• N'toko

    N'toko

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Žive meje

    Komentar / Meje demokracije

    Vrnitev Lule Da Silve na čelo brazilske države je bila vrsto let eden izmed fokusov globalne levice. Predvsem na zahodni polobli je Lula pomenil upanje za drugačno razvojno pot, za opolnomočenje revnih in rešitev dragocenega pragozda. Ob njegovi nedavni volilni zmagi so se mi vrnili v spomin vzneseni govori pokojnega ameriškega političnega komentatorja Michaela Brooksa, ki je med zahodno levico ponesel geslo #LulaLibre in agresivno lobiral za njegov izpust iz zapora. »Lula je simbol upora, moči, poguma in dostojanstva, oseba, ki jo moramo vsi posnemati!« Pompoznim besedam je težko oporekati, saj je bil Lula verjetno zadnji uspešen socialdemokrat na svetu – sindikalist, ki je v času diktature zgradil močno Delavsko stranko, prevzel oblast po mirni poti in uporabil svojo moč, da je dvignil 20 milijonov Brazilcev iz revščine. Kateri levi politik na Zahodu se je lahko v zadnjih desetletjih pohvalil s čim primerljivim? Brooks, ki je leta 2020 tragično umrl, ni dočakal zmagoslavja svojega junaka, je pa tudi po zaslugi njegovega poročanja Lulovo vrnitev praznovala vsa zahodna levica.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Kolumna

    Komentar / Mož za vse čase in okuse

    Borut Pahor se po koncu dvojnega predsedniškega mandata morda vrača v svojo stranko, SD. Njemu to očitno ustreza, stranki nekoliko manj, tako od strani pa se zdi, da je to slabo za SD in za vso našo politiko.

  • Komentar / V. Gligorov

    Kolumne običajno niso namenjene nekrologom, toda obstajajo izjeme za izjemne ljudi in Vladimir Gligorov nedvomno sodi mednje. Gligorov je nedvomno eden najboljših političnih ekonomistov srednje generacije na območju bivše Jugoslavije, izjemno vpliven intelektualec in hkrati tudi politični aktivist. Njegova življenjska pot je kot zgodovinska freska balkanskega prostora. Bil je človek treh državljanstev, toda svetovljan sveta brez političnih meja. V večni kloaki balkanskih provincializmov je vedno izstopal s svojo racionalno in argumentirano interpretacijo. Njegovo publicistično delo je izjemno in brez primere tudi v evropskem merilu, podobno velja za številne članke in knjige. Kot se je duhovito izrazil Mario Holzner, izvršni direktor dunajskega WIIW, lažje bi bilo našteti, česa ni delal in komentiral, kot dokazovati nasprotno. Gligorov je nedvomno vodilni poznavalec jugovzhodne Evrope, zlasti jugoslovanske krize in njenega razpleta. Njegove razlage so bile vedno razorožujoče. Četudi jih morda niste sprejeli, ste v njih lahko uživali.

  • Danes je nov dan

    11. 11. 2022  |  Družba

    Za prepoved biometričnega nadzora

    Te dni v Evropskem parlamentu in Svetu Evropske unije usklajujejo končno besedilo predloga uredbe o umetni inteligenci, katere namen je zaščititi prebivalce EU pred diskriminatornimi in netransparentnimi algoritmi. Ti so vse pogosteje uporabljeni za sprejemanje odločitev, povezanih z delom policije, socialnimi prejemki in migracijami. 

  • Vesna Teržan  |  foto: Uroš Abram

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Kultura

    Saša Nabergoj / »Sodobna umetnost je kot ogledalo ali kladivo družbe«

    Umetnostna zgodovinarka in kulturna menedžerka Saša Nabergoj ima za seboj uspešno kariero. Preden je postala direktorica Loškega muzeja v Škofji Loki, je dve desetletji (1995–2015) delovala kot vodja kulturnih projektov, kustosinja, kritičarka, publicistka, urednica, organizatorka in predavateljica v neodvisni sferi sodobnih umetnosti. A ne le doma – od samega začetka je bila vpeta v mednarodni svet sodobne umetnosti, razstave je pripravljala denimo v Izmirju, Tirani in Stockholmu. Petnajst let (2000–2015) je bila pomočnica direktorice SCCA-Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost. Poleg tega je pri tej nevladni organizaciji kar 18 let vodila Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobnih umetnosti, kar pomeni, da je delala z najobetavnejšimi mladimi ljudmi, ki sta jih zanimala umetnostna kritika in kuriranje razstav. Danes so dejavni v domala vseh umetnostnih institucijah, v nevladnih organizacijah, številni tudi v mednarodnem prostoru.

  • Gregor Kocijančič

    11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Kultura

    Izredno stanje kot status quo

    Na dušeče beli oder Nove pošte, ki ga krasi le minimalistična scenografija v obliki trofej redkih eksotičnih bitij jutrišnjega dne – dreves –, drug za drugim počasi prikapljajo goli člani igralske zasedbe. Na hitro se oblečejo v uniformo slehernika, ki ga predstavljajo – tu so denimo hitri poštar, počitniški oče, poslovnež s kravato, gospodinja z vrečkami, zapita karieristka in gradbeni delavec –, ter začnejo urno tekati na mestu. Sedem nemih tekačev, obloženih s kupi težke prtljage, simbolizira kapitalistično družbo, ki v naglici drvi proti temu, kar jo pravzaprav ubija: proti rasti. »V kapitalizmu ni dovolj ustvarjati enakomeren dobiček. Cilj je ta dobiček znova vložiti, razširiti proizvodni proces in ustvariti še več dobička kot leto poprej. Vse, kar šteje, je rast,« medtem iz offa sporoča tesnobna naracija, povzeta po knjigi Manj je več, ki jo je napisal britanski antropolog Jason Hickel in jo interpretira igralec Blaž Šef.

  • Damjana Kolar

    11. 11. 2022  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer?  Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • DK

    11. 11. 2022  |  Kultura

    V Šiško se po štirih letih vračajo Altin Gün

    V Kinu Šiška bodo 15. novembra ob 20.00 po štirih letih ponovno nastopili Altin Gün, ki s svojim atraktivnim obujanjem turškega psihedeličnega rocka žanjejo kritiško hvalo, milijone spletnih ogledov in nastope na največjih svetovnih festivalih. Kot predskupina se bodo predstavili Moveknowledgement.

  • STA

    10. 11. 2022  |  Politika

    Anketa / Kdo vodi tik pred drugim krogom predsedniških volitev?

    Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV in Delo opravil Inštitut Mediana, bi 51,7 odstotka vprašanih, ki so dejali, da se bodo predsedniških volitev najverjetneje udeležili, podprlo Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa bi naklonili 44,6 odstotka podpore. Drugega kroga naj bi se po anketi udeležilo okrog 50 odstotkov volivcev.

  • Monika Weiss

    10. 11. 2022  |  Politika

    Vlada predlaga odstop od pogodbe o energetski listini!

    Vlada je danes sprejela pobudo za odstop od Pogodbe o energetski listini (PEL). »Zaveze v njej so preživete in zastarele, listina je po treh desetletjih obstoja ena ključnih ovir učinkovite okoljsko-podnebne in odgovorne energetske politike,« piše v sporočilu po seji vlade. Vlada je zato državnemu zboru v soglasje predložila pobudo za odstop od te pogodbe. K odstopu od Pogodbe že več let pozivajo okoljevarstvene nevladne organizacije, kot je Umanotera.

  • Tomaž Lavrič

    11. 11. 2022  |  Politika

    Je Logar skrajno zmeren ali zmerno skrajen?

  • Uredništvo

    10. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine / Nataša

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo predsedniške kandidatke na naslovnici je zakrivil Luka Dakskobler. V tokratni številki si lahko preberete obsežno ilustrirano biografijo Nataše Pirc Musar (KDO JE KDAJ?). Vse, kar ste si želeli vedeti o predsedniški kandidatki – in še več. V sliki in besedi. V novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. novembra, dalje. #Mladina45

  • Danes je nov dan

    10. 11. 2022  |  Družba

    Še malo, pa jim bodo vzeli še žepnino

    V ponedeljek je Svoboda ostala brez profila na Twitterju. Napaka, ki je botrovala blokadi, je banalna, a simptomatična: stranka je mladoletna. Med urejanjem podatkov so očitno kot rojstni datum navedli datum ustanovitve stranke, s čimer profil ni zadostil pravilom uporabe platforme.

  • STA

    10. 11. 2022  |  Politika

    Golob se bo sestal z Orbanom

    Predsednik vlade Robert Golob se bo v začetku decembra srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ta namreč prihaja na odprtje daljnovoda Cirkovce-Pince. Do pomladi pa se obeta še nekaj bilateralnih obiskov evropskih voditeljev, med njimi sta španski premier Pedro Sanchez in finska premierka Sanna Marin, je Golob razkril v pogovoru za STA.

  • STA

    10. 11. 2022  |  Politika

    Tanja Fajon / »Dejstvo je, da veleposlanik ni bil pooblaščen za posredovanje depeše Janezu Janši«

    Zunanja ministrica Tanja Fajon je v DZ v zagovoru ob začetku interpelacije proti njej znova pojasnila svoje ravnanje v primeru odpoklica nekdanjega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Ocenila je, da gre pri interpelaciji za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade.

  • STA

    9. 11. 2022  |  Svet

    NATO / »Putinova zmaga v Ukrajini ne bi bila katastrofalna samo za Ukrajince«

    Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je v pogovoru z britanskim premierjem Rishijem Sunakom v Londonu zahvalil Veliki Britaniji za pomemben prispevek zavezništvu in močni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo. Izpostavil je pomen nadaljnje podpore Kijevu ne samo za Ukrajince, ampak tudi za države članice zavezništva, so sporočili iz Nata.

  • STA

    10. 11. 2022  |  Svet

    Ukrajina / »Zmaga morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva«

    Ukrajina ravna zelo previdno, potem ko je Rusija v sredo napovedala umik sil iz mesta Herson, je v sredo izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem so iz ZDA sporočili, da je doslej v Ukrajini umrlo več kot 100.000 ruskih vojakov, podobne izgube pa je verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    9. 11. 2022  |  Družba

    »Izbris pacientov iz zdravstvenega sistema je nesprejemljiv«

    "Pacienti brez izbranega zdravnika pomenijo povsem drugačno krizno stanje kot vse, kar se je dogajalo pred tem, zato je poleg zdravstvene, ekonomske in socialne škode najbolj skrb zbujajoča brezbrižnost političnih odločevalcev, zdravniške javnosti ter pripadnikov drugih strok, ki bi se morali odzvati, pa molčijo. Izbris pacientov iz zdravstvenega sistema je ustavnopravno in mednarodnopravno nevzdržen in strokovno ter človeško nesprejemljiv. Kot zdravnik ne morem mimo vprašanja pripadnikom svojega poklica: kako bi se odzvali, če bi jim ravnatelj osnovne šole sporočil, da je sindikat izboril nižji normativ za število učencev v razredu in zato za njihovega otroka ni več prostora v šoli?"

  • STA

    10. 11. 2022  |  Svet

    90-odstotni padec smrti / WHO: »Covid-19 je še vedno pandemija«

    "Minuli teden je na svetu zaradi covida-19 umrlo 9400 ljudi, kar predstavlja 90-odstotni padec zabeleženih smrti v primerjavi z letošnjim februarjem," ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V tedenskem poročilu, objavljenem v sredo, WHO prav tako beleži 15-odstotni padec odkritih okužb na tedenski ravni.

  • Uredništvo

    9. 11. 2022  |  Politika

    »Ta fizični napad je dokaz, da se nestrpnost iz digitalnega sveta hitro prenese v realni svet«

    "Ta fizični napad je jasen dokaz, da se hujskaštvo in nestrpnost iz digitalnega sveta hitro preneseta v realni svet. Je tudi dokaz, da mora biti opozarjanje na sovražni govor dolgotrajen in iskren proces, in ne nekaj, kar počnemo samo občasno. Kot družba ne smemo imeti niti kančka tolerance do sovražnega govora. Sem zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne delim med tistimi, ki so mi svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Začeti moramo pri sebi in biti zgled."

  • Uredništvo

    9. 11. 2022  |  Svet

    Neusmiljen vojskovodja, ki se je izkazal za spretnega državnega voditelja

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Normani na prestolu Uwe Klussmann piše o tem,da je bil Viljem Osvajalec neusmiljen vojskovodja, ki pa se je izkazal za spretnega državnega voditelja.

  • STA

    10. 11. 2022  |  Svet

    Ana Roš / V Barceloni prejela prestižno akademsko nagrado

    Chefinja Ana Roš je v sredo na akademskem mednarodnem kongresu v Barceloni prejela prestižno nagrado sferic. Nagrado podeljujejo vizionarjem kuhinjskih znanosti, chefom, ki raziskovanje in znanost razumejo kot pomemben element svoje kuhinje, z rešitvami pa odgovarjajo na izzive današnjega časa, so sporočili iz nagrajene restavracije Hiša Franko.

  • STA

    9. 11. 2022  |  Svet

    Igralec svojega oskarja podaril Zelenskemu

    Ameriški igralec in režiser Sean Penn je med torkovim obiskom v Kijevu svojega oskarja podaril ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu. V video posnetku na Telegramu je tudi videti, kako mu je ukrajinski predsednik podelil red za zasluge, poroča britanski BBC.

  • STA

    9. 11. 2022  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Prepričana sem, da bo tokrat na predsedniških volitvah zmagala ženska«

    Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes ob oddaji glasu na predčasnem glasovanju za volitve predsednika republike dejala, da je prepričana, da bo tokrat zmagala ženska. Od nje pričakuje tvorno sodelovanje in dobre odnose. Sicer pravi, da bo sodelovala z vsakim, ki želi dobro za državo. Volivce je pozvala, da se udeležijo glasovanja.

  • STA

    9. 11. 2022  |  Politika

    Koliko volivk in volivcev je včeraj glasovalo predčasno?

    Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 24.760 volivcev oz. 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Predčasno je možno pred nedeljskim glasovanjem glas oddati še danes in v četrtek.

  • Uredništvo

    8. 11. 2022  |  Politika

    »Glasovanje proti SDS je stalnica od leta 2008«

    "Nesporni hegemon na desnem polu slovenske politike je predsednik SDS Janez Janša. V odsotnosti podobne strukture političnih razmerij na levi sredini, ki jo zaznamujeta razcepljenost in fenomen novih obrazov, je Janša tudi orientacijska točka za volilno telo leve sredine. Različno intenzivno glasovanje proti SDS, njihovim politikom in političnim odločitvam na parlamentarnih in predsedniških volitvah ter referendumih je stalnica od leta 2008."

  • STA

    9. 11. 2022  |  Politika

    Zveza borcev za predsednico / »Zgledovala se bo po svetlih plateh naše zgodovine«

    V ZZB NOB Slovenije so pred drugim krogom predsedniških volitev podprli Natašo Pirc Musar. V njej vidijo "zaupanja vredno kandidatko, ki se bo kot predsednica republike postavila v bran vladavine prava, človekovih pravic in demokracije, ki se bo zgledovala po svetlih plateh naše zgodovine ter se zavzemala za blagostanje posameznikov in skupnosti".

  • STA

    8. 11. 2022  |  Politika

    V Ljubljani je brez zdravnika 15.000 posameznikov

    Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov se v Ljubljani ne bo zaprl noben od zdravstvenih domov, je zagotovil ljubljanski župan Zoran Janković. V Ljubljani problematika pomanjkanja zdravnikov traja že dlje časa, trenutno po njegovih besedah manjka 12 družinskih zdravnikov, brez zdravnika pa je v prestolnici 15.000 posameznikov.

  • STA

    8. 11. 2022  |  Svet

    EU / Zloraba vohunske programske opreme resno ogroža demokracijo

    Vohunsko programsko opremo so nezakonito uporabljali v najmanj štirih državah članicah Evropske unije - Poljski, Madžarski, Grčiji in Španiji - ugotavlja odbor Evropskega parlamenta v pravkrar objavljenem vmesnem poročilu o zlorabah vohunske opreme v aferi Pegasus, ki je prišla na dan lansko poletje. Pozvali so k moratoriju na to tehnologijo.

  • STA

    9. 11. 2022  |  Družba

    Raziskava / »V Sloveniji imamo rekordno nizko brezposelnost mladih do 29. leta«

    Zavod RS za zaposlovanje po sedmih letih zaključuje projekt Krepitev svetovalnega dela z mladimi. Evalvacija je pokazala, da so se sodelujoči večinoma zaposlili hitreje, ob tem pa tudi, da mladi na trg dela pogosto prihajajo brez ustreznih kompetenc, za kar da je kriv izobraževalni sistem. Na zavodu so se ob tem zavzeli za nadaljnjo pomoč mladim.