Max Modic

  • Max Modic

    1. 2. 2013  |  Mladina 5  |  Kultura

    V drugo ilustrirana Zdravljica

    Prešernova Zdravljica ima to smolo, da jo je kolesje zgodovine iz vedre, narodnobuditeljske pivske pesmi preoblikovalo v nacionalno himno in ji tako dodelilo status uradne didaktične igrače, s katero se v imenu domoljubja kiti vsaka politična opcija, ki prileze na oblast.

  • Max Modic

    31. 1. 2013  |  Družba

    Javna tribuna: Slovenska kultura sredi razpada vrednot

    Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je z današnjo javno tribuno v Cankarjevem domu (CD), naslovljeno Slovenska kultura sredi razpada vrednot, obudilo tradicijo javnih tribun iz 80. let in dalo glas predstavnikom civilne družbe. Tribune se je udeležilo več kot 80 skupin civilne družbe, o stanju v državi pa je spregovorilo skoraj 30 govorcev, ki so ponudili svojo vizijo izhoda iz krize. Kot je znano, je DSP že januarja 1985 organiziralo tribuno z naslovom Slovenski narod in slovenska kultura, dve leti kasneje pa je sledila javna tribuna o ustavnih spremembah. Leta 1988 je DSP izdalo Prispevke za novo slovensko ustavo, na tribuni maja istega leta pa je sedanji predsednik DSP Veno Taufer ob prihodu v Cankarjev dom izvedel, da so aretirali Janeza Janšo.

  • Max Modic

    31. 1. 2013  |  Družba

    Vi lajkate, oni služijo – in nadzirajo

    Spletno družbeno podjetje Facebook - Julian Assange ga je v enem od svojih zadnjih intervjujev primerjal z zloglasno tajno službo Stasi, ki se je v svojih 'najboljših' časih uspela infiltrirati med kar deset odstotkov prebivalstva, torej je bil v nekem obdobju vsak deseti prebivalec Vzhodne Nemčije njen sodelavec - s poslovnimi rezultati v zadnjem četrtletju lanskega leta prijetno presenetilo analitike. Delnice Facebooka so se sicer pocenile, toda Facebook je v zadnjih treh mesecih leta 2012 zaslužil 63 milijonov dolarjev oziroma tri cente dobička na delnico.

  • Max Modic

    30. 1. 2013  |  Družba

    2. vseslovenski virtualni ljudski protest

    Lahko se zgodi, da na kulturni praznik 8. februarja zaradi tega ali onega razloga ne boste mogli v prestolnico, da bi skupaj z desettisoči protestnikov izrazili nezadovoljstvo nad stanjem v slovenski politiki, ki državo peha na rob socialne katastrofe. Nič hudega, protestirajte kar zdaj. Od od danes naprej namreč na socialnem omrežju Facebook poteka 2. vseslovenski virtualni ljudski protest.

  • Max Modic

    28. 1. 2013  |  Družba

    Umrl je tovariš Jokl

    V petek je v 92. letu umrl France Popit, slovenski komunist s partizanskim imenom Jokl, ki se je rodil 3. avgusta 1921 na Vrhniki. Popit, skojevec od leta 1936, je leta 1940 še kot gimnazijec postal član Komunistične partije Jugoslavije, leto kasneje pa se je pridružil partizanom. Pozneje je postal funkcionar Zveze komunistov Slovenije, nosilec partizanske spomenice in v letih od 1963 do 1966 tudi predsednik slovenske zveze sindikatov. Do leta 1982 je bil na položaju predsednika Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, leta 1984 pa je postal tretji predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije, kjer ga je leta 1988 nasledil Janez Stanovnik.

  • Max Modic

    27. 1. 2013  |  Politika

    V Janševi 'deželi priložnosti' brutalno pretepli protestnike

    Po vsej verjetnosti je nad odločnostjo azerbajdžanske policije, ki je v soboto brutalno razgnala udeležence neprijavljenega shoda v središču Bakuja, navdušen tudi notranji minister Vinko Gorenak. Tamkajšnji represivni organi so pretepli in aretirali več ljudi. Nekaj deset protestnikov se je zbralo na osrednjem trgu Sahil, kjer so protestirali proti uporabi pretirane sile proti mirnim protestnikom. Policisti se niso pustili motiti in so po desetih minutah udeležence shoda razgnali, pri čemer so desetine protestnikov pretepli in aretirali.

  • Max Modic

    27. 1. 2013  |  Kultura

    Društvo ljubiteljev Dicka Longa

    Ne zgodi se prav pogosto, da te na stripovski promociji pričakajo dolge hrenovke v mehkih kruhkih, žmohtna domača pica, viski v potokih in toplo pivo. Vsega je bilo v izobilju tisti torek v Strip.art.nici Buch. In tako je tudi prav. Ker se ne zgodi prav pogosto, da v luksuzni trdi vezavi izideta zbrana lik in delo nekoga, ki si to res zasluži. Če za koga, potem zanj velja, da je prišel tiho in odšel v legendo. Že junija 2000, ko se je na stripovskih straneh hrvaške izdaje Playboya pojavil prvič.

  • Max Modic

    25. 1. 2013  |  Politika

    Še bi ministrovala, pa ne smeta?

    Enotne in trdne koalicije je torej konec. Državni zbor je prejel odstopni izjavi ministra za finance Janeza Šušteršiča ter ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča. Čeprav se bodo prihodnji četrtek poslanci seznanili z odstopoma obeh ministrov, je iz njunih odstopnih izjav čutiti, kot bi jima bilo malce žal, ker morata zapustiti ministrska položaja. Eh, tako to gre v politiki ... Šušteršič je danes dejal, da bi bil še minister, a ne za vsako ceno, Pličanič pa pravi, da predsednika vlade zelo spoštuje kot politika in kot človeka in mu želi vse dobro.

  • Max Modic

    23. 1. 2013  |  Kultura

    Ilustrirana Zdravljica

    Danes ob 19. uri je bila v Galeriji Kresija otvoritev razstave ilustracij Damijana Stepančiča iz pravkar izdane slikanice dr. Franceta Prešerna, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. »Da je moralo preteči toliko časa do nove ilustrirane izdaje, je kriva pravzaprav precejšnja neupodobljivost abstraktnega besedila Zdravljice,« pravijo pri založbi. »S tem kar težkim izzivom se je tokrat spopadel Stepančič in ga izvrstno rešil.« Razstava bo na ogled do 10. februarja.

  • Max Modic

    23. 1. 2013  |  Politika

    Notranjsko-kraška dobrodošlica vladi

    Vlado, ki jo v teh dneh hrup z ulice moti do te mere, da se je umaknila v zavetje notranjsko-kraške regije, je v mestu, ki mu podžupanuje podpredsednik SDS Zvone Černač, Janšev minister za infrastrukturo in prostor, pričakala svojevrstna dobrodošlica. Postojna se je namreč danes prebudila prelepljena s plakati s protivladno vsebino. »Mogoče ni naključje, da se je to zgodilo v kraju, ki kaže tendenco strinjanja s trenutno vladajočo politiko, proti kateri že tri mesece poteka vseslovenska ljudska vstaja,« je završalo med postojnskimi zombiji.

  • Max Modic

    22. 1. 2013  |  Družba

    Sanjin Jašar tudi danes na občini

    Kot poroča Večer, je skvoter in aktivist Sanjin Jašar, ki je bil včeraj pridržan in nato izpuščen iz pripora s 357 evri kazni, nekaj minut po osmi uri ponovno vstopil v prostore Mestne občine Maribor, kjer mirno sedi za mizo v prvem nadstropju in čaka, ali ga bodo tudi danes obravnavali policisti in odstranili kot včeraj, ko se je s spalno vrečo namestil v občinski stavbi in enakomisleče povabil k sodelovanju.

  • Max Modic

    21. 1. 2013  |  Družba

    Mreža za neposredno demokracijo obsoja sovražni govor

    Mreža za neposredno demokracijo na svoji spletni strani obvešča javnost, da se je ob današnji aretaciji mariborskega aktivista Sanjina Jašarja v nekaterih spletnih medijih pojavil sovražni govor. V Mreži za neposredno demokracijo odločno obsojajo sovražni govor, katerega namen je ksenofobična, rasistična, homofobična in vsaka osebna diskreditacija ter spodbujanje nestrpnosti.

  • Max Modic

    20. 1. 2013  |  Družba

    V pripravi tudi kazenska ovadba zoper Zorana Jankovića

    Predstavniki Skupine 29. oktober, ki so minuli četrtek na Vrhovno državno tožilstvo v Ljubljani vložili kazensko ovadbo zoper Ivana Janeza Janšo, v današnji izjavi za javnost odgovarjajo na vprašanja o namenu kazenske ovadbe in pojasnjujejo, zakaj (še) niso vložili tudi kazenske ovadbe zoper Zorana Jankovića.

  • Max Modic

    20. 1. 2013  |  Družba

    Pismo podpore demonstracijam proti fašizmu in stranki Zlata Zora v Grčiji

    Včeraj, 19. januarja, je bil na pobudo antifašistične iniciative iz Aten sklican mednarodni dan akcije proti novim oblikam fašizma. V Grčiji so potekale množične demonstracije proti vse močnejši neofašistični stranki Zlata Zora. Grške državljanke in državljani so nazadnjaški stranki ter zaskrbljujoči fašizaciji grške družbe izrekli jasen in glasen 'ne', njihovemu boju pa se je iz Slovenije s pismom podpore pridružila tudi Delavsko-punkerska univerza (DPU).

  • Max Modic

    17. 1. 2013  |  Družba

    Izjava za javnost Društva državnih tožilcev Slovenije

    Ker je bilo v medijih v zadnjem času zaslediti najavo sprememb na področju kazenske zakonodaje, je Mirjam Kline, predsednica Društva državnih tožilcev Slovenije (DDTS), danes podala izjavo za javnost z namenom, da bi se širša javnost lahko seznanila s stališči Društva o zadevah, ki so pomembne za uresničevanje človekovih pravic in za delovanje pravne države.

  • Max Modic

    17. 1. 2013  |  Kultura

    Mi smo Laibach, Mi smo Hollywood

    Jutri, v petek, 18.1. ob 20. uri, se bo v Delavskem domu Trbovlje odvrtela premiera desetega izdelka gverilskega filmarja Diega Menendesa, ki nosi naslov We Are Laibach. Film prikazuje slovensko prestolnico v različnih zgodovinskih obdobjih in iz specifičnega zornega kota pogleda na totalitarizme, ki so tako ali drugače zaznamovali deželo in njeno glavno mesto.

  • Max Modic

    17. 1. 2013  |  Družba

    Slavoj Žižek: »V Evropi slepi vodijo slepe«

    Zahoda ne razjeda le finačna kriza, marveč tudi kriza demokracije, piše Slavoj Žižek v kolumni za The Guardian in dodaja, da odzivi vladajočih elit na ekonomske pritiske v evroobmočju oživljajo duhove diktatorjev, kot je bil Ceausescu.

  • Max Modic

    16. 1. 2013  |  Politika

    Odziv KPK na pismo SDS

    Komisija za preprečevanje korupcije se je v sporočilu za javnost odzvala na pismo, ki so ga glede zadnjih dogodkov tujim in mednarodnim organizacijam ter posameznikom posredovali iz SDS.

  • Max Modic

    13. 1. 2013  |  Družba

    Za demokratični socializem

    Med javnimi izvajanji, ki so se v petek, 11. januarja, vrstila v sklopu Druge vseslovenske ljudske vstaje, je bil še posebej velikega navdušenja deležen govor Luke Meseca, ki je prijateljice in prijatelje, soborke in soborce na protestih proti skorumpiranim političnim elitam, nagovoril v imenu Delavsko-punkerske univerze.

  • Max Modic

    12. 1. 2013  |  Družba

    Falot Janez ali Falot Janko? Izbira je vaša!

    Zbirajte nepojasnjeno premoženje in izmikajte se notranjim sovražnikom, ki rovarijo proti vaši politični integriteti. Izbirate lahko med likom in delom Falota Janeza, ki mora med bogatenjenjem s patrijskim denarjem preskakovati rdeče zvezde, trenirkarje in Milana Kučana, ter med delom in likom Falota Janka, ki mora pri nabiranju provizij iz Stožic skakati čez Jurčka, gotovinske prilive in skrite fonde iz ljubljanske mestne hiše. Pa hitro, kajti vaš mandat se izteka! Igrico Slovenski falot je po motivih iz Diarejine politične menažerije naredil Dejan Mauer in vam bo zagotovo polepšala dan. Kaj še čakate? KLIKNITE!

  • Max Modic

    10. 1. 2013  |  Družba

    Gremo v napad - Druga vseslovenska ljudska vstaja 11.1.!

    Ker naši politiki še vedno ne razumejo na številnih demonstracijah izraženih zahtev, oziroma jih ne želijo razumeti, se obeta še večji protest s še večjo udeležbo in enotnimi zahtevami. »Pozivamo vse državljane in državljanke, da se udeležijo protestnega shoda, ki bo potekal pod enotnim geslom: ZAHTEVAMO ODSTOP POLITIČNE ELITE!!! Pokažimo jim, da nam ni vseeno in da ne mislimo odnehati, dokler se kaj ne spremeni!« sporočajo organizatorji 2. Vseslovenske Ljudske Vstaje na uradnem dogodku socialnega omrežja Facebook.

  • Max Modic

    8. 1. 2013  |  Politika

    Virant: Janša in Janković naj odstopita!

    Na ugotovitve protikorupcijske komisije glede premiera in predsednika SDS Janeza Janše ter prvaka PS Zorana Jankovića se je odzval tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant. Predsednik Državljanske liste meni, da so ugotovitve tako obremenjujoče, da terjajo njun odstop z javnih funkcij. Po Virantovem mnenju je nesprejemljivo, da politika na tako visokih in odgovornih položajih ne spoštujeta zakona o poročanju o premoženju, prav tako je nezaslišano, da komisiji nista znala pojasniti izvora premoženja.

  • Max Modic

    8. 1. 2013  |  Politika

    Od kod premoženje Zoranu Jankoviću?

    Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da je Zoran Janković, predsednik Pozitivne Slovenije in župan Mestne občine Ljubljana, v času opravljanja funkcije župana in poslanca v nadzorovanem obdobju med 17. 11. 2006 in 24. 5. 2012 večkrat kršil ZPKor in od 5. 6. 2010 dalje tudi določbe ZIntPK o obveznosti sporočanja podatkov o svojem premoženjskem stanju. Zoran Janković v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006, in lastništva 980 delnic Luke Koper, sploh pa ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji KRKE, razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 EUR, in razpolaganja oziroma pridobitve denarnih sredstev velikih zneskov, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga.

  • Max Modic

    8. 1. 2013  |  Politika

    Od kod predsedniku vlade premoženje?

    Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da je Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik stranke SDS, v času opravljanja funkcij predsednika vlade in poslanca v nadzorovanem obdobju med 30. 1. 2004 in 24. 5. 2012, kršil Zakon o preprečevanju korupcije (ZPKor) in od 5. 6. 2010 dalje tudi določbe Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Janez Janša v zakonskem roku ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, prodaje kmetijskih zemljišč v skupni izmeri 15.437m2, nakupa osebnega avtomobila znamke Volvo XC 70 za 46.000 EUR in najema hipotekarnega kredita v višini 135.000 EUR, sploh pa ni prijavil poroštva stranki SDS pri najemu kredita v višini 500.000 EUR, poroštva fizični osebi/družinskemu članu pri najemu posojila v višini 125.000 EUR in pologa gotovine na transakcijski račun pri banki v višini 33.000 EUR.

  • Max Modic

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Plošča

    Tom Jones: Spirit in the Room

    Na prvi pogled je težko verjeti, da je tale plošček podpisan z istim imenom kot poskočnice Sex Bomb, Kiss in Mama Told Me Not to Come, za kakršne je omenjeni gospod v jeseni življenja (pre)pogosto tratil svoj fino brušeni vokal. Ampak če ste slišali njegov izdelek Praise & Blame izpred dveh let, potem veste, da je stari maček Tom še kako v formi za doseganje vrhunskih rezultatov, ki pa se ne merijo s pozicijami na pop lojtricah, temveč s količino občutka, vdelanega v interpretacije pesmi, za katere si prepričan, da potrebujejo tvoj glas. Tom Jones na drugem albumu ’odpustkov’ seže po delih Leonarda Cohena, Paula McCartneyja, Toma Waitsa in Paula Simona, če omenimo le najbolj ikonične, in svojo pesmarico tudi v drugo zašpili z odliko.

  • Max Modic

    4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Plošča

    Joey Ramone: … Ya Know?

    Leto 2012 je bilo leto živih mrtvecev. Tudi v glasbi. Nekateri so se vrnili v hologramski verziji, drugi zgolj s predbožično našponanimi posthumnimi ’bestof’ kolekcijami, tretji pa z nastopi v živo, s katerimi naj bi zainteresirano javnost opozorili, da še niso mrtvi. In hej, med vso to večinoma neuporabno šaro se tu pa tam vendarle najde tudi izdelek, ob katerem dvigneš obrv in za vsak primer preveriš letnico na koledarju.

  • Max Modic

    28. 12. 2012  |  Družba

    Kaj vznemirja ustavnega sodnika Petriča?

    Zgodovinar dr. Božo Repe se je odzval na izvajanje ustavnega sodnika prof. dr. Ernesta Petriča v intervjuju z Rosvito Pesek na Televiziji Slovenija.

  • Max Modic

    27. 12. 2012  |  Politika

    Odziv ustavnega sodnika Petriča na Mladinin zapis o kravati

    »V Mladini (na spletu) ste objavili zapis o moji kravati, kar se sedaj zlorablja na spletu,« piše ustavni sodnik prof. dr. Ernest Petrič v pismu, namenjenem uredniku Mladine Gregi Repovžu in v nadaljevanju pojasnjuje: »Nosim kravate, ki sem jih kupil in, s ponosom, tiste, kakršne je slovenska diplomacija nosila in podarjala tujim državnikom in diplomatom ob svetlem obdobju naše države, ko je predsedovala EU.«

  • Max Modic

    25. 12. 2012  |  Politika

    Kravata za strankarskega brata

    »Ustavni sodnik Petrič, to, da predavaš na zasebni Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, kjer je zbirališče SDS-ovega kadra, nam je že dolgo znano, toda to, da tako javno izpostavljaš pripadnost stranki SDS, s strankarsko kravato, pa si do pred kratkim skrival. Je napočil čas Janševe diktature? Se še kdo sprašuje, zakaj nam je ustavno sodišče omejilo pravico do neposredno demokratičnega odločanja na referendumu?« se na socialnem omrežju Facebook sprašuje Alternativa Obstaja, civilna iniciativa za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja.

  • Max Modic

    22. 12. 2012  |  Politika

    Vlada se na dan proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti ograjuje od ljudstva

    Komu je pravzaprav namenjena proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti? Ljudstvu, ki se je 23. decembra pred 22. leti na plebiscitu z veliko večino odločilo za samostojno Slovenijo, ali politični eliti, ki je taisto Slovenijo pripeljala na rob socialnega in gospodarskega kolapsa? Bodo vabljeni tajkuni, trgovci z orožjem, obritoglavci in ameriški veleposlanik? Možno. Vemo le, kdo ni vabljen – ljudstvo. Cankarjev dom je namreč že od zgodnjih popoldanskih ur nepredušno zaprt z barikadami, ki se raztezajo vse od Erjavčeve do Šubičeve, tako da je dostop v neposredno bližino slovenskega hrama kulture popolnoma onemogočen! Zakaj le? Koga se tako zelo boji ljubljena vladajoča garnitura? Menda ja ne ljudstva?! Se je Majer ustrašil zombijev, ki jih je sam priklical v življenje? To bo, ja. Ampak tako kot življenje, tudi zombiji vedno najdejo pot ...