• Uredništvo

    5. 12. 2019  |  Družba

    Borut Marolt: »Danes je vse več razvajenih otrok«

    "Včasih je bila vzgoja represivna, nobenega posluha za težave otroka ni bilo, velikokrat so bili fizično kaznovani. Kasneje so imeli težave predvsem z nevrotičnostjo. Danes pa je vse več razvajenih otrok, permisivno oziroma laissez-faire vzgojenih otrok, ki nimajo mej. So v središču sveta, staršev. Kasneje pričakujejo, da bodo v središču tudi v šoli, pa vidijo, da niso. To težko sprejemajo."

  • Damjana Kolar

    5. 12. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Robertine Šebjanič, na kateri bo predstavljena serija njenih projektov Ligofilija, ki jih razvija od leta 2017, premiero plesne predstave Iztoka Kovača in En-Knap Group Vrtoglavi ptiči, ki temelji na predstavi in filmu Iztoka Kovača iz sredine 90. let, premiero predstave Heroj 3.0-Več kot besede Uroša Kaurina in Vita Weisa, 2. sejem avtorskih koledarjev.

  • IK, STA

    4. 12. 2019  |  Svet

    VIDEO: Greta priplula do Lizbone

    Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je na krovu katamarana La Vagabonde včeraj srečno priplula čez Atlantik in se izkrcala v Lizboni. Nekaj dni namerava ostati v portugalski prestolnici, v petek pa bi se lahko udeležila podnebnega protesta v Madridu, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    4. 12. 2019  |  Kultura

    To so najbolje prodajane knjige v mesecu novembru

    Spodaj objavljamo lestvici najbolj prodajanih knjig v novembru, oblikovani ločeno za knjige za odrasle in knjige za otroke ter mladino, v vseh knjigarnah Mladinske knjige (MK), ki jo pripravljajo v MK za razdobje preteklih 30 dni.

  • Uredništvo

    4. 12. 2019  |  Družba

    Jakob J. Kenda: »Američani blejajo, kako slab sistem imajo, ker nimajo javnega zdravstva«

    "Vsi blejajo, vključno z Američani, kako slab sistem imajo, ker nimajo javnega zdravstva. Eden izmed največjih naukov, ki ga nisem dal v knjigo, je, da sistem ni pomemben, pomembna je izvedba sistema. Problem ameriškega zdravstvenega sistema ni to, da je zaseben, da mora vsak plačevati zanj. Njihov problem je, da so jim ga ugrabile farmacevtske firme. Katera koli operacija v Ameriki stane štirikrat toliko kot kjer koli drugje na svetu, pa čeprav so drugje ravno tako dobri zdravniki. In še zdravnikom dajo malo več, da so tiho, ter tako oberejo ljudi. Samo to je problem. Ker ti nobena zavarovalnica ne bo dala kritja za toliko, kolikor te bo stalo, če te bo zadela kap. Kaj šele, če te zmrcvari medved."

  • Danes je nov dan

    4. 12. 2019  |  Družba

    Zaobidenje zakonodaje

    Nedavno je Gospodarska Zbornica Slovenije (GZS) podjetnikom svetovala, kako lahko znižajo naraščajoče stroške dela zaradi novoletnega povišanja minimalne plače. Nasvet je preprost: delodajalci naj začnejo dodatke izplačevati kot del osnovne plače. Po predlogu GZS bi delodajalci vse trajne dodatke in dodatke za skupno delovno dobo preprosto "prelili" v osnovno plačo in se s tem izognili dvigu plač. Na predlog so se že odzvali nekateri sindikati, ki so delavce opozorili, na kaj naj bodo pozorni ob načrtovanih spremembah.

  • IK, STA

    4. 12. 2019  |  Kultura

    Vrnitev Alanis Morissette 

    Rock glasbenica Alanis Morissette je v ponedeljek izdala Reasons I Drink, uvodno skladbo s prihajajočega novega albuma, ki bo njen prvi po osmih letih. V prihodnjem letu se bo podala na turnejo Jagged Little Pill, poimenovano po njenem najuspešnejšem albumu iz leta 1995, v četrtek pa bo na Broadwayu premiera muzikala, ki se tudi navezuje na omenjeni album.

  • Damjana Kolar

    4. 12. 2019  |  Kultura

    Ženska seksualnost

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 5. decembra ob 20.00 premiera erotične drame Simone Semenič to jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta, ki osvetljuje žensko seksualnost in se je loteva iskreno, igrivo, tudi žgečljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno. V predstavi spremljamo tri ženske v različnih življenjskih obdobjih z različnimi seksualnimi željami in hrepenenji, ki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer se čas ustavi.

  • IK, STA

    3. 12. 2019  |  Svet

    Hrvaška obrambni proračun povečuje za 40 %, kar pomeni, da bo presegel milijardo evrov

    Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je potrdil, da se bo Hrvaška na vrhu zveze Nato ta teden v Londonu zavezala k zvišanju obrambnega proračuna na dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), poroča hrvaški tisk. Hrvaška namerava do leta 2024 proračunska sredstva za vojsko povečati za 40 odstotkov.

  • Uredništvo

    3. 12. 2019  |  Politika

    Janez Janša: »Štrikec se zmanjšuje in bodo velike težave«

    "Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta 'štrikec' se zmanjšuje in bodo velike težave."

  • Danes je nov dan

    3. 12. 2019  |  Družba

    Kitajski vpliv na globalno zabavno industrijo

    Medtem, ko se v Hongkongu že skoraj 6 mesecev odvijajo protesti proti kitajski nadvladi, ne smemo pozabiti, da predsednik Xi Jinping že dolgo poskuša z različnimi prijemi (tudi z vplivanjem na medije in izobraževalne sisteme) povečati globalni vpliv svoje države.

  • IK, STA

    3. 12. 2019  |  Družba

    Uvedba kamer za zaznavo uporabe telefona za volanom

    V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so v nedeljo začeli uvajati kamere, ki zaznajo uporabo telefona za volanom. Z najsodobnejšo tehnologijo nameravajo ujeti prekrškarje, ki jih bo lahko doletela globa v višini od 344 avstralskih dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • IK, STA 

    3. 12. 2019  |  Svet

    Kitajska uvedla sankcije proti ZDA ...

    Kitajska je zaradi ameriške zakonodaje v podporo demokratičnemu gibanju v Hongkongu danes uvedla sankcije proti ZDA. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu, do nadaljnjega ne bodo odobrili postankov ameriških vojaških ladij za obnovitev zalog. Napovedali so tudi sankcije proti nekaterim nevladnim organizacijam s sedežem v ZDA.

  • Lara Paukovič

    3. 12. 2019  |  Kultura

    Kdaj si v odnosih heroj, kdaj pa se pustiš izkoriščati drugemu?

    Lansko leto sta mlada igralca Vito Weis in Uroš Kaurin za svojo predstavo Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav prejela Borštnikovo nagrado za igro. A herojske sage še ni konec. Če sta se v projektu Heroj 1.0 ukvarjala s tem, kako biti heroj, superjunak v sodobnem času, v Heroju 2.0 pa s »herojem igralstva« (kaj naredi dobrega igralca? Kaj biti igralec sploh pomeni?), se zdaj obeta Heroj 3.0 – Več kot besede, v katerem bosta – tokrat brez besed, samo z gibi – prevpraševala svoj odnos drug do drugega. Ljubljanska premiera bo 5. decembra ob 20.00 v Plesnem teatru Ljubljana. »Predstava govori o prijateljstvu, bratski ljubezni, predanosti, obvezi, zavezi. Kako daleč si pripravljen iti v tem odnosu, koliko si se pripravljen podrediti, se predati, biti voden, ali pa biti tisti, ki vleče,« je za STA povedal Weis. Kdaj si v odnosih torej heroj, kdaj pa se pustiš izkoriščati drugemu?

  • Damjana Kolar

    3. 12. 2019  |  Kultura

    Moč posameznika v boju proti institucijam

    V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni leta 2017, bo 3. decembra ob 19.30 premiera kriminalne drame Korporacija, ki je nastala po scenariju Zorana Benčiča, pisatelja, avtorja besedil in vokalista skupine Res Nullius ter v režiji Mateja Nahtigala. Film, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih, govori o volji in moči posameznika; o boju proti institucijam, o posameznikovi angažiranosti ter o odločitvah, sprejetih v zakulisju. 

  • IK, STA

    3. 12. 2019  |  Kultura

    Sinead O'Connor 15. januarja v Zagrebu

    Irska pevka Sinead O'Connor bo 15. januarja prihodnje leto nastopila v Tvornici kulture v Zagrebu, potem pa se bo odpravila na ameriško turnejo. V Tvornici so omejili število vstopnic zgolj na 1.200.

  • Uredništvo

    3. 12. 2019  |  Družba

    »Marsikdo se odloča za odhod v tujino, ker strojniški poklic v Sloveniji ni toliko cenjen, kot bi moral biti«

    "Kadrov je vse manj, povpraševanja po njih pa vse več, ker gospodarstvo raste, v Slovenijo prihajajo nova podjetja. Zato imamo probleme ‒ po eni strani si nas želijo, po drugi strani pa nas nočejo plačati. Mislim, da si inženirji zaslužimo podoben ugled, kot ga imajo na primer zdravniki in pravniki, ker naše delo ni nič manj pomembno. Marsikdo se odloča za odhod v tujino, ker strojniški poklic v Sloveniji ni toliko cenjen, kot bi moral biti."

  • Damjana Kolar

    2. 12. 2019  |  Kultura

    Sejem ilustracije

    V Galeriji Vodnikove domačije bodo 3. decembra ob 17.00 odprli V. decembrski sejem ilustracije, na katerem se bo predstavilo 29 ilustratork in ilustratorjev tako starejše kot mlajše generacije, na ogled pa bodo tudi ilustracije Marije Lucije Stupica. S sejmom letos že peto leto zapored predstavljajo ilustracije najvidnejših domačih avtoric in avtorjev, tako originale kot printe. Kuratorka in vodja projekta: Maša P. Žmitek.

  • IK, STA

    2. 12. 2019  |  Politika

    Pahor: »Ustavni sodniki naj svoje spore rešijo brez naše pomoči«

    Predsednik republike Borut Pahor je v oddaji Politično na TV Slovenija spregovoril o poročilu Knovsa o zapletih pri arbitraži. Dejal je, da "samo poročilo koristi državi, ker ugotavlja, da ni bilo nobenih navodil države glede sodelovanja med arbitrom in agentko". Ker pa lahko sosednja država ali kdo tretji vzame iz poročila le, kar mu koristi, ta hip Sloveniji ni koristilo, je dodal.

  • Uredništvo

    2. 12. 2019  |  Politika

    Dr. Iztok Simoniti: »Naši klerikalci hočejo vračanje v preteklost, hočejo pohlevne in poslušne ženske«

    "Klerikalizem se tu kaže kot tradicionalna katoliška mizoginost tako do žensk, ki hočejo odločati o sebi, predvsem pa do žensk ustvarjalk, ki se zavedajo sebe in svojega ustvarjalnega sveta, ki mislijo in zato odločajo o sebi. Naši klerikalci hočejo vračanje v preteklost, njihov ideal je Slovenija pred letom 1941. Hočejo pohlevne in poslušne ženske, posebno pri spolnosti in odločanju o reprodukciji! Na ukročenih ženskah stoji klerikalna tradicija; svobodne in ustvarjalne so sovražnice.

  • IK, STA

    2. 12. 2019  |  Politika

    Ko želi skrajna desnica nagovoriti sredinske volivce

    Novi sopredsednik skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Tino Chrupalla je člane stranke pozval, naj v prizadevanjih, da bi nagovorili tudi sredinske volivce, uberejo zmerno politiko. Nove volivce je po njegovih besedah mogoče nagovoriti le na razumen način in s prepričljivo vsebino. Stranko pa želi, kot je dejal, pripraviti na vstop v vlado.

  • DK, STA

    2. 12. 2019  |  Kultura

    Ljubljanski festival nagradil film o ljubezni med slikarko in njeno portretiranko 

    Letošnji 35. festival LGBT filma se je 30. novembra končal s podelitvijo rožnatih zmajev. Tega si je po mnenju občinstva prislužil francoski film Portret mladenke v ognju, mednarodna žirija pa je med igranimi celovečernimi filmi nagradila film Nož v srce. Tudi letos rožnatega zmaja za kratki slovenski film zaradi premalo prijav niso podelili. 

  • IK, STA

    2. 12. 2019  |  Svet

    »Več desetletij je človeška vrsta bila vojno proti planetu in zdaj planet vrača udarec«

    Uničujoči učinki globalnega segrevanja, ki ogrožajo ljudi, so odziv narave na napade nanjo, je včeraj posvaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Dan pred začetkom globalne podnebne konference v Madridu je pozval, naj se "vojna proti naravi" konča.

  • Danes je nov dan

    29. 11. 2019  |  Družba

    Podnebna kriza je!

    Da smo sredi podnebne krize, ni nič novega. V začetku novembra je 11 000 znanstvenikov opozorilo, da bodo klimatske spremembe povzročile nepredstavljivo trpljenje, pred nekaj dnevi pa je celo Jeremy Clarkson priznal, da globalno segrevanje obstaja. No, in včeraj je Evropski parlament sprejel resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer. Razglasitev krize je simbolična in bo povzročila spremembe le, če bo vodila k takojšnjim in odločnim ukrepom!

  • IK, STA

    2. 12. 2019  |  Svet

    Črni petek podrl rekord

    Tudi Slovenijo je v petek zajela potrošniška mrzlica. Natančnih podatkov koliko so kupci zapravili pri nas sicer ni, imajo pa natančnejše številke na drugi strani Atlantika. V ZDA so kupci na t.i. črni petek, dan velikih popustov, zgolj na spletu zapravili kar 7,4 milijarde dolarjev. Gre za rekordno številko, ki jo je omogočil tudi skok transakcij, opravljenih prek mobilnih telefonov, analizo Adobe Analytics povzema francoska tiskovna agencija AFP.

  • Izak Košir

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Politika

    Kje je univerzalni otroški dodatek?

    Ministrica za delo Ksenija Klampfer je poleti na tiskovni konferenci presenetila z napovedjo javne razprave o univerzalnem otroškem dodatku, ki naj bi ga prejemali vsi otroci. »V mesecu septembru bomo začeli z intenzivno javno razpravo, da bi otroški dodatki postali univerzalni temeljni dohodek. Razpravo bomo opravili na način, da bomo vanjo vključili tako strokovno kot laično javnost in nevladne organizacije. Želeli bi si doseči širši družbeni konsenz s ciljem, da bi socialno politiko lahko ločili od družinske politike.«

  • DK, STA

    2. 12. 2019  |  Kultura

    Dnevi slovenskega filma v Srbiji

    Od 2. do 9. decembra bodo v Beogradu potekali peti Dnevi slovenskega filma. Svečano odprtje bo 6. decembra s filmoma, ki predstavita težave bivanja v dvoje (Raj, 2019, r. Sonja Prosenc in Mitja Ličen) in težke okoliščine, v katerih danes mladi iščejo svoj prostor pod soncem (Ne bom več luzerka 2018, r. Urša Menart). Na ta dan bodo ob 19.30 odprli tudi razstavo v počastitev 100. letnice rojstva Franceta Štiglica, ki jo je pripravila Špela Čižman iz Slovenske kinoteke.

  • IK, STA

    1. 12. 2019  |  Družba

    V Sloveniji je vse težje najti družine, ki bi se odločale za rejništvo ... 

    Vse težje je najti ljudi, ki bi se odločali za rejništvo, opažamo pa porast otrok, ki potrebujejo to pomoč, je na Ravnah na Koroškem opozorila Borislava Repotočnik iz ravenske enote Centra za socialno delo Koroška. 

  • IK, STA

    1. 12. 2019  |  Svet

    Greta bo zaradi potovanja z jadrnico zamudila začetek podnebne konference 

    V ponedeljek se bo z vrhom voditeljev v Madridu začela letošnja globalna podnebna konferenca. Med predsedniki držav in vlad pa ne bo mlade švedske aktivistke Grete Thunberg, ki bo takrat najverjetneje še plula čez Atlantski ocean. Obalo naj bi sicer dosegla v prvi polovici prihodnjega tedna.

  • IK, STA

    1. 12. 2019  |  Svet

    ZDA bodo Hrvaški podarile 84 oklepnikov

    Podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević je potrdil, da je Hrvaška sprejela ponudbo ZDA o donaciji 84 oklepnikov znamke Bradley. Oklepniki bodo prispeli na Hrvaško v letih 2020 in 2021, Hrvaška pa bo morala za njihovo posodobitev vložiti med 168 in 252 milijonov dolarjev.