• IK, STA

    28. 7. 2020  |  Politika

    Ministrstvo zanika govorice o državnem kritju stroškov za pogrebe žrtev covida-19

    Govorice, ki že dlje časa krožijo v javnosti, da naj bi država krila stroške za pogrebe umrlih zaradi covida-19, niso resnične, zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj, pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Tudi pri podjetju Žale so navedli, da pogrebne stroške poravna naročnik pogreba, kar so v večini primerov svojci.

  • DK, STA

    28. 7. 2020  |  Politika

    Socialni zavodi izstopajo iz vladne delovne skupine za covid-19

    Upravni odbor skupnosti socialnih zavodov je včeraj sklenil, da bo skupnost s 1. avgustom izstopila iz delovne skupine za covid-19, je v Odmevih na TV Slovenija povedal v. d. sekretarja skupnosti Denis Sahernik. Skupnost namreč že ves čas opozarja, da ni ustrezne strategije za domove starejših. Na ministrstvu za delo še vedno upajo na sodelovanje.

  • IK, STA

    28. 7. 2020  |  Družba

    »Kršitev zaradi neuporabe mask v Sloveniji ni mogoče sankcionirati«

    Neupoštevanje odloka o obveznem nošenju zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru ni mogoče sankcionirati, ugotavljajo pri varuhu človekovih pravic. Ob tem pa ocenjujejo, da se vlada očitno zaveda, da bi bila prisilna implementacija take zapovedi nemogoča oz. neučinkovita, z odlokom pa državljanom sporočajo, kakšno bi bilo ustrezno ravnanje.

  • IK, STA

    28. 7. 2020  |  Svet

    Predstavili mobilno aplikacijo Stop covid-19

    Na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo so danes predstavili mobilno aplikacijo Stop covid-19, s katero bo mogoče spremljati kontakte okuženih z novim koronavirusom. Uporaba aplikacije je prostovoljna, uporablja pa zgolj začasne in anonimne podatke, je poudaril hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na novinarski konferenci v Zagrebu.

  • IK, STA

    28. 7. 2020  |  Družba

    Veliko prebivalcev Slovenije ne ve, da ima kronično okužbo z virusom hepatitisa B ali C

    Ob današnjem svetovnem dnevu hepatitisa stroka poziva, naj zaradi obremenjenosti zdravstva z epidemijo covida-19 ostale življenjsko ogrožajoče bolezni, med katerimi sta tudi hepatitisa B in C, ne ostanejo spregledane. Ob tem poudarjajo, da so preprečevanje okužbe s hepatitisoma B in C oz. zgodnje odkrivanje okužbe in zdravljenje ključ do uspeha.

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Politika

    »Izračun je pokazal, da bi v 4 mesecih lahko dosegli celo med 80 in 90 tisoč smrti«

    "Že na samem začetku sem se odločil za sodelovanje v aktivnostih proti virusu. Žal z inštitutom, kjer delam že veliko let, nisem mogel sodelovati, ker smo bili na različnih bregovih reke, zato sem iskal povezave s strokovnjaki, ki so delali na tem področju, in našel dobre kolege tudi med matematiki, ki znajo izračunavati trende naravnih pojavov, in med epidemiologi, ki se niso strinjali z tedanjimi usmeritvami NIJZ. Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko epidemije ne obvladujemo. Tako so mi poslali zanimive podatke, ki so govorili o tem, da če ne ukrepamo, bo epidemija izredno huda, kratka okoli 4 mesece in bo imela za posledico kolaps družbe, zdravstva in veliko mrtvih iz dveh razlogov. Prvič zaradi visoke umrljivosti zaradi okužbe s COVID-19, in drugič zaradi zelo hitrega razpada zdravstvenega sistema, ki ne bi bil več kos niti bolezni COVID-19, niti ostalim obolenjem. Ta izračun je pokazal, da bi v 4 mesecih lahko dosegli celo med 80 in 90 tisoč smrti."

  • DK, STA

    28. 7. 2020  |  Svet

    V ZDA začetek testiranja cepiva proti koronavirusu

    V ZDA so začeli s pomembno fazo testiranja cepiva proti covidu-19, ki ga povzroča novi koronavirus. Kot so včeraj poročili v ZDA, bo v kliničnem testiranju sodelovalo približno 30.000 odraslih prostovoljcev, ki nimajo covida-19. Dobili bodo dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni. Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, druga polovica pa placebo.

  • DK, STA

    28. 7. 2020  |  Družba

    Pečečnik: »Projekt bomo realizirali na tak ali drugačen način«

    Ministrstvo za okolje in prostor je v času javne razgrnitve dokumentacije v integralnem postopku izdaje gradbenega dovoljenja za projekt Bežigrajski športni park (BŠP) prejelo 136 pripomb zainteresirane javnosti. Kot je za STA povedal investitor Joc Pečečnik, se jim ne zdijo problematične. Projekt bodo realizirali "na tak ali drugačen način".

  • Dk, STA

    28. 7. 2020  |  Svet

    V Nemčiji obvezna testiranja ob prihodu iz rizičnih držav

    Ob prihodu iz rizičnih fdržav nameravajo v Nemčiji uvesti obvezna testiranja na okužbo z novim koronavirusom, ti testi pa naj bi bili brezplačni. Ukrep naj bi stopil v veljavo naslednji teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Seznam rizičnih držav pripravlja nemška vlada skupaj z inštitutom Roberta Kocha (RKI). Glavni kriterij je več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Družba

    Danes ob 15. uri protest za kulturo

    Kulturnice in kulturniki vabijo, da se jim danes ob 15. uri pridružite na Muzejski ploščadi v Ljubljani, kjer bodo predstavili "mali poletni rebalans za ministra". Protest bo že šesta akcija za kulturo, tokrat podnaslovljena Korektura. 

  • Danes je nov dan

    28. 7. 2020  |  Družba

    Leti, leti, leti ...

    Ena od industrij, ki jih je najbolj prizadel novi koronavirus, je letalska. Pandemija naj bi povzročila 84 milijard dolarjev izgube oz. – v humanistični valuti – ogrozila 400 000 delovnih mest. Če je bila v prvih mesecih krize za izpad kriva predvsem karantena, se je zdaj omejitvam pridružila še sprememba potovalnih navad. Resda zaradi strahu pred virusom ter v izogib možnosti, da bi ob morebitnem zaprtju mej ostali ujeti v tujini ali morali v karanteno, ljudje potujejo manj, a upada v letalski industriji ni mogoče v celoti pripisati zmanjšanju mobilnosti.

  • IK, STA

    28. 7. 2020  |  Svet

    Na Hrvaškem julija pol manj turistov kot lani

    Na Hrvaškem so od začetka julija do danes našteli dva milijona turističnih obiskov, kar predstavlja 54-odstotni delež lanskega julijskega obiska, je danes sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ). Kot so dodali v skupnosti, je bilo največ turistov iz Nemčije in Slovenije, njihov delež je dosegel 90 odstotkov lanskega.

  • DK, STA

    28. 7. 2020  |  Kultura

    Svetovna premiera slovenske manjšinske koprodukcije v Benetkah

    Na filmskem festivalu v Benetkah, ki bo letos potekal od 2. do 12. septembra, bo v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori) svetovno premiero doživel tudi slovenski manjšinski koprodukcijski film Oaza srbskega režiserja Ivana Ikića ki je za film spisal tudi scenarij. V program, ki želi spodbuditi izvirno in inovativno filmsko izraznost avtorjev z vsega sveta, se je skupno uvrstilo 11 filmov.

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Družba

    »Neka dekleta so mi povedala, da spijejo več zabojev piva na dan«

    "Opazil sem nekaj zanimivega. V Južni Afriki, ki je najbogatejša država podsaharske Afrike in kjer se tudi revnim, ki živijo v getih, običajno godi bolje kot prebivalcem drugih afriških držav. Če se bo Afrika razvijala po zgledu Južne Afrike, je to skrb vzbujajoče. V večini afriških držav je alkoholizma relativno malo in ne predstavlja velike težave. V Južni Afriki pa so razmere grozne. Nekaj dni sem preživel v revnih naseljih, kjer ljudje popivajo po ves dan in izpraznijo cele zaboje piva. Neka dekleta so mi povedala, da spijejo več zabojev na dan. Poleg tega tam pivo polnijo v velike steklenice. Pivovarji malce pokroviteljsko trdijo, da so Afričani stereotipno bolj družabni in si radi podajajo steklenico, zato naj bo večja. V resnici pa ima vsak svojo. Tam se je pred kratkim zgodilo nekaj zanimivega, ko je bilo zaradi koronavirusa vse zaprto. Med drugim so prepovedali prodajo alkohola za en ali dva meseca. Bolnišnice so bile kar naenkrat skoraj prazne, saj bolnikov s koronavirusom še ni bilo veliko. Ugotovili so, da ogromno ljudi v bolnišnicah pristane zaradi težav in bolezni, povezanih z alkoholom. Ljudem je to odprlo oči, kako resna je težava."

  • Uredništvo

    28. 7. 2020  |  Svet

    Dunajčani unovčili za 10 milijonov evrov bonov

    Po dvomesečnem zaprtju zaradi epidemije novega koronavirusa, se je mesto Dunaj odločilo, da bo pomagalo pri zagonu gostinske dejavnosti z brezplačnimi boni za obisk restavracij in kavarn. Akcijo so Dunajčani odlično sprejeli, saj so doslej unovčili že tretjino bonov v skupni vrednosti 10 milijonov evrov, nekateri pa so jih podarili humanitarnim organizacijam, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

  • DK, STA

    28. 7. 2020  |  Politika

    Premier kriv korupcije

    Višje sodišče v Kuala Lumpurju je danes odločilo, da je nekdanji malezijski premier Nadžib Razak kriv v vseh sedmih točkah obtožnice v prvem od številnih sojenj zaradi korupcije in zlorabe položaja. Škandal okoli neodvisnega sklada 1Malaysia Development Berhard (1MDB) je pretresel Malezijo in razkril globalno mrežo korupcije in poneverb. Odločitev sodišča se je osredotočala na okoli 10 milijonov dolarjev, ki so jih nakazali iz sklada na zasebne račune takratnega premierja. Nadžib, ki je bil premier od leta 2009 do 2018 pravi, da so ga zavedli finančni svetovalci, zato se namerava pritožiti.

  • DK, STA

    28. 7. 2020  |  Politika

    Republikanci predlagajo tisoč milijard dolarjev za okrevanje gospodarstva

    V ponedeljek so republikanci v ameriškem senatu predlagali dodatnih tisoč milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov za okrevanje ameriškega gospodarstva v ZDA po pandemiji. O predlogu se bodo morali republikanci uskladiti z demokrati, ki so sveženj že označili za popolnoma neprimernega. Predlagani načrt med drugim vključuje 100 milijard dolarjev za pomoč šolam ter enkratno pomoč do 1200 dolarjev za večino odraslih Američanov.

  • IK, STA

    28. 7. 2020  |  Družba

    Epidemija na slovenska podjetja vplivala bolj neenakomerno kot recesija leta 2009

    Epidemija covida-19 oziroma vladni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa so na podjetja vplivali bistveno bolj neenakomerno kot recesija leta 2009, je pokazala raziskava Društva za marketing Slovenije in Valicona Trženjski monitor 2020. Negativne učinke je imela epidemija na 58 odstotkov v raziskavi sodelujočih podjetij, pozitivne pa na 17 odstotkov podjetij.

  • IK, STA

    28. 7. 2020  |  Svet

    Google delo od doma zaposlenim omogočil do sredine 2021

    Ameriški tehnološki velikan Google bo večini zaposlenih omogočil, da delo od doma opravljajo vsaj do julija 2021. Za podaljšanje ukrepa so se v podjetju odločili v luči pandemije covida-19, ki se po svetu še ne umirja.

  • IK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    Aleksandra Pivec: »Stroške nastanitve zase in za svoja sinova sem plačala sama«

    Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pojasnjuje, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova med junijskim gostovanjem na Krasu plačala sama. Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam, je dodala.

  • IK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    Janša po aferi Pivec: »Čim več, tem bolje«

    Po razkritju gostovanja kmetijske ministrice in predsednice koalicijske stranke DeSUS Aleksandre Pivec na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, je včeraj premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da se od članov vlade pričakuje "promoviranje domačih podjetij in kmetov". Obisk kmetijske ministrice, ki je za Pop TV izjavila, da je prvi dan podjetje z družino obiskala zasebno, naslednji dan pa službeno, ni pa želela razkriti, kdo je za prvi dan poravnal račun, je že pod lupo protikorupcijske komisije (KPK), saj javni funkcionarji ne smejo prejemati daril, ki so višja od vrednosti 70 evrov. 

  • DK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    Ustavno sodišče zadržalo preimenovanje Titove ceste

    Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih do končne odločitve glede pobude o referendumu, na katerem bi  odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Po presoji ustavnega sodišča ni izkazano, da bi zadržanje izvrševanja izpodbijanega občinskega odloka lahko povzročilo občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je poimenovanje Titova cesta v veljavi že vsaj od leta 1979.

  • V pričakovanju »levega janšizma«

    Intelektualni misleci in propagandisti na politični desnici ne počivajo, v želji po nevtralizaciji in ustavitvi tudi mednarodno navzočih svaril glede nevarnih političnih procesov v Sloveniji, kjer trenutno vladavina resnično vedno bolj spominja na trdo roko Viktorja Orbána, so zdaj režimu priskočili na pomoč z invencijo novega pojma. Razgovorili so se, nedvomno premierno na svetu, o slovenskem »levem orbanizmu«.

  • IK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    Dežman glede očitkov o Partizanih pri SAZU naletel na hladen tuš

    Knjiga akademika dr. Jožeta Pirjevca Partizani je strokovno, etično, moralno in ideološko problematična, meni predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman v javnem vprašanju SAZU (Slovenska akademija znanosti in umetnosti). Dežman, ki svoje simpatije do stranke SDS ne skriva, je bil v času druge Janševe vlade leta 2012 imenovan za direktorja Arhiva Republike Slovenije. Zgodovinar Pirjevec Dežmanovih očitkov ne komentira, SAZU pa odgovarja, da njena naloga ni kritizirati ali zagovarjati dela članov.

  • IK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    Janševi vladi podpora prvič padla pod 40 odstotkov

    Podpora vladi Janeza Janše je prvič v njenem mandatu padla pod 40 odstotkov, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Pop TV izvedla Mediana. Med strankami vodi SDS, sledijo SD s precej višjo podporo kot junija, Levica in LMŠ, ki je zdrsnila na četrto mesto.

  • IK, STA

    27. 7. 2020  |  Svet

    100 dni pred volitvami: volivci nezadovoljni s Trumpom

    Čez 100 dni bodo v ZDA potekale predsedniške volitve, na katerih pa se glede na trenutne ankete aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu obeta poraz proti demokratu Josephu Bidnu. Ljudje so nezadovoljni s Trumpovim odzivom na pandemijo covida-19, pa tudi z njegovim soočanjem s sistematičnim rasizmom v državi.

  • DK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    V Beogradu spreminjajo imena slovenskih ulic

    Beograjske oblasti so napovedale, da bodo nadaljevale s spreminjanjem imen ulic, ki nimajo povezav s srbstvom- Med drugim tako ne bo več Ljubljanske, Mariborske, Celjske ali Blejske ulice. Nova imena naj bi dobile tudi dosedanje Hrvaška, Splitska, Hvarska in Bosanska ulica. Namestnik beograjskega župana Goran Vesić je o razlogih za spremembe dejal, da je bil Beograd  v svoji zgodovini glavno mesto držav, ki so jo sestavljala različna ozemlja in narodi, kot takšen pa je predstavljal celotno državo.

  • DK, STA

    27. 7. 2020  |  Politika

    Kitajska zasedla ameriški konzulat

    Konzulat ZDA v Chengduju so danes zasedle kitajske oblasti, po tem ko so pred dnevi zaradi zaostrovanja odnosov med velesilama ukazale njegovo zaprtje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem se je Peking odzval na zaprtje kitajskega konzulata v ameriškem Houstonu. Odnosi med velesilama so se zaostrili v zadnjih tednih. Washington je najprej ukazal zaprtje kitajske diplomatske misije v Houstonu, Peking pa je nato ukazal zaprtje ameriške diplomatske misije v Chengduju, ki je sicer strateško pomembno zaradi bližine s Tibetom. Oba konzulata so zaprli 72 ur po ukazu.

  • Uredništvo

    27. 7. 2020  |  Družba

    »Rdeči barabin, me je naslovil gledalec«

    "Medijska zakonodaja bo nedvomno še vroča tema. Ob čedalje ostrejših, strupenih napadih na novinarje, so tudi pred nami številne profesionalne in osebne preizkušnje. Ne bežimo od odgovornosti, nismo nezmotljivi, pa tudi žrtve ne. Rdeči barabin, me je v elektronskem sporočilu ta teden naslovil gledalec in med drugim zapisal: Kje se te da srečati, da ti v obraz povem, kakšen izmeček si. Tukaj sem! Tukaj smo! Za dober javni servis!"

  • Danes je nov dan

    27. 7. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: humor

    Nekorekten humor svobodo izražanja utemeljuje s tem, da med protagonisti svojih vicev ne dela razlik. A razlike, v najširšem smislu so to razlike v načinu naseljevanja sveta, predhajajo to svobodo. Če želimo enake možnosti smešenja vseh, ne smemo ignorirati neenakosti izhodišč.