• 24. 5. 2024  |  Mladina 21  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Komentar / Vera v čudeže

  Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je zavrglo tožbo slovenskih ribičev proti Hrvaški zaradi kazni za ribolov v domnevno hrvaškem delu Piranskega zaliva. Na razsodbo glede tožbe hrvaških ribičev proti Sloveniji še čakamo. Balkanske zdrahe pomenijo vrh pritožb na ESČP, Slovenija je tu na čelu z desetkratnikom evropskega povprečja. Ribiči niso uspeli, lov onkraj sredinske črte je sodišče označilo za sporno. Slovenija namreč meddržavnega spora o morski meji s Hrvaško ne priznava, čeprav očitno obstaja. Zanjo je namreč spor rešen v okviru arbitražnega sporazuma, s katerim se Hrvaška ne strinja. In tej jari kači političnih nesporazumov, sprenevedanj in tudi neznanja ni videti konca. Zgodbo s Piranskim zalivom smo dejansko zapravili ob osamosvojitvi, sredinska črta je zato naša usoda, tudi v tej razsodbi. Ribiči so seveda žrtev slovenskih političnih zablod glede veljavnosti arbitražnega sporazuma. Ta je v svetu merjenja realnih interesov in moči pravno precej votla in politično šibka rešitev. Mednarodno pravo je v tem klinču vedno bližje politiki kot pravu. Hrvaška je to dojela, Slovenija očitno še ne.

 • N'toko

  N'toko

  24. 5. 2024  |  Mladina 21  |  Žive meje

  Komentar / Nomadi in migranti

  Lik migranta, ki zadnje mesece spet polni naslovnice medijev in bo pomembno odločal o izidu evropskih volitev, je izmuzljiva figura. Osovraženi izraz »migrant« namreč ne spada v nobeno administrativno kategorijo, nima pravne definicije in se ne uporablja v nobenem postopku. Obstajajo predstave o tem, kdo naj bi migrant bil – temnopolti moški z nahrbtnikom na rami ali najstnik, ki iz zvočnika bluetooth posluša alžirski rap –, a v pravnem pomenu kategorija migranta ne obstaja. Slovenska zakonodaja pozna »tujca«, »prosilca za azil«, »osebo s priznano mednarodno zaščito«, na upravnih enotah poznajo različne vrste vizumov in statusov, toda v nobeni kategoriji ne najdemo besede »migrant«. Imamo le slovarsko definicijo, ki pravi, da je to vsak, »kdor spreminja stalno ali začasno bivališče, zlasti iz gospodarskih vzrokov«.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  24. 5. 2024  |  Mladina 21  |  Kolumna

  Komentar / Svobodna?

  Napovedani referendum o jedrski elektrarni je eden večjih in prozornejših blefov te vlade. Oblast nuklearko očitno hoče, trdno računa, da jo bo prebivalstvo podprlo, saj si referenduma sicer ne bi upala privoščiti, ne pove pa nič o tem, od koga jo bomo kupili, koliko bo stala, kako draga bo jedrska elektrika itd. Čeprav gre za velikanski projekt, ki bo zelo vplival na našo ne samo energetsko prihodnost.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  24. 5. 2024  |  Mladina 21  |  Pamflet

  Komentar / Pod gospodarjem

  Na obisku ene izmed zdravstvenih ustanov je premier Robert Golob dejal, da samo zadovoljno osebje lahko bolnikom omogoči ustrezno storitev. Torej - zadovoljni zdravniki, medicinske sestre in strežnice. Prvi nejevoljni že mesece stavkajo, preostali prav tako terjajo povišanje plač. So televizijski novinarji pristopili k predsedniku vlade z vprašanjem: zakaj jim pa ne dvignete plač? Nak, prvi mož v državi si je podredil medije tudi tako, da mu na tiskovnih konferencah več ne zastavljajo vprašanj. Zanj so le trobilo, skozi katere lahko izreka karkoli, ne da bi mu bilo treba pojasniti, kako bo svoje napovedi uresničil.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  24. 5. 2024  |  Mladina 21  |  Dva leva

  Komentar / Zeleni (s)prehodi

  Če ste bizarni in vam predvolilna soočanja izzovejo naslado, jih je smiselno spremljati. Če pa hočete izvedeti kaj res pomembnega o EU in o razmerju med Slovenijo in Unijo, zgubljate čas. Doslej nam je nacionalna televizija podarila dve oddaji (tematsko Tarčo in prvo soočenje). Dovolj, da si uredimo vtise. Kdo so zmagovalci prvega kroga? Hja, pravzaprav z naskokom voditeljici obeh oddaj (zlasti Tanja Gobec), ki sta profesionalno moderirali diletantske nastope udeleženih. Ko pa iščemo poražence soočanj, je konkurenca huda. A predvsem v soočenjih ne bomo imeli možnosti slišati vseh kandidatov in kandidatk enakovredno, česar smo pri nacionalki že vajeni. Tako so na primer na prvem uradnem soočenju odpadli Vesna ter skupna lista DeSUS in Dobra država. Kar pomeni, da Vladimir Prebilič in Uroš Lipušček kot vodilna kandidata svojih list na nacionalki ne bosta na osrednjih, ampak v marginalnih soočenjih. Kar je dvakrat problematično.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  24. 5. 2024  |  Mladina 21  |  Uvodnik

  Uvodnik / Kakšno družbo si sploh želimo?

  Stranka Levica se je tokratne volilne kampanje lotila na zanjo nenavaden način. S plakati z napisom Varnost na zeleni podlagi je namreč polepila Slovenijo, ta teden pa je napis na teh istih plakatih dobil nadaljevanje: Varnost … sta blaginja in mir.