Uredništvo

  • Uredništvo

    30. 4. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: BLAGINJA ZA BOGATE 

    Izšla je nova Mladina! Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc. Več o blaginji za bogate preberite v naslovni temi nove številke. V njej boste našli tudi intervju s Petrom Čeferinom, komentar Dragana Petrovca ob 80. obletnici OF, nove informacije o policijskih postopkih in nelegalnih globah, odmeve na torkove množične proteste v Ljubljani in še mnogo več zanimivega, informativnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina17

  • Uredništvo

    30. 4. 2021  |  Družba

    »1. maj ni praznik, če ni dela«

    Izbrali so najboljše plakate natečaja na temo prihodnosti dela, ki so ga razpisali Socialni demokrati (SD) v sodelovanju z inštitutom TAM-TAM. Na natečaju je sodelovalo več kot 100 prijavljenih del, avtorica zmagovalnega plakata pa je grafična oblikovalka Darka Križman.

  • Uredništvo

    30. 4. 2021  |  Družba

    »Podprli bi proizvodnjo cepiv v Sloveniji«

    "Če bi lahko proizvodnjo zagnali na Poljskem in v Sloveniji, bi to podprli. Mislim, da vse države ne potrebujejo domače proizvodnje cepiva. Med drugim ni tako preprosto nadzirati in usklajevati dela različnih proizvajalcev."

  • Uredništvo

    29. 4. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: BLAGINJA ZA BOGATE

    Jutri izide nova Mladina! Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc. Več o blaginji za bogate preberite jutri v naslovni temi nove Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 30. aprila, dalje. #Mladina17

  • Uredništvo

    29. 4. 2021  |  Družba

    »Uničujemo, kar je priborila OF, naše družbeno bogastvo pa si prisvajajo tuji privatni interesi«

    "Razlika med časom, ko je nastala OF, in današnjimi časi je v tem, da je takrat imperializem na naših tleh uveljavljal svoje ekonomske interese z vojaško silo, danes pa vlada brez nje. Takrat je imel tanke in banke, danes ima samo banke. Še huje, največja slovenska investicija danes je v oboroževanje slovenske vojske, da bo lahko zahodnim imperialistom pomagala vladati v manj srečnih afriških in azijskih krajih, kjer ne gre brez nezakonite vojaške prisotnosti – in to z žegnom ustavnega sodišča! Poraba javnih sredstev za nepotrebno oboroževanje je del tega, kar se dogaja od osamosvojitve sem: uničujemo, kar je priborila OF, naše družbeno in nacionalno bogastvo, ustvarjeno pod socializmom, in dobičke, pridelane po socializmu, pa si prisvajajo večinoma tuji privatni interesi."

  • Uredništvo

    29. 4. 2021  |  Družba

    »Problemi študentov so politični, ne psihološki«

    "Kot psihologinja protestiram proti temu, da se stiske študentk in študentov individualizira in psihologizira. Problemi študentov so politični, ne psihološki. Študentje niso bolniki, so žrtve tega neoliberalnega pristopa k reševanju pandemije, kjer vidimo, da oblast skrbi predvsem za delovanje institucij, ki prinašajo ekonomski kapital (trgovine, gospodarstvo, turizem), ne pa za tiste, ki prinašajo izobraževalni, kulturni kapital. S tendenčnim razvrednotenjem študentske mladine so povezani tudi procesi ekonomiziranja izobraževanja, na primer reduciranja nekaterih ekonomsko nezanimivih in formativnih študijev za razvoj družbe, pa reforme študija za njegovo večjo produkcijsko naravnanost (kot se je zgodilo pri bolonjski reformi), v smislu, če mladina ni več toliko vredna kot včasih, naj bo tudi ustrezno cenejša."

  • DK, STA

    28. 4. 2021  |  Politika

    V sredini maja naj bi Avstrija odpravila obvezno karanteno za potnike iz večine članic EU

    Avstrija namerava z 19. majem močno olajšati pogoje za vstop v državo in odpraviti obvezno karanteno za turiste iz večine članic EU oz. za potnike iz držav, ki so na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) obarvane rdeče. To ne bo veljalo za Slovenijo, ki je na tem zemljevidu obarvana temno rdeče.

  • Uredništvo

    28. 4. 2021  |  Politika

    Kacin ponovno zavajal javnost

    Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v današnji izjavi za javnost opozorila, da je nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin ponovno zavajal javnost. Kacin je namreč v ponedeljkovi oddaji 24ur zvečer na Pop TV izjavil sledeče: "Zaupanje v cepljenje je na visoki ravni, ker sicer se ljudje ne bi cepili, smo pa imeli problem, ki se imenuje pooblaščenec za informacije javnega značaja. Ta je kot institucija blokiral 140.000 prijav in ni dovoljeval vpogleda v to bazo podatkov. Šele prejšnji teden je prišlo do deblokade, po tem ko sem povzdignil glas in povedal, da to nikakor ni v dobro ljudi. Vsi ti tedni, meseci so šli v nič, ker se je ta institucija tako odločila in blokirala. NIJZ je sedaj pripravil program, preko katerega mora znova kontaktirati vse, ki so se prijavili, in jih po navodilu te institucije vprašati, ali se želijo cepiti. Takrat so se vsi prijavili za to, da bi se cepili."

  • Uredništvo

    27. 4. 2021  |  Družba

    Na največjem letošnjem protivladnem protestu v Ljubljani na tisoče ljudi 

    Ob Dnevu upora proti okupatorju se je na ljubljanskem Prešernovem trgu zbralo na tisoče ljudi, ki so se odzvali pozivom, da izrazijo nasprotovanje Janševi vladi in zlorabi oblasti. Nepopisna množica se je nato podala po ulicah prestolnice, se ustavila pred stavbo vlade, predsedniško palačo in se na koncu ustavili na Trgu republike pred parlamentom. 

  • Uredništvo

    27. 4. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Dan upora 

    Policija je ocenila, da je bilo na največjem letošnjem protivladnem shodu okoli 10.000 ljudi, medtem ko so ocene drugih precej višje oziroma bližje številki 15.000.

  • Uredništvo

    28. 4. 2021  |  Politika

    Počivalšek: »Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno«

    "Jaz dobro vem, kdo je zmagal vojno. In ob takih dnevih je to pomembno povedati. Ker za to takšni dnevi tudi so. Pri nas pa prevladuje praksa, ki ni ravno zdrava za nacijo. Praksa, da se spomin na ta sveti čas naše zgodovine iz dneva v dan zlorablja za politikanstvo in zdraharstvo. To za nikogar, ki to počne, ne more biti poklon tem, v imenu katerih to počne."

  • Uredništvo

    28. 4. 2021  |  Kultura

    Po koncertu s 5000 obiskovalci potrdili zgolj 6 okužb

    V Barceloni so konec marca organizirali "testni" koncert indie pop skupine Love of Lesbian, ki se ga je udeležilo okoli 5.000 obiskovalcev. S koncertom so želeli preveriti, kakšne so možnosti za varno izvedbo tovrstnih dogodkov z več tisoč ljudmi. Koncert je potekal na prizorišču, ki lahko sprejme več kot 20.000 ljudi.

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Politika

    Janševa vlada na Dan upora proti okupatorju s poezijo domobranskih pesnikov

    Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je v izjavi za medije sporočil, da bo torkova državna proslava ob Dnevu upora proti okupatorju potekala na Mali gori nad Ribnico. Tam je namreč 13. maja leta 1941 prišlo do spopada med tremi pripadniki organizacije TIGR in italijansko karabinjersko patruljo iz Ribnice, ki so jim pomagali tudi trije domači orožniki. Boj na Mali gori velja prvi oborožen spopad z okupatorjem v Sloveniji, ribniške kraje pa je sicer bolj kot partizanstvo zaznamovalo domobranstvo.

  • Uredništvo

    27. 4. 2021  |  Družba

    »To so dijaki, ki se jih oblast bolj boji kot oni nje«

    "Je to morda strah pred Greto, gretami mnogih krajev, ki spoznavajo nas odrasle, kako smo jim ukradli prihodnost v imenu zgolj današnjega in nikakor več jutrišnjega dobička? Je to strah pred dvanajstletniki, ki dobro vedo, kaj je goljufija, korupcija in uničevanje okolja? Je to strah pred mladino, ki nam bo izstavila račun, a ga nihče ne bo zmogel poravnati? Je to trenutek oddiha, kakor si je oddahnil komentator na Radiu Ognjišče, ko je rekel, da je vesel, ker Greta ni dobila Nobelove nagrade, zlasti zato, ker je otrok in še ženska povrhu?"

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Politika

    Napovedan doslej največji protest: ob 17. uri na Prešernovem trgu

    Protestniško gibanje je za torek, 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju, ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani napovedalo letos največji protivladni protest. Kot pravijo protestnice in protestniki bo shod potekal ob vsakršnem vremenu, pričakujejo pa tako pešce kot tudi kolesarje. V primeru dežja naj bi bilo po njihovh ocenah več prvih, dodajajo pa, da se bodo protestniški množici prilagajali sproti. 

  • Uredništvo

    27. 4. 2021  |  Družba

    Marcel Štefančič: »Akademija je na avtopilotu, kaj dosti ne razmišljajo«

    "Akademija je na avtopilotu, kaj dosti ne razmišljajo. Upajo, da letošnja gledanost ne bo odločilna in da bo naslednje leto spet tako, kot je bilo prej. A težava je v tem, da je podelitev oskarjev korporacija, ki upošteva samo na gledanost, nikoli ne uživa v tem, da za nagrade tekmujejo filmi, za katere ljudje še niso slišali. Radi imajo nominirance, ki jočejo, ko dobijo oskarja – ki se razjočejo tako, kot se Anthony Hopkins razjoče v Očetu. Letos pa tega ni bilo, niti solz niti smeha – zato, ker je bilo občinstvo zrežirano. Akademija je delala v nemogočih, evropskih razmerah, in dokazala, da v evropskih pogojih odpove. Podelitev je bila kot najslabši Soderberghov film, ki skuša imitirati Evropejce."

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Družba

    »V letu dni smo pridobili nove navade, ki niso dobre za ljudi, so pa idealne za politiko«

    "To je čarovnija, veste. Vemo, da lahko kadarkoli stopimo čez črto, a dejansko si ne upamo prekoračiti uroka. Ne gre samo za zagroženo kazen. Ta je en element, vendar ni glaven. Tako ravnamo, ker vsi tako ravnajo. Pol leta je v državi veljala policijska ura. Ko je bila ukinjena, so bile po deseti uri mestne ulice še vedno prazne. Ljudje smo se ponotranjili in normalizirali stanje izrednih razmer. V letu dni smo pridobili nove navade. Te niso dobre za ljudi, so pa idealne za politiko. Večino časa prebijemo doma, za ekrani in smo pripravljeni sprejeti vse omejitve. Pripravljeni smo se jih držati, tudi takrat, ko ne verjamemo, da sploh delujejo. Na ta način dobite idealnega državljana, ki bo vedno ravnal tako, kot mu ukažete. Dobili ste idealnega delavca, šolarja, državljana in podanika."

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Družba

    »Danes se z zgodovino ukvarja vsakdo, ki se zato počuti samopoklicanega«

    "Danes se ne samo z zgodovino, ampak s celotno humanistiko ali družboslovjem rad ukvarja vsakdo, ki se zato počuti samopoklicanega. Ali ima zato primerno znanje in metode ali ne, je drugotnega pomena. Če k temu prištejemo še politično situacijo, ki se kaže v zgodovinskem revizionizmu, je položaj lahko ne samo skrb vzbujajoč, ampak tudi nevaren. Zgodovina ni več učiteljica ljudi, kot naj bi veljalo, ampak je postala orodje za njihovo podžiganje. Akademska sfera pa se žal vse bolj umika iz javnih diskurzov, kar pomeni, da je v javnosti glas razuma vse manj slišan, vse glasnejši pa so različni kričači, ki za svoje vpitje in pogosto celo zlorabo znanosti nimajo vedno dobrih motivov."

  • Uredništvo

    25. 4. 2021  |  Družba

    Ihan: »Nove različice virusa moramo jemati zelo resno«

    "Cepiva proti sars-cov-2 bodo pomembno prispevala k odpravi pandemije, vendar bi bila potrebna veliko obsežnejša in hitrejša cepilna akcija po celotnem planetu. V prihodnosti nas predvsem skrbijo virusi, ki se širijo od človeka na človeka prek dihal, saj gre za prenos, ki ga je težko ustaviti (virusi iz družin Paramyxoviridae, Orthomyxoviridae in Coronaviridae). Misliti moramo na naslednji podoben 'pandemični virus' s pripravljenimi 'platformami' cepiv, z ustreznimi proizvodnimi in distribucijskimi zmožnostmi po vsem svetu, ki nam bodo omogočile hiter prehod v tretjo klinično fazo preizkušanja in izdelavo učinkovitih in varnih cepiv v obdobju nekaj mesecev, kar bo onemogočilo, da bi nov nevaren virus dobil pandemične razsežnosti."

  • Uredništvo

    25. 4. 2021  |  Družba

    »Kaznovanje ljudi je postalo samo sebi namen«

    "Pravne zapovedi in prepovedi so postale ukazi, pravo je postalo tehnika gospodovanja gole oblasti, večina institucij formalnega in neformalnega nadzora nad (golo) oblastjo je postala fikus, strah (ne samo strah pred boleznijo, tudi ali predvsem strah pred drugimi ljudmi) je postal epidemičen, poneumljanje in poniževanje ljudi sta postala intenzivna in obsežna dnevna praksa (gole) oblasti, samovolja in arbitrarnost (gole) oblasti sta postali nova normalnost, policisti in policistke so bili prisiljeni v policizem, kaznovanje ljudi je postalo samo sebi namen, minimalni standardi demokracije in vladavine prava pa so se razbili in razmetali v tiranijo (po definiciji)."

  • Uredništvo

    25. 4. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #62

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Jureta Jakoba iz zbirke Lakota.

  • Uredništvo

    24. 4. 2021  |  Družba

    »Na vsaki terasi ali avtobusu bo dovoljeno več oseb kot pa na Trgu republike«

    "Ogorčeni smo nad sprenevedanjem vlade, ki je dodatno omejila javna zbiranja in tako povsem namerno prezrla izrecno podano ugotovitev ustavnega sodišča, da je deset oseb prenizko število za zagotovitev kolektivnega uresničevanja pravice do mirnega zbiranja."

  • Uredništvo

    24. 4. 2021  |  Kultura

    »Otroci vidijo, da ravno mafija najbolje živi«

    "Srednji razred je v sodobni družbi izredno oškodovan, saj smo se znašli v času tajkunov in izredno bogatih ljudi, ki lahko otrokom kupijo kar koli. Na drugi strani pa so otroci, ki nimajo praktično nič in vstopajo v družbo, v kateri se ne zmorejo počutiti dovolj dobro, ker materialno ne morejo parirati vrstnikom. Obstajata dva razreda otrok. Eni imajo starše politike in tajkune z džipi in dragimi urami. Zanimal me je ta drugi razred, konkretno tisti del, ki je srednji razred intelektualcev. Ta še naprej zastopa to, da je pomembno imeti znanje, se učiti, si prizadevati na fakulteti, vzgajati otroke v to, da je pomembno biti pošten, delaven, delovati etično. Potem grejo ti otroci v svet in vidijo otroke, ki niso pošteni, ki se ne trudijo z učenjem, a imajo vendar vse, kar ponuja potrošništvo. To nas obseda in nam postavlja popolnoma nove moralne vrednosti. Danes ni pomembno iti na izlet v naravo, ampak imeti drag apartma, najdražjo opremo za smučanje, pa še džipa za zraven, in potem si lahko glavni v svoji družbi. Starši sredi tega ne vedo, kaj reči svojemu otroku, naj počne. Naj bo diler, naj se pridruži mafiji? Otroci namreč vidijo, da ravno mafija najbolje živi. Kako naj danes kdo reče otroku, naj si prizadeva v šoli in konča fakulteto, zato da bo imel majhno plačo in si ne bo mogel kupiti stanovanja in avta, ne bo mogel preživljati svoje družine? Tema mojega filma je bila pokazati, kakšne so leta 2020 posledice vojne v BiH-u. Nismo se razvijali kot preostale evropske države, vmes smo imeli prekinitev za praktično trideset let, naši otroci pa odraščajo v posledicah tega."

  • Uredništvo

    24. 4. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Kolesarji ponovno preplavili Trg republike

    Te dni mineva eno leto od prvega protestnega petkovega kolesarjenja, ki se je začelo 24. aprila 2020, v različnih oblikah pa se "kolesarske akcije" kontinuirano izvajajo že 52 petkov, nemalokrat pa tudi ob drugih dnevih. Včeraj se je več sto kolesarjev zbralo na Trgu republike v Ljubljani, kolesarili pa so tudi v drugih krajih po Sloveniji. Največji kolesarski protest je napovedan prihajajoči torek, 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju, poleg nestrinjanja s politiko in ukrepi Janševe vlade, bodo protestnice in protestniki nosili tudi protifašistična sporočila. 

  • Uredništvo

    23. 4. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: NON-PAMET

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico, ki je še pred izidom odmevala tudi v tujini, je zakrivil Tomaž Lavrič, nagrajenec Prešernovega sklada. O napaki, hujši od zločina, preberite v naslovni temi nove Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina16

  • Uredništvo

    23. 4. 2021  |  Družba

    »Vsak kolesar šteje!«

    Protestniki in protestnice za danes ponovno napovedujejo kolesarjenje. Kot smo zasledili na družbenih omrežjih, so zapisali, da bo minilo eno leto odkar so se prvič zapeljali s kolesi po Trgu republike. "Vlada še ni padla. Vrstijo se nove in nove afere, oni pa se še kar oklepajo oblasti," so zapisali na družabnih omrežjih. Poudarili so, da se bodo danes ponovno zapeljali po ulicah, ne zgolj v Ljubljani, temveč po celotni Sloveniji. S tem, tako protestniki, želijo pokazato, da jih Janševa vlada ne bo ustrahovala in da se bodo borili še naprej. "Vsak_a kolesar_ka šteje," so zapisali. 

  • Uredništvo

    23. 4. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Cepljenje dijakov

    Več utrinkov v fotogaleriji Luke Dakskoblerja spodaj.

  • Uredništvo

    23. 4. 2021  |  Družba

    Kaj slovenski državljani najpogosteje iščemo z glasovnimi ukazi?

    Telekom Slovenije je razvil platformo NEO, ki ima že več kot 100.000 uporabnikov in omogoča tudi upravljanje TV-vsebin z glasom. Prve analize kažejo, da je glasovno upravljanje vsebin vedno bolj priljubljeno, kar kaže na to, da se uporabniške navade v slovenskih domovih spreminjajo. Tako so uporabniki marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.000 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov mesečno.

  • Uredništvo

    22. 4. 2021  |  Svet

    Mladinina naslovnica ponovno odmeva tudi v tujini

    Jutrišnjo naslovnico Mladine, na kateri so upodobljeni Janša, Vučić i Plenković med razkosavanjem BiH, so opazili številni vplivni balkanski mediji. In to zgolj nekaj ur po tem, ko smo jo objavili na spletu. Stvaritev, ki je delo Tomaža Lavriča, nagrajenca Prešernovega sklada, je Radio Sarajevo na svoji spletni strani označil za »močno«, N1 pa za »zanimivo«. Mladinino naslovnico, podnaslovljeno NON-PAMET, je med drugimi objavil tudi časopisni portal Vijesti in hrvaški Net.hr

  • Uredništvo

    22. 4. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NON-PAMET

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je zakrivil Tomaž Lavrič, nagrajenec Prešernovega sklada. O napaki, hujši od zločina, preberite jutri v naslovni temi nove Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 23. aprila, dalje. #Mladina16