Marjan Horvat

  • Marjan Horvat

    16. 9. 2011  |  Mladina 37  |  Politika

    Matjaž Hanžek: »Demokracija ne more biti na pol. Je ali pa je ni.«

    Sociolog Matjaž Hanžek je sopredsedujoči nastajajočega Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, ki naj bi preoblikovano v stranko nastopilo na prihodnjih volitvah. V pogovoru analizira zdajšnjo politično sceno in napoveduje zmago na volitvah, da bi Slovenija krenila po poti drugačnega gospodarskega in socialnega razvoja.

  • S seksom in trači nad jugoslovanske mite

    Še generacije, rojene konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, zaznamuje spomin na nekdanjo Jugoslavijo. Spominjajo se je vsak po svoje. Nekaterim se porodijo asociacije na nekdanjo skupno državo ob bendih, kot so Indexi, Bijelo Dugme, Ekatarina Velika, ob stripih kot Lunov Magnus Strip, Zlatna serija, Alan Ford, pa jugo estradnicah, kot je bila Lepa Brena, in igralkah, kot sta Milena Dravić, Ena Begović, ob partizanskih filmih in kultnih nanizankah, kot so bili Odpisani, Bolji život, ki s(m)o jih gledali povsod po Jugoslaviji. Pa tudi ob takratnih izdelkih, kot so kokta, fičo, jugo, vegeta, bronhi bonboni, in albanskih slaščičarnah, ki so ponujale le sladoled, ježke in kremšnite.

  • Marjan Horvat

    19. 8. 2011  |  Mladina 33  |  Družba

    Dr. Andrej Kurnik: "Išče se nova paradigma revolucije"

    Dr. Andrej Kurnik je profesor politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in tisti aktivist, ki je bil zadnjih deset let vedno v prvih vrstah, ko je šlo za opozarjanje na krivice, ki so jih doživljali izbrisani, ilegalni pribežniki in azilanti. Je član uredništva Časopisa za kritiko znanosti in sodelavec Centra za kritično politologijo. Ukvarja se tudi z vprašanji migrantskih in prekarnih delavcev. Zadnja leta deluje v Socialnem centru Rog in pri pobudi Nevidni delavci sveta. Ta organizacija je z nasveti in predvsem z opozarjanjem na dogajanje z objavami v medijih pomagala delavcem različnih podjetij, ki so zahtevali svoje pravice. Tudi z gladovno stavko. Kurnik je aktivist od leta 2000. Pravi, da ga »motivirata ogorčenje in ljubezen do univerzalnega. Ogorčenje nad neoliberalnim in nacionalističnim enoumjem in želja po svobodi in doslednem uveljavljanju človekovih pravic.«

  • Kaj se skriva za navalom nasilja?

    Val izgredov, nasilja in plenjenja se je iz četrti Tottenham, severnega londonskega okrožja, razširil tudi na druge predele prestolnice in zatem še v druga britanska mesta: Birmingham, Bristol in Liverpool. Britanski tisk se je za začetek zadovoljil s poimenovanjem tega pojava s »copycat«, kar pomeni posnemanje. To je lahko priročna definicija, vendar za razumevanje bistva nezadovoljstva mladih Britancev zagotovo ni ustrezna, saj ne odkriva pravih razlogov. Na zunaj je dogajanje sicer podobno protestom mladih v osemdesetih letih v Londonu ali pa nemirom v predmestjih francoskih mest leta 2005. In tudi povod je skorajda isti.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Peterlin

    5. 8. 2011  |  Mladina 31  |  Politika

    Dr. Taja Kramberger: "Spletka je starorežimska politična strategija"

    Dr. Taja Kramberger je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala arheologijo in zgodovino ter nadaljevala z doktorskim študijem zgodovinske antropologije. Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem je skupaj z Dragom Rotarjem zasnovala študije zgodovinske antropologije, šest let je študente in študentke učila misliti zgodovino, nakar so jo, po njenih besedah, prav zato odpustili z univerze. V teh dneh se angažira v boju delavcev za svoje pravice v Luki Koper, kajti meni, da neoliberalci povzročajo krivice vsem zaposlenim.

  • Marjan Horvat

    29. 7. 2011  |  Mladina 30  |  Politika

    O gasilcih in arhitektih Evropske unije

    »Ne potrebujemo le gasilcev; potrebujemo tudi arhitekte.« S temi besedami je septembra lani Jacques Delors, trikratni predsednik Evropske komisije, v pogovoru za časnik Mittelweg 36 opozoril na nujo o novih premislekih o Evropi, ki mora nastati v času krize. Do danes, skorajda leto pozneje, arhitektov še vedno ni. So le »gasilci«.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    22. 7. 2011  |  Mladina 29  |  Kultura

    Maja Haderlap: "Rasla sem z občutkom, da moram ves čas dokazovati svojo eksistenco"

    Maja Haderlap je prejšnji teden za odlomek iz svojega romanesknega prvenca Angel pozabe (Engel des Vergessens) prejela nagrado Ingeborg Bachmann, eno najvidnejših literarnih nagrad, ki jih podeljujejo na nemškem govornem območju. Koroška pisateljica in pesnica je v njem ubesedila spomine svoje babice in očeta na čas 2. svetovne vojne in nacizma, ki je globoko zarezal v družbeno tkivo Slovencev na Koroškem.

  • Marjan Horvat

    15. 7. 2011  |  Mladina 27

    Srećko Horvat: "Brez samokritičnega odnosa do samega sebe se ne razvijaš."

    © Tjaša Zajc

    Horvatova življenjska zgodba, ki je po njegovih besedah botrovala njegovemu ukvarjanju z aktualnimi družbenimi vprašanji, se sliši kot kakšen roman Johna Irwinga. Njegova družina je do leta 1991 živela v Nemčiji, starši, oba ekonomista, pa so prehodili dolgo pot od navadnega delavca do svetovalca v bankah. Po osamosvojitvi se je družina vrnila na Hrvaško in odprla verigo butičnih trgovin z oblačili. Ni šlo in bankrotirali so. Nato so se na Velebitu začeli ukvarjati z kozjerejo, pa spet ni šlo. Namesto koz so nato kupili sto ovac. Pa se tudi tokrat ni izšlo. Konec srednje šole, ko se je Horvat že budil kot mladi intelektualec, je bil tudi sam pastir na Velebitu. O tistem času pravi: »To je zanimivo tudi teoretsko, saj človek, če bere razsvetljence, vedno bere o ''vračanju k naravi'', kako je to lepo, kako lepo je živeti z naravo, a narava sploh ni tako lepa. Okrutna je in v resnici zaradi medvedov, ki so zaščiteni, lahko končate v zaporu, če ga ubijete. Vseskozi ste pod eksistencialno grožnjo.«
    Tudi osebne življenjske izkušnje, vzponi in padci, so zaznamovale Horvatovo misel in njegov pogled na svet. Kot pravi sam, je na lastni koži izkusil, kaj lahko povzroči kapitalizem, in se odločil, da ga bo skušal razumeti, hkrati pa iskal nove načine sobivanja.

  • Marjan Horvat

    15. 7. 2011  |  Mladina 28  |  Ekonomija

    New Deal za danes?

    Še avgusta lani je Španija, čeprav jo je krepko stiskala kriza, ali pa njej navkljub, vložila 17 milijard evrov v prometno infrastrukturo. S tem ukrepom je država s petim največjim gospodarstvom v evroobmočju želela dati nov zagon gradbeništvu, ki je bilo pred izbruhom krize v BDP udeleženo z 10 odstotki in je v drugi polovici leta 2008 doživelo zlom. Ob sprejetju svežnja ukrepov je španski premier, socialist Luis Rodriguez Zapatero, dejal: »S temi projekti bomo izboljšali konkurenčnost našega gospodarstva, zmanjšali stroške transporta in bolj povezali trge.« Tudi pred krizo so veliko gradili. Zdelo se je, da celo le zaradi gradnje, in tako so ustvarjali tudi »mesta duhov«, kot je to v dokumentarcu Denar, sveta grobar (Let's make money) poimenoval Ervin Wagenhofer.

  • Marjan Horvat

    30. 6. 2011  |  Mladina 26

    Boštjan Gombač: "Vse je glasba"

    /media/www/slike.old/mladina/intervjugombaotvoritvenaimg_1104abk.jpg

    Po teoriji je lahko vsak šum, vsak zbir zvokov, ni nujno, da jih proizvajajo inštrumenti ali gibanje človeških glasov - vse je lahko glasba. Če pa govorimo o glasbi, kot jo poznamo, se pravi zvoki, ki jih izvabljamo s pomočjo glasu, glasbil in drugih zvočil, jo že od baroka lahko žanrsko opredeljujemo. Globlje, filozofsko, pa je glasbo zelo težko razložiti.

  • Marjan Horvat

    23. 6. 2011  |  Mladina 25

    Dr. Igor Pribac: "Mi nismo to, kar smo bili."

    /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_pribac20110620_0750_b5.jpg

    Z dr. Igorjem Pribcem, docentom za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine na Filozofski fakulteti, smo se ob dvajseti obletnici osamosvojitve Slovenije pogovarjali o posebnostih tranzicije v Sloveniji, stanju duha v političnem prostoru, o vzrokih za averzijo do politike in tudi o pomanjkanju notranje svobode ljudi. Dr. Pribac je prepričan, da se je treba odvrniti od ideološke matrice slovenstva, ki temelji na...

  • Marjan Horvat

    9. 6. 2011  |  Mladina 23

    Revolucija, ki se začenja?

    Atene

    Evropa je vznemirjena. Začelo se je v Španiji, nadaljevalo v Grčiji, vre v Italiji in Franciji, kot virus se širi tudi v severno Evropo. Na tisoče ljudi, mladih in starih, na mirnih protestih po ulicah in trgih večjih mest zahteva odgovore na vprašanja: Zakaj bi morali iz svojih žepov plačevati za pogoltnost bančnikov, ki so zakuhali finančno krizo? Ali je res nujno, da so cele države talke mednarodnih bonitetnih...

  • Marjan Horvat

    2. 6. 2011  |  Mladina 22  |  Svet

    Jaime Pastor Verdú: "Prišla je nova politična sila"

    Jaime Pastor Verdú, profesor na španski Nacionalni univerzi za izobraževanje na daljavo

    Jaime Pastor Verdú (1946), profesor na španski Nacionalni univerzi za izobraževanje na daljavo, proučuje družbena gibanja. Leta 1966 je bil član Ljudske osvobodilne fronte (PLF), ki se je borila proti krutemu režimu generala Franca. Leta 1969 je moral pobegniti v Francijo in se v Parizu priključil emigrantski PLF, ki je takrat že bila del Četrte internacionale.

  • Marjan Horvat

    26. 5. 2011  |  Mladina 21  |  Svet

    »Besni« Španci v mali revoluciji

    Od sredine maja je na ulicah španskih mest na tisoče španskih državljanov in priseljencev, ki političnim in ekonomskim elitam sporočajo: siti smo brezbrižnosti ljudi, ki smo jih izvolili, da bi nas zastopali, nismo le blago v rokah bančnikov in politikov. To je glavno sporočilo privržencev gibanja 15M, ki se je poimenovalo kar po datumu začetka protestov - 15. maju.

  • Marjan Horvat

    26. 5. 2011  |  Mladina 21  |  Svet

    Dr. Ivan Čolović: »Na prejšnjih volitvah je zmagala evropska Srbija, poraz pa je doživela Srbija z geslom 'Kosovo je srce Srbije'.«

    /media/www/slike.old/mladina/intervju_ivan_colovic_bkimg_0402a.jpg

    Dr. Ivan Čolović (1938), rojen Beograjčan, je leta 1971 ustanovil kultno Založbo 20. stoletje (Biblioteka XX. vek). Njegov »mali krog svobode«, kot sam imenuje svojo založbo, je bil v prejšnjih desetletjih tisti kanal, ki je Srbijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro in Makedonijo oskrboval z najbolj »svežo« in včasih tudi »nezaželeno« literaturo o antropoloških, socioloških in etnoloških vprašanjih. Čolović je po izobrazbi etnolog in antropolog, sicer pa je zaposlen na Etnografskem inštitutu Srbske akademije znanosti in umetnosti. Zadnja desetletja se ukvarja s politično mitologijo Srbije in Balkana, saj, kot pravi, »živi v državi, v družbi, ki me spodbuja in prisiljuje, naj sprejmem nekatere stvari, ki jih ne morem sprejeti. O njih moram razmisliti, preden jih sprejmem ali nazadnje - zavrnem.« O teh temah je premišljeval v knjigah, kot so Bordel bojevnikov, Politika simbolov, Balkan - teror kulture in Zid je mrtev, živeli zidovi. Za razgaljanje kosovskega mita in procesov v Srbiji je pravi sogovornik.

  • Marjan Horvat

    12. 5. 2011  |  Mladina 18  |  Družba

    Grenka bitka za (najboljše) delavce

    S prvim majem, na mednarodni dan dela, sta Nemčija in Avstrija, kot zadnji v EU, odpravili vse omejitve za čezmejno opravljanje storitev in zaposlovanje za državljane držav članic EU, ki so vstopile v unijo leta 2004. Zdaj se bo lahko, vsaj teoretično, več kot 50 milijonov vzhodnih Evropejcev brez delovnih dovoljenj zaposlilo v katerikoli izmed držav članic. Nemčija računa na najboljše.

  • Marjan Horvat

    21. 4. 2011  |  Mladina 16  |  Družba

    Mikel Lezamiz: "Naše gospodarstvo se že prebuja"

    /media/www/slike.old/mladina/intervjuzelo_velikamandragon_bkimg_1410.jpg

    Mikel Lezamiz je direktor za izobraževanje v Združenju kooperativ Mondragon v Baskiji v severni Španiji, največjem konzorciju podjetij na svetu, ki so v lasti zaposlenih. Lezamiz, sociolog, politolog in ekonomist, velja za najboljšega poznavalca zgodovine, delovanja in tudi sedanjih izzivov, s katerimi se spoprijemajo kooperative, ki so vodilna skupina podjetij v Baskiji in po deležu dobička sedma najmočnejša gospodarska entiteta v Španiji. Danes je v združenju v 120 podjetjih zaposlenih okrog 100 tisoč delavcev lastnikov in združenje se uspešno kosa s konvencionalnimi podjetji. Kooperative so v lasti zaposlenih, njihova moč pa temelji na načelu en človek - en glas. Baskovske kooperative so dokaz, da je mogoče razviti visoko konkurenčna podjetja, ki so tudi solidarna in imajo močno socialno dimenzijo.

  • Marjan Horvat

    21. 4. 2011  |  Mladina 16  |  Družba

    Dr. Zora Konjajev: "Zdi se mi, da počasi lezemo gor"

    /media/www/slike.old/mladina/vintveilikazora_konjajjev_bkimg_5714a.jpg

    Dr. Zora Konjajev se je rodila leta 1921 na Ptuju, a od mladih nog živi v Ljubljani. Izhaja iz rodu Stritarjev, glasbenikov in pisateljev. Po maturi na klasični gimnaziji je v Ljubljani študirala medicino. Študij je prekinila vojna. Med vojno je kot študentka medicine sodelovala v OF, bila zaprta in oktobra 1943 odšla z dojenčkom v partizane. Delala je v partizanski bolnišnici Kanižarica, kjer je sodelovala tudi pri operaciji komandanta partizanske vojske Franca Rozmana Staneta. Po osvoboditvi je končala študij, se specializirala za pediatrijo, doktorirala in se posvetila profesuri in znanstvenemu raziskovanju. Najin pogovor se je gibal v časovnem loku skoraj devetih desetletij. Zajel je pevsko delovanje sester Stritar, njeno doživljanje partizanstva in povojnega razvoja zdravstva. Dr. Zora Konjajev, ponosna pripadnica narodnoosvobodilnega boja, je prepričana, da bodo prihodnji rodovi še bolj cenili vrednote NOB kot današnji. Zadovoljna je, da se mladi danes »ponovno oprijemljejo vrednot, kot so osebna integriteta, spodobnost, tovarištvo in sodelovanje. To zbuja upanje.«

  • Marjan Horvat

    14. 4. 2011  |  Mladina 15

    Dr. Miroslav Stanojević: "V Sloveniji je notranja kritika postala že destruktivna"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikamiroslav_stanojevic_bkimg_0545a.jpg

    Dr. Miroslav Stanojević, redni profesor na FDV, raziskuje sociologijo dela in poučuje industrijske odnose. Z njim smo se med drugim pogovarjali o “kondiciji” slovenskega gospodarstva v današnjem času, predvsem pa so nas zanimala njegova stališča do vzrokov za propad socialnega dialoga v času krize. Kaj je botrovalo radikalizaciji sindikatov in delodajalcev in kakšne so (lahko) posledice odločitev vlade, če jih sprejema brez soglasja socialnih partnerjev? Dr. Stanojević poudarja, da je treba socialni dialog, tudi zaradi ohranitve postulatov demokracije in stabilnosti, obnoviti, in opozarja na že “pregovorno” črnogledost pri ocenjevanju razmer doma.

  • Marjan Horvat

    31. 3. 2011  |  Mladina 13

    Komandant Stane (spet) med Slovenci

    Dr. Zora Konjajev, instrumentarka pri operaciji Franca Rozmana Staneta

    Konec marca je Banka Slovenije dala v obtok milijon spominskih kovancev s podobo španskega borca, partizana, generala in narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta. To je »velika stvar, saj utrjuje prepoznavnost in uveljavitev Slovenije v Evropi«, je dejal predsednik ZZB za vrednote NOB Janez Stanovnik na slovesnosti ob 100. obletnici njegovega rojstva - ob tej priložnosti so izdali kovanec - v njegovi...

  • Marjan Horvat

    31. 3. 2011  |  Mladina 13  |  Politika

    En narod, ena država, ...

    Na Madžarskem snujejo novo ustavo. »Ustava za 21. stoletje« ji pravijo. Veljati naj bi začela prihodnje leto. In če jo bo parlament sprejel, bo, resnici na ljubo, Madžarska naredila še en, glede na njeno sedanjo oblast logičen korak v preteklost, saj nova ustava temelji na postulatih obujanja krščanskih korenin države in njene nekdanje veličine - »Velike Madžarske«.

  • Marjan Horvat

    28. 3. 2011  |  Mladina 9  |  Družba

    Lazar Stojanović: "Ljudje večinoma hočejo zvedeti, kaj se je zgodilo, ne pa se spraviti"

    /media/www/slike.old/mladina/intervjulazar_stojanovic_b520110209_3700_hdr.jpg

    Lazar Stojanović (66), srbski režiser, publicist in urednik, je v bivši Jugoslaviji postal znan po dokumentarno-igranem filmu Plastični Jezus. Zaradi »protirežimske« narave filma je bil obsojen leta 1971 na tri leta zapora, film pa je ostal do leta 1990 v bunkerju. Med tistimi deli, ki so najbolj razburila javnost, pa je tudi leta 1993 posneti film Srbska epika. Gre za dokumentarno-psihološki portret voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića. Haaški tribunal za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji ga je uvrstil med dokazno gradivo v procesu proti Karadžiću. Pretresljiva pa je njegova filmska pripoved z naslovom Škorpijoni-spomeničarji, v kateri brez reza uporabi dvanajstminutni posnetek masakra srbske specialne policijske enote nad Bošnjaki v Bosni. Stojanović v zadnjem času kot regionalni direktor koordinira medijsko kampanjo Rekom z namenom ustanoviti Regionalno komisijo za ugotavljanje dejstev o vojnih zločinih in drugih kršitvah človekovih pravic, ki so se zgodili v devetdesetih letih na območju nekdanje Jugoslavije.
    Lazar Stojanović od leta 1990 živi v New Yorku v Združenih državah Amerike. Več let je bil tudi prevajalec v Združenih narodih. Na Balkanu pa snema filme in zdaj poskuša z Rekomom čim bolj osvetliti krvavo dogajanje zadnjih balkanskih vojn.

  • Marjan Horvat

    17. 3. 2011  |  Mladina 11  |  Svet

    Dr. Will Kymlicka: "Obstaja občutek, da multikulturalizem ni pošten do večine, kar pa ne drži"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikawill_kymlicka_bk.jpg

    Kanadčan Will Kymlicka, profesor politične filozofije na Univerzi Queens v Kanadi in gostujoči profesor na mnogih ameriških in evropskih univerzah, je eden izmed očetov sodobne teorije multikulturalizma. Na njegove modele državljanstva, demokracije in socialne pravičnosti v razvoju multikulturnih družb, ki jih je predstavil v osmih knjigah in več kot dvesto člankih, se ne sklicujejo samo teoretiki, na posvete ga vabijo tudi ministri in predsedniki držav. Tudi pri predsedniku dr. Danilu Türku je bil. Zagotovo je Kymlicka, ki se je te dni mudil v Ljubljani in na oddelku za sociologijo FF v Ljubljani predaval o neoliberalnem multikulturalizmu, pravi naslov za pojasnila, kaj pravzaprav pomenijo “smrti” multikulturalizmov, ki so jih v zadnjem letu napovedali mnogi evropski voditelji. In tudi kaj je šlo narobe. Ob tem je treba opozoriti, da se je pojma multikulturalizem v zadnjih dveh desetletjih oprijel v javnostih slabšalen prizvok, kar so dovolj jasno ponazorile tudi besede nemške kanclerke Angele Merkel o »multi-kultiju«. Toda multikulturalizem je kot projekt in praksa upravljanja javnih politik s kulturnimi razlikami v vsaki družbi zagotovo vedno aktualen. Kymlicka je zanimiv zato, ker v primerjavi s konservativnimi pogledi na multikulturalizem, ki so »zaprli« skupine priseljencev v »etnične škatle« oziroma vzporedne družbe, zagovarja liberalni model integracije priseljencev z njihovim vključevanjem v večinsko družbo. Ta proces pa mora biti pravičen in pošten. Tako do priseljencev kot do večinske populacije.

  • Marjan Horvat

    10. 3. 2011  |  Mladina 10

    Dr. Boštjan Žekš: "Uspelo nam je prebuditi, pa ne dovolj globoko, razmišljanje o novih generacijah, ki odhajajo v tujino"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikabotjan_ek_b520110307_6233.jpg

    Dr. Boštjan Žekš, minister brez listnice, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, je doktor fizikalnih znanosti. Po opravljenem doktoratu je profesor sodeloval na univerzah v Nemčiji, Angliji in nekaj let predaval kot redni profesor na Univerzi v Recifu v Braziliji. Od leta 1987 je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), med letoma 2002 in 2008 pa je bil tudi njen predsednik. Od leta 2008 je minister v Pahorjevi vladi.

  • Marjan Horvat

    3. 3. 2011  |  Mladina 9  |  Svet

    Oblast in bogastvo

    Nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak na obisku v Sloveniji oktobra 2009.

    V vstaji odstavljeni tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali je prebegnil v Savdsko Arabijo, egiptovski predsednik Hosni Mubarak je pristal v hišnem priporu v letovišču Šarm El Šejk ob Rdečem morju, libijski samodržec polkovnik Moamer Gadafi pa se z zadnjimi močmi še vedno oklepa oblasti. Vsi trije (in tudi njihovo sorodstvo) so si v času vladanja nagrabili ogromno bogastvo ter ga »prelili« v...

  • Marjan Horvat

    17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Družba

    Kdo so bili pripadniki Matjaževe vojske ...

    Skupina Franca Markoje, ki je delovala v Prekmurju leta 1946/47

    V prvih letih po 2. svetovni vojni, ko je nova »ljudska oblast« s totalitarnimi prijemi utrjevala svojo vladavino v Sloveniji, so posamezniki in manjše skupine njenih nasprotnikov poskušali spremeniti oblast ali pa ji vsaj čim bolj škodovati. Največkrat pa je šlo za »bande«, ki so ropale zato, da bi njihovi člani lahko preživeli. Med njimi so bili tudi t. i.

  • Marjan Horvat

    17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Družba

    Gerald Raunig: "Skupinsko ustvarjanje lahko ponuja nove oblike organiziranja, nove razvojne poti"

    Člani umetniške skupine »Get to attack« na Dunaju leta 2000 na protestih proti sodelovanju Haiderjevih Svobodnjakov v zvezni avstrijski vladi.

    Gerald Raunig (47) dela na Visoki šoli za umetnost v Zürichu, na Evropskem inštitutu za progresivne študije, kot habilitirani profesor pa poučuje tudi na Inštitutu za filozofijo v Celovcu. Področji njegovega raziskovanja sta umetniški aktivizem in aktivistična umetnost. O tem je izdal več knjig. Prejšnji teden pa se je slovenskemu bralstvu predstavil s knjigo Umetnost in revolucija, prvim delom v slovenskem prevodu. Z Raunigom, ki je po materi koroški Slovenec, smo se pogovarjali o novih oblikah aktivizma, ki ga omogočajo novi mediji, o uporništvu v času krize in o vlogi, ki jo ima umetnost v času družbenih preobratov in revolucij.

  • Marjan Horvat

    3. 2. 2011  |  Mladina 5  |  Svet

    Vrenje v egiptovskem loncu

    Tako rekoč vsi poznavalci sedanjega dogajanja v Egiptu in v drugih arabskih državah opozarjajo, da so proteste za spremembo razmer sprožili mladi, večinoma dobro izobraženi, ki so izkoristili nove komunikacijske tehnologije, se povezali in na ulicah složno zahtevajo spremembe. Po pisanju egiptovske pisateljice Ahdaf Suejf v Guardianu je demonstracije organiziralo dvajset različnih skupin, ki so se na prizorišču...

  • Marjan Horvat

    3. 2. 2011  |  Mladina 5  |  Politika

    Domoljubi ali aktivni državljani

    /media/www/slike.old/mladina/domoljubje_in_mladi_bkimg_8696a.jpg

    Tretji pogovor o domoljubju, ki je bil prejšnji petek v palači predsednika države, naj bi po mnenju predsednika Danila Türka namenili ponovnemu premisleku o »našem odnosu do suverenosti slovenske države« in »utrditvi pomena domoljubja kot vrednote«, ki se zrcali v odnosu mladih do nje. Tokrat naj bi se teme lotili skozi »vprašanje povezanosti domoljubja in identitete z aktivnim...

  • Marjan Horvat

    27. 1. 2011  |  Mladina 4  |  Politika

    Globalna bitka za talente

    Peter Bossman je pred desetletji iz Gane prišel v Slovenijo in končal študij medicine. Na Obali si je ustvaril družino. Dela v zasebni ambulanti, lani pa mu je uspelo postati župan Pirana. Le redko kdo je menil, da bo v tekmi za župana uspešen. Očitno obalno okolje ni ksenofobno in barva kože ni moteča, če gre za sposobnega človeka, voljnega delati. Bossman je zmagal, četudi ni Slovenec in ne Italijan.

    Čeprav je v zahodnih državah Evropske unije v času krize med ljudmi mogoče slišati, da jim tujci odžirajo delo, izobražence pa je strah izgube nacionalne identitete in zahodnih vrednot, ki jih ogrožajo neintegrirani priseljenci, pa so demografski podatki in napovedi kruti. In kot katastrofa za Evropo in njeno konkurenčno sposobnost, čeprav pristojni še marsikje niso doumeli vseh razsežnosti, se lahko pokaže...