Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    8. 9. 2015  |  Kultura

    Praznik lutkovne umetnosti

    Od 10. do 13. septembra bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor. Namen festivala je prikaz najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh sezon tokrat po izboru selektorja mag. Uroša Trefalta, ki je med 41 prijavljenimi predstavami izbral 9 predstav za tekmovalni in 5 predstav za spremljevalni program ter v svoji obrazložitvi zapisal: "Izbrane predstave ne dokazujejo samo lastne kakovosti, ampak preizkušajo lutkovne možnosti, ki so skrite v bistvu te edinstvene gledališke zvrsti."

  • Damjana Kolar

    7. 9. 2015  |  Kultura

    Prostori fotografije

    V Galeriji Photon bodo 8. septembra ob 20.00 odprli razstavo Alena Ožbolta z naslovom Ceci n’est pas une photographie. Prostori fotografije/Na, nad, pod, čez fotografijo, na kateri bodo predstavljena dela, ki se na različnih nivojih navezujejo na rabo fotografskega medija. Na ogled bodo tako dela iz časa, ko je bil avtor še del tandema VSSD (Veš slikar svoj dolg), kot iz obdobja njegovega samostojnega delovanja, pa vse do novejših del, ki so nastala od leta 2010 do 2013.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2015  |  Kultura

    Študija dolgotrajnega odnosa

    V Kinodvoru je na ogled film 45 let v režiji Andrewa Haigha, ki je nastal po kratki zgodbi In Another Country Davida Constantina. Ganljiva zgodba o krhkosti ljubezni in zakona je igralcema Charlotte Rampling in Tomu Courtenayju prinesla nagradi za najboljša igralca na zadnjem Berlinalu.

  • Damjana Kolar

    3. 9. 2015  |  Kultura

    Nekaj je v zraku

    V Stari pošti SMG Ljubljana bodo 3. septembra ob 21.00 premierno uprizorili predstavo Zraka!, avtorjev Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin, ki se ukvarja z vprašanjem, kako bi dejansko delovala skupnost, ki diha kot eno. Ideja za predstavo, ki je nastala v produkciji zavoda Maska in koprodukciji SMG, izhaja iz Janševega projekta Življenje II (v nastajanju), v katerem se je osredotočil na odnos med ustvarjalci in njihovimi potomci, navdihnile pa so ga vaje dihanja za nosečnice.

  • Damjana Kolar

    2. 9. 2015  |  Kultura

    Odzven prostora

    V Kosovelovem domu Sežana se bo 2. septembra ob 18.30 začel 30. Mednarodni literarni festival Vilenica, srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica. Posebna pozornost na otvoritvi bo posvečena Milanu Jesihu, podelili pa bodo tudi pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP), ki jo letos prejme ukrajinska književnica Kateryna Kalytko. Osrednja slovesnost bo 5. septembra v jami Vilenica, kjer bo češki pisatelj Jachym Topol prejel osrednjo festivalsko nagrado Vilenica 2015.

  • Damjana Kolar

    1. 9. 2015  |  Kultura

    Pustolovsko potovanje do iskrenega prijateljstva

    Mini teater v novo sezono stopa z lutkovno predstavo O dečku in pingvinu, ki bo premierno uprizorjena 1. septembra ob 18.00. Nastala je v koprodukciji Mini teatra z Lutkovnim gledališčem Maribor in društvom Moment, režiral pa jo je Zoran Petrović. Predstava po motivih otroške slikanice Izgubljen in najden Oliverja Jeffersa govori o prijateljstvu, osamljenosti in medsebojnem razumevanju.

  • Damjana Kolar

    31. 8. 2015  |  Kultura

    Umetnost in strast

    Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks in Platforma sodobnega plesa, ki bosta med 1. in 5. septembrom poskrbela za pestro dogajanje v Mariboru. Tematski fokus festivala je strast (in umetnost). Strast kot "vabeče in izvorno ustvarjalno," strast kot srž nastanka obeh festivalov kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa. V letošnjem programu se bo predstavilo več kot 30 ustvarjalcev različnih profilov-plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih umetnikov, raziskovalcev in teoretikov.

  • Damjana Kolar

    28. 8. 2015  |  Kultura

    Grafični bienale praznuje šestdeset let

    Ljubljana bo med 28. avgustom in 3. decembrom gostila 31. grafični bienale z naslovom Nad tabo/ti, ki raziskuje družbenopolitične posebnosti, ki jih povezujemo z grafičnimi umetnostmi, še posebej v razmerju do reprodukcije, publicitete in skupnosti. Na bienalu, ki ga je zasnovala britanska kuratorka Nicola Lees, se bo predstavilo več kot štirideset umetnikov, zvrstilo pa se bo tudi več kot šestdeset različnih dogodkov. Otvoritev bienala bo 28. avgusta ob 19.00 v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, kjer bosta za vizualno-glasbeno kuliso poskrbela VJ Mina Fina in DJ Borka.

  • Damjana Kolar

    27. 8. 2015  |  Kultura

    Dokumentarci v Sodnem stolpu

    V mariborskem Sodnem stolpu bo od 27. do 30. avgusta potekal 4. mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, na katerem bodo poleg slovenske dokumentarne produkcije, na ogled še svetovne uspešnice, zmagovalni filmi velikih festivalov ter koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji. Vodja letošnjega festivala je producentka Sanja Kuveljić Bandić, festival pa poteka v organizaciji Mitre, društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, v sodelovanju z mnogimi partnerji.

  • Damjana Kolar

    26. 8. 2015  |  Kultura

    Poezija in vino na Ptuju

    Na Ptuju bo od 26. do 29. avgusta potekala devetnajsta izdaja festivala Dnevi poezije in vina, ki ga bo obiskalo dvajset pesniških gostov iz petnajstih držav. Festival je tokrat prvič del pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnost perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije na splošno ter vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces. Otvoritev festivala bo letos še posebej slovesna, saj bodo ulico ob glavnem prizorišču preimenovali v Ulico Tomaža Šalamuna, v spomin na nedavno preminulega velikana slovenske poezije.

  • Damjana Kolar

    25. 8. 2015  |  Kultura

    Recikliranje in oblikovanje

    Kulturno umetniško društvo 567 bo v celjskem mestnem jedru med 26. in 29. avgustom organiziralo festival RECI: DESIGN, podobe recikliranja, ki na inovativen način povezuje dva tematska sklopa–recikliranje in oblikovanje. Njegov namen je "predstaviti vrhunske izdelke s področja oblikovanja, ki nastajajo s ponovno uporabo zavrženega materiala oziroma z recikliranjem. Obenem pa skuša z raznovrstnimi predelavami spodbuditi kreativnost posameznika, da najde svoj navdih pri ustvarjanju in razmišljanju."

  • Damjana Kolar

    24. 8. 2015  |  Kultura

    Mednarodni festival kratkega filma

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani (Slovenska kinoteka, Muzejska ploščad Metelkova, KULT3000, Tovarna Rog, Hostel Tresor) bo med 24. in 28. avgustom potekal 1. mednarodni festival kratkih Kraken (FeKK), ki bo predstavil kvalitetno kratkometražno produkcijo domačih in tujih avtorjev. Festival organizira Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, katerega cilj je kratko formo v javnem diskurzu enakovredno postaviti ob bok celovečerni ter ustvariti stičišče avtorjev, teoretikov, producentov in festivalskih organizatorjev. Projekcije bo spremljal bogat spremljevalni program z okroglimi mizami z domačimi in tujimi filmskimi strokovnjaki, delavnicami, kritiškim natečajem, večernimi druženji in glasbenim programom.

  • Damjana Kolar

    21. 8. 2015  |  Kultura

    Mladi levi postali polnoletni

    Festival Mladi levi, ki ga že od leta 1997 organizira Zavod Bunker, poskuša skozi nabor mladih, vzpenjajočih se in bolj uveljavljenih odrskih ustvarjalcev ujeti duh časa, artikulirati in zaznati nove trende v umetniški produkciji ter obenem anticipirati teme in izzive prihajajočega časa. V letošnjem programu, ki bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal med 23. in 30. avgustom, se kažeta hrepenenje in vera v drugačne čase.

  • Damjana Kolar

    20. 8. 2015  |  Kultura

    Festival mladih kultur

    Poletni utrip Velenja bo med 21. in 29. avgustom ponovno popestril Festival mladih kultur Kunigunda, ki ga od leta 1998 organizira Mladinski center Velenje. Bistvo tega neprofitnega festivala, je po besedah organizatorja "pripraviti raznolik kulturni program, ki je zanimiv zlasti mladim, ne dolgočasi starejših in ni preveč banalen za najzahtevnejšo publiko. Kunigunda omogoča nekonvencionalnim kulturnim praksam in mladim neuveljavljenim umetnikom vseh vrst, da stopijo iz ozadja in razburkajo vsakdan. Osvobaja kulturo na urbanih prizoriščih v mestu. Dokazuje, da je alternativna kultura prav tako kakovostna, izpovedna, zabavna in katarzična kot tista, s katero se srečujemo ves čas."

  • Damjana Kolar

    19. 8. 2015  |  Kultura

    Video projekt Luciane Kaplun

    V KC Tobačna 001 je do 9. septembra na ogled razstava Luciane Kaplun, ki v Ljubljani gostuje v okviru rezidenčne izmenjave z Izraelskim centrom za digitalno umetnost v Holonu. Argentinska umetnica, ki živi in ustvarja v Tel se predstavlja s projektom Vod, v katerem po besedah kustosinje Alenke Trebušak "združuje elemente osebnega spomina z zgodovino različnih, vendar v svojem narativu zelo sorodnih držav: enaindvajsetletna izkušnja življenja v rojstni deželi legendarnega Che Guevare se poveže z izraelskim mitiziranjem herojstva gverilskih skupin ter subverzivnih akcij v getih in kulminira v oživljenem zanimanju za preučevanje partizanstva, ki mu lahko na naših tleh sledimo zadnjih nekaj let."

  • Damjana Kolar

    18. 8. 2015  |  Kultura

    Sentimentalno nasilje in ljubeča ekstaza

    V Kinodvoru bo od 19. avgusta do 1. septembra na ogled kontroverzni film Ljubezen, ki upodablja čustva ljubezni skozi čutnost spolnosti, tako kot jo doživljamo: v 3D. Prvak novega francoskega ekstremizma Gaspar Noé z vznemirljivo erotično melodramo o fantu, dekletu in še enem dekletu ter doslej najeksplicitnejšimi prizori seksa, kar smo jih kdaj videli na filmskem platnu, znova ruši tabuje in premika meje, kot je to  počel v filmu Nepovratno, zato ne preseneča, da je film letos v Cannesu pritegnil največ pozornosti in dvignil največ prahu.

  • Damjana Kolar

    17. 8. 2015  |  Kultura

    Mednarodna glasbena delavnica in festival

    Novo mesto bo od 17. do 22. avgusta prizorišče že 16. mednarodne glasbene delavnice Jazzinty, ki jo spremlja tudi jazz festival z izbranimi koncerti in jam sessioni. Jazzinty danes predstavlja največji mednarodni festival v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazz glasbe v srednji Evropi. Sestavljajo ga popoldanski sessioni na Glavnem trgu, koncerti mladih slovenskih in mednarodnih zasedb, finalni koncert natečaja za najboljšo slovensko jazz kompozicijo Jazzon LIVE (zmagovalec natečaja je mladi pianist in bobnar Jan Čizmazija), atraktivni večerni jam sessioni ter zaključni koncert mentorjev in udeležencev delavnice.

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2015  |  Kultura

    Izobraževalno festivalski dogodek v Kranju

    Staro mestno jedro Kranja bo med 14. in 22. avgustom popestril 12. Jazz kamp Kranj, tradicionalni izobraževalno festivalski dogodek, ki ga organizira kranjska družba Gramus. Jazz Kamp je namenjen vsem profesionalnim in amaterskim jazz, pop in klasičnim glasbenikom, ki se želijo izpopolniti na področju jazz in pop glasbe, in sicer klavirja, kitare, tolkal, bas kitare, kontrabasa, trobente, saksofona, trombona, teorije, harmonije, branja not, sodelovanja v malih skupinah in v orkestru ter nastopanja.

  • Damjana Kolar

    13. 8. 2015  |  Kultura

    Močna slovenska udeležba v Sarajevu

    Med 14. in 22. avgustom bo v Sarajevu potekal potekal 21. Sarajevo Film Festival, ki je eden od najpomembnejših festivalov v jugovzhodni Evropi. Med 196 prijavljenimi filmi je selektorica Elma Tataragić izbrala "inteligentne, večplastne in pogumne filme, ki prinašajo razburljive zgodbe in bodo pritegnile občinstvo." Tekmovalni programi bodo ponudili enajst svetovnih, trinajst regionalnih in deset mednarodnih premier. Predsednik žirije tekmovalnega programa celovečernih filmov bo priznani romunski režiser Calin Peter Netzer, festival pa bodo tudi letos obiskale svetovno znane filmske zvezde. Častna gosta bosta igralec Benicio del Toro in režiser Atom Egoyan, ki bosta dobila nagrado Častno srce Sarajeva za prispevek k filmski umetnosti.

  • Damjana Kolar

    12. 8. 2015  |  Kultura

    Nacionalni ponos

    V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana bodo 12. avgusta ob 19.00 odprli razstavo del Gorazda Krnca in Zorana Srdića Janežiča z naslovom Nacionalni ponos. Gre za nadaljevanje opusa Empire strikes back & forward, ki se je začel z lanskoletno razstavo v ljubljanski Mestni hiši. Avtorja po zasledovanju zgodovine mesta Ljubljane ob 2000. letnici Emone in prevpraševanju vojnega nasilja ter nasilja nad ranljivimi skupinami, sedaj s temo nacionalnega ponosa ne le ponovno odpirata zgodovinska vprašanja srednjeevropskega prostora–kot je bil opus začrtan–pač pa neposredno posegata v sfero političnega.

  • Damjana Kolar

    11. 8. 2015  |  Kultura

    Unikatna glasba in avtohtona kulinarika

    Na vrtu gradu Kromberk bo potekal festival Glasbe sveta, ki ga že četrto leto zapored organizira Goriški muzej v sodelovanju s KUD Morgan. Ključno poslanstvo festivala ostaja sodelovanje z glasbeniki in ustvarjalci, ki se v svojem umetniškem ustvarjanju naslanjajo na tradicionalno, ljudsko glasbo, uporabljajo tradicionalna glasbila in oživljajo ljudske zgodbe in mite in tem tradicionalnim vzorcem dodajajo moderne trende ali tradicije drugih držav. V okviru festivala pripravljajo tudi tržnico Dobrote sveta, kjer bodo lokalni pridelovalci ponujali svoje izdelke ter Zelemenjavo.

  • Damjana Kolar

    10. 8. 2015  |  Kultura

    Urbane subkulture

    Po festivalu Flow, bo območje ljubljanske Tobačne med 10. in 16. avgustom zasedel festival Urbano dejanje (UD), ki bo obiskovalcem na inovativen način, mladosten in dostopen način predstavil urbane subkulture Ljubljane in njihovo glasbo: jazz, rock, hip-hop in elektronsko glasbo. Festival organizirata Klub Zoo in kreativni studio Lightbox, ki sta se za ta podvig odločila zato, da bi širši javnosti "predstavila nadarjene posameznike in skupine, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Radi bi pokazali, kaj premore Ljubljana z okolico v smislu prepleta glasbe, umetnosti, ulice, športa."

  • Damjana Kolar

    7. 8. 2015  |  Kultura

    Festival za ljubitelje stare glasbe

    Od 8. do 23. avgusta bo v Radovljici potekal 33. Festival Radovljica, ki ga organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, vsako leto pa ga obišče okoli 2500 obiskovalcev. Po besedah umetniškega vodje Domna Marinčiča bo na desetih koncertih mogoče slišati glasbo od 8. do 19. stoletja, ljudsko glasbo in najnovejše rekonstrukcije antičnih, srednjeveških in renesančnih glasbenih tradicij. V okviru festivala bosta potekali tudi delavnici za pevce in vokalne ansamble ter tečaj za kljunasto flavto.

  • Damjana Kolar

    6. 8. 2015  |  Kultura

    Najstarejša oblika vizualne komunikacije

    V okviru praznovanja 60. letnice Grafičnega bienala Ljubljana bo v Galeriji NLB Avla od 6. avgusta do 3. decembra na ogled spremljevalna razstava Ljubljanski grafični bienale skozi plakat. Pregledna razstava plakatov, te najstarejše oblike vizualne komunikacije, najavlja 31. grafični bienale z naslovom Nad tabo/ti, ki bo potekal v Ljubljani med 28. avgustom in 3. decembrom. Razstava 22-ih plakatov bienala je obenem tudi pregled zgodovinskega razvoja bienala, okusov časa, pa tudi razvoja grafičnega oblikovanja pri nas.

  • Damjana Kolar

    5. 8. 2015  |  Kultura

    Metafora skritih nevarnosti in strahov

    Od 6. avgusta dalje bo v Kinodvoru in Koloseju na ogled tesnobna in napeta psihoseksualna srhljivka Zlo za petami. Gre za drugi celovečerec ameriškega režiserja Davida Roberta Mitchella, poln suspenza in nepričakovanih zasukov, ki se v več pogledih spogleduje s klasikami srhljivke, obenem pa je tudi metafora skritih nevarnosti in strahov, s katerimi se srečujejo mladostniki ob prvih spolnih izkušnjah.

  • Damjana Kolar

    4. 8. 2015  |  Kultura

    Fabiani Fashion

    Ob 150. letnici rojstva arhitekta in urbanista Maksa Fabianija so v ljubljanski Mestni hiši pripravili razstavo Ƒ2 (Fabiani Fashion), avtorice Tanje Devetak, na kateri so predstavljene oblikovalske oblačilne podobe, ki odsevajo vplive posameznih izbranih arhitekturnih in urbanističnih rešitev Maksa Fabianija v Ljubljani. Za oblikovanje kolekcije oblačil so bile izbrane Hribarjeva hiša, Bambergova hiša, Krisperjeva hiša, Jakopičev paviljon, Mladika in Miklošičev park.

  • Damjana Kolar

    3. 8. 2015  |  Kultura

    Druga izdaja festivala sodobne fotografije

    V Novem mestu bo od 3. do 8. avgusta potekala druga izdaja festivala sodobne fotografije "fotopub", ki je zrasel na ruševinah Fotopuba, festivala dokumentarne fotografije. Fotopub sta lani prevzela Dušan Josip Smodej in Jure Kastelic ter k sodelovanju povabila šest mladih ustvarjalcev iz različnih evropskih umetniških akademij s temeljnimi premisami, kot so: predstavitev domačih in tujih fotografov mlajše generacije, umeščanje sodobne slovenske fotografije na domači in svetovni zemljevid ter aktivno vključevanje strokovne in laične javnosti.

  • Damjana Kolar

    31. 7. 2015  |  Kultura

    40. letnica kultnega albuma Horses

    V ljubljanskih Križankah bo 2. avgusta ob 20.30 nastopila Patti Smith, ameriška glasbenica, pesnica, botra punka, borka za pravice, aktivistka, ki je s svojim ustvarjanjem odločilno vplivala na podobo rock glasbe od 70-ih let pa vse do danes. Njeno ime je postalo sinonim za preplet poezije in rock glasbe, nekonvencionalnosti in boja proti sistemu, predvsem pa je širnemu svetu pokazala, da ženska enakopravnost velja tako na odru kot pred njim. V Ljubljani je prvič nastopila julija 2001, tokrat pa k nam prihaja v okviru svetovne turneje ob 40. letnici prvega albuma Horses (1975), ki ga bo s spremljevalno skupino predstavila v celoti, verjeteno pa lahko pričakujemo tudi ostale skladbe iz njene bogate kariere.

  • Damjana Kolar

    30. 7. 2015  |  Kultura

    Tragična zgodba britanske kraljice soula

    Od 30. julija dalje je na rednem sporedu Kinodvora na ogled dokumentarec Amy v režiji Asifa Kapadie, ki prikazuje meteorski vzpon in tragični padec britanske kraljice soula Amy Winehouse. Film, ki je navdušil kritike, prinaša doslej nevidene posnetke iz zasebnih arhivov, nikoli slišane pesmi ter številne intervjuje s prijatelji in sorodniki.

  • Damjana Kolar

    29. 7. 2015  |  Kultura

    V Vinici se začenja osmi Schengenfest

    Ob reki Kolpi v Vinici bo od 29. julija do 1. avgusta potekal Schengenfest, festival zvoka, sonca in zabave, ki velja za enega največjih glasbenih festivalov v Sloveniji. Od leta 2008 je gostil več kot 200 tujih in domačih glasbenih izvajalcev kot so Kaiser Chiefs, Morcheeba, HIM, Die Antwoord, Skunk Anansie, Dubioza Kolektiv, Laibach, Gentleman, Trrigerfinger, Plavi orkestar, obiskalo pa ga je več kot 100.000 obiskovalcev. Letošnje dogajanje na glavnem odru bodo popestrili britanska drum'n'bass skupina Rudimental, nemška zasedba Guano Apes ter britanska zasedba Asian Dub Fundation, manjkala pa ne bodo niti zveneča domača imena.