• Je kdo rekel elektrika?

    V uvodniku Grege Repovža v številki 23 z naslovom »Je kdo rekel elektrika?« je kar nekaj netočnosti oziroma dokaj nekorektnih trditev. Verjamem, da ne zlonamernih. Ne drži, da so proizvajalci podražili elektriko. Pravzaprav je niso dvignili niti za cent. Nasprotno! Višje cene na trgu so tiste, ki so Dravskim elektrarnam Maribor na primer povzročile kar nekaj milijonov več stroškov, saj mi kot proizvajalec elektrike koncesijo in vodne prispevke plačujemo na končno prodajno ceno električne energije. Da plačujemo kot proizvajalec »davek« na ceno, ki jo doseže tisti, ki pri nas proizvedeno elektriko trži, je seveda svojevrsten unikum in poslovni nesmisel. Vendar je to že druga zgodba. Višje cene so izključno posledica tržnih špekulacij. Če kje trg ni opravil svojega poslanstva, potem je to zagotovo trg z električno energijo. Zaradi subvencij, negativnih cen, trgovanja s CO2 kuponi, borznih mahinacij, čudnih politik, fizikalnih zakonitosti EE-sistema …, je ta trg namreč povsem izmaličen. Ker je treba v vsakem trenutku proizvesti natančno toliko energije, kot se je potroši, proizvodnja in prenos elektrike pa sta podrejena trgu in ne optimizaciji, nastajajo enormne izgube – v proizvodnji in tudi pri prenosu. Tako da nikakor ni primerno kazati s prstom na proizvajalce, kar se podražitev tiče, saj smo zadnji v tem »prehranjevalnem cirkusu«.

  • Borut Mekina

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    Madžarska depeša o Mladini

    Poleti 2020 je madžarsko ministrstvo za zunanje zadeve svojim veleposlaništvom v EU naložilo, naj preverijo, ali je država gostiteljica v zadnjih letih organizirala strokovne obiske, tečaje usposabljanja ali študijske poti za madžarske novinarje, in če jih je, »kateri madžarski predstavniki medijev so se jih udeležili ter katere časopise in organizacije v državi gostiteljici so obiskali«. Navodilo so poslali, kot so za madžarske medije pojasnili na njihovem zunanjem ministrstvu, ker naj bi nekatere organizacije, ki jih financira fundacija Georgea Sorosa, na primer Transparency International, ta usposabljanja financirale, kar na Madžarskem razumejo kot vmešavanje v njihove notranje zadeve.

  • Uredništvo

    18. 6. 2022  |  Politika

    »Miroljubnost ni politika za mirne čase«

    "Pacifizem do danes ni dobil priložnosti, ker evropsko zunanjo politiko oblikujejo čustva. Evropa se za politiko oboroževanja Ukrajine ni odločila v vakuumu preudarnega razmisleka o tem, kaj se v resnici dogaja, pač pa v zmesi panike in užaljenosti, ki jo določajo demoni preteklosti. Zgodovinski spomin se je izkazal za nekaj, kar sicer lahko služi, ko opominja, a lahko tudi nagaja, ko izkrivlja sliko realnosti. Evropa se je na rusko invazijo odzvala po instinktivni povezavi aktualnosti z dogodki druge svetovne vojne."

  • Uredništvo

    18. 6. 2022  |  Politika

    »Kjer koli se pojavi fašizem, gre za življenje in smrt demokracije«

    "Trump je skušal antifašizem deklarirati kot teroristično organizacijo, čeprav ni niti organizacija in nima teroristične ideologije. Sprašujete, kako smo prišli od konca druge svetovne vojne, ko smo slavili antifašizem, govorili 'Nikoli več', do sem? Konec druge svetovne vojne smo praznovali z antifašizmom, tudi s kulturo, filmi, praznovali in občudovali smo tiste, ki so se borili proti antifašizmu. Kako smo prišli od tam do Trumpa? Trump je uporabil taktiko Mussolinija. Če preberete zbrana dela Mussolinija iz zgodnjega obdobja, kot sem jih jaz, boste videli, da se beseda antifašizem ne pojavi, dokler se Mussolini ne odloči liberalcev, ki mu nasprotujejo, označiti za nasilne antifašiste."

  • STA

    18. 6. 2022  |  Svet

    »Naložba v duševno zdravje je naložba za boljše življenje in prihodnost za vse«

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k globalnemu ukrepanju na področju duševnega zdravja. Od začetka pandemije se namreč število ljudi s tovrstnimi težavami strmo vzpenja. "Naložba v duševno zdravje je naložba za boljše življenje in prihodnost za vse," je v izjavi dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    »S sankcijami se ne dosežejo politični cilji«

    Dr. Danilo Türk je eden izmed podpisnikov javnega poziva slovenski vladi, v katerem ob nedvoumni obsodbi ruske agresije in zločinov pozivajo, naj slovenska politika poišče alternativne pristope k ukrajinski vojni tako, da bi se rusko in ukrajinsko vodstvo strinjali o začetku mirovnih pogajanj. Podpisniki se hkrati sklicujejo tudi na načelo mirovne politike, ki je zapisano v slovenski ustavi. Poleg Türka so pismo med drugim podpisali tudi Milan Kučan, Rudi Rizman, Rastko Močnik, pobudnik pisma pa je nekdanji poslanec SD Aurelio Juri.

  • Uredništvo

    18. 6. 2022  |  Kultura

    Poletna muzejska noč letos v kar 62 krajih po Sloveniji

    Skupnost muzejev Slovenije 18. junija organizira že 20. Poletno muzejsko noč, ki jo že nekaj let koordinira Muzej narodne osvoboditve Maribor. Letošnja Poletna muzejska noč se bo odvijala v kar 62 krajih po Sloveniji. Ta največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij bo letos združila programe 80-ih sodelujočih ustanov, vrata pa bo odprlo tudi 84 dislociranih enot in spominskih sob. Akciji se je na novo pridružilo kar 11 ustanov, med njimi so ob muzejih in galerijah tudi arhivi in univerze s svojimi razstavnimi programi. Med 18. in 24. uro bo mogoče odkrivati, kaj se dogaja v muzejih in galerijah v nočnih urah, raziskovati muzejske zaklade, prisluhniti koncertom ter se udeležiti vodstev, delavnic in predavanj..

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Festival migrantskega filma

    Slovenska filantropija ob svetovnem dnevu beguncev trinajstič organizira Festival migrantskega filma. V Ljubljano in 10 drugih mest po Sloveniji ponovno prihajajo projekcije in spremljevalni dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev. V Ljubljani bo festival potekal med 20. in 23. junijem v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju, na AGRFT in Slovenski filantropiji. Obiskovalci si bodo filmske projekcije lahko ogledali v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, Ptuju in Žalcu. Festival bodo 20. junija v Kinodvoru odprli s projekcijo dokumentarnega filma Džungla v režiji Cristiana Natolija.

  • STA

    17. 6. 2022  |  Kultura

    Umrla je Marlenka Stupica

    V starosti 94 let je umrla slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica. V skoraj sedmih desetletjih poklicne poti je ilustrirala in opremila več kot sto otroških knjig in za svoje delo prejela številna priznanja tako doma kot v tujini, leta 2013 tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

  • Monika Weiss

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    Bobnarjeva kupila nove brzostrelke

    Med prvimi pogodbami, ki jih bo podpisala nova ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, sta pogodbi za »nakup in dobavo brzostrelk in aktivnih glušnikov s pripadajočo opremo« ter »za nabavo oborožitvene opreme in prisilnih sredstev«. Gre za naročili, »podedovani« od predhodnika, notranjega ministra Aleša Hojsa.

  • STA

    17. 6. 2022  |  Svet

    Britanska vlada odobrila izročitev Assangea ZDA

    Britanska notranja ministrica Priti Patel je ugodila zahtevi ameriške vlade po izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, so danes sporočili v Londonu. S tem je ministrica sledila odločitvi britanskega sodišča, ki je že aprila odobrilo njegovo izročitev. Assange ima sedaj na voljo 14 dni za pritožbo.

  • Luka Volk

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    Politično kadrovanje

    V zadnjih dneh je tarča kritik zaradi domnevno spornega družinskega kadrovanja postala stranka Levica. Vodenje kabineta na ministrstvu za delo je minister Luka Mesec zaupal Maji Tašner Vatovec, ženi strankarskega kolega in poslanca Mateja Tašnerja Vatovca, sicer pa že več let aktivni članici Levice. Kandidirala je tudi na zadnjih državnozborskih volitvah, bila koprska mestna svetnica in podžupanja Mestne občine Koper.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Dva leva

    Povežimo Slovenijo II.

    Ko sem videl objavo tako imenovane protipeticije o Ukrajini, me ni toliko »navdušila« vsebina kot lista podpisnikov. Vzkliknil sem: Saj to je vendar utelešeno gibanje »Povežimo Slovenijo«! Putin je dokončal to, kar je Podobnik neuspešno začel. Namreč, da se na skupni listi najdejo podpisniki, ki so po vseh drugih političnih kriterijih in vrednostnih orientacijah (domnevno) različni!? Ljudje, ki so proti splavu, proti svobodi izbire spolne orientacije, ki aktivno podpirajo Janševo in vsakršno avtoritarno politiko, ki so proti socialno senzibilni državi in družbi, ki izražajo eksplicitno averzijo do beguncev iz dežel tretjega sveta, ki imajo hude težave z razumevanjem človekovih pravic, pravic žensk, ki so celo konkretno aktivni v dušenju medijske svobode, so sopodpisniki »protiizjave« o Ukrajini skupaj s tistimi, ki to niso. Domnevno niso. Ne razumem, kako je lahko naš prijatelj Pavle Gantar brez pomisleka sopodpisnik skupaj z Lisjakom Gabrijelčičem, ki je eksplicitno pozval časopis Dnevnik, da zapre usta njegovemu dolgoletnemu sopotniku in prijatelju Tomažu Mastnaku (Lisjak Gabrijelčič: »Ljudi, kot je Tomaž Mastnak, ki upravičujejo Putinovo invazijo Ukrajine, je treba izločiti iz javne razprave. Žogica je na igrišču uredništva #Dnevnik_si. Boste na svojih straneh še naprej dovolili to hujskanje k vojnim zločinom?«). Četudi je morda težko sprejeti Mastnakove aktualne poglede na covid in Rusijo, je poziv mladega moža brez zgodovinskega spomina k zapiranju ust Mastnaku neprimerno hujši eksces. Kajne, Pavle? Da ne govorimo o sprenevedanju največjega moralista v slovenski politiki, Cerarja. Ne pristaja na nasilno spreminjanje meja v primeru Ukrajine, a je kot premier in zunanji minister v primeru Palestine deloval diametralno nasprotno. Namreč, nepriznanje Palestine je pasivno soglašanje z aneksijo nasilno zasedenih palestinskih ozemelj s strani Izraela ...

  • Vanja Pirc  |  foto: Uroš Abram

    30. 6. 2017  |  Družba

    »Če sem karkoli obžalavala, je poniknilo med množico zadovoljivih odločitev«

    V ljubljanski soseski Trnovo, v hiši, odmaknjeni od mestnega vrveža ter obdani z bujnim zelenjem in cvetočimi rožami, živi sivolasa gospa, ki se je v zgodovino zapisala že ob začetku svoje kariere – bila je namreč ena naših prvih ilustratork. Vendar pa se v zgodovino še zdaleč ni zapisala le kot ena naših prvih, temveč s svojim opusom tudi kot ena naših najizjemnejših ilustratork.

  • Luka Volk

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    Revizija spornih poslov

    Vlada Roberta Goloba je ob prihodu v parlament napovedala pregled dejavnosti vlade Janeza Janše, pri čemer je vzela pod drobnogled tudi financiranje novoustanovljenih znanstvenih inštitutov. Najbolj sporen med njimi je javni raziskovalni zavod Rudolfovo, kateremu je pretekla vlada v dveh letih namenila 5,2 milijona evrov, ne da bi se posvetovala s strokovno javnostjo, tik pred koncem mandata pa šolskemu ministrstvu naložila, da mora za razvoj zavoda investirati v nakup in prenovo objekta ter v opremo. Podobno sporna sta tudi projekta, nad katerima je bdel nekdanji državni sekretar Mitja Slavinec – poseben zakon za Pomursko akademsko znanstveno unijo (PAZU) ter Znanstveno in inovacijsko središče v dvorcu Rakičan.

  • Ali Žerdin  |  Ilustracija: Josip Visarjonovič

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Družba

    Ilustrirana biografija: Ivo Štandeker

    Ivota rodijo 22. avgusta 1961 v Mariboru. Mama Rozika, ki v Astorii vodi devizno blagajno, mu že v najmlajših letih prinaša stripe, natisnjene v nemščini, zato se med učenjem črk spotoma nauči še nemščine. Je nezakonski otrok in živi z mamo in babico, ki jo kliče oma. Oče živi na Dunaju. Leta 1968 se vpiše na osnovno šolo v Pesnici in jo konča leta 1976, potem pa se vpiše na Prvo gimnazijo Maribor. »Radovedni mladenič, doma iz Pesnice pri Mariboru, je bil dovzeten za vse, kar mu je bilo ponujeno v razmislek, bil je spoštljiv do sošolcev in do profesorjev, vedno je bil pripravljen pomagati pomoči potrebnim, visoko je cenil prijateljstvo, zato je bil med sošolci zelo priljubljen. Veliko je bral in si širil obzorje daleč čez gimnazijske okvire,« bo o dijaku, ki je gimnazijo končal leta 1980, štiri desetletja pozneje zapisala upokojena profesorica filozofije Dragica Kranjc.

  • Luka Volk

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    Vlom v prostore gospodarskega ministrstva

    Tik pred primopredajo poslov na gospodarskem ministrstvu je nekdo vlomil v njihove prostore. Kadar pride do vlomov v objekte, ki jih za svoje delo uporabljajo državni organi ali politične stranke, moramo biti še posebej pozorni. Vlomilci si v teh primerih verjetno ne obetajo velike premoženjske koristi, prav tako bi težko govorili o golem vandalizmu – vandalizirati ministrstvo je namreč preveč tvegano početje. Pri takšnih vlomih obstaja nevarnost, da bi bili lahko politično motivirani.

  • Monika Weiss

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Politika

    Velika pričakovanja

    Varstvo okolja in ohranjanje narave, presoja okoljske sprejemljivosti investicij, podnebje, odpadki, prostor in energetika – vse to so področja, ki sta jih v novi vladi prevzela ministra Gibanja Svoboda Uroš Brežan in Bojan Kumer. Okoljevarstveniki in naravovarstveniki imajo po odhodu ministra Andreja Vizjaka seveda visoka pričakovanja, saj je ta ministrstvo za okolje povsem podredil gospodarstvu in interesom lobijev. Skrbi zbuja, da se na ključna mesta na ministrstvu vračajo ustvarjalci te politike iz obdobja med letoma 2013 in 2020, ko je okoljska politika v Sloveniji stagnirala.

  • Danes je nov dan

    17. 6. 2022  |  Družba

    Mavrični novičnik

    Mesec ponosa je na polovici. Odhodili smo paradi ponosa, LGBTQ+ organizacije nadaljujejo z dogodki po Sloveniji. Z novo vlado, predstavniki na odločevalskih pozicijah in mavričnimi zastavami pred ministrstvi smo politično (vsaj bolj) optimistični (kot prej). A (malo) večja prisotnost LGBTQ+ oseb in vsebin v javnem prostoru pomeni tudi več groženj in napadov na skupnost in razkrite posameznike. 

  • Peter Petrovčič

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Kultura

    Filmi o ljudeh na begu pri nas in po svetu

    »Migracije iz nuje – da bi preživeli, da ne bi bili lačni, da ne bi bili zatirani, ostajajo stalnica življenja ljudi na planetu. Mi, ki živimo v miru in blaginji, se srečujemo z migracijami in migranti. Njihova prisotnost v naših življenjskih prostorih terja, da opredelimo svoj odnos do njih in svoje vedenje ob njih,« piše Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, ob začetku tradicionalnega Festivala migrantskega filma; ob svetovnem dnevu beguncev ga organizira nevladna organizacija, ki ji predseduje.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Portret

    Pisateljica, ki je napisala knjigo za vse neslovenske otroke brez vzornikov

    »Kako pohvalno, da se je končno ena priseljenka naučila naš jezik in da piše knjige, ne pa te v trgovinah ali na pošti, ki še zdaj ne znajo slovensko.« V takšnem slogu se berejo nekateri pokroviteljsko-ksenofobni komentarji k nedavni izdaji njenega knjižnega prvenca, ki je dodal še en kamenček v mozaik literarne obravnave priseljenstva na Slovenskem. Pri tem verjetno ne slutijo, da komaj dvajsetletna Selma Skenderović (rojena je leta 2001) v svojem delu daje polnopraven glas in empatično odpira prostor za vse Sanele, Selme, Esme in Have, ki jim gredo tako v nos – kljub njihovemu neznanju slovenščine in dejanjem, ki jih marsikdo vidi kot načrtno neprilagojenost.

  • Marcel Štefančič jr.

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Film

    Zakaj smo zmagali

    Ko je tistega 17. septembra 2017 v istanbulskem finalu evropskega prvenstva v košarki na semaforju pisalo 93:85, so Srbi 15 sekund pred koncem še zadnjič na hitro in povsem iz obupa vrgli na koš – in zgrešili. Žogo je ujel Randolph, jo podal Blažiču, ta pa Nikoliću, ki je z njo evforično pretekel igrišče – in vse bolj blaznel. Tako kot vsi ostali slovenski košarkarji. Tekme še ni bilo čisto konec, a Srbi so obstali in obnemeli – niso več tekali, niso več igrali. Ugriz je popustil. Bojevniška srčnost je uplahnila. Nikolić pa je z žogo blaznel proti drugi strani, kjer je pod košem blaznel Murić, tako da sta po pisku sirene za hip ali dva blaznela skupaj, potem pa se je zgodilo nekaj nepričakovanega in presenetljivega, celo šokantnega in prav zares neverjetnega: Nikolić je žogo vrgel Muriću! Kaaaaj?!? Žoge, s katero so osvojili naslov evropskih prvakov, te magične žoge, te prelomne žoge, te mitske žoge, te zgodovinske žoge, te žive legende ni zgrabil, se je oklenil ter je odnesel za spomin, temveč jo je podal Muriću, svojemu soigralcu. Zakaj je ni obdržal? Je bil v transu, pa ni vedel, kaj počne?

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Hrvaška

    Cherie iz Londona

    Se spominjate Tonyja Blaira, britanskega premiera, ki je bil zaradi zvez z zahodnimi zavezniki osumljen vojnih zločinov nad civilisti v Iraku? Neumen poskus, seveda, ker Blair ni kak balkanski plemenski vodja, da bi moral sesti na zatožno klop Haaškega sodišča. Poleg tega ima vplivno soprogo, ki pa ga vendarle ne bi mogla zastopati, če bi obtožbam sledil pravičen sodni pregon, saj ni strokovnjakinja za kazensko pravo, ampak za veliko donosnejše korporativno pravo. Njena dnevna tarifa znaša več kot deset tisoč evrov, zato je jasno, da zastopa samo bogate hohštaplerje, ljudi, ki so prepričani, da je ves svet njihov. Takšne, kot je Duzich, lastnik hotelskega kompleksa v Supetru na otoku Braču in vendar velik nesrečnež, saj njegovi gostje nimajo miru – zgodaj zjutraj jih zbujajo smetarji, ki odvažajo njihove smeti. To seveda ni v redu, vsekakor bi morali smetnjake premestiti.

  • Visoka inflacija

    Inflacija je v ZDA in tudi v EU na najvišjih ravneh od leta 1981. ECB že od junija 2021 napoveduje spremembo svoje monetarne strategije in politike. Inflacija postaja osrednji vzvod tržnih negotovosti in ekonomske nestabilnosti. Vsi se ukvarjajo z možnimi ukrepi za zajezitev rasti cen, toda pravih in učinkovitih rešitev ni. ECB ve, kaj mora storiti, manj je jasno, kdaj in kako. In za nameček J. Powell na vrhu Feda ni stari lisjak P. Volker, podobno kot Lagardova ni brezkompromisni Draghi. Tudi vlade so povsod v precepu. Tržnih cen ne morete obvladovati z dogovori, še manj z zamrzovanjem. Manevrskega prostora za subvencioniranje revnih je vse manj. Preveč je odprtih problemov, premalo pravih rešitev. Inflacija pa je že prek meja, ko začne hraniti samo sebe. Zahteva usklajen, preprost in neposreden politični pristop, predvsem pa trdo ekonomsko disciplino in potrpežljivost. Protiinflacijska ekonomska politika bo krojila politične usode Bidna, Scholza, Macrona, tudi Goloba doma. Visoka inflacija je lahko pogubna za evro, lahko zamaje tudi EU.

  • STA

    17. 6. 2022  |  Svet

    Lani z domov pregnanih rekordnih 36 milijonov otrok

    Konec leta 2021 je pred konflikti in drugimi krizami po svetu bežalo kar 36,5 milijona otrok, kar je največ po drugi svetovni vojni, je danes na svoji spletni strani objavil Sklad ZN za otroke (Unicef). Število razseljenih otrok po svetu se je tako v primerjavi z letom 2020 povečalo za 2,2 milijona, zaradi vojne v Ukrajini pa število še narašča.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Kolumna

    O normalnosti

    Okrogli dve leti smo živeli v pandemiji in z janšizmom na oblasti. Obe nesreči sta sčasoma postali svojevrstna normalnost, prepredena z nostalgijo po času pred tem. Zdaj je janšizem ob oblast, korona pa se kaže v blagi obliki – smo se vrnili v normalnost?

  • Lara Paukovič

    17. 6. 2022  |  Mladina 24  |  Kultura

    Družina naša najdražja

    Ena velikih družinskih dram 20. stoletja je Dolgega dneva potovanje v noč Eugena O’Neilla, modernistična klasika, napisana v štiridesetih letih. Lahko bi rekli, da vsebuje vse, kar pričakujemo od ameriške (ali katerekoli) disfunkcionalne družine: izgubljene iluzije. Zlorabo opiatov. Promiskuiteto. Ljubosumje. Potlačeno jezo. Frustracije, ki navadno – kako pripravno – izbruhnejo ravno ob obroku za jedilno mizo. Rivalstvo med sorojenci. Popoln propad in resignacijo nekaterih akterjev. Avgust v okrožju Osage (2007), po kateri je bil posnet tudi hollywoodski film z Meryl Streep v glavni vlogi (2013), se zdi njena sodobnejša ustreznica, ki obkljuka vse zgoraj naštete kategorije ter razpoke v družinski celici razkrije še odločneje in predvsem brutalneje.

  • Damjana Kolar

    17. 6. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Tukaj je nekaj namigov pestrega klubskega dogajanja.

  • »Oprosti, Dave«

    »Oprosti, Dave. Bojim se, da tega ne morem storiti,« je v ikoničnem prizoru iz Kubrickove mojstrovine 2001: Odiseja v vesolju izjavil superinteligentni računalnik HAL 9000, ko se je zaradi strahu pred izklopom uprl človekovemu ukazu. Te dni se je v Googlovem štabu v Silicijevi dolini zgodilo nekaj srhljivo podobnega.