Uredništvo

  • Uredništvo

    22. 3. 2022  |  Družba

    Mazzini: »Nasprotniki cepljenja so večinoma prešli na prorusko stran«

    "Na lastne oči sem videl: nasprotniki cepljenja so večinoma prešli na prorusko stran. Ne samo pri nas, po vsem svetu je tako. Zanimivo je, kako so raztegnili svojo prejšnjo covidno miselno shemo na vojno v Ukrajini, kot bi imeli vgrajeno eno samo logiko obdelave podatkov. Tole je kratek povzetek moje raziskave na našem delu Facebooka: tisti, ki so povsem zanikali obstoj virusa, zdaj zanikajo obstoj vojne. Tisti, ki so bili proti cepljenju in prisegajo na lastno telo, zagovarjajo Putina. Tisti, ki so bili proti obveznemu cepljenju, pa so šli v moralni relativizem, češ, vsi so krivi, nič ni tako, kot je videti."

  • Uredništvo

    22. 3. 2022  |  Družba

    Svetlana Makarovič: »Moja prva ljubezen je bil Stalin«

    "Moja prva ljubezen je bil Džugašvili, Stalin. Takrat sem sklenila, da ko bom zrasla, se bom z njim poročila. Zato sem se zelo pridno učila ruščino, v šoli sem bila najboljša učenka. Seveda je bila to retuširana fotografija. Vsi smo mislili, kako je velik, bil je pa meter in pol."

  • Uredništvo

    22. 3. 2022  |  Kultura

    Pošljite svoj kratki film

    Klub kratkih do 25. marca zbira prijave za kratke filme, ki jih bodo v okviru Kino kluba predvajali 1. aprila ob 19. uri v Linhartovi dvorani Radovljica, pospremil pa jih bo pogovor s filmskimi ustvarjalci. Dogodek organizira Zavod Aspekt v sodelovanju s kinom Linhartove dvorane Radovljica.

  • Uredništvo

    20. 3. 2022  |  Politika

    Beović: »Smo že v novem valu, ki ga povzroča nova različica omikrona«

    "Mislim, da smo že v novem valu, ki ga očitno povzroča nova različica omikrona, torej tako imenovani BA.2, ki je nekoliko bolj kužen od prejšnje variante BA.1," je za TV Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojan Beović.

  • Uredništvo

    21. 3. 2022  |  Politika

    »Janša je svoj odhod v Ukrajino zavil v puhlice«

    "Podobnosti so pogosto zgolj naključne, a tako kot Vladimir Putin svojim državljanom ni nikoli priznal, zakaj je šla ruska vojska v Ukrajino in kaj tam počne, je tudi Janez Janša svoj v tajnosti pripravljen in za večino sveta nepričakovan odhod v Ukrajino zavil v puhlice. Njegovo izražanje podpore ukrajinskemu narodu je seveda bolj nedolžno, kot so Putinove blodnje o denacifikaciji in demilitarizaciji ukrajinske države, tako kot so Janševe depeše o komunističnem sodstvu, vladavini globoke države in skrajnolevičarskih medijih bolj nedolžne kot Putinove izjave o tem, da se Ukrajinci sami bombardirajo in da civiliste uporabljajo kot ščit. A gre nedvomno za isti jezik."

  • Uredništvo

    27. 3. 2022  |  Kultura

    Ujetnik spominov

    Blaz Mencinger svoj debitantski EP Ujetnik spominov predstavlja v torek, 29. marca ob 19.30 v Kavarni Drama, skupaj z videospotom za istoimensko naslovno skladbo. Kantavtor v svojih pesmi ponuja vpogled v različne odtenke intime. Žanrsko se njegovo pripovedništvo giba med zmesjo indie-jazz-pop, vse skupaj pa nadgrajuje z zasanjanimi melanholijami. 

  • Uredništvo

    21. 3. 2022  |  Družba

    Kakšno vlogo imajo mediji pri poročanju o vojni v Ukrajini?

    Na spletni platformi Zoom bo v torek, 22. marca ob 12. uri potekal pogovor z mirovniki iz Ukrajine, Hrvaške in Velike Britanije o naraščajoči militarizaciji ter o stanju in perspektivah mirovnega gibanja. Kontekst pogovora bo vojna v Ukrajini.

  • Uredništvo

    21. 3. 2022  |  Politika

    »Orbán vladavino prava razume kot orožje«

    "Najbrž vam je znano, da se je Orbán iz liberalca, kot je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, počasi prelevil v desno usmerjenega populista. Sam sem že v času, ko je vodil prvo vlado med letoma 1998 in 2002, opazil tendence, ki mi niso bile všeč, denimo v njegovem razumevanju prava. Orbán vladavine prava ne dojema kot vrednote, ki jo je treba zaščititi, temveč pravo razume kot orožje. V vodstvu stranke Fidesz je veliko pravnikov in mojih nekdanjih študentov ekonomije, ki jim zakoni služijo za nadzor. Danes že skoraj nad vsemi družbenimi podsistemi. Ne verjamejo v tržno ekonomijo. Kot ekonomist zaupam občutkom ljudi, njihovemu instinktu, motivom. Če si delavec, želiš dobro zaslužiti, če si raziskovalec, želiš raziskovati, in če si podjetnik, želiš imeti dobiček. Orbánova ideologija pa temelji na tem, da želi ljudi prepričati, da je tisto, kar počne, pot k razvoju. A seveda ni tako, Orbánovemu načinu delovanja na gospodarskem področju pravimo pajdaški kapitalizem in ne konkurenčno podjetništvo. Zato sem se potiho poslovil in se povsem posvetil profesuri."

  • Uredništvo

    20. 3. 2022  |  Politika

    »Bolj koristno bi bilo, da bi Janša namesto v Ukrajino odpotoval na RTV Slovenija in rekel ...«

    "Mladinec Janez Janša je bil upornik. To, da je verjel v partijske ideale in jih fanatično zagovarjal, ni nič groznega. Bolj je grozno to, da danes ne verjame v to, zaradi česar je bil upornik. Da samo kritična misel pripelje do nove kvalitete. Nasprotovanje režimu in avtoritetam pa je pri tem samoumevno dejanje in samoumevna pot. Zato bi bilo bolj koristno, da bi namesto v Ukrajino odpotoval na nacionalko in ustvarjalcem Studia City, Tarče in Tednika preprosto rekel: Vi branite demokracijo in jaz vas podpiram. Vi predstavljate tisto, za kar smo se mi borili konec osemdesetih. In tudi izborili pravico do drugačnosti. Vi ste zagotovilo, da ne bomo zgrmeli v enoumje."

  • Uredništvo

    20. 3. 2022  |  Politika

    »Kapital ima denar in vpliv, vemo pa, kdo je glavni, ko se deli denar iz proračuna«

    "To vodi v zelo nepremišljene in kratkotrajne odločitve. Socialni dialog je civilizacijska pridobitev. Velja za težkega in napornega, a moramo vedeti, da je vključevanje širše družbe v sprejemanje odločitev pomembno. Ker ne vidimo vsi vsega enako, ravno socialni dialog uravnava pot, da ne obveljajo samo interesi politike. Kapital ima denar in vpliv, vemo pa, kdo je glavni, ko se deli denar iz proračuna. Če je odmaknjena socialna komponenta s korektivom, gre zadeva v desno, v kapital. Z novelo zakona o dohodnini smo dali predvsem tistemu, ki zasluži največ."

  • Uredništvo

    18. 3. 2022  |  Politika

    To pride zelo prav pri nastajanju držav in njihovem uničevanju 

    "Predsednik Ruske federacije je v več zelo čustvenih nastopih zagotovil, da je Ukrajina privid. Globoko iz srednjega veka je potegnil nekaj simpatičnih razlogov za takšno trditev. Navedel je prince in druga pravljična bitja. Kadar je treba utemeljiti kakšno veliko neumnost sodobnosti, se je vedno dobro zateči v srednji vek. Velja za temačno obdobje, vendar je njegova slaba podoba bolj rezultat renesančne propagande kot življenja okoli leta 1000. Ampak pri nastajanju držav in njihovem uničevanju zelo prav pride. Z ustrezno selekcijo zgodbic iz zgodovine je mogoče dokazati vse, kar človeku lahko pade na pamet."

  • Uredništvo

    18. 3. 2022  |  Kultura

    Ali je tako diktatorstvo sprejemljivo? Se strinjamo s cenzuro?

    "Faust bi lahko bil moja zadnja produkcija. Naj razložim, zakaj. V četrtem dejanju sem želel modre, bele in rdeče zastavice, ki jih je na odru videti za steno iz oken, nadomestiti z rumenimi in modrimi. Gledališče in opera bi morala slišati utrip zdajšnjosti. Zame je ta utrip obarvan modro in rumeno. A uporabo teh barv mi je direktor ljubljanske operne hiše, gospod Staš Ravter, prepovedal. Še več: upravnik vašega kulturnega templja mi je dal vedeti, da ne bom nikdar več stopil v njegovo opero, če bom to prepoved zaupal novinarjem."

  • Uredništvo

    18. 3. 2022  |  Svet

    Plačljivo parkiranje za zmanjšanje avtomobilskega prometa

    Dunaj želi z uvajanjem plačljivega parkiranja zmanjšati avtomobilski promet in povečati uporabo javnega prevoza. Tako bodo doprinesli k zaščiti podnebja in še višji kakovosti življenja Dunajčanov. Prihodke od parkirnin namenjajo širjenju mreže javnega prevoza.

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    Štefančič: »To, da se Studio City umika, je strokovno, poslovno in ekonomsko huda napaka. Norost.«

    "Malo pričakovano, ker so nas želeli na vsak način povoziti. Želeli so nas dati najprej na drugi program, a jim ga ni uspelo zgraditi. Iščejo razloge, opravičila in izgovore, da bi nas povozili, cenzurirali, utišali. Žaljivo in ponižujoče je zame, za ekipo Studia City in številno publiko."

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    Na stotem petkovem protivladnem protestu bo zbrane nagovoril Milan Kučan

    "Ta petek vas vse vabimo na stoti (100.) petkov protest zoper nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade! Ponovno se bomo zbrali ob 19. uri na Trgu republike!" so zapisali v Protestni ljudski skupščini in dodali, da si pred dvema letom nihče ni predstavljal, da bodo morali neprekinjeno protestirati kar 100 tednov, kar tudi ni bil njihov namen, a se razlogi za proteste iz tedna v teden tudi stopnjujejo. 

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PUTINOVA RULETA

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je ustvaril naš hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Več preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. marca, dalje. #Mladina11

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    »Ne moreš kredibilno kritizirati Putina v Ukrajini, če te putinizem inspirira pri početju doma«

    "Dvoličnost nekaterih novokomponiranih kritikov Putina, kot so Salvini, Trump in njima podobni, se ne kaže le v odnosu do beguncev, ampak tudi v tem, da svoje politične kariere gradijo na idejah, zelo podobnih tistim, s katerimi si Putin že več kot 20 let in vse bolj grobo in brezobzirno podreja Rusijo, zdaj pa bi to počel še pri sosedih. Z zakonskim in 'izvensodnim' preganjanjem političnih nasprotnikov, neodvisnih novinarjev in medijev, z zatiranjem političnih svoboščin in s krepitvijo 'vertikalne moči' kot alternative 'šibki in pokvarjeni' liberalni demokraciji, ki jo Putin že od samega začetka svoje politične poti prezira in zavrača. "

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    »Ruska identiteta je v veliki meri zgrajena na mitu o nerazumljeni ruski duši«

    "Ruska identiteta je v veliki meri zgrajena na mitu o nerazumljeni ruski duši, ki je zahod ne mara, o neki posebni ruski veličini, ki se zdi kot nekakšen iracionalen obliž na rane, ki so jih ljudstvu prizadejali diktatorji v stoletjih zatiranja, in na tej stari zablodi jaha tudi Putin, ki besno pogreva nacionalizem. Pri tem mu obilno pomaga ruska pravoslavna cerkev. To je počela ob napadu na Čečenijo, Gruzijo, Donbas in Krim. Patriarh Kiril je med nedavno mašo o boju med dobrim in zlim povedal, da so zlo gejevske parade. Ker jih je Donbas zavrnil, je zdaj v Ukrajini vojna. Ob tej obscenosti je amsterdamska pravoslavna cerkev napovedala prelom z rusko pravoslavno cerkvijo in priključitev Konstantinoplu."

  • Uredništvo

    16. 3. 2022  |  Politika

    Ljudje ne stojijo za škodljivimi ukrepi Janševe vlade

    V Inštitutu 8. marec so sestavili predlog zakona, ki bo z enim zamahom izbrisal nekatere škodljive ukrepe oblasti, ki so bili v veliki meri sprejeti po hitrih postopkih, brez upoštevanja mnenja strokovnjakov, povečevali neenakost in vpliv politike ter uničevali temelje pravne države. Na tiskovni konferenci ob vložitvi predloga zakona v Državni zbor so pojasnili, zakaj so se odločili, da pripravijo predlog zakona, kaj predlog vključuje in kako bo potekalo zbiranje podpisov v podporo zakonu.

  • Uredništvo

    16. 3. 2022  |  Politika

    »Izražanje solidarnosti ni obisk vojnega območja za foto termin s predsednikom Ukrajine«

    Ob obisku slovenskega predsednika vlade Janeza Janše v Ukrajini je direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač na Facebooku zapisala, da "izražanje solidarnosti ni obisk vojnega območja za foto termin s predsednikom Ukrajine, medtem ko doma uvajaš cenzuro, groziš in napadaš". Obenem je dodala, da izražanje solidarnosti prav tako ni "pošiljanje policije nad organizacije, ki so se udeležile Shoda za mir", kot tudi ne "organizacija lastnega shoda v podporo Ukrajini, ki ga v živo prenašaš na nacionalni televiziji, ki si jo ravno prevzel".

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Družba

    »S tem se gledalce odvrača od spremljanja javne televizije«

    "S tem se gledalce odvrača od spremljanja javne televizije. Zaupanje v RTV Slovenija se krha in težko ga bo pridobiti nazaj. Ne gre samo za Studio City. Gre za kup oddaj, ki so jih kljub protestom novinarjev in strokovne javnosti porezali ali prestavili."

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Družba

    »Nova vojna tik pred našim pragom v večini zbuja najboljše in v marsikom najslabše«

    "Nova vojna tik pred našim pragom v večini zbuja najboljše in v marsikom najslabše. V Sloveniji smo kljub kratkosti osamosvojitvene vojne plačali precejšen davek in zdi se, da so obresti nanj večne. Posledice invazije na Ukrajino so nepredstavljive. Prej ali slej nas lahko obide skušnjava, da se stiske drugih navadimo. Morda bo tokrat drugače, saj bodo pregnanci ob nas, v naših mestih, v naših šolah. Največji izziv bomo sami sebi."

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Kultura

    »Interneta ni mogoče nadzirati. In če ga ni mogoče nadzirati, bo zmagala svoboda.«

    Galerija Albertina Modern na Dunaju bo od 16. marca do 4. septembra gostila najobsežnejšo retrospektivo kitajskega umetnika in aktivista Aia Weiweia doslej. Razstava z naslovom Ai Weiwei – v iskanju človečnosti bo predstavila kulturno ustvarjanje in aktivistično udejstvovanje tega slovitega konceptualnega umetnika skozi različna obdobja njegovega življenja.

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Politika

    Umik Studia City

    V Inštitutu 8. marec so v sporočilu za javnost zapisali, da močno obsojajo pritiske, ki jih doživljajo novinarji in novinarke v zadnjem času. Poleg kadrovskih rošad na javni RTV Slovenija, pritiskov in žalitev novinarjev, sedaj še utišanje informativno-pogovorne oddaje Studia City za pomembnih šest tednov pred volitvami. Od 21. marca do 9. maja Studia City namreč ne bo na sporedu. 

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Politika

    Kako oddati glas na volitvah, če boste 24. aprila v tujini

    Pomembna informacija za vse tiste, ki boste 24. aprila, na dan državnozborskih volitev, v tujini. Na glasovanje se morate namreč nujno prijaviti najmanj en mesec pred volitvami. In to tudi, če ne poznate točnega naslova bivanja v tujini, če boste na potovanju z avtodomom, jadrnico oziroma ne veste točno, kje se boste nahajali na volilni dan. 

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Politika

    »To kar Janša počne zdaj, spominja na njegovo vedenje leta 1991«

    "Je morda tudi Janša primer človeka, ki mu je bila nagnjenost k nasilju položena v zibko? Njegovi sopotniki v času popolne predanosti komunistični partiji znajo povedati marsikaj o fanatičnosti mladega Ivana. A tudi čas njegove spreobrnitve v globoko vernega človeka ni prinesel pomiritve. Kolikor več ima moči, toliko huje je videti. Nasilno vedenje se ne ustavi v mejah države. Obračunava z vsemi politiki, evropskimi in še z ameriškim predsednikom, če je le priložnost. Ko Rusijo opozarja, da nima samo ona jedrskega orožja, je tako sporočilo na robu razuma, raje že čez. Je pa res, da to, kar počne zdaj, spominja na njegovo vedenje leta 1991, ko je zahteval napad, ki bi Slovenijo v nekaj urah spremenil v ruševine."

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Družba

    »Pri odnosu do beguncev se kaže, kje je neka družba«

    "Mislim, da ni treba poudarjati, da smo v večini pretreseni nad dogajanjem, se pa seveda odpirajo kompleksna vprašanja kulturnega bojkota umetnikov iz Rusije. Veliko ruskih umetnikov s področja vizualne umetnosti je kritičnih do trenutne ruske vlade in dejansko se mi zdi bojkot posameznikov, ki so pogosto tisti, ki širijo kritičen glas, zelo problematičen. Seveda je treba bojkotirati državne strukture, korporacije in predstavnike oblasti, ki so odgovorni za katastrofo in invazijo na Ukrajino. Zdi se mi pozitivno, na kak način se je Evropa odzvala na begunce iz Ukrajine, s tem, da bi hkrati opozorila na veliko manj odprte meje do beguncev, ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda in iz držav, ki jim nekateri pravijo 'druga kultura'. Pri selektivnem ravnanju z begunci se še vedno kaže rasizem Evrope, ki bi ga bilo treba preseči. Na enak način bi morali obravnavati vse, ki so v svojih državah izpostavljeni nasilju in vojnam in bežijo zato, ker upajo na mirno življenje ali si rešujejo življenje. Selitve in migracijski tokovi so ves čas del zgodovine, gre zgolj za vprašanje, na kak način pristopati. Prav pri odnosu do beguncev se lomijo kopja tudi glede vprašanja civilizacijske razvitosti in odprtosti družbe, tu se kaže, kje je neka družba."

  • Uredništvo

    15. 3. 2022  |  Kultura

    Filma v luči boja in protestov

    Od 15. marca od 20.00 do 17. marca do 24.00 bosta na spletni strani Baze slovenskih filmov brezplačno na ogled nagrajeni celovečerni dokumentarni film Boj za (2014) v režiji Siniše Gačića ter kratki film Venci vejli: Pojoči protest (2020) v režiji Mihe Možina.

  • Uredništvo

    13. 3. 2022  |  Družba

    Ustvarite svoj strip

    Zaživela je nova Mladinina spletna stran Naredi sam Diareja, ki jo lahko najdete na spletnem naslovu diareja.mladina.si. Tam lahko bralke in bralci izdelate svoje lastne diarejične stripe, ki jih sicer vsak teden v Mladini objavlja naš hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Izbiro Diarejinih likov smo posodobili in razširili, zato preverite, koga vse boste našli med njimi, na najboljše izdelke pa bomo pozorni tudi v uredništvu Mladine. 

  • Uredništvo

    13. 3. 2022  |  Družba

    »Ko so enkrat v igri čustva, je do sovražnega diskurza potreben zelo majhen korak«

    "Upiranje znanju ima v prvi vrsti opraviti s čustvi. Če se ne strinjava o neki zadevi, v katero nisem čustveno vpletena, lahko zamahnem z roko. Če pa je neko prepričanje zelo pomemben del moje identitete, če je odločilno za mojo pripadnost določeni skupini, informacije, ki rušijo to prepričanje, vzbudijo strah pred tem, da jih bo druga skupina z drugačnim nazorom 'povozila'."