Vanja Pirc

  • Vanja Pirc

    22. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Družba

    Vladan Srdić

    Oblikovalec Vladan Srdić

    Ste se kdaj vprašali, zakaj raziskave, ki se posvečajo zadovoljstvu z življenjem in jih opravljajo Združeni narodi in številne akademske ustanove, kažejo, da so prebivalci najrazvitejših držav nesrečnejši od prebivalcev bistveno revnejših držav? Glede na to, da smo sredi globoke finančne in gospodarske krize, ki pretresa ves svet, te ugotovitve danes morda niti niso tako zelo nelogične.

  • Vanja Pirc

    9. 12. 2010  |  Mladina 49

    Dr. Karol Jakubowicz: "Demokracije ne more biti nikoli preveč"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikakarol_jakubowitz_bpet.jpg

    V nedeljo se nam obeta referendum o zakonu o RTV Slovenija, že drugi v slovenski referendumski zgodovini. Ko smo morali leta 2005 zaradi iste teme prvič na volišča, so nas medijski strokovnjaki opozarjali, da je zakon, ki nam je bil v razgretem političnem ozračju prepuščen v odločanje, sporen. A smo ga vseeno potrdili. Strokovnjaki trdijo, da je tokratni zakon boljši. Kljub temu se je tudi ta znašel na referendumu. Kako bomo glasovali, je za zdaj nemogoče napovedati. Izid bo, kot kaže, tesen.
    Med strokovnjaki, ki so temeljito prebrali oba zakona o RTV Slovenija, dosedanjega (“Grimsovega”) in novega, je tudi dr. Karol Jakubowicz, poljski disident in eden največjih strokovnjakov za javne radiotelevizije. Na Poljskem je zasedal skoraj vse pomembnejše položaje, ki so bili kakorkoli povezani z javno RTV, v času prvega referenduma o slovenskem RTV-zakonu pa je vodil odbor za medije pri Svetu Evrope. Ko je prebral osnutek takratnega zakona, ga je brez zadržkov razglasil za “recept za katastrofo”. Zaradi tega je bil pri nas deležen osebnih diskvalifikacij, a po petih letih ugotavlja, da je imel zelo prav. In kaj meni o novem zakonu o RTV? Vidi ga kot očitno izboljšavo v primerjavi z dosedanjim zakonom, kot velik korak naprej. A ker so ga izkušnje naučile, da bi morali biti vedno pripravljeni tudi na najbolj črne scenarije, kljub temu opozarja, da ima tudi ta nekaj pomanjkljivosti.

  • Vanja Pirc

    2. 12. 2010  |  Mladina 48  |  Družba

    Vrečka na vrečko

    Lovka na lovce: ena od dolgih lovk pošasti iz odpadnih plastičnih vrečk, ki se je raztezala po celotni Wolfovi ulici in se je končala šele pri Tromostovju. Umetniški projekt The Mihe Artnaka je opozarjal na širjenje potrošništva in svinjarijo, ki jo ta prinaša.

    V soboto dopoldne se je po Prešernovem trgu v Ljubljani vila orjaška kača, ki so ji kožo namesto lusk prekrivale številne plastične vrečke vseh mogočih velikosti, oblik in blagovnih znamk. Radovedneži, ki so kačji rep izsledili pri Tromostovju, so se morali, če so želeli najti še njeno glavo, pošteno potruditi. Najprej so se morali sprehoditi čez celoten trg, nato zaviti v Wolfovo ulico in se na koncu napotiti še...

  • Vanja Pirc

    2. 12. 2010  |  Mladina 48  |  Družba

    Zaskrbljeni in utrujeni

    Spremembe v ureditvi študentskega dela so nujne, a študentske organizacije so se zakonu o malem delu vseeno uprle. Kot trdijo, bi bilo treba najprej poskrbeti za dodatne štipendije, več študentskih domov in boljše možnosti za študij. To sicer drži. A gotovo mu nasprotujejo tudi zato, ker bi reforma korenito zmanjšala njihove prihodke.

    Državni svetniki so prejšnji teden glasovali, ali naj zahtevajo referendum o zakonu o malem delu. Gre za zakon, ki je nastal, da bi ponudil nove ukrepe na trgu dela, s katerimi bi reševali nekatere stare sistemske težave, kot je denimo študentsko delo, hkrati pa bi omogočili nove oblike zaposlovanja v obdobju visoke brezposelnosti. Reforma trga dela je seveda eno ključnih orodij za izhod iz sedanje krize, a...

  • Vanja Pirc

    4. 11. 2010  |  Mladina 44

    Moja televizija

    Ali res drži, da je tokratni zakon o RTV slab in da je celo slabši od Grimsovega? Ali pa je to popolno sprenevedanje in želi Janša s pomočjo referenduma le obdržati Grimsov zakon in s tem vpliv nad RTV-jem, ki mu počasi polzi iz rok?

    Informativni program TV Slovenija je pred nekaj tedni razkril, da je tedanja vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic za nakup hiše v ljubljanskih Murglah od državne banke NLB dobila nenavadno ugodno posojilo, ki naj bi bilo nedosegljivo navadnim državljanom. Zgodba se je stopnjevala in vesti o Dimičevi in njenem kreditu so polnile prve minute televizijskih poročil in naslovnice časopisov.

  • Vanja Pirc

    4. 11. 2010  |  Mladina 44  |  Družba

    Nevidni fotograf

    Jim Sumkay z mimoidočim delavcem ob eni svojih fotografij v Tivoliju.

    Na promenadi osrednjega ljubljanskega parka, ki vodi od Moderne galerije proti Tivolskemu gradu, lahko že dobra dva tedna opazujemo obraze ljudi, mrke in vesele, mlade in stare, oblečene po zadnji modi ali v ponošena, tudi razcapana oblačila, natakarje, njihove stranke, prodajalce zelenjave na tržnici, nune, smetarje, šoferje, delavce, pa tudi utrinke iz cerkva, popisanih in porisanih ulic, iz zapuščenih poslopij.

  • Vanja Pirc

    28. 10. 2010  |  Mladina 43  |  Družba

    Banski dvori

    Ravnatelj ljubljanske Drame Ivo Ban na slovesnosti ob nastopu mandata leta 2008

    V SNG Drami Ljubljana, našem osrednjem gledališkem hramu, je za prihodnji teden napovedana premiera. Na malem odru, torej v Mali Drami, bodo 5. novembra uprizorili Lunine mene, najnovejše besedilo znamenitega ameriškega dramatika, igralca in režiserja Sama Sheparda, v katerem se stara prijatelja med čakanjem luninega mrka spominjata mladosti.

  • Vanja Pirc

    21. 10. 2010  |  Mladina 42

    Erica Johnson Debeljak, prevajalka, pisateljica in publicistka

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelika_5850bk.jpg

    Erica Johnson Debeljak je ena najbolj znanih tujk pri nas. A v resnici že dolgo ni več tujka. Kot pravi sama, je danes nekje vmes, med ZDA in Slovenijo. V Ljubljani živi že 17 let in ves ta čas je bila pozorna opazovalka slovenskega vsakdanjika, naših navad in običajev. Slednjih, pa tudi sprememb, ki so nas doletele v tem času, se pogosto zaveda bolje od marsikaterega domorodca, zato ne preseneča, da se teh tem redno loteva tudi v svojih književnih delih. Po romanu Tujka v hiši domačinov, biografiji Srečko Kosovel: Pesnik in jaz ter zbirki kratkih zgodb Tako si moj je v teh dneh pri Založbi Modrijan izšla njena četrta knjiga, roman Prepovedani kruh. Gre za intimne spomine o njenih prvih letih življenja v Sloveniji, ki pa so hkrati zgodovinska analiza naše pravkar minule zgodovine.

  • Vanja Pirc

    14. 10. 2010  |  Mladina 41  |  Družba

    Lastna izbira

    Katharina Hesse, avtorica projekta Lastna izbira (Human Negotiations)

    Črtaste tapete in razmetana prazna postelja v pritajeni zelenkasti svetlobi. Na pol gola postava, ki sedi na postelji. In zelen šal, ki ji zakriva celoten zgornji del telesa. Mlada ženska, fotografirana iz profila, ki zre v ogledalo in se ob tem z eno roko, v kateri ima črtalo za ustnice, naslanja nanj. Čedni obraz mlade ženske azijskih potez.

  • Vanja Pirc

    7. 10. 2010  |  Mladina 40  |  Politika

    Otroci kot puzzle

    Minister za šolstvo Igor Lukšič med obiskom waldorfske šole v Ljubljani

    V torek malo pred eno popoldne je v jedilnici ene od ljubljanskih osnovnih šol mrgolelo šolarjev. Učiteljica, ki je prav takrat pripeljala na kosilo »svoj« razred tretješolcev, je malo prej izvedela, da bo morala tisti dan v šoli ostati dlje, kot zahteva urnik, saj je ena od kolegic, ki skrbi za popoldanski del šolskega urnika, torej za podaljšano bivanje, v katerem učenci od prvega do petega razreda...

  • Vanja Pirc

    16. 9. 2010  |  Mladina 37  |  Družba

    Superjutri

    /media/www/slike.old/mladina/intbernhardbk.jpg

    Ste že kdaj pomislili na možnost, da bi lahko kakšna res velika svetovna korporacija pojedla samo sebe? Da bi se povsem finančno izčrpala in na koncu morda celo samoukinila? In da bi vse skupaj sprožila vaša mala akcija? Ok, takšen scenarij bi si veliko lažje predstavljali v slovenskih razmerah, že zato, ker smo bili v zadnjih letih priča tajkunskim zgodbam s finančnimi izčrpavanji podjetij, z menedžerskimi odkupi...

  • Vanja Pirc

    9. 9. 2010  |  Mladina 36

    Dr. Slavko Gaber, sociolog

    /media/www/slike.old/mladina/vintgaber2bk.jpg

    Slovenski šolski sistem bo v naslednjih letih doletela temeljita reforma, ki bo zajela vrtce, osnovne šole, gimnazije in druge srednje šole. V pripravi je nova bela knjiga, ki bo pregledala in analizirala dosedanje dogajanje v šolstvu ter določila, v katero smer morajo iti spremembe. A na kaj bi morali biti reformatorji najbolj pozorni? Kaj je v obstoječem sistemu najbolj problematično? Kakšne šole se nam obetajo v prihodnosti? Bodo imeli vlogo učitelja še naprej v rokah le odrasli? Se bomo šolali vse življenje? O vsem tem smo se ob začetku novega šolskega leta pogovarjali z nekdanjim šolskim ministrom in poslancem dr. Slavkom Gabrom, sicer izrednim profesorjem sociologije vzgoje na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Prav on je v 90. letih vodil prvo veliko reformo slovenskega šolskega sistema.

  • Vanja Pirc

    22. 7. 2010  |  Mladina 29  |  Družba

    Maud de Boer - Buquicchio: »Otroci niso mini bitja z mini človekovimi pravicami«

    /media/www/slike.old/mladina/intervju_clovekove_pravice_bk.jpg

    Nizozemka Maud de Boer - Buquicchio opravlja drugo najpomembnejšo funkcijo v Svetu Evrope. Od leta 2002 je namestnica generalnega sekretarja, drugače pa je v tej organizaciji, ki šteje 47 držav članic in združuje tako rekoč vso evropsko celino, zaposlena že več kot 30 let. Slovenijo je nazadnje obiskala zaradi konference šolskih ministrov držav članic Sveta Evrope, ki je potekala na Brdu pri Kranju in ki je bila prvi takšen dogodek, povezan z izobraževanjem, po treh letih. Kljub sicer zelo natrpanemu urniku si je vzela čas za pogovor z nami, vendar nisva toliko govorili o sami konferenci kot zlasti o človekovih pravicah. De Boer -Buquicchiova, po izobrazbi pravnica, je namreč znana kot velika zagovornica človekovih pravic, najbolj goreče pa zagovarja pravice žensk in otrok.

  • Vanja Pirc

    22. 7. 2010  |  Mladina 29  |  Politika

    Novinarska budnica

    Srečanje predstavnikov aktivov novinarjev najpomembnejših slovenskih medijev s premierjem Pahorjem

    Časopisna hiša Večer se je v zadnjih tednih najverjetneje znašla v enem najbolj negotovih, če ne celo najbolj negotovem obdobju svoje večdesetletne zgodovine. Če je v daljni preteklosti za seboj pustila zamenjavo sistemov in s tem tudi zamenjavo poslanstva časopisa, v novejši zgodovini pa nenadne menjave urednikov in bunker člankov, ki niso bili objavljeni, ker naj bi bili preveč moteči za prejšnjo vlado, se je...

  • Vanja Pirc

    15. 7. 2010  |  Mladina 28  |  Politika

    Kako smo si delili plače

    Jože Možina, Anton Guzej in Vinko Vasle

    V informativnem programu TV Slovenija, ki ga vodi Rajko Gerič, so v teh dneh presenetili z odločitvijo, da bodo jeseni zamenjali termin predvajanja informativne oddaje Tednik. Oddaja, ki že 28 let vsak četrtek prinaša zgodbe o težavah malih ljudi, bo po novem na sporedu ob ponedeljkih zvečer, v dosedanjem terminu informativne oddaje Polemika.

  • Vanja Pirc

    8. 7. 2010  |  Mladina 27  |  Družba

    Odprta oblačila

    Osem modnih oblikovalcev, ki so jih povabili k oblikovanju kolekcije Openwear, njihovi pomočniki študentje, njihovi mentorici pri oblikovanju oblačil Almira Sadar in Nataša Peršuh, družbena aktivistka Zoe Romano ter Maja Hawlina in Oliver Vodeb iz Studia Poper

    Pred dvema tednoma je šesto nadstropje ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete (NTF), kjer ima prostore katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, zasedla skupina osmih modnih oblikovalcev. Na delavnico so pripotovali iz različnih evropskih držav in v petih dneh, kolikor so jih preživeli skupaj, so veliko krojili, rezali, šivali, likali in pomerjali, predvsem pa so se veliko pogovarjali, dopolnjevali drug...

  • Vanja Pirc

    2. 7. 2010  |  Mladina 25  |  Družba

    S sprejem nad obzidje

    ZEK Crew med simultanim grafitanjem obeh strani metelkovskega obzidja. Desno zgoraj so v ozadju vidne tudi Lunarjeve mačke v vijoličnih skafandrih in Zetsov vesoljec.

    V četrtek popoldne smo lahko na Metelkovi opazovali precej nenavaden podvig. Trije fantje in dekle so v rokah držali valjčke za beljenje ter s črno barvo prekrivali precejšen del obzidja, ki je v preteklosti ločevalo objekte nekdanje vojašnice od preostalega mestnega življenja, zdaj pa že leta pomeni vstopno točko v enega redkih prostorov, ki je v Ljubljani namenjen urbani kulturi.

  • Vanja Pirc

    22. 6. 2010  |  Mladina 21

    Generacija 0

    Študentske in dijaške demonstracije v Ljubljani, 19. maj 2010

    Motiv št. 1. Prejšnja sreda. Nekaj tisoč mladih, dijakov in študentov, pa tudi neštudentov, sredi Ljubljane protestira proti zakonu o malem delu. Potem se preselijo pred parlament. Ograja se začne tresti, proti pročelju parlamenta poletijo prve steklenice, protestniki vpijejo na policiste: »Pičkiceee, pičkice!« Res, vsi ne vedo, zakaj natančno protestirajo. Nekateri trdijo, da za svoje pravice.

  • Vanja Pirc

    17. 6. 2010  |  Mladina 24

    Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikasandrabasichrovatin20100615_6758b5.jpg

    Potem ko je gospodarska kriza dodobra pretresla medijsko industrijo onstran Atlantika, se je v ZDA začela tehtna razprava o tem, da medijske hiše vendarle niso navadna podjetja in da jih je treba zaščititi pred propadom, saj delujejo v javnem interesu. S predstojnico oddelka za medijske študije na koprski Fakulteti za humanistične študije dr. Sandro Bašić Hrvatin smo se pogovarjali o tem, zakaj je Slovenija še daleč od takšnih strateških razprav, pa čeprav bi se jih morala že zdavnaj lotiti. A pri nas že leta se vse vrti zgolj in samo okrog popravkov medijske zakonodaje in zdaj smo spet dočakali nove. V petek se bo parlament lotil predlaganih sprememb zakona o RTV Slovenija, v javno razpravo pa prihaja tudi spremenjeni zakon o medijih.

  • Vanja Pirc

    3. 6. 2010  |  Mladina 22  |  Družba

    Uniforma z navdihom

    /media/www/slike.old/mladina/the_uniform_project__dan_1.jpg

    Začelo in končalo se je z malo črno oblekico, ki jo je Američanka indijskega rodu Sheena Matheiken nosila čisto vsak dan. Ne glede na letni čas, ne glede na vročino ali mraz in ne glede na to, v kateri del sveta se je napotila. No, da bi se izognila vsakodnevnemu pranju, je bilo oblekic s kratkimi rokavi in gumbi sedem. A bile so identične in eno od njih je vse leto nosila čisto vsak dan, od lanskega 1.

  • Vanja Pirc

    3. 6. 2010  |  Mladina 22  |  Politika

    Cena pred kompetencami

    Dr. Mirjana Ule, vodja Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede

    Prejšnji teden smo v Mladini razkrili, da se je socialna psihologinja dr. Mirjana Ule odločila, da bo do nadaljnjega bojkotirala javno nastopanje v zvezi s problematiko mladih. Gre za nenavadno odločitev. Uletova pri nas velja za ključno avtoriteto na področju raziskovanja mladih, saj se s tem ukvarja že tretje desetletje. Obenem so številni aktualni dogodki, tudi nedavni mladinski napad na parlament, pokazali, da...

  • Vanja Pirc

    13. 5. 2010  |  Mladina 19

    Profesorica Sfrčkljana

    Klovnesa Eva Škofič Maurer z malimi prijatelji po nastopu na Osnovni šoli Šoštanj.

    Telovadnica šoštanjske osnovne šole je odmevala od čebljanja deklic, oblečenih v roza majčke, in dečkov, ki so prisegali na bolj kariraste vzorce. Potem so vsi, prvošolci na blazinah, drugošolci na stolih za njimi ter tretje- in četrtošolci na tribuni, za kratek čas obmolknili in poslušali kratek uvod v zaključno prireditev, ki so jo pripravili v čast bralni znački.

  • Vanja Pirc

    6. 5. 2010  |  Mladina 18  |  Politika

    Kompromis na račun istospolno usmerjenih?

    Člani Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki nasprotuje izenačitvi zakonske in istospolne zveze ter posvojitvam s strani istospolno usmerjenih

    Dolgih osem ur je trajala torkova razprava, s katero se je parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide lotil druge obravnave predloga družinskega zakonika. In dolgih osem ur se je razprava vrtela okrog ene same točke - prvega člena družinskega zakonika. Zakaj ravno okrog prvega člena? Ker si vse družine pri nas očitno ne zaslužijo, da bi bile enakopravne.

  • Vanja Pirc

    29. 4. 2010  |  Mladina 17

    Družbeno koristna podjetja

    Delavci podjetja Dobrovita Plus, ki je začelo med prvimi pri nas za svojo dejavnost uporabljati izraz socialno podjetje

    Na odlagališču kosovnih odpadkov, ki leži med Rogaško Slatino in Rogatcem, je nedavno zrasel velik bel šotor. V njegovi levi polovici te dni nastaja delavnica, v desni polovici, kjer je že položen lesen pod, pa razstavno-prodajni prostor. V šotoru bo sedež prvega centra ponovne uporabe odpadkov pri nas. Njegova pobudnica dr. Marinka Vovk ob našem obisku ni mogla skriti navdušenja nad bližajočim se odprtjem, saj...

  • Vanja Pirc

    1. 4. 2010  |  Mladina 13

    Tvorta za tviteraše

    Ekipa prostovoljcev, ki je pripravila ljubljanski Twestival

    »Hitro, pridite na tvorto,« je pred ljubljanskim lokalom Pri zelenem zajcu zaklicala Živa, za zbrane alivea, in tisti, ki jim jo je uspelo kljub glasnemu pomenkovanju slišati, niso namrščili obrvi in skomignili z rameni, temveč so se jim pocedile sline. Bil je čas za torto, ki so jo tisti večer spontano preimenovali v tvorto, podobno, kot so pijačo preimenovali v gin tvonic.

  • Vanja Pirc

    1. 4. 2010  |  Mladina 13  |  Politika

    Salomonska delitev malic

    Topla malica na ljubljanski Gimnaziji Poljane, september 2008

    Šolske malice so pred letom in pol povzročile obilo razburjenja, razlog pa je bil komajda verjeten. Zapletlo se je, ker je tedanji šolski minister Milan Zver ob začetku šolskega leta 2008/09 reformiral subvencioniranje prehrane v srednjih šolah tako, da je vsem dijakom omogočil brezplačen topli obrok. Takšna poteza je bila v času, ko je delež normalno prehranjenih mladih že dve desetletji upadal, ko so mladi...

  • Vanja Pirc

    25. 3. 2010  |  Mladina 12  |  Družba

    Irena Matko Lukan: »Vedno povedane drugače«

    Irena Matko Lukan, soorganizatorka Pripovedovalskega festivala

    Prejšnjo nedeljo se je iztekel letošnji pripovedovalski festival, ki že trinajst let združuje tiste, ki radi pripovedujejo, in tiste, ki radi poslušajo pripovedi iz različnih ljudskih izročil. Zgodbe so bile tudi tokrat nabrane z vseh vetrov, pripovedovalci prav tako - nekateri so nagovarjali otroke, drugi odrasle, nekateri so bili zelo izkušeni, drugi so pripovedovali prvič.
    Eden od vrhuncev festivala je bila nedvomno prireditev Pobrano na kup, ki je v petek zvečer napolnila Štihovo dvorano Cankarjevega doma. Na njej je nastopilo deset pripovedovalcev z različnimi zgodbami, od bohinjske do romunske, prvič pa smo lahko slišali tudi pripovedovalce z druge strani meje, iz Benečije in avstrijske Koroške. Slednjo je zastopal Gabriel Lipuš, ki je povedal eno od ljudskih zgodb, ki jih je v njihovih krajih pred desetletji popisal ter zbral pisatelj in etnograf Vinko Möderndorfer, sicer ded istoimenskega režiserja ter glasbene in gledališke ustvarjalke Vite Mavrič. Mavričeva, ki je bila tisti večer tudi sama pripovedovalka, je poslušalcem med drugim predstavila presunljivo (resnično) pripoved o tem, kako je ded, ki mu po vojni niso želeli objaviti zbirke pripovedi, ker naj ne bi bile skladne s tedanjim režimom, za vsako spisal posebno »opravičilo«. Za eno najbolj znanih slovenskih pravljic, Mojco Pokrajculjo, je denimo napisal, da je primerna za objavo zato, ker pravzaprav govori o spoštovanju do dela, saj Mojca trkajoče v hišo spusti šele potem, ko dokažejo, da poznajo ročne spretnosti.
    Ljudskih pripovedi danes ne preganjajo več. Nasprotno, očitno imajo vse več privržencev, ti pa so pripravljeni tudi sami sodelovati pri vzpostavljanju čim bolj pravljičnega poslušalskega vzdušja. Ko je zadnji petkov pripovedovalec Boštjan Napotnik - Napo občinstvo zaprosil, naj se, preden bo začel pripovedovati, premiga in v dvorani pričara vzdušje nogometnega prvenstva v Južnoafriški republiki, je dvorana dvignila roke in naredila nekaj valov. Napo upravičeno velja za enega naših najboljših pripovedovalcev, obenem pa sodi med tiste, ki ljudske zgodbe več kot spretno tkejo v sodobni kontekst. Tokrat je občinstvu čisto mimogrede razložil denimo definicijo bobovnjaka, obrobnega predmeta, ki se je namesto fig pojavil v popotnem prtu enega od nastopajočih junakov v njegovi zgodbi. Razlage te besede ni našel v SSKJ-ju, temveč na Googlu, kjer pa se je prvi zadetek, ki besedo povezuje s Slavkom Bobovnikom, izkazal kot povsem zgrešen. Bobovnjak so namreč zajčji iztrebki.
    Pripovedovalski festival pripravljajo Anja Štefan, Alenka Veler in Irena Matko Lukan, tri navdušenke nad to govorno veščino, ki so obenem z njo vsaka na svoj način povezane tudi poklicno. Vse tri so se takoj po festivalu udeležile sejma za založnike otroške literature v Bologni, a Ireno, ki je od leta 1999 urednica revij Ciciban in Cicido ter ima tudi zato redno vpogled v ljudske pripovedi, nam je vseeno uspelo povprašati, v čem je čar pripovedovanja in poslušanja ljudskih zgodb.

  • Vanja Pirc

    11. 3. 2010  |  Mladina 10  |  Politika

    Prisankana globa

    Danilo F. Križman, predsednik Foruma za Pohorje: »Na saneh je rektor Rozman.«

    Predsednik Foruma za Pohorje Danilo F. Križman je javnost v teh dneh obvestil, da naj bi rektorja mariborske univerze dr. Ivana Rozmana zalotil, kako je na zaščitenem delu Pohorja divjal s snežnimi sanmi. Poklical je policiste in ti so ukrepali. Policija je dvema moškima, ki sta se vozila z motornimi sanmi v naravnem okolju, izrekla globo v višini 41,43 evra.

  • Vanja Pirc

    4. 3. 2010  |  Mladina 9

    Nagrade, podjetja in habilitacije

    Sedež Univerze v Mariboru na Slomškovem trgu 15

    Na Univerzi v Mariboru so začeli po novem letu postopno spreminjati vizitke, dopise, napise, ki visijo pred fakultetami, spletne strani in vse druge nosilce, na katerih smo lahko srečevali dosedanjo celostno grafično podobo naše druge največje univerze. Lani so se namreč odločili, da je podoba, ki smo jo najbolj poznali po znaku z univerzitetnim poslopjem, ki ga je pred leti obnovil arhitekt Boris Podrecca,...

  • Vanja Pirc

    26. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Družba

    Umik tožbe za 70.000 evrov

    Ko je oktobra 2007 zaradi nasilja varnostnikov pred ljubljanskim klubom Global umrl 20-letni Gorazd Čamernik, je tragični dogodek spodbudil številne odzive. O tem je pričala množica sveč ob Slovenski cesti. Svojevrsten komentar dogajanja pred Globalom pa je v okviru študija prispeval tudi takratni študent Akademije za oblikovanje in likovno umetnost Miha Artnak, sicer član kreativne ekipe ZEK Crew. Oblikoval je plakat, na katerem je znak lokala, nasmejani obraz, spremenil tako, da mu je ustnice obrnil navzdol, in spodaj pripisal: »SAFE nad mestom. Imel sem VIP karto.« S tem ni namigoval le na pomanjkljivo varnost obiskovalcev lokala, temveč tudi na sporno vlogo, ki jo je imela pri tem varnostna služba VIP. Liberalna akademija je menila, da bi plakat lahko prispeval k večji varnosti v družbi, zato je finančno omogočila tisk 150 izvodov, nekaj plakatov pa so nato izobesili po Ljubljani.