• Zakaj Anže Logar predlaga predčasne volitve

    Seveda ga vsakič vprašajo, če bo ustanovil stranko. In potem novinarjem zadovoljno zaprede, da ne, da je sploh ne bo. Ali pa, da bo morda nastala izjemoma. Poslanec in predsednik sveta stranke SDS Anže Logar se trenutno še najprej trudi uprizarjati velika pričakovanja glede njegovega še večjega političnega projekta, Platforme sodelovanja, natančno na način, da ne bi imeli pričakovanj. Psihološki paradoksi včasih delujejo na tak način: bolj kot nas miri, da ne bi imeli pričakovanj, večja imamo.

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / KDO JE NASILEN?

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. oktobra, dalje, preverite, zakaj se sprašujemo, kdo je nasilen. Je v imenu pravice do svobode govora psihično in verbalno nasilje nad drugimi res upravičeno? Avtor fotografije na naslovnici je Željko Stevanić, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinovič. 

  • Uredništvo

    11. 10. 2023  |  Politika

    »Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi spet zmagalo Gibanje Svoboda«

    "Padec podpore Gibanju Svoboda je tokrat večji od padca ocene dela vlade kot celote. Očitno je, da dogodki z odstopi dela ministrske ekipe, ki prihaja iz te stranke, negativno vplivajo na njeno podporo. Ker na političnem prizorišču ni prave alternative za levosredinske volivce, ni nepričakovano, da se je s padcem podpore Gibanju Svoboda povečal delež neopredeljenih. Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, si upam trditi, da bi spet zmagalo Gibanje Svoboda."

  • STA

    11. 10. 2023  |  Politika

    Slovenija povečuje število vojakov na Kosovu

    Slovenija po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca povečuje število vojakov v okviru Natove operacije na Kosovu Kfor. Tam je trenutno okoli 90 pripadnikov Slovenske vojske, njihovo število pa nameravajo povečati na najmanj sto.

  • Uredništvo

    10. 10. 2023  |  Politika

    Kaj je storila vlada v prvem letu svojega mandata?

    "Vladajoča koalicija si vse od začetka mandata obotavlja priznati prave vzroke zdravstvene krize, pozna pa njene najhujše pojavne oblike – če ne zaradi lastnih izkušenj, pa vsaj zaradi nenehnega opozarjanja civilne družbe. Kaj je storila v prvem letu svojega mandata? Ukinila je dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar je dobro, a ga je nadomestila s še bolj krivičnim obveznim prispevkom: namesto da bi najpremožnejši plačevali nekajkrat več, plačujejo polovico manj kot doslej. Pompozno je najavila zakona o digitalizaciji zdravstva in o preoblikovanju ZZZS, brez katerih naj reforma sploh ne bi bila mogoča, a se jima je že po pol leta odpovedala. Dobili smo tudi interventni zakon, ki se je izkazal kot darilo javnega denarja zasebnikom, sicer pa popoln fiasko. Ni pa vlada doslej kazala volje, da bi s sistemskimi ukrepi zaščitila glavna stebra javnega zdravstvenega sistema: financiranje in izvajanje. Kot kaže, se je temu sedaj izrecno odpovedala, saj je predsednik vlade tudi v vlogi zdravstvenega ministra napovedal, da se bo reforme loteval z majhnimi ukrepi od dneva do dneva."

  • STA

    10. 10. 2023  |  Politika

    ZDA / Robert F. Kennedy mlajši na predsedniških volitvah kot neodvisen kandidat

    Nečak nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja Robert F. Kennedy mlajši se je odločil, da bo zapustil demokratsko stranko in se na predsedniške volitve prihodnje leto podal kot neodvisen kandidat. To bolj kot demokrate skrbi republikance, saj analitiki obeh strank menijo, da lahko več glasov odvzame Donaldu Trumpu.

  • STA

    9. 10. 2023  |  Politika

    Anketa / Padec podpore Golobovi vladi in Gibanju Svoboda

    V oktobrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Delo opravila Mediana, je znatno padla podpora vladi in Gibanju Svoboda. Delo vlade je namreč pozitivno ocenilo 22 odstotkov vprašanih, negativno pa 42,1 odstotka. Med strankami je s 23-odstotno podporo na prvem mestu SDS, drugouvrščeno Svobodo pa bi izbralo 18,8 odstotka anketirancev.

  • Uredništvo

    9. 10. 2023  |  Politika

    »Veleposlanik se ne rodi, do tega vodi dolga pot«

    "Uspešna zunanja politika je kot krvni obtok, vsi pri njej sodelujejo: politični vrh, ministrstva, državljani, organizacije, interesne skupnosti. Zelo pomembna sta koordinacija in sodelovanje. Pri profesionalni diplomaciji obstaja hierarhija, osebna in profesionalna rast potekata prek stopnic. Veleposlanik se ne rodi, do tega najvišjega diplomatskega naziva in odgovornosti vodi dolga pot. Diplomat nabira znanje in izkušnje v različnih službah v ministrstvu in v tujini. Na ta način tudi napreduje v nazivu, zaseda nižje in kasneje višje, odgovornejše, vodstvene pozicije. To je pomembno, ker pri vodenju začutiš težo odgovornosti in si potem kot veleposlanik na terenu opremljen s temi znanji in izkušnjami."

  • Tomaž Lavrič

    9. 10. 2023  |  Politika

    »Zadnjih 20 let je vse zgrajeno okrog avta«

  • Uredništvo

    9. 10. 2023  |  Politika

    Janković / »Rekel sem mu: Janez, samo eden lahko komandira, in to si ti«

    "Župan glavnega mesta in vlada morata sodelovati, ne gre drugače. Janša je že v času svoje prve vlade za pogovore z MOL določil Gregorja Viranta in smo se z njim zmenili o nalogah, ki jih bomo skupaj izvajali. Med njegovo zadnjo vlado pa sem ga, ko se je pojavila epidemija covida-19, nekega večera poklical. Rekel sem mu: Janez, samo eden lahko komandira, in to si ti, sem pa trdno prepričan, da je to, kar je dobro za Ljubljano, dobro za vso Slovenijo. V času epidemije sva bila v stalnem stiku, tudi on me je poklical, ker ga je zanimalo, kako deluje ta ali oni ukrep. Njegova največja napaka je bila, da je za govornika vlade o epidemiji postavil Jelka Kacina, ki je s svojimi cinizmi ustrahoval ljudi. Nekdanji minister v Janševi vladi Boštjan Koritnik je danes pri nas podžupan, Janez Poklukar je bil dober minister, Zdravko Počivalšek je bil odličen gospodarstvenik in minister, a slab politik, tudi Andrej Vizjak in Jernej Vrtovec sta bila dobra ministra. To sem tudi večkrat javno povedal."

  • Ministrica se je razglasila za žrtev medijev, kot to radi počnejo v SDS

    Ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik se ni uspelo obdržati po izbruhu dveh afer, s katerima se je morala ukvarjati zadnja dva tedna – končno je le spisala odstopno izjavo. Videli smo, da še ni bila pripravljena na ta korak in tudi predsednik vlade je v njen bran neprepričljivo ponavljal zimzelene floskule o zaupanju. Agonija njenega nepotrebnega vztrajanja na položaju se je poglabljala iz dneva v dan in očitno so se piarovci v vladi zmotili, ko so računali, da bo spomin zlate ribice pri ljudeh naredil svoje, novinarji pa bodo omagali, kar se k sreči in kar malce nepričakovano tokrat ni zgodilo.

  • STA

    8. 10. 2023  |  Politika

    Tanja Fajon / »Solidarnost z Izraelom je neomajna«

    Solidarnost z Izraelom je neomajna, je ob napadu, ki ga je na to državo izvedlo skrajno palestinsko gibanje Hamas, poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je zapisala na družbenem omrežju X, se ima Izrael "pravico braniti v skladu z mednarodnim pravom". Dodala je, da si EU s partnerji prizadeva za zaustavitev sovražnosti in pogajanja.

  • Uredništvo

    7. 10. 2023  |  Politika

    »Robert Golob lovi še zadnji vlak, da ne bi s politične scene odšel kot popoln poraženec«

    "Predsednik vlade Robert Golob z manjšo rekonstrukcijo vlade lovi še zadnji vlak, da ne bi s politične scene odšel kot popoln poraženec. Smelo napovedovane reforme, ki da jih bodo izpeljali, samo na oblast morajo priti, niso prišle še niti na mizo, kaj šele da bi jih začeli uveljavljati. Časa za to, da bi vlada ukrenila kaj res učinkovitega, ni več veliko, po skoraj letu in pol ne more pokazati nič zares otipljivega, pa naj se to še tako trudijo prikazati s političnim marketingom. Zaradi vsega tega ideja o dveh mandatih, o katerih smo spomladi 2022 veliko slišali, danes zveni kot pretiran optimizem brez resnega stika z realnostjo. Če bo šlo tako naprej, bomo že na ta mandat vlade Roberta Goloba lahko gledali zgolj kot na štiriletno javno delo v korist volilnega štaba Janeza Janše."

  • Uredništvo

    6. 10. 2023  |  Politika

    Odstopila ministrica Sanja Ajanović Hovnik 

    Sanja Ajanović Hovnik je odstopila z mesta ministrice za ministrice za javno upravo. Odstopno izjavo naj napisala že v četrtek zvečer, po pogovoru s premierjem Robertom Golobom pa je nato danes tudi dejansko odstopila. Dejala je, da ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

  • Med Saro Štiglic in Natašo Pirc Musar ni zmagovalke

    Kritična in širša javnost je trenutno popolnoma razdvojena, kakor da bi doživela čustveno »bipolarno« motnjo: naj sledi in podpre Saro Štiglic, mlado zagovornico pravic žensk, ki je s svojimi somišljenicami intervenirala v sicer dovolj miroljuben protest vedno močnejše organiziranih pro-life aktivistk, ki se borijo za ukinitev splava, ali pa morda prisluhne argumentom predsednice republike, ki se je omenjeni zaradi menda preveč nasilne intervencije zahvalila za sodelovanje kot članici njenega mladinskega posvetovalnega odbora?

  • Peter Petrovčič

    6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Politika

    Vožnja pod vplivom alkohola in odstop

    Generalnega državnega tožilca Draga Šketo, ki je bil v ponovni šestletni mandat imenovan letos spomladi, so v soboto ponoči v domačem Mariboru ustavili policisti in ugotovili, da vozi pod vplivom alkohola. Šketa je potem v ponedeljek prišel v Ljubljano v službo le še zato, da je javnost obvestil, da je odstopil s položaja, in za svojo odločitev požel precejšnje odobravanje.

  • Luka Volk

    6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Politika

    Rezi v socialo

    Ministrstva so bila v iskanju sredstev za odpravo škode po poplavah primorana popraskati po proračunu. Za največjega poraženca je obveljalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki glede na kumulativne spremembe v prihodnjih dveh letih izgublja skoraj sto milijonov evrov. Največ med vsemi ministrstvi. Pri tem je resda treba omeniti, da to ministrstvo razpolaga z enim od največjih proračunov. Pokojnine bodo prihodnje leto kljub temu v celoti usklajene, že januarja bodo predvidoma 8,2 odstotka višje. Ne pa tudi socialni transferji, za katere prihodnje leto ni pričakovati letnega usklajevanja.

  • Jure Trampuš

    6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Politika

    Verske skupnosti proti vladni koaliciji, ker jim je zmanjšala finančno pomoč

    Ko je parlament spremenil zakon o verski svobodi, ko je verskim uslužbencem zmanjšal financiranje v obliki pomoči za socialne prispevke, so verske skupnosti planile v zrak. Logično, država jim je vzela del denarja, ki jim ga je namenila prejšnja vlada. Različne verske skupnosti so potem v skupni, ekumenski izjavi poudarile, »da nikakor ne gre za denar, državno pomoč ali subvencije«, pač pa jih je bolj zmotila zakonska sprememba, s katero so jim odvzeli status »splošne koristne organizacije«. Verske skupnosti v izjavi še opozarjajo, da je v zakonu nekaj nedoslednosti, predvsem glede vprašanja financiranja verskih delavcev, ki niso državljani Slovenije, in da bi se lahko vse te stvari rešile bolje, »če bi bilo več dialoga in iskanja skupnih rešitev«.

  • Borut Mekina

    6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Politika

    Kdo je nova ministrica za zdravje? / Ne prihaja s figo v žepu 

    V skrajnem roku dveh mesecev si je po odstopu ministra za zdravje predsednik vlade izbral novo zdravstveno ministrico. To bo postala sedanja državna sekretarka Valentina Prevolnik Rupel (1971).

  • Monika Weiss

    6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Politika

    Neubranljiva

    Nevladne organizacije, zlasti tiste, ki se ukvarjajo z zaščito manjšin in pravicami državljanov, so bile v času vlade Janeza Janše ves čas na udaru. Začelo se je s frontalnim napadom na okoljevarstvene organizacije, ki so opozarjale na moč energetskih lobijev na področju izkoriščanja voda in spoštovanja okoljskih standardov – okoljski minister Andrej Vizjak je z zakonsko spremembo poskušal izničiti njihovo moč. A nadaljevanje je bilo še hujše: minister za kulturo Vasko Simoniti je organizacijam s področja kulture in človekovih pravic odvzel financiranje, nasilno jih je poskušal izseliti iz najemniških prostorov, premier Janez Janša pa ni izpustil priložnosti, da ne bi grobo obračunal s predstavniki civilne družbe. Najpogosteje je bila napadena Nika Kovač, ki vodi Inštitut 8. marec, ta je izpeljal več državljanskih kampanj, tudi referendum proti Vizjakovemu zakonu o vodah. Nevladne in kulturne organizacije so bile vsak dan pod izjemnim pritiskom avtoritarne vlade.

  • Peter Petrovčič

    6. 10. 2023  |  Mladina 40  |  Politika

    V posmeh uporu

    »Plin uporabljajte, plon, še enkrat, plin!« »Razganjat množico, takoj še naprej razganjat množico!« »Dej, nej mečejo plinska sredstva!« »Razženite z uporabo palic in vseh dovoljenih prisilnih sredstev!« »Delamo, zdaj jih not vozmo kr enga za drugim. To, kar ostane, bomo vse odpelal, ni popisovanja.« Takšni so bili ukazi, izrečeni prek policijskih radijskih zvez, v času množičnejših protivladnih protestov poleti in jeseni 2021. To so bili časi, ko je policija na enem samem javnem shodu pred točno dvema letoma med protestnike izstrelila 300 plinskih nabojev, odvrgla 117 plinskih ročnih bomb in izstrelila celo 17 gumijastih nabojev.

  • Uredništvo

    6. 10. 2023  |  Politika

    »Prosti pretok ljudi je v primežu nacionalnih egoizmov vedno manj pravica« 

    "Volja po novih zidovih se hitro širi. Večji nadzor na notranjih mejah je te dni napovedal cel kup držav. Res je, da je število migrantov v porastu, res pa je tudi, da so številke obvladljive in niso primerljive s tistim, kar se je dogajalo v času sirske begunske krize. Bolj kot resen problem so migracije poligon, na katerem že dalj časa prosperirajo ksenofobi in populisti. Vse to je mogoče, ker v Evropi nimamo jasnih skupnih mehanizmov, ki bi begunce ščitili in omogočali legalen prihod ekonomskim migrantov, ki jih potrebujemo. Prav zato vsak ravna po svoje, v skupnem kaosu. Tako se eden od temeljnih postulatov združene Evrope počasi, a vztrajno maje. Prosti pretok ljudi je v primežu nacionalnih egoizmov vedno manj pravica in vedno bolj koncesija, ki jo lahko države samovoljno suspendirajo. Na zahodu se ne bo zgodilo nič posebnega. Na nemško-francoski meji bi si težko predstavljali ponovno vzpostavitev policijskih kontrol, prav tako na francosko-belgijski ali pa med državami Beneluksa. Zato pa jih bomo imeli mi na vzhodu. Paradoks je v tem, da bomo na naši strani zidu še zmeraj vsi beli, medtem ko se na drugi strani multietnična raznolikost že desetletja opazi na vsakem vogalu."

  • Uredništvo

    5. 10. 2023  |  Politika

    Premier podprl Saro Štiglic / »Mladi imajo svoje načine izražanja stališč in prav je, da jih pri tem podpremo«

    "Postaviti se za temeljne svoboščine, kot je odločanje o rojstvih svojih otrok, je dejanje poguma in odraz razumevanja demokratičnih vrednot v naši družbi. Mladi imajo svoje načine izražanja stališč in prav je, da jih pri tem podpremo."

  • STA

    5. 10. 2023  |  Politika

    Golob / »Kdorkoli bo izvajal zdravstveno reformo ima mojo polno politično podporo«

    Ob napovedanih menjavah v vladi premier Robert Golob pritrjuje, da sta ministrica Irena Šinko in minister Uroš Brežan izgubila njegovo zaupanje. "Ko se nek proces znajde v slepi ulici, je treba skrbnika procesa zamenjati," je svojo odločitev podkrepil v pogovoru za STA. Zato pa ima bodoča ministrica za zdravje njegovo močno podporo.

  • STA

    4. 10. 2023  |  Politika

    Golob poslal predlog za razrešitev ministrice Šinko in odstopno izjavo ministra Brežana

    Premier Robert Golob je v Državni zbor (DZ) poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega pa predvidoma Marjan Šarec, je Golob dejal v pogovoru za STA.

  • Uredništvo

    4. 10. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / NEUBRANLJIVA

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 6. oktobra, dalje, preverite, zakaj ministrico Sanjo Ajanović Hovnik sprašujemo, kam je šel denar. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

  • Uredništvo

    4. 10. 2023  |  Politika

    Nika Kovač / »Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu«

    "Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je ustavno zagotovljena svoboščina. Je možnost, da se vsak svobodno odloči o rojstvu otrok. Ni zapoved. Ni navodilo o ravnanju posameznice. Je možnost svobodne odločitve. Pomembno je, da na to odločitev nihče ne vpliva. Pomembno je, da so informacije o splavu dostopne in transparentne. Pomembno je, da na osebe ob sprejemanju te odločitve nihče ne izvaja pritiska. Neokonzervativna gibanja to redno počnejo. Z molitvami pred bolnišnico. Z oglasi."

  • Uredništvo

    4. 10. 2023  |  Politika

    »Če se Golob ne bo odrekel ministrici, potem moralno-etični standardi te vlade ne bodo visoki«

    "O Sanji Ajanović Hovnik smo v zadnjih dneh slišali marsikaj. Nekateri jo hvalijo, da je inteligentna, sposobna in delavna, na drugi strani pa je mogoče slišati, da zna biti tudi osorna in arogantna. In prav oblastna aroganca je nekaj, kar so najvplivnejši politični novinci iz vrst Golobove stranke očitno zelo hitro prevzeli od svojih predhodnikov na oblasti. Če bi bila ministrica zmožna sama pri sebi opraviti razmislek o svoji politični odgovornosti, bi že zdavnaj nepreklicno odstopila. Zanašanje na to, da bo politično preživela, če v tem tednu ne bo novih medijskih razkritij, je zmotno. Naključij in dvomov je enostavno preveč, s tako prtljago si ne bi smela več povrniti zaupanja javnosti, kar bo zagotovo vplivalo na njen položaj v pogajanjih s sindikati. Na roko ji ne gre niti odstop generalnega državnega tožilca Draga Škete, ki se je s položaja poslovil zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Koga in kaj torej čaka Sanja Ajanović Hovnik? Če se premier Golob ne bo odrekel ministrici, potem moralno-etični standardi v mandatu sedanje vlade ne bodo visoki. S tem bo poslal jasno sporočilo državljanom, da je politični razred nedotakljiv."

  • STA

    4. 10. 2023  |  Politika

    Vlada / »Škoda poplav ocenjena na 9,9 milijarde evrov«

    Skupna ocena neposredne škode naravne nesreče, ki je avgusta prizadela Slovenijo, in njenih posledic za prebivalstvo, gospodarstvo in okolje po oceni vlade znaša približno 9,9 milijarde evrov. Ujma je prizadela 183 občin, obseg prizadetega območja je ocenjen na 17.203 kvadratnih kilometrov površine, je povedal minister Aleksander Jevšek.

  • STA

    4. 10. 2023  |  Politika

    Ministrica ne namerava podpisati odstopne izjave / Želi, da jo razreši parlament

    Seja vlade danes mineva tudi v znamenju napovedanih menjav na čelu okoljskega in kmetijskega resorja. Kmetijska ministrica Irena Šinko, ki naj bi ob okoljskem ministru Urošu Brežanu zapuščala vlado, pravi, da s tem nima težav. Odstopne izjave pa ne namerava podpisati, saj je po njenem mnenju prav, da jo razreši parlament.