• Uredništvo

    7. 12. 2021  |  Družba

    »Kopja, ki se lomijo na 'ukrepih', se kopičijo že desetletja«

    "Toda če je po eni strani jasno, da je vsaka epidemija v tem smislu avtomatično širši družbeni problem, pa smo v sedanji epidemiji soočeni še z nečim drugim, kar poteka v obratni smeri: sam covid-19 in z njim povezani ukrepi nastopajo kot utelešenje, zgostitev in izpostava vseh obstoječih družbenih problemov. Kopja, ki se lomijo na 'ukrepih', so zbirka rastočih družbenih trenj, razlik, protislovij, občutkov nemoči in besa, ki se kopičijo že leta, celo desetletja. Tu gre v prvi vrsti za učinke neoliberalnih politik in zlasti njihove faze pospešene financializacije, prevlade logike finančnih trgov nad vsem drugim: rušenje zaposlitvene in socialne infrastrukture, prekarizacijo, naraščanje brezposelnosti (ki jo 'rešuje' izum samozaposlitve), absurdno stopnjevanje razlik med najbogatejšimi in najrevnejšimi, privatizacijo javnih dobrin in storitev, vključno s platformami javnega komuniciranja. Tu so še učinki problematičnih geopolitičnih konfliktov in vojn, begunci, ljudje, s katerimi zdaj nihče noče imeti nobenega opravka."

  • DK, STA

    7. 12. 2021  |  Kultura

    Spletna akcija muzejev in galerij

    Skupnost muzejev Slovenije ter Služba za premično dediščino in muzeje organizirata že četrto spletno promocijsko akcijo Naprej v preteklost. Ker so pred nami prazniki, je tokrat tema Veseli muzej, prepoznati pa jo je mogoče po ključnikih #naprejvpreteklost in #veselimuzej, so zapisali. Akcija bo trajala do nedelje.

  • DK, STA

    7. 12. 2021  |  Svet

    Obvezno cepljenje tudi za zaposlene v zasebnih podjetjih

    Mesto New York s 27. decembrom uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 tudi za vse zaposlene v zasebnih podjetjih. Za javne uslužbence to že velja. Pravila za zasebna podjetja bodo zajela okrog 184.000 podjetij v mestu z okrog 8,8 milijona prebivalcev.

  • Uredništvo

    7. 12. 2021  |  Družba

    »Pod sedanjo vlado ne učinkujejo niti kampanja za cepljenje, niti režim pogojev PCT, niti lockdown«

    Spoprijem Slovenije z epidemijo covid-19 je med najbolj neuspešnimi v razvitem svetu. Velik del prebivalstva že od lanskega poletja ne upošteva zaščitnih ukrepov, kjer ni institucionalnega nadzora, je poudaril sociolog Gorazd Kovačič v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Imeli smo nenavadno visok in dolg drugi val epidemije lansko jesen in zimo s presežno smrtnostjo, ki je bila zelo visoka v svetovnem merilu. Od marca letos je mogoče zaznati večinski dvom o cepljenju in njegovo množično zavračanje. Od avgusta letos sta javno in tudi zasebno življenje mnogih zaznamovani z ostrimi konflikti o pogojih PCT. Vlada je načrtovala, da bo z njimi spodbudila cepljenje, a je sprožila odpor in nedosledno izvajanje, zaradi česar se je krivulja okužb v drugi polovici oktobra začela spet strmo vzpenjati od tam, kjer se je ustavila sredi septembra, ob uvedbi splošnih pogojev PCT."

  • DK, STA

    7. 12. 2021  |  Družba

    Zgolj 24 odstotkov vprašanih je pravilno razvrstilo odpadke

    Za 94 odstotkov slovenskih državljanov je ločeno zbiranje odpadkov pomembno, je pokazala raziskava, ki jo je izvedlo Zavezništvo za kartonsko embalažo za tekoča živila in okolje (ACE). A medtem ko so prebivalci Slovenije zelo prepričani v svoje znanje o pravilnem ločevanju odpadkov, je dejanski rezultat precej slabši, ugotavljajo v zavezništvu.

  • Uredništvo

    6. 12. 2021  |  Politika

    Janševe dolge lovke okoli vratu RTV Slovenija

    Novi podkast s Tadejem Štrokom in Borisom Vezjakom ponuja analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjih štirinajstih dni: o tem, kako Janša in njegovi stegujejo svoje lovke po RTV Slovenija in zakaj Igor E. Bergant ne verjame v tezo o političnem prevzemu njegove hiše. Nato s temo, kako sta se Tonin in njegov veliki brat podala še v polje visokega šolstva, kjer bi novačila sebi lokalne vojaške kadre, novo vojaško akademijo pa bi upravljal kar obrambni minister. Na koncu pa še o neverjetnem debaklu krščanskih demokratov, ki bi v parlamentu mimogrede ukinili demokracijo, poslovnik in bili sklepčni po svoje.

  • Monika Weiss

    6. 12. 2021  |  Politika

    Hojsov pravilnik: Olaj bo lahko v policiji kadroval sam

    Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (SDS) je pred dnevi objavil predlog pravilnika »o posebnem izbirnem postopku za pridobitev položaja v policiji«. Pravilnik, na katere lahko zainteresirana javnost poda pripombe do 11. decembra, bi aktualnemu direktorju policije in bivšemu državnemu sekretarju ministra Hojsa, Antonu Olaju, omogočil, da na vodstvena mesta v policiji povsem brez težav imenuje lastne želene kandidate.

  • STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    »To ne bo zadnji primer, ko pandemija ogroža naša življenja in preživetje«

    "Naslednja pandemija bi lahko bila še hujša od te, ki jo preživljamo sedaj," opozarja britanska znanstvenica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri razvijanju cepiva AstraZeneca. Pozvala je tudi k povečanju investicij v raziskave, da bi bili na to možnost bolje pripravljeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    5. 12. 2021  |  Družba

    Ihan: »Če bo nova različica koronavirusa bolj nalezljiva in manj patogena, bo to celo ugodno«

    "Če se izkaže, da je nova različica koronavirusa omikron bolj nalezljiva in manj patogena, torej manj nevarna za človeka, bo to celo ugodno," je za STA pojasnil imunolog Alojz Ihan. "Večja nalezljivost bo sicer najverjetneje terjala prilagoditev cepiv. Če bo omikron podobno nalezljiv kot delta, pa bodo zadostovali poživitveni odmerki trenutnih cepiv," je dodal.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Politika

    V Sloveniji številni primeri oškodovanja evropskih sredstev

    V Sloveniji je pripravljenih od 20 do 30 zadev suma oškodovanja evropskih sredstev, samo v nekaj primerih naj bi bilo oškodovanja za skoraj 10 milijonov evrov, je danes pred obiskom evropske glavne tožilke Laure Kövesi poročal Radio Slovenija.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    V Avstriji za necepljene vsake tri mesece 600 evrov kazni 

    Osnutek zakona o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki ga je pripravila avstrijska vlada, po poročanju medijev predvideva 600 evrov kazni vsake tri mesece za tiste, ki se ne bodo želeli cepiti. Cepljenje proti covidu bo v Avstriji obvezno od 1. februarja 2022.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    Necepljeni izključeni iz večjega dela javnega življenja

    V Italiji so danes v veljavo stopili strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, v skladu s katerimi so necepljeni oziroma tisti, ki covida-19 niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja. Vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditev imajo namreč le cepljeni in prebolevniki. 

  • Uredništvo

    6. 12. 2021  |  Družba

    »Pandemija je v meni zbudila sovraštvo do avtoritet in absolutno mržnjo policije«

    Zgodovina se v javnosti najpogosteje pojavi tedaj, ko bi jo radi v kriznih časih uporabili za tolmačenje sedanjosti ali celo napovedovanje prihodnosti. In čeprav je do naših stisk in dilem v najboljšem primeru ravnodušna, skušamo iz nje iztisniti preživetvene strategije, duhovite primerjave in moralistična svarila, je poudarila zgodovinarka Manca G. Renko v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Nič drugače ni bilo pri izbruhu epidemije covid-19, pri čemer so internet najprej preplavili članki o epidemijah, ki jih je človeštvo doslej že spoznalo, nato pa so se razširili na tolmačenje kriznih časov, sploh na primerjave z največjima katastrofama, ki sta se zapisali v zavest Evropejcev in Evropejk: prvo in drugo svetovno vojno."

  • STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    Politik, puške in božič 

    Ameriški republikanski kongresnik Thomas Massie iz zvezne države Kentucky se je znašel pod plazom kritik, potem ko je le nekaj dni po smrtonosnem strelskem pohodu na šoli v Michiganu objavil božično fotografijo, na kateri njegova družina pozira z avtomatskimi puškami, poroča britanski BBC.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Družba

    STA ima novega urednika

    Delo odgovornega urednika STA je z današnjim dnem prevzel Aljoša Rehar, dosedanji vodja multidisciplinarne skupine za digitalno strategijo. Na novi funkciji bo nasledil Barbaro Štrukelj, ki ji je konec minulega tedna potekel tretji mandat, za vnovično kandidaturo pa se ni odločila. Rehar je ob izrekanju uredništva dobil 98,5-odstotno podporo.

  • Uredništvo

    6. 12. 2021  |  Politika

    »Skupni interes vseh poslancev je, da to mesto ohranijo še za en mandat«

    "Sama institucija parlamenta je po mojem mnenju narejena tako, da ljudi spreminja, jih ukaluplja s svojim načinom delovanja. Temu se je zelo težko izog­niti, vsaj malo se 'prime' vsakogar. Tja prideš za štiri leta, imaš dobro plačo, družbeni status, občutek, da delaš nekaj vrednega, nekaj, kar ima smisel, nimaš osemurnega delavnika, postopoma izgubljaš stik s svetom zunaj institucije."

  • Uredništvo

    6. 12. 2021  |  Družba

    »Mi smo družba, ki je ni, ker če bi bila, bi pomislila na svojo prihodnost«

    "Še veliko bolj resno pa me skrbi, da z novo reformo postaja očitno, da v Sloveniji res ne razumemo in tudi res ne želimo razumeti pomena javne televizije onkraj naslednjih volitev. Očitno je namreč, da si prav nihče od odgovornih na RTV-ju ni vzel niti pet minut časa za razmislek o tem, kakšno vlogo naj bi v času družbenih omrežij in lažnih novic, v času netflixov in youtubov, v času zdravstvenih, ekoloških in umetnointeligenčnih kriz odigrala javna televizija."

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    Evropska glavna tožilka danes v Sloveniji

    Evropska glavna tožilka Laura Kövesi bo danes obiskala Ljubljano. S predstavniki slovenskega tožilstva se bo pogovarjala o sodelovanju z evropskim javnim tožilstvom, ki ga je od začetka njegovega delovanja junija letos zaznamoval zaplet glede slovenskih evropskih delegiranih tožilcev. Ta sta sedaj imenovana, a številna vprašanja ostajajo.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    Rekordna prodaja orožja: 531 milijard dolarjev

    Največji svetovni proizvajalci orožja so se lani v veliki meri izognili posledicam gospodarske krize, ki jo je povzročil covid-19. Iz poročila Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) je razvidno, da so lani že šesto leto zapored zabeležili rast prihodkov od prodaje.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Kultura

    »Nasilje nad ženskami ni samo problem žrtve«

    V Avli Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) je na ogled fotografska razstava z naslovom Zlomljena na temo boja proti nasilju nad ženskami, ki sta jo ob deseti obletnici Svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor pripravila fotograf Bojan Sobočan in mariborski center za socialno delo. Z njo opozarjajo, da je nasilje tudi problem skupnosti.

  • DK, STA

    6. 12. 2021  |  Svet

    Nobelovi nagrajenki za mir štiri leta zapora

    Sodišče v Mjanmaru je danes odstavljeno voditeljico države, Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Kyi obsodilo na štiri leta zapora zaradi hujskanja proti vojski in kršitev protikoronskih ukrepov, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    5. 12. 2021  |  Družba

    VIDEO: Sobotni protest proti vladnim ukrepom PCT

    Na sobotnih protivladnih protestih, ki so pozivali tudi proti ukrepom PCT, so policisti začasno za čas trajanja shoda pridržali sedem oseb. Uvedli so 38 postopkov zaradi kršitev zakonodaje ter tri predkazenske postopke zaradi "napada na uradno osebo". Postopek o prekršku vodijo tudi zoper organizatorja. 

  • Danes je nov dan

    6. 12. 2021  |  Družba

    Podaljšana igra

    Žensko teniško združenje, bolj poznano pod kratico WTA, je sporočilo, da so do nadaljnjega preklicani vsi teniški turnirji na Kitajskem. To se bo zelo verjetno odražalo v manjših prihodkih iz tega ogromnega trga.

  • STA

    5. 12. 2021  |  Svet

    Večina vprašanih v Nemčiji podpira obvezno cepljenje

    Rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za nemško tiskovno agencijo dpa izvedla družba YouGov, so pokazali, da bi skoraj dve tretjini ljudi v Nemčiji podprlo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Kar 63 odstotkov od 2067 anketiranih namreč podpira obvezno cepljenje, 30 odstotkov jih je bilo proti, sedem odstotkov pa jih ni odgovorilo.

  • Tomaž Lavrič

    6. 12. 2021  |  Politika

    Ekipa 007

  • Tomaž Lavrič

    6. 12. 2021  |  Politika

    Zahteve gledalcev

  • Uredništvo

    5. 12. 2021  |  Družba

    »Ali sem se z izpolnitvijo PCT pogojev vdal fašističnemu nadzoru?«

    "Cepljenje zame ni bila neka težka odločitev. Brez pretirano globokega razmišljanja sem se prijavil in postavil v vrsto, da bi čim prej opravil z obveznostjo," poudarja Miha Blažič - N'toko v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Nobenega velikega zaupanja v znanost ni bilo za tem, nobene ljubezni do vlade ali farmacevtske industrije, le gola pragmatičnost. V dolgi seriji kapitulacij pred zahtevami moderne družbe je bila ta morda še najlažja. Ali sem se z izpolnitvijo PCT pogojev vdal fašističnemu nadzoru? Eh, to sem naredil že zdavnaj. Kolikokrat do zdaj sem že požrl, karkoli mi je v grlo stlačila kaka korporacija? Kolikokrat sem se podvrgel državnemu in zasebnemu nadzoru? V tej točki sem že tako komodificirano bitje, da bi bilo čisto vseeno, če mi vbrizgajo čip ali me priklopijo na 5G," dodaja. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 12. 2021  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Drugi svet

    Janševa vlada je ta teden uspešno izpeljala še eno fazo sprejemanja davčne reforme: pristojni odbor za finance je potrdil predlog znižanja davkov, čaka ga zgolj še obravnava na plenarni seji državnega zbora v decembru. A komu je sploh namenjeno davčno razbremenjevanje? Gre za reformo, ki bo dejansko povečala dohodke zaposlenih in družin, slehernikov? Bodo tudi podjetja imela od tega korist, nižje stroške dela?

  • Borut Mekina

    3. 12. 2021  |  Mladina 48  |  Družba

    Sredi kriznih razmer želijo zdravniki izstopiti iz enotnega plačnega sistema

    Med več kot 160 tisoč zaposlenimi v javnem sektorju imajo zdravniki daleč najvišje plače. Na prvih 50 mestih lestvice najbolje plačanih vsak mesec najdemo skorajda izključno zdravnike, ki prejemajo bruto izplačila od deset, 15 pa tja do več kot 20 tisoč evrov. Ko smo v Sloveniji pred dobrimi 15 leti dobili današnji sistem javnih plač, je ta temeljil na načelu, da morajo imeti najpomembnejši zaposleni v posameznih družbenih podskupinah primerljive osebne dohodke. Zdravniki, sodniki, tožilci, poslanci, ministri ali profesorji, recimo, so bili uvrščeni v podobne plačne razrede. A so se zdravniki zadnja leta, predvsem zaradi skrajševanja čakalnih dob in dodatnega nagrajevanja za nadurno delo, že oddaljili od drugih. Uspelo jim je, da so si priborili najrazličnejše dodatke, zato so njihovi dejanski dohodki danes med najvišjimi.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    3. 12. 2021  |  Mladina 48  |  Družba

    »Na zelo nespodoben način vodstvo lastne kolege in kolegice obtožuje, da ne želimo sprememb«

    Precej žalostno je gledati, kaj se dogaja na TV Slovenija, predvsem z njenim informativnim programom. Ta je v času Janševe vlade nenehno tarča napadov in žalitev, a namesto da bi napadi povzročili oster odziv, zahteve po neodvisnosti in avtonomnosti javnega medija, se je televizijska hiša začela sesedati. Spomladi je metlo odrešitve v roke prijel Andrej Grah Whatmough, najprej je na skrajno ciničen način odstavil nekaj ljudi, nato pa s svojimi zavezniki pripravil programsko-produkcijski načrt za leto 2022, ki ga je zavrnila strokovna javnost, še bolj pa novinarski kolektiv uredništva informativnega programa. Kar 134 od 143 novinarjev se je opredelilo proti.