• 16. 2. 2024  |  Mladina 7  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Komentar / Vrnitev k miru

  Sloviti intervju Vladimirja Putina s Truckerjem Carlsonom na začetku februarja 2024 je bila v Moskvi skrbno načrtovana akcija. Sovpada z obletnico ruskega vojaškega vdora v Ukrajino pred dvema letoma in predsedniškimi volitvami v Rusiji. Prihaja v času nesporne vojaške in politične krize v Ukrajini in resnih zapletov v ZDA in tudi EU glede nadaljnje pomoči Ukrajini. Namenjen je bolj ruski kot svetovni javnosti, geopolitični kompas usmerja bolj proti EU kot ZDA. EU je pred povsem novo dilemo na področju varnosti in lastnih obrambnih sil, morebitnih zapletov z Natom in verjetno zmago Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA. Med ruskimi, evropskimi in ameriškimi volitvami je nekaj pomembnih mejnikov. Putin politično potrebuje nadaljevanje vojne, Bidnu bi bolj koristila zamrznitev vojne. EU bo v vsakem primeru plačala najvišjo ceno in dobila najmanj. Zato spreminja svojo strategijo. Namesto miru kot izhodiščnega političnega lepila svoje dosedanje integracije sedaj ponuja vojno. Varnost in priprave na morebitni veliki vojaški spopad z Rusijo naj bi na novo povezale države v EU. Doživljamo usodo Evrope in sveta pred dobrimi stotimi leti.

 • N'toko

  N'toko

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Žive meje

  Komentar / Boj na drugem tiru

  Zadnje tedne se Slovenija vročično ukvarja z vprašanji korupcije in državnega kriminala. Jasno, razkritja, povezana z nesrečnim nakupom sodne palače, so sprožila vsesplošno politično krizo in medijsko žajfnico, prebivalci pa se upravičeno sprašujemo o državnih poslih. Med vsem tem pa (za zdaj brez posebnega uspeha) po pozornosti kliče še bistveno obsežnejši primer državne kriminalitete. Nanj ne opozarja kakšna oporečniška ministrica ali raziskovalna novinarka – opozorilo je prišlo od turških delavcev. Govorimo seveda o škandalih pri gradnji drugega tira, trenutno največji slovenski javni investiciji, ki so jo nameravali delavci s štrajkom ta teden začasno ustaviti.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Kolumna

  Komentar / Bolj mrtev kot kamen

  Ura sodnega dne tiktaka že 77 let. Dve leti po drugi svetovni vojni so jo pognali v tek znanstveniki, ki so izdelali prvo atomsko bombo (med njimi Albert Einstein). Ura ni fizična, to so napovedi znanstvene ustanove (Bulletin of the Atomic Scientists) o nevarnostih, ki grozijo človeštvu z izumrtjem. Spreminjanje nevarnosti ponazarja urni kazalec, ki se približuje polnoči. Če jo bo dosegel, nas bo konec.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Pamflet

  Komentar / Molk kot orožje socialdemokratov

  Ko je SD podpora javnosti strmoglavila na nižjo raven in potem ko je predsednik vlade ignoriral njeno zahtevo po odstavitvi ministrice za pravosodje in demonstriral svojo nadvlado, je imela stranka krizni vrh. Kako je odreagirala? Napovedala odhod iz koalicije, zaostrila verbalni spopad s premierom, na čelo postavila novo ime? Nak, naredila ni nič, vse odločitve je prestavila na kongres čez nekaj mesecev. Njena strategija je torej postati neviden, brezobličen in čakati, da ji čas povrne izgubljeni domet popularnosti. Simpatizerji in volivci jo bodo potemtakem prepoznali po molku. Nedvomno originalni eksperiment.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Dva leva

  Komentar / Odiseja SD 2024

  Za stranko SD se zdi, da je še najustreznejša stara krilatica, da je stanje katastrofalno, toda še ne resno. Pač, delovanje stranke poskušajo spreminjati tako, da se nič ne bi spremenilo. Niso si namreč postavili ključnega vprašanja, kaj se je stranki zares zgodilo. Pri tem bi se morali učiti pri stari LDS, ki je po izgubljenih volitvah 2004 menila, da je prišlo zgolj do nesporazuma z volilnim telesom, ne pa za globoke notranje razloge, ki so pripeljali do razpada stranke, za katero sem še malo pred tem napisal, da je obsojena na oblast. Kje je aktualni problem SD? Verjamejo, da sta korupcijska afera Litijska in žlehtnoba pravosodne ministrice razloga za hipno zrušitev stranke. No, Litijska vsekakor je povod, nikakor pa ni vzrok. Je zgolj simptom, ki je spregovoril; pravzaprav zakričal: »Dovolj je, tako ne gre več naprej!«. A kako se spopasti s simptomi? Klinična psihologija zna povedati, da je simptomatsko zdravljenje sicer na videz učinkovito, a na dolgi rok neuspešno. Pač, grizeš nohte in ti simptom »zradirajo«, pa se pojavi na primer tik ramena, pa se tudi tega rešiš, a začneš trzati z očesom ... Skratka, simptom se zgolj seli, dokler se ne lotimo in odpravimo jedrnega problema.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Uvodnik

  Uvodnik / Čigav je Logar?

  Že pred volitvami leta 2022 so vse stranke, ki so kasneje prišle v državni zbor, napovedale, da z Janšo in SDS zaradi njenih skrajnih stališč in avtoritarnega vodje niso pripravljene sodelovati. Razen Nove Slovenije. A po volitvah 2022 je tudi Nova Slovenija sporočila, da ni več pripravljena sodelovati z Janšo kot predsednikom stranke. Janša je sicer skrajni politik, ni pa neumen. Da bi lahko še kdaj naredil koalicijo in dobil vlado, bi – kot priznava tudi sam – v proporcionalnem volilnem sistemu potreboval »tretjega« partnerja.