• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Dva leva

    Komentar / Lovci na župana

    Dvaindvajsetega oktobra 2006 so bile v Ljubljani županske volitve. Desnica je takrat začutila priložnost, da v slogu turških vpadov zavzame in ruralizira postarano in zaspano mesto, v katerem se kaj malo zgodi in še manj spremeni. A se je hitro pokazalo, da je Ljubljana dovolj rezistentna. Je pa vse do danes ostala odprta dilema, kako misliti mesto. Takrat, oktobra 2006, sem to dilemo poimenoval kot boj med vizijo metropole in nekropole. Pač, potencialnega spreminjanja mesta ljudi v mesto duhov. Ta razcep je aktualen še danes. Ljubljani je vseskozi manjkalo smelosti, korajže, ki bi ji utrdila, oziroma povrnila, oziroma utrdila urbani pečat. In vsak poskus razvojnega preboja, ambicioznega načrta prenove in nadgradnje je bil v kali zatrt. Morda je najbolj ilustrativen odpor proti ambicioznemu projektu atraktivnega, večfunkcionalnega kompleksa z veliko dvorano izpod skicirke biroja Neuteling Riedijk Architects, ki bi nadomestil ruševino starega, eklektičnega in spomeniško ne preveč pomembnega starega Kolizeja. Glede na originalno zasnovo bi nesojeni kompleks gotovo postal novo geometrično središče urbane Ljubljane. Bi postal, če ne bi najprej varuhi arhitekturne morale in dediščine dali porezati vitko osrednjo stavbo in bi bila kastrirana spaka, oropana izvirnih proporcev, na koncu nadomeščena z arhitekturno konfekcijo – kako že? – Palače Schellenburg. Od načrtovanih 20.600 kvadratnih metrov koncertno-gledališke dvorane je ostal odpustek za opuščeno gradnjo s pobotom poldrugega milijona evrov v času ministra Simonitija. In tako v poosamosvojitvenem obdobju Ljubljana, z izjemo res lepega islamskega centra z džamijo, ki je skrit v degradirano območje železniške remize, ni dobila fotogenične javne stavbe z arhitektonskim presežkom. No, res pa je, da oporekanje novemu in drznemu ni zgolj ljubljanska posebnost. Ko so v Parizu leta 1977 odkrili pročelje kulturnega centra Georges Pompidou, so se usule strahovite kritike in zmerljivke. Del pariške javnosti še danes naslavlja objekt, zaradi cevaste strukture, z zaničljivim »La Raffinerie«. A vseeno je kmalu postal ena od znamenitosti v kulturnozgodovinsko in arhitektonsko razvajenem velemestu. Ko so v Gradcu leta 2003 v okviru obeleževanja evropske prestolnice kulture odprli center sodobnih umetnosti Kunsthaus, so meščani sprva kričali: »Odvratno, kot svinjski mehur!« Danes je Kunsthaus največja atrakcija metropole avstrijske Štajerske. Ko pa je nekaj let kasneje tudi metropola slovenske Štajerske postala prestolnica evropske kulture, so po njenem izteku ostali le dolgovi in gradbena jama kot spomin na nerealizirani »Pandurjev« center Maks.

  • Danes je nov dan

    2. 12. 2022  |  Družba

    Vsak mesec november

    November je mesec ozaveščanja o transspolnosti in zato priložnost, da kot posamezniki in družba razvijemo boljše razumevanje transoseb in njihovih živetih resničnosti, okrepimo njihove glasove, zgodbe in izkušnje ter poudarimo številne pomembne prispevke transspolnih in nebinarnih oseb v svetu.

  • Vanja Pirc

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Politika

    Knjižnica za novo tisočletje?

    Že vse od konca šestdesetih in še bolj od sedemdesetih let prejšnjega stoletja je jasno, da Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), naš najpomembnejši varuh kulture in znanja, s tem pa tudi zgodovine, ki od leta 1941 domuje v eni najpomembnejših in najlepših Plečnikovih ljubljanskih arhitektur, poka po šivih. Tedanji ravnatelj Jaro Dolar se je boril za dograditev dodatnega poslopja in se leta 1974 pomirjen upokojil prav zato, ker je od oblasti dobil zagotovilo, da ga bodo v kratkem postavili. A to se ni zgodilo – ne tedaj ne v naslednjih petih desetletjih.

  • Monika Weiss

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Politika

    Dohodnina in preobrat

    Državni zbor je potrdil novelo zakona o dohodnini, s katero bodo omiljene nekatere populistične, a javnofinančno nevzdržne in bogatim naklonjene rešitve, ki jih je tik pred aprilskimi državnozborskimi volitvami uzakonila Janševa koalicija SDS-NSi-Konkretno.

  • Luka Volk

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Družba

    Varnost naših podatkov v oblaku

    Nemški nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v pred kratkim objavljenem poročilu ugotavlja, da ameriški tehnološki velikan Microsoft kljub predhodnim opozorilom pri oblačnih storitvah – najbolj znan je Microsoft 365, ki omogoča rabo programov za urejanje besedil, obdelavo razpredelnic in druga orodja, pa tudi hrambo podatkov v oblaku s storitvijo OneDrive – še vedno ne upošteva splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Kolumna

    Komentar / Bogati vrh

    Trije najvplivnejši politiki v državi – Robert Golob, predsednik vlade, Nataša Pirc Musar, ki bo vsak hip predsednica republike, in Janez Janša, večni prvak SDS – niso milijarderji, so pa za naše razmere odličnega finančnega zdravja. Milijonarji so, bogati.

  • Komentar / V slepi ulici

    Evropska energetska politika se je znašla v slepi ulici. »Cenovne kapice« te dni vsevprek ponujajo nekaj zimskega pridiha. Dejansko pa takšna regulacija cen oznanja konec neoliberalne ureditve skupnega energetskega trga. EU jo je gradila domala trideset let, da bi na koncu povsem pogorela. Energetska kriza je zato veliko nevarnejša od finančne in ekonomske, celo zdravstvene in demografske krize. Zadeva osrčje evropske industrializacije in socialne države, razgalja temelje blasfemične tržne igre in konkurenčnosti. EU prav tu izgublja ekonomsko bitko z ZDA in Kitajsko, že zdavnaj se je ujela v rusko energetsko past. Nov model regulacije cen plina je zato čista političnoekonomska hipokrizija. Ni ga mogoče pametno uporabiti, še manj z njim kaj rešiti. Začasno regulirane cene plina in električne energije vodijo zgolj v novo fiskalno krizo, ogrožajo zlasti manj konkurenčne države. Reforma energetskih trgov in politik zahteva dvoje. Opustitev neoliberalne agende v EU in odgovorno ravnanje Nemčije. Oboje je za zdaj politična iluzija in to je tudi problem Golobovega vladnega paketa.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Hrvaška

    Komentar / Mračna vzgoja

    Spet so lazili po pokopališčih in v političnopropagandne namene razprodajali žalostne spomine, spet je žrtvoslovno razpoloženo ljudstvo plesalo, kot je godel lastnik prodajalne teh spominov, spet so nas poučevali, kdo je napadalec in kdo žrtev. Od takrat, ko so se dogajali vojni zločini, je minilo 31 let. To je čas, v katerem bi vsakemu kolikor toliko civiliziranemu narodu že prodrlo do zacementirane zavesti, da bi bilo dobro mrtve prepustiti spokoju njihovih grobov. Toda ne, ne gre brez tega nenehnega, tudi letos ponovljenega zlorabljanja žrtev iz Vukovarja, mesta, ki so ga takrat uničile, pogubile enote JLA in srbske sile. Kajti če tega ne bi bilo, če ne bi bilo vztrajnega pogrevanja sovraštva do vsakega Srba, četudi je bil med vojno še otrok, bi morda vendarle prišel čas, ko bi modeli, kakršen je župan tega mesta, dočakali politično smrt. Ta prostaški desničar je sposoben politične točke pridobivati samo z nenehnim blebetanjem, da so Srbi sovražniki, sočasno pa mesto, ki ga vodi, pospešeno umira, navkljub vsemu denarju, ki se že leta steka vanj. Odhajajo oboji, Hrvati in Srbi, teh drugih po popisu prebivalstva ni več niti toliko, da bi lahko uveljavljali pravico do javne rabe cirilice.

  • Janko Lorenci

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Družba

    In memoriam / Joco Žnidaršič, fotograf

    Na Delu sem pisaril pol življenja in kar od blizu gledal karizmo Mitje Gorjupa, mirno pronicljivost Andreja Novaka, disidentsko nepopustljivost Janeza Staniča, izumljanje novih časopisov Anteja Mahkote … V zlatem obdobju Dela – nekako med počasnim umiranjem Jugoslavije in osamosvojitvijo Slovenije ter nekaj čez – je delalo pri časopisu veliko odličnih novinarjev in izrazitih osebnosti.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Kultura  |  Portret

    Jožica Avbelj / Igralka, ki jo je svoj čas poznala vsa Jugoslavija

    Poleg množice vlog, ki jih je ustvarila v štiridesetih letih na odrskih deskah in na filmu (med drugim je igrala v filmih Nasvidenje v naslednji vojni, Pod njenim oknom in nazadnje v filmu Prasica, slabšalno ime za žensko, kjer ji je bilo, pravi, v posebno čast nastopiti s Špelo Rozin), je legendarna igralka Jožica Avbelj (rojena 1951) prepoznavna tudi po ognjeno rdečih laseh, nalezljivem smehu ter simpatični govorici, v kateri se narečno (ljubljansko-gorenjsko-notranjsko) obarvana slovenščina prepleta s slengom, anglicizmi in srbohrvatizmi.

  • Vesna Teržan

    2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Kultura

    Kje so naši horizonti?

    Interdisciplinarnega umetnika Marka A. Kovačiča (1956), pionirja večmedijske umetnosti in zagotovo enega najpomembnejših začetnikov novovalovskega performansa, danes poznata predvsem starejša in srednja generacija ljubiteljev sodobne slovenske umetnosti. A njegov opus je pomemben predvsem za najmlajšo generacijo, ki se šele začenja zanimati za umetnost ali pa tudi sama vstopa v polje video umetnosti in interdisciplinarnih projektov. S tem, ko gledamo pionirske videe Marka A. Kovačiča, spoznavamo estetiko in etiko 80. let, in ker njegovi videi temeljijo na prvinah evropskih zgodovinskih avantgard, posredno spoznavamo tudi te. S tem, ko te videe gledamo, spoznavamo tudi pionirske tehnike ustvarjanja videov – recimo posebno tehniko »croma key«, v kateri je Kovačič kombiniral računalniško grafiko, mehanične animacije in performans, vsemu temu pa je fizično dodal še likovno ozadje.

  • Damjana Kolar

    2. 12. 2022  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam čez vikend? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    2. 12. 2022  |  Kultura

    Flâneur / Ljubljana

    V Cukrarni bo danes, 2. decembra ob 19. uri potekal pogovor z vizualnim umetnikom in fotografom Igorjem Andjelićem, ki ga bo vodila Bojana Leskovar. Predstavil bo svojo publikacijo z naslovom Flâneur / Ljubljana, ki zajema dela umetnika ter besedila več kot tridesetih znanih osebnosti iz različnih družbenih in kulturnih sfer.

  • Tomaž Lavrič

    2. 12. 2022  |  Politika

    Janez Janša / »Na volitvah lahko zmaga tudi Jaka Racman ali Miška Miki«

  • Tomaž Lavrič

    2. 12. 2022  |  Politika

    Kdo je kriv za vse naše poraze na volitvah?

  • Tomaž Lavrič

    2. 12. 2022  |  Politika

    In kaj vas pri tem skrbi, gospod Grims?

  • Franco Juri

    2. 12. 2022  |  Politika

    Obrazi poražencev

  • Franco Juri

    2. 12. 2022  |  Politika

    Slovenija kot Nemčija leta 1933

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZAVEZUJOČA ZMAGA

    V petek izide nova Mladina! Avtor fotografije na tokratni naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. decembra, dalje, preberite o tem, da konec volilnega obdobja prinaša novo politično odgovornost za vlado Roberta Goloba. Ne zamudite! #Mladina48

  • STA

    30. 11. 2022  |  Politika

    Golob / »Dokler imajo Ukrajinci voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da jih podpiramo«

    Dokler imajo Ukrajinci voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da jih podpiramo, je na novinarski konferenci po prvi seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v mandatu nove vlade dejal premier Robert Golob. "Mi nimamo pravice, da bi jim vsiljevali mir za vsako ceno proti njihovi volji," je dodal predsednik republike Borut Pahor.

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    »Minister bi se moral zavedati, da je boj z zdravniki vnaprej izgubljen«

    "Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zagrozil svojim kolegom zdravnikom. Če tega ne bo hitro saniral, ga ne čaka nič dobrega. Poznamo najmanj enega njegovega predhodnika, ki je želel zdravnikom postaviti določene pogoje, a se je močno osmodil. Danes ve, da je boj z zdravniki vnaprej izgubljen, zato se jim vojne niti ne napove. In tega bi se moral še kako zavedati Bešič Loredan, ki prihaja iz zdravniških vrst. Preden je tisto sredo zvečer klical vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov, bi moral vedeti, da se taka gverilska akcija z grožnjami in postavljanjem ultimatov ne more dobro končati. Sploh pa ne v časih, ko imajo zdravniki zaradi večletnega zanemarjanja zdravstva vse adute v rokah, da si lahko izborijo skoraj vse."

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    »Politiki so kot konzerve. Po desetih letih se pokvarijo.«

    "O tem priča tudi poročilo Sveta Evrope o lokalnih volitvah, ki prav v neskončnosti županskih mandatov vidi resnejši problem slovenske lokalne samouprave. To, da imamo župane, ki kraljujejo že desetletja, da imamo občine (tudi mestne), v katerih se niti ne pojavijo protikandidati, ni znak dobrega delovanja občinske uprave, ampak resen problem. Tega se je treba zavedati. Ista oseba na istem položaju za nedoločen čas ustvarja sistem moči, ki ni koristen ne za mesto, ne za občane, še najmanj pa za demokratični razvoj družbe. Naj bo jasno: (skoraj) vsak župan je potreben in koristen, toda nobeden ne bi smel biti nenadomestljiv. Politiki so kot konzerve. Po desetih letih se pokvarijo. Na pokrovu morejo imeti vpisan rok trajanja."

  • STA

    30. 11. 2022  |  Svet

    Zaradi jugoslovanske zastave si je prislužil prekršek

    V torek, 29. novembra, ko se je v nekdanji Jugoslaviji proslavljal dan republike, je prebivalec kraja Jakšić blizu Požege na Hrvaškem svoje sosede vznemiril, ker je na svojo hišo izobesil zastavo nekdanje skupne države. Poklicali so policijo, ki mu je izdala odločbo o prekršku zaradi "žalitve moralnih občutkov državljanov", poročajo hrvaški mediji.

  • Danes je nov dan

    1. 12. 2022  |  Družba

    Koncertni monopolisti

    Podjetje Ticketmaster ima praktično monopol nad prodajo koncertnih vstopnic, zato ob dejanskih cenah zaračunava vse višje pristojbine. To ni novost; legendarna grunge zasedba Pearl Jam se je proti taistemu goljatu borila že sredi devetdesetih

  • 30. 11. 2022  |  Kultura

    Projekt, ki daje prednost popularnosti in s tem komercialni vrednosti 

    Med 6. in 12. decembrom (od 12. do 19. ure) bo v prostorih Cirkulacije 2 (podhod Ajdovščina) potekal sejem umetnin ART–MUS, ki bo letos že osmič zapored predstavil priznane slovenske umetnice in umetnike. V času pandemije covid-19, med letoma 2020 in 2021, je sejem postal "hibriden," saj so organizatorji pričeli izvajati tudi prodajni spletni sejem, ki je doživel velik uspeh in prepoznavnost. 

  • Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Politika

    Ljudmila Novak Janezu Janši / »Vstani in pojdi. Slovenija ti bo iskreno hvaležna.«

    "Moje osnovno načelo političnega delovanja je vedno izhajalo iz skrbi do sočloveka, četudi je to v določenih trenutkih lahko škodilo mojemu ugledu in podobi. Tako v politični stranki kot tudi v polju javnosti," je svojo izjavo za javnost pričela evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak in dodala, da funkcije pridejo in gredo, "a naša dejanja so tista, ki nas zaznamujejo".

  • Ko krščanski demokrati Janšo pošiljajo na smetišče zgodovine

    »Zaradi vseh preteklih izkušenj in dejstev je v Novi Sloveniji dozorelo spoznanje, da bomo rekli političnemu veteranu: DOVOLJ JE.«

  • Uredništvo

    30. 11. 2022  |  Politika

    Minister za zdravje / »Nikomur nisem grozil«

    Pogajanja vlade s sindikatom Fides so se končala brez dogovora, zato zdravniki ne izključujejo niti stavke. Pogovore naj bi zapletla tudi domnevna grožnja ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine Fidesa Gregorju Zemljiču. O tem in o razpadajočem zdravstvenem sistemu se je z ministrom v oddaji Odmevi na TV Slovenija pogovarjala Tanja Starič.

  • STA

    30. 11. 2022  |  Politika

    Nevladne organizacije / »Ste glas ranljivih in šibkih«

    Letošnja nacionalna konferenca nevladnih organizacij v organizaciji Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) naslavlja spletne, medijske in fizične napade na nevladne organizacije doma in v tujini. Zbrane je uvodoma nagovorila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

  • STA

    30. 11. 2022  |  Svet

    EU / Bruselj predlaga posebno sodišče za ruske zločine nad Ukrajino

    Evropska komisija predlaga vzpostavitev posebnega sodišča s podporo Združenih narodov, ki bo preiskalo in preganjalo kaznivo dejanje agresije, ki jo Rusija izvaja nad Ukrajino, je danes dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Zavzela se je tudi za to, da se premoženje, ki ga je EU zamrznila Rusiji, uporabi za obnovo Ukrajine.