Borut Mekina

  • Borut Mekina

    15. 3. 2013  |  Mladina 11  |  Politika

    Kaj pa tuji kadri?

    Na napoved Alenke Bratušek, da se bo njena vlada pri kadrovanju naslonila na najboljše strokovnjake, se je Janez Janša v parlamentu odzval z omembo kadrovanja svoje vlade na vrh slabe banke. Kot je znano, je Janševa vlada na vrh slabe banke imenovala kar tri tuje neizvršne direktorje, in sicer Carl-Johna Lindgrena in Arneja Berggrena, svetovalca Mednarodnega denarnega sklada (IMF), in profesorja Larsa Nyberga, bivšega namestnika guvernerja Švedske centralne banke. Iz ministrstva za finance so nam glede postopka njihovega imenovanja odgovorili, da so jih imenovali »na podlagi predhodno opravljenih posvetovanj ter priporočil tujih institucij (Mednarodni denarni sklad, Evropska banka za sodelovanje in razvoj, ECB)«, Janša pa je Bratuškovi dejal, da ga prav zanima, »če boste te strokovnjake pustili na teh mestih«.

  • Borut Mekina

    15. 3. 2013  |  Mladina 11  |  Politika

    Potrebujemo nov kadrovski cunami

    Te dni si mnogi zastavljajo čisto konkretno vprašanje: Ali lahko odhajajoča vlada v času, ko opravlja tekoče posle, na funkcionarska delovna mesta imenuje celo svoje poslance?

  • Borut Mekina

    15. 3. 2013  |  Mladina 11  |  Politika

    Prvič brez pleničke

    Spor med Slovenijo in Hrvaško glede Ljubljanske banke je lani izbruhnil povsem nepričakovano. Ko smo mislili, da sta se o tem že zdavnaj dogovorila Borut Pahor in Jadranka Kosor na enem od prisrčnih srečanj v Bohinju, je slovensko zunanje ministrstvo odkrilo neko novo dejstvo. In sicer, da lahko 15 let stara pooblastila, ki jih je Hrvaška dala nekaterim bankam za tožbe proti Ljubljanski banki, Sloveniji močno škodujejo. Če že hočejo rešiti problem, normalne države tega navadno ne obešajo na veliki zvon (je Nemčija kdaj rekla, da blokira Turčijo?), a Karl Erjavec se je kljub temu šel javno diplomacijo. Razglasil je, da Slovenija spet blokira Hrvaško. Rešitev vprašanja Ljubljanske banke je »pogoj za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu,« je sporočil. Hrvaška mora umakniti pooblastila in se strinjati s tem, da je vprašanje Ljubljanske banke stvar multilaterale oziroma nasledstvenih pogajanj.

  • Borut Mekina

    8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Politika

    Ostal je le še Požar

    Predsednik države Borut Pahor se je ta teden odpravil na enega svojih najpomembnejših obiskov: na Japonsko, kjer sta ga v Tokiu sprejela cesar Akihito in predsednik vlade Šinzo Abe. Predsednika je ob tem dogodku, ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov, spremljala le ena medijska hiša. V uradu predsednika pravijo, da so na Japonsko povabili vse pomembnejše slovenske medije, a se razen ene ni za spremljanje odločila nobena druga medijska hiša. Medijske hiše morajo namreč same plačati stroške nastanitve in prevoza ob tovrstnih obiskih, tega pa si večina ne more privoščiti. Tako je medijsko ta obisk na Japonskem pokrival le »spletni blog o zakulisju Slovenije« pozareport.si.

  • Borut Mekina

    1. 3. 2013  |  Mladina 9  |  Politika

    Vatikan bi porušil zaščiteno vilo

    Poljansko predmestje v Ljubljani je že desetletja razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik ter za naravno znamenitost. In sicer zato, ker ta del mesta pomeni »značilen in sočasno s srednjeveškim mestnim jedrom oblikovan predmestni prostor, v katerem so se ohranili pomembni sledovi človekovega bivanja od 10. stoletja n. š. dalje«, kot piše v zadnjem odloku iz leta 1990. Na tem območju je pod evidenčno številko nepremične kulturne dediščine št. 19.836 zaščitena tudi »vilska četrt Poljane«. Kar z drugimi besedami pomeni, da značilnih vil na tem območju, recimo tistih iz secesijskega obdobja, ni dovoljeno porušiti in na njihovem mestu zgraditi veliko večje, neznačilne objekte, pa čeprav bi si to investitorji še tako želeli.

  • Borut Mekina

    22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Politika

    Nepotizem

    Plača povprečnega zaposlenega v državnem podjetju Plinovodi znaša več kot 3300 evrov bruto ali 2200 neto. V tej družbi, ki ima monopol nad upravljanjem s slovenskim plinovodnim omrežjem in ki je del skupine Geoplin, so delovne razmere med najboljšimi v državi. Da so plače v slovenski energetiki precej visoke, je javnost zadnjič opozoril tedanji vodja HSE Borut Meh leta 2010, ki je zaradi tedaj napovedane stavke v energetiki izpostavil, da znaša povprečna plača v Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE) več kot 2000 evrov. A v tej primerjavi so razmere v Plinovodih še za eno stopničko bližje nebesom. V Krki, v podjetju, ki je že pregovorno slovensko podjetje z največjo dodano vrednostjo, znaša povprečna bruto plača na zaposlenega »zgolj« 2000 evrov bruto ali približno 1300 evrov neto. Najboljše službe niso v Krki. Najboljše službe so v Plinovodih. A kako do njih?

  • Borut Mekina

    22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Politika

    Kako so izbrali premierovo hčerko

    V poročilu protikorupcijske komisije o zaposlitvi premierove hčerke Nike Janša v državnem podjetju Plinovodi piše, da so v podjetju prejeli skupaj sedem prijav. Na razpisano delovno mesto, za katero so zahtevali univerzitetno izobrazbo tehnične smeri, so se med drugim prijavili:
    – univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike s 30,5 leta delovne dobe;
    – univerzitetni diplomirani inženir strojništva z delovnimi izkušnjami od leta 1997;
    – univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva z opravljenim strokovnim izpitom in z 10 leti delovnih izkušenj s področja gradbeništva;
    – univerzitetni diplomirani gospodarski inženir gradbeništva, mag. znanosti, višji predavatelj za predmetno področje operativno gradbeništvo, pooblaščeni inženir iz slovenske inženirske zbornice z opravljenim strokovnim izpitom in z 10-letnimi delovnimi izkušnjami.

  • Borut Mekina

    22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Politika

    Janša se brani z napadom

    Janša je decembra lani na poslansko vprašanje o nepotizmu in klientelizmu odgovoril, da je tudi Helena Türk, hči bivšega predsednika Danila Türka, »zaposlena pri predsedniku stranke Pozitivna Slovenija«, dela namreč v javnem zavodu Ljubljanski grad. In da je tudi ena od hčera bivšega predsednika republike Milana Kučana – Špela Kučan – zaposlena v državni upravi. Natančneje, dela na uradu za intelektualno lastnino. Druga, krajinska arhitektka Ana Kučan, pa da je dobila posel v Stožicah, »menda na javnem razpisu«.

  • Borut Mekina

    21. 2. 2013, 17:30  |  Politika

    Nepotizem: Objavljamo odločbo inšpektorata

    Je bila zaposlitev premierove hčerke Nike Janša v državnem podjetju Plinovodi zgolj "površnost"? So sklepi protikorupcijske komisije glede zaposlitve sina predsednika poslanske skupine SDS Tadeja Tanka "bedarija"? Vse skupaj pa še en poskus politične diskreditacije premiera?

  • Borut Mekina

    15. 2. 2013  |  Mladina 7  |  Politika

    Obvezni pogoj: član SDS

    V tednu, ko je protikorupcijska komisija objavila poročilo o premoženjskem stanju Janeza Janše in Zorana Jankovića, je vladna komisija za kadrovske in administrativne zadeve obravnavala le dve, razmeroma nedolžni zadevi. Minister za kmetijstvo Franc Bogovič je vladi predlagal, da bi imenovala generalnega direktorja agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, zunanji minister Karl Erjavec pa je želel, da vlada imenuje generalnega direktorja direktorata za mednarodno pravo. Čez teden dni, ko je koalicija začela razpadati, je zavladala panika.

  • Borut Mekina

    15. 2. 2013  |  Mladina 7  |  Politika

    Iz poslanske skupine k vojaškim obveščevalcem

    Zaposleni v Slovenski obveščevalni službi (SOVA) so sredi januarja napisali pismo komisiji za preprečevanje korupcije, predsedniku vlade, parlamenta in države, v katerem so razkrili politično »privatizacijo« te obveščevalne agencije. V zadnjem času naj bi stranka SDS v Sovi zaposlila kar 25 novih uslužbencev po klientelističnih in nepotističnih merilih. Nekatere izmed teh smo v Mladini na podlagi zapisanega tudi identificirali. Enega najpomembnejših oddelkov Sove je recimo prevzel Robert Zirnstein iz koprskega mestnega odbora SDS. V Sovi se je zaposlil očitno tudi Aleš Bobič, tajnik občinskega odbora SDS iz Radovljice, in pa Klemen Pirc, član SDS in kandidat na listi SDS za volitve v svet četrtne skupnosti Ljubljana Rudnik. Tako privatizirana Sova naj bi posledično začela tudi manipulirati z informacijami, ki so jih pošiljali v kabinet predsednika države Danila Türka.

  • Borut Mekina

    15. 2. 2013  |  Mladina 7  |  Politika

    Kadrovanje v TEŠ skrbi Evropsko banko?

    Svet direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je za mesec dni »zamrznil« odločitev o dodelitvi 440-milijonskega posojila za gradnjo TEŠ 6. Kaj pomeni, če EIB kredita ne bo odobrila, si lahko samo predstavljamo. V tem primeru bo že tako ali tako predrag projekt zaradi dražjega financiranja postal še za nekaj milijonov evrov dražji. A zakaj je EIB sedaj nepričakovano pritisnila na zavoro? Po informacijah, ki so že bile objavljene, naj bi želela EIB odločanje o dodelitvi kredita preložiti zaradi potrebe po ponovnem preverjanju okoljske in ekonomske vzdržnosti ter trdnosti državnih poroštev. A zanimivo, EIB je za projekt TEŠ že namenila okrog 110 milijonov evrov. In to še preden je država poroštvo sploh namenila. Ravno tako se v vsem tem času podatki o ceni premoga in podobno niso spremenili. Kaj pa se je spremenilo?

  • Borut Mekina

    8. 2. 2013  |  Politika

    Premierova evakuacijska pot: Ni izhoda!

    Sredi lanskega decembra so se v vladi odločili za prebitje približno dvometrske betonske ograje in za vgraditev novih kovinskih vrat, skozi katera bo po novem mogoče kompleks vladnih stavb zapustiti tudi z zadnje strani – proti Borštnikovemu trgu. Z novimi zadnjimi vrati na bi imel predsednik vlade več možnosti za umk. Čeprav bo glavni vhod blokiran, bo lahko vladne prostore zapustil skozi nov zasilni izhod.A nekdo mu je vseeno sporočil: Ni izhoda!

  • Borut Mekina

    7. 2. 2013  |  Mladina 6  |  Politika

    Dr. Alain Pellet vs. Franc Pukšič

    Slovenija je šele pred kratkim dobila prvi učbenik mednarodnega prava. Napisal ga je, kot je znano, bivši predsednik države dr. Danilo Türk, še preden je vstopil v politiko. Pred njim so si slovenski študentje pomagali z učbeniki znanega hrvaškega profesorja dr. Juraja Andrassyja. V Sloveniji imamo sicer kar nekaj uglednih mednarodnih pravnikov, kot so dr. Borut Bohte in dr. Mirjam Škrk na ljubljanski Pravni fakulteti ali dr. Bojko Bučar in dr. Milan Brglez na Fakulteti za družbene vede, a vsi našteti so strokovnjaki za raznovrstna področja. Nihče izmed njih ni imel priložnosti, da bi se specializiral za posamezne dele mednarodnega prava, kot sta recimo mednarodno pravo morja ali mednarodno pomorsko pravo.

  • Borut Mekina

    7. 2. 2013  |  Mladina 6  |  Politika

    Sinovi in hčere iz ozadja

    Pred dvema letoma je izbruhnila afera. Velika afera. Tako velika afera, da so novinarji tedanjo gospodarsko ministrico spraševali celo, ali se bo zaradi nespoštovanja mednarodnih kodeksov morala v slovenske notranje zadeve vmešati OECD. Darja Radić je namreč oktobra 2010 na lastno pest, mimo kadrovsko-akreditacijskega sveta, imenovala predsednika nadzornega sveta Pošte, nadzornike v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) pa razrešila. Res je, da prvi nadzornik Pošte ni postal kak strankarski povzpetnež, ampak obramboslovec dr. Klemen Grošelj s Fakultete za družbene vede. A dovolj je bil že očitek opozicije, da je Grošelj »prijatelj« Radićeve.

  • Borut Mekina

    6. 2. 2013  |  Politika

    Imenovanje začasnih ministrov neustavno?

    Čeprav vladajoča koalicija, oziroma tisto, kar je še od nje ostalo, v parlamentu nima več večine, ima Slovenija še zmeraj polno operativno vlado s predsednikom. Janez Janša namreč ne želi odstopiti ali zahtevati zaupnice v parlamentu, neenotna opozicija pa na drugi strani ne more zahtevati konstruktivne zaupnice.

  • Borut Mekina

    1. 2. 2013  |  Mladina 5  |  Politika

    Lov na Gorana Klemenčiča

    »To moraš pričakovati in sprejeti v naših deželah. V kakšni Nemčiji ali Angliji politične stranke koruptivne politike same odrežejo, pri nas jih zaščitijo. Organizirajo shode. Zato pa – moraš vedeti, da če se v naših deželah upreš koruptivnim politikom, se tudi osebno žrtvuješ. Žrtvuješ družino, sebe. Nekateri to zmorejo, drugi pač ne. Ni vsak heroj. To je moj nasvet Goranu Klemenčiču. Če si res želi na koncu priti do rezultatov, mora vztrajati.« S temi besedami je tisto, kar se danes dogaja predsedniku protikorupcijske komisije Goranu Klemenčiču, opisala bivša romunska pravosodna ministrica, danes pa evroposlanka Monica Macovei.

  • Borut Mekina

    1. 2. 2013  |  Mladina 5  |  Politika

    Dr. Aleksejs Loskutovs: »Takšni napadi so pogosti v državah bivšega sovjetskega bloka.«

    Dejansko sem prvi val političnih napadov preživel. Preživel sem tudi zelo konfliktno obdobje s predsednikom vlade in njegovo stranko. Res pa je seveda, da se nas je potem lotila nova vlada. Na koncu so našli napako, kot vodjo protikorupcijske komisije so me razrešili zaradi kaznivih dejanj, ki sta jih storila dva zaposlena v protikorupcijski komisiji pod mojim vodstvom.

  • Borut Mekina

    18. 1. 2013  |  Mladina 3  |  Politika

    Vdor kadrov SDS v Sovo

    Komisija za preprečevanje korupcije, predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik parlamenta Gregor Virant in parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so minuli teden prejeli ovadbo zoper vodstvo Slovenske obveščevalne službe (Sova), ki naj bi bilo v minulem letu agencijo dobesedno privatiziralo. V Sovi, pišejo prijavitelji, je menda novo vodstvo zaposlilo več vidnih članov stranke SDS, s tem pa naj bi bila agencija začela tudi politično delovati. Med drugim naj bi bila nova Sova z informacijami manipulirala celo s kabinetom predsednika države.

  • Borut Mekina

    18. 1. 2013  |  Mladina 3  |  Politika

    Nepotizem še v MNZ

    Karmen Vnučec, žena radovljiškega občinskega svetnika in bivšega poslanca SDS Bogomirja Vnučca je pred nekaj meseci brez javnega razpisa dobila službo na notranjem ministrstvu. Imenovali so jo kar za podsekretarko, službo pa je dobila v sektorju za zbiranje in orožje, ki sodi pod direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo. Na tem delovnem mestu je Vnuččeva oktobra sodelovala tudi pri preverjanju podpisov na referendumskih pobudah o slabi banki in holdingu, med katerim se je, kot je znano, izgubilo 36 listov s podpisi. Bila je ena izmed zavzetejših pregledovalcev, saj je preverila kar 17 listov s podpisi. A kako je lahko Vnuččeva ob siceršnji »prepovedi« zaposlovanja v javni upravi in celo napovedanem odpuščanju v javnem sektorju dobila delo?

  • Borut Mekina

    18. 1. 2013  |  Mladina 3  |  Politika

    Obsojeni politični direktorji

    Rad je v družbi nasmejanih ljudi s pristnim smislom za humor. Zaveda se, da je ključ do uspeha v sodelovanju. Koprsko pristanišče je pod njim dobilo nov zagon, postalo je motor razvoja Slovenije. Robert Časar, »zagovornik zdravega podjetništva«, ki je leta 2008 kandidiral za poslanca SDS, je tedaj v predstavitvenem videospotu dejal, da lahko svoje »bogate gospodarske izkušnje dobro unovčim v korist države. Z mesta predsednika uprave Luke Koper sem veliko naredil za promocijo Slovenije v svetu, doma pa sem si prizadeval za gospodarski razvoj Kopra in širšega zaledja.«

  • Borut Mekina

    16. 1. 2013  |  Politika

    SDS s pisemsko ofenzivo v tujini

    Medtem ko javnost v Sloveniji še vedno čaka na pojasnila Janeza Janše o korupcijskih očitkih, koalicijski partnerji pa na odločitev stranke o svojem predsedniku, so v SDS po naših informacijah začeli z obsežno informacijsko ofenzivo v tujini. Več tujih uradnih institucij je v tem tednu dobilo spodaj objavljeno pismo stranke SDS o političnih razmerah v Sloveniji, v katerem na precej ponesrečen način branijo predsednika stranke. Med drugim pišejo, naj bi bil Janša po njihovi oceni premoženja pripadnik nekakšnega »nižjega srednjega sloja«.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Peterlin

    10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

    Janez Posedi: »V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Res si ne želim situacije, ko bo to ljudstvo ugotovilo, da so mu oblast vzeli.«

    Janez Posedi je po poklicu veterinar. Na inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo vodi laboratorij za parazite. Najnovejše globalne podnebne spremembe, nam razlaga, bodo še kako vplivale na Slovenijo. Ne zaradi dviga gladine vode ali zaradi neurij, manj snega in podobno, ampak recimo zaradi sprememb v populacijah zajedavcev. Klopi bodo v Sloveniji kmalu dobili še en razmnoževalni cikel. Stroški za Slovenijo so lahko, če se na to ne pripravimo, ogromni. A sedanja vlada, ki je razpustila tudi službo za podnebne spremembe, teh razsežnosti ne razume, govori sindikalist Posedi. Ki je tudi vodja konfederacije sindikatov Pergam in sedaj vodja koordinacije stavkovnih odborov, ki za 23. januarja napovedujejo stavko javnega sektorja. Posedi pravi, da stavkajo za vse.

  • Borut Mekina

    10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

    Janševo in Jankovićevo kolobarjenje

    Janković potrebuje denar za poplačilo kredita, ki ga je najel, ko je kupil delnice Mercatorja. Denar za to pridobiva iz dejavnosti svojega bivšega podjetja (Electa), ki ga je prodal svojima sinovoma. Ta mu denar postopoma vračata. Protikorupcijska komisija je ugotovila, da obstaja ponavljajoč se vzorec: ko Jankoviću na osebnem računu zmanjka denarja, takoj za tem prejme večje nakazilo od družbe Electa ali KLM, ki upravlja njegove delnice. Janković je dejal, da je to videti tako: »Ko rabim denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu … Približno tako izgleda.« Pri čemer ga ne zanima, od kod sinu denar.

  • Borut Mekina

    10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

    Družinske zgodbe

    Protikorupcijska komisija je v obeh primerih, v primeru Zorana Jankovića in v primeru Janeza Janše, ugotovila, da so njune finance tesno prepletene z njunimi družinskimi člani. Pri Jankoviću so te razmeroma znane, Janez Janša pa je svoje poslovne zveze z bratom, poslovnežem Rajkom Janšo, doslej uspešno prikrival. V Mladini smo sicer pred letom že pisali o tem, da je Rajko Janša v Avstriji, v Gerlitznu, kupil vikend apartmaja ob smučišču Osojščica, za katera je plačal 275 tisoč evrov. Obiskovalci centra so nam tedaj tudi povedali, da v enega od njiju hodi Janez Janša. A na papirju sta bila oba apartmaja seveda napisana na ime Rajka Janše.

  • Borut Mekina

    10. 1. 2013  |  Mladina 2  |  Politika

    Skupaj v korupciji

    Najvidnejši slovenski politiki so doslej javnosti pogosto in na videz transparentno opisovali svoje premoženje. Radi so, vsaj deklarativno, govorili o potrebi po tem, da se premoženje vseh funkcionarjev javno objavi, radi so transparentno razkazovali svojo skromnost, radi so govorili o varčevanju in o svojem trdem delu. Le enkrat samkrat doslej so se znašli pod pritiskom javnosti, ki je od njih zahtevala trdne dokaze. Torej dokumente in pogodbe. To je bilo za kratek čas tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko je zaradi javnega pritiska kupoprodajne pogodbe za svoje nepremičnine razkril tudi favorit volitev Janez Janša. Očitali so mu, da je nezakonito obogatel že v začetku devetdesetih, v času trgovine z orožjem. Janša je dokumente razkril tik pred zdajci, tako da novinarji v tiskanih medijih o njih niso mogli poročati, saj naj bi se mu pokvaril skener. Kasneje pa je zaradi volilnega molka in objave volilnih rezultatov tema spet poniknila.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Politika

    France Bučar: »Danes okupatorja res ni, je pa pred nami stiska, ki od nas terja, da se postavimo na lastne noge in se odločimo, kaj bomo naredili.«

    Če je država v krizi, h komu naj gremo po nasvet, kako naprej v novem letu? Če še celo ustavno sodišče prepove referendume, komu naj se ogorčeni pritožimo? Kdo še ostane, če so »lopovi« oboji, desni in levi? Ena izmed možnosti je France Bučar. Bil je tisti, ki je v Novi reviji tlakoval pot tej novi državi in ji celo napisal ustavo. Kakšen je njegov nasvet? France Bučar je sicer vedno deloval malce razburjeno, bil je vedno kritičen in oster. A tokrat je še posebej razočaran. Celo nad ustavnim sodiščem kot zadnjim branikom institucij. A njegova kritika je tudi konstruktivna, kot se za pravega »očeta« spodobi.

  • Borut Mekina

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Politika

    Zombiji – vojska je pripravljena

    Kako je slovenska vlada pripravljena na invazijo zombijev? V stranki SDS so konec minulega leta nevarnost že zaznali. Kakor je znano, so v zapisu na Twitterju ugotovili, da pri spontanih protestih ne gre za vstajo ljudstva, temveč, kot dokazujejo simboli »komunistične internacionale«, »retorika državljanske vojne« in »totalitarni simboli«, za »vstajo zombijev«.

  • Borut Mekina

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Politika

    V imenu države

    Je ustavno sodišče, ki je prepovedalo referenduma o holdingu in slabi banki, odločalo po ustavnopravnih ali političnih merilih? Je branilo vlado ali državo? Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič pravi, da so upoštevali ustavnopravna merila. V zadnjem intervjuju za TV Slovenija je pri tem dodal, da je sam na prvo mesto postavil državo. »Zagotavljam vam, da me ni prav nič zanimalo, katera vlada je,« je dejal Petrič, »zanimalo pa me je, ali je vredno zrušiti vlado in ob tem hkrati zrušiti tudi državo. Zanima me moja država. Zanjo sem pripravljen marsikaj storiti.« Ker pa niti Ernest Petrič ni nezmotljiv, je seveda mogoče tudi obratno. Sta morda on in večina ustavnih sodnikov z odločbo o prepovedi referendumov rušila državo in branila vlado?

  • Borut Mekina

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Politika

    Prebujanje in krokarji

    »Sneženi možje, ki so nam čez zimo izropali vse zaloge, se začenjajo topiti. Slovenija doživlja svojo veliko noč, svoje prerojenje, saj bo na posušenem in preperelem starem listju vzniknila nova rast, z njo pa bosta prišla tudi navdušenje in veselje. Staro življenje pod snegom, izsušeno in mrtvo, bo prepustilo prostor novemu, mlademu življenju.«