Erik Valenčič

  • Erik Valenčič

    11. 5. 2018  |  Mladina 19  |  Kultura

    Za razum in človečnost

    »Bodeča žica, ki sredi miru, NE vojne, spet reže in deli Istro, je za nas poziv k zgodovinski čuječnosti. Gre za napad na temelje evropske demokracije, utemeljene v francoski revoluciji: enakost, bratstvo, svoboda. V Istri so se te vrednote kovale skozi stoletno convivenzo-sožitje in antifašistično fratellanzo-bratstvo. Forum Tomizza širi in sporoča misel in vizijo pisatelja Fulvia Tomizze o tem, da nam je sodelovanje in sobivanje dano in usojeno. Brez večetnične, večkulturne troedinosti slovenskega, hrvaškega in italijanskega naroda – Istre ni. Dvigamo glas proti barbarskemu posegu, ki istrski vrt različnosti spreminja v koncentracijsko taborišče.« S temi besedami je dolgoletna humanitarna in kulturna aktivistka iz Kopra Irena Urbič nagovorila množico Slovencev, Italijanov in Hrvatov, ki so se decembra 2015 zbrali na protestu proti nerazumni vladni odločitvi o namestitvi žice z rezili na slovenski meji v Istri. Izjavo je podpisal Forum Tomizza Koper Trst Umag.

  • Erik Valenčič

    23. 3. 2018  |  Mladina 12  |  Politika

    Zavezništvo s hudičem

    V Evropski uniji si ni več moč predstavljati volitev brez protibegunske (oziroma protimigrantske) retorike, ki je skupni politični prostor okužila z rasizmom in marsikje celo z nacifašizmom. Pred stotimi leti je bilo glavno gorivo evropske skrajne desnice antisemitizem, danes je to islamofobija. Prihod več kot milijona pribežnikov pozimi 2015 je dal zagon desničarskim populistom, ki so že ustaljeno sovraštvo do muslimanov nadgradili s sistematično histerijo. Ta še vedno traja. Skrajno desne stranke prepričujejo javnost, da želijo Arabci oziroma muslimani zasesti Evropo in da begunci z Bližnjega vzhoda s seboj prinašajo terorizem in islamizacijo.

  • Erik Valenčič

    12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Politika

    Pesek, pepel, kri. Beg.

    Pet humanitarnih agencij Združenih narodov je v skupnem septembrskem poročilu o stanju prehranske negotovosti v svetu opozorilo, da se število kronično podhranjenih ljudi spet povečuje – prvič v tem stoletju pravzaprav. Ugotovitev je hud udarec za mednarodno skupnost, ki je pod pokroviteljstvom Generalne skupščine OZN septembra 2015 sprejela sveženj 17 Ciljev za trajnostni razvoj, med katerimi se drugi nanaša na »odpravo lakote in zagotovitev prehranske varnosti do leta 2030«. Zelo težko si je predstavljati, kako naj bi Združenim narodom uspelo doseči tako velikopotezen cilj, toda dejstvo je, da se je število lačnih oziroma podhranjenih med letoma 2000 in 2015 res postopoma zmanjševalo. A »zaradi širitve vojaških spopadov in vse hujših vplivov podnebnih sprememb« je bilo leta 2016 kronično podhranjenih 815 milijonov ljudi, kar je 38 milijonov več kot leto prej. »To je sprožilo alarm, ki ga ne moremo prezreti,« piše v predgovoru poročila. »Ne bo nam uspelo odpraviti lakote in različnih oblik podhranjenosti, razen če se ne bomo postavili po robu vsem dejavnikom, ki spodkopavajo prehransko varnost. Vzpostavitev mirnih in vključujočih družb je nujna za dosego tega cilja.«

  • Erik Valenčič  |  foto: Uroš Abram

    5. 1. 2018  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Portret

    Hupa Brajdič, umetniški kolektiv

    Hupa Brajdič ni oseba. Je entiteta, ki se v trenutkih ustvarjalnega zanosa naseljuje v približno 20 posameznikih, skupini prijateljev z umetniškimi ambicijami. Pa vendar njeno ime zveni kot duh lepe Ciganke, ki se je sukal že marsikje: s kamero je odkrival intimo v zaporih, na grškem Lezbosu je pozdravljal migrante, opazoval je razmere v saharskih begunskih taboriščih. Na odru se je spraševal, kdo je ukradel Luno in kdo je Gaji poslal telegram. Ozvočil je ljubljanske ulice, kjer je, preoblečen v čarovnice, turiste vabil tudi na zabavo sredi belega dne. Hupa Brajdič srce preizkuša kot zvočni inštrument in pod svojo streho najraje gosti glasbenike.

  • Erik Valenčič

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Svet

    Kraljestvo črnega zlata in črnih zastav

    Britanski zgodovinar Robert Lacey je v knjigi Inside the Kingdom napisal verjetno najboljši uvod v analizo Savdske Arabije: »Teoretično Savdske Arabije ne bi smelo biti – njeno preživetje se upira zakonom logike in zgodovine. Poglejte njene vladarje, oblečene v smešne obleke, možje bolj zaupajo bogu kot ljudem in svojo naftno državo upravljajo na načine, kakršne je večina sveta z olajšanjem opustila.« Lacey ni rasist, kar bi bilo mogoče sklepati iz besed »oblečene v smešne obleke«; iz knjige je razvidno, da se je med 18-mesečnim bivanjem v Džedi precej navezal na kraljevino.

  • Erik Valenčič  |  foto: Miha Mohorič

    4. 8. 2017  |  Mladina 31  |  Politika

    Zbogom, orožje?

    Od Erbila, moderne prestolnice iraškega Kurdistana, do razdejanega Mosula je približno 90 kilometrov. Cesta je razmeroma dobra – nobena vojska je ni uničila, saj nobeni to ne bi koristilo –, a kljub temu vožnja praviloma traja več ur in človek nima stoodstotnega zagotovila, da bo prispel na cilj. Tako je zaradi številnih nadzornih točk, ki so jih postavili pripadniki vojaških sil in najrazličnejših paravojaških enot. Nad njihovimi glavami, ki se v tem času kuhajo pri stalni temperaturi 50 stopinj Celzija, plapolajo zastave različnih barv in z različnimi simboli, od kurdskega orla do kalifa Alija, ki ga častijo šiiti. Nobenega ponosa ni v tem plapolanju, prej se zdi, da se zgolj ogibajo peklensko vročim sunkom vetra.

  • Erik Valenčič  |  foto: Uroš Abram

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Portret

    Miha Mohorič, filmski ustvarjalec

    Poenostavljeno povedano je pripadnik ljudstva, ki ni zamejeno z nacionalnostjo, raso, religijo ali specifično ideologijo. To ni nikakršna skupnost, prej je to razpršena množica nomadov, svetovnih potepuhov, izučenih v različnih obrteh. To ljudstvo ne sprejme nikogar, vendar je odprto za vse. Zgolj od vsakega posameznika je odvisno, ali želi biti njegov član. V angleškem jeziku se njegovim pripadnikom pavšalno reče freelancers, po naše svobodnjaki oziroma svobodne duše. Velikokrat se jih drži stigma zanesenjakov, ki bežijo od stabilnega življenja, vendar ti ljudje zelo dobro razumejo sporočilo ameriške anarhistke Emme Goldman: »Ljudje imajo samo toliko svobode, kolikor imajo pameti, da si jo želijo, in poguma, da si jo vzamejo.« Mohorič sodi med tiste, ki so našli pot ven iz mišjega labirinta, ki je pravzaprav naša družba z vsemi svojimi zidovi, ovirami in bedno majhnimi nagradami.

  • Erik Valenčič

    22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Svet

    Lahko noč, Turčija, in čim manj nočnih mor

    Samo še fanfare mu manjkajo, da bi bili njegova aroganca in pompoznost dovršeno usklajeni, uglašeni in sploh popolni. Kako močan se te dni zdi sam sebi Tayyip Recep Erdogan, ko o tistih, ki jih je obtožil, da so vodje pučistov, razglaša: »Ljudje menijo, da je treba te teroriste ubiti. Zakaj bi jih leta in leta držal in hranil v zaporu?« V zrcalni podobi se najbrž vidi kot oče nacije in angel varuh, ko kriči v mikrofon: »Če zahtevate smrtno kazen, vam bo vaša vlada ugodila!« In kako nepremagljivega se mora počutiti, ko obkrožen z množico vedno glasnejših islamističnih fanatikov pred mošejami naznanja: »Ne bomo zapustili javnih trgov. To ni dogodek, ki bi trajal samo dvanajst ur!«

  • Erik Valenčič

    15. 7. 2016  |  Mladina 28  |  Svet

    Mohamed Ilyas, raziskovalec terorizma

    Mohamed Ilyas, Britanec pakistanskega rodu, je raziskovalec na oddelku za sociologijo, družbeno politiko in kriminologijo na Univerzi v Liverpoolu. Natanko deset let po najhujšem terorističnem napadu na ZDA je doktoriral na londonski univerzi Goldsmiths z disertacijo na temo džihada, islamske svete vojne, proti Zahodu. Velja za enega uglednejših britanskih raziskovalcev na področju globalnega terorizma, islamizma in zločinov iz sovraštva. Kmalu zatem, ko se je pred enajstimi leti, po bombnem napadu v Londonu, odločil preučevati islamski ekstremizem, je ugotovil, da preučevanje enega ne gre brez razumevanja drugega. Ekstremizmi hranijo ekstremizme, slednji spet hranijo prve … in tako po spirali navzdol.

  • Erik Valenčič

    12. 2. 2016  |  Mladina 6  |  Politika

    Glava v pesku

    Kurdi veljajo za ene najboljših borcev na Bližnjem vzhodu. To sem spoznal tudi sam decembra 2014, ko sem se vozil v dolgi koloni vojaških vozil in tovornjakov s človekoljubno pomočjo, namenjenih na goro Sindžar na skrajnem severovzhodu Iraka. Takrat je pešmerga, kurdska vojska, izvedla silovito ofenzivo na ozemlje samooklicane Islamske države in v nekaj dneh ji je uspelo prebiti obroč islamistov okoli gore, na kateri je stradalo več tisoč pripadnikov verske manjšine jezidov, ki so preživeli srhljive pokole. Če jim ne bi priskočile na pomoč najprej kurdske Ljudske obrambne enote (YPG) iz Sirije in nato še pešmerga, bi bil genocid popoln. V obeh državah so se Kurdi, sicer sunitski muslimani, izkazali za zaščitnike manjšin. To je eden od razlogov, zakaj jim zahodne države pomagajo z oborožitvijo in usposabljanjem. In Kurdi oboje res potrebujejo. Pri ofenzivi na Sindžar so bili bistveno slabše oboroženi kot islamisti, premoč v boju so jim zagotovile šele ameriške zračne sile.

  • Erik Valenčič

    29. 1. 2016  |  Mladina 4  |  Svet

    Odkrižani

    Asirske kristjane sem prvič srečal v Ankavi na severu Iraka decembra 2006; takrat sva s fotografom Matejem Leskovškom za Mladino poročala o razmerah v iraškem Kurdistanu. Za pomoč pri opravljanju dela sva najela lokalnega »fikserja«, to je prevajalca in vodnika. Njegovo ime mi je že davno ušlo iz spomina, ne bom pa pozabil pogovora ob prvem srečanju. »Ne, nisem Kurd, Asirec sem,« je dejal. Bil sem prepričan, da sem narobe slišal. »Aha, iz Sirije si?« sem vprašal in potihoma negodoval, kaj, za vraga, mi bo fikser iz Sirije v Iraku. Nasmehnil se je in me vljudno popravil: »Ne, ne, prijatelj moj. Od tu sem, ampak moji ljudje so Asirci.« Vrglo bi me na rit, če ne bi že sedel. »Čakaj malo … Asirci? Iz tistih časov kot … Feničani in Sumerci?« Pokimal je in potrpežljivo čakal na nove izbruhe neznanja. »Vau,« sem se lovil. »O vas sem se učil v osnovni šoli. Pa … čestitam, da ste preživeli do zdaj, mislim, glede na vse skupaj.« V njegovih očeh se je prikazala žalost, ki je takrat še nisem dobro razumel. Rekel je: »Da. Ampak ne vem, koliko časa bomo še obstali tukaj.«

  • Erik Valenčič

    20. 11. 2015  |  Mladina 47  |  Politika

    Med dvema ognjema

    Stara celina vse bolj občuti posledice vojn, ki so jih vodilne evropske sile pomagale začeti na Bližnjem vzhodu oziroma so jih začele v severni Afriki. Te se kažejo v več oblikah, med drugim v nepreglednih begunskih tokovih, v radikalizaciji pripadnikov evropskih muslimanskih manjšin in v zvezi s tem v krepitvi evropske skrajne desnice in v vse glasnejših pozivih k militarizaciji družbe. Reke krvi, ki jih je zahodna javnost zadnja leta z vse manjšim zanimanjem spremljala prek televizijskih zaslonov, so začele teči tudi v Evropi. In resna je grožnja, da bodo v prihodnjih letih narasle. Če bodo, bodo s seboj odplaknile osnovne človeške vrednote, kot so strpnost, odprtost, solidarnost in večkulturnost. Z njimi bo poniknilo tudi naše razumevanje svobodne družbe. To je resda zelo črn scenarij, vendar so razlogi za pesimizem konkretni.

  • Erik Valenčič

    30. 10. 2015  |  Mladina 44  |  Politika

    Pričevanja beguncev

    Vse, kar vidimo, so nepregledne množice ljudi. Kolone tisočih tu, polni zbirni centri tam. In zgodbe posameznikov? O njih voditelji in množični mediji ne govorijo. Številni begunci nam poskušajo povedati, kaj se je zgodilo njihovim družinam in domovom, vendar nimajo glasu in pogosto tudi nikogar, ki bi jih poslušal.

  • Erik Valenčič

    16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Svet

    Vsota vseh strahov

    Dvojni samomorilski napad na udeležence prokurdskega, mirovnega shoda v Ankari 10. oktobra, ki je zahteval 97 življenj (to trdijo turške oblasti) oziroma 128 (to zatrjuje prokurdska Ljudska demokratična stranka – HDP), je odprl številna neprijetna vprašanja. Vprašanja, ki jih je v Turčiji nevarno postavljati, saj spodkopavajo avtoriteto in integriteto predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. V državi, v kateri stroga cenzura riše medijsko podobo družbe ter sveta in v kateri je, denimo, za žaljenje predsednika predvidena kazen do pet let zapora, je o marsičem bolje molčati. A pok bomb je presekal tišino. Dan po najhujšem terorističnem napadu v zgodovini Turčije se je na ulice Ankare kljubovalno odpravilo na tisoče ljudi, ki so z glasnimi vzkliki Erdoğana označili za morilca in lažnivca. Vzrok za jezo je bila tudi javna špekulacija premiera Ahmeta Davutoğluja, da lahko za napadom stojijo celo levičarji ali Kurdska delavska stranka (PKK), češ, napadli so sami sebe. Šele kasneje so oblasti oznanile, da je glavna osumljenka Islamska država.

  • Erik Valenčič

    9. 10. 2015  |  Mladina 41  |  Svet

    Vse fronte vodijo v Sirijo

    Rusko posredovanje v Siriji je pri zahodnih voditeljih in glavnih predstavnikih Nata spodbudilo ostre odzive, skoraj šok, toda, roko na srce, bilo je pričakovano, z njim pa namerava predsednik Vladimir Putin doseči troje. Kot glavni razlog se v zahodnih medijih navaja, da z bombardiranjem upornikov rešuje sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Toda ne gre za Al Asada osebno, v Moskvi so že večkrat namignili, da si prihodnost Sirije predstavljajo tudi brez njega. Rusija želi zavarovati vojaško-politični režim, ki ga je Asad kvečjemu podedoval od očeta Hafeza, in s tem svoje dolgoletne interese ne le v tej državi, ampak tudi v širši regiji. V zvezi s Sirijo se omenja še morsko oporišče Tartus, ki pa vendarle nima večjega strateškega pomena (za začetek je premajhno, da bi sprejelo letalonosilko), razen da je edino rusko vojaško pristanišče v Sredozemskem morju in Moskva se mu seveda ne namerava odpovedati.

  • Erik Valenčič

    4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Komentar

    Basen o mišji strahovladi na RTV

    S tem javnim pismom želim doseči dvoje. Prvič, rad bi se v svojem imenu in imenu drugih novinark in novinarjev, ki v zadnjem času na RTV doživljajo ponižanja in pritiske, zahvalil javnosti za vso podporo – od številnih zapisov na družbenih omrežjih in v medijih do napisa na pročelju stavbe RTV. Ne bi bilo prav, da bi ob vsem tem molčal. Drugič, želim pojasniti okoliščine, ki so privedle do moje odslovitve z delovnega mesta, in tako razkriti manipulacije, s katerimi želi vodstvo RTV zamegliti dejstvo, da na RTV poteka čistka. Tarče tega procesa smo družbenokritični novinarji in novinarke.

  • Erik Valenčič

    26. 1. 2012  |  Družba

    Pakt manjvrednih ljudi

    Kar zadeva mednarodna povezovanja, so slovenski neonacisti do sedaj najraje prijateljevali s svojimi somišljeniki iz Madžarske, Avstrije, Nemčije in Italije. Tuje neonaciste so vedno označevali za svoje »kamerade« oziroma za »prijatelje iz zamejstva«, kakor so poimenovali tudi člane italijanske glasbene skupine Ultima Frontiera, pa čeprav ti v svojih pesmih pojejo, da Istra ni slovenska ne hrvaška, temveč italijanska. Pač. Druženja z južnimi in vzhodnimi somišljeniki ni bilo.

  • Erik Valenčič

    20. 1. 2012  |  Mladina 3  |  Družba

    Boj na stara leta

    Mestni svet Rivas-Vaciamadrida, kraja, ki leži v bližini Madrida, je pred kratkim sklenil, da odda v dolgoročen najem kos zemljišča za gradnjo prvega španskega doma za upokojence, ki so geji, lezbijke in transseksualci. Za to si je že nekaj časa prizadevala tamkajšnja civilnodružbena organizacija Fundacija 26. december.

  • Erik Valenčič

    13. 1. 2012  |  Mladina 2  |  Politika

    Luknjasti spomin

    Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je imel minuli teden veliko dela. Ko je pojasnjeval svoje vmešavanje v notranje zadeve, pa je izrekel tudi kakšno laž. V intervjuju za Finance je na vprašanje, kako bi umik naših vojakov iz vojne v Afganistanu vplival na odnose med Slovenijo in ZDA, odgovoril: „Umik 90 slovenskih vojakov za samo operacijo praktično nima večjega pomena, simbolno pa pomeni neizmerno veliko. Če Slovenija umakne svoje vojake, bo to storila kot prva članica zveze Nato in tri ali štiri druge male članice so že spraševale, kaj se dogaja s Slovenijo. Vsi smo šli skupaj noter in vsi naj bi šli skupaj ven leta 2014, ne gre za ZDA, bo pa opazno v zvezi Nato, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez zavezništvu. To bi bilo šokantno.“

  • Erik Valenčič

    6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Svet

    Iranski vozel

    Ob umiku še zadnjih ameriških vojakov iz Iraka konec decembra 2011 je britanska nevladna organizacija Iraq Body Count (IBC) objavila izčrpno analizo o vseh žrtvah te vojne od njenega začetka 20. marca 2003. IBC je ves čas zbirala poročila o ubitih v skorajda devetletnem konfliktu in številke primerjala z uradnimi podatki iraških oblasti ter ameriških okupacijskih. Ugotovitve je nazadnje dopolnila še s tajnimi dokumenti, ki jih je razkril WikiLeaks, znanimi kot „Iraški vojni dnevniki“.

  • Erik Valenčič

    6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika

    15o leta 2012

    Prihodnji teden bodo minili trije meseci, odkar so aktivisti in zagovorniki socialne pravičnosti, združeni v gibanju 15o, zasedli ploščad pred Ljubljansko borzo. Čeprav je število rednih udeležencev upadlo, ljudska zasedba še traja in ploščad ostaja odprt prostor za razprave, predavanja in pripravo aktivističnih pobud in neposrednih akcij. Borza tako ostaja Bojza (Boj za). Čeprav so nedavno varnostniki na pročelje stavbe vrnili črko R, so aktivisti na redni skupščini izglasovali, da se ta takoj spet zamenja z J.

  • Erik Valenčič

    6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Politika

    8 dni na teden

    Madžarsko prestolnico Budimpešto je 2. januarja preplavilo na deset tisoče demonstrantov proti ustavi, ki je začela veljati z novim letom, po mnenju kritikov pa spada tja v pozni srednji vek. Z njo vladajoča desničarska vlada pod vodstvom stranke Fidesz premiera Viktorja Orbana prevzema nadzor nad mediji, sodstvom, tožilstvom, centralno banko in ukinja državljanske svoboščine pri vprašanju splava, istospolnih porok itd. Ustava se začenja z besedami: „Bog blagoslovi Madžarsko.“ Mogoče Orban, ki je prišel na oblast z obljubo o milijonu novih delovnih mest, upa, da jih bo tako namesto njega ustvaril bog ali vsaj preprečil, da bi država padla v bankrot, kakor ji za zdaj kaže.

  • Erik Valenčič

    30. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Družba

    Sovražni govor v hrvaški cerkvi. O maticah in vijakih

    V hrvaških cerkvah so začeli prodajati še eno čtivo, ki je po stopnji sovražnega govora doseglo najnovejše dno. Naperjeno je proti istospolno usmerjenim. Avtor protihomoseksualne literature, 80 strani dolge knjižice Gejevske parade – manifestacije sprijene spolnosti, je don Andro Ursić z otoka Brač. Publikacijo je posvetil junijski Paradi ponosa v Splitu, na kateri so huligani fizično obračunali z udeleženci, jih obmetavali s kamenjem in podobno. Takrat je don Ursić javno razglašal, da je mesto gejevski skupnosti v dolini gobavcev.

  • Erik Valenčič

    23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Svet

    Breivikov trend

    Ko sta 22. julija v središču Osla v neposredni bližini vladnih poslopij odjeknili dve siloviti eksploziji, so svet obkrožile špekulacije, da so za napad odgovorni islamski teroristi. Ko so te špekulacije krožile po svetu, se je svetlolasi Anders Behring Breivik že izkrcal na otoku Utoya, kjer je potekalo letno srečanje podmladka vladajoče laburistične stranke. Oblečen v policista je k sebi priklical mladostnike in začel streljati. Tisti dan je Breivik vzel 77 življenj, 151 ljudi pa je ranil.

  • Erik Valenčič

    23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Svet

    Nevarna pot v demokracijo

    Tunizijski diktator Zin Abidin Ben Ali, egiptovski Hosni Mubarak, libijski Moamer Gadafi in jemenski Ali Abdulah Saleh so dočakali vsak svoj, bolj ali manj primeren konec dolgoletnih in s krvjo zaznamovanih vladavin. Njihove usode so bile različne. Ben Ali se je rešil s sramotnim pobegom v Savdsko Arabijo, tja je bil namenjen tudi Mubarak, a so ga zadnji hip prestregli in je končal v zaporu.

  • Erik Valenčič

    23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Politika

    Nasvidenje, tuji študentje

    Država se je letos odločila za nov način podeljevanja socialnih transferjev, ki ga ureja zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ta so bila med drugim namenjena tudi tujim študentom, bila, ker tuji študentje z novim letom ne bodo več upravičeni do prejemanja štipendij.

  • Erik Valenčič

    16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Družba

    Reševanje ugleda namesto planeta

    Končni proizvod 14-dnevnega natezanja v južnoafriškem Durbanu ni bil dogovor o boju proti podnebnim spremembam, temveč klasičen medijski spin, da je bil takšen dogovor sprejet. Eno od osrednjih in smešnejših sporočil ob koncu zasedanja je bilo, da je delegatom iz 194 držav, kolikor se jih je udeležilo konference, uspelo doseči dogovor, ki naj »bi danes rešil naš jutri«. Res slaba analiza, ki vsebuje veliko populizma in nič dejstev.

  • Erik Valenčič

    2. 12. 2011  |  Mladina 48  |  Svet

    Cena kolateralne škode

    Uboj 24 pakistanskih vojakov v sobotnem napadu Natovih helikopterjev na njihovo postojanko ob meji z Afganistanom je pretrgal odnose med Islamabadom in Washingtonom. Pakistanska vlada je zaprla mejo za Natove konvoje, ki oskrbujejo tuje sile v Afganistanu. Poleg tega je ukazala osebju Cie in ameriške vojske, da v dobrih dveh tednih zapusti oporišče Šamsi na jugu Pakistana, od koder vzletajo vojaška brezpilotna letala, ki že od 2004 sejejo smrt po pakistanskih plemenskih območjih na meji z Afganistanom. Pakistanci namreč zamerijo Washingtonu tudi to, da je velik del njihove države spremenil v nekakšen „Divji vzhod“, kjer se ameriška vojska igra edinega šerifa. Njena brezpilotna letala, figurativno rečeno, letijo visoko nad normami mednarodnega prava, ko odmetavajo bombe na lokalne skupnosti in pri tem pobijajo na ducate ljudi, tudi popolnoma nedolžne. Eden grozljivejših primerov je bilo bombardiranje šole v kraju Čenegaj leta 2006, ko je bilo ubitih 80 civilistov, od tega 69 otrok. Za ta pokol - kot za številne druge - ni odgovarjal nihče.

  • Erik Valenčič

    2. 12. 2011  |  Mladina 48  |  Politika

    Najzvestejši zavezniki

    Svetovna medijska agencija Associated Press (AP) je v torek objavila novico o postopnem umiku tujih sil iz Afganistana. Po zdajšnjih načrtih naj bi to državo do konca leta 2012 zapustilo okrog 40 tisoč vojakov. Največ, in sicer 33 tisoč, jih bodo umaknile Združene države Amerike. Proces umika pa že poteka, že do konca letošnjega leta bo iz Afganistana odšlo 14 tisoč vojakov. Med državami, ki odhajajo, je omenjena tudi Slovenija. Kot poroča AP, „bosta Danska in Slovenija skupno umaknili 120 svojih vojakov“.

  • Erik Valenčič

    25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Svet

    Prekletstvo belega zlata

    Nekdanji voditelj Sovjetske zveze, katere del je bil tudi Uzbekistan, Josif Visarijonovič Stalin, je že pred drugo svetovno vojno odredil, da je treba vodo dveh največjih rek v srednji Aziji, Amu Darje in Sir Darje, ki sta napajali Aralsko jezero, nameniti za namakanje polj bombaževca. Po vojni se je tako začel eden najobsežnejših poskusov v zgodovini človeštva - spreminjanje ogromnih puščavskih območij v polja za pridelovanje zelo žejne rastline. Po podatkih Svetovne banke je v Uzbekistanu za vsak kilogram obranega bombaža izgubljenih 20.000 litrov vode, saj zaradi slabo zgrajenega in nevzdrževanega namakalnega sistema 60 odstotkov vode, napeljane iz rek, ne doseže polj.