• Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Družba

    »Ravno zato, ker se je mudilo, bi moralo biti previdnosti v glavah odločevalcev precej več«

    "Vedno se bom odločno odzivala na dogajanja v družbi s področja moje stroke. Vedno bom odločno podpirala, da če nekomu nekaj ni všeč, to lahko glasno pove – velja za vse strani političnega in družbenega življenja. Vedno bom pa tudi jasno in glasno povedala, da ne podpiram skrajnosti in jih nikoli ne bom – v dialogu in dejanjih – levih in desnih nesprejemanj drugačnosti, sovražnih in nestrpnih besed, zaničevalnega in grobo žaljivega odnosa, zmerjanja … pravzaprav alergije na kogarkoli, ki ni naš. Dokler se bomo šli partizane in domobrance, naša družba ne bo srečna, bo razklana, razdvojena. Prepiri ne prinašajo napredka, nasprotno, zavirajo ga. Konstruktivna kritika, nasprotno, če jo druga stran hoče slišati, lahko doprinese k izboljšanju razmer. Prepričana pa sem, da le takrat, ko nekdo napake ne naredi namerno, temveč zaradi neznanja. Ko se napake (nezakonitosti) delajo namerno, zavestno, pa vrag odnese šalo."

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Svet

    Vsem gospodinjstvom boni za restavracije

    Dunajski župan Michael Ludwig je napovedal, da bodo za ponoven zagon gostinske dejavnosti vsem gospodinjstvom v mestu podarili bone za obisk restavracij in kavarn. Enočlansko gospodinjstvo bo tako prejelo bon v vrednosti 25 evrov, veččlansko pa za 50 evrov.

  • Boris A. Novak

    14. 5. 2020  |  Kultura

    Boris A. Novak: Svoboda je glagol

                                                                                                                                       brisana pesem

  • Damjana Kolar

    14. 5. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo dokumentarec David Lynch: Umetniško življenje, kostumsko melodramo Njihova najboljša zgodba, postavljeno v propagandni oddelek britanske vlade v času nemškega bombardiranja Londona, komedijo Barton Fink, ki se odvija v Hollywoodu v zgodnjih 40. letih, dramo Čudežu naproti, strastno zgodbo o ljubezni, ki ni mogla preživeti, dokumentrani film Miles Davis - rojstvo cool jazza.

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Kultura

    Spletni koncert Katalene in zbiranje sredstev za projekt Solidarni s kulturo

    V Konjeniškem parku Starošince bo 15. maja ob 20.30 ob mednarodnem dnevu družin koncert skupine Katalena, ki ga prireja Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo. Dogodek, ki bo potekal prek spleta, se bo odvil pod geslom "ker iz družin zraste družba."

  • DK, STA

    14. 5. 2020  |  Kultura

    Gledališče na vsako dvorišče 

    Gledališče Ane Monro v okviru akcije Ana pod oknom od sredine aprila izvaja nenapovedane interaktivne ulično-gledališke nastope na javnih površinah stanovanjskih sosesk v Ljubljani ter glasbeno-cirkuške animacije v zaselkih na Vipavskem in Goriškem (t. i. podeželska sekcija). Stanovalci si njihove nastope lahko ogledajo z oken in balkonov, mnogi pa njihov obisk izkoristijo tudi za sproščeno druženje na dvorišču ali družinski piknik.

  • Uredništvo

    14. 5. 2020  |  Politika

    »Ovaduštvo bi morali izpraskati iz našega nacionalnega značaja«

    "Spreminjanje slovenskega narodnega značaja je zelo zahtevna in ambiciozna naloga. V marsičem je ta program uresničen v skupni zmagi nad nacizmom in fašizmom, prav gotovo pa tudi v polni uveljavitvi suverenosti Slovenije in v spremembi Slovencev iz naroda v nacijo v začetku devetdesetih let dvajsetega stoletja. Gotovo pa je pri spreminjanju tega značaja ostalo še nekaj odprtih nalog, ena izmed njih je odnos do ovaduštva."

  • Borut Mekina

    13. 5. 2020  |  Politika

    V iskanju Anžeta Logarja

    Ko je prejšnji mesec parlamentarni odbor za zunanjo politiko obravnaval vladni odgovor Svetu Evrope na prijave o pritiskih na medij – vsebino t.i. depeše o slovenskih komunističnih medijih, je zunanji minister Anže Logar (SDS) nastopil precej arogantno, nakar se je poslanskim vprašanjem izognil in predčasno zapustil zasedanje, češ, da ima druge obveznosti. Ker zunanje ministrstvo Mladini na vprašanje, kakšne obveznosti je na tisti dan Logar imel, ne želi odgovoriti, smo za pomoč prosili bralce. V nadaljevanju objavljamo njihova vprašanja in odgovore zunanjega ministrstva.

  • Staš Zgonik

    13. 5. 2020  |  Politika

    »Ljudje so pozabili, da je bilo hudo in da smo se bali, da bo še hujše. Skoraj smo že nazaj pri normalni rutini.«

    Življenje se je z majem začelo normalizirati. Za preprečevanje širjenja okužb je veljavnih vse manj uradnih omejitev, ključni poudarek je zdaj na odgovornosti posameznikov. Bo to dovolj za preprečitev drugega vala okužb, pred katerim nas opozarjajo strokovnjaki in kakršnim smo priča v nekaterih drugih državah?

  • IK, STA

    13. 5. 2020  |  Politika

    Prve razpoke v koaliciji: DeSUS in SMC z nežno kritiko SDS

    V nekaterih političnih strankah, tako koalicijskih kot opozicijskih, so se kritično odzvali na ponedeljkov zapis premierja Janeza Janše o medijih, ostri pa so tudi do spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji. V koalicijskih SMC in DeSUS se od dopisa distancirajo.

  • Pomagajmo si še v praksi, ne le s puhlimi besedami na tiskovnih konferencah!

    V ponedeljek smo bili priča fiasku novinarske konference ob zagonu izobraževalnega sistema. Pričakovali smo ministrico, predstavnika NIJZ in ZRSŠ. Namesto ministrice smo dobili državnega sekretarja, za katerega sem začela po nekaj minutah trepetati, ali bo zdržal do konca, kajti njegova trema je bila tako očitna, da se ti je človek zasmilil. Ga pa povsem razumem, tudi sama bi bila tik pred kolapsom, če bi morala te neživljenjske dokumente predstavljati javnosti. O vsebini povedanega raje ne bom, saj tiskovna konferenca, če se temu sploh lahko tako reče, ni pojasnila praktično nobene zagate, s katero si danes belijo glave vodstva šol in vrtcev.

  • Uredništvo

    13. 5. 2020  |  Družba

    »Ni vode na svetu, ki bi umila umazane roke nove desničarske vlade«

    "Želja, da ostanem zvesta sama sebi, kajti sebi sem prva avtoriteta, ki jo moram spoštovati. Če izgubim ugled, to ni tako pomembno. Ne smem pa izgubiti časti in dostojanstva. To, da si je treba roke umivati, bi si pa morala kot glavno nalogo zadati nova desničarska vlada. Ni vode na svetu, ki bi umila njihove umazane roke. Virus pride in gre, tako kot vsaka vlada, ampak koliko smradu pusti za sabo, je pa treba vprašati predsednika te aktualne vlade."

  • Danes je nov dan

    13. 5. 2020  |  Družba

    Vlada na družbenih omrežjih

    Janševa vlada je pretekli teden objavila poročilo o nabavi zaščitne opreme za boj proti koronavirusu. Ne preseneča, da je vsebina posvečena predvsem kritiziranju vlade Marjana Šarca in njenega odziva na izbruh. Poleg tega vlada ugotavlja, da sama ni kriva za nepravilnosti pri naročanju opreme, saj naj bi edine sporne pogodbe podpisal Ivan Gale. 

  • DK, STA

    13. 5. 2020  |  Politika

    Avstrija odpira mejo z Nemčijo

    Ob umirjanju razmer ob pandemiji novega koronavirusa želijo države počasi odpreti meje, saj se bliža turistična sezona. Od petka bodo na meji med Avstrijo in Nemčijo izvajali le še posamezne naključne preglede, 15. junija pa bodo meje odprli v celoti. Od 13. maja so odprti dodatni manjši mejni prehodi, kar je v skladu z dvostopenjskim načrtom, ki ga podpira nemška kanclerka Angela Merkel.

  • Uredništvo

    13. 5. 2020  |  Družba

    »Stanje normalnosti bo nastopilo šele, ko ga ne bo več treba omenjati«

    "V zadnjih tednih se je na družabnih omrežjih odvil napad na posameznico zaradi njene kritične družbeno-politične drže. Ker je zaposlena v Pritličju, se je posredno skušalo diskreditirati tudi sam prostor, kasneje pa tudi njegove obiskovalce_ke. Prav tako še odmeva nedavni primer policijsko-gasilske akcije prebarvanja 'spornega' grafita v mariborski Pekarni. Aprila so se iz zdravstvenega inšpektorata zglasili trikrat v Rogu in dvakrat na Metelkovi. Kljub temu, da so vsa klubska prizorišča zaprta, so bili uvedeni postopki o prekršku posameznikom_cam, ki so izvajali_e vzdrževalna dela.

  • DK, STA

    13. 5. 2020  |  Politika

    Trump izgublja volivce, ki so mu pomagali do zmage

    Po anketi univerze Monmouth, ameriški predsednik Donald Trump izgublja podporo ključne kategorije volivcev, zaradi katere je leta 2016 tesno zmagal na predsedniških volitvah. Gre za volivce, ki prezirajo tako demokratskega kot republikanskega kandidata, a se na koncu odločijo za tistega, ki ga prezirajo manj.

  • DK, STA

    13. 5. 2020  |  Družba

    75 let Primorskega dnevnika

    Primorski dnevnik, dnevnik Slovencev v Italiji, je prvič izšel 13. maja 1945 v takrat osvobojenem Trstu in sodi med najstarejše slovenske dnevnike. Že pred tem je v obliki njegovega predhodnika od leta 1943 izhajal Partizanski dnevnik. Ob obletnici so pripravili posebno izdajo, v kateri sta svoje misli o pomenu dnevnika strnila tudi predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella. V pismih, ki sta objavljeni v slovenščini in italijanščini, sta izpostavila povezovalno vlogo, ki jo ima časopis med državama, ter njegov prispevek k ohranjanju kulturne raznolikosti in slovenske identitete v Furlaniji-Julijski krajini.

  • DK, STA

    13. 5. 2020  |  Družba

    Cobainova kitara za več kot milijon dolarjev

    Kitaro, na katero je Kurt Cobain igral na oddaji MTV Unplugged v New Yorku, bo avkcijska hiša Julien's Auction's ponudila na dražbi, ki bo potekala tudi na spletu, začela pa se bo 19. junija. Izklicna cena za elektro-akustično kitaro Martin D-18E iz leta 1959 bo milijon dolarjev. Zasedba Nirvana je v kultni oddaji MTV nastopila 18. novembra 1993, slabih pet mesecev preden je Cobain storil samomor.

  • Damjana Kolar

    13. 5. 2020  |  Kultura

    FOTOGALERIJA: Ulična galerija v času epidemije

    Z omejitvijo druženja in prepovedjo dogodkov je ugasnilo tudi javno kulturno-umetniško življenje. Umetnicam in umetnikom je bil prostor, v katerem običajno razstavljajo svoja dela, v času epidemije odvzet. A umetniški oder so lahko tudi ulice, kot je to dokazal Fotogank s Projekcijami z balkona in TAM-TAMova Ulična galerija na prostem v Ljubljani, Kranju in Mariboru. V podporo umetnosti v času koronavirusa, so tokrat združili moči TAM-TAM, Fotogank in Zavarovalnica Triglav ter v okviru Ulične galerije pripravili skupinsko razstavo z naslovom Ulična galerija v času epidemije, ki bo na ogled do 25. maja.

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Protest Narave ne damo!

    Ob 13.30, tik pred začetkom seje odbora Državnega zbora (DZ) za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri so glasovali o sprejetju amandmaja na zakon o ohranjanju narave, so se protestnice in protestniki v organizaciji gibanja Balkan River Defence zbrali na Trgu republike in poslance pozvali k ohranjanju narave v Sloveniji. Pred poslopjem parlamenta se jih je kljub dežju in slabemu vremenu zbralo nekaj sto. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Politika

    Je bil Jelko Kacin 27. marca na Krku?

    Vladni komunikator Jelko Kacin je 27. marca letos na Twitterju napisal dobrodošlico tistim, ki so se vračali v Slovenijo. Kot je razkril novinar Matej Klarič pa je imel Kacinov tvit tudi zanimivo dodano vrednost, saj je imel aktiven GPS singal, ki omogoča razkritje lokacije tviteraša. Aplikacija FlightRadar, ki zelo natančno prikaže lokacijo telefona, je pokazala, da je bil Kacin v času omenjenega tvita na Krku, kjer ima vladni komunikator tudi počitniško hišo

  • Spet je prišel čas za vojno ... 

    Predsednik vlade je septembra 2012 pojasnil, da slovenskih časopisov, »moram reči, ne berem«. Šlo je za čas, ko je njegov minister Žiga Turk razmišljal o zvišanju davka na dodano vrednost z 8,5 na 20 odstotkov za tiskane medije.

  • Gospa ministrica, vi se ne zavzemate za napredek!

    Spoštovana gospa Pivec, predsednica stranke upokojencev DeSUS! Pišem vam osebno in javno. Saj je tudi vaš osebni zapis na Facebooku, ki sem ga pod naslovom »Ne pristajam in ne bom pristala na ustvarjanje sovraštva med lastnim narodom!« zasledila 10. maja na strani spletne Mladine, sporočilo, namenjeno javnosti. O lažnem domoljubju je nadvse pronicljivo pisal že Ivan Cankar, zato moj nasvet: vzemite ga v roke, preden se lotite svojih objav na Facebooku.

  • IK, STA

    12. 5. 2020  |  Družba

    Ob dnevu medicinskih sester: »Epidemija dokazuje, da smo temelj zdravstvenega sistema«

    Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so največja poklicna skupina v zdravstvu. Tudi med epidemijo, ko obremenitve in pričakovanja še bolj presegajo fizične in kadrovske zmožnosti, ohranjajo zdravstveni sistem na vzdržni ravni, opozarjajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. Ob tem sporočajo, da se bodo borili za pošteno plačilo.

  • IK, STA

    12. 5. 2020  |  Politika

    Koalicija vztrajno podpira Počivalška

    Koalicijski partnerji v širši sestavi so na Brdu pri Kranju včeraj ocenili trenutne razmere in se seznanili z makroekonomskimi kazalci. Prihodnji teden bodo srečanje posvetili pripravi tretjega zakonodajnega svežnja za blažitev posledic epidemije. Danes so se dogovorili tudi o enotni podpori ministru Zdravku Počivalšku na interpelaciji.

  • Oštro.si

    12. 5. 2020  |  Družba

    Na trend okužb ni vplivala le omejitev gibanja v občinah

    Krivulja okužb z novim koronavirusom se je obrnila navzdol dva tedna po tem, ko je vlada sprejela ukrep, s katerim je omejila gibanje v druge občine, je 22. aprila na Twitterju objavil Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade. »Kdor tega ne vidi, je bodisi zlonameren bodisi podpornik nekaterih opozicijskih strank.«

  • Uredništvo

    11. 5. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Pod kotlom močno gori. In v bistvu kuhajo vas, ne vlado.«

    "Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste »ponarodele« fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    »Antifašizem niti ni toliko politično stališče kot je načelno ali moralno stališče«

    "Fašizem sam na sebi nima vrednot. Ima prazne vrednote, poveličevanje nacije, naroda, države in seveda kult osebnosti, ki je popolnoma obvezen. Mogoče se nam ta zgodovina v tem trenutku ponavlja na bolj klovnovski način, vendar ne smemo pozabiti, da je tudi del javnosti v tridesetih letih Hitlerja zaznaval kot klovna. Na misel mi pride Charlie Chaplin s svojim znamenitim filmom. Nauk bi bil, da klovnov ne smemo nikoli podcenjevati."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    »Državi je jasno, da nikoli ne bo imela dovolj policistov, da vsem kršiteljem napiše kazni«

    "Epidemija je resnična. A ukrepi proti njej so ideološko pogojeni. Hešteg ostanidoma je v resnici simbol repatriarhalizacije družbe. Izjavi o hormonih in prepovedih stiskanja na klopcah sta simbolni točki zapiranja v lažno skupnost dveh, v nuklearno, po možnosti seveda heteroseksualno družino. Slepo pristajanje na prepoved dotikov, strasti, političnega in skupnega kot predpogoj za odpiranje družbe, gledališč in javnih dogodkov je pot, ki vodi v popolno individualizacijo in avtoritarnost. Državi je jasno, da nikoli ne bo imela dovolj policistov, da vsem kršiteljem napiše kazni - podobno kot nikoli ne bo imela dovolj zaporov, da vanje pomeče vse, ki si drznejo misliti drugačen svet. Zato rekrutirajo najnevarnejšega policista – tistega, ki ga vsak izmed nas lahko nosi v sebi. Zgolj od nas je torej odvisno, ali se bomo trendu avtoritarnosti uprli. Tam kjer delamo, živimo, ustvarjamo ali se rekreiramo."

  • Uredništvo

    12. 5. 2020  |  Družba

    Shod Narave ne damo danes ob 13.30 pred parlamentom

    Na Trgu republike v Ljubljani bo danes (torek, 12. maja) ob 13.30 potekal shod Narave ne damo. Gre za protest ob novem protikoronskem zakonu, ki je praktično izbrisal nevladne organizacije in varstvo okolja iz gradbenih postopkov, zdaj pa se ideja ministra Andreja Vizjaka širi tudi na vso ostalo zakonodajo. Zakonu o ohranjanju narave (ZON) grozi varovanju narave v Sloveniji. "Ob sprejetju amandmaja bi od sedanjih 47 nevladnih organizacij s statusom varstva narave takšen status obdržale le še štiri," opozarjajo organizatorji.