Denis Vičič

  • Denis Vičič

    9. 2. 2015  |  Politika

    Parlamentarni »stop« prodaji terjatev?

    Slaba banka nima potrjenega ključnega poslovnega dokumenta, ki bi omogočil njeno uspešno delovanje, trdijo v stranki Zavezništvo Alenke Bratušek. Poslanci stranke so zato zahtevali sklic seje odbora za finance in monetarno politiko in odbora za nadzor javnih financ, na kateri bi poslanci izglasovali sklep o začasni ustavitvi prodaje slabih terjatev, dokler vlada ne bo sprejela poslovno-finančnega načrta za slabo banko.

  • Denis Vičič

    8. 2. 2015  |  Ekonomija

    Telekom morda prav vam dolguje denar, izterjajte ga!

    Ste eden tistih nekaj deset tisoč Telekomovih naročnikov, ki ste morali pred leti naročiti in plačati priključek ISDN, da ste lahko postali uporabnik širokopasovnega dostopa do interneta ADSL? Zdaj imate temelj za zahtevo vračilo denarja. Odločba Agencije za varstvo konkurence, ki je ugotovila, da je Telekom Slovenije od decembra 2002 do avgusta 2005 zlorabljala prevladujoči položaj na trgu in s tem oškodoval potrošnike, je postala pravnomočna. Tožbo za vračilo denarja morate vložiti do 20. aprila.

  • Denis Vičič

    7. 2. 2015  |  Politika

    Proti politiki, ki škodi prebivalcem Slovenije

    Ob 16. uri se na Kongresnem trgu v Ljubljani začenja shod proti razprodaji državnega premoženja. Udeležilo naj bi se ga okrog tisoč tistih, ki od vlade Mira Cerarja zahtevajo, naj prekine z brezglavo privatizacijo. Seznam 15 državnih podjetij, ki naj se prodajo, je bil sestavljen pod grožnjo prihoda trojke v Slovenijo, opozarjajo organizatorji. Prodaja torej ni prostovoljna. Opravljen ni bil niti premislek, zakaj prodati ravno teh 15 podjetij. Poleg tega ceno postavljajo posredniki, ki so povezani s kupci in ki imajo od prodaje koristi. V upravičenost razprodaje dvomi celo sam predsednik vlade, a je ne ustavi.

  • Denis Vičič

    6. 2. 2015  |  Mladina 6  |  Družba

    O »sporni« zastavi

    »Priznati moramo, da so se rojstva odvratne in barbarske fašistične pošasti v Italiji prvi zavedeli ravno slovensko govoreči prebivalci Trsta in Goriške, ki so bili tako surovo teptani. Ti junaki so bili prvi antifašisti v Evropi,« je v govoru na lanski slovesnosti v spomin na padle heroje v Bazovici dejal videmski župan Furio Honsell. Obetajo se spremembe, je sklepal marsikdo – italijanska večina bo spremenila »mačehovski« odnos do slovenske skupnosti.

  • Denis Vičič

    6. 2. 2015  |  Mladina 6  |  Politika

    Verska nestrpnost

    Gradbeno jamo, v kateri bi moral zrasti »mariborski Cankarjev dom« – kulturno središče Maks –, je pred približno letom občina Maribor prodala kuvajtskemu poslovnežu Hilalu Arnautu. Zanjo je odštel 610 tisoč evrov, čeprav je občina parcelo leta 2011 od Vegrada odkupila za 2,2 milijona evrov. Arnaut naj bi do konca leta 2016 tam vzpostavil Ameriško univerzo. Z vsega sveta naj bi v Maribor na študij in delo prišlo okrog dva tisoč študentov in 200 profesorjev.

  • Denis Vičič

    6. 2. 2015  |  Mladina 6  |  Svet

    Rdeči alarm

    Interparlamentarna unija (IPU) je institucija, ki združuje poslance z vsega sveta. Različni odbori mednarodnega parlamenta obravnavajo vprašanja in spore mednarodnega pomena. Poslanci v sodelovanju s kolegi dobijo orodja, s katerimi lahko v nacionalnih parlamentih sprožijo potrebne spremembe.

  • Denis Vičič

    31. 1. 2015  |  Politika

    Stop fosilnim gorivom

    Študija londonske univerze College ugotavlja, da bi morale na tisoče milijard evrov vredne količine fosilnih goriv ostati neizkoriščene, da ne bi prišlo do povišanja temperature ozračja za več kot dve stopinji Celzija. Tolikšno segretje ozračja velja za skrajno mejo – če bi jo presegli, bi na Zemlji nastale katastrofalne in nepovratne posledice za človeštvo. Če se bo poraba fosilnih goriv ohranila na zdajšnji ravni, se bo ozračje segrelo za pet stopinj Celzija.

  • Denis Vičič

    30. 1. 2015  |  Mladina 5  |  Družba

    Zanemarjeni

    S 1. januarjem je za vsa podjetja in samostojne podjetnike, ki poslujejo s podjetji v javnem sektorju, postalo obvezno, da tem račune pošiljajo v elektronski obliki.

  • Denis Vičič

    28. 1. 2015  |  Politika

    Ustavite blodnjavi pregon novinarja Erika Valenčiča!

    Erik Valenčič, ki ga specializirano državno tožilstvo sumi, da je v dokumentarni oddaji Koalicija sovraštva izdal tajne podatke Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), se je na zaslišanju branil z molkom. »Vira ne bom nikoli izdal,« je dejal. Na sodni pregon novinarja se je »obesil« tudi korupcije pravnomočno obsojeni predsednik SDS Janez Janša. V tvitu ga je označil za »potencialnega terorista«. Fotograf Matic Zorman, ki je Valenčiča spremljal v Gazi, je v odzivu na nedopustni (sodni) pregon novinarja pozval, naj se ta »zabloda« neha. V spremljevalni fotografiji pa dodal, da je Valenčič tarča Janše predvsem zato, ker je v dokumentarcu razkril tesne povezave med stranko SDS in neonacističnimi organizacijami. Odzvalo se je tudi Društvo novinarjev Slovenije: »Zapis dvakratnega slovenskega premiera Janeza Janše prestopa vse meje dostojnega, sprejemljivega in spodobnega v javnem komuniciranju, obenem pa razgalja nadaljevanje razkroja politične kulture v demokratični državi in kaže zavestno ignoriranje odgovornosti za izrečene besede, ki bi morala biti pri politikih še posebej visoka.«

  • Denis Vičič

    4. 2. 2015  |  Politika

    Protesti proti razprodaji bodo 7. februarja

    Skupnost Državljani proti razprodaji organizira javni shod proti privatizaciji v soboto, 7. februarja, na Kongresnem trgu v Ljubljani. 

  • Denis Vičič

    27. 1. 2015  |  Ekonomija

    V zapor tudi Bavčar

    Po poročanju RTV Slovenije je višje sodišče v Ljubljani odločilo, da mora Igor Bavčar, pravnomočno obsojen v zadevi Istrabenz, v zapor. Zavrnilo je njegovo pritožbo, s katero je izpodbijal sodbo okrožnega sodišča, ki je sredi decembra že v drugo presodilo, da njegove zdravstvene težave niso take, da ne bi mogel začeti prestajati zaporne kazni. Okrožno sodišče ga je že pozvalo, naj se zglasi v zaporu na Dobu.

  • Denis Vičič

    24. 1. 2015  |  Družba

    Za koliko so pa vas nategnili?

    Ne, če ste v eni spletni trgovini opazili nižjo ceno kot v drugi, ni nujno, da bo taka tudi ostala. Spremeni se lahko v nekaj trenutkih. V eni ali drugi trgovini. In to celo za stvari, za katere bi pričakovali, da se njihova cena ne spreminja. Recimo za biblijo.

  • Denis Vičič

    22. 1. 2015  |  Družba

    Ravnatelj OŠ Deskle malomarno opravljal svoje dolžnosti

    Inšpektorja za šolstvo, ki sta zaradi medvrstniškega nasilja na Osnovni šoli Deskle opravila izredni inšpekcijski nadzor, predlagata razrešitev ravnatelja šole. »Ravnatelj je malomarno opravljal svoje dolžnosti in ni dosledno izvrševal nalog, ki so predvidene z zakoni in drugimi predpisi, ter vsem učencem v prostorih šole tudi ni zagotovil varnega in spodbudnega okolja, zaradi česar so v zavodu nastale hujše posledice,« sta zapisala. »Ravnatelj mora prevzeti odgovornost za to, da v daljšem časovnem obdobju ni bil sposoben poskrbeti za varnost učencev ter za zakonito delo zavoda.« Inšpektorja sta sicer ugotovila veliko število nepravilnosti in kršitev ter svetu šole naložila, naj o razrešitvi ravnatelja odločiti do 10. februarja.
    V letošnji prvi številki Mladine je Jure Trampuš že opozoril, da »je bil dogodek v Desklah, žal, predvidljiv, z drugimi besedami, na šoli bi ga lahko, če bi le želeli in znali, preprečili«. Njegov članek »Ničelna toleranca« si v celoti preberite tukaj.

  • Denis Vičič

    22. 1. 2015  |  Ekonomija

    Kako narediti Evropsko unijo trajnostno

    V intervjuju italijanskega časopisa La Repubblica francoski ekonomist Thomas Piketty razloži, zakaj je bil pritisk na evropske države, naj »uravnotežijo« proračune, zgrešen, kaj bi lahko Evropska centralna banka dosegla z odkupovanjem obveznic evropskih držav in kako bi se moralo reformirati evroobmočje, da bi se obdržalo dolgoročno. Posnetek je v angleščini.

  • Denis Vičič

    21. 1. 2015  |  Družba

    Brezpilotni letalniki nad jedrskimi elektrarnami

    Elizejsko palačo, rezidenco francoskega predsednika, je prejšnji teden preletel brezpilotni letalnik. Varnostniki so ga takoj opazili in zaradi terorističnega napada na tednik Charlie prelet obravnavali z vso resnostjo. Francosko tožilstvo je sprožilo preiskavo zaradi ogrožanja varnosti. Konec preteklega leta so sicer iz Francije poročali o več preletih letalnikov čez jedrske elektrarne. Francozi so na trnih.

  • Denis Vičič

    20. 1. 2015  |  Politika

    Aretirali Walterja Wolfa

    Walterja Wolfa, ki se je, da bi mu v Sloveniji ne sodili zaradi vpletenosti v afero Patria, »umaknil« v Kanado, so kanadski policisti aretirali, je sporočil njegov avstrijski odvetnik. Wolf je bil zaradi neudeležbe na sojenju v zadevi Patria izločen iz postopka. Ljubljansko okrajno sodišče je že leta 2013 razpisalo tiralico in izdalo nalog za njegovo prijetje in predajo.

  • Denis Vičič

    16. 1. 2015  |  Politika

    Privatizacija Telekoma in drugih državnih podjetij gre naprej

    Odbor za finance in monetarno politiko je razpravljal o vnovični pobudi stranke Združena levica, naj se razprodaja državnega premoženja ustavi. Ker je prodaja državnih podjetij nepoštena, nekoristna in neprostovoljna, so v Združeni levici predlagali, naj razloge proti razprodaji, ki jih je v peticiji proti razprodaji zapisal ekonomist Jože Mencinger, upošteva tudi državni zbor. Noben sklep, ki so ga predlagali, ni bil sprejet.

  • Denis Vičič

    16. 1. 2015  |  Politika

    Tudi Zveza združenj borcev NOB proti razprodaji

    Predsedstvo ZZB NOB Slovenije je sklenilo, da v celoti podpre in podpiše peticijo proti razprodaji državnega premoženja.

    "Predsedstvo ocenjuje, da nekatera ravnanja vlade in državnih organov niso v korist državljanov, pri tem pa posebej izstopajo aktivnosti za razprodajo državnega premoženja," je v izjavi za javnost zapisal predsednik zveze Tit Turnšek, zakaj se tudi zveza borcev pridružuje podpisnikom peticije. "Vsebina peticije dr. Jožeta Mencingerja odraža mnenje predsedstva in članstva ZZB predvsem o morebitnih posledicah,  ki jih lahko imajo takšne nerazumljive poteze vlade na suverenost in samostojnost Republike Slovenije."

    Peticijo lahko še vedno podpišete tudi sami>>

  • Denis Vičič

    16. 1. 2015  |  Mladina 3  |  Družba

    Diskriminacija

    S krščansko vero je pri nas povezanih pet dela prostih dni. In prav zato je Almir Talić vložil pobudo za presojo ustavnosti zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Talić meni, da je, ker je musliman, diskriminiran, saj mora, če hoče primerno počastiti islamske praznike, izkoristiti letni dopust.

  • Denis Vičič

    16. 1. 2015  |  Mladina 3  |  Politika

    Zlata vredna obvezna praksa

    V ceniku Psihiatrične bolnišnice Begunje piše, da mora tisti, ki si želi tam opraviti prakso, za vsako uro izobraževanja plačati deset evrov. In ko se je na izobraževanje prijavil študent bio-

  • Denis Vičič

    15. 1. 2015  |  Politika

    »Cerar zavrnil predstavnike interesa 1,2 milijona ljudi«

    Ko so predstavniki skupnosti Državljani proti razprodaji v sredo državnemu zboru in vladi predali svoje zahteve in peticijo proti razprodaji, jih predsednik vlade Miro Cerar ni sprejel. Namesto njega je to storil vladni sekretar Matevž Frangež, član stranke SD, ki je v predvolilnem boju s Solidarnostjo sklenila pogodbo o sodelovanju, v kateri se je zavezala, da bo zaustavila privatizacijo, a nato na to kmalu pozabila. V delegaciji tistih, ki svarijo, da bo privatizacija pomembnih državnih podjetij ogrozila suverenost države, sta bila sicer tudi predsednica Zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič, kar pomeni, da si Cerar ni mogel vzeti pet minut za predstavnike interesa več kot polovice slovenskega prebivalstva.

  • Denis Vičič

    10. 1. 2015  |  Politika

    Socialni demokrati z vsemi topovi nad Združeno levico

    Dejan Židan bo po kongresu socialnih demokratov nadaljeval s predsedovanjem, ki ga je bil do kongresa prevzel po tem, ko je Igor Lukšič zaradi slabega rezultata SD na evropskih volitvah odstopil s položaja predsednika stranke. V SD pa se niso poenotili samo v podpori edinemu kandidatu za predsednika stranke. Vidni člani so se pred kongresom usklajeno besedno znesli nad Združeno levico, ki da je zgolj stranka »naključnih pouličnjakov, ki so slučajno prileteli v parlament«. S tem so posredno diskreditirali volivce ZL in tudi protestniško gibanje, iz katerega je stranka izšla.

  • Denis Vičič

    9. 1. 2015  |  Politika

    Združena levica proti privatizaciji z referendumom in protesti

    Med tem, kar hoče vlada, in tem, kar zahteva ljudstvo, je razlika: »Javnost in civilnodružbena gibanja razprodaji državnega premoženja nasprotujejo. Zahtevajo, naj državni zbor prekliče sklep o prodaji 15 podjetij v državni lasti,« je na današnji novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesec. Napovedal je že tretjo nujno sejo odbora za finance in monetarno politiko, na kateri bo levica poskušala prepričati ostale poslance, naj vendarle prekličejo sklep o prodaji 15 podjetij v državni lasti, sprejet leta 2013. Če ne bodo uspešni, Mesec napoveduje posvetovalni referendum, v ZL podpirajo tudi proteste, ki jih napoveduje skupina Državljani proti razprodaji.

  • Denis Vičič

    9. 1. 2015  |  Mladina 2  |  Družba

    89,3 MHz v vsako vas

    Uredništvo Radia Študent, ki je nastal kot neposredni rezultat slovenskega študentskega gibanja iz leta 1968, je te dni znova opozorilo na nameravano krčenje sredstev, za katero se je odločila njegova formalna ustanoviteljica Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Za leto 2015 so v ŠOU namesto 200 tisoč evrov, kolikor jih radio od organizacije vsako leto potrebuje za redno delovanje, predvideli 137 tisoč evrov. »Gre za popolno nerazumevanje pomena in delovanja Zavoda Radio Študent,« so v skupni izjavi za javnost zapisali sodelavci radia.

  • Denis Vičič

    9. 1. 2015  |  Mladina 2  |  Politika

    Svetnik in državni sekretar

    V občini Trzin je na oktobrskih lokalnih volitvah občinski svetnik postal tudi Anton Peršak, nekdanji dolgoletni župan Trzina. Ker je že pred lokalnimi volitvami dobil povabilo ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, naj postane državni sekretar, je združljivost funkcij občinskega svetnika in sekretarja preveril, še preden je kandidiral. Izrecne prepovedi hkratnega opravljanja funkcij ni našel v nobenem zakonu. Njegov svetniški mandat je nato potrdil tudi trzinski občinski svet.

  • Denis Vičič

    8. 1. 2015  |  Politika

    Javna tribuna proti privatizaciji: »Imamo številne oblike privatizacije. V Sloveniji jo lahko označimo s plenjenjem.«

    Vlada nima več izgovorov. Po nastopih govorcev na javni tribuni proti razprodaji državnega premoženja je jasno, da mora, če hoče ohraniti lastno verodostojnost, privatizacijo ustaviti.

  • Denis Vičič

    7. 1. 2015  |  Družba

    »Prodaja Telekoma Slovenije je meja, ki je vlada ne sme prekoračiti«

    V Cankarjevem domu se bo danes ob 18. uri začela javna tribuna »Ne razprodaja, temveč bolj razumno upravljanje«. Cilj organizatorjev tribune, zbranih v skupini Državljani proti razprodaji, je jasen: preprečiti popolno, brezglavo prodajo uspešnih podjetij v državni lasti. Zaupanje vladi Mira Cerarja ima mejo, poudarjajo: »Telekom ni le uspešno podjetje, ampak vozlišče vseh informacij. Zato je nujno, da se o morebitni prodaji javno razpravlja in poišče najboljšo rešitev«. Organizatorjem tribune daje zagon velika podpora peticiji proti razprodaji državnega premoženja. »Večina prebivalstva, torej pravih lastnikov državnega premoženja, meni, da je prodaja škodljiva in jo zavrača. Tudi oblasti dvomijo v njeno koristnost, a trdijo, da morajo prodajati, ker so to obljubile evropskim oblastem in finančnim trgom. Prodaja torej ni ne poštena, ne prostovoljna, ne koristna. Dejansko ne prodajamo le podjetij, prodajamo ostanke gospodarske suverenosti,« so besede ekonomista dr. Jožeta Mencingerja, ki jih je za svoje vzelo 10.000 podpisnikov peticije. Ogrožena je suverenost države.

  • Denis Vičič

    6. 1. 2015  |  Družba

    ŠOU znova nad Radio Študent

    Radio Študent, študentski radio posebnega pomena in prvi primer študentskega radia v Evropi, deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Prav od sredstev, ki jih prejmejo od organizacije, je odvisno preživetje radia. Za nemoteno delovanje radio potrebuje vsaj 200 tisoč evrov. Iz uredništva radia ogorčeno sporočajo, da jim namerava ŠOU letos nameniti zgolj 137 tisoč evrov. »Sofinanciranje v letu 2015 je v primerjavi z letom 2014 nižje za kar 24 odstotkov, rezi pa naj bi temeljili na 15-odstotnem upadu koncesijskih dajatev,« opozarjajo iz radia, ki ga je leta 2013 v akciji Reši RŠ! Podprlo več kot deset tisoč poslušalcev.

  • Denis Vičič

    6. 1. 2015  |  Ekonomija

    Slovenska bitcoin borza tarča hekerjev, ukradenih štiri milijone evrov

    Bitstamp, slovenska borza bitcoinov, digitalne valute, ki bi v prihodnosti lahko izpodrinila storitve bank in drugih ustanov, ki skrbijo za finančne transakcije, je bil tarča hekerskega napada. Ukradenih je bilo skoraj 19.000 bitcoinov, kar je po trenutnem tečaju okrog štiri milijone evrov. Nejc Kodrič, eden od ustanoviteljev Bitstampa, uporabnike miri: »Hranimo dovolj bitcoinov za poplačilo vseh oškodovanih.«

  • Denis Vičič

    5. 1. 2015  |  Družba

    Najbolj brano med prazniki

    Zgodba o neuspehu je članek gledališke režiserke Ivane Djilas, ki ga je na spletnih straneh Mladine med prazniki prebralo največ ljudi. Bralci članka so se s stisko avtoričine družine tako poistovetili, da so zgodbo takoj predlagali v branje prijateljem na Facebooku. Kako to, da članek ni bil označen za še eno prazno jamranje še enega »lenuha«, ki ne zna drugega kot jamrati?