Marcel Štefančič jr.

Marcel Štefančič jr.

  • Čas je za ločitev

    Se spomnite Šijanove komedije Maratonci tečejo častni krog, v kateri na zapuščinsko razpravo pride vsak Topalović s svojim testamentom? No, nekaj takega se je torej zgodilo na ameriških predsedniških volitvah. V torek zvečer je volilno zmago najprej – malce zakamuflirano – razglasil Joe Biden. Potem je volilno zmago razglasil še Donald Trump.

  • Marcel Štefančič jr.

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Kultura  |  Film

    Jaz sem Greta

    Kako zelo gre Greta Thunberg nekaterim na živce, se lahko prepričate, če na portalu IMDB vtipkate naslov dokumentarca o njej, I Am Greta, in pogledate, kakšno oceno ima: 3,1! Tako nizke ocene nima niti The Room, ki po novem velja za najslabši film vseh časov. In tako nizke ocene nima niti Plan 9 from Outer Space, ki je pred tem veljal za najslabši film vseh časov. Greta Thunberg gre desničarjem – zanikovalcem podnebnih sprememb, antifeministom, malim spletnim fašistom – res na živce.

  • Marcel Štefančič jr.

    30. 10. 2020  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Film

    Američani se lahko tolažijo le s tem, da je v Kazahstanu še huje

    Borat 2, kvazidokumentarni trip (podnaslovljen Dostava nenavadne podkupnine ameriškemu režimu v pomoč nekoč slavni kazahstanski naciji), s katerim se skuša kameleonski Sasha Baron Cohen – tako kot Rusi in Iranci – vključiti v ameriško predvolilno kampanjo, se začne v Kazahstanu, kjer Tutar (Maria Bakalova), Boratova 15-letna hči (menda najstarejša neporočena ženska v Kazahstanu), ki se boji, da ne bo »nikoli živela v zlati kletki kot Melania«, gleda »Disneyjevo« risanko, ki jo intonira glas naratorja: »Nekoč je živela mala osamljena kmečka deklica Melania iz usrane luknje Slovenije, ki je sanjala o tem, da bi se poročila z bogatim starcem.«

  • Dajmo, Trump!

    Zdaj, ko vemo, kdo pri nas podpira Donalda Trumpa, je nemara čas, da pogledamo, kdo mu v Ameriki vpije »Dajmo«. Najbolj kakopak zbode v oči, da ga podpirajo vodje tako rekoč vseh rasističnih, klanovskih, belskih etnonacionalističnih, neonacističnih, nativističnih, neokonfederativnih in alterdesničarskih organizacij, paravojaških milic, združenj in portalov, od Ameriške nacistične partije, Južne lige, Ameriške svobodnjaške partije in Viteške partije do spletnih strani, kot so Stormfront, VDARE, Daily Stormer in American Renaissance – ja, vsi tisti, ki so ga podprli tudi leta 2016, med njegovo prvo predsedniško kandidaturo. Ja, vsi tisti, ki trdijo, da Hitlerja demonizirajo le zato, ker je izgubil.

  • Marcel Štefančič jr.

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Kultura  |  Film

    Sestra Ratched je bila nepozabna. In fatalna.

    Kaj se zgodi v Letu nad kukavičjim gnezdom, veste: Randle McMurphy (Jack Nicholson) zaradi uporništva, nonkonformizma, seksa z mladoletnico in norosti, ki jo le hlini, pristane v oregonski psihiatrični bolnišnici, kjer postane junak pacientov, toda Sistem, ki ga uteleša stroga sestra Ratched (Louise Fletcher), mu na koncu z lobotomijo ubije možgane.

  • Svinčeni časi

    Notranji minister Hojs je rekel, da uvajajo policijsko uro, a da to ni policijska ura, ker je ne uvajajo na podlagi zakona o policiji, temveč na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Potem je vse v redu. To je približno tako, kot da bi rekli: uvajamo fašizem, toda ne uvajamo ga na podlagi zakona o policiji, temveč na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, tako da je vse v redu! Lahko ste mirni! Policijska ura ni policijska ura, ker jo uvajajo po zakonu o nalezljivih boleznih! Zakaj nas potem o tem obvešča notranji minister, ne pa recimo minister za zdravje ali direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje?

  • »Vaš najljubši predsednik«

    FBI je nedavno prijel pripadnike paravojaške milice Wolverine Watchmen, ki so hoteli tik pred volitvami ugrabiti Gretchen Whitmer, demokratsko guvernerko zvezne države Michigan. Imeli so dva scenarija. Po enem naj bi vdrli v njeno počitniško vilo, razstrelili bližnji most, jo zgrabili in odpeljali. Po drugem naj bi vdrli kar v Capitol, eliminirali varnostnike, z molotovkami uničili policijska vozila, jo zgrabili in odpeljali. Odpeljati pa so jo nameravali na »varno lokacijo«, kjer bi ji »sodili«.

  • Ameriški pacient

    Donalda Trumpa so v ponedeljek iz vojaške bolnišnice Walterja Reeda s helikopterjem prepeljali domov – v Belo hišo. Izstopil je, odkorakal čez zelenico, vstopil v Belo hišo, se povzpel na balkon, snel masko in potem tam nemo stal, srepo, brezizrazno buljil predse, resničnostno salutiral (komu?), poziral kameram in fotoaparatom ter dokazoval, da je čudež arijske genetike in da mu niti covid-19 ne more do živega.

  • Dobrodošli v 18. stoletju

    Donaldu Trumpu je kazalo slabo, zelo slabo, potem pa mu je nenadoma posijalo sonce – umrla je Ruth Bader Ginsburg, slovita vrhovna sodnica, ena izmed štirih liberalnih sodnikov na vrhovnem sodišču. Od trenutka, ko so sporočili, da je umrla, je bilo povsem jasno, kaj bo Trump storil – takoj bo na njeno mesto predlagal zelo konservativnega sodnika ali sodnico. Celo raje sodnico, da mu ne bodo mogli očitati, da ne spoštuje žensk, da diskriminira in da je na mesto, ki ga je zasedala ženska, predlagal moškega. Prav tako je bilo povsem jasno, da bo zelo konservativna sodnica tudi imenovana – da jo bo senat brez kakšnih večjih težav potrdil. Ja, demokrati bodo javkali in stokali in moralizirali, češ da bi morali odločitev o novem članu ali članici vrhovnega sodišča prepustiti naslednjemu predsedniku (in češ da se to, kar hoče narediti Trump, v volilnem letu ne počne, pa četudi nikjer – niti v ustavi niti v deklaraciji o neodvisnosti – ne piše, da tega ne bi smel, navsezadnje, to je v volilnem letu poskušal tudi Obama, a njegov zmerni Merrick Garland ni šel skozi), ja, pred vrhovnim sodiščem se bodo vrstili bučni protesti (in protestnice se bodo oblekle tako, kot so oblečene gileadske dekle v Deklini zgodbi), in ja, na zaslišanju jo bodo demokratski senatorji »dostojanstveno« in »odločno« mučili in napadali in kompromitirali, a nič od tega – čisto nič, popolnoma nič, totalno nič – ne bo pomagalo. Ta, ki jo bo predlagal Trump, bo imenovana in izvoljena za novo vrhovno sodnico.

  • Zakaj opozicija Janši ne pokaže janše

    Slovenija je nedavno v Bruslju izgubila bitko za teran. Kar je seveda absurdno: bitko za teran je bilo namreč lažje dobiti kot izgubiti. Natanko na to sem pomislil ob interpelaciji ministra Aleša Hojsa: to interpelacijo je bilo lažje dobiti kot izgubiti. Lažje je bilo uspeti kot pa zamočiti. A zgodilo se je prav to: opozicija je izgubila. Pomagalo ni niti Mladinino petkovo jutranje darilo – razkritje, da je Hojs izredno poceni kupil parcelo s pogledom na morje. Živo si lahko predstavljate, kako uboga, že kar dolgočasno nemočna bi bila interpelacija brez tega razkritja, saj bi se vse skupaj zvedlo na vprašanje, katera Hojsova odločitev je bila spornejša: to, da je odpravil odločbo o prepovedi koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, ali to, da je odredil nadzor nad delom kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada? Nenadoma se je zdelo, da je nemara še najspornejša njegova odločitev, da zelo poceni kupi parcelo s pogledom na morje.

  • Vsakdanji fašizem

    Donald Trump je delal vse, da bi se Rusija leta 2016 vpletla v ameriške predsedniške volitve, pravi Michael Cohen, Trumpov nekdanji osebni odvetnik – njegov nekdanji fixer. Tudi Cohen, ki je leta in leta urejal Trumpove osebne reči, je namreč objavil spomine (Nelojalen), v katerih so zajeti tudi spomini na Trumpa.

  • Zakaj so maske tako težke

    Če bi bila na oblasti levosredinska koalicija, bi se desničarjem, volivcem Janševe SDS, zdajle že povsem mešalo. Besneli bi, protestirali, se ovijali okrog ustavnega sodišča, vztrajali in vzklikali, da so vsi protikoronski ukrepi, z obveznim nošenjem mask vred, le totalitarna zarota »globoke države« in da vse direktive, manipulacije in pranje možganov usmerjajo Murgle.

  • Zemlja je ploščata

    »Kje ste zdajle? Mislite, da ste na krogli, ki se vrti s hitrostjo tisoč milj na uro. Ta krogla se vrti okrog Sonca s hitrostjo 60 tisoč milj na uro. To osončje leti bočno skozi galaksijo s hitrostjo pol milijona milj na uro. Ta galaksija pa leti skozi preostalo vesolje s hitrostjo nekaj milijonov milj na uro. In ničesar ne čutite,« pravi moški. »V resnici ste v orjaškem planetariju, v terariju, na soundstageu, na holivudskem setu, ki je tako velik, da ga ni še nihče nikoli spregledal.« Moški, ki ga vidimo, je spregledal. Zdaj vidi to, česar drugi ne vidijo – Zemlja ni krogla. Še več: Zemlja sploh ni planet. Zemlja je ploščata. Tako trdi. Ni edini. Vzel je »rdečo tabletko« in ugledal resnico.

  • Na drugi strani so norci!

    Steve Bannon, nekdanji svetovalec Donalda Trumpa in nesojeni združitelj evropske skrajne desnice, je pred časom sklenil, da bo kar sam zgradil zid na južni meji – tisti »čudoviti«, »fantastični«, »neverjetni« zid, ki ga je obljubljal Trump. Trump je sicer obljubljal, da bodo gradnjo tega zidu plačali Mehičani, toda Bannon je donatorje – množico donatorjev, saj veste, patriote, etnonacionaliste, ksenofobe in nativiste, ki dobro v srcu mislijo – našel na ameriški strani meje. Nekaj malega zidu so zgradili, potem pa se je vse skupaj ustavilo.

  • Zadnji in prvi ljudje

    Najprej zagledamo to, kar skozi okno svoje kabine visoko nad gradbiščem, na katerem rastejo nebotičniki, znaki kapitalističnega triumfa, vidi kitajski žerjavist. Ne vidimo ga. Vidimo le to, kar vidi on. Njegove oči so kamera – no, telefon ali kamkorder. Njegova kabina se počasi obrača – in kamera tudi. Žerjavist izgleda kot najbolj osamljen človek na svetu, toda to radikalno odrezanost od sveta – družbe, človeštva – si lajša s spletnim prenosom, live-streamingom. To, kar vidimo, namreč v živo predvaja na spletu. Da ne bi bil tako jebeno osamljen, izključen in odrezan, da bi se počutil bolje, da bi bil del nečesa, da bi se povezal s človeštvom.

  • Koalicija voljnih 2.0

    Mike Pompeo je ameriški zunanji minister že dve leti, kar je zelo dolgo – Trump nenehno odstavlja in menja svoje ministre, Pompeo pa je ostal. Pomeni, da je priden, da uboga, da je z njim nekaj narobe in da Trumpa ne omenja po nemarnem, da mu torej zvesto sledi in da je voljan početi in govoriti še tako trapaste reči. Ko je na zemljevidu iskal vlade in režime, ki bi bili voljni za njim in Trumpom ponavljati trapaste reči, se mu je prst ustavil na Sloveniji – in že je tu. Slovenija je vedno voljna, vedno razpoložena za nove in nove »vilenske« deklaracije, za nove in nove koalicije voljnih. Tokrat je Slovenija v koaliciji z Ameriko, Poljsko, Romunijo, Estonijo, Latvijo in drugimi deželami, ki jim bolj diši Višegrad kot Evropa, tokratni »vilenski« deklaraciji pa se reče »izjava o varnosti omrežij 5G«. Zavita je v ezopsko meglo (svečano prisegamo, da bomo preverili ponudnike in dobavitelje omrežja 5G, transparentnost njihovega lastništva, njihovo spoštovanje pravic intelektualne lastnine, njihovo zavezanost zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja ipd.), njen cilj pa je na dlani: kitajske telekomunikacijske gigante, kot je Huawei, je treba izključiti iz izgradnje omrežja 5G. Pika. Zakaj? Trump hoče na vsak način kaznovati Kitajsko. Da bi imelo kaznovanje večjo težo, si je omislil koalicijo voljnih, ki naj bi – ekonomsko – napadla Kitajsko.

  • »Masivna prevara in zloraba«

    Ko so Donalda Trumpa pred kratkim na TV-kanalu Fox News vprašali, ali bo sprejel in priznal izid predsedniških volitev, ki bodo 3. novembra, je odvrnil: »Ne bom rekel da. In ne bom rekel ne.« Kaj to pomeni, je na dlani: DA, izid predsedniških volitev bo sprejel in priznal, če bo zmagal, če bo torej ponovno izvoljen. In NE, izida predsedniških volitev ne bo sprejel in priznal, če bo izgubil, če torej ne bo ponovno izvoljen.

  • Ko Janša ne imitira Orbána ali Trumpa, imitira Miloševića

    Janša je v vojni proti koroni, v vojni proti medijem, v vojni proti pravosodju, v vojni proti antifašizmu, v vojni proti Srebrenici, v vojni proti Evropski nogometni zvezi in tako dalje. A v tej poplavi vojn nikar ne spreglejte, da je tudi v vojni proti birokraciji. Že ves čas, vse tja od inavguracije, ko je poudaril, da vlada ne bo predlagala novega predpisa, če pri tem dveh starih ne bo ukinila, napoveduje debirokratizacijo Slovenije, ki pa jo je – neprestano in nenehno – napovedoval že tudi prej, ko je bil v opoziciji.

  • Marcel Štefančič jr.

    17. 7. 2020  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Film

    Šokerji, ki zasenčijo covid-19

    Če se zdajle, v tem trenutku, zapodite v Ljutomer, lahko še ujamete zadnje filme letošnjega Grossmanna, kultnega, vedno urgentnega festivala fantastičnega filma (in vina), če pa se ne boste, potem naj vam povem, kaj vse ste letos zamudili. Za začetek, zamudili ste comeback velikega Richarda Stanleyja, ki je na začetku devetdesetih zablestel s sci-fijem Hardware in šokerjem Dust Devil, po Otoku dr. Moreauja, s katerega so ga leta 1996 nagnali že po treh dneh, pa ni več posnel niti enega igranega celovečerca – do Barve iz vesolja (Color Out of Space), v kateri se Nicolasu Cageu, patriarhu osamljene družine, zgodi to, kar se v Kubrickovem Izžarevanju zgodi Jacku Nicholsonu. Pod vplivom meteorita, ki trešči nedaleč stran, začne mentalno mutirati. Med vrsticami bi lahko tudi prebrali: če nas je že virus tako groteskno spremenil, kako nas bodo spremenile šele podnebne spremembe, ko bodo udarile z impaktom meteorita?

  • Somrak demokracije

    Janša je ob 25. obletnici genocida v Srebrenici tvitnil: »Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.« Ko bereš ta tvit, imaš občutek, da sanjaš. Ali bolje rečeno: občutek imaš, da bereš tvit nekoga, ki opisuje svoje sanje. Ko Janša zagleda zgodovinski revizionizem, se mu preprosto ne more upreti – in njegov tvit je zgodovinski revizionizem, ki bi prebudil mrtve. Vprašanje pa je, ali o njem sanja tudi koalicijska pogodba. In ali o njem sanja naša ustava?

  • Marcel Štefančič jr.  |  Ilustracija: Zoran Smiljanič

    10. 7. 2020  |  Mladina 28  |  Politika

    Bi se morali fašistom res opravičiti za vse muke, ki so jih pretrpeli?

    Borut Pahor se bo 13. julija kot prvi slovenski predsednik poklonil žrtvam iz bazoviške fojbe. Sergio Mattarella pa se bo hkrati kot prvi italijanski predsednik poklonil žrtvam I. tržaškega procesa, Ferdu Bidovcu, Franu Marušiču, Zvonimirju Milošu in Alojzu Valenčiču, slovenskim antifašistom, članom organizacije Borba, ki so jih fašistične oblasti tam – na gmajni pri Bazovici – usmrtile 6. septembra 1930. Poudarek je na besedici ’hkrati’.

  • Soba, v kateri se je zgodilo

    Kako napisati bestseller? Trik je seveda v tem, da ni dovolj le, da ga napišeš. Ustvariti moraš tudi okolje, v katerem lahko to, kar skušaš prodati, postane bestseller. Izkoristiti moraš vsako priložnost, ki se ponuja. Priložnost dela tatu, a tudi bestseller. Pa poglejmo, kako je to storil John Bolton, nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost. Knjiga The Room Where It Happened (Soba, v kateri se je zgodilo), ki je izšla 23. junija in v kateri popisuje svoje »spomine na Belo hišo«, kot se glasi podnaslov, je namreč orjaški bestseller – celo št. 1 na Amazonu.

  • Hudičeva alternativa

    Donald Trump je pred kratkim obiskal vojaško akademijo, kjer je med govorom sklenil, da se bo malce okrepčal – dvignil je kozarec vode, toda ne z eno roko, temveč z obema. Zdelo se je, kot da ima težave – in kot da hoče prikriti, da se mu roke tresejo. Kmalu zatem je še sestopil z govorniškega odra, toda zelo počasi, saj se je zdelo, da bo zdaj zdaj padel. Ne le roke – tudi noge so se mu tresle. Na vojaški akademiji, kjer bi moral demonstrirati svojo atletsko, neuničljivo in neoporečno možatost, je odpovedal in se osmešil.

  • Zora bele strahote

    Ko je brutalna smrt temnopoltega Georgea Floyda sprožila burne proteste, ki so naelektrili in preplavili ves svet, so začeli protestniki rušiti kipe »velikih mož«, nekdanjih rasistov in trgovcev s sužnji. V Belgiji – v Ekerenu pri Antwerpnu – so zrušili kip kralja Leopolda II, številne njegove kipe drugod so poškodovali, tistega v Ghentu pa so polili z rdečo barvo in napisali zadnje besede Georgea Floyda: »Ne morem dihati!«

  • Antifa

    DC Dirty Laundry, histerični protrumpovski portal, je 4. junija kriknil: »V Sparto (Illinois) bodo z avtobusi pripeljali antifajeve teroriste, ki bodo požigali kmetije in pobijali živino v ruralnih belskih predelih!« S tem naj bi dali belski Ameriki vedeti, da pred organizacijo antifa »niso varni niti ruralni belci« in »da ne bodo gorela le mesta, temveč vsa Amerika, če zahteve te organizacije ne bodo izpolnjene«. Antifajevci bodo ciljali »ruralne tarče«, predvsem »osamljene kmetije«, in »uničevali lastnino«.

  • Marcel Štefančič jr.  |  Ilustracija: Franco Juri

    5. 6. 2020  |  Mladina 23  |  Politika

    Zakon linča

    Najprej se je zgodilo nekaj grozljivega: štirje belski policaji so v Minneapolisu (Minnesota) na tla zbili in vklenili temnopoltega Georgea Floyda, ki je menda skušal nekaj plačati s ponarejenim dvajsetdolarskim bankovcem, potem pa mu je eden izmed policajev brutalno pokleknil na vrat. Floyd je ječal: »Ne morem dihati!« In: »Ne ubijte me!« Ljudje, ki so to gledali, so policaja moledovali, naj ga ne ubije. A policaj je na njem klečal toliko časa, dokler ni najprej omedlel in potem izdihnil. Bi policaj na tla zbil belca, ki bi hotel plačati z dvajsetdolarskim bankovcem? Malo verjetno. Bi mu pokleknil na vrat? Ne, sploh ne. Bi mu na vratu klečal osem minut? Zanesljivo ne. Bi mu na vratu klečal, dokler ne bi umrl? Kje neki.

  • Ivan J. Trump

    Janez Janša je nedavno tvitnil: »Spar Slovenija ni niti prvi niti edini, ki s takšnim oglasom krši ustavo RS, je pa prva velika trgovska veriga, ki z dragim oglaševanjem sama na veliko odganja kupce iz svojih trgovin.« Še celo njegovi so se prijeli za glavo. Kaj šele drugi. Mar ni dovolj že Donald Trump, so si verjetno rekli. In dodali: ali res – zdaj in tu, v Sloveniji – potrebujemo še njegovega impersonatorja? Na tem tvitu namreč ni pisalo Viktor Orbán, temveč Donald Trump. Ali bolje rečeno: ta tvit zveni tako, kot da bi ga poslal Trump – kot Trumpov tvit, preveden v slovenščino. In da ne bo kakega nesporazuma: to je v vseh smislih Trumpov tvit.

  • Zaprite ga!

    Donald Trump vse bolj spominja na Eleno Ceaușescu, ženo Nicolaeja Ceaușescuja, nekdanjega romunskega diktatorja, ki je imela le osnovno šolo, a so ji kljub temu podelili doktorat – iz kemije. Če so hoteli vedeti kaj o makromolekularnih spojinah, so vprašali njo, največjo strokovnjakinjo na svetu. Trump je največji strokovnjak za medicino – kot veste, je okuženim predlagal, naj si vbrizgajo razkužilno sredstvo, nedavno pa je povedal, da sam jemlje hidroksiklorokin, zdravilo proti malariji. Pomaga? Totalno! Ima covid-19? Ne. Vidite!

  • Doktrina koronašoka

    Šrilanko je 26. decembra 2004 razdejal strahovit cunami. Šrilančani so bili v šoku. In kaj je storila šrilanška vlada, ko so bili Šrilančani v šoku – ko so bili prestrašeni in dezorientirani, ko torej niso bili pri sebi? Nič, ribiška naselja, ki jih je razdejal cunami, je zradirala, ljudi odselila, jim v imenu »varnosti« prepovedala ponovno gradnjo hiš in naselij, obale pa potem prelevila v hotelske komplekse, v fine, butične turistične destinacije.

  • Marcel Štefančič jr.

    8. 5. 2020  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Film

    Marcel Štefančič, jr.: Novi filmi, ki si jih lahko te dni ogledate na spletu

    Capital in the Twenty-First Century
    Justin Pemberton (Apple)
    Tale izredno živahni, urni, hiperaktivni doku, posnet po bestsellerju Thomasa Pikettyja, nadaljevanju Marxovega Kapitala, vam sicer ne bo povedal, kaj je alternativa kapitalizmu, toda povedal vam bo, zakaj je kapitalizem postal stroj za ustvarjanje rekordne ekonomske neenakosti – zakaj torej zmagovalci dobijo vse, drugi pa si delijo drobtine, zakaj ima polovico svetovnega bogastva v lasti peščica ljudi in zakaj so nove generacije revnejše od generacij staršev. Srhljiva ekonomska neenakost je posledica kapitalističnih mitov, s katerimi nategujejo ljudi. Recimo: bogati si vse tisto bogastvo zaslužijo! Pa: v našem interesu je, da so bogati čim bogatejši in čim manj obdavčeni, ker potem toliko več »kapne dol«, k nam! Tudi: bogatejši ko so ljudje, raje pomagajo drugim! In seveda: neenakost je dobra, ker poganja tekmovalnost in konkurenčnost! Vse to so laži, a lagala je tudi Jane Austen – bogataš se z njo ne bi nikoli poročil zato, ker je bila inteligentna in duhovita. In ja, vsakič, ko se ljudje naveličajo ekonomske neenakosti, jih začnejo strašiti in polarizirati z begunci, priseljenci, teroristi, virusi – in vse ostane po starem, s prerazporejanjem bogastva navzgor vred. Kot zdaj.