• Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Politika

    »SD vse več stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino«

    "SD je stranka, ki ima enega od najmočnejših terenov, ima izjemno dolgo tradicijo v slovenski politiki in tudi zelo veliko interesov je še vedno vezanih nanjo. Problem, ki ga ima, je širši problem evropske socialne demokracije v zadnjih desetletjih. Težava je, da se nikakor ne znajo vsebinsko umestiti kot resna alternativa obstoječemu stanju. SD je bil v večini vlad v preteklih 15 letih, zelo malo pa je bilo ukrepov in politik, ki bi izhajali iz tradicionalnega bazena socialne demokracije. Vse več se stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino."

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Politika

    »Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji spoštujejo državne institucije«

    "Prihodnost skupnosti zahteva novo državotvornost. Državotvornost na eni strani pomeni, da mora država, zamejena z vladavino prava, prevzeti vse funkcije, ki pritičejo državi. Nova državotvornost predpostavlja obstoj močnih institucij, institucij z vsemi pooblasti za izkoreninjenje ne le korupcije, marveč tudi klientelizma, nepotizma, 'samoupravnega' sporazumevanja in 'družbenega' dogovarjanja. Nova državotvornost predpostavlja ponovno vzpostavitev razmerij zavor in ravnovesij med vejami oblasti. Da je tožilstvo kot posebna veja oblasti zaradi ignorance zakonodajne in izvršilne veje oblasti del tistega dela države, ki naj postane vitek, ki naj hira, ki naj odmira, je v času razcveta korupcije recept za epsko polomijo. Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji – tisti v vladi, oni v opoziciji in vsi ostali – spoštujejo državne institucije."

  • STA

    13. 2. 2024  |  Politika

    Levica / »Ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci«

    Ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, sta danes poudarila poslanca Levice Matej Tašner Vatovec in Nataša Sukič. V izjavi za medije sta predstavila pobudo stranke, ki poziva zunanje ministrstvo, da pokliče izraelskega veleposlanika na pogovor, da se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike zoper Izrael in proti njemu uvede sankcije.

  • STA

    12. 2. 2024  |  Politika

    Ministrica Dominika Švarc Pipan stranki SD poslala izstopno izjavo

    Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je stranki SD danes poslala izstopno izjavo, je potrdila za STA. Za slednje se je odločila po sporu, ki je med njo in vodstvom stranke nastal ob razkritju spornega nakupa stavbe na Litijski.

  • STA

    12. 2. 2024  |  Politika

    Bo stranka SD dobila novo vodstvo? / Fajon: »Danes stranke ne zapuščam«

    Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon, naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

  • Borut Mekina

    12. 2. 2024  |  Politika

    Zakaj nova meritev stavbe na Litijski cesti kaže večjo kvadraturo?

    Upanje, da bo novi geodet izmeril drugačno in sicer manjšo površino stavbe na Litijski ulici v Ljubljani, ki jo je konec decembra kupilo ministrstvo za pravosodje, je očitno splavalo po vodi. Po fiasku z nakupom nove sodne stavbe so na ministrstvu za pravosodje namreč s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem sklenili aneks k pogodbi, v katerem so se dogovorili, da bo ministrstvo pridobilo novo izmero površine stavbe. Seveda v upanju, da bo nova meritev pokazala nižjo kvadraturo in bo na tej podlagi prodajalec vrnil nekaj kupnine. A se to ne bo zgodilo. 

  • Uredništvo

    12. 2. 2024  |  Politika

    »Nikoli doslej še ni bilo tako velike kraje in zlorabe volitev«

    "Nikoli doslej še ni bilo tako velike kraje in zlorabe volitev. Opozarjali smo, da bodo volitve neregularne, saj ni bilo pogojev za izvedbo poštenih, svobodnih volitev. Vučićevi imajo popolno kontrolo nad mediji, sploh elektronskimi z nacionalno frekvenco. Glavna okupacija teh medijev je obramba vladajočega režima in napadanje opozicije ter vseh, ki si upajo govoriti proti oblasti. Oblast je kupovala glasove na različne načine. Tudi z denarjem iz državnega proračuna. V zameno za glasove so podkupili upokojence, mlade. Pritiskali so na zaposlene v javnem sektorju, takih ljudi je v Srbiji okoli 800 tisoč. Njihova delovna obveznost je, da glasujejo za režim. Vsemu temu smo bili priča že na volitvah v preteklosti."

  • STA

    12. 2. 2024  |  Politika

    Boj proti prikritim podražitvam

    Inštitut 8. marec začenja bitko proti inflaciji in bitko za to, da bi vsi živeli dostojno življenje, je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Kot pravijo v inštitutu, prvi korak predstavlja boj proti prikritim podražitvam, v naslednjih tednih pa pripravljajo še več akcij. Ob tem so že začeli s peticijo za boj proti prikritim podražitvam.

  • STA

    12. 2. 2024  |  Politika

    Po aferi sodna stavba / Kakšni bodo nadaljnji koraki v stranki SD?

    Konferenca SD bo po pretresih, ki jo je za stranko prinesla afera sodna stavba, razpravljala o nadaljnjih korakih. V stranki se namreč v zadnjih tednih iskri, slišati je tudi pozive k odstopu vodstva in deljena mnenja o delu v koaliciji. Po odstopu generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta bo predvidoma znano tudi ime njegovega začasnega naslednika.

  • STA

    11. 2. 2024  |  Politika

    Kaj pa grozote, ki jih je Slovencem prizadejal fašizem?

    Na zunanjem ministrstvu so v dneh, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb in eksodusa iz Istre, Reke in Dalmacije, znova poudarili pomen celovitega in spoštljivega spomina ter dostojanstva za vse žrtve tragičnih dogodkov vojnega in povojnega obdobja v 20. stoletju.

  • Uredništvo

    9. 2. 2024  |  Politika

    »Zgodovina EU je zgodovina kompromisov«

    “Pred BiH so številni izzivi na poti do članstva v EU, ki ne bodo lahki. Zgodovina EU je zgodovina kompromisov. Močno si želim, da tudi BiH stopi na to pot in s tem na pot še hitrejšega napredka in razvoja."

  • Se je nervoznemu Igorju Šoltesu telefon pokvaril?

    Nakup sodne stavbe na Litijski se bere kriminalka, vendar ne le zgolj zaradi kriminalne in korupcijske vsebine. Redko se zgodi, da bi zaradi gostobesednosti kakšnega politika, ki se je odločil, da rešuje svojo umazano čast in kožo ter spregovori, javnost poznala toliko podrobnosti in fragmentov kakšne politične afere. Običajno naletimo na zid molka in tišine. Tokrat je vlogo nekakšne preiskovalke v zgodbi, kjer je bila po lastnih besedah žrtev spretno domišljenega scenarija zarote svojih sodelavcev, prevzela kar ministrica za pravosodje. Polna energije in volje, da počisti Avgijev hlev sistemske korupcije v svojih vrstah.

  • Vanja Pirc

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Se bo po pritiskih na zaposlene Ljubljana odpovedala zamisli o megavrtcu? 

    Skoraj dve desetletji minevata, odkar je slovensko šolstvo vodil minister Milan Zver, ki je samovoljno, brez soglasja pedagoške stroke, pogosto celo brez njene vednosti, pripravljal ukrepe, za katere ni imel strokovnih utemeljitev in podlag. Upor strokovnjakov je bil glasen in enoten.

  • Luka Volk

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    »Hočem bit’ vojak«

    Nove obrambne strategije republike Slovenije med drugim v ospredje postavlja vprašanje popolnitve vojske, za kar, tako v strateških dokumentih, ki so jih pripravili na obrambnem ministrstvu, rešitev vidijo ne le v stalni sestavi in pogodbeni rezervi, ampak tudi v obvezni rezervi. »Na podlagi odločitev pristojnih organov bo naraščanje lahko temeljilo tudi na obvezni rezervi ter možnosti selektivne oziroma splošne vojaške obveznosti in uvedbi vseh sestavin vojaške ter preostalih obrambnih dolžnosti,« je zapisano v dokumentih.

  • Jure Trampuš

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Netovariško slovo

    Presenečenje, ki ga je v torek, sredi razčiščevanja, kakšna prihodnost čaka SD, razkril vodja poslanske skupine Levice Matej Vatovec, ni bilo pravo presenečenje. Vatovčevo sporočilo, da so odnosi v poslanski skupini tako skrhani, da se pričakuje odhod Mihe Kordiša, neuradnega voditelja »levega krila« stranke, je bilo v resnici pričakovano. Hkrati je Levica napovedala, da naj bi Miho Kordiša razrešila iz članstva v vseh odborih in v preiskovalni komisiji.

  • Borut Mekina

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Dominika Švarc Pipan / »Vsi so se postavili proti meni, le Tanja Fajon ne«

    Z Dominiko Švarc Pipan smo se sestali na ministrstvu za pravosodje dan po tem, ko je o svoji politični prihodnosti govorila s predsednikom vlade. Za širšo javnost je bil januar 2024 čas, v katerem je besedna zveza objektivna odgovornost dobila nov pomen. Kako naj ravna politik, ki naredi napako? Njeni kritiki, predvsem bivši kolegi iz SD in tudi politiki iz SDS, so želeli, da bi se nemudoma posula s pepelom in molče odšla. Predvsem pa, da sama ne bi preiskovala, kaj je pri projektu, za katerega je bila odgovorna, šlo narobe. Odločila se je, da bo odšla. A šele po tem, ko je v sefih pravosodnega ministrstva zavarovala nekaj dokazov. Ti zdaj tam še vedno čakajo na prihod kriminalistov. O tem gotovo nekaj ve, konec koncev je od leta 2010 do 2016 opravljala tožilsko delo na meddržavnih sodiščih.

  • Borut Mekina

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Politika

    Čiste roke

    Ena najbolj eksplozivnih političnih afer, ki je pretresla Italijo v njeni polpretekli zgodovini, se je imenovala Čiste roke, Mani pulite. V Mladini smo leta 2004 objavili intervju z italijanskim tožilcem Antoniem Di Pietrom, ki je pojasnil potek zgodbe. Začela se je nedolžno, z majhnim, a nenavadnim odkritjem. Di Pietro je ugotovil, da je eden od manj pomembnih politikov iz italijanske socialistične stranke, Mario Chieso, plačeval bivši ženi višjo preživnino, kot so znašali njegovi uradni dohodki. Bivša žena se je pritoževala nad po njenem prenizko preživnino, Di Pietro pa je sumil, da je nekaj narobe. Ob pregledu njegovega poslovanja je dobil odgovor, ki ga je iskal: politik je imel precej višje dohodke. In sicer zato, ker je od neke čistilnice dobival podkupnino. Nekaj zase, nekaj pa za svojo stranko.

  • Uredništvo

    8. 2. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / INTERVJU: Dominika Švarc Pipan

    V petek izide nova Mladina! V šesti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. februarja, dalje, preberite intervju z ministrico za pravosodje v odstopu Dominiko Švarc Pipan. Obenem boste v novi številki Mladine lahko prebrali tudi pogovor z nekdanjim ministrom za šolstvo Slavkom Gabrom, članek o tem, zakaj je ameriška pevka Taylor Swift najnevarnejša ženska na svetu, in zakaj naj bi odvetnica Nina Zidar Klemenčič prejela milijon evrov. Fotografija na naslovnici je delo Luke Dakskoblerja, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Asta Vrečko / »Obtožbe zoper Kordiša so resne«

    Koordinatorica Levice Asta Vrečko je danes obtožbe zoper poslanca Miho Kordiša ocenila kot resne, ravnanja, kot so nespoštljiv dialog, grožnje in neprimerno obnašanje, pa kot nedopustne. Preostalim poslancem pa je izrekla podporo. V stranki se bodo sicer o vsem skupaj še pogovorili.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Tanja Fajon / »Vsi, ki so bili vpleteni, bodo tudi odgovarjali«

    Predsednica SD Tanja Fajon je v luči afere sodna stavba, ki pretresa stranko, ocenila, da je SD v najtežji situaciji, odkar je sama prevzela njeno vodenje. O nadaljnjih korakih bo v ponedeljek razpravljala konferenca SD. Na večernem sestanku s premierjem Robertom Golobom pa se bodo pogovorili, ali imajo zaupanje, da v koaliciji nadaljujejo naprej.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    »Čeprav smo majhna država, smo tudi zaradi kulture neskončno bogati«

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici ob kulturnem prazniku zapisala, da je "kultura eden temeljev družbe in steber družbene pravičnosti". "Čeprav smo majhna država, smo tudi zaradi kulture neskončno bogati," je zapisala in dodala, da smo lahko ponosni na izjemne dosežke naših javnih zavodov, nevladnih organizacij in umetnikov.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Evropski poslanci / »Naša naloga je podpirati kmete pri zelenem prehodu«

    Kmetom je treba prisluhniti in jih podpreti, so danes v Evropskem parlamentu poudarili evropski poslanci v razpravi o težavah evropskih kmetov, ki v zadnjih tednih protestirajo v številnih državah. Obenem je bilo slišati številne kritike na račun zelenih ukrepov, ki da so nepremišljeni in uničujejo evropsko kmetijstvo.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Zagreb ima transparenten vpogled v porabo mestnega proračuna

    Mesto Zagreb je zagnalo spletno platformo, ki omogoča popolnoma transparenten vpogled v porabo mestnega proračuna. Platforma je dostopna vsem, na njej pa so na ogled vse transakcije mestne občine od začetka leta. Hrvaška prestolnica s tem postaja največji javni sistem v državi s tako visoko preglednostjo finančnih transakcij. 

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Sodniki / »Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti«

    Na slovenskih sodiščih je danes v organizaciji Slovenskega sodniškega društva potekal enourni "protestni shod za vladavino prava". Kot so sodniki poudarili v protestni izjavi, ki so jo javno prebrali pred kranjskim okrožnim sodiščem, protestirajo proti zlorabi oblasti in ignoranci, ki jo vladajoči kažejo do sodstva, sodnikov ter pravnega reda.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Nezadovoljni zaradi plač / Tožilci in sodniki nadaljujejo s stavko 

    Tožilci, nezadovoljni, ker vlada do danes ni uresničila ustavne odločbe glede sodniških plač, so danes sprejeli odločitev o nadaljevanju stavke. Protestne shode v sredo na vseh sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, o problematiki sodniških plač pa bo govora na ločenih sestankih predstavnikov sodnikov in tožilcev s pravosodno ministrico.

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Kordiš / »Postal sem moteč dejavnik«

    Poslanec Levice Miha Kordiš je presenečen nad predlogom poslanske skupine Levica mandatno volilni komisiji DZ, naj se ga razreši z vseh mest v delovnih telesih, katerih član je. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Politika

    »Odstop ni presenečenje«

    "Odstop glavnega tajnika oziroma po domače generalnega sekretarja stranke Socialnih demokratov Klemna Žiberta ni presenečenje; verjetnost, da se bo to zgodilo, se je zaradi razvoja dogodkov merila že v urah, niti ne več v dnevih. S tem je afera Litijska dosegla enega od vrhuncev in pomeni, da je stranka SD z žrtvovanjem Žiberta dokaj spretno vrgla žogico ukrepanja nazaj v polje nesrečne ministrice Dominike Švarc Pipan in zlasti premierja Roberta Goloba."

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Levica podala predlog za razrešitev Kordiša

    Poslanska skupina Levica je na mandatno volilno komisijo DZ poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mesta predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve ter z mesta člana v odborih DZ in v preiskovalni komisiji zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini", so sporočili iz Levice.

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Odstopil generalni sekretar SD Klemen Žibert

    Generalni sekretar SD Klemen Žibert je danes nepreklicno odstopil s te funkcije v stranki, so sporočili iz SD. Kot je ob tem zapisal Žibert, želi s svojim odstopom stranko razbremeniti očitkov, ki te dni padajo nanj in njegovo družino ter "posledično črnijo ugled stranke", ki ji pripada že skoraj dve desetletji.

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Politika

    Tudi nekateri slovenski glasbeniki za izključitev Izraela iz Evrovizije

    Danes je Gibanje za pravice Palestincev upravi in svetu RTV Slovenija poslalo poziv za izključitev Izraela iz Evrovizije in njene organizatorke, Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Poziv so podprli številni glasbeniki in kulturniki, vključno z nekaterimi preteklimi predstavniki Slovenije na Evroviziji. Pod poziv se je podpisalo tudi več nevlandih organizacij in sindikatov.