• OF ali SOF?

    V drugi polovici aprila sta se letos časovno zelo približala dva državna praznika: velika noč in dan upora proti okupatorju (12. in 27. aprila). Oboje smo praznovali v času omejitev gibanja in zbiranja na javnih mestih, vendar je bil učinek teh ukrepov na doživljanje prazničnosti v javnem govoru različen, bolje: izrazito nesorazmeren. Kot je v samostojni državi že ustaljena navada, so javna občila dovolj zgodaj seznanjala javnost s tem, da velikonočnih obredov ne bo mogoče opravljati v cerkvah, in tolažila prizadete z obljubo, da se jih bodo vseeno lahko udeležili na daljavo. Obljube so bile okrepljene s prepričljivimi prikazi, kako se tega lotevajo v posameznih župnijah doma in po svetu, z vatikanskimi prilagoditvami vred. Za ustrezno duhovno vsebino pa je bilo tudi poskrbljeno kljub prevladi vesti o pandemiji. Tako je cerkveni katoliški praznik s svojo tradicionalno naravo ob podpori javnih občil dostojno premagal koronske ovire in nihče ni pozabil nanj.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    12. 6. 2020  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Portret

    Kukla, glasbenica, ki ji ni do teoretiziranja, pač pa do teroriziranja

    Pred sedmimi leti je bila v rubriki, ki jo pravkar prebirate, predstavljena glasbena skupina Napravi mi dete. Takrat je bil bend, katerega idejna vodja je bila Katarina Rešek z umetniškim imenom Kukla Kesherović (kukla pomeni lutka, Kesherović pa je obrnjena različica njenega priimka, ki sugerira njene balkanske korenine), še na začetku svoje glasbene poti, a so z izvirnim zvokom in imidžem hitro pridobivali poslušalce. Poti članov Napravi mi dete so se zaradi različnih interesov razšle in Kukla je pričela samostojno kariero. Od takrat je vse glasnejša, prepoznavnejša in bolj profilirana, pa ne le kot glasbenica, temveč tudi kot režiserka (kar je sicer njena izobrazba, režijo je študirala na AGRFT) in glasbena producentka. Ne režira samo svojih spotov – prejšnji teden je luč sveta ugledal spot za skladbo Baby Blue, ki ga je posnela med karanteno –, temveč tudi spote uveljavljenih glasbenikov, kot sta trojec Matter in balkanska senzacija Senidah. Zanje je značilna mehka, na trenutke feminilna, na trenutke gangsta estetika, mesto v njih pa pogosto najdejo naključni predmeti in podobe, ki pritegnejo Kuklino pozornost. Obožuje na primer cvetlice, navdihne jo kakšna slika v galeriji, objava na Instagramu, prizor z ulice, čustveno stanje. Podpisana je pod videospot za Senidino uspešnico Mišići, ravnokar je izšel tudi njen spot za najnovejši Senidin komad Piješ.

  • Lara Paukovič

    12. 6. 2020  |  Mladina 24  |  Kultura

    Igra, ki jo lahko plačaš z življenjem

    Gejm, igra. Pogoji zanjo: biti moraš begunec, ki poskuša premagati zadnji del poti od Bosne do slovenske meje, da bi v območju Evropske unije lahko zaprosil za azil in začel novo, boljše ali vsaj normalno življenje. Pravila? Jih ni, zavedati se je treba le, da ni nujno, da preživiš. Gejm je figura nemočnega človeka v kolesju birokracije in tehnologije, ki mora igrati, ker mu ne preostane nič drugega. Če mu ne uspe prvič, poskusi znova – in nato spet! In spet!

  • IK, STA

    11. 6. 2020  |  Politika

    Evropska komisija postavila Janšo na laž

    V tiskovni službi Evropske komisije so na vprašanje STA, kakšen je odziv komisije na tvit predsednika vlade Janeza Janše, v katerem je trdil, da pisma glede zamenjave na čelu Sursa ni prejel, odgovorili, da je bilo pismo posredovano po elektronski pošti stalnemu predstavništvu Slovenije pri EU ob 17:52 v torek, 9. junija, za nadaljnje posredovanje premierju. "Naslavljanje pisma premierju Janši preko stalnega predstavništva je v skladu s standardno prakso," so še zapisali.

  • 11. 6. 2020  |  Družba

    Upokojenka: »Kaj pa bo, ko pride drugi val? Naj kar pocrkamo?«

    Zgodbo upokojenke Mici (85), ki jo spodaj posredujemo v celoti, je objavilo društvo Humanitarček. Kriza, ki so jo sprožili ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa, je prizadela marsikaterega starostnika. Tudi upokojenko Mici, ki ima borih 405 evrov pokojnine. Prilagajanje na razmere karentene je bilo v zadnjih mesecih težko. Tudi finančno. Med drugim jo je presenetila visoka položnica za razkuževanje skupnih prostorov v bloku, kjer živi. "28 evrov smo dali za pucanje z razkužilom! Pa nas je v bloku preko 20! To je več kot moja penzija," je potožila. 

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Politika

    Janša evropskemu komisarju: »Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico«

    "Gospod Paolo Gentiloni, vašega pisma nisem prejel, so ga pa mediji. Slovenska vlada je menjala politično nastavljenega človeka na vrhu Statističnega urada s strokovnjakom, ki ima 30 let izkušenj v tem uradu. Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico," je predsednik slovenske vlade Janez Janša v angleščini na Twitterju odgovoril evropskemu komisarju za gospodarstvo Paulu Gentiloniju. V svojem tvitu je označil tudi predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen.

  • IK, STA

    11. 6. 2020  |  Politika

    V incident na italijanski meji naj bi bila res vpletena slovenska vojaka in ne člana varde

    Policijska preiskava incidenta, ko naj bi na meji z Italijo slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, po informacijah Pop TV kaže, da sta bila vanj res vpletena slovenska vojaka, zgodil pa se je dan prej, kot je bilo sprva rečeno. Preiskavo je prevzela Obveščevalno varnostna služba Morsa. Slovenska vojska uradnih informacij še ni prejela.

  • IK, STA

    11. 6. 2020  |  Politika

    Evropska komisija od Janše zahteva pojasnila glede menjave na čelu statističnega urada

    Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je premierja Janeza Janšo v pismu pozval k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Statističnega urada RS, so STA potrdili v tiskovni službi Evropske komisije.

  • Lara Paukovič

    11. 6. 2020  |  Politika

    Zakonca na istem delovnem mestu

    Zunanje ministrstvo v Berlinu je odločilo, da si bo veleposlaniško mesto v Sloveniji štiri leta delil zakonski par: 45-letna Natalie Kauther in 43-letni Adrian Pollman.

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Letošnjo že 24. številko Mladine lahko od 12. junija kupite pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov ali jo prelistate na naši spletni strani. #Mladina24 

  • Beti Trtorebro

    11. 6. 2020  |  Politika

    Mladina in Janša na isti strani

    Ob 32. obletnici ustanovitve odbora za rešitev Janeza Janše iz vojaškega zapora (uradno Odbor za varstvo človekovih pravic) je predsednik vlade na Twitterju izrazil hvaležnost uredništvu Mladine, v katere prostorih je bil takrat, 3. junija 1988, ustanovljen odbor, kjer se je začel upor. Prizna, da smo mi organizirali akcijo za njegovo reševanje, mi priznamo, da je on organiziral vojaški odpor proti JLA. Mi smo bili takrat iskreno skupaj z njim. Teh njegovih današnjih kimavcev pa ni bilo takrat niti blizu. Ne Hojsa, ne Gorenaka, ne Počivalška, ne Zvera, ne Petriča, ne Grimsa. Kdo je torej pravi zaveznik? Nekdo, ki te reši iz vojaškega zapora, ali nekdo, ki se drenja pri koritu?

  • LP

    11. 6. 2020  |  Družba

    »Počitnice se lahko prijetno preživlja tudi v Ljubljani« 

    V Knjižnici REČI, neprofitni izposojevalnici predmetov za delo in prosti čas, so pripravili posebno počitniško ponudbo, ki so jo poimenovali »ostani doma-čitnice«. Iz nabora predmetov, ki so na voljo za izposojo, so sestavili pet unikatnih počitniških paketov. Z njimi lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane kampirajo sredi mesta, se lotijo novih kuharskih izzivov, na novo odkrivajo svoje mesto in popestrijo druženja s prijatelji. Uporabnice in uporabniki si lahko iz poljubnih predmetov paket sestavijo tudi sami, ponujajo pa tudi izposojo prostorov Knjižnice REČI ali Eksperimentalnega prostora Teren, piknik prostora, ki je zrasel na mirujočem gradbišču ob Masarykovi ulici. 

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    Hojs ne želi sobivati s Tanjo Fajon, Nemec mu odgovarja, da se lahko preseli

    Po odpravi prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona in preklicu te prepovedi, ki jo je izdalo ministrstvo za notranje zadeve, sta se v oddaji 24ur na Pop TV soočila notranji minister Aleš Hojs (SDS) in podpredsednik SD Matjaž Nemec. Objavljamo del dialoga.

  • Danes je nov dan

    11. 6. 2020  |  Družba

    Zrak in Covid-19

    Onesnažen zrak, ki letno ubije kar 7 milijonov ljudi, slabša možnost okrevanja obolelih za Covid-19. A med epidemijo se je kakovost zraka globalno izboljšala, mesta, ki se običajno dušijo v smogu, pa beležijo znatne padce odstotka trdih delcev. 

  • IK, STA

    11. 6. 2020  |  Politika

    Šarec: »Ni kriv zgolj Počivalšek, je pa odgovoren«

    Predsednik LMŠ Marjan Šarec ob bližajočih se 100 dneh vlade meni, da ta nima več nobene legitimnosti. Očita ji nepravilnosti ob nakupih medicinske opreme in odpiranje ideoloških tem. Koalicijske stranke bi se po njegovem morale vprašati, ali se zavedajo svoje vloge v vladi in ali je ta res neideološka, operativna in poštena. "Odgovor je seveda ne."

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Družba

    »Maribor je štiri leta nacistične okupacije ječal pod esesovskim škornjem in v hrepenenju po svobodi«

    "Če bi mi kdo pred 30 leti rekel, da bom moral kdaj pisati o tem, da hoče v letu gospodovem 2020 neki očitno ne preveč razgledan glasbeni promotor, kot se danes uradno reče estradnim menedžerjem, v mojem rojstnem Mariboru, mestu, ki je štiri leta nacistične okupacije ječalo pod esesovskim škornjem in v hrepenenju po svobodi, v boju za njo dalo niz narodnih herojev in herojinj, organizirati koncert hrvaškega pop zvezdnika, ki v eni od svojih 'domoljubnih' pesmih slavi ustaška klavca, kot sta zloglasni komandant koncentracijskega taborišča Jasenovac Vekoslav Maks Luburić in komandant zloglasne ustaške Crne legije Jure Francetić, in ki z naslado prepeva o v hercegovski Čapljini poklanih Srbih, ki so plavali po Neretvi, bi mu rekel, da je kronan idiot. Dobesedno. Ampak še kako velja rek Če bi bil vedež, ne bi bil revež."

  • Uredništvo

    11. 6. 2020  |  Politika

    »Republikanci bi ljudi streljali v glavo, demokrati pa v noge«

    "Amerika bo kot imperij, kot svetovni hegemon, še naprej propadala, saj je v prevelikih finančnih in gospodarskih težavah. Začenja se novo stoletje, za katero nisem prepričan, da bo azijsko, vem pa, da ne bo ameriško."

  • Damjana Kolar

    11. 6. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo film Daleč od ponorelega sveta, posnet po literarni klasiki britanskega avtorja Thomasa Hardyja, film Svobodna ljubezen, posnet po resničnih dogodkih, ki prikazuje zgodbo policistke Laurel in njene življenjske partnerice Stacie v boju z nerazumevajočo družbo, družbenozgodovinsko dramo s prvinami družbene satire Pot v Indijo, posneto po romanu E. M. Forsterja, film Ubijanje svetega jelena, ki je mešanica grške tragedije, eksistencialne grozljivke in hitchcockovske psihodrame.

  • DK, STA

    11. 6. 2020  |  Kultura

    Bartolov Alamut bo izšel na Kitajskem

    Na največjo svetovno tržišče vstopa roman Vladimirja Bartola, saj je Založba Sanje sklenila pogodbo z založbo Beijing Book Search Cultural Communication iz Pekinga, ki bo knjigo prevedla in objavila na Kitajskem. Roman bo izšel predvidoma jeseni v poenostavljeni kitajščini, ki jo uporabljajo v Ljudski republiki Kitajski. Bartolov roman predstavlja svojevrsten fenomen v slovenski literaturi. Preveden je v številne jezike, njegova popularnost pa se je še povečala, po 11. septembru 2001, ko je izšel tudi v angleščini.

  • Janševa vlada želi finančno uničiti RTV Slovenija

    Temu lahko po pravici rečemo trojni cinizem oblasti: predsednik vlade v imenu vlade republike Slovenije na svoji strankarski televiziji grozi, da so neki drugi, namreč javni radioteleviziji, zdaj res šteti dnevi. »RTV je s plačilom prispevka s strani državljanov bogato financirana, ukvarja pa se s tem, kako postaviti eno vlado in zrušiti drugo. To pa ni tisto, za kar ljudje plačujejo 12.75 evra na mesec,« je na Nova24TV dejal predsednik vlade Janez Janša. 

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Politika

    Ukrepi proti policijskemu nasilju

    Protesti proti policijskemu nasilju po smrti 46-letnega Georgea Floyda v Minneapolisu so v ZDA že prerasli v konkretne ukrepe za spremembe policijskih postopkov v smeri zmanjšanja nasilja. Čeprav se policijski sindikati temu upirajo, jih trenutno nihče ne upošteva. Kongres zvezne države New York je v 9. junija potrdil predlog zakona, po katerem bodo kartoteke nasilnih policistov javno objavljene. V pripravi so tudi druge spremembe, kot so obvezne kamere na telesih policistov, zagotavljanje zdravniške oskrbe in psihološke pomoči aretiranim, prepoved davljenja in podobnih prijemov, po drugi strani pa tudi olajšanje tožb proti tistim, ki lažno prijavljajo zločine iz rasizma.

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Kultura

    FOTO: Za kulturo ležali na cesti

    Včeraj se je pred ministrstvom za kulturo odvil poslednji protestni dogodek aktiva delavk in delavcev v kulturi. V akciji za kulturo, na kateri so kulturnice in kulturniki opozorili na pomanjkljiv odziv ministrstva za kulturo v času epidemije novega koronavirusa, so se protestno ulegli na cesto ter tako simbolno uprizorili "smrt kulture". 

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    5. 6. 2020  |  Mladina 23  |  Kolumna

    Slabo zunaj, slabo znotraj

    Stanje v Sloveniji je zagatno in nestabilno, hkrati pa ne vemo, kako se bo izteklo. To velja tudi za zunanje okolje, svet. Oboje je prepleteno.

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Svet

    VIDEO: Pogrebna slovesnost za žrtev policijskega nasilja

    V Houstonu so se na spominski slovesnosti in pogrebu 9. junija poslovili od 46-letnega Georgea Floyda, ki ga je 25. maja med aretacijo v Minneapolisu zadušil policist, kar je v ZDA in drugod po svetu sprožilo velike proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu. Pogrebne slovesnosti so trajale šest dni, končale pa so se na pokopališču v predmestju Pearland, kjer je pokopan poleg matere. Od Floyda, ki je postal zadnji v vrsti simbolov do temnopoltih krivičnega ameriškega kazensko-pravnega sistema in institucionalnega rasizma v policiji, so se najprej poslovili v Minneapolisu, nato še v Severni Karolini, kjer je bil rojen.

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    »Moja odločna drža ima visoko ceno, ki jo že dolgo plačujem«

    "Vem, da ima moja trdna, odločna in neomajna načelna drža ceno. Visoko ceno. Že dolgo jo plačujem. Del te cene je tudi, da me politika ne mara. In ker je ona tista, ki voli ustavne sodnike, dobro vem, da ne bom ustavna sodnica. Takih sodnikov si namreč politika ne želi, sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel. Med njimi je osrednje tisto, ki zapoveduje, da smo pred zakonom vsi enaki in da človekove pravice pripadajo vsem, tako levim kot desnim, rdečim in črnim, naprednim in konservativnim, domobrancem in partizanom."

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Svet

    Hoteli na Hrvaškem ne bodo nižali cen

    Hoteli ob hrvaški obali so junija večinoma obdržali lanske cene, posamični popusti pa niso zadostni, da bi pritegnili večje število domačih turistov, ocenjuje spletni portal Index. Primerjava cen hotelov različnih kategorij v hrvaški Istri in Dalmaciji, vključno z otoki, kaže tudi ohranjanje lanskih cen v glavni poletni sezoni.

  • Danes je nov dan

    10. 6. 2020  |  Družba

    Nismo nedolžni!

    Sistemski rasizem in beli privilegij nista relevantna le v ZDA. Po protestih, ki so se odvili v različnih britanskih mestih, in opozarjanju, da "Združeno kraljestvo ni nedolžno", vladno zanikanje kakršnih koli težav sproža burne odzive.

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Politika

    Romana Tomc: »Ne, ne sramujem se!«

    "Ne, spoštovani gospod Mazzini, v zapisu, ki ga omenjate in sem ga objavila na svoji facebook strani, glasbe ansambla Modrijani nisem označila za “najvišji, zaključni stadij slovenskega ustvarjanja”. Ne razumem, kako lahko tako zelo obrnete moje besede, popolnoma spregledate poanto celotnega sporočila in napišete popolno laž. V povezavi z Modrijani sem zapisala, da jih ljudje radi poslušajo in predpostavila, da bo njihov naslednji koncert, ko ga bodo imeli, razprodan. Morda ni res?"

  • Uredništvo

    10. 6. 2020  |  Družba

    »Če sodišče v besedi prostitutka ne prepozna žalitve, sodniki pišejo sodbo sami sebi«

    "Če morajo sodišča o grobih etičnih kršitvah odločati na podlagi formalnosti in postopkovnih interpretacij (ne na podlagi vsebine), je dovolj žalostno za sodišče, ne za odvetnika, ki pač dela po naročilu in za denar obrača resnico. Če sodišče v besedah prostitutka za poklic, ki zahteva kar najvišjo stopnjo neoporečnosti, ne prepozna žalitve z najočitnejšo namero uničevanja prizadetih, če se mora sklicevati na neživljenjske paragrafe in iz petnih žil vleče izgovore za svojo nepravično odločitev, sodniki, ki to počnejo, pišejo sodbo sami sebi. Sodbe morajo biti logične in jasne, mar ne!"

  • DK, STA

    10. 6. 2020  |  Družba

    Odprtje romske knjižnice

    V prostorih romske manjšine v središču Zagreba so odprli osrednjo romsko knjižnico na Hrvaškem, v kateri je več kot 4000 knjig v romskem, hrvaškem in drugih evropskih jezikih. Romska skupnost je ob knjižnici dobila tudi prizorišče za različne dogodke, kot so izobraževanje, predavanja in razstave. Osrednja knjižnica Romov Kali Sara v Zagrebu je tudi prva romska knjižnica na Hrvaškem in edina tovrstna v Evropi.