• Maja Novak

  Maja Novak

  29. 8. 2014  |  Mladina 35  |  Ihta

  Zgodba o sedenju na dveh stolih

  Premile madonne! Tokratno kolumno pišem z razumom, ne s srcem, kajti moj bridko preizkušani srček prav nič ne mara mentalitete in manir sloja, ki mu pravimo samostojni podjetniki, obrtnike pa mara še manj – kot jih morda tudi vi ne, prežlahtna gospa, če ste kdaj samo za pet minut morali prenašati lomastenje in samopašnost kakega vodovodarja. Pa vendar. To, kar se v teh dneh dogaja nekaterim espejem in obrtnikom, je svinjarija. Najmanj dvesto jih je, po poročanju ene od televizijskih mrež pa naj bi bil eden od njih iz obupa že naredil samomor. Ker je posredi precej rumena komercialna mreža, pobožno upam, da gre za novinarsko raco, vendar bi bilo pri nas celo to mogoče. Navsezadnje se je nekaj podobnega že večkrat zgodilo v Grčiji. Take vrste država smo.

 • Heni Erceg

  Heni Erceg

  29. 8. 2014  |  Mladina 35  |  Hrvaška

  Gospa z zastavo

  Primerjave so vedno nehvaležne, posebej še, če primerjate, koliko gorja je pretrpel kak narod ali posameznik. A vendarle so prav primerjave v pomoč, kadar želite dokazati, da vse žrtve niso deležne enakega sočutja in da jih medijsko in politično različno izrabljajo. Tako je tudi grozljiva usmrtitev ameriškega novinarja Jamesa Foleyja – eksplicitno dejanje zla, s katerim so skrajni islamisti pokazali, kako iz dna srca sovražijo zahodne vrednote in ki je upravičeno pretreslo tako imenovani civilizirani svet – dobila še drugo, političnopropagandno razsežnost. Amerika ima zdaj spet nove razloge za neusmiljene vojaške napade na Irak, po začetni osuplosti pa so se svetovni mediji nemudoma poenotili v mnenju, da je predvajanje posnetka Foleyjeve usmrtitve skrajno nemoralno dejanje, ker gledalca globoko pretrese. Zato so si le redki mediji drznili objaviti posnetek eksekucije. Tudi na Hrvaškem se je našel takšen portal, to pa je zelo vznemirilo sicer trdno speče moraliste iz docela opustošenega medijskega prostora. Takoj se je ostro odzvalo Hrvaško novinarsko združenje, nato pa še Svet za elektronske medije. Ta je od državnega tožilstva celo zahteval, naj ukrepa proti lokalnemu portalu zaradi hude kršitve etničnih norm.

 • Reševanja Elana

  Evropska komisija je sredi avgusta sporočila, da zaradi nedovoljene državne pomoči in zavlačevanja z vračilom plačila zahteva stečaj ali likvidacijo družbe Elan. Zgodba traja od leta 2008, zahteva je ostra, kaže pa na tri velika vprašanja. Prvo zadeva fantazmo enotnega trga EU, drugo našo notorično nesposobnost za vodenje in upravljanje državnih podjetij, pri tretjem gre za Elan in njegove ljudi, za tragično pot sestopa z Olimpa nacionalnih šampionov na smetišče poslovne zgodovine. Smo talci nesmiselnega evropskega intervencionizma ali ustvarjalci lastnega političnoekonomskega kaosa? Oboje. Prav zato je Elanova zgodba tako žalostna, a sila poučna.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  29. 8. 2014  |  Mladina 35  |  Kolumna

  Preobrazba

  Prihod nove vlade je pri nas v zadnjem ducatu let praviloma pretres, spremljan bolj s strahom in z negotovostjo kot z upanjem ali ravnodušnostjo. Vzrok za to je seveda kriza, že pred tem pa ostrina političnega razkola med desnico in levico oziroma nevarnost Janševega vzpona na oblast.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  29. 8. 2014  |  Mladina 35  |  Pamflet

  Na poti v duhovno zdravje naroda

  Novi mandatar Miro Cerar je napovedal, da bo vrnil zaupanje v pravno državo in njene institucije ter da bo poskrbel za zdravje naroda na duhovni in psihofizični ravni. Poleg premierske funkcije bo de facto še minister za zdravje in slovenski nadškof.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  29. 8. 2014  |  Mladina 35  |  Dva leva

  Vlada strokovnjakov

  Da so politiki uniformirani kot amiši ali kakšna druga sekta, ki jo obeležuje rigidni dress code, je preteklost vsaj od 6. marca 1983, ko so nemški Zeleni s cvetličnimi lončki v rokah provokativno vkorakali v nemški (takrat še Bonnu locirani) parlament. Bradati, dolgolasi poslanci, nagajivo kuštrave poslanke. Vsi nekonvencionalno oblečeni, v jeans, v raztegnjene puloverje, brez kravat. Edini, ki se je malo razlikoval, je bil legendarni advokat, ki si je med drugim upal braniti RAF-ovce, Otto Schily, ki pa je tudi sicer nekoliko odstopal po mentaliteti in kot t. i. »realos« (zmerljivka v občevanju med zelenimi) čez nekaj let prestopil h konvencionalni SPD.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  1. 9. 2014  |  Mladina 35  |  Uvodnik

  Čas za kriminaliste?

  Obljuba o prodaji 15 podjetij, ki naj bi jo dala slovenska vlada evropski komisiji, da ta v Slovenijo ni poslala tako imenovane trojke, se kaže v vse bolj nenavadni luči. Je bila to res potrebna obljuba ali so bila pogajanja z evropsko komisijo le zlorabljena, da so se lahko začeli postopki prodaje podjetij, od katere bodo imeli jasno korist posamezniki in družbe, ki so njihovi manjšinski lastniki in ki jim je ravnanje države s premoženjem doslej preprečevalo, da bi v preteklih privatizacijskih postopkih pridobljene deleže spremenili v denar? Neuradni viri iz Bruslja in z ministrstva za finance potrjujejo, da evropski birokrati niso imeli nobenega vpliva na to, katera podjetja so bila uvrščena na seznam odprodaje. Seznam je prišel iz rok finančnega ministra Uroša Čuferja in premierke Alenke Bratušek.