• STA

    19. 9. 2022  |  Svet

    Biden: »Pandemije covida-19 v ZDA je konec«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljskem intervjuju za ameriško televizijo CBS potrdil zavezo ZDA, da bodo vojaško podprle Tajvan v primeru kitajske invazije. Napovedal je, da namerava ponovno kandidirati za predsednika države, a hkrati opozoril, da je za dokončno odločitev še prezgodaj. Naznanil je tudi konec pandemije covida-19 v ZDA.

  • Franco Juri

    19. 9. 2022  |  Politika

    Nobenega umika ni!

  • Tomaž Lavrič

    19. 9. 2022  |  Politika

    Kaj vse je prepovedano na naši šoli

  • Tomaž Lavrič

    19. 9. 2022  |  Politika

    Bistveno za Pahorja

  • STA

    18. 9. 2022  |  Svet

    Zamrznitev dela evropskih sredstev za Madžarsko?

    Evropska komisija državam članicam EU predlaga, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, je sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Komisija se je za to odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.

  • Uredništvo

    18. 9. 2022  |  Politika

    To je najraje počel Janša in le upamo lahko, da kaj takega ne piči kmalu tudi Goloba

    "Slovenija ne more zmagovati kot država, če je ves čas v krču, se ves čas ukvarja z drugimi in se ves čas pritožuje, da ji drugi delajo krivico. Tako znotraj kot zunaj. To je najraje počel trikratni šef vlade Janez Janša in le upamo lahko, da kaj takega ne piči kmalu tudi Roberta Goloba. Da ne bo začel razlagati, kako delajo noč in dan, kako delajo vse, da bi nam bilo bolje, in se razdajajo na celi črti, drugi pa jim mečejo skale pod noge."

  • Uredništvo

    18. 9. 2022  |  Kultura

    Mazzini: »Virus je ostal, mi pa se pretvarjamo, da ga ni, to mi je fascinantno smešno«

    "To je res smešno, virus je ostal, mi pa se pretvarjamo, da ga ni, to mi je fascinantno smešno. Če se ponovim − manj stika z realnostjo imamo, lažje živimo. Že dolga leta sem imel v glavi, da bi napisal knjigo o odnosih, nisem pa želel pisati romana, ampak knjigo o odnosih. Zelo spremljam razne statistike, raziskave in analize iz tega področja. Jasno je, da gredo odnosi po celi zahodni civilizaciji v 'maloro'. Kako pa je pri nas? Ne morem sklepati zgolj po svoji družini, a opažam strašno nezmožnost komunikacije. Na moja vrata je tako potrkala teoretska knjiga o odnosih, v tistem času me je zapustila tedanja partnerka, in to šestkrat zapored! Postavili sta se mi dve pomembni vprašanji: zakaj bi nekdo nekoga zapuščal šestkrat zapored, vmes pa se stalno vračal? In zakaj bi nekdo (v tem primeru seveda jaz) to gledal? Nisem človek, ki bi odpiral in zapiral vrata za nekom, adijo! Počasi se je nakazal odgovor, ko so se mi v sanjah in polbudnosti začeli vračati čudni spomini iz otroštva, ki so bili neverjetni, nisem jih mogel nikamor umestiti. Bil sem z zlomljenim srcem, nisem vedel, kaj se dogaja, potem pa je udaril še covid, zaradi česar smo bili zaprti v svoja domovanja in občine. Hodil sem po sprehodih, kjer sem srečeval prijatelje, vsak je imel zame kak nasvet, od tega, da bi moral deset dni klečati pri budistih, prehoditi Camino do šamanov in hoje po žerjavici. Vse se mi je zdelo neumno, dokler na eni točki nisem rekel 'ja'. Vse nasvete sem napisal na list in si rekel, da bom vse to poskusil. Smešno je bilo, ker je šlo za čas korono, vse sem skušal organizirati. Med lockdownom sem se ukvarjal prav s tem. Bilo je super, ker če ste v neki nesreči z zlomljenim srcem, ste v pasivnem položaju. Že to, da sem se vsega tega lotil, sem se prestavil v aktivni položaj. Namenoma sem si Camino prihranil za konec (septembra in oktobra). Tam sem hodil in hodil, dneve in dneve nisem srečal (skoraj) nikogar, kar je pomenilo, da sem v glavi pisal to knjigo, na mobilni telefon sem si shranjeval posnetke, ko sem prišel domov, sem ugotovil, da jih imam 350. In potem sem napisal knjigo."

  • STA

    19. 9. 2022  |  Družba

    »Ne mori ljubezen ali ljubosumje, temveč nasilen moški«

    V Sloveniji je bilo letos pet umorov ali poskusov umora, kjer je bila žrtev ženska, napadalec pa njen intimni ali bivši partner. Sociologinja Jasna Podreka s Filozofske fakultete v Ljubljani vidi razlog za te pojave tudi v vse izrazitejših glasovih, ki odgovornost za nasilje prelagajo na žrtve. Ne mori ljubezen ali ljubosumje, temveč nasilen moški, poudarja. Intimno partnerski umori oziroma femicidi so po navedbah Podreke najpogostejši razlog za nasilne smrti žensk pri nas.

  • Danes je nov dan

    16. 9. 2022  |  Družba

    Razsvetljeni nadzor

    Vedno več mest uvaja t. i. pametno javno razsvetljavo, katere namen je izboljšati varnost mest in učinkovitost javne infrastrukture s pomočjo analize velike količine podatkov. Gre za tehnologijo s širokim naborom funkcionalnosti in ciljev, od večanja jakosti svetlobe glede na zaznano gibanje do pošiljanja opozoril policiji in sledenja mimoidočim, če algoritem zazna zločin. 

  • STA

    19. 9. 2022  |  Svet

    Kitajska: »Ne dotikajte se tujcev«

    Potem ko so na Kitajskem zabeležili prvi primer opičjih koz, je glavni epidemiolog državnega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Wu Zunyou sodržavljane pozval, naj se ne dotikajo tujcev oziroma naj se izogibajo "kožnemu stiku" z njimi. S tem je požel val kritik, saj da gre za rasistično in predvsem neznanstveno izjavo.

  • Izak Košir

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

    TV Slovenija gledalci množično zapuščajo

    Vloga javne televizije in njeno poslanstvo naj bi bila v prvi vrsti izobraževanje in obveščanje javnosti. RTV Slovenija je svojo glavno vlogo uspešno opravljala, dokler se niso v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na trgu pojavile močne komercialne televizije, katerih temeljni cilj je bila predvsem (visoka) gledanost. Področje informativnih TV-oddaj se je z leti pri nas posledično tabloidiziralo, podobno se je zgodilo tudi s tiskanimi mediji, saj so tudi resni časopisi stežka sledili senzacionalističnim vsebinam rumene konkurence, ki jo je vodila želja po večji prodaji. Podobno se je kasneje zgodilo tudi z novičarskimi spletnimi portali.

  • STA

    19. 9. 2022  |  Kultura

    Filmi za otroke v bolnišnicah

    Kinodvor je v okviru mednarodnega projekta z novim šolskim letom omogočil dostop do filmov otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah. Prek spletne platforme Film v bolnici ponuja izbor kakovostnih filmov različnih dolžin, zvrsti in žanrov za različne starostne skupine.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Politika

    Anže Logar: »Jaz lahko sodelujem z vsakim«

    Anže Logar je kandidat volivcev in volivk za predsednika Republike Slovenije. Je tudi kandidat, ki ga politično in organizacijsko podpira stranka SDS. Kar je pričakovano, Logar je bil minister za zunanje zadeve v zadnji vladi Janeza Janše, zdaj je poslanec te stranke. Je eden od njenih manj radikalnih poslancev, ne žali in izbira besede, a njegova radikalnost se skriva drugje. Vseskozi se namenoma izogiba kakršnikoli kritiki političnih potez Janeza Janše in stranke SDS. O tem se ne izreka. Želi voditi z zgledom. Čeprav želi postati predsednik vseh državljanov, je še vedno predsednik sveta stranke SDS.

  • STA

    19. 9. 2022  |  Kultura

    Spielberg nagrajen za film, v katerem se ozre na svoje otroštvo

    Glavno nagrado 47. mednarodnega festivala v Torontu, ki jo podeljuje občinstvo, je prejel film Stevena Spielberga The Fabelmans. Delno avtobiografska drama, v kateri se Spielberg ozre na svoje otroštvo, je tako najverjetneje v igri za oskarje. Po pisanju BBC naj bi vsi v zadnjih letih v Torontu nagrajeni filmi pozneje prejeli vsaj enega oskarja.

  • Uredništvo

    18. 9. 2022  |  Politika

    Ljudmila Novak: »Ugled Slovenije je odvisen tudi od spoštovanja svobode medijev«

    "Čeprav smo politiki z mediji večkrat na nasprotnih bregovih, je svoboda medijev nekaj, kar je nujno za obstoj demokratičnih vrednot. Ugled Slovenije je odvisen tudi od spoštovanja demokratičnih vrednot in od spoštovanja svobode medijev. Upam, da se bo področje svobode medijev v Sloveniji uredilo."

  • Uredništvo

    17. 9. 2022  |  Politika

    VIDEO: Besedni dvoboj med Brankom Grimsom in Miho Kordišem

    Poslanec SDS Branku Grimsu se je med sejo parlamentarnega odbora za delo ob obravnavi sprememb družinskega zakonika močno razburil nad načinom, kako je predsednik odbora Miha Kordiš (Levica) vodil sejo. Na seji so poslanci razpravljali o spremembah družinskega zakonika, ki jih je državnemu zboru naložilo ustavno sodišče, ker je ugotovilo, da je del zakona neustaven. Člani odbora so spremembe podprli, med razpravo pa se je vnel besedni obračun med Miho Kordišem in Brankom Grimsom, ki je milo rečeno "izgubil živce". Zaradi vpitja in neprimernega vedenja je Kordiš Grimsu izrekel opomin. A Grims ni odnehal, zato je prejel še drugi opomin. Več v videoposnetku spodaj.

  • Borut Mekina

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Politika

    Takšnega župana si ne želimo

    Zoran Janković je bil simbol odprte Ljubljane. Na začetku politične poti ni dobil ljudske podpore zgolj zato, ker je bil uspešen menedžer, v času razplamtevanja nestrpnosti, sovraštva, pogroma proti drugače mislečim se je uprl Janezu Janši. Tak je bil Zoran Janković, ko je prvič zmagal na lokalnih volitvah. Odprt človek s patentiranim nasmeškom, strpen politik, ki je znal spodbujati sožitje med ljudmi, direktor, za katerim so zaposlene točile solze. Številni projekti, ki jih je pomagal ustvariti kot politik, so to njegovo usmeritev potrjevali. Gradnja džamije je bila takšen projekt; z njim se je župan brez pomislekov uprl lokalni nestrpnosti, pa čeprav je bil zaradi tega deležen salv žaljivk. Drug primer je bila njegova podpora skupnosti LGBT v času, ko je v Ljubljani naraščala nestrpnost proti njenim članom.

  • Zima našega nezadovoljstva

    Karl Binding in Alfred Hoche, nemška doktorja, pravnik in psihiater, sta na začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja objavila knjigo Dovoljenje za uničenje življenj, ki življenja niso vredna (Die Freigabe der Vernichtung Lebensunwerten Lebens), v kateri sta dokazovala, da je življenje nekaterih ljudi manj vredno od življenja drugih in da je treba te, katerih življenje ni vredno življenja (duševne bolnike, ljudi, ki niso sposobni sami skrbeti zase ipd.), preprosto odstraniti, saj za ostale – za te, katerih življenje je vredno življenja – pomenijo le motnjo in breme.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Uvodnik

    Zima evropske solidarnosti

    Izraz »zima solidarnosti« je v sredo, na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta, uporabil vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber. Uporabil ga je v njegovi najpreprostejši obliki, češ, v tej zimi moramo biti v Evropi solidarni, ker le tako »lahko premagamo Putina in znižamo račune«. A v tej besedni zvezi se skriva vse tisto, pred čemer stoji Evropa v tem trenutku – je dejansko zlovešča besedna zveza, ki opozarja na vse tisto, kar bo šlo lahko v naslednjih mesecih narobe.

  • STA

    17. 9. 2022  |  Svet

    VIDEO: Parada ponosa v Beogradu

    V Beogradu se je popoldne odvila Parada ponosa v sklopu Europrida 2022. Shod je sicer potekal po spremenjeni, krajši poti in ob slabem vremenu, spremljalo pa ga je več sto policistov. Sama parada je minila brez nasilja, so pa srbsko prestolnico že pred tem pretresli posamezni incidenti nasprotnikov Europrida.

  • Peter Petrovčič

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Politika

    Globe iz zlobe

    Lani jeseni so najbolj izpostavljeni protivladni protestniki, predvsem Jaša Jenull, od policije (poleg drugih kazni) začeli redno, iz tedna v teden, prejemati tudi kazni v višini 700 evrov kot domnevni organizatorji neorganiziranih protestov. Odtlej smo imeli volitve, po katerih se je zamenjala vlada, njen predsednik je obljubil abolicijo za Jenulla in številne druge kaznovane protestnike, pravosodno ministrstvo je pred dnevi že predstavilo analizo policijske represije in mogoče rešitve za popravo krivic. Jenull (in drugi) pa od policije še vedno prejemajo omenjene plačilne naloge za dogodke iz časa prejšnje vlade, čeprav jih je nova vlada označila za krivične in napovedala popravo krivic. Položaj je nenavaden, skorajda shizofren.

  • Specialni pedagogi ponujajo Vodeba

    V Sloveniji še obstajajo cehovska društva, ki cenijo magistra Romana Vodeba. Eno takih je Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije, ki nas vabi na plačljiv seminar »Vzgoja med nasiljem in nemočjo«, namenjen izobraževanju strokovnjakov z omenjenega področja. Kotizacija zanj je 146,40 evrov, na prvem mestu med nastopajočimi pa so pri društvu, ki ga vodi magister Marko Strle, izpostavili prav Vodeba.

  • Uredništvo

    17. 9. 2022  |  Politika

    »Obveza jim nalaga, da do naslednjih volitev obračunajo z dediščino prejšnjega režima«

    "Slovenija v trenutni opoziciji nima alternative. Zato je odgovornost aktualne koalicije, predvsem vodilne stranke Gibanja Svoboda (GS), še toliko večja. Obveza, ki so jo dali civilni družbi, jim nalaga, da do naslednjih volitev obračunajo z dediščino prejšnjega režima, ki je uničeval medije in razgrajeval zaupanje v sodišča in druge institucije države. To je po eni strani obveznost, po drugi strani pa tudi priložnost, da na naslednjih volitvah stranka GS in njene koalicijske partnerice nastopijo z jasno politično strategijo, ki jih bo poleg ideoloških in programskih razlik združevala v boju zoper destruktivno politiko desnice."

  • Monika Weiss

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Politika

    Regres tudi za božič

    Predlog vodje Levice in ministra za delo Luke Mesca, da bi vsak zaposleni že letos dobil izplačano božičnico v višini minimalne plače (ta letos znaša 1074 evrov bruto), je vzbudil pričakovane odzive. Interesna združenja delodajalcev mu ob opombi, da predloga detajlno še ne poznajo, že ostro nasprotujejo, saj da ni pravi čas zanj.

  • Stanka Prodnik

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Kultura  |  TV

    Lahko bi naredili oddajo leta, žal jim ni uspelo

    Ustvarjalci Tarče so se pod prisilo direktorja televizije Uroša Urbanije pretekli teden lotili primera Smodej. Za vse novinarje, razen za tiste iz senzacionalističnih medijev, je tema kočljiva: izjemno pomembna, družbeno relevantna, neizogibna, a zelo težko je hkrati o njej poročati profesionalno ter zadovoljiti upravičeno ogorčenje in zaskrbljenost javnosti.

  • STA

    16. 9. 2022  |  Politika

    Ursula von der Leyen želi Putina postaviti pred Mednarodno kazensko sodišče

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek v intervjuju za nemški Bild dejala, da bi morali ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojnih zločinov v Ukrajini postaviti pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC). "Putin mora izgubiti to vojno in se soočiti s svojimi dejanji," je dejala.

  • Peter Petrovčič

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

    Kdo je Neža Kogovšek Šalamon?

    Ko je mesec dni po državnozborskih volitvah dr. Marijan Pavčnik napovedal, da bi konec leta predčasno zapustil funkcijo ustavnega sodnika, je bilo jasno, da bo predsednik republike Borut Pahor, ki je sodeloval v postopku izbire celotne sedanje zasedbe ustavnega sodišča, izbiral še enkrat, preden tudi sam zapusti visoko funkcijo. Na njegov poziv so se tokrat javili le trije kandidati oziroma točneje dva kandidata in ena kandidatka. Poleg dr. Andraža Terška in dr. Andraža Zidarja, ki sta se v preteklosti že prijavila, je novo ime dr. Neža Kogovšek Šalamon, ki ima med poslanci po naših informacijah tudi največ oziroma dovolj podpore za izvolitev.

  • STA

    17. 9. 2022  |  Svet

    Parada ponosa danes v Beogradu bo ‒ kljub prepovedi srbskih oblasti

    V srbski prestolnici bo danes ob 16. uri potekala Parada ponosa v sklopu Europrida 2022. Parada bo potekala kljub prepovedi srbskega ministrstva za notranje zadeve, a po drugi poti od prvotno načrtovane, so sporočili organizatorji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izrazil pričakovanje, da bodo organizatorji spoštovali odločitev ministrstva.

  • Uredništvo

    17. 9. 2022  |  Družba

    »V Sloveniji so terapije neregulirane, nimamo licenc in vsak človek tvega s svojo izbiro«

    "Razredni položaj je zame osnova kakršnega koli razmišljanja o svetu, za revne je težje, lažje se znajdejo v ustanovah. A poudaril bi, da se vsi lahko enkrat znajdemo v instituciji. Lahko je to psihiatrična ustanova, lahko je zavod v Dutovljah ali Hrastovcu. Če ne prej, pa verjetno, ko ostarimo. Mislim, da to ni življenje po meri človeka. To tveganje nosimo vsi, največje pa revni. To je izhodišče, ni pa končni odgovor, saj menim, da svet ni tako enostaven, da bi lahko na vsako vprašanje odgovorili zgolj iz razredne perspektive, čeprav se to zna slišati všečno."

  • STA

    16. 9. 2022  |  Kultura

    »Tako zelo je ljubil življenje, čeprav ga to življenje ni prav nič božalo«

    Včeraj je v 81. letu starosti umrl gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac. Zaigral je v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih in radijskih igrah in se uveljavil kot igralec z izjemnim občutkom za oblikovanje večkrat protislovne človeške usode.