• Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Družba

    Ihan: »Na koncu dneva je čisto vseeno, kakšne izgovore iščemo za necepljenje«

    Vsi, ki nas opazujejo, vidijo predvsem nerazumljivo brezbrižnost do bolezni in smrti, ki kosi pred našimi nosovi, brezbrižnost do soljudi, naše prihodnosti in tudi naših lastnih življenj, pravi imunolog Alojz Ihan v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "V naših neprepričljivih izgovorih glede cepljenja in zaščite vidi ostali svet samo še nezrelo kolektivno zatiskanje oči pred problemom, katerega rešitev je tako preprosta in vsem dostopna, da se malokomu sploh še ljubi izgubljati čas in energijo, da bi nas o čemerkoli prepričeval," je zapusal in dodal, da je epidemija po dveh letih za večino sveta postala le še rutinsko vprašanje osebne higiene – cepljenja in samozaščite, podobno, kot velja za umivanje zob ali menjavanje perila. 

  • STA

    2. 12. 2021  |  Družba

    Kaj čaka potnike ob prihodu v Slovenijo iz držav na jugu Afrike?

    Potniki, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, morajo od danes ob prihodu v Slovenijo, kjer morajo v desetdnevno karanteno, opraviti tudi tri PCR-teste.

  • Danes je nov dan

    2. 12. 2021  |  Družba

    Zbližani pod pritiskom

    Ni presenetljivo, da pandemija globoko vpliva tudi na razmerja. Vemo, da je zaradi karanten poraslo nasilje v družini, številna partnerstva pa so se končala z ločitvijo. A zdi se, da v tem smislu pandemija deluje kot nekakšen ekonomlonec: če se nekatere zveze ali zakoni pod pritiskom hitreje zlomijo, se v drugih – sploh medosebno in finančno trdnih – partnerji še bolj povežejo. Novi odnosi napredujejo tako hitro, da se jih je prijel naziv turbozveze; partnerji hitreje delajo “naslednje korake” v zvezi. Več kot polovica poročenih pa pravi, da partnerja sedaj bolj cenijo in so mu bolj predani

  • Uredništvo

    2. 12. 2021  |  Kultura

    Pahorjeva politika in Janševi nestrpni tviti 

    V Galeriji Salsaverde v Izoli bodo, 3. decembra ob 18. uri odprli razstavo Mladininega fotoreporterja Boruta Krajnca z naslovom Politika 2.0. Gre za nadaljevanje projekta Politika iz leta 2014 z nestrpnimi tviti predsednika vlade Janeza Janše. Na razstavi bo predstavljenih 12 slik iz koledarja Politika in nestrpni tviti predsednika vlade iz današnjega časa.

  • Luka Volk

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Družba

    »Delta se je pojavila pred cepivom«

    Dr. Tatjana Avšič - Županc je vodja laboratorija za diagnostiko zoonoz in laboratorija Svetovne zdravstvene organizacije na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ter profesorica na ljubljanski Medicinski fakulteti. Pod njenim vodstvom zaposleni testirajo vzorce bolnikov, za katere obstaja sum okužbe z novim koronavirusom. Z virusom se tako gleda iz oči v oči vsak dan, pozna vse njegove pojavne oblike – še posebej dobro različico delta, ki še vedno polni bolnišnične postelje in spet narekuje sedanji val porasta okužb.

  • IK, STA

    1. 12. 2021  |  Politika

    Hojs: »Tega slovenska policija ni nikoli izvajala«

    Notranji minister Aleš Hojs je v torkovem pogovoru za Delo zavrnil očitke, da slovenska policija nasilno zavrača migrante na meji. Je pa hrvaški policiji ob tem očital, da migrantom daje navodila, kako naj zaprosijo za mednarodno zaščito v Sloveniji. 

  • STA

    30. 11. 2021  |  Politika

    Beović: »Po potrditvi smrti zaradi cepiva Janssen ne pričakujem upada zanimanja za cepljenje«

    Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović po potrditvi povezave med smrtjo dekleta in cepljenjem s cepivom podjetja Janssen ne pričakuje dodatnega upada zanimanja za cepljenje proti covidu-19 , kvečjemu pričakuje izboljšanje zanimanja. Po njenih besedah tudi v Sloveniji postaja očitno, da je "covid-19 nevarna bolezen".

  • Danes je nov dan

    1. 12. 2021  |  Družba

    Ozonska luknja in ščepec optimizma

    Pred dobrimi tridesetimi leti, leta 1989, je bil sprejet mednarodni sporazum, ki velja za eno od najuspešnejših okoljskih prizadevanj v zgodovini. Montrealski sporazum prepoveduje skoraj sto umetnih snovi, ki škodujejo ozonski plasti, in je edina pogodba ZN, ki so jo podpisale vse države članice.

  • STA

    30. 11. 2021  |  Svet

    Madžarski parlament podprl sporni referendum o diskriminatornem zakonu 

    Madžarski parlament je podprl razpis referenduma o diskriminatornem zakonu, ki prepoveduje dostop mladoletnikov do knjig in informativnega gradiva o homoseksualnosti, transseksualnosti ali spremembi spola.

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Politika

    »Zahodnoevropske države so do grla site razdiralcev EU, Janše, Orbana in Morawieckega«

    "Zahodnoevropske in predvsem skandinavske države so do grla site razdiralcev EU, Morawieckega, Orbana in Janše, te bedne falange, ki se trenutno naslaja ob barbarskem kršenju vseh azilnih pravil beguncem in ob njihovem umiranju na poljski meji; za Morawieckega so begunci prišli v pravem času, zdaj nas on brani pred vdorom barbarov, nenadoma je iz razdiralca postal branik 'naše evropske kulture'. To je pravi odgovor na prihod beguncev, ga je ob truplih otrok pohvalil tudi Janša in zemlja pod njim se ni odprla. Če jim torej evropska komisija ne zna, v tem primeru pa zaradi lastnih koristi prav perverzno tudi noče stopiti na prste, pa so močne države vendarle dosegle resnejšo uporabo in dograjevanja mehanizmov discipliniranja tistih, ki zavzeto zlorabljajo evropska sredstva in enako zavzeto spodjedajo Evropsko unijo, ki jih hrani. Evropsko sodišče je tako Poljsko in Madžarsko že usekalo po žepu, s tem pa predsednikoma zamajalo politično moč. A to še ni vse: nova nemška vlada je pravkar decidirano sporočila, da ne bo dala soglasja za denar za ti dve državi, če ne bosta odpravili kršenja vladavine prava. In mi smo jima blizu."

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Družba

    »Vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi«

    "Zaenkrat podatki, ki jih imamo, kažejo na to, da bo tudi pri novi različici omikron zdravilo za zdravljenje covida-19 molnupiravir učinkovito. In vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa je, da z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade." 

  • STA

    1. 12. 2021  |  Družba

    Pred 40 leti Slovenijo pretresla letalska nesreča, v kateri je umrlo 180 ljudi

    Slovenijo je pred 40 leti pretresla huda letalska nesreča, ko se je letalo tedanjega slovenskega prevoznika Inex-Adria zaletelo v goro na Korziki, pri tem pa je umrlo vseh 180 ljudi na krovu. Spomin na to tragedijo bo danes obeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo položil venec na spomenik žrtvam nesreče na ljubljanskih Žalah.

  • DK, STA

    1. 12. 2021  |  Kultura

    Marko Jakše na 59. beneškem bienalu

    Slovenijo bo na 59. beneškem bienalu, mednarodni razstavi likovnih umetnosti, ki bo potekala od 23. aprila do 27. novembra 2022, zastopal slikar Marko Jakše. Jakšetova razstava bo vključevala platna iz njegovih različnih obdobij, so sporočili iz Moderne galerije.

  • DK, STA

    1. 12. 2021  |  Svet

    Televizija suspendirala voditelja

    Televizija CNN je v torek za nedoločen čas suspendirala voditelja Chrisa Cuoma, saj naj bi aktivno pomagal svojemu bratu, nekdanjemu guvernerju New Yorka Andrewu Cuomu pri obrambi pred obtožbami o spolnih nadlegovanjih, zaradi katerih je guverner odstopil s položaja.

  • DK, STA

    1. 12. 2021  |  Družba

    V Sloveniji zaenkrat zaključenih 47 primerov cepljenja mladoletnikov z vektorskimi cepivi

    Zdravstveni inšpektorat je od 272 postopkov, ki jih je uvedel glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi, do sedaj zaključil 47, so pojasnili za STA. Nadzor je pokazal, da so zdravniki z vektorskimi cepivi cepili 47 mladoletnih oseb. Primere je inšpektorat odstopil Zdravniški zbornici Slovenije.

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »V zadnjih dveh letih smo se lahko prepričali v motivacijske zmogljivosti strahu«

    Ukrepi za blažitev pandemije so izziv sodobnega sveta, ker zahtevajo premik v vedênju, pravi sociologinja dr. Jana Javornik, ki je o tej temi spregovorila v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "V zadnjih dveh letih smo se lahko prepričali v motivacijske zmogljivosti strahu. Pojav neznanega, grozečega virusa je sprožil najbolj elementarne oblike strahu. Ko se je neustavljivo približeval Sloveniji, smo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer sem takrat vodila resor visokega šolstva, uvedli elektronski predal za komunikacijo s sfero, ki smo jo pokrivali. Vsega nekaj ur po objavi naslova se je vanj vsula neobvladljiva množica vprašanj tisočerih prebivalk in prebivalcev Slovenije. Ta so, drugo za drugim, izrisala pristno človeško stisko in strah – nosečnic, staršev in starih staršev; učiteljic: kako zaščititi zdravje otrok in vnukov; organizatorjev turističnih potovanj: kako zagotoviti obstoj podjetja in zaposlenih; oseb, ki so obtičale v tujini in so se želele vrniti domov," je dejala. 

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Kultura

    Plakati za kulturo

    V TAM-TAM-ovi plakatni galeriji Figovec bo od 3. do 31. decembra na ogled razstava plakatov za kulturo z naslovom 20+20, ki prikazuje izbor štiridesetih plakatov, nastalih v dvajsetletnem delovanju studia za vizualne komunikacije arnoldvuga+. Predstavljeni so izbrani plakati za Slovensko filharmonijo, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Mini teater, Taotech, Mladinsko knjigo, Bitef, Rotaract Club Ljubljana in Rotary Club Ljubljana, Zavod Celinka in Društvo oblikovalcev Slovenije.

  • DK, STA

    1. 12. 2021  |  Družba

    »Ustavimo neenakosti. Ustavimo aids.«

    Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom "Ustavimo neenakosti. Ustavimo aids." in izpostavlja, da kljub ogromnemu napredku zadnjih desetletij svet še ni dosegel skupnih ciljev, ki si jih je zadal. Ta prizadevanja je ob tem dodatno ogrozila pandemija covida-19, ki je okrnila aktivnosti preventive in zdravljenja.

  • STA

    1. 12. 2021  |  Politika

    Prazniki in PCT

    V mnogih slovenskih mestih praznično ponudbo popestrijo miklavževi, božični in novoletni sejmi, kjer se lahko obiskovalci okrepčajo ali kupijo darila. V skladu z veljavnimi ukrepi morajo biti sejmi ograjeni in dostopni le ob izpolnjevanju pogoja PCT.

  • DK, STA

    1. 12. 2021  |  Svet

    Odprli prve centre za nadzorovano uživanje prepovedanih mamil

    Mesto New York je v torek v Harlemu odprlo prve centre za nadzorovano uživanje prepovedanih mamil, kjer bodo odvisniki dobili med drugim čiste igle in zdravstveni nadzor. Župan Bill de Blasio je že več let skušal izvesti tak projekt, s katerim naj bi odvisnike umaknili z ulic, vendar sta ga takrat ustavila vlada bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa in demokratski guverner New Yorka Andrew Cuomo.

  • DK, STA

    1. 12. 2021  |  Svet

    Rekordna donacija muzeju

    Newyorški Metropolitanski muzej je pridobil donacijo v višini 125 milijonov dolarjev. Z njo nameravajo povečati in prenoviti razstavne prostore, namenjene moderni in sodobni umetnosti. Kot so sporočili iz muzeja, je donacija zakoncev Tang, finančnika Oscarja Tanga in arheologinje Agnes Hsu-Tang, največja zasebna donacija v več kot 150-letni zgodovini muzeja.

  • Klofuta novinarskemu kolektivu in strokovni javnosti

    Programski svet se je odločil, da podpre Programsko-produkcijski načrt (PPN) za leto 2022, ki predvideva obsežno ukinjanje, krajšanje oziroma premeščanje nekaterih informativnih oddaj na manj gledani drugi program TV Slovenija; dodali so le dvomesečni zamik za omenjene predvidene spremembe, v tem času pa naj bi se vodstvo poskušalo dogovoriti z nezadovoljnimi ustvarjalci oddaj in jih prepričati v novo vizijo in poslanstvo zavoda! Predlog predvideva nekakšen desant na najbolj občutljivo področje delovanja javnega servisa, že tradicionalno najbolj intriganten za politiko, ki tudi tokrat uspešno, čeprav z nekaj zastoji, steguje lovke po RTV Slovenija, najprej predvsem z nastavitvijo generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, nato pa še z direktorjem TV Slovenija Valentinom Arehom.

  • Danes je nov dan

    30. 11. 2021  |  Družba

    Velika rekalibracija

    Velika resignacija, kot so mediji poimenovali pretrese na trgu dela, je v polnem zamahu. Pandemija je ljudi po svetu pripravila do razmisleka o svojem delu in posledično do njegovega drugačnega vrednotenja. Mnogim, ki so okusili udobje dela od doma ali med pandemijo dobili več časa zase, za družino ali prijatelje, vračanje v "normalo", ki pogosto pomeni dolge ure in popolno odtujenost od svoje bullshit službe za mizerno plačo, preprosto ne ustreza več.   

  • »Sem vas spravila v zadrego?«

    »Kako svobodno vi živite svoj spol? Tudi vi ste lezbijka, to ni nobena skrivnost, vi to živite, vi ste to outirali,« je voditeljica Miša Molk izzvala svojo gostjo v oddaji »Z Mišo«, s katero se je sicer pogovarjala predvsem o bolečem spolnem nadlegovanju med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Tam jo je, tako je povedala žrtev, spolno nadlegoval profesor igre Matjaž Tribušon in kasneje je proti njemu tudi vložila uradno prijavo.

  • IK, STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    Vodja delegacije Janševi evroposlanki: »Lahko nehamo s tem, prosim?«

    Razprava o oktobrski misiji odbora Evropskega parlamenta v Sloveniji je danes izzvenela v znamenju ostre izmenjave med evropsko poslanko iz vrst SDS Romano Tomc in vodjo delegacije Sophie in 't Veld. Romana Tomc je izpostavila, da je misija "zgrešila cilj", Sophie in 't Veld pa je odločno zavrnila napade in EPP pozvala h konstruktivnemu sodelovanju.

  • DK, STA

    30. 11. 2021  |  Svet

    Pripravljajo se na prilagajanje cepiv

    Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, so sporočili. O prilagoditvi cepiv že razmišljajo tudi drugi proizvajalci.

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »Ne vidim razloga za omalovaževanje medicine. Cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev.«

    Aleksander Merlo, specialist ginekolog in porodničar ter dolgoletni vodja porodnišnice Postojna, ki je bil leta 2019 izbran tudi za Ginekologa leta, v video izjavi prosi ljudi, da resno razmislijo in zaupajo zdravstvenim delavcem in da je cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev. Merlo o cepljenju pravi, da ne vidi razloga "za paniko in omalovaževanje medicine". 

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Politika

    »SDS ni sposobna voditi države«

    "Koronakriza ni le dokončno dokazala, da SDS ni sposobna voditi države, saj okoli sebe ne zna oblikovati minimalnega družbenega konsenza, ki je nujen za uspešno vodenje moderne, pluralne, politično razgibane nacije. Razkrila ni niti zgolj dobre novice, da Slovenije ni mogoče voditi na avtoritaren način. Razgalila je tudi nezadostnost političnih kadrov, ki so priplavali na površje v pokrizni Sloveniji. Simona Kustec je nazorno poosebljenje te resnice. Ministrica, ki bi povsem zadoščala kriterijem slovenske politične selekcije in bi si od stroke in javnosti bržkone prislužila pozitivne ocene, se je pokazala za eklatantno nezadostno v trenutku, ki od politične elite terja resnične vodstvene sposobnosti."

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »Mnogi se bodo na možnost cepljenja mlajših otrok odzvali burno«

    "Da se bodo mnogi na možnost cepljenja mlajših otrok odzvali burno, je bilo mogoče pričakovati. Starši, ki skušajo svojemu otroku zagotoviti cepivo proti covidu-19, ga želijo čim prej obvarovati pred virusom z vsemi potencialnimi posledicami. Njihovim sodržavljanom, ki pravijo, da otrok 'ne dajo', se zdijo cepiva večje tveganje. Skupna skrb za dobrobit otrok bi bila lahko dobro izhodišče za prihodnje komuniciranje zdravstva s prebivalci. A za družbo, ki je že dolgo izgubljala skupni imenovalec, bo vsak začetek težji."

  • DK, STA

    30. 11. 2021  |  Družba

    Beseda leta: cepivo

    Ameriški slovar Merriam-Webster je v ponedeljek cepivo razglasil za besedo leta 2021, ker je skozi drugo leto pandemije covida-19 zanimanje za to besedo nenehno naraščalo. Tako s pozitivnega vidika tistih, ki jim je beseda prinesla upanje, kakor tudi z negativnega vidika tistih, ki nasprotujejo cepljenju.