Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    7. 10. 2015  |  Kultura

    Umetnost-tehnologija-znanost

    V mariborskem KIBLA Portalu bo med 7. in 9. oktobrom potekala mednarodna festivalska platforma MFRU-KIBLIX v organizaciji MKC in KID KIBLA Maribor. Namen festivala pod sloganom Lift me up! je "eksemplarično povezovanje umetnosti, znanosti in tehnologije v intermedijsko up-to-date celoto, ki nadgrajuje pretekla uspešna leta festivalskega dogajanja MFRU in KIBLIX." Festival bo odprla mednarodna razstava 20 instalacij umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Nemčije,  Finske...

  • Damjana Kolar

    6. 10. 2015  |  Kultura

    Presežki evropske kinematografije

    Od 6. do 10. oktobra bo v Piranu potekal 6. Festival evropskega in mediteranskega filma, na katerem bodo predstavili presežke evropske kinematografije, ki so na drugih filmskih festivalih po Sloveniji prezrti. Na festivalu bo prikazanih 31 filmov, ki so bili nagrajeni na največjih svetovnih filmskih festivalih, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo, 14 pa jih je uvrščenih v tekmovalni program. Posebna pozornost bo letos namenjena francoski filmski produkciji, festivalsko dogajanje pa bo popestril bogat obfestivalski program. Tako bo festival gostil tudi predsednico Evropske filmske zveze za ženske Alexio Muinos Ruiz, dopoldanski čas pa bo namenjen mlajši populaciji, ko bodo na sporedu sinhronizirani filmi za otroke in mladino.

  • Damjana Kolar

    5. 10. 2015  |  Kultura

    Ljubljana v znamenju festivala Mesto žensk

    Med 5. in 15. oktobrom bo v Ljubljani potekal 21. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk z osrednjo temo Telo-moj teritorij, ki bo po besedah programske vodje festivala Mare Vujić "predstavil umetniške prakse, ki telo obravnavajo kot teritorij družbenih ali političnih procesov in refleksij." V desetih dneh festivala bodo sodelujoči "prečili uveljavljene predstave o telesih, rušili stereotipe in predsodke ter v ospredje postavili avtonomijo lastnih teles." V bogatem programu se bo zvrstilo 46 dogodkov, na katerih se bo na 17-ih različnih prizoriščih predstavilo 95 umetnic/umetnikov.

  • Damjana Kolar

    2. 10. 2015  |  Kultura

    Film na oko

    Prvi mednarodni filmski festival za otroke in mlade Film na oko bo potekal med 3. in 7. oktobrom v kar enajstih kinematografih Art kino mreže Slovenije. Za otroke in mlade med šestim in osemnajstim letom starosti so pripravili izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije - skupaj kar 30 filmskih programov, skupaj 58 filmov, od tega 22 celovečernih filmov iz 27 držav. Poleg osrednjih festivalskih projekcij bodo v vseh krajih, kjer se bo festival odvijal, organizirali tudi večje število projekcij za šolske skupine ter jih pospremili s filmsko-vzgojnimi programi.

  • Damjana Kolar

    1. 10. 2015  |  Kultura

    Stop motion animacija v Mariboru

    Od 1. do 4. oktobra bo v Mariboru potekal 5. mednarodni festival stop motion animacije StopTrik, edini tovrstni evropski filmski festival, ki ga bo obiskalo okoli 20 avtorjev in kuratorjev stop motion animiranega filma, na ogled pa bo več kot 100 filmov. Koncept letošnje edicije je Obsesija, perverzija, upor, ki je tematsko povezan s specifično preteklostjo disidentskega animiranega flma, hkrati pa nagovarja tovrstne vsebinske možnosti njegovega razvoja v današnjem času, se pravi animirani film kot medij odkrite kritike družbeno-političnega sistema, v katerem živimo danes.

  • Damjana Kolar

    30. 9. 2015  |  Kultura

    Nova priredba Mojce Pokrajculje

    Na malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo 30. septembra ob 18.00 premierno uprizorili klasično marionetno predstavo Mojca Pokrajculja v priredbi Eke in Brine Vogelnik. Pravljice, ki je v knjižni obliki prvič izšla leta 1954, se spominjamo predvsem po edinstvenih ilustracijah Marjana Mančka in po drugačni zgodbi, kot je značilna za tipične pravljice. Likovna podoba predstave se od Mančkovih ilustracij razlikuje, saj so marionete in namizne lutke nastale po navdihu ilustracij Marije Vogelnik, izdanih v knjižici leta 1940. Poleg ilustracij pa je nekoliko drugačna tudi vsebina.

  • Damjana Kolar

    29. 9. 2015  |  Kultura

    Od Snowdna do Kordeža

    Komisija za preprečevanje korupcije v sklopu preventivnih dejavnosti in v sodelovanju s Slovensko kinoteko v okviru Tedna boja proti korupciji pripravlja festival Film proti korupciji, ki bo potekal med 29. septembrom in 3. oktobrom. Prikazanih bo sedem filmov na temo boja proti korupciji, koruptivnih ravnanj, žvižgačev in lobiranja. Namen festivala je ozaveščanje, ki je po besedah namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar eno najmočnejših orožij za uspešen boj proti korupciji.

  • Damjana Kolar

    28. 9. 2015  |  Kultura

    Tri zgodbe o izgubljenih 35-letnikih

    V Kinodvoru bo 1. oktobra ob 21.00 premiera neodvisnega celovečernega prvenca Zgodbe iz sekreta Gregorja Andolška in Tijane Zinajić, ki je bil premierno predstavljen na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Po projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor, ki ga bo vodil Jure Longyka.

  • Damjana Kolar

    25. 9. 2015  |  Kultura

    V novo sezono s politično satiro Demokracija!

    Novo sezono v Mali drami bo 25. septembra ob 20.00 uvedla prva slovenska uprizoritev igre Demokracija!, Nobelovega nagrajenca Josifa Brodskega, ki je edini primer politične satire v njegovem ustvarjalnem opusu, nastala pa je na podlagi političnega dogajanja pred in v obdobju tranzicije. Duhovita in nenavadno zapisana igra v prevodu Ane Vipotnik ter priredbi Matjaža Zupančiča in Darje Dominkuš spregovori tako o demokraciji kot o mehanizmih, ki poganjajo postmoderno družbo in poskuša odgovoriti na vprašanje ali kaj takega, kot je demokracija v realnosti sploh obstaja ali gre le za iluzijo.

  • Damjana Kolar

    24. 9. 2015  |  Kultura

    Prenovljena Plečnikova hiša odprla svoja vrata

    Po dveh letih prenove 24. septembra svoja vrata ponovno odpira Plečnikova hiša v Trnovem, ki jo od leta 2010 upravlja Muzej in galerije mesta Ljubljane. Arhitektov dom z avtentično ohranjenimi bivalnimi prostori, osebnimi predmeti in veličastnim vrtom, dopolnjujejo nova muzejska postavitev o Plečnikovem delu in življenju, vzpostavljen je nov študijski center ter urejeni prostori za občasne razstave in predstavitveno-izobraževalne programe. Prenova Plečnikove hiše je potekala v sodelovanju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter drugih izvajalcev.

  • Damjana Kolar

    23. 9. 2015  |  Kultura

    Raziskovalni in kuratorski interdisciplinarni projekt

    V Mestni galeriji Ljubljana bodo 24. septembra ob 20.00 odprli razstavo z naslovom Narobe obrnjeno-ne tako bela kocka. Večletni raziskovalni in kuratorski interdisciplinarni projekt, ki ga sestavljata razstavi, konferenca in dve publikaciji, sta zasnovali Alenka Gregorič, umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001 ter makedonska neodvisna kustosinja in umetnostna teoretičarka Suzana Milevska. V projektu poskušata "analizirati obstoječe teoretične in kritične umetnostne prakse, ki se jih lotevajo srednje- in vzhodnoevropski umetniki, umetniške skupine, raziskovalci, institucije, ki se osredotočajo na kritiko aktualnih modelov institucij in njihovih programov ter na delovne pogoje v umetniški produkciji."

  • Damjana Kolar

    22. 9. 2015  |  Kultura

    Fantastično popotovanje v srce Afrike

    V Kinodvoru bo 23. septembra ob 20.00 premiera najnovejšega dokumentarnega filma avstrijskega režiserja Huberta Sauperja z naslovom Prihajamo v miru, v katerem nas popelje na sodobno odisejado ter vrtoglavo, fantastično popotovanje v srce Afrike z improviziranim aluminijastim letalom.V trenutku, ko se največja afriška država lomi na dvoje, privre na plan stoletja stara civilizacijska patologija–kolonializem, spopad imperijev, večno trajajoče krvave (in svete) vojne za ozemlje in naravne vire.

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2015  |  Kultura

    Grand prix za predstavo Račka, Smrt in tulipan

    Lutkovno gledališče Ljubljana je na 48. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč PIF v Zagrebu dobilo nagrado za najboljšo predstavo festivala. Mednarodna žirija je Grand prix festivala podelila lutkovni predstavi Račka, Smrt in tulipan. Predstava je dobila tudi štiri posamične nagrade. Fabrizzio Montecchi je bil nagrajen za oblikovanje svetlobe, Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbo, igralki Polonca Kores in Asja Kahrimanović za animacijo v predstavi.

  • Damjana Kolar

    21. 9. 2015  |  Kultura

    Večni boj med dobrim in zlim

    V koprodukciji SNG Drame Ljubljana in Festivala Ljubljana bo 21. septembra ob 20.00 v Križankah premierno uprizorjen gledališki projekt Faust po dramski pesnitvi J. W. Goetheja in v režiji Tomaža Pandurja, ki se tokrat že tretjič sooča z enim največjih evropskih mitov. Čeprav Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, pravzaprav govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu univerzuma.

  • Damjana Kolar

    18. 9. 2015  |  Kultura

    Prispodoba o prehodu iz enega v nek drug svet

    V Stari dvorani SNG Maribor bo 18. septembra ob 20.00 premiera komedije A. P. Čehova Višnjev vrt  v prevodu Milana Jesiha. Delo, ki smo ga do sedaj poznali pod naslovom Češnjev vrt, je Čehov napisal leta 1904, ko so se v svetu napovedovale velike družbeno-politične spremembe. Pod režijo se podpisuje Gábor Tompa, mednarodno uveljavljeni romunski režiser, ki je na gledališke odre postavil več kot 100 odmevnih uprizoritev.

  • Damjana Kolar

    17. 9. 2015  |  Kultura

    22. Ex Ponto pod sloganom Samo moj svet

    Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, ki bo v Ljubljani in Novem mestu potekal med 18. in 26. septembrom, bo postregel z 11 gledališkimi in plesnimi predstavami, koncertom Rundek Cargo Tria in šestimi dokumentarnimi filmi v spremljevalnem programu. Festival bo odprlo gruzijsko gledališče Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre iz Tbilisija s tenkočutno interpretacijo slavnega romana Oscarja Wilda Slika Doriana Graya v režiji mlade režiserke Nini Chakvetadze.

  • Damjana Kolar

    16. 9. 2015  |  Kultura

    Glasba, umetnost in kaos v Zahodnem Berlinu

    V Kinu Šiška bodo 16. septembra ob 20.00 predvajali dokumentarni film z naslovom B-Movie: Želja in zvok v Zahodnem Berlinu 1979-1989 (režija: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange), ki skozi zgodbo Marka Reederja govori o glasbi, umetnosti in kaosu v razdeljenem mestu, ki je postalo ustvarjalni talilni lonec za posebno vrsto sub- in pop-kulture. Po projekciji bo sledil pogovor z gostom Markom Reederjem, ki ga bo vodil Gregor Bauman.

  • Damjana Kolar

    15. 9. 2015  |  Kultura

    Položaj ženske znotraj patriarhalne družbe

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo 16. septembra ob 20.00 začeli novo sezono s premiero komedije sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije, za katero je avtorica Simona Semenič dobila Grumovo nagrado. Besedilo je posebno ne zgolj zaradi izrazite avtorske forme, temveč tudi zaradi specifične igre in konverzacije drame med zgodovino in fiktivnostjo dramskega besedila. Po besedah režiserja Diega de Bree gre "predvsem za družbeno angažirano uprizoritev, ki mu je predstavljala velik izziv zaradi svoje forme, vsebine in aktualnosti."

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2015  |  Kultura

    Bogata filmska bera v Portorožu

    Od 15. do 20. septembra bo v Portorožu potekal 18. Festival slovenskega filma, ki bo po lanski produkcijsko slabši letini, predstavil bogat in žanrsko raznolik program. Po rekordnem številu prijav (146) je komisija v sestavi Igor Prassel, Bojana Bregar in Katja Čičigoj v festivalski program uvrstila 97 filmov: 16 celovečernih, 11 srednjemetražnih in 70 kratkometražnih. Od tega jih je v tekmovalne programe uvrščenih 63, v netekmovalnih sklopih pa se bo občinstvu predstavilo 34 filmov.

  • Damjana Kolar

    11. 9. 2015  |  Kultura

    Vrtiljak podob

    V novomeški Galeriji Simulaker bodo 11. septembra ob 20.00 odprli razstavo slik Kaje Urh, zmagovalke letošnjega razpisa Prva priložnost, katerega namen je promocija obetavnih mlajših umetnikov in umetnic (do 30 let), ki ustvarjajo na področju vizualnih ali intermedijskih umetnosti. Likovna praksa študentke Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, jo uvršča v tisto linijo slikarstva, ki črpa iz množičnih medijev; ti so razpoznavni skozi motiviko, obenem pa nastopajo kot izhodišče za razmislek o odnosu med tradicionalnim slikarstvom in digitalnimi podobami. 

  • Damjana Kolar

    10. 9. 2015  |  Kultura

    Jezik in komunikacija

    V Katedrali Kina Šiška bodo 10. septembra ob 20.00 premierno uprizorili predstavo Bare Kolenc in Ateja Tutte z naslovom Metamorfoze 3°: Retorika, ki se ukvarja s poljem jezika in komunikacije skozi raziskavo, premislek in umetniško artikulacijo specifične veščine, ki jo je že Aristotel poimenoval umetnost prepričevanja. Avtorja zanima razgrnitev retorike kot aktualne in akutne realnosti našega časa. Predstava, ki je nastala v produkciji Kuda Samosvoj, preko konstrukcije ikone Ljube Prenner, visoko moralne in politično sporne odvetnice, ki je delovala v času povojne Jugoslavije, razgrinja mehanizme politične, pravne in medijske retorike. 

  • Damjana Kolar

    9. 9. 2015  |  Kultura

    Pikettyjev Kapital na gledališkem odru

    V Stari mestni elektrarni bo 10. septembra ob 20.00 slovenska premiera eksperimentalnega gledališkega projekta Kapital v režiji Ivice Buljana, ki je nastal ob branju temeljnega dela francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja "Kapital v 21. stoletju," v katerem obravnava tematiko mehanizmov sodobnega kapitalizma. Raziskovanje teze, da se finančna neenakost v 21. stoletju povečuje in dosega zelo nevarne razsežnosti, je potekalo v okviru mednarodnih projektov PNA IV pod vodstvom ter koordinacijo Mini teatra in Ecole des Maîtres.

  • Damjana Kolar

    8. 9. 2015  |  Kultura

    Praznik lutkovne umetnosti

    Od 10. do 13. septembra bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor. Namen festivala je prikaz najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh sezon tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta, ki je med 41 prijavljenimi predstavami izbral 9 predstav za tekmovalni in 5 predstav za spremljevalni program ter v svoji obrazložitvi zapisal: "Izbrane predstave ne dokazujejo samo lastne kakovosti, ampak preizkušajo lutkovne možnosti, ki so skrite v bistvu te edinstvene gledališke zvrsti."

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2015  |  Kultura

    Prostori fotografije

    V Galeriji Photon bodo 8. septembra ob 20.00 odprli razstavo Alena Ožbolta z naslovom Ceci n’est pas une photographie. Prostori fotografije/Na, nad, pod, čez fotografijo, na kateri bodo predstavljena dela, ki se na različnih nivojih navezujejo na rabo fotografskega medija. Na ogled bodo tako dela iz časa, ko je bil avtor še del tandema VSSD (Veš slikar svoj dolg), kot iz obdobja njegovega samostojnega delovanja, pa vse do novejših del, ki so nastala od leta 2010 do 2013.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2015  |  Kultura

    Študija dolgotrajnega odnosa

    V Kinodvoru je na ogled film 45 let v režiji Andrewa Haigha, ki je nastal po kratki zgodbi In Another Country Davida Constantina. Ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona je igralcema Charlotte Rampling in Tomu Courtenayju prinesla nagradi za najboljša igralca na zadnjem Berlinalu.

  • Damjana Kolar

    3. 9. 2015  |  Kultura

    Nekaj je v zraku

    V Stari pošti SMG Ljubljana bodo 3. septembra ob 21.00 premierno uprizorili predstavo Zraka!, avtorjev Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin, ki se ukvarja z vprašanjem, kako bi dejansko delovala skupnost, ki diha kot eno. Ideja za predstavo, ki je nastala v produkciji zavoda Maska in koprodukciji SMG, izhaja iz Janševega projekta Življenje II (v nastajanju), v katerem se je osredotočil na odnos med ustvarjalci in njihovimi potomci, navdihnile pa so ga vaje dihanja za nosečnice.

  • Damjana Kolar

    2. 9. 2015  |  Kultura

    Odzven prostora

    V Kosovelovem domu Sežana se bo 2. septembra ob 18.30 začel 30. Mednarodni literarni festival Vilenica, srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica. Posebna pozornost na otvoritvi bo posvečena Milanu Jesihu, podelili pa bodo tudi pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP), ki jo letos prejme ukrajinska književnica Kateryna Kalytko. Osrednja slovesnost bo 5. septembra v jami Vilenica, kjer bo češki pisatelj Jachym Topol prejel osrednjo festivalsko nagrado Vilenica 2015.

  • Damjana Kolar

    1. 9. 2015  |  Kultura

    Pustolovsko potovanje do iskrenega prijateljstva

    Mini teater v novo sezono stopa z lutkovno predstavo O dečku in pingvinu, ki bo premierno uprizorjena 1. septembra ob 18.00. Nastala je v koprodukciji Mini teatra z Lutkovnim gledališčem Maribor in društvom Moment, režiral pa jo je Zoran Petrović. Predstava po motivih otroške slikanice Izgubljen in najden Oliverja Jeffersa govori o prijateljstvu, osamljenosti in medsebojnem razumevanju.

  • Damjana Kolar

    31. 8. 2015  |  Kultura

    Umetnost in strast

    Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta med 1. in 5. septembrom poskrbela za pestro dogajanje v Mariboru. Tematski fokus festivala je strast (in umetnost). Strast kot "vabeče in izvorno ustvarjalno," strast kot srž nastanka obeh festivalov kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa. V letošnjem programu se bo predstavilo več kot 30 ustvarjalcev različnih profilov-plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih umetnikov, raziskovalcev in teoretikov.

  • Damjana Kolar

    28. 8. 2015  |  Kultura

    Grafični bienale praznuje šestdeset let

    Ljubljana bo med 28. avgustom in 3. decembrom gostila 31. grafični bienale z naslovom Nad tabo/ti, ki raziskuje družbenopolitične posebnosti, ki jih povezujemo z grafičnimi umetnostmi, še posebej v razmerju do reprodukcije, publicitete in skupnosti. Na bienalu, ki ga je zasnovala britanska kuratorka Nicola Lees, se bo predstavilo več kot štirideset umetnikov, zvrstilo pa se bo tudi več kot šestdeset različnih dogodkov. Otvoritev bienala bo 28. avgusta ob 19.00 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer bosta za vizualno-glasbeno kuliso poskrbela VJ Mina Fina in DJ Borka.