• 24. 11. 2023  |  Mladina 47  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Komentar / Xi & Biden

  Srečanje ameriškega in kitajskega predsednika na 30. vrhu azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja APEC v San Franciscu novembra 2023 je v sedanjem kaosu delovalo odrešujoče. APEC velja za najhitreje razvijajočo se in najbolj perspektivno svetovno regijo, območje je hkrati središče geostrateškega trka med ZDA in Kitajsko. Odnosi med dvema najmočnejšima državama sveta se gibljejo v nevarnem trikotniku nujne ekonomske soodvisnosti, političnega rivalstva in vojaške sovražnosti. Washington in Peking si znotraj tega očitno želita normalizacije. Potrebujeta dialog, konsenz o skupnih interesih in spoznanje o rdečih črtah razdvajanja. ZDA stavi na strateško konkurenco, kombinacijo mehke in trde moči, računa na implozijo kitajskega sistema. Kitajska prisega na bipolarni svetovni red, enakopravno delitev interesnih sfer, taktizira s krizo hegemonije ameriškega sistema. Politični interesi so bližje konfrontaciji, poslovni sodelovanju. Biznis to že desetletja imenuje »coopetition«, koristno sodelovanje konkurentov. Stabilnost in predvidljivost sta temelj ekonomskega zaupanja in političnega upanja v globalni mir. Oboje je v interesu obeh držav, pa tudi celotnega sveta.

 • N'toko

  N'toko

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Žive meje

  Komentar / Vrednost časa

  Vse od druge svetovne vojne je za delavce širom po Evropi in tudi drugod po svetu veljal zelo enostaven delovni režim: ko si prišel na šiht, si se štempljal, ko si šel domov, si se odštempljal. Štempljanje je bilo za delavce in šefe najbolj samoumevna stvar, tako rekoč temelj vsake menjave delovne sile za denar. Ko ti trgovec proda liter mleka, mora biti zraven izdan račun, ki dokazuje, da je res bil v roke izročen en liter, nič več in nič manj. Enako je veljalo za prodajo delovne sile: če sem šefu prodal osem ur svojega delovnega časa, oba potrebujeva potrdilo, da je bilo oddelanega točno toliko časa. Če pa ni jasne evidence te izmenjave, postanejo tudi vsi drugi dogovori o vrednosti neke storitve nemogoči – liter mleka je lahko liter pa pol, delovni dan se lahko raztegne na 12 ur. Zato je toliko bolj bizarno, da je najosnovnejše pravilo vodenja delovnih ur, ki ga večina delavcev pozna že od nekdaj, v zadnjem letu zanetilo tako ostro javno razpravo. Bizarno je, da poskuša Levica že več kot leto uveljavljati minimalne zakonske zahteve evidentiranja, pri tem pa je deležna več kritik kot pohval. Še najbolj bizarno pa je, da zakona ne kritizirajo le šefi, ampak tudi številni delavci.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Kolumna

  Komentar / Krčenje

  Leto 2023 bo po vseh napovedih najbolj vroče doslej. Če se vročina združi z visoko vlago, postane dobesedno ubijalska. V Evropi, ki se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, je lani po ocenah zaradi vročine umrlo kakih 60 tisoč ljudi. Brez klimatskih naprav bi bilo žrtev bistveno več. Toda množična raba teh naprav dodatno segreva planet, saj je zanjo potrebne veliko energije. To je tak mali začarani krog. Nekaj milijard zemljanov pa si hladilnega razkošja sploh ne more privoščiti.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Pamflet

  Komentar / Kje si Zoran?

  Ob Dnevu Rudolfa Maistra je bil v Mariboru slavnostni govornik prvi predsedujoči minister vlade Luka Mesec. Čeravno slab govornik, ki ni uspel niti tekoče brati, je blagodejna poživitev nacionalnih praznikov. Kar 95 odstotkov govora je namenil spominu prazničnih dogodkov, na koncu pa dodal le nekaj mirovniških stavkov o aktualnih vojnah. Nekaj dni pred tem je na proslavi obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe nastopil bivši predsednik Milan Kučan. A govorec je pozabil, kakšne proslave se udeležuje, in tako sploh ni obudil spominov na formalni začetek formiranja slovenske vojske, temveč je slavnost izrabil za napad na politiko izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, ki da Gazo spreminja v množično pokopališče, ter obsojal uradne izraelske kritike na račun vodje ZN Antonia Gutteresa. Še dobro, da ni imel v rokah slavnostnega mikrofona ob Dnevu reformacije! A mož ni ostal pri tem, vmes je uperil bodico poroga še v aktualno slovensko oblast, ko je izrazil upanje, »da bodo upravitelji Slovenije odločno zahtevali prekinitev vojne v Gazi.« Milan Kučan, ki naj bi kot nekdanji predsednik države izbiral državniški besednjak, na proslavi degradira lastno vlado, ko premiera in vodeče ministre imenuje za »upravitelje države«!?? Vsebovano sporočilo predsedniku vlade Robertu Golobu je kajpak jasno - šteti so ti dnevi.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Dva leva

  Komentar / Podobe nestrpnosti

  Nestrpnost ima nešteto podob. Vsaka je zavržna in vsaka je grozljiva. Nihče, nobena dežela, noben narod, nobena socialna skupnost, ni odporen proti nestrpnosti. In ob vzniku še tako grozljivih podob se vedno pojavljajo moralistična vprašanja, kako je to mogoče. No, vprašanje bi morda bilo treba obrniti, v smislu: ali obstajajo kakšni dobri ali vsaj zadostni razlogi, da se to ne bi dogajalo. Poglejmo dve nedavni razvpiti podobi.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  24. 11. 2023  |  Mladina 47  |  Uvodnik

  Uvodnik / Ideološki spopad

  Posebnost slovenske politike niso novi obrazi in nove politične stranke. Novi obrazi so v politiki stalnica v marsikateri državi, le slabi politični novinarji in analitiki iz njih delajo nekakšno lokalno posebnost. Novi obrazi in nove politične stranke nastajajo povsod, to je del demokracije, enkrat bolj intenzivno, drugič spet manj. Če bi že iskali posebnost v tem smislu, to pač niso »novi obrazi«, ampak »stari obrazi« oziroma politiki, ki so več desetletij na vrhu političnih strank ali držav. Tega je v resnici v demokracijah malo oziroma gre za redek pojav. V zahodni Evropi tako ne boste našli niti enega politika, ki bi bil na položaju predsednika stranke, vlade ali države že dve desetletji ali celo več.