Borut Mekina

 • Borut Mekina

  6. 5. 2010  |  Mladina 18

  Samuel Žbogar, zunanji minister

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikasamuel_bogar_mf106.jpg

  Samuel Žbogar po svojem bistvu ostaja diplomat. Je človek, ki deluje umirjeno tudi v najbolj viharnih časih, česar se je očitno navzel na delovnih mestih med službovanjem v velesilah, kot diplomat v Washingtonu in Pekingu, ter ob pogajanjih z Natom. O diplomatih sicer pravijo, da so neustvarjalni, naučeni poslušnosti. A Žbogar meni, da so to ljudje s prevelikim egom, ki, če jih spraviš v pravilne odnose, lahko postanejo izvrsten vir ustvarjalnih zamisli. Že čez mesec, ko bomo v Sloveniji imeli referendum o arbitražnem sporazumu, bomo videli, ali je njegov recept uspešen. Ali je torej s svojo spretnostjo znal iz slovenskega egoizma izluščiti kaj univerzalnejšega.

 • Borut Mekina

  6. 5. 2010  |  Mladina 18

  Slovenija, go home!

  Kljub vojaškemu, političnemu in javnomnenjskemu fiasku v Afganistanu, se namerava Slovenska vojska razvijati še bolj v smeri globalnega interventnega oddelka. (na fotografiji slovenski vojaki v Afganistanu)

  Ali je slovenska udeležba v Afganistanu napaka? O tem tudi uradna politika več ne dvomi. Da je mednarodna skupnost skupaj s Slovenijo, ki uradno v Afganistanu še vedno sodeluje v »mirovni misiji«, s posredovanjem naredila napako, je že konec preteklega leta, za predsednikom države Danilom Türkom, priznal tudi predsednik vlade Borut Pahor, ko je v parlamentu dejal, da »Afganistan vojaško ni...

 • Borut Mekina

  29. 4. 2010  |  Mladina 17  |  Politika

  Dr. Vlasta Jalušič, politologinja

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikajalusic5bk.jpg

  Poboji v Srebrenici, izbris v Sloveniji in ruandski genocid so bili za nas trije popolnoma neodvisni dogodki. Toda dr. Vlasta Jalušič jih je v svoji zadnji knjigi združila v en sam fenomen, zato da bi z njimi ilustrirala eno od največjih težav našega časa. Sama jo imenuje zlo nemišljenja. Tisti, ki so aktivno sodelovali v kolektivnem vrenju ob žametnih revolucijah konec osemdesetih, dobro vedo, na kaj Jalušičeva opozarja. Bodisi da temu rečemo apatija, demokratični deficit, pomanjkanje vizije ali kaj podobnega. Ta kriza gotovo ni ekonomska. Sicer pa je Jalušičeva politologinja. Je ena izmed ustanoviteljic Mirovnega inštituta, profesorica na FDV, predavateljica po univerzah od Dunaja do Budimpešte. Bila je na čelu ženskega gibanja, zavzemala se je za človekove pravice in se ubadala z dezintegracijo Jugoslavije.

 • Borut Mekina

  22. 4. 2010  |  Mladina 16

  Kdo nas je okradel?

  Glede na ceno smo lahko državljani nad avtocestnim programom razočarani. Ostali so nam dolgovi in negovan klientelizem.

  Slovenske avtoceste niso bile poceni. To vemo. Bile so drage. Direktor urada za varstvo konkurence je ta mesec razkril, zakaj. Krivi naj bi bili nepopolna konkurenca, kartel, zemonski dogovor, ki naj bi ceno dvignil za 30 odstotkov. »Uf,« so si oddahnili politiki, »mi nismo krivi!« Ti so v zadnjih 15 letih z avtocestnim denarjem uredili občinske vodovode, daljnovode, gradili so lokalne...

 • Borut Mekina

  22. 4. 2010  |  Mladina 16

  Peter Pogačar, oče zadnje pokojninske reforme

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikapogaar2bk.jpg

  Peter Pogačar, direktor direktorata za delovna razmerja na ministrstvu za delo, vodi strokovno skupino za pripravo pokojninske reforme. Je v približno enaki vlogi, kot jo je pred 11 leti imel Anton Rop. Med sindikati je nepriljubljen, “manjka samo, da bi me kamenjali”, opisuje sindikalni dialog. Zaradi pokojninske reforme vre, sindikati napovedujejo stavko in referendum. Pogačar pravi, da si prejšnja vlada zaradi tega ni drznila v spremembe, ki naj bi bile nujne. Zase pravi, da kot strokovnjak vidi dlje od prihodnjih parlamentarnih volitev, mnogi pa v tem vidijo slabost. Češ da je le Rop, z ustrezno politično močjo, ta korak zmogel.

 • Borut Mekina

  15. 4. 2010  |  Mladina 15

  Dr. Srečo Dragoš, zagovornik krščanskega socialnega nauka

  /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_dragos_20100413_0048_b5.jpg

  Sreča Dragoša, sociologa s Fakultete za socialno delo, sicer poznamo kot doslednega zagovornika ločitve cerkve od države. A do sem se je Dragoš prebil prek študija katoliških socialnopolitičnih idej, od Janeza Evangelista Kreka do Edvarda Kocbeka. Zanj je slovenska socialna država utemeljena na katoliški tradiciji. Še bolj presenetljivo: tudi slovenski socializem je zanj posledica krščanstva. Ta poudarek je danes pomemben. Pokojninski reformi sledi zdravstvena, tej reforma delovnopravne zakonodaje. Po kupovanju časa se slovenska država prilagaja krizi, in kot pravi Dragoš, se socialna država v imenu doseganja konkurenčnosti še naprej razgrajuje. Kot da gre za neko socialistično preteklost. To ni res, pravi.

 • Borut Mekina

  8. 4. 2010  |  Mladina 14

  Cerkev ponaredila pogodbo?

  Kaj se zgodi z goljufi, je znano. Posvetna zakonodaja jim odpusti šele po dveh letih v zaporu.

  Kranjsko sodišče je ta mesec končno odločilo v sporu med Župnijo Bled in dolgoletnim najemnikom nepremičnin na Blejskem otoku, Ervinom Jurešo. Sodišče je Jurešo, ki ga je župnik Janez Ambrožič obdolžil preslepitve, oprostilo. Jureša, ki je ena od najbolj poučenih prič o tem, kako je cerkev v zadnjih dvajsetih letih gospodarila z otokom, saj je od leta 1997 naprej na otoku tudi živel, pa se je odločil, da bo...

 • Borut Mekina

  1. 4. 2010  |  Mladina 13

  V četrtem krogu pekla

  Cerkev nikoli ni imela moralne podpore pri grajenju svojega holdinškega imperija. Kaže, da je sedaj moralnemu zlomu sledil tudi finančni epilog. Na sliki nadškof Anton Stres, ki pričakuje, da mu bo država pomagala z reprogramiranjem posojil.

  Finančna hrbtenica RKC, holding Zvon Ena, ima že skoraj mesec dni blokirane račune. Družba je danes plačilno nesposobna, poslovanje z njo, kot tudi z drugimi podjetji v skupini, bilančne hiše označujejo za izredno tvegano. Ta teden je holding objavil še finančno poročilo za leto 2009. Družba bankam dolguje že 491 milijonov evrov, samo lani je holding pridelal 56 milijonov evrov minusa.

 • Borut Mekina

  25. 3. 2010  |  Mladina 12  |  Politika

  Kakšen (na pol) fantastičen dan!

  Zadovoljstvo ob razglasitvi rezultata na ustavnem sodišču

  Za Boruta Pahorja je bila zadnja odločba ustavnih sodnikov o tem, da je »njegov« arbitražni sporazum skladen z ustavo, nov »fantastičen dan«. Za njegovega političnega nasprotnika, Janeza Janšo in SDS, pa po pričakovanju »unikum v ustavni presoji«, papir, ki je »sprt sam s seboj«. Ustavni sodniki naj bi potisnili »glavo v pesek« in spisali eno od...

 • Borut Mekina

  25. 3. 2010  |  Mladina 12

  Jelinčičevo osmo čudo

  Simulacija Jelinčičeve 148-metrske piramide, katere gradnja bi, kot izhaja iz predštudije, stala skoraj milijardo evrov. Toliko kot šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

  Bi lahko Slovenija imela svoj Louvre? Bi lahko Slovenija imela Sydneyjsko opero? Po čem bo Slovenija znana čez petdeset let? Jasno, po Zmagu Jelinčiču in njegovi 148-metrski piramidi, ki bo prekašala prvo od svetovnih čudes, Keopsovo različico v Gizi. »Osmo svetovno čudo,« pravi Jelinčič, bo letalski muzej Zahodnoevropske unije. Se zdi zamisel neresna? Prvaka SNS Zmaga Jelinčiča javnost tako ali tako...

 • Borut Mekina

  18. 3. 2010  |  Mladina 11

  Resnica o Velikovcu

  Domovinski muzej, v Velikovcu, na avstrijskem Koroškem, 18. septembra 1979. Približno 3 kilogrami razstreliva so uničili prvo nadstropje, kjer je bilo razstavljeno gradivo o koroškem plebiscitu.

  Razmeroma mirno, celo z razumevanjem je slovenska javnost, navajena političnih obračunov, prenesla prvo ustavno obtožbo zoper predsednika republike. Še posebej, če se spomnimo na »veliki pok«, ki ga je pobudnik obtožbe Janez Janša prihranil za konec, ko je politično vodstvo obtožil mednarodnega terorizma. Obtožba je v resnici precej resna.

 • Borut Mekina

  11. 3. 2010  |  Mladina 10

  Matevž Krivic, borec za človekove pravice

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikamatev_krivic_bkimg_7923.jpg

  Matevža Krivica je v mladosti zmotila krilatica, “da ni mogoče nič storiti”. Njegova disidentska pot se je začela z bojem proti odpravi gimnazij, nato je delo nadaljeval v različnih forumih za varstvo človekovih pravic. Iz javnega življenja je poniknil po službeni dolžnosti, ko je postal ustavni sodnik, nato se je z vso težo vrnil na prizorišče kot borec za pravice izbrisanih, sedaj pa je zagovornik pravic azilantov. Doslej si je prislužil že veliko etiket: da je legalist, so trdili eni, celo “Don Kihot” poštenja, kot naj bi ga bil že v osemdesetih letih označil Jaša Zlobec. Ta teden je Krivic praznoval enega od svojih uspehov, ko je država po dolgih letih končno uresničila odločbo ustavnega sodišča o izbrisanih.

 • Borut Mekina

  11. 3. 2010  |  Mladina 10

  Srečko, ti si naš najboljši prijatelj!

  Tokrat so ga ujeli. Poslanec SNS Srečko Prijatelj, sramota slovenskega parlamentarizma, odhaja s politične scene. (na fotografiji ob aretaciji)

  Začelo se je sredi januarja. Tedaj se je na koprsko policijo obrnil primorski podjetnik Marjan Mikuž, ki naj bi mu bilo vsega dovolj. Izsiljevanj, groženj z razkritji in ovadbami. Grozil naj bi mu bil poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki je očitno menil, da mu Mikuž še nekaj dolguje. Zato je policija začela prisluškovati. In medtem ko so obema prisluškovali, sta v zgodbo padla še Zmago Jelinčič in kmetijski minister...

 • Borut Mekina

  4. 3. 2010  |  Mladina 9

  Filozof dr. Boris Vezjak: "Paranoja je zmagala, razum je izgubil"

  /media/www/slike.old/mladina/temaboris_vezjak_b520090713_1009.jpg

  > Nima. Vaše vprašanje izžareva neko zadržanost do vprašanja politične paranoje. Sam pa mislim, da ji v njeni resnosti sploh nismo kos. Poleg tega jo moramo nujno ločiti od konspiracizma. Prva je patološka in nevarna, je tudi širši pojem, teorije zarot pa so lahko socialno sprejemljive in nedolžne.

 • Borut Mekina

  4. 3. 2010  |  Mladina 9

  Demoni

  Desnica, ki predsednika republike ob vstopu v parlament tudi pozdravila ni, opozarja na krizo vrednot. (Janša nadzoruje predsednika)

  Pred približno 15 leti, ko se je v Sloveniji zgodila afera Depala vas, je Janez Janša napisal knjigo Okopi. Sklenil jo je z zanimivo prispodobo, ki je postala moto njegovega kasnejšega delovanja. Opisal je svoj obisk pri znancih v Trenti. Sprva je razmišljal o »bipolarnosti v slovenskem političnem prostoru«, torej o blokovstvu in o tem, kako ga preseči, nato pa sta se s prijateljem odpravila plezat v...

 • Borut Mekina

  4. 3. 2010  |  Mladina 9

  Najprej diskvalifikacija, potem likvidacija

  Prvi na spisku.

  »Opozicija,« piše Janša v svojem zadnjem blogu na spletni strani SDS, »je v tej shemi ponovno uvrščena na raven razrednega sovražnika. Proti temu pa so dovoljena vsa sredstva. Najprej diskvalifikacija, nato pa likvidacija, če je treba, tudi fizična. Včasih so oblastniki svoje dosegli že z dovolj grobim oblatenjem disidentov, za ostalo so poskrbeli naščuvani posamezniki ali skupine.

 • Borut Mekina

  25. 2. 2010  |  Mladina 8

  Ni razlogov za dodatno zaposlovanje vojakov

  /media/www/slike.old/mladina/tema_int_irma_pavlini_krebs_b5.jpg

  > Že ko smo na vladi oblikovali skupni kadrovski načrt - spomnite se posnetka, ki je bil objavljen -, smo hoteli ustaviti rast zaposlovanja. Ministrstvo za obrambo je v svojem uniformiranem delu po programu predvidevalo celo dodatnih 900 zaposlitev glede na stanje zaposlenih v začetku leta 2009. Njihov argument je bil, da se v času visoke gospodarske rasti v zadnjih štirih letih vojaki, pa tudi policisti...

 • Borut Mekina

  25. 2. 2010  |  Mladina 8

  Salonski bojevniki

  Obrambna ministrica Ljubica Jelušič s prejšnjim (Gutman) in sedanjim (Štajner) načelnikom generalštaba Slovenske vojske

  Urnik povprečnega vojaka Slovenske vojske je seveda naporen in poln gibanja. Večinoma se ob tem omenjajo znoj, kri in solze. Zjutraj so vojaki pokonci že ob šestih, sledi telovadba, jutranji postroj, dvig zastave, zajtrk. V vmesnem času je na voljo še nekaj minut, da se vojaki uredijo in pospravijo posteljo, nato pogosto sledi odhod na teren. Vaje na terenu naj bi bile zares naporne.

 • Borut Mekina

  18. 2. 2010  |  Mladina 7

  Pljunek v lastno skledo

  Proces proti bullmastifom se je začel pod ministrovanjem Iztoka Jarca, ki je bil prvi in zaenkrat edini, ki je poskušal odkrito vplivati na stroko in na neodvisnost veterinarskega inšpektorja. Na sliki minister Milan Pogačnik prevzema posle od Iztoka Jarca.

  Primer Baričevič je spis, dolg približno pet fasciklov. Je trenutno najobsežnejši na ljubljanski veterinarski upravi in verjetno tudi eden najzanimivejših, kar pomnijo celo inšpektorji z najdaljšim stažem. Začel se je s sklepom ljubljanskega okrajnega sodišča; to je odločilo, da se nevarni psi, ki so pred tem napadli in hudo poškodovali mimoidočega Stanislava Megliča, ne smejo vrniti lastniku, ampak mora o njihovi...

 • Borut Mekina

  18. 2. 2010  |  Mladina 7  |  Politika

  Kristusovi bojevniki

  Domobranska prisega zvestobe nemški vojski na štadionu za Bežigradom v Ljubljani leta 1945

  Študijski center za narodno spravo, ki ima med slovenskimi raziskovalnimi ustanovami privilegirano mesto - preučeval naj bi predvsem povojno nasilje, ustanovila pa ga je bivša vlada - je nedavno, ob 50. obletnici smrti škofa Gregorija Rožmana, organiziral okroglo mizo na temo Rožmanovega delovanja med drugo svetovno vojno. Čeprav je okroglo mizo pripravil javni zavod v 100-odstotni lasti Republike Slovenije, je...

 • Borut Mekina

  4. 2. 2010  |  Mladina 5  |  Politika

  Ne črka »J«, ampak kar »PM Janza«

  Eno izmed največjih vprašanj pri aferi Patria je, zakaj je bilo treba za sklenitev posla izbrati drage posrednike, denimo podjetje Rotis Ivana Črnkoviča, ko pa je jasno, da Rotis nima proizvodnih zmogljivosti. Zakaj finska Patria pogodbe o nabavi osemkolesnikov ni podpisala kar neposredno s slovenskim obrambnim ministrstvom, kot je to storila npr.

 • Borut Mekina

  4. 2. 2010  |  Mladina 5  |  Politika

  Akademiki pokleknili pred politiko

  Rdeči karton za ministra Križaniča

  Situacija je absurdna. Na eni strani imamo univerzo, ki zatrjuje, da minister France Križanič s tem, ko je poklical dekana ekonomske univerze Dušana Mramorja in mu predlagal umik profesorja Jožeta P. Damijana iz komisije za zagovor doktorske disertacije Katje Božič, direktorice direktorata za finančni sistem ministrstva, ni posegel v njeno avtonomnost.

 • Borut Mekina

  4. 2. 2010  |  Mladina 5  |  Politika

  Poduk iz Finske

  /media/www/slike.old/mladina/intrantama_kari_20100201_6664b5.jpg

  Kari Rantama je drugi najpomembnejši policist na Finskem, strokovnjak za gospodarski kriminal, ki je za povrh vsega vpleten v primer Patria. Kot opisuje v intervjuju je pomagal pri težki vzpostaviti stikov med preiskovalnimi organi v obeh državah. Kasneje, ko se je zaupanje vzpostavilo, pa je pomagal slovenski policiji z nasveti pri vzpostavitvi nedavno odprtega Nacionalnega preiskovalnega urada, na katerega otvoritev je tudi prišel v Ljubljano.

 • Borut Mekina

  21. 1. 2010  |  Mladina 3  |  Politika

  Christian Wehrschutz, dopisnik avstrijske ORF z Balkana

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikachristian_wehrschutz_bk.jpg

  Dejansko sem eden izmed redkih Avstrijcev, ki se intenzivno ukvarjajo s Slovenijo. To je dobro za Slovenijo, ne glede na to, od kod novinar prihaja in kaj počne. In drugič, Slovenija se seveda ne vidi kot balkanska država in je zato tudi izstopila iz zgodovine nekdanje Jugoslavije. Vendar pa je treba hkrati reči, da je Balkan zanjo zelo pomemben. Zato poskuša vedno igrati tudi v tej vlogi.

 • Borut Mekina

  14. 1. 2010  |  Mladina 2

  Zaostali duh tehnične zavesti

  Prva zelena stranka, tako imenovana Stranka vrednot, je bila sicer ustanovljena v Avstraliji že leta 1972, leto pozneje ji je sledila angleška Ekološka stranka, toda zgodovina zelenih strank se dejansko začne v Nemčiji, kjer so bili Die Grünen leta 1980 prvič izvoljeni v parlament. Marieluise Beck, ena izmed ustanoviteljic nemških Zelenih, pravi, da je bil njihov prodor v institucionalno politiko tudi...

 • Borut Mekina

  14. 1. 2010  |  Mladina 2  |  Politika

  Cenzurirani internet

  /media/www/slike.old/mladina/il_cenzura.jpg

  Informacijska avtocesta, s katero je Slovenija povezana s svetom, bo kmalu deležna prave, državne cenzure. Parlament je pred kratkim potrdil spremembo zakona o igrah na srečo - zaradi veta državnega sveta bodo poslanci sicer morali o zakonu glasovati še enkrat -, s katero bo dostop do nekaterih spletnih strani blokiran. Natančneje, gre za dostop do spletnih stavnic, ki nimajo koncesije za poslovanje v Sloveniji,...

 • Borut Mekina

  7. 1. 2010  |  Mladina 1

  Matjaž Hanžek, strateg

  /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_hanzekbk.jpg

  Pod vodstvom Matjaža Hanžka je skupina, v kateri sodelujejo še Marta Gregorčič, Lučka Kajfež - Bogataj, Lev Kreft, Ana Murn, Dušan Plut, Tine Stanovnik, Jožef Školč in Jože Trontelj, konec decembra predstavila svoj programsko-strateški tekst z naslovom »Kam po krizi«, v katerem so poskušali začrtati drugačno strategijo razvoja Slovenije. Če smo zahtevali novo vizijo, tretjo pot, nov družbeni konsenz, kakorkoli že imenujemo vizijo, ki jo levica išče zadnjih 20 let, smo jo sedaj dobili. Ideja je dejansko avantgardistična, čeprav bi se verjetno z njo strinjale tudi konservativne sile v Vatikanu. Njihov slogan je: Opustimo BDP. Kako verjeten je scenarij, da to idejo posvoji tudi uradna politika?

 • Borut Mekina

  22. 12. 2009  |  Mladina 51  |  Družba

  Dr. Robert Kroflič, teoretik vzgoje

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikarobi_krofli_bkimg_7843.jpg

  Profesor dr. Robert Kroflič, predsednik slovenskega pedagoškega društva, je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani zaposlen na Katedri za pedagogiko in andragogiko, kjer se ukvarja z najosnovnejšimi vprašanji vzgoje: z avtoriteto, s cilji vzgoje in izobraževanja, z značilnostmi učenja, s kurikularno teorijo ... Vzgoja je sicer večno vprašanje, še posebej zanimivo pa je sedaj, ko v Sloveniji nastaja t. i. Lukšičeva Bela knjiga oziroma že četrti “ideološki” poskus reforme vzgoje in izobraževanja, ki očitno trpi zaradi krize smisla in avtoritete. Ravno to pa je Krofličevo “domače” področje. Ali naj otroke spet primemo malce trše?

 • Borut Mekina

  17. 12. 2009  |  Mladina 50

  Zdravstvo na intenzivni negi

  Borut Miklavčič, minister za zdravje na Kliniki za nuklearno medicino

  Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je nedavno v sporočilu za javnost zapisal, da zahaja zdravstvena blagajna v »resne likvidnostne težave«. Finančno zdravje slovenskega zdravstva se ne slabša zgolj zaradi krize, torej manjših vplačil v blagajno zaradi naraščanja števila brezposelnih, ampak predvsem zaradi plačne reforme Gregorja Viranta.

 • Borut Mekina

  10. 12. 2009  |  Mladina 49

  Prvo leto kadrovanja

  Zaradi obljube, da ne bo politično kadroval, Borut Pahor zadnje čase rad podrejenim pogleda skozi prste. Četudi ti hodijo po robu zakonitosti.

  Kaj se dogaja? In kaj naj si mislimo? Tako se je leta 2006 spraševal dr. Tomaž Mastnak v svojem zadnjem, slavnem eseju, ki ga je objavil v Sobotni prilogi Dela. Pisal je o drugi etapi tako imenovanih kadrovskih čistk, ali po njegovem, »o pohodu ljudi skozi institucije«. V prvem letu vlade Janeza Janše je koalicija zamenjala večino funkcionarjev.