Jure Erznožnik

  • Jure Erznožnik

    16. 9. 2011  |  Mladina 37  |  Družba

    Poenostavitev ali izumrtje

    Francoščina, tako kot drugi jeziki, ni ena, francoščin je več, in ne razumejo vsi Francozi vsake francoščine. Neka raziskava je ugotovila, da rahlo vzvišen jezik, kakršnega, denimo, uporablja Le Monde, stoodstotno razume manj kot pol državljanov. A ker gre za besedni zaklad, ki ga ustvarjajo razlike v socialnem položaju in izobrazbi, v tem ni nič nenavadnega. Bolj skrb zbujajoče je, da Francozi vse slabše pišejo, ker se zdi mladini pravopis nepotrebna navlaka.

  • Jure Erznožnik

    2. 9. 2011  |  Mladina 35  |  Družba

    Antisemitka in nacistična agentka?

    Pri Chanelu so ob izidu najnovejšega, že oseminpetdesetega poskusa osvetlitve življenja Gabrielle Bonheur Chanel, bolj znane kot Coco Chanel, v izjavi za javnost pred dnevi zapisali: »Ko se je pojavila priložnost, da bi se, zaradi nekega [rasnega!] zakona, lahko ponovno dokopala do svojih parfumov, 'svoje življenjske mojstrovine', jo je pač zgrabila. Tudi v življenju drugih izjemnih osebnosti najdemo kako temnejšo epizodo.« Avtorica ene od biografij Edmonde Charles-Roux za njen stil pravi, da je bil »nepokvarjeno spodoben in čist«, njeno življenje pa je bilo precej manj neoporečno. Triinosemdesetletni ameriški publicist Hal W. Vaughan, ki že leta živi v Parizu, prej pa je bil uslužbenec ameriškega zunanjega ministrstva in je v letih hladne vojne zasedal več pomembnih položajev in bil dobro seznanjen s potekom ameriških in zahodnih tajnih operacij, v najnovejši knjigi V postelji s sovražnikom (Sleeping with the Enemy, založba Knopf, 2011) potrjuje, da govorice o »Šanelki«, ki naj bi bila osebno poznala vse pomembne ljudi tistega časa, kralje, predstavnike aristokracije, ministrske predsednike in druge državne voditelje, niti po naključju niso plod domišljije. Nacistično agentko z oznako F7124 in z osebnim geslom »Westminster« naj bi bile rekrutirale nemške tajne službe, z njimi pa naj ne bi sodelovala kot vohunka, temveč naj bi jo bili vodili izključno osebni interesi.

  • Jure Erznožnik

    2. 9. 2011  |  Mladina 35  |  Svet

    Halal ali košer?

    V pariških predmestnih priseljenskih soseskah je še mogoče, res redkeje kot pred leti, srečati moška, ki živo jagnje ženeta po stopnicah v sedmo nadstropje. Nesrečna žival kajpak ni namenjena nadaljnji reji, kmalu po prihodu v stanovanje ji v kadi prerežejo vrat. Pa ne zato, ker jagnjetine ne bi bilo mogoče kupiti pri bližnjem maroškem ali alžirskem mesarju, temveč zato, ker tako pač velevajo običaji, in predvsem zato, ker mesarju ni mogoče verjeti, da je žival pokončal, kakor veleva islam. Izraz halal v arabščini pomeni dovoljeno, zakonito, vsi muslimani naj bi jedli le meso, ki ustreza trem zahtevam: živali (razen svinji, saj je svinjina, tako kot alkohol, nasprotje halalu, torej je haram, nedovoljeno) morajo prerezati vrat in ji izpustiti kri, ko je še živa, v trenutku smrti mora biti z glavo obrnjena proti Meki, zaklati pa jo sme le verujoč musliman.

  • Jure Erznožnik

    28. 8. 2011  |  Mladina 34  |  Svet

    Se socialisti bojijo Strauss-Kahnove podpore?

    Ko je moral Dominique Strauss-Kahn 2. novembra 1999 zaradi več preiskav, ki so jih sprožili proti njemu, odstopiti s položaja gospodarskega ministra v vladi tedanjega socialističnega premiera Lionela Jospina, so francoski politični komentatorji kričali, da je politično mrtev. Nihče si tedaj ni mogel misliti, da bo sedem let pozneje prevzel krmilo najprestižnejše finančne ustanove na svetu. Štirinajstega maja letos, ko je svet obkrožila novica o dogodku v newyorškem Sofitelu, so komentatorji z vseh koncev sveta razlagali, da je njegove kariere, tako mednarodne kot domače, konec. Franz-Olivier Giesbert, direktor francoskega tednika Le Point, je v torek, ko je DSK svoboden odkorakal iz newyorškega kazenskega sodišča, izjavil, da politiki pač »umirajo«, nato pa znova vzniknejo iz pepela. Seveda se strinja, da DSK v predsedniški tekmi naslednje leto ne more več kandidirati, ga pa vseeno presenečajo rezultati v ponedeljek objavljene javnomnenjske raziskave, ki ga, če bi kandidiral na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata, z 28 odstotki podpore, uvrščajo na četrto mesto. Res je, da je imel pred afero 52-odstotno podporo, res pa je tudi, da bi po tej raziskavi in če bi bile volitve v nedeljo, v prvem krogu še vedno zbral več glasov kot Nicolas Sarkozy. Zato seveda ni nemogoče, da bi ga Martine Aubry ali François Hollande, najverjetnejša socialistična protikandidata sedanjemu šefu države, če bi čez osem mesecev zmagala, imenovala za finančnega ali gospodarskega ministra.

  • Jure Erznožnik

    19. 8. 2011  |  Mladina 33  |  Družba

    Oprostitev ali kazen?

    V torek se je v bolnišnici v mestu Bayonne tik nad mejo s Španijo zbralo štiristo zdravnikov, sester, strežnikov in bolnikov, da bi podprli zdravnika, ki je prejšnji teden spet podžgal polemiko o nujnosti legalizacije evtanazije. Doktor Nicolas Bonnemaison je namreč osumljen, da je vsaj štirim neozdravljivo bolnim ostarelim pacientom pomagal umreti, tako da jim je v žile vbrizgal smrtonosno mešanico sedativa Hypnovel in mišičnega relaksanta Norcuron. Prvi povzroča omotico, drugi pa najprej učinkuje na vratne mišice in mišice okončin, nazadnje pa še na tiste, povezane z dihanjem. Preveliki odmerek povzroči respiratorno paralizo in posledično smrt.

  • Jure Erznožnik

    5. 8. 2011  |  Mladina 31  |  Svet

    Po arabski pomladi zdaj izraelsko poletje?

    Izraelski politolog in profesor na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, Jaron Ezrahi, ob za zdaj mirnih protestih v Tel Avivu, na katerih državljani zahtevajo več socialnih pravic, meni, da se desničarski vladi ni treba bati, da bi morala oditi, da pa jo znajo najprej zapustiti verske stranke in stranke skrajne desnice. Levičarski novinar in politični komentator Gideon Levy pa je v nedeljski izdaji dnevnika Haaretz v vznesenem članku zapisal, da je vlade premiera Benjamina Netanjahuja po sobotnem protestnem shodu, na katerem se je zbralo več kot 150 tisoč udeležencev, konec. Prepričan je, da je lahko vsak Izraelec ponosen na mini Woodstock, ki se je zgodil na eni najbolj snobovskih ulic Tel Aviva, na aveniji Rothschild, kjer mladi in manj mladi že tretji teden postavljajo šotore in v njih bivajo. »Tent-city« (šotorišče sredi mesta) je po njegovem znanilec velikih sprememb, ki naj bi jih od svojih oblasti zahtevali državljani. Ne le, da so v zadnjem času močno poskočile cene goriv, v mestih je zaradi visokih najemnin vse težje priti do študentske sobe ali družinskega stanovanja. In če so bili protesti sprva usmerjeni le proti neustrezni stanovanjski politiki, se zdaj upirajo še zdravniki, matere majhnih otrok zahtevajo cenejše vrtce, v ponedeljek je stavkalo tudi več javnih uslužbencev. Protestniki nameravajo premieru v naslednjih dneh izročiti seznam zahtev. Med njimi sta tudi uskladitev (dvig) plač javnih uslužbencev s tistimi v gospodarskih panogah in znižanje davka na dodano vrednost. V bolnišnicah naj bi zaposlili več zdravnikov in medicinskih sester, v šolah pa več učiteljev. Položaj policistov, gasilcev in socialnih delavcev naj bi izenačili s položajem teh javnih uslužbencev v državah OECD. Poleg tega so se protesti razširili še v druga mesta, podobna šotorišča rastejo tudi v Jeruzalemu, Nazaretu in drugod, shodov pa se ob Judih udeležujejo tudi Arabci.

  • Jure Erznožnik

    29. 7. 2011  |  Mladina 30  |  Družba

    »Igrice« z dečki kot v srednjem veku

    Vsaj toliko, kolikor je star svet, je staro vprašanje, ki si ga še dandanes zastavljajo raziskovalci monoteističnih religij: kako obravnavati pojav istospolnosti pred svojim pragom. Iz večine spisov pred pojavom verovanj v enega boga je razvidno, da predajanje tovrstni spolnosti, bodisi z evnuhi bodisi med »pravimi« moškimi v vojni, kot nadomestilo za spolni odnos z žensko ni bilo nič nenavadnega. Kralji, polbogovi, vojščaki, plemenski vodje in domnevni bogovi se stoletja pred začetki naše civilizacije ob oboževanju mladih teles svojih ljubljencev niso prav nič spraševali, kaj bodo rekle njihove žene ali ljubice. Za muslimanski svet naj bi sicer veljalo, da je prerok Mohamed vernike pozval, naj homoseksualce vržejo s streh visokih zgradb, vendar vse več razlagalcev Korana meni, da človek takšne duhovne širine česa podobnega pač ni mogel izreči. Koran pa je v več delih mogoče interpretirati tudi precej drugače, saj naj bi naravnim evnuhom dovolil, da kot pasivni partnerji »služijo« moškim potrebam po spolnosti. Mladi razlagalec hadisov in prerokov tovariš, Abu Huraira (603-681), naj bi preroka vprašal, ali lahko »igra« evnuha, ker se boji, da ga ženske ne zanimajo. Trikrat naj mu ne bi odgovoril ničesar, četrtič pa naj bi mu rekel, naj pač igra vlogo evnuha ali pa naj pusti vse skupaj pri miru. Toliko o homoseksualnosti v muslimanskem svetu.

  • Jure Erznožnik

    22. 7. 2011  |  Mladina 29  |  Svet

    Kraljev govor

    Življenje v maroških mestih in vaseh je v petek, 17. junija, ob 21. uri skoraj povsem zastalo: vsa država je prisluhnila televizijskemu nagovoru Njegove kraljeve visokosti, Mohameda VI., ki je po februarskih demonstracijah napovedal demokratizacijo države in njenih institucij. Oseminštiridesetletni monarh je začel z besedami: »Slava Bogu, priprošnje Preroku, njegovi družini in tovarišem. Drago ljudstvo, k tebi se obračam s predlogom nove ustave, zgodovinskim korakom v procesu izgradnje pravne države in njenih demokratičnih institucij.« V nadaljevanju se je v desetih točkah dotaknil sprememb, ki so jih od razcveta arabske pomladi v začetku leta po vsej državi zahtevali maloštevilni udeleženci mirnih, a pogostih demonstracij. Najpomembnejša novost naj bi bila okrepljena vloga »prvega ministra«, ki bo poslej, ker so volivci ustavo na referendumu 1. julija potrdili z 98,49 odstotka glasov, »predsednik vlade« po evropskem vzoru, kralj pa bo mandat za vodenje vlade podelil vodji tiste stranke, ki bo na parlamentarnih volitvah zmagala. A to ni nobena novost, tudi sedanji premier, Abas Al Fasi, je bil na položaj imenovan po zmagi svoje konservativno monarhične stranke Istiqlal na splošnih volitvah septembra 2007. Predsednik vlade bo torej po novem, po posvetovanju s kraljem, lahko razpustil spodnji dom parlamenta, kar je bila pred tem izključna pristojnost alavitskega suverena. Tudi opoziciji naj bi po novem kazalo nekoliko bolje: ustava naj bi ji dala nekaj vzvodov za nadzor nad vladajočo garnituro, proporcionalno naj bi bila zastopana v vseh organih parlamenta.

  • Jure Erznožnik

    15. 7. 2011  |  Mladina 28  |  Družba

    Actimel, Activia, ne, hvala!

    Pred dnevi so mediji poročali, da je Oglaševalsko razsodišče po pritožbi Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) in posameznih potrošnikov slovenski Danone pozvalo, naj neha predvajati oglas za napitek Danacol, ker naj bi pri otrocih zbujal občutke nelagodja in strahu. Pohvalno, vendar kaplja v morje. Zakaj pa se ni nič zgodilo, ko je več tiskovnih agencij že septembra 2009 vsemu svetu poročalo, da je ameriška podružnica tega francoskega živilskega giganta oblikovala sklad v vrednosti 35 milijonov dolarjev za poplačilo skupine potrošnikov, ki so jo tožili zaradi dolgoletnega prikazovanja zavajajočih reklam za jogurt Activia in napitek Actimel? Michael Neuwirth, eden od tiskovnih predstavnikov ameriške družbe Dannon, je takrat zatrdil, da bodo v kratkem spremenili reklamo in oznake na omenjenih izdelkih, da bi odpravili dvoumnost. Agencije so še poročale, da se je družba odločila tako končati sodni postopek, kajpak zato, da bi se izognila še dodatnim stroškom. Pritožniki so ji od januarja 2008 očitali, da je, da bi neupravičeno bogatela z dragim jogurtom Activia, ki ga je v ZDA med drugimi oglaševala igralka Jamie Lee Curtis, namigovala na njegove domnevne zdravstveno dokazane pozitivne učinke na prebavo. Poravnava je, tako agencija France Presse, zajemala tudi več sodnih postopkov v zvezi z napitkom Dan-Active, ameriško različico Actimela, ki naj bi pomagal krepiti naravno odpornost.

  • Jure Erznožnik

    7. 4. 2011  |  Mladina 14  |  Svet

    Sarkozyjevo zadnje poletje

    Morebitna ponovna izvolitev francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja na predsedniški položaj čez trinajst mesecev, po zadnjih raziskavah javnega mnenja, ni bila še nikoli tako vprašljiva kot v teh dneh. Ne le, da mu v več skrbno zrežiranih javnih nastopih v zadnjem mesecu ni uspelo niti za desetinko odstotka izboljšati podpore volivcev, ki s slabo tretjino glasov še nikoli ni bila tako nizka, ta hip se zdi, da...

  • Dekadentne najstniške zabave

    /media/www/slike.old/mladina/skins_party4.jpg

    Objavljeni »dogodek« na Facebooku je obljubljal: »Pripravljamo vam presenečenje glede kraja dogodka. Za kraj sredi Pariza boste izvedeli 24 ur pred začetkom. Dresscode: Več kot primerna ali več kot neprimerna oblačila po vaši izbiri! Nobene srednje poti, oblečene v športne čepice, trenirke in superge bomo izločali ob vhodu. Body painting! Gospodične vas bodo za 2 evra porisale po telesu.

  • Jure Erznožnik

    3. 2. 2011  |  Mladina 5  |  Svet

    Švicarji vračajo naplenjene milijarde

    V torek je v Švici začel veljati zakon, zaradi katerega bo zunanje ministrstvo milijarde evrov, švicarskih frankov in ameriških dolarjev, ki so jih nekdanji samodržci z vsega sveta naropali v javnih blagajnah svojih držav in jih skrivaj naložili v švicarske banke, lažje vrnilo večinoma obubožanemu prebivalstvu teh držav. Zakon se sicer uradno imenuje Zvezni zakon o vračilu javnih sredstev, ki so jih nezakonito...

  • Jure Erznožnik

    22. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Svet

    Ukrepajte, preden bo večina volivcev stara petdeset let!

    Nemška kanclerka Angela Merkel je najprej sicer izrazila nestrinjanje s trditvami o popolnem polomu politike vključevanja priseljencev v nemško družbo, ki jih je nekdanji član izvršnega odbora nemške centralne banke Thilo Sarrazin zapisal v svoji, med Nemci vse bolj priljubljeni knjigi, a nato tudi sama priznala, da državi zaradi mlačnosti vseh dosedanjih politik ni uspelo vzpostaviti medkulturnega dialoga med...

  • Jure Erznožnik

    7. 10. 2010  |  Mladina 40  |  Svet

    Gverilka in tretji Lulov mandat

    V nedeljo zvečer je med privrženci kandidatke delavske stranke (PT) na brazilskih predsedniških volitvah zavladalo razočaranje. Dilma Rouseff kljub javnomnenjskim raziskavam vseh pomembnejših agencij v državi ni zmagala že v prvem krogu, zbrala je namreč le slabih 47 odstotkov glasov. Razočarani niso bili le politični analitiki, ki so se zmotili, več tednov so namreč kljub rahlemu upadanju podpore v en glas...

  • Jure Erznožnik

    2. 9. 2010  |  Mladina 35  |  Svet

    Disneyland v italijanski prestolnici

    Veleposlanik Velike socialistične ljudske libijske arabske džamahirije v Italiji, Abdulhafed Gadur, in njegovi sodelavci z veleposlaništva v letošnjem muslimanskem postnem mesecu ramadanu skoraj niso zatisnili očesa, toliko so imeli opraviti s pripravo že četrtega uradnega obiska svojega nečimrnega šefa v italijanski prestolnici. Medtem ko so uslužbenci rimskega letališča Ciampino v nedeljo z brezovimi metlami še...

  • Jure Erznožnik

    12. 8. 2010  |  Mladina 32  |  Družba

    Karavana kiča

    Yvette Horner na strehi avtomobila

    Nedavno končana 97. Dirka po Franciji je, kot vsako leto, minila v znamenju okroglih obletnic, le da se zdi, da se jih je letos nabralo več ali pa so za kanček zanimivejše kot druga leta. Čeprav so prvo dirko, za katero je zamisel prispeval novinar Géo Lefèvre, na pobudo njegovega sodelavca Henrija Desgrangea, urednika pri reviji L'Auto, izpeljali že leta 1903 in bi morala letos praznovati 107.

  • Jure Erznožnik

    15. 7. 2010  |  Mladina 28  |  Svet

    Bodo Francozi dobili svoj Watergate?

    V nedeljo zvečer nekaj po 20. uri je Anny Poursinoff, nekdanja medicinska sestra in leta 2004 izvoljena svetnica v pokrajinskem svetu pokrajine Île-de-France, postala četrta poslanka zelenih v 577-članskem francoskem parlamentu. Z nekaj manj kot 52 odstotki glasov je v mestecu Rambouillet nedaleč od Pariza, v tradicionalno desničarskem fevdu departmaja Yvelines v že omenjeni pokrajini, po številnih volilnih...

  • Sto evrov za skodelico

    Da si v času, ko je ogromno ljudi v želji po daljšem in kakovostnejšem življenju že zdavnaj nehalo kaditi, uživati alkohol in »škodljive« živalske maščobe, si iz TV-prodajne ponudbe omislilo vse mogoče mučilne naprave, da bi se gibalo vsaj zapovedanih nekaj minut na dan, hkrati pa začelo goltati najbolj nemogoče, pogosto nepreverjene in odvratne prehranske dodatke, sploh še kdo upa vsako jutro piti...

  • Jure Erznožnik

    22. 4. 2010  |  Mladina 16  |  Svet

    Četrt milijona nožnih protez

    Med skoraj deset tisočimi, ki vsako leto zaradi min ostanejo brez ene ali obeh nog, je žal vse več tudi otrok.

    Ahmed je eden tistih fantičev, ki bi se, če bi v njihovi državi poznali mir, vsaj navidezno blaginjo in za silo urejeno zdravstveno oskrbo, popoldne brezskrbno igrali na dvorišču v bližini doma, se družili s sošolci in vrstniki, na večer pa pisali domače naloge in se učili. A Ahmed ne živi v kaki navadni državi, živi v Afganistanu, v državi, ki jo že trideset let razžira vojna, in čeprav sam niti natanko ne ve, za...

  • Jure Erznožnik

    22. 4. 2010  |  Mladina 16  |  Svet

    Resnica? Nevednost? Pretiravanje?

    Prispevek iz večernega dnevnika francoske televizije France 2, ponedeljek, 19. aprila: »Tudi Natovi lovci F-16 so preleteli območje oblaka vulkanskega pepela, mehaniki so v reaktivnih motorjih zaznali nevarne delce stekla, ki so zagotovo odločujoče vplivali na odločitve posameznih vlad.« Jennie Gilbert z univerze v Lancastru v Veliki Britaniji, ki je proučeval delovanje islandskih ognjenikov, pravi:...

  • Jure Erznožnik

    8. 4. 2010  |  Mladina 14  |  Družba

    Prihajajo visoke Kitajke z velikimi modrimi očmi

    Ko so novinarji oddaje East Asia Today na britanski televiziji BBC leta 2003 poročali o 23-letni Hao Lulu, si seveda niso mogli predstavljati, kakšno verižno reakcijo bo sprožila njena zgodba, o kateri so kasneje poročali tudi vsi kitajski mediji. V Pekingu rojena hči mandžurskih staršev se je po magistrskem študiju gemologije v Londonu tistega leta vrnila v domovino in se odločila za več lepotnih operacij, s...

  • Jure Erznožnik

    25. 3. 2010  |  Mladina 12  |  Družba

    Britansko sprenevedanje v Indijskem oceanu

    Pripadniki britanske kraljeve mornarice pomagajo nekdanjim prebivalcem otočja Chagos pri izkrcanju na otok Peros Banhos, kjer bodo po 40 letih obiskali grobove svojih prednikov. Britanske oblasti so aprila 2006 stotim »staroselcem« dovolile, da so na kratko obiskali otočje, s katerega so jih Britanci v 60-ih in 70-ih prisilno preselili na Mavricij, da bi tu zgradili britansko-ameriško vojaško oporišče.

    V katerem salonu, v katerem mestu, katerega dne in za kakšno nadomestilo je bil v šestdesetih letih preteklega stoletja sklenjen dogovor med 36. ameriškim predsednikom Lyndonom B. Johnsonom in angleško kraljico Elizabeto II. oziroma vladami Njene visokosti - te so v verjetnem času »pogajanj« vodili najprej torijca Harold Macmillan (1957-1963) in lord Alec Douglas-Home (1963-1964), nato pa do leta 1970...

  • Jure Erznožnik

    4. 2. 2010  |  Mladina 5  |  Svet

    Zloraba institucij, laži in pokrajinske volitve

    Potem ko so Francozi, seveda tisti, ki so si to sploh lahko privoščili, med božično-novoletnimi prazniki pospravili polovico domače letne proizvodnje skoraj 20 tisoč ton mastnih račjih jeter, torej slovitega in hkrati spornega foie grasa, posrkali še kakih 400 milijonov z limonovim sokom prepojenih ostrig, zraven pa popili milijone buteljk sauterna in šampanjca ter za kolač galette, ki ga tradicionalno jedo ob...

  • Jure Erznožnik

    14. 1. 2010  |  Mladina 2  |  Družba

    Krvno maščevanje v 21. stoletju

    Je mogoče, da se mora v državi članici Nata nekaj tisoč moških, mladih fantov in celo dečkov zaradi tradicije, ki izhaja iz srednjeveških zakonikov domačega in običajnega prava, če nočejo umreti, vse življenje skrivati doma? Je mogoče, da ti moški z obzidanih vrtov in dvorišč svojih hiš nikoli ne stopijo na polja, ulice, ne gredo v službo in da jih morajo preživljati matere, žene in hčere? Ne le da je to mogoče,...

  • Jure Erznožnik

    15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Svet

    Mladeniči ali petits garçons*?

    Marine Le Pen, hči ostarelega skrajnega nacionalističnega desničarja Jean-Marie Le Pena in podpredsednica vse močnejše Nacionalne fronte (FN, Front National), je prejšnji teden novega francoskega kulturnega ministra Frédérica Mitterranda, simpatizerja socialistov, ki ga je predsednik Nicolas Sarkozy v duhu »nove politike« preseganja tradicionalne delitve na leve in desne pred tremi meseci...

  • Jure Erznožnik

    17. 9. 2009  |  Mladina 37  |  Družba

    Roquefort, kralj sirov

    /media/www/slike.old/mladina/roquefortsir.jpg

    Legenda pravi, da je roquefort nastal pred več kot dvema tisočletjema, ko naj bi bil mlad pastir svoj obrok, da bi ga zavaroval pred vročino, odložil v pečini na visoki planoti. Med pašo je zagledal čarobno dekle in se odpravil za njo. Hodil je dolgo, dolgo, a dekle je naposled izginilo nekje tam, kjer se je obzorje stikalo z robom planote. Po nekaj tednih se je vrnil v pečino in našel svoj obrok, kos rženega...

  • Jure Erznožnik

    28. 5. 2009  |  Mladina 21  |  Svet

    Cavaliere in debele laži

    Facebook: 340 tisoč članov skupine Iščemo 20 milijonov Italijanov, ki ne bodo volili Berlusconija; 147 tisoč članov skupine Obama, oprosti, Berlusconi je bedak; 206 tisoč članov skupine Stavim, da lahko najdem milijon uporabnikov, ki sovražijo Berlusconija ali pa 85 tisoč članov skupine Sram me je, da me v tujini predstavlja Silvio Berlusconi.

  • Jure Erznožnik

    20. 11. 2008  |  Mladina 47  |  Svet

    Slovo živih svetnikov

    Sestra Emmanuelle bi pojutrišnjem praznovala sto let, a je izdihnila le slab mesec pred tem, milijoni brezdomcev in revežev v Franciji in po vsem svetu so tako v manj kot dveh letih izgubili dva velika zaščitnika, poleg nje še abbéja Pierra. Zapustila sta neprecenljivo dediščino, pomagala desettisočim in ob materi Terezi še v času svojih dolgih življenj postala pravcata svetnika.

  • Jure Erznožnik

    2. 3. 2008  |  Mladina 8  |  Svet

    Nikolaj I. in njegove igrače

    Plakat Revolucionarne komunistične lige poziva k mirnemu protestu: Sarkozy nas napada, uprimo se skupaj.

    V osmih mesecih je očitno mogoče tudi resno državo s 60 milijoni prebivalcev obrniti na glavo; kar je bilo še včeraj nemogoče, nespodobno ali vsaj neprimerno, je skoraj čez noč postalo sprejemljivo. Fenomen Sarkozy je tu, z njim se v Franciji ukvarjajo vsi in predvsem brez predaha. Najbolj zbegani so socialisti, medijski in javnomnenjski poznavalci so takoj za njimi, novinarske ekipe in paparaci so od tekanja za...