Denis Vičič

  • Denis Vičič

    19. 4. 2015  |  Družba

    Uspešna pravnica proti podjetju Uber

    Ameriška pravnica Shannon Liss-Riordan je v ZDA znana po tem, da delavcem, ki jih podjetja ne zaposlijo, čeprav bi jih morala, priskrbi zaposlitev. Uspela je že s tožbami v imenu voznikov tovornjakov, natakarjev, delavcev v telefonskih studiih in erotičnih plesalk. Deset let se je pravdala s podjetjem FedEX, ki je najelo samostojne podjetnike, naj zanj dostavljajo pošiljke, a z njimi ravnalo kot z redno zaposlenimi, ne da bi jim priznavalo delavske pravice. Lani sta dve sodišči razsodili, da bi morali biti dostavljavci FedExa res zaposleni, kot je trdila pravnica. Liss-Riordan podobnosti z dostavljavci zdaj vidi pri voznikih, ki vozijo za podjetje Uber. Podjetje, ki prek aplikacije omogoča, da uporabniki do prevoza pridejo prej, kot če bi poklicali taksi, in se domov peljejo ceneje kot s taksijem, je zaradi inovativnega poslovnega modela ocenjeno na 40 milijard dolarjev. Zaradi pravnice se utegne ta ocena občutno spremeniti.

  • Denis Vičič

    18. 4. 2015  |  Svet

    Zakopal zlato, obelodanil revščino

    Bilo je konec avgusta v obmorskem britanskem mestecu Folkestone. V okviru tamkajšnjega umetniškega festivala, ki umetnike z vsega sveta spodbuja, naj mesto uporabijo za svoje »platno«, je nemški umetnik Michael Sailstorfer na plažo zakopal 30 zlatih ploščic, skupaj vrednih 13 tisoč evrov. S projektom je hotel le »zmotiti vsakdanjik«, je takrat idejo Nemca pojasnil vodja festivala. Meščani in obiskovalci festivala naj bi se – iz pohlepa, za zabavo, itd. – zapodili na plažo in poskušali najti čim več delčkov zaklada in pri tem pozabili na vse ostalo. No, umetniškega festivala je že zdavnaj konec. Plaža pa vsak dan znova razkopana.

  • Denis Vičič

    17. 4. 2015  |  Politika

    Urednik Mladine Grega Repovž v Tarči

    Potem ko je za Telekom Slovenije prispela samo ena obvezujoča ponudba, ki je medna za četrt milijarde evrov nižja od pričakovanj, in je privatizacija znova postala zanimiva za širšo javnost, so ustvarjalci oddaje Tarča na TV Sloveniji pripravili soočenje tistih, ki so brez zadržkov za (raz)prodajo državnega premoženja, in tistih, ki menijo, da prav vsega le ne gre prodati. V oddaji z naslovom Poračun nacionalnega interesa je nastopil tudi odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. Zdrav razum v akciji.

  • Denis Vičič

    17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Družba

    Dvojna merila

    Za novinarje informativnega programa Televizije Slovenije velja nenapisano pravilo, da morajo vsak mesec pripraviti vsaj 16 prispevkov. To pravilo zdaj nova direktorica televizije dr. Ljerka Bizilj v navezi z Bojanom Travnom spreminja. Objave zaposlenih in honorarnih sodelavcev bodo po novem točkovane. In če normiranje in vrednotenje prispevkov samo po sebi nista sporni, je težava, da so nove zahteve neuresničljive. Problematičen je tudi način, kako novo vodstvo ravna z novinarji, ki jih prek RTV-prispevka plačujemo vsi prebivalci. Strožji normativi naj bi bili le del načrta, kako se znebiti honorarnih sodelavcev, ki bi – večinoma – že morali biti v delovnem razmerju.

  • Denis Vičič

    17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Politika

    Znanje kot blago

    Klavdija Markež je bila ministrica za izobraževanje le pet dni. Odstopila je zaradi utemeljenega očitka, da je prepisala del magistrske naloge. Ker je preveritev pristnosti naloge naročila sama – seveda v veri, da ni plagiat –, se ugiba, ali je ni morda kar kupila.

  • Denis Vičič

    10. 4. 2015  |  Mladina 15  |  Svet

    Odlikovanja fašistom in nacistom

    V Italiji je 10. februar od leta 2004 dan spomina na fojbe in ezule. »Vse od takrat spremljamo veliko propagandno akcijo, polno laži, s katero fojbe prikazujejo kot zločin nad italijanskim prebivalstvom kar tako, čeprav so jugoslovanski partizani leta 1945 večinoma pobili nacifašiste, ki so med drugo svetovno vojno in v dvajsetih letih 20. stoletja nad Slovenci in Italijani izvajali najhujše zločine,« je pisalo v javnem pismu skupine antifašistov iz Siene, ki so ga februarja objavili nekateri italijanski spletni mediji. »Tako spominjanje blati vlogo italijanskega odporništva, diskreditira boj partizanov,« so še opozorili, in to še preden se je kasneje, konec marca, izvedelo, da je italijanska vlada ob vseh dosedanjih dnevih spomina odlikovala okrog 300 fašistov in sodelavcev nacistov. »Dan spomina postaja dan amnezije,« je ob tem razkritju zapisal časopis Repubblica.

  • Denis Vičič

    9. 4. 2015  |  Politika

    Cerar odločno proti Vebru

    Preden je minister za obrambo Janko Veber obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (OVS) naročil analizo o posledicah prodaje Telekoma Slovenije, o tem »meni ali vladi v obravnavo ni predlagal nobenega dokumenta v zvezi z obstojem ogroženosti obrambnih interesov države,« je poslancem pojasnil premier Miro Cerar. Veber si razrešitev po mnenju premierja zasluži, ker je objektivno odgovoren za »nezakonito, nepravilno in netransparentno delovanje OVS«. Njegovo zaupanje si je zapravil, ker se je pri poskusu pojasnitve upravičenosti, zakonitosti in namenu aktiviranja OVS preveč zapletal: »Najprej je dejal, da je analizo naročil ustno, potem pa so se našli pisni dokumenti.« OVS tudi ne bi smela delovati na slovenskih tleh, če za to ni izkazana ogroženost države, vojske ali ministrstva. »O obstoju tovrstnih groženj nikoli nisem bil obveščen in tega ne moremo tolerirati zgolj kot spodrsljaj,« je Cerar prepričeval poslance, naj Vebra razrešijo.

  • Denis Vičič

    8. 4. 2015  |  Svet

    Belopolti policist ubil temnopoltega civilista

    »Zakaj belski Američani mislijo, da imajo pravico, da se ob pogledu na črnca ustrašijo za življenje in potem temu ustrezno ukrepajo,« je o dogodku, ko je v ameriškem mestecu Ferguson belopolti policist večkrat ustrelil temnopoltega najstnika in ga pri tem ubil, zapisal Marce Štefančič, jr. Belsko nasilje je zdaj nekdo ujel »na trak«.

  • Denis Vičič

    7. 4. 2015  |  Družba

    Novinarji pri poročanju o mariborskih pedagogih kršili kodeks

    Poročanje medijev o intimnostih med ravnateljem in učiteljico ene od mariborskih šol, ki je vplivalo na samomor ravnatelja, ni bilo v skladu z novinarskim kodeksom. Kot ugotavlja Novinarsko častno razsodišče, so novinarji in uredniki kršili 17. člen kodeksa, ki novinarje zavezuje k spoštovanju zasebnosti, 12. člen, ki prepoveduje nedovoljeno zbiranje podatkov, časnik Svet24 pa je kršil še 23. člen novinarskega kodeksa, ki novinarje zavezuje k etičnemu poročanju o samomoru.

  • Denis Vičič

    7. 4. 2015  |  Politika

    Fotografija vaših genitalij na monitorjih NSA-ja

    Ste med uporabniki Gmaila in drugih zastonjskih servisov za pošiljanje in sprejemanje elektronske pošte? Vas razkritje Edwarda Snowdna, nekdanjega uslužbenca ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), da ta agencija kar vsepovprek zbira in analizira digitalne sledi uporabnikov modernih komunikacijskih orodij, do sedaj ni pretirano skrbelo? Priporočamo ogled oddaje Last Week Tonight z Johnom Oliverjem. Prisluškovanje razloženo na preprost način. Z mislijo na vse tiste, ki ste kdaj poslali ali prejeli kakšno fotografijo, na kateri ste goli ali so na njej goli vaš znanec ali znanci.

  • Denis Vičič

    6. 4. 2015  |  Ekonomija

    »Mi smo 99 %«?

    Užaljeni, ker vas ni bilo na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev? Bi radi bili del odstotka najpremožnejših Zemljanov? Ste morda že med najpremožnejšimi Slovenci, pa ne veste, kaj to pomeni v svetovnem merilu? Preverite.

  • Denis Vičič

    5. 4. 2015  |  Družba

    Marburg, šampijon!

    Mineva 70 let od konca druge svetovne vojne. In spomin na nacifašistična grozodejstva očitno bledi. Tako zelo, da je zdaj dele nemške vojaške odprave že možno uporabiti kot nevtralne znake za »pripravljenost na vse«. Celo v nogometu, ki je vedno predstavljen kot pravičen šport, kot igra fair playa, igra brez tolerance nestrpnosti do drugačnih. In celo v Mariboru, kjer je po nemški zasedbi Štajerske trpelo vse slovensko prebivalstvo: ko je Adolf Hitler zaukazal, naj ta dežela čim prej postane primerna za priključitev tretjemu rajhu, so njegovi podaniki v Mariboru mnoge – najprej visoko izobražene, ki so kljubovali ponemčenju – izselili, uničevali slovenska kulturno-umetniška dela, prepovedali delovanje slovenskih društev, zaplenili slovensko lastnino ... A to je pač passé.

  • Denis Vičič

    4. 4. 2015  |  Družba

    Nestrpnost pred stroko

    V oddaji Odkrito o referendumu, ki je bila na TV Sloveniji na sporedu 31. marca, je v imenu iniciative Za otroke gre! nastopil Roman Vodeb. Dejal je, da gre pri mnenju Društva psihologov Slovenije, ki je v odzivu na sprejeto novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zapisalo, da otroci v istospolnih družinah v primerjavi z vrstniki v heterospolnih niso v nobenem pogledu prikrajšani, za »lažirane izjave, ki jih je izsilila Ljubica Marjanovič Umek«. Psihologi zdaj TV Slovenijo opozarjajo na »nesprejemljivo prakso, da se v okviru javnih medijev o strokovnih vprašanjih ne razpravlja s strokovnjaki s področja«. Vodeb nima nobenih znanstvenih referenc. Ker je dobil besedo, pa so njegova »nedopustna javna diskreditiranja brez strokovne podlage popolnoma razvrednotila ugotovitve psihološke stroke, ki so bile osnovane na podlagi poglobljenih znanstvenih študij«.

  • Denis Vičič

    3. 4. 2015  |  Mladina 14  |  Kultura

    Ukinitev igranega programa?

    TV Slovenija bi morala letos posneti tri igrane filme, morda ne bo nobenega

  • Denis Vičič

    3. 4. 2015  |  Mladina 14  |  Politika

    Ivica Žnidaršič

    Dobre odnose je treba graditi na čistih računih, zato bi Slovenija morala zahtevati poravnavo vojne škode. Izgon Slovencev je vojni zločin, tako je bilo odločeno na nürnberškem procesu, in vojni zločin ne zastara. Odpadli so tudi vsi izgovori Nemčije, zakaj odškodnine ni dolžna plačati. Slovenija ima torej vse polno razlogov, da bi jo zahtevala. Za izterjavo je primeren vsak trenutek.

  • Denis Vičič

    2. 4. 2015  |  Politika

    Honorarci na prepihu

    Konec marca so večini od 280 honorarnih sodelavcev TV Slovenije potekle pogodbe o honorarnem delu. Po neuradnih informacijah vsaj dvajseterica novinarjev, scenaristov in drugih ustvarjalcev programa televizije podaljšanja sodelovanja ni dočakalo. Med njimi tudi dolgoletna sodelavka televizije, ki je trenutno noseča in ki bi že zdavnaj morala biti v delovnem razmerju.

  • Denis Vičič

    30. 3. 2015  |  Politika

    Cerar: Veber mora oditi

    Premier Miro Cerar je zaradi obtožb podpredsednika državnozborske komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mateja Tonina, da je obrambni minister Janko Veber prekoračil pooblastila, ko je pri Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije, tehtal, ali je Veber še primeren za ministra. Odločil se je, da ni. Pričakuje, da bo Veber sam odstopil do torka, sicer bo predlagal njegovo razrešitev.

  • Denis Vičič

    28. 3. 2015  |  Svet

    Kitajska naveličana smoga

    V Pekingu, kjer je onesnaženost ozračja dvakrat večja kot v preostalih kitajskih mestih, že naslednje leto ne bo več obratovala nobena od štirih termoelektrarn na premog, ki so dvajsetimi milijonom prebivalcev do sedaj zagotavljale električno energijo. Eno so zaprli lani, dve pa v preteklem tednu. Zapiranje termoelektrarn v kitajskem glavnem mestu je v skladu s trendom po vsej Kitajski. Voditelji države, ki v ozračje izpusti največ ogljikovega dioksida, bi radi z zmanjšanjem porabe premoga za proizvodnjo elektrike zmanjšali »stranske učinke« gospodarske rasti. In omilili kritike, da jim za onesnaženje ni mar.

  • Denis Vičič

    27. 3. 2015  |  Mladina 13  |  Družba

    Trgovina prave sorte

    Ko je Slovensko združenje za duševno zdravje konec novembra 2013 v Mariboru odprlo socialno trgovino Sotra, je obisk presegel vsa pričakovanja. To je bila hkrati slaba in dobra novica. Slaba zato, ker lahko v Sotri nakupujejo samo tisti, katerih prihodki ne presegajo 450 evrov na mesec. Dobra pa, ker je pobudnikom ustanovitve trgovine vlila upanje, da bodo lahko uspešno poslovali tudi z izjemno nizkimi maržami. Cene v Sotri so celo za polovico nižje od tistih v navadnih trgovinah. A ne gre vse po načrtih.

  • Denis Vičič

    26. 3. 2015  |  Svet

    [VIDEO] Strmoglavljenje povzročil kopilot

    Neimenovani vir, ki sodeluje pri preiskavi strmoglavljenja nemškega letala v Franciji, je za New York Times razkril, da naj bi eden od pilotov med letom zapustil kabino in se kasneje vanjo ni mogel več vrniti, čeprav je bil poskušal. Dogajanje na letalu je zabeležil snemalnik zvoka v kabini, do posnetka pa so preiskovalci prišli ob najdbi prve od dveh črnih skrinjic. »Slišati je, kako se eden od sedežev pomakne nazaj, odpiranje in zapiranje vrat ter nato trkanje na vrata. Nato v kabini ni več pogovora do strmoglavljenja,« je povedal preiskovalec. Francoske oblasti so trditve neimenovanega vira potrdile. »Iz kabine je odšel pilot. Kopilot se je zaklenil v kabino in bil živ vse do padca letala.« Sklepanje javnosti, da strmoglavljenje letala le ni bila nesreča, se je okrepilo po tem, ko je po medijih zaokrožil videoposnetek podjetja Airbus, ki prikazuje, kako je možno vstopiti v pilotsko kabino letala A320, tudi če pilota v njej nista pri zavesti.

  • Denis Vičič

    26. 3. 2015  |  Družba

    »Krvava« izraelska zastava, popačena slovenska

    V središču Milana, kjer se 1. maja začenja razstava Expo 2015, že več kot dve leti visijo grafike zastav tistih držav, ki se bodo predstavile na sejmu. Med njimi bo tudi Izrael, čigar zastavo so neznanci čez noč pomazali z rdečo barvo. Namen »mazačev« je seveda spomniti, da je izraelska politika zločinska, da je Izrael krvnik in zatiralec Palestincev. Med grafikami zastav je sicer tudi slovenska, ki so jo popačili kar organizatorji največjega svetovnega sejma, na katerem se predstavlja 147 držav. Odgovorni iz Slovenije so to opazili, a niso ukrepali.

  • Denis Vičič

    26. 3. 2015  |  Politika

    Poslanci zavrnili homofobni referendum

    Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Slovenski rimskokatoliški cerkvi je sicer prek koalicije Za otroke gre medtem uspelo zbrati 40 tisoč podpisov, potrebnih za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma. A so poslanci z današnjo odločitvijo vložitev njihove zahteve vsaj začasno preprečili. O tem, ali referendum bo, bo dokončno odločilo šele ustavno sodišče. Pobudniki referenduma, ki se zavzemajo, da bi se diskriminatorna obravnava istospolnih parov nadaljevala, so namreč že napovedali ustavno presojo sklepa poslancev.

  • Denis Vičič

    26. 3. 2015  |  Politika

    Razmere v KPK naj se uredijo

    Predsednik republike, predsednik vlade, predsednik državnega zbora in varuhinja človekovih pravic bi morali, kot pozivajo iz vstajniške skupine Feministična akcija (FemA), podpreti članico senata Komisije za preprečevanje korupcije Almo Sedlar, ki je v slabih odnosih s predsednikom KPK Borisom Štefanecem. »Almi Sedlar onemogoča delo z vedno novimi ovirami, vključno z odvzemanjem pooblastil. Predsednik KPK sicer te obtožbe javno zanika, pri tem pa se na novinarska vprašanja pretežno odziva z banalnimi, nevsebinskimi odgovori, žaljivimi za namestnico in za vso javnost, ki želi dobro delujočo protikorupcijsko komisijo. Izjave predsednika KPK v slogu, da se je »z ženskami vedno dobro razumel«, so popolnoma neprimerne in diskreditirajo ne le govorca, temveč tudi komisijo,« pišejo. Pričakujejo konstruktiven odziv.

  • Denis Vičič

    26. 3. 2015  |  Politika

    Vlada: referendum o zakonu, ki odpravlja diskriminacijo, je nedopusten

    »Zahteva po razpisu referenduma spodbuja k neenakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti, referendumska kampanja pa bi spodbudila razpihovanje nestrpnosti na podlagi spolne usmerjenosti,« so pred odločanjem  zapisali v vladi in s tem podprli prizadevanja nekaterih poslancev, naj se referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne dopusti.

  • Denis Vičič

    25. 3. 2015  |  Politika

    Pismo predsedniku vlade v zvezi s prodajo Telekoma

    Potem ko so predstavniki civilne iniciative Državljani proti razprodaji opozorili na očiten konflikt interesov pri prodaji Telekoma Slovenije, je Emil Milan Pintar premierju Miru Cerarju poslal pismo, v katerem ga opozarja še na dogajanje v zvezi s hrvaškim telekomom. Tega je Hrvaška prodala nemškemu, Deutsche Telekom pa je najverjetnejši kupec slovenskega operaterja. Nemška kanclerka Angela Merkel je po pisanju Novega lista hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović izrazila zaskrbljenost nad namero hrvaške vlade, da začne graditi novo, vzporedno omrežje, ki bi po vsej državi zagotovilo enako hiter internet. Merklovo naj bi zmotilo predvsem to, da bi sedanji dejanski monopolist (nemški) Hrvatski Telekom dobil konkurenco.

  • Denis Vičič

    24. 3. 2015  |  Politika

    Očiten konflikt interesov pri prodaji Telekoma Slovenije

    Civilna iniciativa Državljani proti razprodaji, ki se zavzema za to, da država podjetij v njeni lastni ne bi prodala, ampak v njih izboljšala upravljanje, opozarja, da Slovenskemu državnemu holdingu pri prodaji Telekoma Slovenije svetuje Citigroup, ki je hkrati tudi borzno-finančni posrednik Deutsche Telekoma, najverjetnejšega kupca slovenskega telekomunikacijskega operaterja. Citigroup je zato v nasprotju interesov: SDH si prizadeva Telekom prodati po najvišji možni ceni, Deutsche Telekom pa bi kupoval po čim nižji. Ob tem so v holdingu, ko so izbirali svetovalca pri prodaji, spregledali tudi vrsto »negativnih referenc« Citigroupa. Od leta 2002 je podjetje za kazni in poravnave z nadzornimi institucijami ter oškodovanimi strankami plačalo okrog 10 milijard dolarjev.

  • Denis Vičič

    23. 3. 2015  |  Družba

    Več kot 70 zakonov diskriminatornih do istospolnih parov

    Analiza pravnega položaja istospolnih partnerjev in otrok v istospolnih družinah je pokazala, da je slovenskih zakonov, ki neenako obravnavajo raznospolne in istospolne pare, več kot 70. »Pregled razkriva, da je diskriminacija množična in sistemska, zajema celotno pravo,« je ob predstavitvi analize dejala dr. Barbara Rajgelj. »Pri nobeni ureditvi nismo našli razloga za neenako obravnavo.« Sprejeta novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je zakonsko zvezo in zunajzakonsko skupnost opredelila kot skupnost dveh oseb, vse neenake obravnave odpravlja. Neenakost namreč izvira prav iz do sedaj neenake obravnave partnerskih skupnosti – zakonska zveza je bila doslej in bo do uveljavitve novele zakona le skupnost dveh oseb nasprotnega spola – in pravic, ki iz teh skupnosti izhajajo.

  • Denis Vičič

    20. 3. 2015  |  Mladina 12  |  Svet

    Presenečenje, presenečenje!

    Mark Dayton je milijarder, ki je od leta 2011 guverner ameriške zvezne države Minnesota. Vodenje države, ki leži na srednjem zahodu ZDA in meji na Kanado, je prevzel, ko je ta imela 6,2 milijarde dolarjev proračunskega primanjkljaja in sedemodstotno brezposelnost. Danes je država milijardo dolarjev »v plusu«. Število brezposelnih se je prepolovilo. Le kako je Daytonu uspelo? »Uravnoteženja proračuna« se pač ni lotil z nižanjem stroškov dela za podjetja, z varčevanjem v zdravstvu, šolstvu in na drugih področjih, kot to počnemo tudi v Sloveniji. Ravno nasprotno.

  • Denis Vičič

    20. 3. 2015  |  Mladina 12  |  Družba

    Domen Savič

    Moti me, da so objave v medijih pogosto tam samo zato, da imajo podjetja kje oglaševati. Pogrešam jasno zastopanje mnenj, ki bi bila uporabnikom v pomoč pri odločanju. Danes se na podlagi objav ne morejo odločiti o ničemer. Mediji pasivizirajo, izklapljajo bralce. Ti sploh ne čutijo več, da mediji govorijo o njih. Nič pa se ne spremeni zato, ker vsi samo govorimo, da ni mogoče ničesar spremeniti. S tem projektom spodbujam refleksijo o vlogi medijev v družbi, o tem, čemu so namenjeni, kaj je njihova naloga, kaj odjemalci od njih pričakujemo in ali to dobivamo ali ne.

  • Denis Vičič

    19. 3. 2015  |  Svet

    »Tega članka o Siriji verjetno ne boste prebrali«

    V nedeljo, 15. marca, ko je Sirija vstopila v peto leto državljanske vojne, se je Al Jazeera popolnoma posvetila poročanju o Siriji. »Našim gledalcem in bralcem smo poskušali čim pristneje pokazati življenje ujetih v humanitarno katastrofo,« je pojasnil urednik Al Jazeere na spletu Barry Malone. A število obiskovalcev spletne strani je bilo tisti dan manjše, kot so bili pričakovali. Potrdila se je apatičnost svetovne javnosti do trpečih Sircev.