Vanja Pirc

 • Vanja Pirc

  29. 10. 2009  |  Mladina 43

  Nagrajeni ocenjevalec prsi

  Marcel Koprol, ki je do leta 2006 kot državni sekretar vodil vladno službo za evropske zadeve (SVEZ), naj bi spolno nadlegoval vsaj štiri sodelavke.

  Če te dni potujete po Romuniji in se vam po spletu okoliščin primeri, da izgubite osebne dokumente, se boste morali za pomoč obrniti na slovensko veleposlaništvo v Bukarešti. Tega zdaj vodi Marcel Koprol, ki ni veleposlanik, je pa odpravnik poslov. Zakaj bi nas moral ta podatek zanimati? Zato, ker je bil Koprol glavni akter ene najodmevnejših afer zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja na delovnem mestu pri nas.

 • Vanja Pirc

  22. 10. 2009  |  Mladina 42

  Prikrajšana ženska

  Ministrica za kulturo Majda Širca in nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na primopredaji poslov, ki se je končala brez rokovanja

  Nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in aktualna ministrica za kulturo Majda Širca imata za seboj celo zgodovino besednih dvobojev. To ne preseneča. Med letoma 2004 in 2008, ko je Simoniti vodil vladni resor za kulturo, je bila Širčeva, ki je bila tedaj opozicijska poslanka in tudi sicer prihaja s področja kulture, med njegovimi najostrejšimi kritiki.

 • Vanja Pirc

  15. 10. 2009  |  Mladina 41

  Demontirana nacionalka

  Direktor Televizije Slovenija Jože Možina in generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej

  V satirični oddaji Hri-bar, ki jo predvaja TV Slovenija (TVS), so prejšnjo soboto zvečer gostili predsednico zunajparlamentarne stranke Nova Slovenija Ljudmilo Novak. Ta se rada oglaša, ko je treba pljuvati po Titu, težiti homoseksualcem ali razložiti, zakaj so bili domobranci prisiljeni kolaborirati z nacisti, a glede teh tem se je pri Sašu Hribarju tokrat držala kar malo nazaj.

 • Vanja Pirc

  15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Družba

  Več kot bolečina in strast

  /media/www/slike.old/mladina/profilpalka8783b5.jpg

  V Španiji se flamenku skoraj ni mogoče izogniti. Sploh, če se tja odpravite kot turist. Ali še zlasti, če se tja odpravite kot turist. Recimo kot maturant. V tem primeru vas bodo po vsej verjetnosti napokali v avtobus, ki ga bodo parkirali poleg množice drugih, nato pa vas bodo poslali v ogromno dvorano in naslednjo uro ali dve boste deležni glasbe, seveda zlasti kitarske, pevcev, plesalcev, pisanih kostumov,...

 • Vanja Pirc

  24. 9. 2009  |  Mladina 38

  Junaki upanja

  Spomenik Boba Marleyja in njegov pobudnik Mirko Miljuš, sicer organizator festivala Rock Village, pred osnovno šolo v Banatskem Sokolcu

  Iskala sva grafit in dve drevesi. Točno določen napis in točno določena kanadska javorja. V beograjsko delavsko predmestje Žarkovo sva se pripeljala v prepričanju, da gre za takšno znamenitost, da bova vse troje našla nemudoma. A še preden sva parkirala, sva ugotovila, da je Žarkovo tako veliko, kot če bi skupaj postavil nekaj ljubljanskih Fužin. Stolpnica pri stolpnici.

 • Vanja Pirc

  17. 9. 2009  |  Mladina 37  |  Kultura

  "Od mene so pričakovali škandal"

  /media/www/slike.old/mladina/inthubsi_kramar.jpg

  Enainšestdesetletni Hubsi Kramar je znan po številnih gledaliških predstavah in politično-gledaliških intervencijah v javni prostor, zaradi katerih je že večkrat prišel navzkriž z zakonom in s sodstvom. S predstavo Gostišče Fritzl si je nakopal tudi bes medijev. Ti so ga malodane križali in zahtevali celo zaprtje njegovega gledališča 3raum-anatomietheater. V predstavi je namreč svojo vedno kritično ost uperil v medijsko poročanje o nasilju v družini, ki ga v zadnjem času zaradi prave zverinskosti najbolje simbolizira primer očeta, ki je kar 26 let v kleti družinske hiše zadrževal hčer in jo posiljeval, hči pa mu je rodila sedem otrok. Predstava, ki nosi ime po primeru Fritzl, bo danes in jutri, 18. in 19. septembra, gostovala tudi v Ljubljani, na mednarodnem festivalu Ex Ponto.

 • Vanja Pirc

  27. 8. 2009  |  Mladina 34  |  Politika

  »Zaščititi je treba žrtev, ne družine kot celote.«

  /media/www/slike.old/mladina/int_milica_antic_gaber_20090825_0414_b5.jpg

  Raziskovalna ekipa z Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani je zadnji dve leti vodila in koordinirala mednarodni projekt, v katerem so s pomočjo tujih partnerjev ugotavljali, kako so evropski predpisi vplivali na preprečevanje nasilja nad ženskami, otroki in mladimi v deseterici držav, ki so v EU vstopile leta 2004. Med njimi je bila tudi Slovenija. Ob zaključku projekta so izdali knjigo z naslovom Violence in the EU Examined in zloženke v 14 jezikih, ki jih bodo razdelili med vladne institucije, nevladne organizacije in raziskovalne ustanove v vseh analiziranih in tudi številnih drugih evropskih državah. O tem, kaj so odkrili pri raziskovanju in kako Slovenija tudi sicer preganja nasilje nad ženskami, otroki in mladimi, smo se pogovarjali z vodjo projekta, sociologinjo dr. Milico Antić Gaber.

 • Vanja Pirc

  20. 8. 2009  |  Mladina 33

  »Žaljivke učencev so lahko odziv na neprimerno obnašanje učiteljev.«

  /media/www/slike.old/mladina/intervjubranko_slivar_bkimg_8584.jpg

  Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je pred časom predstavil raziskavo o stresu med slovenskimi učitelji in vzgojitelji, ki je, podobno kot druge študije v Evropi, potrdila, da učitelji svoje delo dojemajo kot izjemno stresno. Zelo jih obremenjujejo predvsem neprijetnosti, ki jim jih povzročajo učenci. A niso le učenci tisti, ki obremenjujejo učitelje. Kot je pokazala raziskava o nasilju med in nad dijaki, ki jo je prejšnji teden predstavila Dijaška organizacija Slovenije, tudi učitelji ignorirajo dijake in jim namenjajo neprimerne opazke. O razlogih za stres med učitelji in o njegovih posledicah smo se pogovarjali z avtorjem SVIZ-ove raziskave, dr. Brankom Slivarjem z Zavoda za šolstvo.

 • Vanja Pirc

  23. 7. 2009  |  Mladina 29

  »Vrnite univerzo študentom in zaposlenim«

  /media/www/slike.old/mladina/intrudi_rizman_bkimg_2147.jpg

  Septembra bodo na Univerzi v Ljubljani, naši najstarejši in največji univerzi, izbrali novega rektorja, ki bo nasledil dosedanjo rektorico dr. Andrejo Kocijančič. Že zdaj je znano, da bo njen naslednik moški, saj se za rektorski položaj potegujejo dr. Janez Hribar z Biotehniške fakultete, dr. Stane Pejovnik s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, dr. Jože Duhovnik s Fakultete za strojništvo in dr. Rudi Rizman s Filozofske fakultete. Kandidatura slednjega, doktorja sociologije, ki je drugič doktoriral na ameriškem Harvardu, je številne presenetila. Eden od razlogov za presenečenje je, da je po 55 letih prvi kandidat za rektorja s Filozofske fakultete. Javno podporo so mu že izrekli Dušan Plut, Jože Toporišič, Jože Spacal, Manca Košir, Mojca Drčar Murko in Ivan Leban, zanj pa navija tudi aktualni šolski minister Igor Lukšič. Rizman nam je razložil, zakaj se je odločil za kandidaturo in kako vidi slovenski visokošolski prostor.

 • Vanja Pirc

  13. 7. 2009  |  Mladina 26

  Z objektivom nad modo

  Ena od fotografij, s katerimi je pristal med finalisti na natečaju Google Photography Prize. Serija podvodnih fotografij je nastala v zdravilnem centru v Londonu v okviru študija modne fotografije na London College of Fashion

  Začelo se je brez kakšnih posebnih pričakovanj. 26-letni slovenski fotograf in zdaj le še občasni Mladinin sodelavec Matjaž Tančič, ki študira modno fotografijo na London College of Fashion, je na spletni strani fakultete opazil novico, da Google za študente fotografije z vsega sveta pripravlja fotografski natečaj Google Photography Prize. Nagrade so se zdele mamljive.

 • Vanja Pirc

  2. 7. 2009  |  Mladina 26

  Dr. Mirjana Ule, socialna psihologinja

  /media/www/slike.old/mladina/vit_velika_bk.jpg

  Težave na trgu dela, daljše bivanje pri starših, vse poznejša ekonomska osamosvojitev ter poznejše odločanje za družine in otroke - to so le nekateri utrinki iz življenja večine mladih pri nas. O tem, zakaj mladi odraščajo vse pozneje, zakaj jih politika v povprečju vse manj zanima in zakaj sami ne morejo spremeniti obstoječih razmer, ter tudi o tem, zakaj jim postajajo virtualni svetovi vse pomembnejši, smo se pogovarjali z dr. Mirjano Ule, redno profesorico, ki na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani predava socialno psihologijo, vodi pa tudi tamkajšnji Center za socialno psihologijo. Mladim je nedavno posvetila še eno knjigo, tokrat z naslovom Za vedno mladi? Socialna psihologija odraščanja.

 • Vanja Pirc

  18. 6. 2009  |  Mladina 24

  »Tisti, ki kritizirajo moje poročilo, ne razumejo funkcije varuha.«

  Miša Molk, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija: »Posamezni člani sveta RTV so mi očitali takšne stvari, da nisem mogla verjeti, kaj slišim. Kar grozljivo mi je govoriti o tem.«

  Miša Molk, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija: »Posamezni člani sveta RTV so mi očitali takšne stvari, da nisem mogla verjeti, kaj slišim. Kar grozljivo mi je govoriti o tem.«

 • Vanja Pirc

  4. 6. 2009  |  Mladina 22

  Duhoviti konceptualisti

  Ekipa Zek Crew (manjkata Jurij Lozič, ki je na študijski izmenjavi v Milanu, in častni član, Rečan Filip Buruban)

  Ideje so se vrstile s svetlobno hitrostjo. » A se postavimo kot nogometna ekipa?« »Ali naredimo gasilsko?« »Ne, ne, kaj pa, če uletimo k tipu, ki ima burek, in vsak nekaj počne v lokalu?« Kaj pa če bi splezali na bližnji zidarski oder? » U, ja, takoj. Če gre vsak v drugo nadstropje in lahko oblikujemo črko Z!« »Kaj pa, če bi fotograf splezal gor na oder in nas...

 • Vanja Pirc

  16. 4. 2009  |  Mladina 15

  Spet velika šolska reforma

  Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič na seji otroškega parlamenta, marec 2009

  Slovenskemu šolskemu sistemu se v naslednjih letih obeta velika reforma, ki bo zajela vrtce, osnovne šole, gimnazije in druge srednje šole. Šolski minister dr. Igor Lukšič, ki si je pripravo nove bele knjige, temeljne listine na področju vzgoje in izobraževanja, očitno izbral za ključni projekt svojega mandata, je reforme napovedoval že dlje časa.

 • Vanja Pirc

  2. 4. 2009  |  Mladina 13

  Mag. Julijana Bizjak Mlakar, predsednica strokovnega sveta SD za zdravje in članica odbora Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravja

  /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_bk.jpg

  Mag. Julijana Bizjak Mlakar je predsednica strokovnega sveta SD za zdravje in ena od pobudnic Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravja, ki je leta 2006, v času zasebnikom naklonjene zdravstvene politike ministra Bručana, povezalo okoli 80.000 ljudi. Z njo smo se pogovarjali o tem, zakaj je osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti, ki trenutno nastaja na ministrstvu za zdravje, tako razburil javnost, da nekateri ministra Miklavčiča že primerjajo z nekdanjim ministrom Bručanom.

 • Vanja Pirc

  26. 3. 2009  |  Mladina 12  |  Družba

  »Z gospodarsko krizo bi se lahko zaostrilo tudi nasilje.«

  /media/www/slike.old/mladina/intervjujeff_hearn_bk.jpg

  V Ljubljani je pred dnevi potekala mednarodna konferenca, na kateri so govorili o preprečevanju nasilja nad ženskami, otroki in mladimi. Gre za del projekta, s katerim se že dve leti ukvarja skupina raziskovalcev pod vodstvom dr. Milice Antič Gaber s Filozofske fakultete v Ljubljani in v katerem skušajo ugotoviti, kako so evropski predpisi vplivali na boj proti nasilju nad ženskami, otroki in mladimi v državah,...

 • Vanja Pirc

  19. 3. 2009  |  Mladina 11

  Komandantka Karmina

  Dirigentka Karmina Šilec

  Za odrom se je zaslišalo besedilo Kozaračkega kola, najbolj znanega partizanskega plesa, ki je dobil ime po bosanski planini, prizorišču številnih bitk. Petje je postajalo vse glasnejše in nenadoma se je začela po odru viti kot kača dolga skupina pojočih deklet, oblečenih v bele srajce, široke sive hlače in baretke. Medtem ko so »upornice« prepevale, se jim je z druge strani odra pridružila še druga...

 • Vanja Pirc

  12. 3. 2009  |  Mladina 10  |  Kultura

  Veter se požvižga

  Režiser filma Veter se požvižga Filip Robar Dorin

  V ljubljanskem nekomercialnem kinu Kinodvor so v ponedeljek zavrteli dokumentarni film Veter se požvižga, s katerim se je režiser Filip Robar Dorin lotil raziskovanja fašizma in posledic, ki jih je imela ta diktatura, in jih ima posredno še danes, na odnose med Slovenijo in Italijo. Film je premiero doživel že na lanskem Festivalu slovenskega filma, prikazan je bil tudi na mariborskem dokumentarnem festivalu...

 • Vanja Pirc

  12. 2. 2009  |  Mladina 6  |  Družba

  Časopis kot javni zavod

  Dr. Jože Vogrinc: »Tudi pri nas bi morali ugotoviti, ali bi bilo smiselno položaj informativnih medijev približati položaju javnih zavodov.«

  Leta 2008 je v ZDA brez službe ostalo več kot 30.000 zaposlenih v medijski industriji, od tega jih je bila kar polovica zaposlena pri časopisih. Najmanj 25 časopisov je prenehalo izhajati. Sedanja gospodarska situacija ni prizadela le za tamkajšnje razmere majhnih časopisov, krepko je udarila tudi po največjih. Medijska hiša Tribune Company, ki ima v lasti dva od največjih ameriških časopisov, Los Angeles Times in...

 • Vanja Pirc

  22. 1. 2009  |  Mladina 3  |  Družba

  Strastno izmikanje odgovornosti

  Direktor TV Slovenija Jože Možina, ki naj bi najbolj navijal na snemanje nadaljevank Brat bratu in Strasti, in generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej, ki je podpisal pogodbi za snemanje obeh nadaljevank

  Če ne spremljate slovenske dnevne nadaljevanke Strasti, ki jo Televizija Slovenija (TVS) med tednom predvaja pred Dnevnikom, potem verjetno ne veste, da sta v zadnjih epizodah Jaka, gospodar družine Car in lastnik večjega podjetja, ter njegova poslovna asistentka Ana odpotovala na Kitajsko, saj se je slednja s pomočjo klica v Nemčijo znebila konkurentov in rešila pomemben posel.

 • Vanja Pirc

  4. 12. 2008  |  Mladina 49

  Rdeča luč za financiranje zasebnikov

  Nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar je šest dni pred primopredajo poslov novemu ministru Gregorju Golobiču v razvid visokošolskih zavodov presenetljivo vpisala Novo univerzo. Na fotografiji: pobudniki Nove univerze dr. Tone Jerovšek, dr. Peter Jambrek, dr. Miha Pogačnik in dr. Matevž Tomšič

  Nova univerza, ki jo zadnja leta v nenavadnih okoliščinah ustanavljata dr. Peter Jambrek in njegova družba, se je te dni spet znašla v središču pozornosti. Izkazalo se je, da naj bi donedavna ministrica za visoko šolstvo, znanost in razvoj Mojca Kucler Dolinar tik pred iztekom mandata omogočila vpis te univerze v register visokošolskih zavodov in s tem njeno dokončno ustanovitev.

 • Vanja Pirc

  4. 12. 2008  |  Mladina 49

  "Sem proti temu, da se javna sredstva speljejo v zasebne žepe."

  Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič

  > Za šolstvo je značilna velika dinamika zaradi števila rojstev. Težava je v tem, da imamo mrežo, oblikovano za 30.000 mladih, teh pa je le pol toliko. V osnovnošolski mreži, ki je razmeroma dobra, so tako težave zlasti pri podružničnih šolah. Te vzdržujemo zato, ker želimo, da ima neka skupnost kritično maso intelektualnega in kulturnega jedra.

 • Vanja Pirc

  27. 11. 2008  |  Mladina 48

  Telenovela vs. risanke

  /media/www/slike.old/mladina/il_tv.jpg

  Prva slovenska dnevna nadaljevanka z naslovom Strasti, ki jo je Televizija Slovenija (TVS) začela na svojem prvem programu predvajati pred dvema tednoma, je nedvomno podžgala čustva. Že takoj, prvi dan. Otroci so protestirali doma, njihovi starši na spletu. Razlog? TVS je novo nadaljevanko umestila na spored tik pred osrednjo informativno oddajo, zato so vsakodnevne večerne risanke, ki so bile doslej na sporedu...

 • Vanja Pirc

  13. 11. 2008  |  Mladina 46  |  Politika

  In ko bo zmanjkalo še »družinske srebrnine«?

  Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej upa, da bo nova vlada povišala RTV-prispevek

  Zadnje čase prihajajo iz javnega zavoda RTV Slovenija vesti, da naj bi bila nacionalka v skrb zbujajočem finančnem položaju. Črnoglede napovedi so se okrepile, potem ko je programski svet RTV pred dvema tednoma obravnaval poslovne podatke za letošnje leto in osnutek programsko-poslovnega načrta za leto 2009. Izkazalo se je, da bo nacionalna televizija le težko zaključila leto s pozitivno ničlo.

 • Vanja Pirc

  9. 10. 2008  |  Mladina 41  |  Kultura

  Ljudska sodobna umetnica

  Marija Mojca Pungerčar na gradbišču Športnega parka Stožice

  V ponedeljek po sedmi uri zvečer so se začeli pred kompleksom samskih domov v Zalogu, na obrobju Ljubljane, zbirati moški vseh starosti. Nekateri so sedli na stole, ki so bili postavljeni na trati in so omogočali dober razgled na veliko belo platno, drugi so previdno stali v ozadju. In potem so potrpežljivo čakali. Okoli osmih je stanovalce zaloških samskih domov pozdravila avtorica dokumentarnega filma Bratstvo...

 • Vanja Pirc

  18. 9. 2008  |  Mladina 38  |  Politika

  Propagandni brezplačniki

  Brezplačnik Slovenski tednik je časopis z najvišjo naklado v Sloveniji, saj vsak teden izide v nakladi 375.000 izvodov. Ker objavlja zelo malo oglasov, je vprašanje, s čim se financira. Njegovi ustanovitelji so povezani s SDS.

  Predsednik vlade Janez Janša je bil pred dobrim tednom gost v spletni klepetalnici multimedijskega centra RTV Slovenija. V času »matere vseh afer« je lahko za trenutek odložil svoje delo, saj so mu obiskovalci postregli z vprašanji v stilu, koga bi pojedli, če bi se na samotnem otoku znašli skupaj z Borutom Pahorjem in Gregorjem Golobičem. A padala so tudi vprašanja o predvolilni kampanji.

 • Vanja Pirc

  11. 9. 2008  |  Mladina 37  |  Politika

  Zbor za zasluge

  Aleksander Zorn je uredniški položaj v založbi Mladinska knjiga zamenjal za funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade.

  Pred dobrim tednom je spet strnil vrste Zbor za republiko, civilnodružbena pobuda, ki je nastala pred štirimi leti » kot odprta politična struktura za odprto družbo «, a vendar z jasnim ciljem: da bi pomagala na oblast vladi Janeza Janše. Zbor za republiko leta 2004 pomladni politični opciji ni priskočil na pomoč le z besedami, torej le s pobudo, ki jo je podpisalo 24 somišljenikov, med katerimi je...

 • Vanja Pirc

  17. 7. 2008  |  Mladina 29

  Državna televizija

  Vladimir Vodušek, voditelj oddaje Vroči stol in izpostavljeni novinar na TV SLO, je iz tedna v teden pripravljal oddaje, ki so bile očitno naklonjene vladi in vladajočim strankam. Po sporu z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar je Vodušek izgubil oddajo. Revolucija žre lastne otroke.

  Bilo je nekaj posebnega. Če oddaje Na zdravje običajno snemajo v studiu, opremljenem v domačijskem slogu, je TVS tokrat okupirala posest na Brdu pri Kranju, na kateri je še dan prej vlada Janeza Janše predsedovala EU. Skrbno sfrizirano travo in bližnji mostiček so obložili s cvetlični aranžmaji in ju napolnili s statisti v narodnih nošah, voditeljico Jasno Kuljaj pa »ob tem svečanem dogodku«...

 • Vanja Pirc

  10. 7. 2008  |  Mladina 28  |  Kultura

  Blaž Kutin

  /media/www/slike.old/mladina/profil_blaz_kutin_20080709_0546_b5.jpg

  Nedavno je dobil slovenski celovečerni prvenec z naslovom Nikoli nisva šla v Benetke režiserja Blaža Kutina uradno povabilo v tekmovalni program letošnjega Sarajevskega filmskega festivala, ki bo od 15. do 23. avgusta. Uvrstitev na najpomembnejši filmski festival v Jugovzhodni Evropi je že sama po sebi uspeh, glede na okoliščine, v katerih je film nastal, pa se zdi ta še toliko večji.

 • Vanja Pirc

  5. 6. 2008  |  Mladina 23  |  Politika

  »Z vsakim novim urednikom nas je manj!«

  Peter Kolšek pred stavbo Dela

  Napovedi so se izkazale za točne. Nadzorni svet časopisne hiše Delo, ki ga vodi Andrijana Starina Kosem, je v torek popoldne razrešil odgovornega urednika časnika Delo Janeza Markeša, ki je bil na položaju le deset mesecev. Nadzorniki so kot uradni razlog za njegovo razrešitev navedli njegovo »nekooperativnost« z upravo. Le enega izmed njih, odvetnika Stojana Zdolška, razlogi za Markeševo odstavitev niso prepričali, zato je po glasovanju odstopil s položaja. Nadzorniki so za novega odgovornega urednika predlagali dosedanjega Markeševega namestnika Darijana Koširja, ki je bil v preteklosti, pred začetkom vladnega »uravnoteževanja« Dela, že odgovorni urednik tega časopisa. Funkcijo naj bi nastopil čez približno tri tedne, pred tem pa morajo mnenje o njem dati še novinarji. A njihovo mnenje ni obvezujoče. Mnenje Delovih novinarjev v njihovi časopisni hiši pravzaprav že dolgo ne šteje. A kako so doživljali pretrese, ki so se nadnje zgrnili zlasti v zadnjih treh letih, ko so zamenjali tri odgovorne urednike (zdaj bodo dobili že četrtega) in dva predsednika uprave? Kako so občutili politični prevzem Dela, ko je njihova lastnica Pivovarna Laško Delo odstopila v upravljanje aktualni vladi? In ali so se razmere, potem ko so oblast nad Delom spet vzpostavili laščani, res izboljšale? O tem smo se pogovarjali s predsednikom aktiva Delovih novinarjev Petrom Kolškom.