• Oštro.si

    5. 8. 2021  |  Politika

    Ministrica Kustec, ne drži, da država deset let ni investirala v vrtce in osnovne šole

    Država deset let ni namenila denarja za sofinanciranje investicij v vrtce in osnovne šole, je na 24. redni seji državnega zbora zatrdila Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Odzvala se je na vprašanje poslanke Janje Sluga, ki je opozorila, da osnovna šola Hudinja v Celju ni prejela sredstev na razpisu ministrstva za sofinanciranje infrastrukture v vrtcih in osnovnih šolah.

  • SDS ni uspela obsoditi poveličevanja Adolfa Hitlerja

    Stranka SDS in predsednik vlade po pričakovanjih in napovedih nista uspela obsoditi poveličevanja Adolfa Hitlerja v izjavi ene od vodij rumenih jopičev, Urbana Purgarja. Podobno se po poročanju POP TV na dogajanje ni želelo odzvati Ministrstvo za kulturo, ki je društvu častilca vodje Tretjega rajha podelilo privilegirani status in s tem bonitete. Dobra novica je bil vsaj odločen odziv politične opozicije.

  • Trenutna oblast poveličevalce nacizma ščiti in spodbuja z dodelitvami denarnih sredstev

    ZZB NOB se zgraža in ostro nasprotuje izjavi o poveličevanju nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja kot »heroja«, ki zadnje dni odmeva v naših medijih. Vse vrednote sodobnega sveta, Evropske skupnosti in Republike Slovenije temeljijo na zmagi nad nacizmom, zato je nedopustno poveličevanje nacističnega voditelja, odgovornega za najbolj strahotne zločine v zgodovini človeštva. Adolf Hitler in nacizem sta namenila smrt in uničenje celotnim rasam in narodom, kot »manjvredni« narod smo bili smrti in uničenju namenjeni tudi Slovenci. Zato je poveličevanje nacističnega voditelja ostudno in zavrženo dejanje, ki mora biti ne samo javno obsojeno s strani vseh najvišjih predstavnikov države, temveč mora biti tudi zakonsko preganjano kot širjenje sovraštva in zanikanje nacističnih zločinov.

  • IK, STA

    4. 8. 2021  |  Politika

    Zaradi protestov trem policistom opozorila pred odpovedjo

    Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da je bilo na podlagi strokovnega nadzora trem policistom PU Ljubljana vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Gre za ravnanje na shodu 25. junija in primer kršitev pred DZ oz. napadov na poslance. V sindikatu policistov menijo, da gre za nezakonit ukrep.

  • Uredništvo

    5. 8. 2021  |  Družba

    »Gospod premier, to je Slovenija, ki vam nikoli ni bila blizu«

    "Zakaj ne ostanete na svojem in pri svojem, gospod premier? Zakaj si niste zvesti in ne razdvajate, ne žalite, ne blatite, ne ločujete, ne ponižujete tudi zdaj? Zakaj skačete na vlak, ki ni vaš? Ker ne more biti vaš. Ker je to vlak neke Slovenije, ki je nočete. Ki je nikoli niste hoteli. Ker to je Slovenija, ki vam nikoli ni bila blizu in s katero nikoli niste ne znali ne hoteli živeti. To je Slovenija vseh tistih ljudi, ki jim priimek Čebašek pomeni povsem enako kot priimek Murić. Vseh tistih ljudi, ki jim ime Zoran pomeni povsem enako kot ime Klemen. Vseh tistih ljudi, ki jim je božič 7. januarja vreden enakega spoštovanja kot božič 25. decembra ali kot bajram. Vam, gospod premier, ni. Nikoli vam ni bilo enako, nikoli niste bili niti blizu temu – nemogoče je prešteti, kolikokrat ste to dokazali s svojimi besedami mržnje, izključevanja, ločevanja, neenakosti, delitve, zagrenjenosti in mračnosti. Ta reprezentanca, ta Slovenija bi bila manj vaša le še v primeru, če bi bil en košarkar v njej potomec najnovejšega vala nesrečnih migrantov iz drugih delov sveta, en pa odkrit homoseksualec. Ali če bi eden klečal v podporo pravicam temnopoltih, eden pa bi bil zavit v mavrično zastavo. Tudi taka, kot je, pa je ta Slovenija daleč od vaše Slovenije. Zelo daleč."

  • Odgovorni na RTV Slovenija gojijo seksizem kot svoj prepoznaven slog

    Del sicer manj osrednjih medijev je na podlagi zgražanja na socialnih omrežjih vendarle opazil, da sta športna komentatorja RTV Slovenija Peter Kavčič in Andrej Stare v svojih komentarjih neposrednih prenosov na olimpijskih igrah v Tokiu občasno tudi šovinistična in seksistična. Toda njuno ravnanje so potem opremili z evfemističnimi opisi, kot je tisti, da sta se pač »spozabila«.

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Politika

    Nemško veleposlaništvo hvaležno, da so številni slovenski državljani obsodili poveličevanja Hitlerja

    "Z ozirom na izjavo, ki poveličuje Adolfa Hitlerja, in ki je bila pred kratkim objavljena na socialnih omrežjih, želimo še enkrat poudariti, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev. Hvaležni smo za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo."

  • IK, STA

    5. 8. 2021  |  Kultura

    »Današnja Evropa je na površju idilična in urejena, pod površjem pa se dogaja marsikaj grozljivega«

    Režiser Goran Vojnović je slovenskemu občinstvu predpremierno predstavil svoj tretji celovečerec Nekoč so bili ljudje, ki je nastal na podlagi drame Tommasa Santija. V pogovoru za STA je povedal, da film govori o tem, "kako nas nek tok dogodkov pelje stran od tistega, v kar verujemo, od vrednot, ki jih gojimo, in celo od ljudi, ki jih imamo radi".

  • STA

    5. 8. 2021  |  Družba

    NIJZ za letos naročil več odmerkov cepiva proti gripi

    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi, so pojasnili za STA. Ali bo tudi letos cepljenje brezplačno za vse skupine prebivalstva, še ni znano. Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da pogovori glede tega še potekajo.

  • STA

    4. 8. 2021  |  Politika

    Vlada sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT

    Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT) v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19. Če bo izpolnjevanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe.

  • IK, STA

    5. 8. 2021  |  Kultura

    Po letu dni zatišja vrnitev reggae festivala

    Po letu dni zatišja bodo v tolminskem Sotočju zopet pričarali reggae ritme, in sicer na devetem mednarodnem reggae festivalu Overjam. Do nedelje bodo obiskovalci lahko prisluhnili znanim reggae izvajalcem, kot so Gentleman, Anthony B, Dub FX, Raymond Wrigth, Jah Mason in mnogi drugi. Organizatorji so poskrbeli tudi za številne dnevne aktivnosti.

  • Bo tožilstvo dopustilo, da je Hitler pri nas lahko razglašen za heroja?

    Nikakor nas ne bi smelo zavesti, če sodobni neonacisti običajno ne priznavajo, da so častilci in poveličevalci Hitlerja ali Breivika, na podoben način pa zanikajo ali racionalizirajo tudi svojo ksenofobijo, homofobijo in antisemitizem. Iz tega razloga je prejkone Urban Purgar, eden od vodij rumenih jopičev in odgovorni urednik portala NTA, moral svoj svež in zelo nedvoumen komentar, da je Hitler heroj, takoj označiti za provokacijo.

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Politika

    Kacin: »Vse kaže, da se bo Slovenija obarvala oranžno«

    "Govorimo res o eksponentni rasti virusne različice delta, ki se širi po Sloveniji zelo hitro, popolnoma je izpodrinila britansko različico alfa, tako da smo res v zelo težkem položaju. Vse kaže, da se bo (Slovenija) obarvala oranžno, zato je zadnji trenutek, da začnemo ozaveščati ljudi, da se pospešeno cepijo, preden bo obseg tega virusa dosegel take številke, da bi morali znova začeti zapirati gospodarstvo in druge dejavnosti."

  • STA

    4. 8. 2021  |  Svet

    Župan New Yorka: »Če nisi cepljen, potem na žalost ne boš mogel sodelovati pri številnih stvareh«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek kritiziral nekatere republikanske politike, ki zavračajo maske in ne prepričujejo svojih volivcev, naj se cepijo proti covidu-19. Po ZDA sicer spet uvajajo različne ukrepe za zajezitev pandemije, ki jo krepi različica novega koronavirusa delta.

  • Jure Forstnerič

    30. 7. 2021  |  Mladina 30  |  Svet

    Pomanjkanje čipov je posledica epidemije in naše požrešnosti

    Vse večja težava svetovnega gospodarstva je pomanjkanje procesorjev, po domače – čipov. Gre za najosnovnejše, ključne elemente računalnikov. To se morda ne sliši ravno kot huda težava – računalnikov ne menjavamo prav pogosto. Zavedati pa se moramo, da smo danes obdani z njimi.

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Politika

    »Morda je zdaj čas, da se politične stranke poslovijo«

    "Vprašujemo se, katera »oseba« bo pripeljala novo stranko na prizorišče, kako prepričljiva bo in ali se bo raja spet enkrat pustila nategniti. Ampak danes smo v tako globoki družbeni transformaciji, kot je bila tista, ki je priklicala v življenje politične stranke. Morda je zdaj čas, da se stranke poslovijo ali da se, če nič drugega, strankarskim oligarhijam vzame monopol na organizirano politično življenje. Čas je, da se nehamo vpraševati, kdo bi lahko vodil kakšno novo stranko, in se raje vprašamo, kakšne politične mehanizme rabimo in bi jih lahko začeli oblikovati, da se izkopljemo iz te more in preživimo."

  • IK, STA

    3. 8. 2021  |  Politika

    Krek pričakuje novo aplikacijo za preverjanje PCT 

    Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je za STA potrdil, da v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravljajo pravno podlago za aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev, ki bo hkrati omogočala učinkovit nadzor nad istovetnostjo. Pričakuje, da bo pravna podlaga sprejeta do jeseni, hkrati pa bo na voljo tudi posodobljena aplikacija.

  • STA

    4. 8. 2021  |  Svet

    »Več kot jasno je, da mora odstopiti, če pa ne bo, ga čaka ustavna obtožba«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek demokratskega guvernerja New Yorka Andrewa Cuoma pozval k odstopu s položaja, potem ko so bile objavljene ugotovitve preiskave obtožb o spolnem nadlegovanju, ki jo je naročila demokratska pravosodna ministrica New Yorka Letitia James.

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Svet

    V kravjih vampih našli rešitev za plastične odpadke

    Avstrijski raziskovalci so v prebavnih sokovih kravjega želodca odkrili mikrobe, ki učinkovito razgrajujejo plastiko. Na podlagi tega odkritja bi lahko njihovem mnenju v prihodnosti s stranskim proizvodom mesne industrije na naraven način reciklirali plastiko.

  • IK, STA

    4. 8. 2021  |  Kultura

    Festival gledališča zatiranih

    Začenja se mednarodni gledališki dogodek Ne-festival, ki ga pripravlja KUD Transformator. Zaživel bo pod naslovom Kako je lep zdaj ta naš svet, ob 19. uri pa ga bo odprl Matija Solce. Do 8. avgusta se bodo vrstile predstave v središču Gornjega Grada ali pod kozolcem na poti v Šokat, zadnji večer pa bodo na ogled produkcije festivalskih delavnic.

  • STA

    3. 8. 2021  |  Politika

    Urednik NTA: »Hitler je heroj«

    Objava predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, ki je nedavno na družbenem omrežju Twitter poveličeval Hitlerja, je tudi med političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji pričakujejo tudi odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona.

  • STA

    3. 8. 2021  |  Politika

    Beović: »Nujno je precepiti starejše od 50 let, sicer nas čaka katastrofa«

    Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović opozarja, da je v Sloveniji več kot tretjina starejših od 50 let še vedno nezaščitenih proti covidu-19. Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu-19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki.

  • Oštro.si

    3. 8. 2021  |  Politika

    Vsak teden se ne izseli »šest avtobusov večinoma mladih in izobraženih Slovencev«

    »Samo v letu 2019 se je vsak teden izselilo v povprečju 314 Slovenk in Slovencev. To je šest avtobusov, večinoma mladih in izobraženih,« je 16. julija v predstavitvi na parlamentarnem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo dejal Mark Boris Andrijanič, takrat še kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo.

  • »Nova metla« že pometa na RTV Slovenija

    Pričakovani scenarij inštalacije »nove metle«, ki bo po zelo odkritih željah Janeza Janše končno začela pometati na RTV Slovenija, se je začel odvijati, tokrat generalni direktor zahteva glavo direktorice TV Slovenije Natalije Gorščak, pri čemer morda upa, da se bo sprožil domino učinek in bo zamenjavi sledil obračun še z nekaterimi »malopridnimi« uredniki in novinarji.

  • STA

    3. 8. 2021  |  Svet

    Institut JS: »Če želimo omejiti četrti val, je priporočljivo, da se cepijo vsaj vsi starejši od 40 let«

    "Če želimo četrti val epidemije covida-19 omejiti in preprečiti obremenjevanje bolnišnic, je priporočljivo, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov," so zapisali na Institutu Jožef Stefan.

  • Uredništvo

    3. 8. 2021  |  Politika

    Horvat: »Vlada ne vpliva na novinarsko svobodo«

    "Za to je odgovorno vodstvo gospodarske družbe, če gospodarska družba slabo posluje, če ni prilivov, tudi ni denarja za plače. Dejstvo je, da direktorju STA Bojanu Veselinoviču vlada ni všeč in zato vzdržuje nedopustno stanje, kljub temu da ima na mizi udobno pogodbo. Na drugi strani pa želi imeti ustanovitelj podjetja transparentno poslovanje. Naš predlog je, da direktor STA stopi korak nazaj, če je treba, tudi Ukom, tako da se bodo znašli za isto mizo in podpisali pogodbo. Zelo mi je žal za novinarje, če ne prejemajo redne plače za svoje delo, nikakor pa vlada s tem ne vpliva na novinarsko svobodo."

  • IK, STA

    2. 8. 2021  |  Politika

    Informacijska pooblaščenka rok glede aplikacije za preverjanje PCT podaljšala do petka

    Potem ko je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) v petek informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik prosil, naj rok za pisni odgovor v zvezi z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT podaljša do 18. avgusta, je Prelesnik danes sporočila, da je odobrila podaljšanje do petka, 6. avgusta.

  • STA

    3. 8. 2021  |  Svet

    V Wuhanu testiranje vseh prebivalcev

    Medtem ko se po poročanju tamkajšnjih oblasti tudi na Kitajskem širi različica novega koronavirusa delta, bodo v Wuhanu testirali vseh 11 milijonov prebivalcev te metropole. V mestu, kjer je novi koronavirus pred več kot letom in pol prvič izbruhnil, so se za ta korak odločili, potem ko so po dobrem letu potrdili prve lokalne okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Tomaž Lavrič

    2. 8. 2021  |  Politika

    Borut in Janez

  • Tomaž Lavrič

    2. 8. 2021  |  Družba

    Narod rojenih športnikov