• STA

    13. 7. 2023  |  Politika

    Martič / »Prvi cilj pri vodenju RTV Slovenija bo normaliziranje odnosov«

    Zvezdan Martič, ki so ga člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) z veliko večino izglasovali za predsednika uprave zavoda, si je za prvi cilj pri vodenju zavoda zadal normaliziranje odnosov. Njegova prva naloga bo sicer predlaganje dveh članov uprave, ki jih bo nato potrjeval svet. Odločitev je že sprejel, a imen še ni želel razkriti.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Politika

    Zvezdan Martić imenovan za predsednika uprave RTV Slovenija 

    Člani sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so za predsednika uprave zavoda izbrali Zvezdana Martiča, dolgoletnega zaposlenega na RTVS. Od skupno 17 članov sveta ga je podprlo 16 članov in je bil tako izvoljen v prvem krogu glasovanja.

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / MILIJONI ZA »IZOBRAŽEVANJE« POLITIKOV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. julija, dalje, preverite, zakaj pišemo o milijonih za "izobraževanje" politikov. Politične stranke so si iz namreč proračuna tiho dodelile dodatnih 2,5 milijona evrov, največ bosta dobila Gibanje Svoboda in SDS. Avtor tokratne naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • 12. 7. 2023  |  Kultura

    Dijana Matković / »Privilegirani heteroseksualni moški se morajo zdaj tudi sami boriti za svoje pozicije«

    Dijana Matković (1984), pisateljica, prevajalka in urednica družbenokritičnega spletnega portala Disenz, je vzbudila pozornost širše javnosti pred desetimi leti, ko je izdala kratkoprozni prvenec V imenu očeta. Je hčerka priseljencev iz delavskega razreda, ne zares Slovenka, kot so ji med odraščanjem pogosto zabrusili vrstniki, a tudi ne priseljenka, ki je v pisanju končno našla svoj glas – in način, kako z njim doseči vse tiste, ki so podobno kot ona odraščali v okolju, kjer so se zmeraj počutili kot tujek. Kakor zapiše v svojem esejističnem romanu Zakaj ne pišem – ta je bil izdan lani –, se ves čas sprašujejo: "Kdo sploh si, ti, ki ne sodiš nikamor?"

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    Musk s podjetjem za umetno inteligenco / »Cilj je razumeti pravo naravo vesolja«

    Ameriški podjetnik in milijarder Elon Musk je v sredo predstavil svoje lastno podjetje za razvoj umetne inteligence z imenom xAI, s katerim želi konkurirati družbi OpenAI, ki je razvila klepetalnega robota ChatGPT in glede katerega sam meni, da je politično pristranski in neodgovoren.

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Družba

    »Ljubljanska mestna oblast je izgubljeni planet, ki ne vidi, kaj počnejo vsa evropska mesta« 

    "Mestna oblast že dve desetletji sistematično forsira arhitekturo na račun krajine (kaj je že to, krajinski arhitekt?), zadovolji se s kozmetičnimi nadomestki dreves, ki se v sedanjih podnebnih razmerah sploh ne bodo več vrasli do te mere, da bi postali prava drevesa. Mestna oblast je izgubljeni planet, ki ne vidi, kaj počnejo vsa evropska mesta, vredna svojega imena: pospešeno, panično ozelenjujejo."

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Družba

    »Javnost ima pravico biti obveščena, kadar prejema informacije, ki so umetno ustvarjene«

    "Novinarstvo – tako kot izobraževanje in javni medijski servisi – so v prvi bojni liniji za ohranitev informacijskih standardov. Javnost mora vedeti, da so informacije, ki jih dobi, poštene in resnične. Zato morajo biti vsi mediji pri uporabi tehnologije transparentni. Javnost ima pravico biti obveščena, kadar prejema informacije, ki so umetno ustvarjene."

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    Je ogrožena varnost bolnikov? / Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Anglije

    V Angliji so danes zdravniki začeli najdaljšo stavko v 75-letni zgodovini britanskega sistema javnega zdravstva NHS. Več tisoč mladih zdravnikov je začelo petdnevno stavko, s katero zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. NHS je opozoril, da lahko pacienti pričakujejo motnje pri zdravstveni oskrbi.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    »Laži Fox News so mu uničile življenje«

    Televizija Fox News se sooča z novo tožbo. Ray Epps iz Arizone, ki so ga ustvarjalci teorij zarote lažno obtožili, da je vodil zaroto FBI za napad privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja 2021, je v sredo vložil odškodninsko tožbo proti televiziji in njenemu nekdanjemu voditelju Tuckerju Carlsonu zaradi obrekovanja.

  • STA

    13. 7. 2023  |  Svet

    Bard / Googlov program umetne inteligence od danes na voljo v 50 dodatnih državah

    Program umetne inteligence Bard ameriškega tehnološkega velikana Google je od danes na voljo v 50 dodatnih državah, med njimi vseh članicah EU in Braziliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bard je Googlov odgovor na ChatGPT.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    Tina Gaber / »Slovenija je majhna. Do tebe pride vse. Kje, kdo, kako, za koliko.«

    S Tino Gaber, sociologinjo, vplivnico in partnerico predsednika vlade Roberta Goloba, se je novinar Mladine Marcel Štefančič, jr. dobil na junijski torek ob desetih dopoldne v ljubljanski kavarni SEM. Rekel ji je: Tu ni janšističnih trolov. Odvrnila je: Povsod so. In res, še preden sta pogovor dobro končala, so projanšistične portale in medije že preplavile njune fotografije, pospremljene z razkritjem, kaj sta tam počela: kadrovala! "Dogovarjala sva se, kdo bo na Televiziji Slovenija prevzel katero funkcijo! Nič prav zares presenetljivega – vse to sva v intervjuju anticipirala. Anticipirala sva vse te ljudi, ki nimajo svojega življenja, ki živijo prek drugih, ki jih je mentalno vedno jebeno premalo," je v uvodu v pogovor s Tino Gaber, objavljen v posebni poletni številki Mladine INTERVJU 2023, zapisal Marcel Štefančič, jr.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    Podmladek skrajno desne stranke AfD uradno ekstremistična organizacija

    Nemška notranja obveščevalna agencija (BfV) v zvezni deželi Brandenburg je danes poostrila svojo oceno mladinskega krila skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v tej deželi. Mlado alternativo (JA) je uradno potrdila kot desničarsko ekstremistično organizacijo, potem ko je bila doslej tega le osumljena.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    RTV / Ker Grahu Whatmoughu sklepa o razrešitvi ni bilo mogoče vročiti osebno ... 

    Potem ko je Svet RTV Slovenija konec junija soglasno podprl sklep o začetku postopka razrešitve v. d. generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, ga je s tem – ker mu ga zaradi odsotnosti ni bilo mogoče vročiti osebno – seznanil z javnim naznanilom.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Družba

    Ginekologinja diskriminirala pacientko zaradi spolne usmerjenosti

    Zagovornik je ugotovil diskriminacijo v primeru, ko je ginekologinja zavrnila nadaljnjo zdravstveno obravnavo istospolno usmerjene pacientke. To je storila na podlagi ugovora vesti, v katerem je opravljanje vseh svojih storitev odrekla izključno istospolno usmerjenim pacientkam, ki so v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP).

  • STA

    11. 7. 2023  |  Svet

    Slovenija / Le 56 odstotkov vprašanih meni, da je članstvo v Natu pomembno za nacionalno varnost

    Zveza Nato je pred vrhom objavila rezultate letne raziskave o javnem mnenju med prebivalci držav članic glede različnih vidikov članstva v severnoatlantskem zavezništvu. Slovenija se je pri vseh kriterijih uvrstila med države, katerih prebivalci so najbolj skeptični do članstva v zvezi Nato in njenih politik.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    »Vse sovražne tarče v zračnem prostoru okoli Kijeva so bile zaznane in uničene«

    Ukrajina je v drugi zaporedni noči ruskih napadov sestrelila 11 od 15 dronov, je sporočila ukrajinska vojska. Iz regije Čerkasi v osrednji Ukrajini poročajo o dveh poškodovanih ljudeh. Tarča napadov z brezpilotnimi letalniki je bil znova tudi Kijev, od koder o škodi ali žrtvah ne poročajo.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    »Če bodo ZDA Ukrajini dobavile kasetno strelivo, se bo Rusija odzvala s podobnim orožjem«

    Če bodo ZDA Ukrajini dobavile kasetno strelivo, se bo Rusija odzvala z uporabo "podobnega orožja", je v torek napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ruska vojska naj bi sicer kljub nasprotnim trditvam Moskve doslej v agresiji nad Ukrajino že večkrat uporabila kasetne bombe.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    »Poklic in status diplomata sta v slovenski javnosti in politiki nizko na vrednostni lestvici«

    "Temeljni problem slovenske mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev​ni v njeni velikosti, ampak v njeni šibki in pogosto neustrezni kadrovski zastopanosti ter v omejenih finančnih sposobnostih. Vse to pa je odraz žalostnega dejstva, da sta poklic in status diplomata v slovenski javnosti in politiki nizko na vrednostni lestvici. Politika kar pozablja, da je bil prispevek slovenske diplomacije pri osamosvajanju viden in prepoznaven, pri pridobivanju mednarodnega priznanja pa celo odločujoč in da gre za državotvoren resor, ki pomembno prispeva k ugledu in položaju Slovenije v svetu."

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Družba

    »Že zdaj na spletu vlada težava, ker ne vemo, kaj je res in kaj ni«

    "Naenkrat imamo izredno močno tehnologijo, ki je vsem dostopna na spletu. Ta tehnologija je zelo uporabna, hkrati pa ima implikacije ogromnih razsežnosti za našo družbo. Kako lahko o tem razvijemo čim več teorije, kako se lahko opremimo in pripravimo, tudi filozofsko, na te spremembe, kako lahko ustvarimo regulacije, da se te stvari ne bi zlorabljale, kakšne vse zlorabe bi se lahko in se bodo dogajale? Že zdaj na spletu vlada težava, ker ne vemo, kaj je res in kaj ni, kar lahko z algoritmi preraste v množično politično propagando in radikalizacijo. Lažni profili, astroturfing operacije, tudi čisto vsakdanje in ljubezenske prevare. Manipulacija javnega mnenja s ciljnimi objavami in ustvarjanji lažnih javnosti še nikoli ni bila tako učinkovita in tako poceni."

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    Srbija / Razrešili ministra, ki se je zavzemal za uvedbo sankcij proti Rusiji

    Srbski parlament je v torek pričakovano izglasoval nezaupnico ministru za gospodarstvo Radetu Basti. Predlog za njegovo razrešitev je vložila premierka Ana Brnabić na pobudo dveh vladnih strank, ki sta jo zahtevali zaradi njegovega javnega zavzemanja za uvedbo sankcij proti Rusiji in podpore protestov proti nasilju.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    ZDA / Pravosodno ministrstvo odstopilo od zagovarjanja Trumpa v tožbi zaradi posilstva

    Ameriško ministrstvo za pravosodje je v torek sporočilo, da lahko Donald Trump osebno odgovarja za izjave o ženski, ki ga je obtožila posilstva. Odločitev pomeni preobrat, saj je ministrstvo doslej menilo, da ima Trump pravico do zaščite za izjave v času, ko je bil predsednik ZDA.

  • Uredništvo

    12. 7. 2023  |  Svet

    Z ozelenitvami mesta nad vročinske valove

    Trenutni vročinski val tudi prebivalcem Dunaja povzroča težave. V vročih dneh se med drugim hladijo v številnih mestnih kopališčih, da bo življenje v prihodnje kljub visokim temperaturam tudi v mestnem središču bolj znosno pa mestna vlada letno nameni 20 milijonov evrov za trajnostno ohladitev mestnih površin. Poleg kratkoročnih rešitev, kot so ohlajene sobe, pršilni sistemi in vodna igrišča, Dunaj boj visokim temperaturam napoveduje predvsem z razbremenitvijo prometa in ozelenitvami mesta.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    Vodja skrajne desnice na Finskem / Opravičilo za rasistične komentarje

    Vodja skrajno desne koalicijske stranke Finci se je v torek opravičila za niz rasističnih komentarjev, ki jih je objavila pred 15 leti in so sedaj prišli v javnost. Rikka Purra, ki je tudi finska ministrica za finance, je izjave, ki so naletele na kritike tudi v ministrskih vrstah, označila za neumne.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Družba

    Spodbuda za popravilo oblačil in obutve

    V Franciji bo z oktobrom zaživela shema, v okviru katere bodo državljani lahko prejeli spodbudo za popravilo oblačil in obutve. S to potezo želi vlada v Parizu zmanjšati število zavrženih oblačil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    12. 7. 2023  |  Svet

    Severna Koreja izstrelila medcelinsko balistično raketo

    Severna Koreja je danes izstrelila medcelinsko balistično raketo, sta sporočila južnokorejska vojska in japonsko obrambno ministrstvo. Raketa je letela več kot eno uro, preden je po podatkih Tokia pristala blizu japonskih voda v Japonskem morju okoli 550 kilometrov vzhodno od Korejskega polotoka, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    11. 7. 2023  |  Kultura

    Letni kino Minoriti / Od ljudi za ljudi

    V avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor se bo 12. julija z večerom Društva slovenskih režiserk in režiserjev, v sklopu katerega bodo prikazali dokumentarec Pero kot poklon pokojnemu igralcu Petru Musevskemu, začel Letni kino Minoriti 2023. Ta, kot je povedal programski selektor festivala Žiga Brdnik, letos poteka pod sloganom Od ljudi za ljudi.

  • Se Janša pripravlja na državljansko vojno?

    Nevarno, skrajno nevarno početje, ki bi zahtevalo obsodbo vseh političnih strank v državi in Evropi: Janez Janša v svojem novem zapisu, objavila ga je tudi njegova Nova24TV, dobesedno perfidno grozi z državljansko vojno. Eksplicitno: govori o pravični »gospe s koso«. Tega še zdaleč ne počne prvič.

  • STA

    11. 7. 2023  |  Kultura

    Svetlani Makarovič nakazali denarni del Prešernove nagrade

    Pesnici in pisateljici Svetlani Makarovič je bila denarna nagrada, ki jo je prejela leta 2000 kot del Prešernove nagrade za življenjsko delo in jo je umetnica zavrnila, nakazana 16. junija - v višini 8346 evrov. Znesek, ki ji je bil nakazan, je preračunan iz takratnih tolarjev v evre, obresti niso prištete, so pojasnili na ministrstvu za kulturo.

  • Uredništvo

    11. 7. 2023  |  Politika

    Minister za finance / »Soočenje z realnostjo bo boleče, ne samo v Sloveniji«

    Golobova vlada pripravlja proračunske dokumente za leti 2024 in 2025, sprejela pa je tudi razrez proračunskih izdatkov po ministrstvih in potrdila spremembe načrta za okrevanje in odpornost, ki zagotavlja evropska sredstva. Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci dejal, da bodo, kljub rahlemu znižanju proračunskih odhodkov v letu 2024 glede na že sprejeti proračun, dhodki še vedno visoki, saj bodo "10 odstotkov višji od realizacije v letu 2022 in več kot 50 odstotkov višji kot v predkoronskem letu 2019". 

  • STA

    11. 7. 2023  |  Svet

    NATO / »Najpomembnejša naloga je, da Putin ne zmaga v tej vojni«

    Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je pred začetkom vrha zavezništva izrazil pričakovanje, da bodo voditelji poslali pozitivno sporočilo glede Ukrajine. Pričakuje, da bodo potrdili njegov predlog o opustitvi akcijskega načrta za članstvo za Ukrajino, v katerem so določeni pogoji za pristop, in s tem poenostavili proces.