Denis Vičič

  • Denis Vičič

    21. 11. 2014  |  Politika

    Še en dan vržen stran?

    Milan Brglez ostaja predsednik državnega zbora. Njegovo razrešitev je zahtevala poslanska skupina stranke SDS. Trdili so, da je v intervjuju za Mladino »izrekel stališča, ki so v nasprotju z ustavo«. To so, očitno, videli le oni. Samo poslanci SDS so namreč po večurni razpravi glasovali za razrešitev Brgleza. Predstavniki ostalih poslanskih skupin pa so poudarili, da se je treba odrešiti politike, ki jo izvaja SDS.

  • Denis Vičič

    21. 11. 2014  |  Mladina 47  |  Družba

    Po(ne)srečeno

    V eni izmed trgovin s kitajskimi izdelki na Gorenjskem so bile – po posredovanju nekega kupca so jih umaknili – na voljo stenske ure s podobo Benita Mussolinija, ognjevitega, militantnega, do Slovencev in vseh Neitalijanov zločinskega fašističnega voditelja.

  • Denis Vičič

    21. 11. 2014  |  Mladina 47  |  Kultura

    Janša v Murglah

    Moralni teolog Ivan Štuhec si je skupaj z nekdanjim, razrešenim ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom ogledal predstavo Igra o Antikristu, v kateri sta protagonista tudi sama. Umetniški prikaz dogajanja, povezanega s finančnim zlomom mariborske nadškofije, ki ga je produciral kulturni zavod Maska, se mu je zdel »nekulturen«, kot je zapisal v komentarju za tednik Družina. »Avtorji tega oratorija so prosto po lažeh, predsodkih in ideološki pripadnosti hoteli inscenirati sodoben spopad med klerikalci in ulico, med socialisti in kapitalisti, med levico in desnico.« Bil je pretresen nad histeričnim smehom, ki se je v dvorani širil ob prizorih, ko so igralci z motorno žago razkosavali pripadnike vrha cerkve: »Bo jutri spet napočil čas, ko bi nas bili znova pripravljeni z motornimi žagami rezati in metati v brezna?« Groza, ki jo je občutil, ga je očitno navdihnila. »Slovenska kulturna alternativa bi bila velika in angažirana, če bi se umetnik Janez Janša brez honorarja dal zapreti v kletko v Murglah.«

  • Denis Vičič

    20. 11. 2014  |  Politika

    Evropska komisija ne more ukazati znižanja plač

    Sindikalisti iz Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) zavračajo »grožnje« ministra za finance Mramorja. Ta je dejal, da je treba primanjkljaj nujno zmanjšati pod tri odstotke BDP, saj sicer »zelo verjetno sledijo dodatne zahteve Evropske komisije, med katerimi so lahko tudi take po nižanji plač«. Kot poudarja ZSSS, plačna politika ni v pristojnosti EU.

  • Denis Vičič

    19. 11. 2014  |  Družba

    Neonacisti proti neonacistom

    V Wunsiedel, mestece na jugovzhodu Nemčije, se vsako leto ob nemškem dnevu spomina na narodne heroje zgrne množica neonacistov. Seveda v čast Hitlerjevemu namestniku Rudolfu Hessu, ki je tam pokopan. Prebivalci so ponavadi le nemočno opazovali skrajneže, letos pa so za vsak meter, ki so ga pohodniki prehodili, namenili 10 evrov organizaciji Exit Deutschland, ki se trudi neonacizem izkoreniniti.

  • Denis Vičič

    17. 11. 2014  |  Politika

    Združena levica Cerarju: "Ali boste ustavili priprave za prodajo Darsa?"

    V državnem zboru je Cerar prvič odgovarjal na vprašanja poslancev. Luka Mesec, vodja poslanske skupine Združene levice, je premierja pozval, naj pojasni, kaj se dogaja s privatizacijo Darsa, natančneje, ali bo ustavil priprave za prodajo družbe. Vprašanje je postavil zaradi članka, ki smo ga objavili v Mladini.

  • Denis Vičič

    17. 11. 2014  |  Politika

    Odstopil direktor Sove

    Andrej Oček, direktor Sove, ki ga je na predlog premierja Mira Cerarja vlada imenovala 22. oktobra, je odstopil s funkcije. Za imenovanje ni izpolnjeval pogojev.

  • Denis Vičič

    15. 11. 2014  |  Politika

    Trend privatiziranja se obrača, vse več mest ponovno prevzema oskrbovalna omrežja

    Od leta 2007 je samo v Nemčiji 170 mest ponovno prevzelo v preteklosti privatizirana javna oskrbovalna omrežja. Enako se dogaja tudi drugod po svetu. Nekoč javne storitve in infrastruktura se ponovno vračajo v upravljanje mestnih uprav ali družb v njihovi lasti. To se dogaja predvsem zaradi razočaranja odjemalcev, ker so cene po privatizaciji rasle bolj, kot so rasle plače, kakovost storitev pa se je nižala. Prebivalci enega najpomembnejših nemških mest, Hamburga, so odločili, da mora mestna uprava čim prej ponovno prevzeti nadzor nad plinskim in električnim omrežjem. A to ni tako lahko, kot se sliši.

  • Denis Vičič

    14. 11. 2014  |  Družba

    Dan ljubezni v znakovnem jeziku

    Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik je dan slovenskega znakovnega jezika obeležil na svoj način. Pripravili so prisrčen posnetek pesmi Dan ljubezni v znakovnem jeziku, ki so jo v državnem zboru izvedle študentke logopedije in surdopedagogike z ljubljanske Pedagoške fakultete. Prav v državnem zboru je predstavnike civilnega odbora Bele rokavice danes sprejel njegov predsednik Milan Brglez. Protestniki, ki so s tihim protestom najprej pred hramom demokracije opozorili na težave, s katerimi se soočajo gluhi in naglušni v Sloveniji, so mu predstavili pobude in zahteve, kaj mora država storiti, da ne bi več bili diskriminirani.

  • Denis Vičič

    14. 11. 2014  |  Mladina 46  |  Politika

    Razglašeni proračun

    Ko je vlada leta 2012 pripravljala proračun za leto 2013, je ministrstvo za finance želelo prihraniti s opustitvijo financiranja glasbenih šol. Takrat naj bi šlo za »napako«, ki so jo po burnem odzivu javnosti hitro popravili. Vlada Mira Cerarja pa se glasbenih šol ni lotila pomotoma, ampak načrtno.

  • Denis Vičič

    13. 11. 2014, 11:57  |  Družba

    Generalna sekretarka Rdečega križa bo, kot kaže, Renata Brunskole

    Glavni odbor humanitarne organizacije, ki se je sestal na Debelem rtiču, je presodil, da je med petimi kandidati, ki jih je kandidacijska komisija uvrstila v ožji izbor, Renata Brunskole najprimernejša za generalno sekretarko. Člani odbora so »v živo« slišali samo njeno predstavitev. Preostali štirje kandidati iz ožjega izbora na Obalo niso bili vabljeni. Glavni odbor je izbral tudi novo podpredsednico organizaicje. To bo Nataša Pirc Musar.

  • Denis Vičič

    12. 11. 2014  |  Politika

    Juncker, ki je kot luksemburški premier dopuščal izogibanje davkom, obljublja boj proti davčnim malverzacijam

    Potem ko je Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev (ICIJ) pred tednom objavil dokumente o tem, kako je Luksemburg nekaterim največjim svetovnim podjetjem pomagal pri izogibanju davku na dobiček še v času, ko je bil premier te države sedanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, so se pojavili namigi, da bo sedanja evropska vlada zaradi navzkrižja interesov težko preganjala sporno, a legalno prakso. Juncker je zato nenapovedano nastopil na novinarski konferenci in napovedal, da se bo »Evropska komisija borila proti izogibanju davkom in davčnim goljufijam«.

  • Denis Vičič

    11. 11. 2014  |  Družba

    Politiki v Rdeči križ

    Rdeči križ izbira novega generalnega sekretarja. Med trinajstimi prijavljenimi na razpis je kandidacijska komisija na razgovor povabila pet kandidatov. Po neuradnih informacijah naj bi za novo generalno sekretarko predlagala Renato Brunskole, nekdanjo poslanko Socialnih demokratov in Pozitivne Slovenije. Glavni odbor bo o predlogu komisije odločal v sredo.

  • Denis Vičič

    7. 11. 2014  |  Mladina 45  |  Politika

    Svetniki in svetniki

    Po občinah so te dni potekale še zadnje seje občinskih svetov v stari sestavi in prve, ustanovne seje novoizvoljenih. Vsi sveti niso enaki. Manjše občine imajo po sedem svetnikov, večje pa do 45. Razlike so tudi v višini sejnin, ki jih svetniki prejemajo.

  • Denis Vičič

    6. 11. 2014  |  Ekonomija

    Legalna kraja

    Medtem ko se večina držav članic EU ubada s tem, kako uravnotežiti proračunske izdatke in prihodke, jim ena grobo hodi v zelje. To je Luksemburg, ki je megakorporacijam s prijazno, vsaki posebej prilagojeno davčno obravnavo pomagal »privarčevati« na stotine milijard evrov davkov od dobička. Da je Luksemburg svojevrstna davčna oaza, je znano. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) zdaj razkriva, katera podjetja so se posluževala spornih, a legalnih praks in kako so uspela za milijonske transakcije plačati le nekaj tisočakov davka.

  • Denis Vičič

    5. 11. 2014  |  Politika

    Odziv odstavljenega direktorja Termoelektrarne Šoštanj

    V ponedeljek smo pisali, da je Holding Slovenske elektrarne (HSE) z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) zaradi »hujših kršitev« odpoklical Petra Dermola (SD). Za začasnega direktorja je bil imenovan Matjaž Eberlinc. Eberlinc je sicer službo v HSE dobil po tem, ko je njegov oče Marjan Eberlinc, vodja državnega podjetja Plinovodi, na koruptiven način zaposlil hčerko Janeza Janše in sina predsednika poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Odstavljeni Dermol zdaj opozarja: »Eberlinc je bil član odbora za aktivni nadzor v času, ko so v TEŠ zavajali državo pri sprejemanju državnega poroštva in vse to danes preiskujejo organi pregona.« 

  • Denis Vičič

    4. 11. 2014  |  Družba

    Kje je meja?

    Janez Janša leta 2007 v intervjuju za Večer po mnenju vrhovnega sodišča ni škodil dobremu imenu agencije Ninamedia, ko je bil dejal, da je »Ninamedia nekakšna hišna služba Gregorja Golobiča« in dodal, da agencija javnega mnenja ne meri, ampak ga skuša ustvarjati. Ninamedia mu bo morala vrniti 5000 evrov odškodnine, ki jih je plačal agenciji po sodbi višjega sodišča, ki je prav dalo Ninamedii. Direktor Ninamedie Nikola Damjanić: »Po tej sodbi vsak lahko reče, kar hoče. Vse je svoboda izražanja. Nobena izjava ne more več biti kazniva.« Več>>

  • Denis Vičič

    4. 11. 2014  |  Politika

    Ustavno sodišče o prenehanju mandata Janši

    Janez Janša je zato, ker državni zbor sredi oktobra ni izglasoval sklepa, da mu mandat ne preneha, vložil pritožbo na ustavno sodišče. To še ni preizkusilo, ali lahko pritožbo sploh obravnava.  Je pa upravni senat ustavnega sodišča odločil, da bo zadevo predložil v odločanje vsem ustavnim sodnikom. Na seji, ki bo prihodnji teden, bodo odločili o sprejemu v obravnavo, zavrženju ali zadržanju Janševe pritožbe. Več>>

  • Denis Vičič

    3. 11. 2014  |  Politika

    Kanclerka postavila mejo

    Britanski premier David Cameron bi rad omejil število migrantov iz držav članic EU, ki bi prejeli dovoljenje za delo na Otoku. Angela Merkel je po poročanju Spiegla dejala, da se, če bi Britanci načrte uresničili, ne bi več zavzemala za to, da še ostanejo del povezave. Omejitev priseljevanja bi bila namreč v popolnem nasprotju z evropskim načelom svobodnega gibanja in dela znotraj Unije. Več>>

  • Denis Vičič

    3. 11. 2014  |  Politika

    Menjava v Termoelektrarni Šoštanj: Dermol odstavljen zaradi »hujših kršitev«

    Holding Slovenske elektrarne (HSE) je z mesta direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) odpoklical Petra Dermola (SD). Kršil naj bi delovne obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev. Za začasnega direktorja je HSE imenoval Matjaža Eberlinca. Kot smo že pisali, je Eberlinc službo v HSE dobil po tem, ko je njegov oče Marjan Eberlinc, vodja državnega podjetja Plinovodi, na koruptiven način zaposlil hčerko Janeza Janše in sina predsednika poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Več>>

  • Denis Vičič

    3. 11. 2014  |  Svet

    Umrl je general Veljko Kadijević

    Zadnji jugoslovanski minister za obrambo in vrhovni poveljnik Jugoslovanske ljudske armade (JLA) med slovensko in hrvaško osamosvojitveno vojno je umrl v 89. letu starosti v Moskvi. Tja je iz Srbije pobegnil leta 2001, ko je s haaškega sodišča za vojne zločine dobil poziv, naj se izjasni o svoji vlogi med hrvaško osamosvojitveno vojno. Hrvaška je namreč proti njemu vložila tri obtožnice, v katerih mu je očitala vojne zločine nad civilisti. Poraz JLA v Sloveniji je bil tudi zanj osebno eden največjih porazov. V Mladini (številka 39, ki je izšla 17. Septembra 1991) sta Kadijevića biografirala Ervin Hladnik-Milharčič in Ali H. Žerdin>> 

  • Denis Vičič

    2. 11. 2014, 07:10  |  Družba

    Promiskuiteta, preventiva proti raku prostate

    Moški, ki so seksali z več kot 20 ženskami, imajo manj možnosti, da zbolijo za rakom na prostati. Promiskuiteta ne pomaga gejem, ugotavljajo raziskovalci z Univerze v Montrealu. Več>>

  • Denis Vičič

    1. 11. 2014  |  Svet

    Ne goli po svetu

    Goli pohodnik Stephen Gough, ki je bil na svojih potepanjih večkrat aretiran in kasneje obsojen na skupno devet let zapornih kazni, je bil zaprt upravičeno, je presodilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Gough je, nasprotno, trdil, da ima vso pravico biti gol kjerkoli in kadarkoli ter da so bile vse aretacije in sodni pregoni proti njemu kršitev njegovih temeljnih pravic. Več>>

  • Denis Vičič

    30. 10. 2014  |  Družba

    Tudi Cerar dobil svoj protest

    Ob tretji obletnici prvih protivladnih protestov, ki so nato prerasli v vseslovensko vstajo, se je na protivladnem protestu v Ljubljani zbralo okrog 300 ljudi. 29. oktobra 2012 so Mariborčani »dvignili glave iz peska« in na trgu Leona Štuklja rekli stop kraji države, uničevanju družbe in okolja. Že leto pred tem so opozorili, da si »bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo«.  Cerarjeva vlada »je očitno samo kopija vseh prejšnjih vlad, ki z natančnimi inštrukcijami iz Bruslja degradira našo samostojno in suvereno republiko Slovenijo na nivo kolonialne province in ki brez hrbtenice z neoliberalno politiko nadaljuje pogrom proti naši deželi«. Več>>

  • Denis Vičič

    30. 10. 2014  |  Mladina 44  |  Svet

    Tortura ni kultura

    Umetelno pobijanje bikov ob navdušenju množic je del španske kulturne dediščine. Tako je novembra lani odločil španski parlament. Prvi uboj bika naj bi bili Španci videli že pred skoraj tisočletjem, ob kronanju kralja Alfonsa VIII. Vse od leta 1726 pa je kruti obred, med katerim bikoborci živalim v hrbet zabadajo sulice, da bi jih razdražili in oslabili ter jih po trpinčenju pokončali, standardiziran in znan kot »sodobna korida«, sodobna bikoborba.

  • Denis Vičič

    29. 10. 2014  |  Politika

    Ovadena Bossman in Popovič

    Župan občine Piran je podpisal pogodbo, s katero je kolegu iz SD in mestnemu svetniku zagotovil plačo v višini skoraj 3000 evrov. Župan občine Koper pa naj bi zlorabil položaj, ko je v imenu občine podjetju, ki ga vodita njegova mati in sestra, prodal gostišče, podjetju Grafist pa »znižal« ceno za odkup skladišča soli Libertas in občino oškodoval za 160 tisoč evrov. Več>>

  • Denis Vičič

    25. 10. 2014, 08:30  |  Družba

    Startup podjetja predaleč od ciljev?

    Ameriško startupovsko sceno pogosto povezujemo z glamurjem in večmilijardnimi investicijami, ki se vedno povrnejo večkratno. Zgled za to je Facebook, ki mu je svet uspelo osvojiti prav s pomočjo zagonskega kapitala – glavne značilnosti, ki razlikuje startup podjetja od navadnih. A nekateri najpomembnejši vlagatelji že opozarjajo, da se bliža obrat. Twitter in od tega družabnega omrežja manj uspešna zagonska podjetja poslujejo z velikimi izgubami. Balon bo morda počil. To sicer za navadne državljane ne bo imelo takšnih posledic, kot jih je imel pok nepremičninsko-bančniškega balona leta 2007, saj so zagonska podjetja rizične investicije privatnih skladov, ki niso »too big to fail«. Trpela naj bi predvsem število in kakovost inovacij. Več>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/140674217&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true

  • Denis Vičič

    24. 10. 2014  |  Mladina 43  |  Družba

    Splača se ločevati

    Ločevanje odpadkov je obvezno po vsej državi. A črni zabojniki, v katere naj bi odlagali zgolj mešane komunalne odpadke, niso potuha tistim, ki se jim ne ljubi ločevati. Odlaganje papirja, embalaže, stekla in bioloških odpadkov vanje je kaznivo.

  • Denis Vičič

    23. 10. 2014  |  Družba

    V Italiji zaradi poljuba na sodišče

    Tožilstvo v Perugii je na podlagi prijave policije začelo sodni pregon proti osebam, ki so »z dolgim in strastnim poljubom na usta pred mnogimi družinami z otroki povzročili, da so se ti počutili nelagodno«. Več>>

  • Denis Vičič

    20. 10. 2014  |  Družba

    Plastično proti sladkobi v plastenkah

    Povprečen slovenski otrok s sabo nosi okrog pet kilogramov odvečne maščobne mase. Debelost pa je vse večja nadloga vseh zahodnih družb. Opozorila na embalažah sladkih pijač in druge industrijsko pridelane hrane o tem, koliko kalorij vsebujejo, naj bi potrošnike odvrnila od preveč kaloričnih izdelkov. A to se vedno ne zgodi, saj podatka o številu kalorij ne znamo povezati z intelektualnim ali fizičnim naporom, potrebnim za to, da bi zaužito porabili. Kako torej preprečiti nakup nezdravih izdelkov? Odgovor je preprost>>