Denis Vičič

  • Denis Vičič

    5. 1. 2015  |  Družba

    Umrl sociolog Ulrich Beck

    Eden najbolj znanih in največkrat citiranih sociologov v zadnjih desetletjih je zaslovel leta 1986 z delom Družba tveganja. Knjiga je bila prevedena v 35 jezikov, tudi v slovenščino. Umrl je 1. januarja zaradi srčne kapi.
    Borut Mekina se je s poznavalcem globalizacije, individualizacije, modernizacije in podnebnih sprememb pogovarjal konec leta 2009
    . V Mladini pa smo objavili tudi Beckov komentar o digitalni ogroženosti svobode. Med drugim je v komentarju zapisal: "Predlagam, da zasnujemo nekakšen digitalni humanizem. Temeljna pravica do varovanja podatkov in digitalne svobode bi morala postati mednarodna človekova pravica, za katero bi se morali zavzemati kot za druge človekove pravice, čeprav bi se temu kdo upiral." Komentar lahko v celoti preberete tukaj>>

  • Denis Vičič

    4. 1. 2015  |  Ekonomija

    Najbolj brano v 2014: Veliki rop

    V tem sklopu vam predstavljamo najbolj brane članke na spletni strani Mladine iz leta 2014.

    Veliki rop je članek, ki pojasni, kako slaba ideja je bila slaba banka. In kako dobro je premišljena, da z njo zaslužijo vsi razen državljanov, ki smo vanjo vložili štiri milijarde evrov. Novinar Borut Mekina to prikaže na primerih. Eden takih je primer Darija Južne, 24. najpremožnejšega Slovenca: »Slaba banka je za 66,6 milijona kredita, ki ga je dobil »Južna«, očitno plačala manj kot 40 milijonov evrov. Če bo sedaj teh 40 milijonov prodala za 45 milijonov, bo imela pet milijonov evrov dobička. Če bo nato kupec, denimo neko posredniško podjetje, kredit Južni reprogramiral na 50 milijonov evrov, bo posrednik zaslužil pet milijonov, Južna pa bo za kredite plačal 16,6 milijona manj, kot jih je vzel. Vsi bodo na boljšem. Ne vsi. Vsi razen države, ki je prek dokapitalizacije bank in financiranja slabe banke pokrila razliko, v konkretnem primeru 21,6 milijona evrov.«

    Celoten članek si preberite tukaj>>

  • Denis Vičič

    3. 1. 2015  |  Mnenja

    Najbolj brano v 2014: Pičke

    V tem sklopu vam predstavljamo najbolj brane članke na spletni strani Mladine iz leta 2014.

    Kolumne Mihe Blažiča – N'toka so med bralci Mladinine spletne strani najbolj priljubljene. Oktobra je pisal o feministkah. A z naslovom kolumne ni ciljal na borke za enakopravnost žensk. »Resnična tragičnost današnjega časa je v tem, da smo postali bolj kritični do borcev za človekove pravice, kot smo do tistih, ki jih kratijo.«

    Celotne Pičke si preberite tukaj>>

  • Denis Vičič

    2. 1. 2015  |  Svet

    Zdravstveni »sprehod po Luni«

    Vest, da vse ni samo črno, da je še prostor za preboj, je proti koncu preteklega leta prišla s Poljske. Ekipi poljskih nevrokirurgov je z inovativnim postopkom uspelo pozdraviti hudo poškodovano hrbtenjačo in pacienta odrešiti paralize. Operirani, ki je bil leta 2010 žrtev napada z nožem in od takrat hrom od prsi navzdol, je kmalu po operaciji hodil zgolj s pomočjo hojce.

  • Denis Vičič

    1. 1. 2015  |  Politika

    Najbolj brano v 2014: dr. Milan Brglez

    V tem sklopu vam predstavljamo najbolj brane članke na spletni strani Mladine iz leta 2014.

    Intervju Boruta Mekine s predsednikom državnega zbora dr. Milanom Brglezom je bil zagotovo najodmevnejši intervju preteklega leta. Odgovor, da je bila osamosvojitev »korak nazaj v smislu državotvornosti«, je tako razburil poslansko skupino SDS, da je zahtevala Brglezovo razrešitev. Predsednik državnega zbora je večino poslancev z lahkoto prepričal, da so v SDS njegovo izjavo iztrgali iz konteksta.

    Celoten kontekst si preberite tukaj>>

  • Denis Vičič

    2. 1. 2015  |  Politika

    Javna tribuna: »Zahtevamo bolj razumno upravljanje, nočemo razprodaje«

    Peticijo proti razprodaji državnega premoženja je podpisalo že več kot 9000 ljudi, med njimi mnogi ugledni akademiki. Nezadovoljstvo nad odločitvijo vlade Mira Cerarja, da bo nadaljevala prodajo državnih podjetij, katerih privatizacijo je obljubila vlada Alenke Bratušek, čeprav nekatera dojema kot strateško državno lastnino, se še povečuje in širi. Oblikovala se je skupina društev in gibanj Državljani proti razprodaji, ki v sredo, 7. januarja, v Cankarjevem domu prireja javno tribuno "Ne razprodaja, temveč bolj razumno upravljanje". Govorci, med drugimi tudi pobudnik peticije proti razprodaji dr. Jože Mencinger, bodo predstavili alternativne predloge, kako izboljšati upravljanje državnega premoženja. Privatizacija zagotovo ni edina možnost.

  • Denis Vičič

    31. 12. 2014  |  Družba

    Najbolj brano 2014: Gangnam style

    V tem sklopu vam predstavljamo najbolj brane članke na spletni strani Mladine iz leta 2014.

    »Gangnam je elitna seulska četrt, v kateri so nakopičeni luksuzne trgovine in lokali, a izpeljanka »gangnam style« ne govori o življenjskem slogu elit. Nanaša se na mlade iz srednjega in nižjega sloja, ki živijo zelo skromno, da lahko ob kocu tedna ves svoj denar zapravijo za obisk dragih kavarn in trgovin. Tam se lahko za trenutek obnašajo kot bogataši in upajo, da preslepijo okolico,« je maja v kolumni zapisal N'toko. »Ko takole spremljam obnašanje vrstnikov, si ne morem pomagati, da ne bi v njih prepoznal Gangnam style kompleksa: "Če že nisem postal bogat, se lahko vsaj igram bogataša v prostem času."

    Celotna kolumna v branje tule>>

  • Denis Vičič

    26. 12. 2014  |  Družba

    Nov pogled na otroške klasike

    Pokojna ruskoameriška piska in psevdofilozofinja Ayn Rand ima v ZDA mnogo privržencev. Njeno knjigo Atlas Shrugged, ki so jo mnogi razglasili za hvalnico pohlepu, drugi prebirajo kot učbenik, kako postati oz. biti srečen in uspešen. Bistvo njene »filozofije« je individualistično zasledovanje sreče ne glede na posledice za druge. Rand zavrača vsakršno omejevanje posameznikov s strani države. Pri The New Yorkerju so nekaj najbolj znanih otroških filmov odločili oceniti skozi njene oči.

  • Denis Vičič

    25. 12. 2014  |  Družba

    Zadnji žur v Bikofeju

    »Z novo, mlado in zagnano ekipo, lucidno prenovljeno notranjostjo in bogatim, skoraj vsakodnevnim brezplačnim kulturnim programom je hitro opozoril nase in si zasluženo izboril naziv enega najpomembnejših kulturnih dogajališč v prestolnici. O tem niso prepričani le njegovi mlajši ali kulturi naklonjeni obiskovalci, temveč tudi mnogi vidni kulturniki,« je ob tretji obletnici delovanja lokala Bikofe zapisala Mladinina urednica kulture Vanja Pirc. Tik preden bi praznoval štiri leta, se lokal na Židovski v Ljubljani danes dokončno zapira. Odšli (drugam) bodo v slogu: z nastopom didžejevskega tandema Borke in Bakta in DJ Stojana, člana ekipe treh najemnikov, ki so iz lokala naredili kulturno hišo.

  • Denis Vičič

    23. 12. 2014  |  Družba

    Nasilje v OŠ Deskle zahteva odločen odgovor družbe

    Že od začetka šolskega leta je bil učenec petega razreda osnovne šole Deskle tarča verbalnega nasilja, konec novembra pa sta ga sošolca še pretepla. Vse samo zato, ker je priseljenec iz Bosne. Ravnatelj OŠ Deskle je na očitke, da bi šola morala narediti več za zaščito otroka, odvrnil, da je šlo samo za prerivanje, med katerim se je otrok pač udaril v mizo. In dodal, da je »krivda v takih primerih ponavadi obojestranska«. V uredništvu Časopisa za kritiko znanosti, revije, zavezane boju proti vsakršni diskriminaciji, menijo, da je odziv ravnatelja šole »nezrela in nevredna ravnateljstva«.

  • Denis Vičič

    19. 12. 2014  |  Mladina 51  |  Družba

    Izgubljeni svet Mačka Murija

    Iztekajoče se leto je neločljivo povezano z Mačkom Murijem. Minila so tri desetletja, odkar je Jerko Novak uglasbil in Neca Falk odpela verze iz povesti o dogajanju v Mačjem mestu. Kajetan Kovič, avtor uglasbenih verzov, je letos umrl.

  • Denis Vičič

    19. 12. 2014  |  Mladina 51  |  Družba

    2014

    odstotka je najnižja ključna obrestna mera, ki jo je v prizadevanjih, da bi spodbudila rast, kadarkoli določila Evropska centralna banka.

  • Denis Vičič

    12. 12. 2014  |  Mladina 50  |  Družba

    Boris Šuštar

    Trditev, da je vodstvo presenečeno, je nedopustna in kaže na nekompetentnost ljudi, ki to trdijo. Tudi župan Celja Bojan Šrot in njegovi sodelavci nas niso jemali resno, ko smo opozarjali na skrb zbujajoče podatke o onesnaženju Celjske kotline. Zmerjali so nas s šalabajzerji, ekoteroristi … Poljaki so naše trditve potrdili. V plasteh zemlje, kjer Cinkarna deluje danes, kjer je delovala v preteklosti in kamor so odlagali metalurške odpadke, so koncentracije težkih kovin tako visoke, da tudi za več kot stokrat presegajo vrednosti, pri katerih je treba nujno ukrepati.

  • Denis Vičič

    11. 12. 2014  |  Politika

    Adijo, brezplačni pravni nasvet

    Prvi pravni nasvet je bil do leta 2008 način, kako smo vsi državljani lahko brez težav in hitro dobili brezplačno pravno pomoč. Brezplačni pravni nasvet zdaj lahko dobijo samo socialno ogroženi, pa še ti morajo na to v povprečju čakati od enega do dva meseca. Namesto da bi pravni institut izboljšala, naredila bolj dostopnega, vlada načrtuje ukinitev tega mehanizma za zagotavljanje pravne varnosti.

  • Denis Vičič

    9. 12. 2014  |  Kultura

    Vlado Kreslin ponovno vabi v Cankarjev dom

    Prepoznavni slovenski kantavtor bo z Beltinško bando in Malimi bogovi nastopil 16. in 17. decembra. Poleg vsega, kar Vlado s spremljajočima zasedbama vedno znova pričara, bo tokrat zazvenela tudi bosenska sevdalinka. V slovenski hram kulture prihaja Damir Imamović, mojster sodobnega sevdaha.

  • Denis Vičič

    5. 12. 2014  |  Politika

    Še večja socialna stiska v Mariboru?

    V štajerski občini za leto 2015 pričakujejo 83 milijonov evrov prilivov, od katerih bodo za nujne, v zakonu določene obveznosti morali nameniti 78 milijonov evrov. Že zadolžena občina bi se sicer lahko zadolžila še za največ osem milijonov evrov, a ker pričakujejo znižanje prilivov tudi v letu 2016, novo posojilo ni predvideno. Pod vprašanjem je tako financiranje vseh programov, ki niso zakonsko določeni, od kulturnih do socialnih. Zanje Maribor vsako leto namenja okrog 15 milijonov evrov.

  • Denis Vičič

    5. 12. 2014  |  Mladina 49  |  Družba

    Modernizacija pogrebov

    Raziskava britanske kooperative pogrebnih služb Funeralcare, ki je zajela več kot 30 tisoč pogrebov v Veliki Britaniji, je pokazala, da so si umrli ali njihovi svojci najpogosteje zaželeli, naj se ob zadnjem slovesu predvaja pesem Always look on the bright side of life skupine komikov Monty Python. Kot kaže, umira generacija, ki slovo in pogreb doživlja drugače kot tiste pred njo.

  • Denis Vičič

    5. 12. 2014  |  Mladina 49  |  Svet

    Politično pogozdovanje

    V času razprav o tem, kdaj in kako priznati Palestino, ni narobe, če se spomnimo, kako je nastal Izrael in kje so korenine bližnjevzhodnega konflikta. Nasilje judovskega prebivalstva nad arabskim se je začelo že pred nastankom današnje države Izrael. Po prvi svetovni vojni je Velika Britanija dobila nadzor nad takratno Palestino. Nato je ugodila nagovarjanju sionistov, naj jim dovoli priselitev. Kmalu so se začeli prvi spori med judi in avtohtonim prebivalstvom in Britanci so se odločili za umik, spore pa so prepustili v reševanje mednarodni skupnosti.

  • Denis Vičič

    2. 12. 2014  |  Družba

    Najbolj brano v 2014: Ni časa za igro

    V tem sklopu vam predstavljamo najbolj brane članke na spletni strani Mladine iz leta 2014.

    Članek Staša Zgonika iz marca 2014 bo aktualen še dolgo. Pisal je namreč o tem, da so dejavnosti, ki so bile del otroštva današnjih odraslih, vse redkeje del otroštva današnjih otrok. Prek uglednih strokovnjakov, ki z mnenji nastopajo v članku, je opozoril, da menjava proste igre z organiziranimi igrivimi dejavnostmi škodi, saj so otroci kasneje v življenju slabo opremljeni za spopadanje z vsakodnevnimi problemi.

    Še več pomislekov o posledicah spremenjenih otroštev pa v članku, ki si ga lahko v celoti preberete tukaj>>

  • Denis Vičič

    29. 11. 2014  |  Politika

    Palestina bo na slovensko priznanje morala še počakati

    Predlog Združene levice, naj državni zbor ne čaka na pobudo vlade in kar sam prizna Palestino kot neodvisno in samostojno državo, med poslanci odbora za zunanjo politiko ni dobil podpore. Državni zbor tako še nekaj časa o tem ne bo odločal. Ne moremo pa govoriti o popolnem porazu predlagateljev – člani odbora so vlado pozvali, naj pripravi sklep o priznanju Palestine, ki ga bodo nato podprli.

  • Denis Vičič

    28. 11. 2014  |  Mladina 48  |  Družba

    Dediščina ali denar

    Tolminski Mestni trg je varovana naselbinska kulturna dediščina, njegov neodtujljivi del pa je stavba kinogledališča. Opečnato rdeče pročelje se na Coroninijevo graščino naslanja vse od petdesetih let prejšnjega stoletja. Kinogledališče, zgrajeno pred kapitulacijo Italije, so takrat prenovili po načrtih arhitekta Franceta Tomažiča, čigar stavbe so po Sloveniji večinoma spomeniško zavarovane.

  • Denis Vičič

    28. 11. 2014  |  Mladina 48  |  Družba

    Represija

    Ljubljanski lokal Bikofe, prostor umetniške in urbane scene, se zapira. Lastniki lokala se s sosedi niso mogli uskladiti. Zaradi njihovih prijav policiji je bil Bikofe vsakič znova kaznovan z globo zaradi hrupa, občina mu je na podlagi pritožb sosedov skrajšala obratovalni čas, kombinacija obojega pa je povzročila neizbežno: lokal se poslavlja. Odšel bo v stilu. V sklopu prireditve »Čao, Bikofe, vidimo se!« bodo tam vsak dan koncerti.

  • Denis Vičič

    26. 11. 2014  |  Politika

    Za ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

    Cerar je izbral kandidata, ki ga želi na mestu ministra za gospodarstvo. Zdravko Počivalšek je direktor Term Olimia in predsednik turistično-gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske dosežke, leta 2010 pa postal Manager leta. Kot kandidat za ministra se je omenjal že ob odstopu gospodarskega ministra v vladi Alenke Bratušek Stanka Stepišnika.

  • Denis Vičič

    26. 11. 2014  |  Politika

    Cerar: »Telekom Slovenije je strateško pomembno podjetje«

    Premier Miro Cerar je dal intervju za avstrijski dnevnik Die Presse. Vztrajal bo pri prodaji 15 podjetij, ki jih je predvidela prodati že vlada Alenke Bratušek, je dejal. Luka Koper in Slovenske železnice naj bi ostali v naši lasti. Od novinarja je dobil tudi vprašanje o očitku, da volitve niso bile legitimne.

  • Denis Vičič

    25. 11. 2014  |  Svet

    Ferguson: belopoltemu policistu, ki je ubil temnopoltega najstnika, ne bodo sodili

    Velika porota okrožja mesta St. Louis je odločila, da proti belopoltemu policistu, ki je 9. avgusta v mestecu Ferguson ustrelil neoboroženega temnopoltega 18-letnega Michaela Browna, ne bo podala obtožnice. Družina ubitega je globoko razočarana. V Fergusonu so se protestniki, nezadovoljni z odločitvijo porote, znesli nad policijsko postajo in policijskimi avtomobili, zažgali in izropali so tudi nekaj drugih poslopij. Protesti so potekali tudi v nekaterih večjih ameriških mestih.

  • Denis Vičič

    25. 11. 2014, 23:34  |  Politika

    NSi na razpotju

    Stranka Nova Slovenija, ki ima v državnem zboru pet poslancev, bo konec tedna dobila novo vodstvo. Kongres stranke bo izvolil novega predsednika, morda novo staro predsednico. Kandidata sta dva. Ljudmila Novak, ki stranko vodi sedaj, in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. Prva se zavzema za to, da bi se NSi čim bolj oddaljila od SDS, drugi pa »prihodnost stranke vidi drugače«, je skrivnostno dejal za STA. Za Hojsa se je potegnilo domobransko društvo Nova Slovenska zaveza.

  • Denis Vičič

    24. 11. 2014  |  Družba

    Kriza in njen konec

    Danes, 24. 11., bo v Atriju ZRC SAZU potekal kolokvij z naslovom »Kriza in njen konec«. Na vprašanja, ali je krize konec, kaj razrešujejo tisti, ki razrešujejo krizo, ali lahko pravo lovi korak s krizo ali pa ga bo kriza prehitela in ali bo narava čakala na konec krize, bodo odgovarjali Peter Klepec, Luka Omladič, Vasilka Sancin, Maša Kovič Dine, Boštjan Nedoh, Gorazd Kovačič in Tadej Troha. Kolokvij se začne ob 15. uri.

  • Denis Vičič

    22. 11. 2014  |  Svet

    Nedolžne policistke

    Indonezijski pravilnik o zdravstvenem pregledu policijskih kandidatov določa, da morajo kandidatke opraviti tudi ginekološki pregled. A namesto običajnega – za katerega bi se prav tako lahko vprašali, čemu služi – zdravniki opravijo pregled z dvema prstoma. Pogledajo, ali ima kandidatka še deviško kožico.

  • Denis Vičič

    22. 11. 2014  |  Družba

    Raje ne kidajte snega z lopato

    Snega še ni, a ko zapade, ga le ne kidajte predolgo in na vso moč. Vsako zimo namreč med tem težavnim opravilom umre več ducat Američanov, žrtev pa je veliko tudi v Kanadi. Razlog? Zastoj ali druge okvare srca, ki jih povzroči pretiran napor v mrazu.

  • Denis Vičič

    21. 11. 2014, 15:49  |  Politika

    Janša je spet poslanec, vsaj začasno

    Ustavno sodišče je pritožbo Janeza Janše, ki trdi, da mu poslanski mandat ne bi smel prenehati, čeprav prestaja dveletno zaporno kazen zaradi korupcije v primeru Patria, sprejelo v obravnavo. Sodniki še niso sprejeli dokončne odločitve, ali Janši vrniti mandat ali ne. Dokler je ne bodo, je Janša lahko poslanec, so odločili.