• Uredništvo

    14. 12. 2021  |  Politika

    Zakaj je Jankoviću »počil film«

    "Tudi slučajno ne," je o svoji morebitni vrnitvi v državno politiko v ponedeljkovi oddaji Studiu City na TV Slovenija dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Napovedal je, da se bo dejavno vključil v mobilizacijo volivcev, obenem je pojasnil tudi, zakaj in kdaj mu je "počil film", da je prekinil molk. Primeren kandidat za premierja pa se mu zdi tudi Robert Golob, zdaj že nekdanji predsednik uprave družbe GEN-I, ki je te dni napovedal vstop v politiko. 

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Družba

    »Slovenija med najbolj neučinkovitimi pri protikoronskih ukrepih«

    Slovenija je med daleč najbolj neučinkovitimi pri protikoronskem posredovanju, v svoji študiji ugotavlja Velimir Bole z ekonomskega inštituta EIPF. Za isti ekonomski učinek bi se lahko država zadolžila manj, kar bi ji omogočalo večji potencial za prihodnji razvoj.

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Družba

    Velika večina pediatrov se je odločila za cepljenje svojih otrok 

    Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je danes sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem.

  • Uredništvo

    13. 12. 2021  |  Družba

    »Nista umrla zaradi reke in zmrzali, ampak zaradi nečloveške politike«

    Na Prešernovem trgu v Ljubljani so državljanke in državljani nocoj prižigali svečke za 10-letno kurdsko deklico in 31-letnika iz Bangladeša, ki sta nedavno umrla na hrvaško-slovenski meji.

  • IK, STA

    13. 12. 2021  |  Politika

    Stranke KUL za preprečevanje energetske revščine

    Poslanske skupine SD, LMŠ, Levica in SAB, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), so danes v zakonodajni postopek vložile predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, ki predvideva uvedbo energetskega dobropisa oz. vavčerja v višini 150 evrov za 75.000 socialno ogroženih in 40 evrov za 200.000 prejemnikov otroškega dodatka v prvih šestih dohodkovnih razredih.

  • STA

    13. 12. 2021  |  Družba

    Inšpektorji zaprli tudi stojnice v Mariboru

    Potem ko so finančni inšpektorji v zadnjih dneh zaprli praznične stojnice na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ter na Titovem trgu v Kopru, so jih danes tudi na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Tako tam ni več gostinske ponudbe.

  • Uredništvo

    14. 12. 2021  |  Družba

    Absurdna tožba Janeza Janše proti sodnikom in tožilki

    "Tega ne jemljem samo kot napad name, ne počutim se kot žrtev. V tem primeru sem neka simbolna figura sodstva. Seveda je napad uperjen proti meni, ampak mislim, da gre predvsem za discipliniranje in ustrahovanje samega sodstva. Leta 1991 smo izšli iz sistema enotnosti oblasti, zdaj pa se ponuja teza, da bi bil rad predlagatelj, postavodajalec in razlagalec zakona eden in isti. Sodniki smo moteči, ker imamo trajni mandat, zaradi katerega je težko posegati v sodstvo. Zato je treba uporabiti instrumente osebnih diskvalifikacij, ki so namenjeni ustrahovanju. Ne toliko mene kot mlajših kolegov. Takšna je tudi absurdna tožba Janeza Janše proti sodnikom in tožilki. Ni namenjena meni, namenjena je mlajšim kolegom. Češ, glejte, kaj vas bo čakalo, če ne boste odločali po 'glasbenih željah'. Jaz sem samo instrument, ki ga izrabljajo, ker mogoče mislijo, da sem najšibkejša točka, prek katere bodo lahko posegli v sodni sistem. Ampak prepričan sem, da je to jalovo početje."

  • Uredništvo

    14. 12. 2021  |  Politika

    »Največji vpliv na javno mnenje imajo predvsem televizije«

    "V svojem eseju o vojni z mediji je Janez Janša lansko pomlad s prispodobo o žabah, ki da jih je treba skuhati počasi, da ostanejo v kotlu do bridkega konca, napovedal, kaj se bo dogajalo. Njegova dolga roka tako že seže do nacionalne televizije, njeni senci se ne bo mogel izogniti nacionalni radio, morda tudi ne največja komercialna medijska hiša. Slišati je namreč o ideji, da bi iz programske sheme nacionalnega telekomunikacijskega operaterja izločili njene televizijske programe, ne glede na izpad naročnikov, ki bi zaradi tega doletel Telekom Slovenije, ene od državnih družb, po kateri lomasti SDS. Chefova kuharija bi bila v primeru uresničenja te ideje uspešno končana. Največji vpliv na javno mnenje – ne glede na vse močnejša družbena omrežja – imajo namreč še vedno klasični mediji, predvsem pa televizije."

  • Uredništvo

    13. 12. 2021  |  Družba

    »S teorijo zarote postane naš svet naenkrat preprost«

    V začetku aprila 2020, ko smo se v Sloveniji in drugod soočali s prvim valom epidemije, smo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU delali z neverjetnim pospeškom, je zapisal jezikoslovec dr. Kozma Ahačič v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "V zelo kratkem času smo pripravili razlago novih besed, povezanih z epidemijo bolezni covid-19 in novim koronavirusom. Zavedali smo se, da mnoge od teh besed ne bodo dolgega veka, a hkrati smo se bali nesporazumov, ki bi jih s sabo prinašalo dejstvo, da je vrsta besed, dotlej prisotnih samo v ozkih krogih epidemiologije, infektologije in drugih medicinskih strok, začela prodirati v naše vsakdanje življenje. Razlagali smo besede, kot so predihavanje, prekuževanje, samoosamitev, novookužen, asimptomatičen, pridružena bolezen, testiranje, pacient številka ena (ali ničti pacient) in mnoge druge," je dodal.

  • Danes je nov dan

    14. 12. 2021  |  Družba

    Tisti »stran« ne obstaja

    Vas je pretekli teden presenetila novica, da je kar tričetrt slovenskih rek onesnaženih z mikroplastiko? Ste videli fotko kupov smeti v čilenski Atakami? Eden glavnih krivcev za oboje je industrija hitre mode.

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Svet

    Madžarski zakon prispeva k sovražnemu ozračju za mlade LGBT+ osebe

    Beneška komisija Sveta Evrope je ocenila, da je madžarski zakon o omejevanju informiranja o homoseksualnosti in transsspolnosti nezdružljiv s človekovimi pravicami, saj po mnenju komisije ne varuje pred diskriminacijo, ampak prispeva k "sovražnemu ozračju" za istospolne in transspolne otroke.

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Svet

    Si Elon Musk zasluži naziv osebnost leta?

    Ameriška revija Time je za osebnost leta 2021 tokrat izbrala ustanovitelja podjetij Tesla in Space X, 50-letnega v Južni Afriki rojenega Elona Muska, ki je po premoženju letos prehitel ustanovitelja Amazona in vesoljskega podjetja Blue Origin Jeffa Bezosa.

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Svet

    Kalifornija v zaprtih javnih prostorih znova uvaja maske, tudi za cepljene

    Ameriška zvezna država Kalifornija zaradi vse večjega števila novih okužb s koronavirusom znova uvaja zaščitne maske. Od srede bo maska obvezna v notranjosti vseh javnih prostorov. Ukrep bo veljal tudi za polno cepljene, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Maske bodo po trenutnih načrtih obvezne do 15. januarja, so v ponedeljek sporočile pristojne oblasti.

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Svet

    Temperaturni rekord na Arktiki

    Na Arktiki so lani 20. junija zabeležili 38 stopinj Celzija. Da je to rekordna temperatura za regijo v arktičnem krogu, je danes potrdila tudi Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Kultura

    Nominacije za zlate globuse

    Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je objavilo nominacije za filmske in televizijske nagrade zlati globus, ki jih bodo podelili 9. januarja. Neposredni televizijski prenos 79. podelitve še ni zagotovljen, ker še niso rešili vprašanja premajhnega zastopstva manjšin. S po sedmimi nominacijami sta favorita filma Moč psa (The Power of the Dog) in Belfast, v televizijskih kategorijah je s petimi nominacijami največji favorit HBO-jeva serija Nasledstvo (Succession).

  • DK, STA

    14. 12. 2021  |  Družba

    Med letoma 2018 in 2020 se je v Slovenijo priselilo skoraj 62.000 prebivalcev

    Skoraj 14 odstotkov današnjih prebivalcev Slovenije je svoje prvo prebivališče imelo v tujini. Med njimi jih ima nekaj manj kot polovica slovensko državljanstvo. 38 odstotkov prebivalcev s prvim prebivališčem v tujini pa se je v Slovenijo priselilo v zadnjih 10 letih, je pred mednarodnim dnevom migrantov objavil Statistični urad RS (Surs).

  • IK, STA

    13. 12. 2021  |  Politika

    SDS bi imela v programskem svetu RTV Slovenija Jožefa Jerovška 

    Mandatno-volilna komisija DZ je danes sklenila DZ predlagati, naj za po pet članov programskega in nadzornega sveta RTVS imenuje kandidate, ki so jih predlagale SDS, NSi, DeSUS, SMC in SNS. V opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP so temu ostro nasprotovali in opozarjali, da je to v nasprotju z zakonom o RTVS.

  • STA

    13. 12. 2021  |  Politika

    Ob vstopu v politiko odstopil z mesta predsednika nevladne organizacije

    Novi zeleni politični stranki Vesna se pridružuje Uroš Macerl, ki je zaradi tega odstopil z mesta predsednika društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog. "Prav je, da Eko krog ostaja apolitičen," je ob tem povedal Macerl, ki sicer ostaja član društva.

  • Zakaj Pahorju in Svetini ne moremo verjeti

    Zunanje naključje je hotelo, da se je na včerajšnji dan človekovih pravic, ko sta svoje modre misli in poslanice ob tem javnosti sporočala dva največja dolžnika v državi, predsednik republike in varuh človekovih pravic, na Dragonji odvijala drama iskanja 10 let stare turške deklice; v noči pred tem je skušala kot begunka z mamo prečkati mejo in voda jo je odnesla neznano kam. Nekaj dni nazaj so v dolini Dragonje našli truplo državljana Bangladeša, ki je umrl zaradi podhladitve.

  • STA

    13. 12. 2021  |  Družba

    Koliko ljudi se je v Sloveniji cepilo proti gripi?

    V aktualni sezoni so opravili 158.000 cepljenj proti gripi, kažejo podatki iz elektronskega registra cepljenih oseb, so za STA sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Cepljenje je tudi letos brezplačno za vse zavarovane osebe. V Sloveniji so sicer doslej potrdili en primer gripe, in sicer pri desetmesečnem dojenčku.

  • STA

    12. 12. 2021  |  Politika

    Skupaj napišimo nov zakon proti škodljivim ukrepom oblasti

    V Inštitutu 8. marec, ki ostaja civilna družba, pripravljajo zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. V zadnjem letu smo bili namreč priča poglabljanju družbenih neenakosti, prevzemu institucij, korupciji in krčenju človekovih pravic. Vse to je treba spremeniti, so prepričani.

  • Danes je nov dan

    13. 12. 2021  |  Družba

    Voli me, ne voli me

    Pred volitvami smo spet v situaciji, ko je najbolj konsolidirana, na terenu zacementirana in stabilna stranka – faking SDS. Združena opozicija ni tako KUL, kot bi si želeli, ter bolj kot na lastnih vsebinah temelji na fotogeničnem antijanševstvu, stranke, ki jo sestavljajo, pa se soočajo vsaka s svojo dediščino in notranjimi problemi.

  • Uredništvo

    13. 12. 2021  |  Politika

    »Nove stranke so Janševa strategija, da vlada še naprej«

    "Dvom bi moralo (razen morda pri preveč modrih analitikih) vzbuditi že to, da so vse nove 'sredinske' stranke oziroma njihovi vodje in člani doslej v vsem brezpogojno podpirali Janšo ter da Janša še ni dal nobene zlobne pripombe o novih strankah. Dvom vzbuja tudi to, da vsi prisegajo na 'povezovanje', eno od najbolj prozornih in nesramnih Janševih laži."

  • Tomaž Lavrič

    13. 12. 2021  |  Politika

    Spori med opicami

  • Tomaž Lavrič

    13. 12. 2021  |  Politika

    Desnica bo sredino premaknila bolj k sebi

  • Uredništvo

    13. 12. 2021  |  Družba

    »Problem cepljenja v osnovi ni teoretsko, temveč praktično, pravzaprav tehnično vprašanje«

    "Problem cepljenja v osnovi ni teoretsko, temveč praktično, pravzaprav tehnično vprašanje. Če bi se epidemijo dalo končati z enkratno dozo cepiva, bi ga uvedle že vse evropske države. A pri virusu, ki stalno mutira, potrebujemo predvsem fleksibilnost, hitro odzivanje, prilagajanje. Za to pa ne potrebujemo množične poslušnosti, temveč množično zaupanje."

  • STA

    12. 12. 2021  |  Svet

    V Avstriji se odpira javno življenje, a le za cepljene in prebolele

    V Avstriji se je končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. V skladu z minimalnimi standardi, določenimi na zvezni ravni, se je zaprtje sicer izteklo, a so se posamezne zvezne dežele odločile, da bo ponovno odpiranje postopno ali da bodo z njim celo še malo počakale.

  • STA

    13. 12. 2021  |  Svet

    Trst prehitel Milano in postal italijansko mesto z najvišjo kakovostjo življenja

    Trst je postal mesto z najvišjo kakovostjo življenja v Italiji. Sledi mu metropola Milano, na tretjem mestu pa je severnoitalijansko mesto Trento, je razvidno z lestvice mest, ki jo je danes objavil italijanski gospodarski časnik Sole 24 Ore.

  • DK, STA

    13. 12. 2021  |  Svet

    Za kazensko ovadbo nekdanjega šefa kabineta Bele hiše

    Preiskovalni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki preiskuje napad privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres 6. januarja, je v nedeljo priporočil, naj predstavniški dom potrdi kazensko ovadbo zaradi zaničevanja kongresa za nekdanjega šefa kabineta Bele hiše Marka Meadowsa.

  • DK, STA

    13. 12. 2021  |  Svet

    S Fox Newsa na CNN

    Voditelj televizije Fox News Chris Wallace se je po 18 letih odločil za prestop k televiziji CNN, s čimer je televizijski imperij Avstralca Ruperta Murdocha izgubil še enega zadnjih politično nevtralnih voditeljev s precejšnjim ugledom tako pri republikancih kot pri demokratih.