• IK, STA

  4. 4. 2019  |  Politika

  Avstrijci kritični do Janševe podpore skrajnih identitarnih gibanj

  Avstrijski mediji pišejo, da slovenska stranka SDS za razliko od njene sestrske stranke v Avstriji ÖVP nima strahu pred stiki z gibanjem identitarcev. Kot navajajo, je prvak SDS Janez Janša še v ponedeljek delil njihov tvit (kljub temu, da je šlo za prvoaprilsko šalo, da bo Generacija identitete na evropskih volitvah podprla stranko Levica). Slovenska policija je medtem sporočila, da ne vodi nobenega predkazenskega postopka v povezavi s tem gibanjem. Kot spominja avstrijska tiskovna agencije APA, je predsednik avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in kancler Sebastian Kurz od koalicijskih svobodnjakov (FPÖ) terjal, da prekinejo vsakršne stike z avstrijskim identitarnim gibanjem. Že prejšnji teden so na Dunaju sporočili, da razmišljajo o razpustitvi gibanja. To se je namreč znašlo sredi preiskave zaradi sredstev, ki mu jih je nakazal avstralski desničarski skrajnež, osumljen za poboj 50 ljudi v novozelandskem Christchurchu prejšnji mesec.

 • UR, STA

  4. 4. 2019  |  Svet

  Maduro odvzel imuniteto Guaidoju, ta grozi, da bo silovito odgovoril

  Venezuelska ustavodajna skupščina, ki jo je leta 2017 ustanovil predsednik Nicolas Maduro, je soglasno potrdila odvzem imunitete predsedniku nacionalne skupščine Juanu Guaidoju, ki se je januarja ob podpori ZDA razglasil za začasnega predsednika države. S tem je vrhovnemu sodišču dovolila, da lahko Guaidoja tudi kazensko preganja. 

 • AS, STA

  4. 4. 2019  |  Politika

  Stranka sovražnega govora bo v soboto izvolila svoje prvo vodstvo

  V soboto bodo člani novoustanovljene desne politične stranke Domovinska liga (DOM) na ustanovnem kongresu izvolili prvo vodstvo. Po neuradnih podatkih se bo za položaj predsednika stranke potegoval ekonomist in nekdanji državni sekretar v kabinetu tedanjega premierja Janeza Janše Bernard Brščič, za položaj podpredsednice pa odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.

 • VM, Monitor

  4. 4. 2019  |  Družba

  Blokada informacij o delodajalcih, ki delavce silijo v nadure

  Spletna stran 996.icu je bila anonimno ustvarjena kot protest proti širše prakticiranim – in nelegalnim – urnikom nadur, ki od delavca zahtevajo, da dela šest dni na teden od devetih zjutraj do devetih zvečer. Na strani se zbirajo nasprotniki napornega delavnika. Ime strani 996.icu je nastalo kot opozorilo, da tak urnik človeka lahko spravi na oddelek za intenzivno nego (ICU). Tak delavnik ni uraden, vendar velika podjetja pritiskajo na svoje delavce, da se »prostovoljno« odločijo za toliko nadur. Tako naj bi izkazovali svojo zvestobo podjetju, v duhu katere se morajo včasih odreči tudi plačanim dopustom.

 • AS, STA

  4. 4. 2019  |  Svet

  Salvini ustanavlja evropsko zavezništvo desničarskih strank

  Italijanski notranji minister Matteo Salvini naj bi v ponedeljek napovedal, da bo za vstop v Evropski parlament svojo stranko Liga povezal v evropsko zavezništvo desničarskih strank, poročajo italijanski mediji. Zborovanje v Milanu naj bi potekalo pod geslom Proti Evropi zdrave pameti, Salvini pa bo na njem hkrati predstavil program stranke na evropskih volitvah in listo Lige, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

 • Damjana Kolar

  4. 4. 2019  |  Kultura

  Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

  Tokrat priporočamo intermedijsko razstavo Hibridizacija živosti II umetnice Maše Jazbec, razstavo Prekleti delež, na kateri se bodo predstavili študentke in študenti katedre za fotografijo ALUO, koncert avstrijske alter pop zvezdnice Soap&Skin, razstavo Boris Lurie in NO!art, festival angažiranih pevskih zborov Z'lo Glasne, koncert legendarne švicarske industrial zasedbe The Young Gods, 10. festival Odprte hiše Slovenije, ki širši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev.

 • Uredništvo

  3. 4. 2019  |  Svet

  Mussolinijeva vnukinja ponovno brani fašističnega diktatorja, tokrat je napadla hollywoodskega igralca

  Ilustracija, ki jo je hollywoodski igralec Jim Carrey objavil na Twitterju, je ujela pozoronost evropske poslanke Alessandre Mussolini, skrajne desničarske in vnukinje fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Alessandra Mussolini se je še pred kratkim razburjala zaradi govora slovenskega evroposlanca Igorja Šoltesa. Video njenega protestiranja v Evropskem parlamentu je postal pravi viralni hit in sprožil plaz ogorčenja. 

 • Uredništvo

  3. 4. 2019  |  Družba

  Kam je po Škisovi tržnici izginilo 70.000 evrov?

  Po poročanju portala Svet24 je Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis) skoraj leto dni molčala o tem, da je lani po festivalu Škisova tržnica izginilo približno 70.000 evrov društvenega denarja. Na Škisu so za časnik Delo potrdili, da je denar res izginil, vendar so o tem, koliko denarja je izginilo in kako se je to lahko zgodilo, molčali. Dodali so le, da se bodo na poročanja še danes odzvali, še poroča Delo. 

 • IK, STA

  3. 4. 2019  |  Družba

  Naplavilo kitovko z več kot 20 kilogrami plastike v želodcu

  Pred obalo turističnega otoka Sardinija je naplavilo truplo kitovke, ki je imela v želodcu več kot 20 kilogramov plastike. V želodcu breje kitovke so med drugim našli nakupovalne vrečke, vrvice, plastične krožnike in embalažo pralnega praška, so v ponedeljek sporočili iz okoljske nevladne organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF).

 • Darja Kocbek

  3. 4. 2019  |  Družba

  Kmetijstvo bo treba korenito spremeniti, tudi v Sloveniji

  V EU se je med letoma 1980 in 2015 za 56 odstotkov zmanjšalo število ptic, ki živijo na kmetijskih površinah, kot so škrjanec, jerebica in priba. Tudi število in količina insektov naglo padata. Eden od glavnih razlogov za zmanjševanje biotske raznovrstnosti je intenzivno kmetijstvo. Nemški akademiki so po poročanju die Zeit oktobra lani objavili študijo, v kateri navajajo, da kmetje vzpostavljajo velike površine, ki jih lahko obdelujejo z velikimi stroji. Pridelujejo le nekaj kultur, ki so dobičkonosne, in polja močno gnojijo. Redko kolobarijo. Pogosto že kot preventivo uporabljajo pesticide in insekticide. Med polji ni več žive meje, kupov kamenja in drugih pregrad. Neobdelanih površin tako rekoč ni več.

 • Damjana Kolar

  3. 4. 2019  |  Kultura

  Addamsove po vplivu primerjajo celo s Kennedyji

  Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo 4. aprila premiera muzikala Addamsovi v prevodu Andreja Rozmana Roze in režiji Aleksandra Popovskega. Čudaška in srhljiva, a tudi zabavna družina Addams, se je prvič pojavila v stripu ameriškega risarja Charlesa Addamsa, ki ga je leta 1938 začel objavljati v tedniku The New Yorker. Muzikal je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010, leta 2017 pa so ga uprizorili tudi na gledališkem festivalu v Edinburgu.

 • IK, STA

  2. 4. 2019  |  Politika

  Bavčar obsojen na dve leti in pol zapora

  Okrožno sodišče v Kopru je nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja za zlorabo položaja obsodilo na dve leti in pol zapora. Skupaj s prejšnjo obsodbo mu je izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora. Nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Miroslava Golubića so obsodili na eno leto in osem mesecev zapora.

 • IK, STA

  2. 4. 2019  |  Družba

  Po nedeljski maši zažgali bogoskrunske predmete, med njimi tudi knjige o Harryju Potterju 

  Blizu ene od cerkva v bližini poljskega Gdanska so po nedeljski sveti maši zažgali predmete, ki so po njihovih besedah bogoskrunski. Med njimi so bile tudi knjige o čarovniku Harryju Potterju. Fotografije sežiga so na družbenih omrežjih sprožile burno razpravo. Tamkajšnji župnik je že teden dni pred tem dogodkom župljane pozval, naj v cerkev prinesejo predmete, povezane z negativno energijo in vraževerjem, je povedal eden od župljanov. "Te daritve, ki so jih ljudje prinesli, so nesli pred cerkev in jih zažgali," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

 • Staš Zgonik

  2. 4. 2019  |  Družba

  Pravočasni razmislek

  Od nedelje smo spet na poletnem času. Glede na najnovejše napovedi iz Bruslja je bil to predzadnji premik ure na poletni čas. Prakso premikanja ure naj bi namreč dokončno ukinili leta 2021. In glede na načrte državnih uradnikov naj bi v Sloveniji ostali na zimskem času. Ne zato, da bi zanalašč kljubovali državljanom, ki so se v anketi Evropske komisije prepričljivo izrekli za stalen poletni čas. In tudi ne zato, da bi ugodili strokovnjakom za spanje, ki so se zavoljo javnega zdravja zavzeli za ohranitev zimskega časa. Pač pa preprosto zato, ker je zimski čas naš standardni čas, ki ustreza našemu geografskemu položaju.

 • Darja Kocbek

  2. 4. 2019  |  Politika

  Prva slovaška predsednica do zmage z uporom proti zlu

  Liberalna odvetnica in borka za človekove pravice Zuzana Čaputova je postala prva predsednica Slovaške. Obenem pa tudi prva ženska, ki ji je uspelo zmagati na predsedniških volitvah v kateri od srednjeevropskih držav. Čaputovi je v sobotnem drugem krogu predsedniških volitev svoj glas namenilo 58,4 odstotka volivcev. S tem je 45-letnica premagala podpredsednika evropske komisije Maroša Šefčoviča, ki je prejel 41,6 odstotka podpore in je svoji nasprotnici že čestital za zmago.

 • Damjana Kolar

  2. 4. 2019  |  Kultura

  Popotovanje v podzavest

  Po desetih letih, ko so v Galeriji Fotografija gostili njegovo razstavo Boarding House, v Galeriji Jakopič pa Retrospektivo 1982-2004, se priznani ameriški fotograf Roger Ballen vrača v Ljubljano. V Galeriji Fotografija bo od 2. aprila do 15. maja na ogled razstava njegovih del z naslovom Igra prikazni, ki so nastala iz razmišljanja in predstave o tem, kaj se zgodi po smrti in kako je vesolje nastalo iz niča. Ballen je v skoraj petdesetih letih svojega fotografskega ustvarjanja izoblikoval prepoznaven slog, poimenovan Balleneska (Ballenesque), ki poleg prepoznavnega avtorskega sloga označuje nekaj sicer neoprijemljivega, težko določljivega, vznemirjajočega, motečega in mračnega. Dela odražajo Ballenov mentalni prostor, ki ga avtor razume kot refleksijo človekovega stanja duha na splošno. 

 • Borut Mekina

  1. 4. 2019  |  Politika

  Predstavnik madžarske vlade o Mladini: Primerjave med Orbánom in nacizmom so nesprejemljive

  Zoltán Kovács, tiskovni predstavnik madžarske vlade je danes zjutraj na spletu objavil še svoje stališče o nedavni naslovnici Mladine, na kateri se Janez Janša, Branko Grims in Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbánu, ki medtem drži roko v fašističnem pozdravu. Ob omenjeno naslovnico se je prejšnji teden obregnila tudi madžarska veleposlanica v Ljubljani. 

 • Uredništvo

  2. 4. 2019  |  Družba

  Natečaj za oblikovanje mestnega plakata

  IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom išče upodobitve humane vizije mest prihodnosti, ki v ospredje postavljajo človeka. Mednarodni natečaj za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta je odprt do 19. aprila 2019. Zmagovalca čaka denarna nagrada, finaliste razstava.

 • Uredništvo

  1. 4. 2019  |  Politika

  Nekdanji poslanec SDS: Janša ni demokrat, temveč avtokrat, ki vse odločitve sprejema sam

  Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS, je pred leti zaradi vodje opozicije Janeza Janše izstopil iz stranke, saj je šlo za "spor demokrata z antidemokratom". V intervjuju za spletni portal RTV Slovenija (MMC) je povedal, da je Janša avtokrat in da vse odločitve sprejema sam. "Ko smo imeli izvršilni odbor, kot se je pozneje preimenovalo predsedstvo stranke, sem si vedno delal zapiske, on pa me je vedno opozarjal, kaj da pišem. Zakaj? Ker zapisniki, ki jih je potem posredoval javnosti, niso obravnavali oz. prikazali tistega, o čemer smo se pogovarjali. A tako ne gre. Velike, katastrofalne napake, ki jih je naredil, so tudi posledica tega, da se ni z nikomer posvetoval. Eden visokih politikov, ki ga ne bom citiral, ker je še vedno v 'igri', mi je nekoč dejal, da če se je Janez kdaj s kom posvetoval, sem bil to jaz, ampak sem bil prvi in zadnji. Takrat smo snovali nekakšno koalicijo Slovenija in on je na vsak način hotel, da se imenuje Slovenija. Ne moreš imena države prevzeti na takšen egoističen način, a vsi drugi pa niso Slovenija?" je za MMC izpostavil Hvalica. 

 • Darja Kocbek

  1. 4. 2019  |  Družba

  Fašizem nastane v družbah, ki ukinejo književnost

  Damir Ovčina, avtor romana  Kad sam bio hodža, v katerem opisuje zgodbo iz Grbavice med vojno v Bosni in Hercegovini, je v pogovoru za Radio Svobodna Evropa dejal, da je vsaka književnost ne glede na temo pomembna. Ne glede na to, ali se pisatelj tega zaveda ali ne, govori o svobodi. Izkušnje človeškega življenja so neprepričljive, če jih obravnavamo kot nepotrebne in kadar jih ne obravnavamo s potrebno globino, zlasti vojno. Kar ni dobro izkoriščeno v umetnosti, bo prej ali pozneje več ali manj pozabljeno, ne glede na to, kako veliko groze, zla in zločinov se dogaja na različnih koncih sveta.

 • Damjana Kolar

  1. 4. 2019  |  Kultura

  Drugačen portret Silvia Berlusconija

  Od 4. aprila dalje bo v kinematografih na ogled film Oni, v katerem si italijanski režiser Paolo Sorrentino v zgodbi, postavljeni v kuloarje oblasti, zamišlja medijskega magnata, milijonarja in premierja Silvia Berlusconija. Film o kontroverznem politiku je po režiserjevih besedah "fiktivna zgodba v kostumih, ki pripoveduje o verjetnih in izmišljenih dogodkih v Italiji med letoma 2006 in 2010". 

 • IK, STA

  31. 3. 2019  |  Politika

  20 tisoč ljudi preglasilo nasprotnike človekovih pravic, ki želijo prepovedati pravico do splava

  V italijanski Veroni od petka poteka svetovni kongres družin, v ospredju katerega je tradicionalna družina. Udeležence tridnevnega srečanja je včeraj nagovoril tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je priznal, da ni zgled tradicionalne družine. Medtem 20.000 nasprotnikov srečanja obsoja "srednjeveška stališča" udeležencev kongresa.

 • VM, STA

  1. 4. 2019  |  Kultura

  Nenaden odstop predsednice Društva slovenskih pisateljev

  Aksinja Kermauner danes zapušča položaj predsednice Društva slovenskih pisateljev (DSP). Pisateljica odstopa od predsedstva le dobrih šest mesecev po izvolitvi na izrednih volitvah, ki so sledile predčasnemu odstopu nekdanjega predsednika DSP, pesnika in dramatika Iva Svetine. Svoje odločitve za odstop zaenkrat še ni pojasnila. O njenem odstopu naj bi več izvedeli v torek.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  29. 3. 2019  |  Mladina 13  |  Uvodnik

  Nori svet

  Včasih se zdi, da je Slovenija od informacij odrezana država. Da nimamo internetnih povezav, da nimamo podatkov o tem, kaj se dogaja v drugih državah, da časopisi v to državo iz tujine ne prihajajo, da ne obstajajo nobeni primerljivi podatki, da z drugimi besedami živimo v kapsuli, v katero ne prodre nobena informacija. Zlasti ko gre za ekonomijo. In tako se nam je pretekli teden lahko zazdelo, da smo pred gospodarskim zastojem, kolapsom, da imamo noro visok primanjkljaj, zaradi katerega je državni proračun neustaven. A priča smo bili le še enemu katastrofičnemu laganju. In zakaj potem vsi ostali ponavljajo te popolne neumnosti in sodelujejo v tem neverjetnem katastrofizmu. Zakaj? Zakaj se raje ne ukvarjajo s športom? Zakaj Rosvita Pesek raje ne organizira koncertov – če se ji ne da prebrati niti enega resnega članka o stvareh, o katerih pripravlja prispevke? Saj je to tudi častno delo – in tudi obvlada ga.

 • STA, ŽE

  29. 3. 2019  |  Politika

  Andreja Šiška čaka 8 mesecev zapora

  Pol leta po tem, ko so Slovenijo presenetili posnetki postroja paravojaške oborožene skupine Štajerska varda, je sodnica Vanja Verdel Kokol Andreju Šišku izrekla sicer še nepravnomočno obsodbo osmih mesecev zapora. Soobtoženemu Mateju Lesjaku pa zaradi pomoči pri kaznivem dejanju kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

 • Izak Košir

  29. 3. 2019  |  Politika

  Radio Mladina: Zdrava pamet proti varčevanju

  Zakaj je denar kot gnoj, torej dober zgolj, če ga raztrosimo, pojasnjuje novinar Mladine Borut Mekina. Prisluhnite pogovoru, ki je nastal na podlagi članka Zdrava pamet proti varčevanju iz nove Mladine >> #Mladina13 

  https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/597245352&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

 • Borut Mekina

  29. 3. 2019  |  Mladina 13  |  Politika

  Zdrava pamet proti varčevanju

  Obstaja krilatica, ki ji verjamemo in gre takole: Porabimo lahko le toliko, kolikor smo sposobni ustvariti. Če porabimo več, kot smo ustvarili, če se zadolžujemo, potem s tem obremenjujemo prihodnje rodove. Ampak če se zadolžimo – kot država – zato, da zgradimo most, da denar vložimo v raziskave, v razvoj, v izobraževanje, ali s tem res obremenjujemo prihodnje rodove? Ali ni nemara obratno? Kaj pa, če prav z načelom, da lahko danes porabimo vse, kar smo ustvarili – Nemci temu pravijo »črna ničla« –, prihodnje rodove oropamo prihodnosti? Ali ne bodo stroškov – ker ne bo mostov – potem v prihodnosti nosili naši zanamci? Kaj jim bomo zapustili, če bomo porabili vse, kar smo ustvarili?

 • Boris Vezjak

  28. 3. 2019  |  Politika

  Stranka Alenke Bratušek z lažnimi profili na Facebooku

  Kot da ni dovolj, da pri Stranki Alenki Bratušek brišejo zanje neprijazne komentarje, ali pa da njihov podpresednik, trenutni podpredsednik parlamentarnega odbora za kulturo, objavlja fotomanipulacije, je zdaj v javnost pricurljalo še, da tej stranki naklonjeni trolajo in uporabljajo lažni profil na Facebooku.

 • Vasja Jager

  29. 3. 2019  |  Mladina 13  |  Politika

  Rešitev za družinsko medicino obstaja

  Katja Žerjav je specialistka družinske medicine, ki ima zasebno ordinacijo v Celju. A tako bo samo še pol leta, takrat se ji izteče odpovedni rok iz koncesijske pogodbe z občino. Po več letih zbiranja poguma in notranjih bojev se je končno odločila, da popusti pod pritiski, s katerimi se spoprijema kot družinska zdravnica. Postala je ena redkih slovenskih zasebnic, ki se je odpovedala svoji koncesiji. »Prideš do točke, ko preprosto ne zmoreš več naprej,« razlaga. »O tej potezi sem razmišljala zadnjih pet let, govorila sem si, da me moji pacienti potrebujejo, se spraševala, kaj bo z njimi ... Z delom v sedanjem zdravstvenem sistemu svojim bolnikom bolj škodim, kot koristim. Zato sem se odločila, da bom izstopila.« Kaj bo Žerjavova počela, še ne razkriva. Pove le, da »je trenutno stanje nevarno tako za bolnike kot za zdravnike«.