• Uredništvo

  26. 3. 2023  |  Politika

  »Sovražni govor je nedvomno glavni proizvod slovenske desnice, predvsem stranke SDS«

  "Uradni organ za zatiranje sovražnega govora zamuja sedem let, od uradne ustanovitve Nova24TV in satelitskih medijev. Za širjenje sovražnega govora je torej najprej odgovorna vlada, ki je bila na oblasti leta 2016. Izvor sovražnega govora nikoli ni bil jasen: je pa nedvomno glavni proizvod slovenske desnice, predvsem stranke SDS, in je neposredno povezan z neonacističnimi skupinami in revizionističnimi idejami. Sovražni govor je vsekakor obstajal že prej, eden njegovih pionirjev je prav gotovo sam Janez Janša, ob javnem nastopanju nekaterih v dolgem trajanju - na primer Jelinčiča, pa tudi sporadičnih nastopih drugih na desnih obzorjih. A zgodovina Nova24TV je zgodovina glavnega vala sovražnega govora v Sloveniji. To dokazujejo poteze desničarskega medijskega konglomerata: psevdonimi avtorjev, odstranjevanje pretirano neprimernih besedil, ko se pokaže nevarnost pregona, nedostopnost iskalnih mehanizmov na portalu, organizacija kompenziranih komentatorjev (botov), ​​fotošoping in fotomontaže, negiranje vseh novinarskih pravil in seveda nejasno financiranje."

 • Uredništvo

  26. 3. 2023  |  Politika

  »Janez dobro ve, da je edina opcija stalna vojna«

  "Janez dobro ve, da je edina opcija stalna vojna. On jo tako ali tako bije že ves čas. Zadnja leta predvsem z mediji, levičarji, civilnodružbenimi gibanji in z vsemi, ki ne razmišljajo tako kot on. Janša je izjemen taktik. Ves čas te vabi k dialogu in ves čas te napada. Temu bi se lahko banalno reklo tudi partizanski način bojevanja. Ves čas ti nastavlja pasti in napada iz zasede."

 • Uredništvo

  25. 3. 2023  |  Politika

  »Janša Golobu nikoli ni dovolil, da bi zajel zrak«

  "Po skorajda letu od volitev, ki so razsedlale Janeza Janšo in priložnost dale Robertu Golobu, se javnost vpraša, kaj se je zgodilo, da tempo politične pobude še vedno narekuje Janša, Golobu pa iz rok v konkretnih odstotkih polzi ogromno zaupanje ljudi, ki so mu ga izkazali na volitvah. Kar zadeva tempo, Janša Golobu nikoli ni dovolil, da bi zajel zrak. Takoj po volitvah je v času sestavljanja vlade poskrbel za proceduralno blokado, ki je Golobu onemogočila kadrovsko (ministrsko) zapolnitev mest vlade pa tudi sprejetje novega zakona o RTV."

 • Peter Petrovčič

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika  Za naročnike

  Zmaga

  Darko Muženič, ki je opravljal naloge direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) kot vršilec dolžnosti, se je poravnal z državo. Odstopil je od (delovnopravnega) zahtevka v zameno za pripoznanje polnopravnega imenovanja na ta položaj od 21. maja 2019, ko ga je nanj imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Zdaj ga je za nazaj de facto na položaj imenovalo državno odvetništvo. A to, kot smo videli že v času protivladnih protestov, lahko sprejema odločitve le v soglasju z vlado. Muženiča je v času Janševe vlade, maja 2020, odstavil tedanji generalni direktor policije Anton Travner, ki je kolegom neformalno večkrat priznal, da mu je bil položaj prvega policista ponujen (in ga je sprejel) pod pogojem, da odstavi nekaj vodilnih policistov. To je pred parlamentarno preiskovalno komisijo potrdil tudi Boštjan Lindav.

 • Monika Weiss

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika  Za naročnike

  V Janševem kabinetu so si v povprečju izplačali najvišje koronske dodatke 

  Računsko sodišče je objavilo še eno revizijo pravilnosti izplačevanja dodatkov med epidemijo covid-19. Pregledalo je vlado in generalni sekretariat vlade ter štiri ministrstva z organi v sestavi – za notranje zadeve, za obrambo, za javno upravo in za zdravje. Revizija potrjuje že znano dejstvo, da je bilo pri izplačilih dodatkov s sistemskega vidika narobe prav vse.

 • Borut Mekina

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika

  Golobova Tina

  Robert Golob je svojo novo partnerko Tino Gaber prvič uradno predstavil na državni proslavi na predvečer kulturnega praznika, ko je z njo zakorakal do prostora, rezerviranega zanj, v Cankarjevem domu.

 • Jure Trampuš

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika

  Hojsu, Grimsu, Ruparju in Janši naj bi bili grozili s smrtjo 

  Pavel Rupar je objavil zastrašujočo novico. Njemu in nekaterim drugim politikom naj bi bil nekdo grozil s smrtjo. Grožnja ni prišla niti po navadni niti po elektronski pošti, le na internetu je nekdo objavil posnetek, na katerem so štirje naboji, na njih pa zapisana imena: Hojs, Grims, Rupar, Janša. Posnetek z grožnjami v spakedranem balkanskem jeziku naj bi se bil pojavil na družbenih omrežjih, novico o njem pa je Pavel Rupar sporočil na tiskovni konferenci, na kateri je napovedal nove protestne dosežke.

 • Peter Petrovčič

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika  Za naročnike

  Svet za preprečevanje sovraštva

  Robert Golob je ustanovil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora. Čeprav je sovražni govor pravnoformalno ena izmed oblik odklonskega (in kaznivega) ravnanja na širšem polju sovražnosti, je jasno, da ne gre za strateški svet, ki se bo ukvarjal zgolj s potmi in stranpotmi 297. člena kazenskega zakonika, v katerem so določeni (ozki) pogoji za kaznivost spodbujanja različnih oblik sovraštva, ampak bo delovanje začrtal širše, ukvarjal naj bi se z razrastom sovražnega govora v najširšem smislu.

 • Borut Mekina

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika  Za naročnike

  KPK: Zastonj kosilo ne obstaja

  Farmacevtska podjetja ali dobavitelji medicinske opreme, sodeč po njihovih poročilih, vsako letu bolnišnicam, zdravniškim društvom in tudi neposredno zdravnikom donirajo okoli 10 milijonov evrov. V protikorupcijski komisiji opozarjajo, da v veliko teh primerov prihaja do korupcije. Na komisiji so denimo obravnavali primer, ko je zdravnik v UKC Ljubljana (UKCLJ) komisijo za strokovno etična vprašanja UKCLJ prosil za izdajo soglasja za izvršitev medicinske raziskave v samem kliničnem centru, za zdravilo, ki ga izdeluje tuja farmacevtska družba v Sloveniji. Pred tem pa je ta isti zdravnik kot odgovorna oseba nekega zdravniškega društva zaprosil proizvajalca zdravil za prejem donacijskih sredstev za izvedbo te iste medicinske raziskave. Potem ko je komisija za strokovno etična vprašanja v UKCLJ dala soglasje za raziskavo, je zdravnik v imenu društva podpisal donacijsko pogodbo s farmacevtsko družbo in nato kot odgovorna oseba tega društva sklenil še pogodbe z zdravniki kot fizičnimi osebami, ki so sicer zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, da so društvu posredovali podatke o pacientih. Na tej podlagi je potem farmacevtsko podjetje zdravnikom neposredno plačevalo honorarje za izvedbo raziskave, ki so jo zanj dejansko opravili v UKCLJ.

 • Borut Mekina

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika  Za naročnike

  Od Hipokrata do hipokrita

  Zdravniki, zaposleni v javnem sistemu, dobijo plače. Ob osnovnih plačah, ki so odvisne od specializacije, izobrazbe in delovne dobe, dobivajo še dodatke. To so dodatek za nočno delo, nedeljsko delo, izmensko delo, mentorstvo, ionizirano sevanje, »za uspešnost za čas pripravljenosti«, za povečan obseg dela, položajni dodatek in tako naprej. Ob tem pa obstajajo še številne druge možnosti, s katerimi si je na teh delavnih mestih mogoče dvigniti dohodke. Sledi opis primerov, ki smo jih zbrali s pomočjo zdravstvenih strokovnjakov in institucij, kot sta protikorupcijska komisija in računsko sodišče. Za pomoč pri opisu konkretnih izkušenj smo prosili tudi bralce.

 • Peter Petrovčič

  24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika  Za naročnike

  Različni vladi, enako šikaniranje

  Ko je tretja vlada Janeza Janše spomladi 2020 v policiji začela »odstranjevati« moteči kader, je bil med prvimi na vrsti tedanji direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav. Jeseni 2020 je »pristal« v prostorih policijske akademije v Tacnu, primestnem ljubljanskem naselju pod Šmarno goro. Tam so mu za pisarno dodelili sobo, v kateri je, takrat kadet, polčetrto desetletje pred tem začel policijsko pot. Čeprav se sliši skorajda neverjetno, ga je pod drugo vlado, ki je obljubljala depolitizacijo policije in ga je na začetku tudi postavila na položaj vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, doletelo novo ponižanje.

 • Uredništvo

  22. 3. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / Od Hipokrata do hipokrita

  V petek izide nova Mladina! Avtor tokratne naslovnice je Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. marca, dalje, pišemo o spornih praksah, s katerimi si nekateri zdravniki povečujejo dohodke. Ne zamudite! 

 • Uredništvo

  22. 3. 2023  |  Politika

  »To je velik zalogaj za Slovenijo«

  "Na volitvah za članstvo v Varnostnem svetu OZN sodelujejo vse države članice generalne skupščine OZN. Pričakovati je, da bo glasovalo 193 držav, kar bi pomenilo, da bo treba zbrati 129 glasov. To je velik zalogaj za Slovenijo. Nisem prepričan, da je mogoče toliko glasov dobiti v prvem krogu glasovanja. Belorusija je neznanka. Kampanje, v nasprotju s Slovenijo, nima. Iz tega lahko sklepamo, da se z njeno kandidaturo več ukvarjata Rusija in Kitajska, ki ima velik vpliv v Karibih, Aziji in afriških državah. Najslabše bi se za Slovenijo izšlo, če bi v generalni skupščini nastala blokada in bi dobila večino v glasovanjih, ki pa ne bi bila zadostna za izvolitev."

 • STA

  22. 3. 2023  |  Politika

  Diskriminacija tujcev / »Golobove vlade integracija niti najmanj ne zanima«

  Predlagana novela zakona o tujcih bo z zahtevo po znanju slovenskega jezika za družinske člane tujih delavcev po opozorilih nevladnih organizacij povzročila razdruževanje družin, diskriminacijo in hujše kršitve človekovih pravic. Poslance so zato na današnji novinarski konferenci pozvali, naj predloga v takšni obliki ne sprejmejo.

 • STA

  22. 3. 2023  |  Politika

  Na ministrstvu so prepričani, da je napredek v boju proti korupciji očiten

  Na ministrstvu za pravosodje so prepričani, da je napredek od predhodnega poročila Skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope Greco očiten. Slovenija je namreč od 15 priporočil uspešno implementirala pet, šest delno, neizpolnjena so ostala štiri priporočila. Kot so napovedali v odzivu za STA, bodo konec leta lahko poročali o dodatnih napredkih.

 • STA

  22. 3. 2023  |  Politika

  Boj proti korupciji / Slovenija zadovoljivo izpolnila le pet od petnajstih priporočil

  Greco je objavil poročilo o Sloveniji, v katerem ocenjuje napredek države pri uresničevanju priporočil, izdanih leta 2017 za preprečevanje korupcije v državni upravi ter organih odkrivanja in pregona. V njem ugotavlja, da je Slovenija sprejela nekatere izboljšave, še vedno pa ni načrta integritete za vlado in spremljanja nasprotja interesov.

 • STA

  22. 3. 2023  |  Politika

  Biden / »S tem ščitim srce in dušo nacionalnega ponosa«

  Ameriški predsednik Joe Biden je v torek razglasil nacionalne spomenike na več kot pol milijona hektarjev ozemlja v Nevadi in Teksasu, podobno pa želi zaščititi tudi morsko območje blizu oddaljenih pacifiških otokov jugozahodno od Havajev. Biden je dejal, da s tem ščiti "srce in dušo nacionalnega ponosa".

 • STA

  22. 3. 2023  |  Politika

  Janez Drnovšek / 15. obletnica smrti

  Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču postavila na ogled novo ulično razstavo fotografij, ki prikazujejo življenje in delo nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška. Razstava je postavljena ob 15. obletnici smrti častnega občana zagorske občine, ki je otroštvo in del mladosti preživel v Kisovcu, so sporočili z občine.

 • Uredništvo

  22. 3. 2023  |  Politika

  Đoković / »Ne obžalujem odločitve glede cepljenja«

  "Ničesar ne obžalujem. Skozi življenje sem se naučil, da te obžalovanja le zavirajo in ne spustijo iz preteklosti. Tega si ne želim. Tudi preveč v prihodnost ne bi zrl. Želim živeti v sedanjosti in delovati za boljšo prihodnost."

 • STA

  21. 3. 2023  |  Politika

  Neuradno / Delovna inšpekcija ugotovila več kršitev na RTV Slovenija

  Delovna inšpekcija je po neuradnih informacijah STA v nadzoru na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji ter prekomerno nadurno delo. Na inšpektoratu za delo so potrdili izvedbo nadzora, a odprtih postopkov ne komentirajo.

 • STA

  21. 3. 2023  |  Politika

  Nova plačna lestvica / »Dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič«

  Plačna nesorazmerja, ki jih bodo glede na vladna izhodišča v pogajanjih s sindikati naslovili najprej, bodo odpravljena pod pogojem, da bodo hkrati dogovorjeni tudi vsi elementi plačne reforme, je danes poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Vlada je namreč sprejela načelo, da "dokler ni izpogajano vse, ni izpogajano nič".

 • STA

  21. 3. 2023  |  Politika

  Obsodili nekdanjega šefa jugoslovanske protiobveščevalne službe, ki je preganjal tudi Janšo

  Na sodišču v Osijeku so na 20 let zapora v odsotnosti obsodili nekdanjega šefa jugoslovanske vojaške protiobveščevalne službe (Kos) Aleksandra Vasiljevića. Sodili so mu za vojne zločine nad hrvaškimi civilisti in vojnimi ujetniki v taboriščih na območju Srbije in Hrvaške, sojenje je trajalo od leta 2018, sodba pa še ni pravnomočna.

 • STA

  20. 3. 2023  |  Politika

  Šarec / »Streliva v Ukrajini bo slej ko prej zmanjkalo«

  Po besedah slovenskega obrambnega ministra Marjana Šarca se bo tudi Slovenija v kratkem pridružila skupnemu naročanju streliva, o katerem so se danes dogovorile članice EU in Norveška. Kot je pojasnil, sama ne bo kupovala streliva, ampak bo prispevala v evropski mirovni instrument, iz katerega se bodo financirale skupne nabave streliva za Ukrajino.

 • STA

  20. 3. 2023  |  Politika

  ZDA opozarjajo na medijsko (ne)svobodo v Sloveniji

  Ameriški State Department v danes objavljenem poročilu o stanju človekovih pravic po svetu v letu 2022 glede Slovenije med drugim ponovno opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce. Izpostavlja tudi nekatera druga vprašanja, na katera je opozoril že v preteklosti, okrepljeno pozornost pa namenja vprašanju medijske svobode.

 • STA

  20. 3. 2023  |  Politika

  Gašenje požarov / Golob kupuje dve novi letali 

  Premier Robert Golob je v odgovoru na vprašanje poslanca Svobode Boruta Sajovica dejal, da bosta za gašenje obsežnih požarov v naravi, kot je bil lanski na Krasu, še letos nabavljeni dve letali in dodaten gasilski modul za vojaško letalo spartan. Z dodatno opremo so, kot je dejal, okrepili tudi center za zaščito in reševanje v Sežani in Postojni.

 • STA

  20. 3. 2023  |  Politika

  LGBTQI+ aktivisti bodo ovadili predsednika Republike Srbske in župana Banjaluke

  Aktivisti, ki se zavzemajo za pravice istospolno usmerjenih in transspolnih oseb v Bosni in Hercegovini (BiH), so napovedali kazenski ovadbi proti predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku in županu Banjaluke Drašku Stanivukoviću zaradi javnega spodbujanja k sovraštvu in nasilju nad pripadniki LGBTIQ+ skupnosti.

 • Uredništvo

  20. 3. 2023  |  Politika

  Robert Golob / »Poanta je v rešitvah, ne v tem, kakšna je časovnica«

  "Drži, da smo kot prva dva koraka napovedali prenovo ZZZS-ja in digitalizacijo. Osnutka obeh dveh zakonov sta že pripravljena in sta že nekaj časa v razpravi na strateškem svetu za zdravstvo. V tem trenutku poteka usklajevanje pogledov med strateškim svetom za zdravstvo in ekipo ministrstva. Prepričan sem, da bomo ta teden usklajevanje zaključili. Upam, da bomo to lahko poslali naprej socialnim partnerjem, pravi, v obravnavo na ESS, ker želimo vključiti v razpravo o teh zakonskih spremembah čim širši krog zainteresiranih deležnikov."

 • STA

  20. 3. 2023  |  Politika

  Tanja Fajon / »Pomagala bo tudi Slovenija«

  Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je v današnjem odzivu na sobotni dogovor Beograda in Prištine o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov poudarila, da je pomembna predvsem implementacija. Dejala je, da je treba stranema pri tem pomagati. Pomagala bo tudi Slovenija, je zagotovila.

 • STA

  19. 3. 2023  |  Politika

  Vučić ne pristaja na priznanje Kosova

  Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v Beogradu znova dejal, da v zvezi s sporazumom o normalizaciji odnosov s Kosovom ne bo uveljavil ničesar, "kar bi pomenilo vstop Kosova v ZN oziroma bi predstavljajo de iure ali de facto priznanje Kosova".

 • Uredništvo

  19. 3. 2023  |  Politika

  »Trditev, da brez osamosvojitvenega muzeja ni samostojne države, je preprosto laž«

  "Trditev, da brez osamosvojitvenega muzeja ni samostojne države, je preprosto laž. Vodja opozicije Janez Janša javno, predrzno in na debelo laže o primerjalnih razlogih za odprtje Muzeja osamosvojitve Slovenije. Veliko bolje bi bilo, če bi vztrajal pri unikatnosti slovenskega koncepta takšnega muzeja: a v tem primeru bi bilo treba organizirati resnično strokovno razpravo znotraj desne politične in znanstvene hemisfere, kar pa je težko zaradi pomanjkanja dobrih zgodovinarjev in amaterskega sramotenja priročnih 'zgodovinarjev', ki temo obravnavajo izključno z vidika samooklicanih osamosvojiteljev."