloma neuporabni in se na njih na policah nabira prah, a tale izdelek, poimenovan mocoro (izg. mókoro), dejansko lovi prah tako, da se kotali po tleh, na policah, pod posteljami in omarami. Plastična gladka robotska žogica s premerom 10 centimetrov je oblečena v kosmato prevleko iz mikrovlaken, ki pritegne prašne delce, dlake ter vso podobno umazanijo in je snemljiva. Po uporabi prevleko s pomočjo posebne krtačke očistimo z vodo, lahko jo tudi peremo v pralnem stroju. Žogica deluje na baterije tipa AA, ki zdržijo tri ure, nato jih je treba zamenjati oziroma ponovno napolniti. Z baterijami samodejno varčuje tako, da se po četrt ure kotaljenja ustavi in jo je treba rahlo spodbuditi, da se ponovno požene. Paziti moramo, da ne štrbunkne z višine ali se zatakne pod nižjim pohištvom, saj nima vgrajenega kakšnega posebnega senzorja, ki bi ji to preprečil. Preproge je sicer še vedno boljše čistiti s sesalcem, robotska dlakasta žogica, ki se živahno kotali sem ter tja, pa je na gladkih tleh verjetno kar dobro nadomestilo za metlo ter tudi zabavna igrača za mačke in pse.

  • Saša Eržen

    19. 4. 2019  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

    Stop pelodu

    Sezona prehladov se počasi preveša v sezono alergij. Tisti, ki trpijo zaradi senenega nahoda, kakor pravimo sezonskemu alergijskemu rinitisu, si za pomlad in poletje lahko omislijo posebno masko, ki bo njihove oči in nos popolnoma zaščitila pred cvetnim prahom. Maska prihaja iz Japonske, kjer naj bi za alergijo na pelod trpela kar petina populacije. Sestavljajo jo vizir, ki je širok skoraj trideset centimetrov, tulec iz najlona, ki si ga na vrhu okrog glave in spodaj okoli vratu pritrdimo s pomočjo elastike, ter filter za zrak z ventilatorčkom, ki je v plastiki nad vizirjem. Proizvajalec, firma Thanko – znameniti japonski ponudnik najčudnejših pripomočkov –, zagotavlja, da je ventilator dokaj tih, navajajo glasnost od 50 do 60 decibelov, za delovanje pa potrebuje USB-priključek. To je že druga generacija mask s filtrom za zrak, ki ščiti pred pelodom; prvo so izdelali pred leti in je spominjala na zaščitne maske s kapuco, kakršne nosijo v znanstvenofantastičnih filmih, ko pridejo v stik z neznanimi snovmi. Pri novejši je vrh glave odkrit, da je uporabnikom manj vroče, ni pa znano, zakaj so z rumene barve prešaltali na črno.