• Jure Trampuš

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Za upokojence in SDS

    Pavel Rupar, kralj src slovenskih upokojencev in upokojenk, nekdanji župan, poslanec, zapornik in član stranke SDS, je sporočil, da je konec predigre. Zdaj namerava ustanoviti politično stranko. Trg republike in napev o čebelicah, kot pravi sam, nista dovolj. Naslednji korak je torej stranka, sledijo volitve in vstop v parlament. »Nisem ne lev ne desen,« pravi Rupar, »sem za dostojne pokojnine.«

  • Uredništvo

    30. 4. 2023  |  Politika

    »Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru«

    "Če imaš vojno na lastnem pragu, težko govoriš o miru, si ga pa seveda neizmerno želiš. Mir bo nastopil takrat, ko bo Putin umaknil vojsko. Če se Ukrajina preda, bo zasedena, naslednja bo katera druga država. Putinu je uspelo spraviti Švedsko in Finsko v Nato, uspelo mu je pospešiti oboroževanje sosednjih držav ter celotnega Nata in Evropske unije. Tudi v Sloveniji se je leta 1991 vojna končala z umikom JLA z našega ozemlja. Smo za to žrtvovali kakšen del našega ozemlja? Nismo. Niti ga ni kasneje Hrvaška."

  • Peter Petrovčič

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Pripravljen je zakon za odpravo krivic, ki jih je posameznikom med epidemijo povzročila prejšnja vlada

    Ob prvi obletnici volitev so z ministrstva za pravosodje sporočili, da so pripravili zakonske podlage za odpravo krivic, ki so bile v času prejšnje vlade storjene z izrekanjem kazni na podlagi neustavnih vladnih odlokov, ki so se še posebej vestno zlorabljali za kaznovanje in splošno šikaniranje protivladnih protestnikov.

  • Monika Weiss

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Samo avta ne!

    »Predvideli so kopico ukrepov, ki naj bi Slovencem otežili uporabo avtomobilov,« so iz Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije razglasili nekaj dni po tem, ko se je odprla javna razprava o predlogu posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Avtomobilski prodajalci, združeni v sekcijo – od Avto Triglava in BMW do Porsche Slovenija in Suzukija –, ki sami že desetletja s cenami in željo po dobičku številnim zares otežujejo dostop do avtomobila, so se tokrat razburili zaradi naslednjih predlogov: dodatne obdavčitve drugega avtomobila v gospodinjstvu, uvedbe plačljivosti vseh parkirišč, obdavčitev parkirišč v lasti podjetij, takse za vstop z avtomobilom v prestolnico in zmanjšanja dovoljene hitrosti v mestih na 30 km/h. Razburil jih je tudi domnevni predlog v NEPN, »da bi že do leta 2025 v Sloveniji odločili o predčasnem koncu prodaje novih in rabljenih bencinskih in dizelskih avtomobilov«. A najprej je treba pogledati dejstva, kaj je sploh predlagano in kaj je sploh res novo.

  • Uredništvo

    30. 4. 2023  |  Družba

    Sašo Hribar / »Z vsem srcem sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije«

    "Z vsem srcem, z vso častjo sem se boril za odcepitev Slovenije od Jugoslavije, kar sem nakazal že v letih prej, pa so me žal takrat sedanji osamosvojitelji preganjali in postavili pred sodišče kot nekoga, ki blati komunistično ureditev Socialistične federativne republike Jugoslavije."

  • Borut Mekina

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Nepremičnine izginjajo

    Nepremičninski trg je v zadnjih treh letih doživel velike pretrese. Cene so poletele v nebo predvsem zaradi nizkih obrestnih mer: lani so se za stanovanjske nepremičnine v letni primerjavi zvišale za 11,3 odstotka, še več leta 2021, ko so se povprečne cene dvignile za 15,8 odstotka. Ob vseh teh spremembah pa uradne evidence še naprej navajajo stanje z začetka leta 2020 ali celo leta 2017.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Dva leva

    Komentar / Veteran vojne s Slovenijo

    Kako dolga je minuta, je odvisno od tega, na kateri strani zaklenjenih straniščnih vrat ste. Kako dolgo je leto, pa je odvisno od tega, ali je Janša v opoziciji ali na oblasti. Če ni in ni bilo konca dveletne Janševe vladavine po Šarčevem odstopu, je zdaj prvo Golobovo leto minilo, kot bi mignil. In če je Janša takoj po zgodovinskem porazu deloval depresivno, brezvoljno, je sedaj spet hiperaktiven. Nekakšen evforičen robot.

  • Peter Petrovčič

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    »Živali imamo radi, a o njih ne vemo nič«

    Seveda. Se pa sprašujem, ali je družba na to pripravljena. Vzemimo popolno prepoved privezovanja psov na verige. Prepoved se uvaja, ne da bi sploh vedeli, koliko psov je danes privezanih na verige, zakon pa daje podlago za odvzeme teh živali. Inšpektor bo izdal ureditveno odločbo, da je treba v določenem času psa sneti z verige, in ko se bo čez čas vrnil preverit stanje, bo pes odvzet, če to ne bo urejeno. Moje vprašanje je: kam bodo vse te živali, ki jih je na tisoče, potem nameščene? Zavetišča za živali so že danes povsem polna.

  • In potem ni bilo ničesar več

    Vodilne svetovne knjižne založbe te dni dvigujejo ogromno prahu, saj iz sodobnih literarnih klasik pokojnih avtorjev, kot so Agatha Christie, Roald Dahl in Ian Fleming, odstranjujejo izraze, danes zaznane kot žaljive, in jih zamenjujejo s prijaznejšimi, ki naj bi bili primernejši duhu časa. Kot pravijo založniki, knjige posodabljajo, da bi jih prilagodili »sodobni senzibilnosti«, torej zahtevam občutljivega, moralno prebujenega bralstva; to čedalje bolj teži k politični korektnosti in je vsak dan bolj alergično na besede, ki so bile nekoč sprejemljive, danes pa krasijo črne liste nespodobnih izrazov. So takšni posegi v klasično književnost v nekaterih primerih ustrezno početje ali gre vselej za zgrešeno cenzuro, ki avtorjevo delo skruni brez njegovega soglasja?

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    »Evropa ni nikogaršnji vazal«

    "Evropa ni nikogaršnji vazal. Če je Evropa samozavestna in močna, je lahko velika demokratična sila. Na svetu ne obstaja drug prostor, na katerem bi bilo toliko ustavnih demokracij, ki svojim državljanom zagotavljajo temeljne pravice – tako socialne kot gospodarske. Na to smo lahko ponosni. Nismo vazal ne ZDA ne kogar koli drugega. V takšne izjave se ne bi smeli pretirano poglabljati. Od časa do časa vsak francoski predsednik reče, da Francija ni odvisna od Američanov. To sta počela že de Gaulle in Mitterrand, zdaj pa je to storil še Macron. Zato me njegove izjave niso presenetile. Že naslednji dan je sicer rekel, da so ZDA najtesnejši evropski zavezniki. Vsaka izjava, ki jo da kakšen predsednik zunaj svoje države, ni vedno povezana z mednarodno politiko. Včasih ima tudi precej zveze z notranjo politiko. In takšen vtis sem dobil tudi pri Macronovih besedah."

  • V glavi kulturnega bojevnika, ki hoče postati ameriški predsednik

    Floridski guverner Ron DeSantis je korporaciji Disney zagrozil, da bo poleg njenega slovitega floridskega Disney Worlda zgradil orjaško jetnišnico. Disneyju hoče pokvariti razgled, igro in posle. Pokazati hoče, kaj vse si upa. In kako daleč je pripravljen iti. Pokazati hoče, da je nad njim le širno nebo. A ta grožnja je le grožnja in nič več – DeSantis, fanatični, populistični republikanec, skuša le narediti vtis. Disney ima namreč okrog Disney Worlda v lasti toliko zemlje, da se DeSantisove jetnišnice iz Disney Worlda ne bi videlo niti s teleskopom, kaj šele s prostim očesom. Ne, obiskovalcev Disney Worlda ne bi motila.

  • Uredništvo

    29. 4. 2023  |  Politika

    »Slovenska desnica spravo razume kot sredstvo za doseganje svoje lastne politične moči«

    "Tisto, za kar se slovenska desnica zavzema, namreč ni resnična sprava. Ampak nekaj, kar sama imenujem enostranska sprava: kolaborantom je treba odpustiti kolaboracijo, treba jih je izenačiti s partizani oziroma z vsemi tistimi, ki so se borili in umirali za svobodo."

  • Uredništvo

    28. 4. 2023  |  Politika

    Vera Jourova / »Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje«

    "Slovenija je dober primer, na katerem lahko pokažemo ne najbolj pozitivno dogajanje,. Financiranje mora biti transparentno in ne sme biti način za vplivanje na uredniško vsebino."

  • Golobov nepomemben zdrs, ki ga moramo prezreti?

    Letošnja poslanica predsednika vlade Roberta Goloba ob Dnevu upora proti okupatorju je vsebinsko neverjetno prazna. Tako zelo, da se zdi na hitro spisana kot univerzalna templata za vsako domačo priložnost, kjer lahko politik po potrebi zamenja zgolj zadnji stavek.

  • Uredništvo

    28. 4. 2023  |  Politika

    »Policijska ura je sinonim policijske države«

    "Policijska ura je namreč sinonim policijske države. Slednja v zgodovinskem pogledu velja za poslednje zatočišče absolutistične oblasti. Kulturni prelom s takim načinom vladanja se je formalno začel z razvojem moderne države. V kontinentalnem pravnem in moralnem, humanističnem izročilu Evrope je moderna država rezultat razvite pravne kulture in etike, vladavine prava in kakovostnega upravnega aparata, policije in celotne javne uprave."

  • Damjana Kolar

    29. 4. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Izginjanje

    V Kinodvoru bo 8. maja ob 20.00 premiera dokumentarnega filma Izginjanje avstrijske režiserke in scenaristke slovenskih korenin Andrine Mračnikar, ki je na avstrijskem filmskem festivalu Diagonale v Gradcu prejel nagrado občinstva. Režiserka se v filmu ukvarja z izginjanjem slovenskega jezika v vsakdanu na avstrijskem Koroškem. Film, ki spretno prepleta osebno in politično, je poziv proti resignaciji in za pogumno politično akcijo.

  • STA

    28. 4. 2023  |  Svet

    Papež se je opravičil slovenskim žrtvam, ki so jih spolno zlorabili duhovniki

    Papež Frančišek je pred baziliko svetega Petra v Vatikanu v sredo sprejel skupino ljudi iz Slovenije, ki so jih duhovniki spolno zlorabili, in se jim opravičil, poroča Delo. Delegacijo je iz Slovenije pripeljal zavod Dovolj.je pod vodstvom duhovnika Janeza Cerarja.

  • Monika Weiss

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Politika

    Okrepite svetovalne službe v šolah!

    »Javni sistem vzgoje in izobraževanja se srečuje s številnimi težavami, ki vplivajo na celotno družbo, od sovražnega govora do medvrstniškega (in) psihičnega in fizičnega nasilja. Razmere zahtevajo povečanje kadra v šolskih svetovalnih službah osnovnih šol,« je eno od opozoril, ki jih je vladi Roberta Goloba podal Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora in vlado pozval, da podaljša začasno, v obdobju epidemije covid-19 nastalo povečanje sistemizacije šolskega svetovalnega delavca v osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom ter zavodu za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Še več; svet od vlade pričakuje, da trajno poveča sistemizacijo delovnih mest svetovalnega delavca in ustrezno prilagodi normative.

  • Luka Volk

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    Dostojna smrt

    Sredi marca se je Alenka Čurin Janžekovič, upokojena učiteljica in ravnateljica, skupaj z možem odpravila v Švico. Temu je botrovala ena najtežjih odločitev, ki jo človek lahko sprejme v življenju, še več, večini se zdi naravnost nemogoča – odločila se je za smrt. Že od rojstva je živela z neozdravljivo in redko boleznijo, Morquijevim sindromom, ki prizadene sklepe in kosti. Zaradi bolezni je trpela hude, vse hujše bolečine, zato je že pred leti začela raziskovati možnosti, kako bi lahko sama končala svoje življenje. Kljub številnim zakonodajnim poskusom, da bi tudi v Sloveniji tistim, ki ne vidijo drugega izhoda, pomagali dostojno končati življenje, Alenka Čurin Janžekovič tega dne ni dočakala. Zato se je bila primorana odpraviti v tujino.

  • Jure Trampuš

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Družba

    »Medijske laži imajo posledice«

    Kako bi poimenovali medij, ki zavestno širi laži? Za začetek bi rekli, da to ni medij, ampak propagandno občilo, ki deluje s točno določenim ciljem. Morda je ta vnašanje zmede, želja po ekscesnem dobičku, morda je v ozadju politični interes. Lahko je vse troje. Tako deluje ameriški Fox News, na katerem voditelji zavajajo, širijo teorije zarote, strašijo, promovirajo rasizem in govorijo o tem, da demokratska stranka z uvozom migrantov izvaja tako imenovano veliko zamenjavo.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Kolumna

    Komentar / Traktorji na asfaltu

    Nizozemska ima 100 milijonov glav govedi, svinj in perutnine ter 17 milijonov ljudi. Množica domačih živali in intenzivno kmetijstvo sta dodobra zastrupila deželo in oblast je sklenila, da bo to množico zmanjšala za tretjino. Kmetovalcem je med drugim zagrozila s prisilnim odkupom, ti so se uprli, nastala je močna regionalna nova stranka, politika se je ustrašila in zdaj se ne ve, ali ji bo načrtovano zmanjšanje števila domačih živali uspelo ali ne.

  • Dora Trček

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Kultura

    Pionirka slovenske kinematografije

    Slovenski filmski center se je nedavno odločil za preimenovanje nagrade Metoda Badjure v nagrado Milke in Metoda Badjure. Najuglednejša strokovna nagrada na področju filmske ustvarjalnosti in kulture pri nas je bila prvič podeljena leta 1973, in sicer za vrhunske dosežke na filmskem področju, od leta 1995 pa nagrado podeljujejo za življenjsko delo na področju filma.

  • N'toko

    N'toko

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Žive meje

    Komentar / Prekleti mir

    Brazilski predsednik Lula Da Silva, znan po svoji diplomatski spretnosti, je sredi še ene uspešne svetovne turneje naletel na nepričakovane kritike. Med obiskom Portugalske so predstavniki Evropske unije namreč obsodili njegova stališča do Ukrajine, iz Bele hiše pa so ga celo obtožili širjenja ruske propagande. Namesto da bi se hvalil s pomembnimi gospodarskimi in podnebnimi preboji, je moral Lula novinarjem ponavljati svoja stališča in na koncu jim je celo zabrusil, da s svojimi izjavami ni dolžan »kogarkoli zadovoljiti«. Tako glasno razhajanje pogledov redko zasledimo na srečanjih svetovnih voditeljev – še tako skregane strani ponavadi prekrijejo spore z vljudnostnim diplomatskim žargonom. Še manjkrat se to zgodi tako spravljivim in na kompromise pripravljenim voditeljem, kot je Lula.

  • Komentar / Bilančni obračun

    Obletnica Golobove vlade je običajno priložnost za bilančni obračun s pričakovanji volivcev, prvi poračun političnih namer vladajoče koalicije ter ekonomski izračun učinkov vlade. Oder prvotnega političnega navdušenja in zaupanja se je vidno sesul. Političnih spopadov je vedno več, slabih ekonomskih učinkov pa tudi. Inflacijo visokih političnih pričakovanj in obetov je nadomestila ekonomska inflacija cen in zapletov. Golob in vlada bosta morala pripraviti korenit zasuk, če želita, da jima uspe. Namesto optimističnih napovedi dveh mandatov se bo ta vlada očitno ukvarjala s svojim preživetjem v naslednjih treh letih. Zunanjepolitični nasprotnik je star in predvidljiv, nevarnost za Golobovo vlado prihaja od znotraj. Dve levosredinski vladi zapored zaradi tega nista končali mandata. Morebitna četrta vrnitev Janševe falange pa bi bila tudi zaradi mednarodnih razmer in negotovosti za Slovenijo usodna. Manevrski politični prostor je ozek, časa na četrtini mandata pa manj, kot upajo vladajoči. Za mizo pozabljenih obljub je namreč vse več lačnih kot sitih.

  • Marcel Štefančič jr.

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Film

    Čas je, da stvarnikom pogledamo v oči

    Maraton slovenskih filmov, za katere le redko slišimo, bo v torek, 2. maja, v ljubljanskem Kinodvoru nadaljeval to, kar je lani začel maraton slovenskih filmov, za katere niste še nikoli slišali. Slovenski filmi, za katere niste še nikoli slišali, so bili Zarota, Lažnivka, Ljubezen na odoru, Mrtva ladja in Nočni izlet. Slovenski filmi, za katere le redko slišimo, pa bodo Sončni krik, Pomladni veter, Krč, Trenutki odločitve in Dobri stari pianino. Še redkeje pa jih vidimo. Vraga, nekaterih sploh nikoli. Po malem smo pozabili, da obstajajo. A prav to, na kar smo pozabili, nas je naredilo. Ti pozabljeni, potlačeni filmi so naši originalni stvarniki, naši pravi očetje in matere. Ja, potlačili smo jih. In 2. maja se bo potlačeno vrnilo – čas je, da svojemu potlačenemu pogledamo v oči.

  • Dora Trček

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Kultura

    Umetnost kot zdravilni proces

    Zatemnjeno Špitalsko kapelo v Celju ožarjajo videoprojekcije, ki s svojimi grotesknimi oblikami, barvami in ritmom ustvarjajo neprijetno, zadušljivo, skoraj srhljivo vzdušje. A na trenutke ga ublaži pomirjujoča mavrična mehkoba, ki zaobjame stene. Na tleh je moč izluščiti bitje, ki ima po telesu posejane tumorjaste tvorbe. Videti je bolno, nebogljeno. Ujeto je v nekakšen kovinski okvir, iz katerega se poskuša osvoboditi.

  • Damjana Kolar

    28. 4. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam čez praznike? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    26. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Smo čuteča bitja?

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da bi kot bitja z razumom lahko razumeli, da mnogim živalim povzročamo trpljenje. Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

  • Homofob na TV Slovenija

    V Ljubljani se je te dni mudil Ryszard Legutko, poljski evropski poslanec, sicer tudi profesor filozofije na Jagelonski univerzi v Krakovu. Založba Družina je natisnila prevod njegove knjige z naslovom »Demon v demokraciji – totalitarne skušnjave v svobodnih družbah«.