• N'toko

  N'toko

  2. 12. 2016  |  Mladina 48  |  Žive meje

  Kako žalovati za diktatorjem?

  Na turobno sobotno jutro, 25. novembra 2016, se je velika množica ljudi nepričakovano znašla v podobnem čustvenem stanju. Zvalili so se iz postelj, skuhali kavo, v roke vzeli pametne telefone in ob prvem pogledu na ekrane vzkliknili: »U jebemti, Fidel je šel!« Dan se je sfižil, še preden se je dobro začel. Ne da bi vedeli točno, zakaj, so pohiteli iskat ikonične fotografije comandanteja in si jih slovesno lepili na Facebookove zidove s heštegi #RIPfidel #Legend #Hero. Počutili so se poražene. Večina jih sicer ni imela posebnega odnosa do ostarelega revolucionarja in nihče ni polagal svojih upov za boljši svet v kubanski socializem. V nasprotju z legendarnimi rock zvezdniki so se Fidelove stvaritve slabo postarale in bolj kul bi se nam zdelo, če bi herojsko umrl v kakšni zarotniški akciji CIE, namesto da ga ta lahko preprosto ignorira. Vseeno pa je množica ob njegovi smrti doživela nekaj podobnega kot ob Bowieju, Mohammadu Aliju ali Lemmyju – popadla jo je tista zoprna tesnoba ob spoznanju, da se stari svet dokončno poslavlja in da namesto njega prihaja neka strašna, še neznana prihodnost.

 • Brez razmisleka

  Ministrstvo za okolje (MOP) je pripravilo sveženj treh zakonov s področja urejanja prostora (ZUreP), graditve objektov (GZ) in poklicne dejavnosti pooblaščenih arhitektov ter inženirjev (ZPAI). Toda zakonodajna epopeja kljub obsežni triletni pripravi, razpravi in usklajevanju prinaša drugačne rešitve od pričakovanj osrednjih deležnikov. Na MOP očitno niso znali, želeli ali zmogli ponuditi več. Očitno kaotičnost regulirane deregulacije, kvazi konkurenčnosti in političnega populizma postaja središčnica Cerarjeve administracije. Zakonodajni voluntarizem pa je zadnje, kar bi ustrezalo logiki urejanja prostora, tudi v Sloveniji.

 • 2. 12. 2016  |  Mladina 48  |  Dva leva

  Dve leti po ukradenih volitvah

  Janša pravi, da je od ukradenih volitev dobri dve leti. Se pravi, da je do naslednjih ukradenih volitev manj kot dve. Ukradene volitve?

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  2. 12. 2016  |  Mladina 48  |  Kolumna

  Na pol slep

  Cerarjeva ekipa, ki jo je Luka Mesec ob interpelaciji označil za vlado premožnih in lobijev, seveda še zdaleč ni kriva za vse tegobe in krivice tega mandata. Vendar deluje po že videnih vzorcih zadnjih vlad, z delno izjemo Janševe. Zakaj? Je srk inercije tako močan, da se mu Cerar ne more iztrgati? Je tako zaradi pritiskov in slepega posnemanja tujine? Zaradi koalicijske narave vlade? Napadalne opozicije? Slabih, kimavih svetovalcev?

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  2. 12. 2016  |  Mladina 48  |  Pamflet

  Boj se Danajcev, tudi ko prinašajo praznik

  Vladavina premiera Mira Ceraja ml. je dosegla novo razvojno stopnjo: zdaj je začel žaliti svoje koalicijske partnerje. Pravi namreč, da mu nasprotujejo zaradi hlastanja po pozornosti. Na eni strani torej on, ki gradi moderno državo, na drugi banda zaveznikov, ki stremijo le po medijski slavi. Mož ima sicer čedalje bolj resne težave s spoštovanjem nasprotnikov. Ne odgovarja na argumente, temveč vsakega posebej diskreditira, ko mu izdela karakterno oceno. Eden, da mu nasprotuje, ker je preslabo obveščen, drugi, ker ni dobronameren, tretji, ker je patološki iskalec slave.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  2. 12. 2016  |  Mladina 48  |  Uvodnik

  Previsoki zastavki

  Dvanajsti december naj bi bil črn dan za slovensko zavarovalništvo – namreč tisto, ki z najmanj dela in tveganja žanje najvišje donose. Dvanajstega decembra bo javno objavljeno, da bo v novem sistemu zdravstvenega zavarovanja večina za dodatno zavarovanje plačevala –manj kot doslej in ne več prek dosedanjega obvoda. Tega dneva se tri zasebne zavarovalnice prav nič ne veselijo. Namenoma pravimo tri zasebne, čeprav bi morali reči dve zasebni in ena vzajemna. A zavarovalnica Vzajemna je družba, ki je ukradena zavarovancem, saj je z izigravanjem vzajemnosti pristala v rokah peščice prekaljenih menedžerjev. Gre za izredno moč, saj ima Vzajemna ves čas izjemno veliko denarja, ki ga lahko plasira kamorkoli in posodi komurkoli. Vzajemna je tudi tihi financer političnih strank in velik medijski oglaševalec.