Borut Mekina

  • Borut Mekina

    22. 1. 2009  |  Mladina 3  |  Politika

    Potop finančnih gurujev

    /media/www/slike.old/mladina/kriza.jpg

    Avto: vsekakor ne korejec ali japonec. Lahko je nemec, nekakšen Sports Utility Vehicle, po možnosti Porsche Cayenne, čeprav je zadnje čase vse bolj priljubljen BMW X6. Inn so denimo tudi kavni avtomati. Digitalni seveda, kot na primer Bosch TCA 6801, ki ima vgrajen višinsko prilagodljiv sistem izteka kave, tako da lahko uporabnik izbere med dvema vrstama posod, med skodelicami za espresso in kozarci za latte...

  • Borut Mekina

    15. 1. 2009  |  Mladina 2

    Sum korupcije v Luki

    Vodja Intereurope Andrej Lovšin in Robert Časar, predsednik uprave Luke Koper sta znala porabiti denar.

    Pred leti so Istrabenz, Luka Koper in Intereuropa pomenili razvojno hrbtenico primorske regije. Danes so vsa tri podjetja v težavah. Odvetnik Miha Kozinc, ki je bil član nadzornega sveta Luke Koper enajst let, do leta 2005, na primer pravi, da je aktualna situacija v tem podjetju veliko hujša, kot so jo nedavno orisali štirje koalicijski poslanci.

  • Borut Mekina

    8. 1. 2009  |  Mladina 1

    Reševanje Igorja Bavčarja

    Bavčarjeva afera Istrabenz je trikrat večja od afere Patria.

    Z 918 milijoni evrov bi lahko Slovenija kupila 455 patrij ali pa bi za ta denar zgradili deset pediatričnih klinik. Vsak prebivalec Slovenije bi lahko dobil državno pomoč v višini 450 evrov ali pa nagrado: 10-dnevni dopust v Šarm el Šejku v Egiptu. 918 milijonov evrov si je težko predstavljati. Gre za skoraj šestino celotnega državnega proračuna Slovenije.

  • Borut Mekina

    23. 12. 2008  |  Mladina 52

    Kdor drugemu jamo koplje

    Do kam si upamo? (Slovensko-Hrvaška meja pri Hotizi, september 2006)

    V mednarodni politiki ni prostora za čustva. Že od starogrških časov poznavalci opozarjajo na zlato pravilo odnosov med državami: na moč. Pravila obnašanja, pravo, celo moralo ali etiko, kot bi dejal Nietzsche, še eden zagovornik realpolitike, so izumili šibkejši zato, da bi močnejše pekla vest. V zadnjem tednu je vrh hrvaške politike postal izredno čustven.

  • Borut Mekina

    18. 12. 2008  |  Mladina 51

    Pahorjevi novi fantje

    Kdo stoji za Pahorjem?

    V začetku je bila »udbomafija«. Po tej interpretaciji so bivše tajne organizacije gospodarsko podstat nove države predale v upravljanje »rdečim direktorjem«. Kasneje so v javnosti zaokrožile anonimke, v katerih so pisci dokazovali tihe, a trdne interesne povezave med politiki in izbranimi direktorji. Sredi devetdesetih se je pojavila zloglasna hobotnica, spoštljivo obsežna baza podatkov na...

  • Borut Mekina

    11. 12. 2008  |  Mladina 50

    Zaslužki nove vlade

    Ljudje na sliki so lani zaslužili za pol Patrie. (Nekaj več kot milijon evrov)

    Kakšno je premoženje vladajočih? In kakšno bo čez štiri leta? V Sloveniji so to zasebni podatki, ki jih politiki niso dolžni razkriti. Odkar smo dobili komisijo za preprečevanje korupcije, morajo sicer vsi funkcionarji, teh je okrog 4000, komisijo sproti obveščati o spremembah, toda javnost vpogleda v podatke o njihovih zaslužkih, postranskih dejavnostih, lastništvu premičnin ali nepremičnin nima.

  • Borut Mekina

    11. 12. 2008  |  Mladina 50

    Dr. Gregor Virant, novi predsednik Zbora za republiko

    /media/www/slike.old/mladina/vint_velika_20081208_8390_b5.jpg

    V prejšnji garnituri ministrov je dr. Virant, sicer profesor na Fakulteti za upravo, izstopal po izjemni koncentraciji tiskovnih konferenc in odlični (samo)promociji. Veljal je za strokovnega in odprtega ministra, javnost pa mu je že na začetku pripisala politični potencial, ko se ga je prijel vzdevek “nadminister”. Sicer ni član SDS, a je kljub temu s stranko tesno povezan: prek žene Nane in tasta Mihaela Brejca, evropskega poslanca in podpredsednika SDS. Sedaj, ko postaja predsednik Zbora za republiko, se v vakuumu drugih partijskih liderjev vprašanje ponavlja: je dr. Virant drugi človek SDS?

  • Borut Mekina

    4. 12. 2008  |  Mladina 49

    Leteči Holandec

    Novi vladar: Borut Pahor, predsednik vlade

    Le kaj hudiča je »leteči diplomat«, se je vprašala volivka. » S prijatelji smo malce pobrskali po spletu, da bi ugotovili, kaj ta funkcija pomeni. Razen primerov iz časov krize na Bližnjem vzhodu pravih vzporednic v sodobni mednarodni politiki nismo našli. Smo pa naleteli na opis Letečega Holandca.« Po ljudskem izročilu je Leteči Holandec ladja duhov, ki večno jadra po »sedmih...

  • Borut Mekina

    27. 11. 2008  |  Mladina 48

    Od jutra do Večera

    Ko je Pivovarna Laško Večer posodila Janševi vladi, so se v Večerovem \

    Po 15 letih trmastega boja za štajersko pravico je ta mesec sledil veliki poraz, katerega globoko tragiko zunanji opazovalci težko dojamejo. Delo, ta večni Večerov konkurent, ki so ga na Svetozarevski 14 dolgo razumeli kot otroka oblasti, zlizanega z nomenklaturo, ki mu je bilo vedno bogato in toplo postlano, ki ne razume skrbi malega človeka ali socialnih stisk, je v bitki dokončno zmagalo.

  • Borut Mekina

    20. 11. 2008  |  Mladina 47

    Ovadba zoper Vaska Simonitija

    Če ga sodišče spozna za krivega, Simonitiju grozi zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

    Ni v navadi, da bi medij ovadil ministra. Toda po slovenski zakonodaji je to dolžnost vsakogar, ki naleti na sum kaznivega dejanja. V primeru, ki ga opisujemo, pa poleg tega obstaja še možnost, da si je država sama zvezala roke. Kazensko ovadbo zoper bivšega ministra za kulturo je Mladina vložila zato, ker je ob pregledu sporazuma med vlado in cerkvijo naletela na utemeljen sum, da je Vasko Simoniti 14.

  • Borut Mekina

    20. 11. 2008  |  Mladina 47

    Redefinicija odnosov

    Bivša vlada je Blejski otok pod pretvezo, da gre za poravnavo pred strasbourškim sodiščem, podarilo RKC. Ta za vstop nanj že pobira vstopnino.

    Javnost se je še pred leti spraševala, ali se generalni direktor policije Marko Pogorevc lahko udeleži maše v uradni policijski uniformi, letos pa ni več nikogar motilo, ko je poveljnik brigade v bazi v Cerkljah ob Krki vojaka in vojakinjo civilno poročil v prostoru, zaznamovanim z razpelom, simbolom krščanstva. Poroko med državo in RKC so na svoj način zaznamovali tudi najvišji politiki, ki so se v velikem...

  • Borut Mekina

    13. 11. 2008  |  Mladina 46  |  Politika

    Urad za poljubne zmožnosti

    Se je zgodila ulica? Ne, zgodila se je \

    Primer je absurden. Odkar se je v Sloveniji zgodil primer Strojan, sta minili že dve leti. Precej časa. Medtem ko je za javnost preselitev romske družine le še oddaljeni spomin, zapisan v medijskih arhivih, iz katerega se je odhajajoča vlada naučila, da kršitev zakonodaje drago stane, se prvi poklicani v specializiranem uradu za enake možnosti z njim še vedno ukvarjajo - in še vedno ne vedo, kaj naj storijo.

  • Borut Mekina

    13. 11. 2008  |  Mladina 46

    Miran Goslar, oče Mercatorja

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikamiran_goslar_bpet.jpg

    Če je kdo v Sloveniji odgovoren za razmah velikih nakupovalnih centrov, potem je to Miran Goslar, tisti direktor, ki je na noge postavil Mercator. Izhaja iz generacije slovenskih podjetnikov, ki so v sedemdesetih letih, v zanosu novega liberalizma tedanjega predsednika slovenske vlade Staneta Kavčiča, v Slovenijo poskušali vpeljati tržne mehanizme po zahodnem vzoru. V prvi polovici sedemdesetih je vodil republiško skupščino, nato se je vrnil med podjetnike. Mercator je vodil od leta 1975 do 1993, nato pa je bil do leta 1997 predsednik tistega nadzornega sveta, ki je na vrh največjega trgovca v državi postavil Zorana Jankovića.

  • Borut Mekina

    6. 11. 2008  |  Mladina 45

    Do otoka s pretvezo

    Blejski otok, cerkev ga ne želi deliti z državo.

    V preteklih štirih letih je rimskokatoliška cerkev (RKC) dosegla že skoraj vse zgodovinske cilje, ki si jih je zastavila ob osamosvojitvi. Vrhovno sodišče je razveljavilo proces proti škofu Rožmanu, novi zakon o verski svobodi je izboljšal socialno varnost duhovnikov in jih vpeljal v policijo, zapore in bolnice. V denacionalizaciji je cerkev dosegala rekordne zmage.

  • Borut Mekina

    29. 10. 2008  |  Mladina 44

    Zadnje Janševo darilo družini Petek

    Igralni salon Astraea prinaša sedaj družini Petek precej več dobička kot jim je prej podjetje Klima Petek.

    Kristijanu Petku se je znova nasmehnila sreča. V torek, 30. septembra, je izvedel za veselo novico. Na eni od zadnjih sej mu je vlada Janeza Janše v odhajanju za pet let podaljšala igralniško koncesijo za salon Astraea, ki ga ima v solastništvu na mejnem prehodu Lipica. A odločitev, ki bo Petku v žep prinesla okrog pol milijona evrov na leto, bo šla po eni strani na račun državnih igralnic, ki vse hitreje...

  • Borut Mekina

    23. 10. 2008  |  Mladina 43

    Kaj nas čaka?

    Mirna peč na Dolenjskem

    » Koalicija bo ustrezno dopolnila zakonodajo o javnem zavodu RTVS tako, da bo poslovno in programsko vodenje ter upravljanje RTVS zagotavljalo objektivno in nepristransko obveščanje državljanov in državljank in da bodo druge programske vsebine javnega zavoda RTVS na kakovostni ravni vzpodbujale odprto družbo, prizadevanja za trajnostni razvoj, strpnost in sožitje ...

  • Borut Mekina

    16. 10. 2008  |  Mladina 42

    Ne se hecat!

    Reporter Surla in Sašo Hribar

    Hri-bar, studio 2, RTV Slovenija. Snemanje je v petek zvečer, oddaja je na sporedu dan za tem. V zvočniku slišimo spontani dialog med Zoranom Jankovićem ( Jure Mastnak ) in Janezom Janšo ( Marjan Šarec ), Boško Šrot ( Tilen Artač ) še zadnjič pred vklopom v živo pove nekaj o novem poslu, ki ga bo sklenil s predsednikom vlade, reporter Surla ( Jure Godler ) preveri, kje so sile kontinuitete, Kučanov klan in...

  • Borut Mekina

    2. 10. 2008  |  Mladina 40

    ”Javnost mirovnim operacijam nasprotuje”

    /media/www/slike.old/mladina/temaintljubica_jelui_mf.jpg

    > Morda nisem bila prav razumljena. Izjava je bila vzeta iz konteksta. Obljubljati, da bo vsakdanje življenje človeka cenejše zaradi vstopa v neko organizacijo, je neresno.

  • Borut Mekina

    2. 10. 2008  |  Mladina 40

    Preveč za topove, premalo za maslo

    »Državljani in državljanke Slovenije bomo prihranili pri izdatkih za obrambo.« - Glavna obljuba vlade v Natopisu, pred referendumom o vstopu v Nato leta 2002, se ni izpolnila. (Sekretar NATO Jaap de Hoop Scheffer in Karl Erjavec med obiskom vojašnice Franca Rozmana - Staneta v Ljubljani, leta 2006)

    Kongsberg Protector M150 je natančno, zanesljivo in varno orožje. »Ko štejejo izkušnje« je slogan, pod katerim ga ponujajo kupcem v reklamnem gradivu. Z njim je mogoče streljati na mrzlem severu, kjer se temperatura spusti do -51 stopinj, ali v vročih saharskih razmerah, kjer se lahko mitraljez podnevi segreje do 71 stopinj Celzija.

  • Borut Mekina

    25. 9. 2008  |  Mladina 39

    Čistka!

    “Če bi bilo vse perfektno, potem ne bi bilo treba zamenjati oblasti.” - Gregor Golobič, predsednik stranke Zares, o zamenjavi politično nastavljenih kadrov.

    Ko je konec leta 2000 Bajukova vlada izgubila na volitvah, je v zraku ves čas viselo vprašanje, kdaj bo s položaja direktorja Telekoma odletel Marjan Podobnik, tedaj še podpredsednik stranke SLS + SKD, ki ga je vlada Andreja Bajuka v svojem kratkem mandatu povsem očitno, brez javnega razpisa nagradila z gospodarsko funkcijo. Minil je september, prišel je oktober in za njim november, Marjan pa je ostajal na...

  • Borut Mekina

    18. 9. 2008  |  Mladina 38

    »Tako daleč smo že prišli, da Janšo branita trgovca z orožjem«

    /media/www/slike.old/mladina/temaintjankovi_zoran_2_b5.jpg

    > Janez Janša se je tudi meni zlagal. To je tudi moja osebna izkušnja. Ko sva se srečala, mi je dejal, da je za mojo zamenjavo v Mercatorju izvedel iz časopisa. Potem mi je dejal, da se pri sebi, v svoji pisarni, 12. avgusta 2005 ni z nikomer nikoli pogovarjal o prodaji Mercatorja, ampak o tem, kako naj bi država pomagala Pivovarni Laško in Istrabenzu. Nadaljevanje poznate.

  • Borut Mekina

    18. 9. 2008  |  Mladina 38

    Tektonske volitve

    Po volilni nedelji bo veliko presenečenje, če Erjavčev Desus ne bo sodeloval v novi vladi. Predsednik Desusa danes pravi, da mu je vseeno, kdo bo vodil vlado in da bo šel s tistimi, ki mu bodo ponudili več.

    Volitve 2004 so imele jasno sporočilo: po 12 letih različnih koalicij, ki sta jih vodila Janez Drnovšek in LDS, je vajeti v roke prevzela desnica - tako imenovana Koalicija Slovenija z dodatkom upokojenske stranke DeSUS. Dobili smo nedvomnega zmagovalca in nedvomnega poraženca. Zmagovalec je bil Janez Janša s SDS. Od 15,81-odstotne podpore leta 2000 se je stranki zgodil čudež: na volitvah je zmagala z...

  • Borut Mekina

    11. 9. 2008  |  Mladina 37

    “Na Finskem sem bil zaslišan kot priča.”

    /media/www/slike.old/mladina/temaintdrago_kos_bk.jpg

    > Niti do gospoda Janše niti do gospoda Mateja nimam posebnega odnosa. Kakšen odnos imata onadva do mene, pa se ve že nekaj časa. To velja predvsem za gospoda Janšo.

  • Borut Mekina

    11. 9. 2008  |  Mladina 37

    Resnica o Patrii

    Bivši direktor finske Patrie Jorma Witakorpi zapušča oklepnik v proizvodni hali velenjskega Gorenja

    Kaj je narobe s Finsko? Medtem ko njihova državna televizija stresa obtožbe na račun našega predsednika vlade, govori finski predsednik vlade o svobodi in neodvisnosti medijev. Medtem ko finski policisti javno kritizirajo delo slovenskih kolegov, jih njihov predsednik vlade ne more ustaviti. Tudi na urgenco Janeza Janše ne. Kaj je narobe s finsko policijo, da preiskuje poslovanje »lastne«, državne...

  • Borut Mekina

    4. 9. 2008  |  Mladina 36

    Afera Patria: Oblast postaja živčna

    Jorma Wiitakorpi, nekdanji generalni direktor Patrie, in Karl Erjavec 13. avgusta letos

    Janez Janša, člani njegove stranke, vključno s poslovneži, ki naj bi v poslu s Patrio prejeli podkupnine, trdijo, da gre pri aferi Patria za politično motivirano igro slovenske opozicije. Tako je bil značilen prvi odziv državne Slovenske tiskovne agencije (STA) na objavo finske televizije, da naj bi bil med podkupljenimi sam slovenski premier.

  • Borut Mekina

    28. 8. 2008  |  Mladina 35

    Gregor Golobič, predsednik stranke Zares

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikagregor_golobi_ml.jpg

    Kot generalni sekretar LDS je bil dolga leta njen prvi operativec in glavni strateg. Po pretresu na levici prihaja v ospredje kot politik. Nova vloga mu pristaja: ankete javnega mnenja njegovi stranki Zares - nova politika kažejo tretje mesto. Golobič, ki je bil eden najtesnejših sodelavcev Janeza Drnovška, želi nadaljevati njegovo tradicijo. Največji problem vidi v Janši, ki naj bi pozabil na svojo, Pučnikovo tradicijo, v čemer vidi srž vseh težav, sovraštva, politizacije, z eno besedo: blokovstva.

  • Borut Mekina

    28. 8. 2008  |  Mladina 35

    Kdo bo zagotovo poslanec?

    V SDS, ki bo letos glede na napovedi dosegla slabši rezultat kot pred štirimi leti, se \

    Politične stranke končujejo predstavljanje kandidatnih list. Kot smo slišali, je vsaka izmed njih najkakovostnejša in najboljša. » Zelo dobro odraža neko strukturo slovenskega prebivalstva, s tem, da izstopa po svoji kvaliteti « ( Janez Janša ). » S svojim ugledom in avtoriteto jamčijo, da nam bo uspelo « ( Borut Pahor ). Indikatorji, s katerimi se stranke hvalijo, so znani.

  • Borut Mekina

    21. 8. 2008  |  Mladina 34

    V napad!

    /media/www/slike.old/mladina/temavelikajana_in_pahon_prvo_sooenje_ml.jpg

    V učbeniku o volilni kampanji lahko preberemo tole navodilo: » Če javnomnenjske raziskave kažejo vašo veliko prednost, se osredotočajte na povečevanje svoje kredibilnosti. Ne omenjajte nasprotnikov. Prav tako si ne odtujite volivcev z negativno kampanjo, s tem, da nasprotnike napadate po nepotrebnem.« (Vir: National democratic institute) Velja pa tudi nasprotno: Če javnomnenjske ankete kažejo na...

  • Borut Mekina

    8. 8. 2008  |  Mladina 32

    V imenu nacionalne varnosti

    Prizor iz filma Življenje drugih o nadzorovanju državljanov v Vzhodni Nemčiji

    V kleti Simobilove centrale na Šmartinski cesti v Ljubljani je majhna soba. Leži na koncu hodnika, ob katerem so postavljene pisarniške omare in škatle iz kartona, ob strani tečejo kabli. Obiskovalec, ki gre po hodniku mimo velikih plazemskih zaslonov, na katerih je zaznati oris Slovenije, v tisto sobo ne sme vstopiti, če nima licence za ravnanje s tajnimi podatki. V njej tudi ni kaj videti.

  • Borut Mekina

    31. 7. 2008  |  Mladina 31

    James Der Derian, ameriški guru mednarodnih odnosov

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikajames_der_derian_mf.jpg

    James Der Derian je eden najbolj kontroverznih preučevalcev odnosov med državami. Kariero je začel z odmevno študijo o tem, kakšne posledice ima razmah antidiplomatskih vohunskih tehnik in obveščevalnih služb na mednarodno skupnost. V zadnjem desetletju se je pod vplivom ameriških vojn lotil študija virtualnih vojn in vpliva simulacij na resničnost. Je vodja Watsonovega inštituta za mednarodne ra-ziskave na Univerzi Brown v ZDA, v Ljubljani pa se je udeležil konference WISC, ki je potekala na FDV. Ker je prepričan, da v postpostmodernem času sveta ne razumemo več skozi pisano besedo, ampak predvsem skozi vizualne reprodukcijske tehnike, namesto da bi pisal knjige, rad zrežira kak dokumentarec. V zadnjem, denimo, predstavlja vlogo sociologov ali antropologov v ameriškem vojaškem aparatu.