• N'toko

  N'toko

  8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Žive meje

  V zagovor protisistemskemu nerganju

  Grega Repovž v prejšnjem uvodniku opozarja na problem, ki že dolgo pesti Slovenijo –vsegliharstvo. To je tista vstajniška »vsi so isti!« drža, ki v skupni koš strpa vse politične in gospodarske elite ter jih simbolno odpošilja v gulage. Kot pravilno ugotavlja, lahko prav takšni slogani pomagajo priti na oblast najhujšim populistom. Kjer ni možno ločiti med boljšimi in slabšimi politiki, bo najbrž zmagal najglasnejši. Če nismo pazljivi, se nam torej lahko zgodi, da postane edino sprejemljivo vodstvo za našo uporniško državo kombinacija Pahor-Janša. Če so že vsi isti, naj vsaj zmaga nekdo, ki nas bo zabaval s svojimi tviti in nastopi.

 • Davčna utaja kot vrednota?

  Panamski dokumenti so šokirali vse. Poslovne akterje zaradi razkritij, politike zaradi hipokrizije in večino drugih zaradi spoznanja, kako deluje sodobni »casino kapitalizem«. Davčne oaze niso deviacija, temveč osrčje kapitalizma, zadnja desetletja so postale vezni člen globalnega finančnega sistema. To niso dejavnosti na oddaljenih otočjih, osrednji prostor sta Wall Street in londonski City, ZDA so največja davčna oaza sveta. To je hkrati podoba moči in sprevrženosti kapitala, premoženjske neenakosti in razgradnje socialne države. Razkrivajo tanko črto med kriminalno in legalno dejavnostjo, vplivnimi elitami in brezpravnimi množicami.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Kolumna

  Spirale nasilja

  Zahod je deležen neprimerno manj terorizma kot denimo Bližnji vzhod (vseh žrtev v EU s pol milijarde prebivalcev je bilo doslej okoli 400), a ga dojema dramatično. Pri tem je zanj sokriv.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Pamflet

  Uničevanje okolij

  Panamska afera ali razkritje seznama podjetnikov, ki imajo tam papirnate sedeže podjetij, da bi se izognili plačevanju davkov v matičnih državah oziroma da bi neopazno izpeljali poslovne rabote, je nesporni medijski bum. Seveda pa velja pri tem ohraniti nekaj distance, ki jo je v najboljši meri demonstriral voditelj »Odmevov« Slavko Bobovnik, ki je ministru Goranu Klemenčiču zastavil retorično vprašanje: slovenske delavce, ki delajo v Avstriji, kjer plačajo manj davkov, nato dodatno obdavči slovenska država, medtem ko podjetniki s skokom v davčno oazo obdržijo milijonske zaslužke, ne da bi od njih plačali davek državi.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Dva leva

  Cerkev, desnica in greh

  Si predstavljate, da bi kakšen begunec, ki bi zaprosil in dobil v Sloveniji politični azil, prostodušno izjavil o deželi gostiteljici, da se sicer privadiš, a da nima dobrega mnenja o Slovencih. »Dežela je lepa, folk pa zanič!« Če bi kaj takega slišali od kakšnega azilanta pred zadnjim avtobusarskim mitingom, se dolgo načrtovani napovedovani shod združene desnice ne bi končal tako klavrno (kakšnih dva tisoč najbolj gorečih vernikov), kot se je zadnji, ampak bi napolnili Trg republike vsaj tako kot so ga v času druge Janševe vlade vstajniki.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Uvodnik

  Komu je mar Zavec

  Res je noro, kako danes iščemo in čakamo neke Ize Login in Dejane Zavce, da bi nanje kazali, češ, poglejte jih, davčne utajevalce. Davčne oaze so osnova delovanja današnjega kapitalizma. Na davčnih oazah vse skupaj temelji. Še več: država, torej republika Slovenija, danes vse velike posle, prodajo državnega premoženja, opravlja prek davčnih oaz – in z njimi soglaša, ker so pri nas pripravljena kupovati le podjetja, ki pri nas ne bodo plačala davkov. Resnica je torej bolj nora. Davčne oaze so današnji kapitalizem. Davčne oaze so v današnjem svetu bolj legitimne kot socialna država, bolj normalne kot brezplačni vrtci in javne šole. Predstavniki podjetij iz davčnih oaz lahko vedno pridejo do ministrov. So spoštovani. Pri njih najemajo države kredite. Najemajo jih za svetovalce. Od njihovih mnenj so odvisne ocene tako držav kot podjetij. Morda se je vseeno sicer lažje zgražati nad Zavcem – ker potem slika ni tako črna.