• Borut Mekina

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Balkanski Watergate

  Ko smo v Mladini pred leti začeli raziskovati madžarsko financiranje medijev SDS, torej omrežje Nova24, se je v ozadju izrisala slika širšega, geopolitičnega spopada, ki je v vzhodni in srednji Evropi izbruhnil po finančni krizi. V številnih vzhodnoevropskih državah so se tudi s podporo Rusije in po vzoru Putina razpasla zavezništva lokalnih samodržcev ali populistov, ki so svojo oblast začeli utrjevati s propagando. Nadzor nad mediji in zatiranje neodvisnih novinarjev, napadi na nevladne organizacije so bili ključni vzvodi njihove moči, tako rekoč novi recept za uspeh. Ta bitka, ki jo vsakodnevno spremljamo v Sloveniji v obliki razplamtevanja sovražnega govora in maltretiranja RTV, je bila v nekaterih drugih državah veliko brutalnejša. Makedonija je bila tak primer. Kot država se je namreč pred leti znašla pred odločitvijo, ali se bo približala Natu in EU ali pa se bo tesneje povezala z Vučićevo Srbijo in Putinom. Pri križanju regionalnih interesov smo lahko v Makedoniji videli vse: tovarne ali celo naselja trolov, ki so producirali lažne novice, priča smo bili množičnemu prisluškovanju 20.000 Makedoncem in celo insceniranim izbruhom nasilja.

 • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

  19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

  Milan Kučan / »Narod, ki odstranjuje spomenike, te pričevalce svoje preteklosti, ni samozavesten narod«

  Milan Kučan je 5. maja na Vrhniki v govoru ob obletnici osvoboditve navrgel tudi idejo, da bi bilo prav, da država postavi spomenik osamosvojitvi. Najbolje na Trgu republike, kjer je leta 1991 potekala osamosvojitvena slovesnost in kjer je bila prvič dvignjena slovenska zastava. Kučanov predlog je naletel na politično nerazumevanje, ena stran je govorila o tem – Kučan je namreč v govoru omenil tudi Spomenik revolucije, ki je simbol nekega drugega časa –, da želi nekdanji predsednik izbrisati preteklost, na drugi strani pa so se trkali po prsih in izjavljali, da so oni že zdavnaj razmišljali o tovrstnem spomeniku. A idejo Milana Kučana je treba razumeti s političnega vidika, osamosvojitelji, kot si pravijo, si že desetletja prisvajajo zasluge za nastanek samostojne Slovenije, pa četudi je bila ta posledica dolgega zgodovinskega obdobja in množice dogodkov in ljudi, ki so nastopali v njem. Slovenije nista v desetih dneh osamosvojila Janez Janša in Igor Bavčar skupaj z nekaj prijatelji iz koalicije Demos, Slovenijo so osamosvojili njeni državljani in državljanke, ljudje, ne pa politiki, ki si še vedno prisvajajo, kot radi pravijo, »osamosvojitveni kapital«.

 • Borut Mekina

  19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

  Koritniki

  Minuli teden je izbruhnilo veliko ogorčenje med vladajočimi politiki. V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja družbe v lasti države, sta si oba glavna menedžerja, to sta Žiga Debeljak in Janez Tomšič, krepko zvišala prejemke. Novico so sprva objavili v Financah: predsednik uprave SDH Debeljak naj bi namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto za april prejel 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto kar 16.500 evrov. Sledile so izjave ogorčenja iz koalicijskih strank Svobode, SD in Levice. Prva nadzornica SDH Karmen Dietner – seveda sklep o zvišanju plač uprave sprejme nadzorni svet, ne uprava sama – je v prvem odzivu med razlogi za zvišanje plač upravi navedla domnevno povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke k SDH, pa tudi podatek, da se v primerjavi z družbami, nad katerimi bdijo v SDH, plače pri njih od leta 2013 niso usklajevale z inflacijo. To politikov seveda ni pomirilo.

 • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Luka Mesec / »Zavračam tezo, da si lahko progresiven, le če si glasen«

  Lani je stranka Levica prvič stopila v vlado, na koalicijskih usklajevanjih si je izpogajala tri ministrska mesta. Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gre za pomembno ministrstvo, ki pokriva vprašanja, povezana s temeljnimi premisami strankinega programa, torej vprašanja socialne pravičnosti. Leto dni po prevzemu oblasti Luka Mesec priznava, da so bili v vladi neizkušeni, da so spodbudili prevelika pričakovanja, a da se kljub temu v vladi on in celotna Levica počutita dobro. Vlado resno delo še čaka, na primer pri vprašanju, kako izboljšati slovenski davčni sistem, da bo davčno pravičnejši. Mesec trdi, pričakovano, da je vlada Roberta Goloba progresivna vlada in da ji progresivnost, naprednost, daje ravno stranka Levica. Levica bo imela 3. junija v Celju kongres, izvolili bodo nov svet stranke. Njegova sestava naj bi pokazala, kakšno podporo ima v stranki Luka Mesec. Zaradi sodelovanja z »liberalno« vlado je med nekaterimi člani stranke nekaj nezadovoljstva.

 • Peter Petrovčič

  26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

  Zakonito nečloveško ravnanje?

  Sedemnajstega oktobra 2017 je v Ljubljani potekala prava drama. Notranje ministrstvo pod vodstvom ministrice Vesne Györkös Žnidar je zapovedalo deportacijo sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, ta pa se je ob pomoči aktivistov Ambasade Rog in poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša skril v poslansko pisarno SD. Okoli poldneva tisti dan je potem v solzah stopil iz državnega zbora, potem ko je prejel zadovoljiva zagotovila večine poslanskih skupin, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in premiera Mira Cerarja, da bo izgon do nadaljnjega odložen. Šamijev boj z državo se tisti dan ni končal, ampak šele dobro začel in je trajal več kot štiri leta. Nazadnje mu je država podelila status begunca in lahko je sledila združitev družine, s katero zdaj živi v Ljubljani. Žena je vključena v postopke integracije, tri hčere se šolajo, sam pa predvsem trpi zaradi v zadnjih letih zelo poslabšanega zdravstvenega stanja. A zdi se, da se iz te zgodbe nismo naučili ničesar, da si tega niti ne želimo.

 • Monika Weiss

  1. 3. 2024  |  Mladina 9  |  Politika  Za naročnike

  Plačilna lista državnega sveta

  Državni svet je organ, iz katerega bi morali prihajati glasovi zagovornikov socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov, ki naj bi pri sprejemanju zakonodaje izboljšali ali celo nevtralizirali vpliv političnih strank v državnem zboru. A v praksi državni svet že leta velja za politično ugrabljeno institucijo, ki je bolj kot nevtralizator politike ozvočevalec politik političnih strank, trenutno tistih z desnice. Konec leta 2022 je vodenje državnega sveta od Alojza Kovšce (ta zdaj vodi Lovsko zvezo Slovenije) prevzel podjetnik Marko Lotrič. Kovšca je bil, kot se spomnimo, skupaj z Zdravkom Počivalškom soustanovitelj stranke Konkretno, ki je bila del Janševe vlade.

 • Luka Volk  |  foto: Luka Dakskobler

  1. 3. 2024  |  Mladina 9  |  Politika  Za naročnike

  Jeremy Corbyn / »Sem skrajnež, če si želim miru v svetu? Prav, pa naj bo tako.«

  Jeremy Corbyn je že 40 let poslanec britanskega parlamenta, zase pravi, da je socialist. Od leta 2015 do 2020, v zelo politično in družbeno razburkanem obdobju, ko se je Evropa spoprijemala z migrantsko krizo, ko je ameriški predsednik postal Donald Trump, ko se je po Zahodu divje razraščal populizem, tudi v Veliki Britaniji, ki je drvela proti brexitu, je bil vodja laburistov in britanske opozicije.

 • Tomaž Lavrič

  1. 3. 2024  |  Politika

  »Dinozavri so predniki kur, ptiči so kure, zmaji pa so potomci kur«

 • Jure Trampuš

  1. 3. 2024  |  Mladina 9  |  Politika  Za naročnike

  Prijatelja za vedno

  Na začetku se posvetimo Janševi napovedi, da bo preselil slovensko veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, ko bo spet – kot da je to že kar dejstvo – predsednik vlade. Janševa napoved se zdi zgolj provokacija, selitev veleposlaništva pa nepomembna, zgolj simbolna poteza, ki pa razkriva več. Razkriva, komu sledi Janša, razkriva njegov način razmišljanja.

 • Franco Juri

  1. 3. 2024  |  Politika

  Tito / »Boli mene patka«

 • Peter Petrovčič

  1. 3. 2024  |  Mladina 9  |  Politika  Za naročnike

  Končno poprava krivic izbrisanim?

  V ponedeljek, 26. februarja, je minilo 32 let od izbrisa – največje enkratne sistemske kršitve človekovih pravic v zgodovini Slovenije. Tega dne leta 1992 je slovenska poosamosvojitvena oblast iz registra stalnega prebivalstva izbrisala 25.671 ljudi, večinoma državljanov nekdanjih jugoslovanskih republik (in tudi nemalo slovenskih državljanov) in jim s tem odvzela pravico bivanja v državi, prav tako pa vse ekonomske, socialne in zdravstvene pravice. V Sloveniji še danes živijo izbrisani brez vseh pravic, več kot polovica izbrisanih pa je bila tako ali tako oblastno izvzeta iz poprave krivic. Na mizi je nov zakon, ki bi vse te krivice po več kot treh desetletjih vendarle odpravil.

 • Monika Weiss

  1. 3. 2024  |  Mladina 9  |  Politika  Za naročnike

  Po petih mesecih še nič

  Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je odstopila 6. oktobra lani. Po skoraj petih mesecih na ministrstvu napovedujejo le, da bodo rezultati notranje revizije, ki preiskuje sume nepravilnosti pri razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic, znani »predvidoma v prvi polovici leta« ter da napovedane zunanje revizije niso naročili, napotili so nas na protikorupcijsko komisijo (KPK) in policijo. Zaradi razveljavitve razpisa so vsi prijavitelji ostali brez denarja, nevladni sektor je bil tarča dodatnih napadov zlasti desnice, čeprav so se nepravilnosti zgodile na ministrstvu, ministrica pa je že vmes dobila službo na državnih Slovenskih železnicah; kot nepravnica v sistemu s skoraj 7000 zaposlenimi zdaj vodi sektor za pravne zadeve in kadre.

 • STA

  29. 2. 2024  |  Politika

  Protikorupcijska komisija oglobila nekdanjo ministrico za izobraževanje 

  Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala še en prekrškovni postopek, vezan na izplačilo denarnih nadomestil za neizkoriščen del dopusta ministrom prejšnje vlade. Za nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec je ugotovila kršitev določbe, ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, in ji izrekla globo. 

 • Uredništvo

  28. 2. 2024  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / PRIJATELJA ZA VEDNO

  V petek izide nova Mladina! V deveti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. marca, dalje, preberite, zakaj Janez Janša brezpogojno podpira politiko predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović.

 • Uredništvo

  28. 2. 2024  |  Politika

  »Mislim, da moram vztrajati. Sploh v tej situaciji ni čas, da zdaj izgubimo ministra.«

  "Vlada je imenovala pogajalsko skupino, ki se pogaja s Fidesovo pogajalsko skupino. Kar se tiče pa neformalnih pogovorov s Fidesom, pa se jih seveda tako jaz kot predsednik vlade, kar sva tudi že povedala, vključujeva. In mislim, da se moramo tudi na naši strani zelo potruditi, mogoče razmišljati tudi o kakšnih novih rešitvah. Na primer mediacija je ena taka stvar, ki bi morda premaknila stvari naprej."

 • Uredništvo

  28. 2. 2024  |  Politika

  »Slovenski diplomati svoj osebni in strankarski interes postavljajo nad državnega« 

  "Politika je v diplomacijo vdrla z instrumentom političnih, neprofesionalnih veleposlanikov. Teh je po zakonu o zunanjih zadevah lahko največ šest, a kvota večinoma ni zapolnjena. To pa zato, kar je še bolj skrb vzbujajoče, ker se številni karierni diplomati, ki se potegujejo za veleposlaniške položaje, vedejo politično in pri vsakokratni vladi s svojo lojalnostjo, ponekod pa naravnost z ovajanjem svojih kolegov poskrbijo za napredovanje mimo profesionalnih meril. V zadnjih mandatih se pojavlja vse očitnejši vzorec, da najtesnejši sodelavci zunanjega ministra kolektivno svoj visok politični položaj zamenjajo za veleposlaniškega."

 • STA

  28. 2. 2024  |  Politika

  »Janša škodi Sloveniji« / Ministrstvo ni bilo obveščeno o obisku predsednika SDS v Izraelu

  Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter veleposlaništvo v Tel Avivu nista bila obveščena o nedavnem obisku predsednika SDS Janeza Janše v Izraelu, je na seji odbora DZ za zunanjo politiko potrdila državna sekretarka Sanja Štiglic. Glede domnevnih napovedih Janše o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem je zatrdila, da vlada nima tega namena.

 • IK, STA

  28. 2. 2024  |  Politika

  Večina zavez vlade neizpolnjenih, število prelomljenih podvojeno

  Iniciativa Glas ljudstva je predstavila drugo poročilo o uresničevanju predvolilnih zavez aktualne vlade. Med 122 zavezami je po oceni Iniciative vlada izpolnila osem zavez, največ, to je 51, jih izvaja. Največ napredka v iniciativi vidijo na področjih demokracije, svoboščin in kulture, najmanj pa na področjih zdravstva, podnebja in stanovanj.

 • Tomaž Lavrič

  27. 2. 2024  |  Politika

  »Sem bik po horoskopu, in če biku pokažeš rdečo krpo, se zažene vanjo«

 • STA

  27. 2. 2024  |  Politika

  Ministrica za zdravje / »Ukrepi za zaščito javnega zdravstvenega sistema so nujni«

  Ukrepi za zaščito javnega zdravstvenega sistema, ki jih je pred uveljavitvijo umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo, sprejela vlada, so nujni. "Zato ker zagotavljajo dostopnosti pacientov do zdravstvenih storitev", je v današnji izjavi povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

 • STA

  27. 2. 2024  |  Politika

  Poslanci naj se postavijo na pravo stran zgodovine

  V okoljski organizaciji Greenpeace Slovenija poslance koalicijskih strank pozivajo, da se v primeru odločanja o spremembah zakona o varstvu okolja, ki prinašajo zaostritve zahtev glede izpustov iz naprav za sosežig, postavijo "na pravo stran zgodovine". "Zdaj ni čas, da se zamahne z roko in prepusti pritiskom, ki niso v prid zdravja ljudi," menijo.

 • Šport in politika / S protestiranjem proti genocidu ne more biti nič narobe

  Košarkarska tekma med Izraelom in Slovenijo v Kopru, druga domača tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, je v času obleganja Gaze odprla staro dilemo o odnosu med športom in politiko. Solidarnostni odbor za svobodno Palestino je ob tekmi napovedal mirne izraze solidarnosti s prebivalci Palestine. Začetna zahteva je bila sicer postavljena zelo visoko, ki bi pripeljal do odpovedi tekme, zato so še hitreje številni pohiteli z razlago, da morata politika in šport ostati narazen in strogo ločena, kar so še posebej zatrjevali športni navdušenci in uradne organizacije, recimo Košarkarska zveza Slovenije.

 • Uredništvo

  26. 2. 2024  |  Politika

  »Tokratna stavka je predvsem politični akt« 

  "Predsednica države ima prav v svojem javnem stališču, da pri Fidesovih stavkovnih zahtevah pogreša »zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem« in 'za druge zdravstvene delavce'. Tu lahko na račun Fidesa dodamo vsaj še tri očitke: prvič, za svoje 'legitimne stavkovne pravice', torej višje plače – to je edino, kar jim je od zahtev še ostalo – se nikoli, ampak res nikoli ne bori, ko je na oblasti vlada Janeza Janše, kar nakazuje, da utegne biti Fides Janšev neposredni politični podizvajalec; drugič, še več, Janši niso nasprotovali niti, ko je ta neupravičeno, neutemeljeno in nestrokovno posegal globoko v zdravstveni sistem v času covida; in tretjič, zdravniki so v tistem času očitno v zameno za molk dobili rekordne 'covidne plačne dodatke' v že prav nesramnih višinah. Vse to vodi do sklepa, da je tokratna Fidesova stavka predvsem politični akt in se je kot takšen že zelo zgodaj izpel in scela izrodil."

 • STA

  26. 2. 2024  |  Politika

  Golob za novo ministrico za pravosodje predlaga nekdanjo ministrico 

  Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

 • STA

  26. 2. 2024  |  Politika

  Ob nezadostnem številu zdravnikov bodo ti lahko razporejeni v izmensko delo

  Vlada je pred 1. marcem, ko se bodo postopoma začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema. Na njihovi podlagi bodo lahko denimo direktorji javnih ustanov zdravnike razporedili v izmene, izvajalci nujne medicinske pomoči pa bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta.

 • STA

  26. 2. 2024  |  Politika

  Anketa / Imajo volivci dovolj strankarskega »cincanja« Anžeta Logarja?

  Po zadnji javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV je pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan predsednico SD Tanjo Fajon potisnila na rob političnega preživetja. Volivci pa imajo po poročanju POP TV očitno dovolj strankarskega "cincanja" Anžeta Logarja, prva na lestvici je namreč spet predsednica Nataša Pirc Musar.

 • Uredništvo

  23. 2. 2024  |  Politika

  Nataša Pirc Musar / »Negativno me je presenetila objava zemljevida EU, pričakujemo opravičilo«

  "Negativno me je presenetila objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, ko Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi evropski aktualni poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo."

 • Monika Weiss

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Županova palača

  V Grosupljem, občini, 20 kilometrov oddaljeni od Ljubljane, ki jo že 14 let vodi Peter Verlič (SDS), se obeta največji občinski projekt do zdaj. Gre za projekt ureditve središča, ki se je sprva imenoval »Ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom in glasbeno šolo«, nato pa se je prelevil v projekt »Ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom, glasbeno šolo in upravno-poslovnim objektom«. Župan je torej projektu dodal še upravno stavbo. A čeprav je občina že lani na podlagi natečaja izbrala idejno zasnovo projekta in je junija za tri milijone evrov najela podjetje Format23 za izdelavo projektne dokumentacije, župan o projektu svetnikom ne razkrije pravzaprav nič, češ da še ni pravi čas.

 • Peter Petrovčič

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

  Več svobode za migrante, več strahu med prebivalstvom?

  Vlada je nedavno v bližini mejnega prehoda Obrežje odobrila gradnjo obmejnega sprejemnega migrantskega centra, v katerem naj bi policija opravila predhodni postopek s tujci, preden jih nato namestijo v ljubljanskem azilnem domu ali kateri od njegovih izpostav. A policiji je očitno po dolgih letih pritoževanja, da policisti »niso šoferji«, uspelo zagotoviti, da ji ne bo več treba opravljati prevoza tujcev od meje do azilnega doma. Kako bodo prosilci za azil po novem sploh prišli do Ljubljane? Z javnim prevozom? Na štop? Bodo sploh prišli?

 • Grega Repovž

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika  Za naročnike

  Živel Miha Kordiš!

  Da bi lahko razumeli, kaj se danes dogaja v Levici, se moramo vrniti nekaj tednov v preteklost. Poslanci Levice Matej Tašner Vatovec, Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič so pred tremi tedni sporočili, da nočejo imeti nobenih stikov več s kolegom iz poslanske skupne Miho Kordišem. Da, to so rekli. Ampak ne samo to. Rekli so, da imajo dovolj njegovega izsiljevanja, groženj, zavajanja, pritiskov. Kaj so torej rekli? Da je Miha Kordiš nasilnež, buli. Da jih nadleguje, da dejansko nad njimi izvaja nasilje – in da si tega ne dovolijo več, da je prestopil mejo spodobnega, mejo dovoljenega.