Uredništvo

  • Uredništvo

    9. 11. 2021  |  Družba

    »Zmešnjava v Sloveniji bo lahko služila kot podlaga za dramsko delo oziroma tragedijo«

    "Zmešnjava, ki v Sloveniji zaznamuje epidemijo covida-19, bo lahko po koncu služila kakšnemu dramatiku kot podlaga za dramsko delo, ki pa v nobenem primeru ne bo komedija. Tudi tragikomedija ne more biti, lahko je le tragedija, in to tragedija zmešnjav."

  • Uredništvo

    9. 11. 2021  |  Kultura

    Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

    Od 10. do 12. novembra bodo v Sarajevu že peto leto zapored potekali Dnevi novega slovenskega filma, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče. Otvoritveni film bo Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića.

  • Uredništvo

    8. 11. 2021  |  Politika

    Ljudstvu je treba vrniti glas!

    Nevladne organizacije, združene v iniciativo Glas ljudstva, so danes na prostem v Ljubljani na novinarski konferenci spregovorile o aktivnostih pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. V predvolilnem času nameravajo s konkretnimi zahtevami za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi nagovoriti politične stranke. Danes so predstavili prvih deset vzorčnih zahtev ter napovedali oblikovanje skupnih 100 zahtev, ki jih bodo predložili strankam in jih pozvali, da se do njih jasno opredelijo.

  • Uredništvo

    8. 11. 2021  |  Politika

    »Za razpad sistema je najbolj odgovorna vlada«

    "Upravljanje virusnih razmer je zavoženo in je razpadlo. Odpovedali smo kot posamezniki, kot družba, očitno v pomembnem delu nesposobna racionalnega odločanja o svojem zdravju, zaščiti in predvsem tudi solidarnosti do drugih. Svoboda je pri nas samopostrežna trgovina, v njej si v brezmejnem egoizmu jemljemo, kar nam ustreza. Lahko se pogovarjamo o družbeni odgovornosti, o njeni delitvi med 'deležnike', a en sklep je nedvoumen: za razpad sistema, ki ga gledamo zadnje tedne, je najbolj odgovorna vlada. Ta lastne odgovornosti ne more preložiti, četudi je njena taktika iskanje sovražnikov. Ob ostankih države, ki je v večplastni razgradnji njenih temeljnih funkcij, vladajoča politika pleše arogantni oblastni ples zaradi drugih interesov, ne oziraje se na bolne in mrtve."

  • Uredništvo

    8. 11. 2021  |  Politika

    »Koronavirus je bil kot ustvarjen za avtokrate in diktatorje«

    "Pandemija, ki je doslej odnesla že več kot pet milijonov življenj, je dramatično spremenila demokratični atlas sveta. Vse več je držav, ki so si v minulih dveh letih nadele nova, avtokratska oblačila. Koronavirus je bil kot ustvarjen za avtokrate in diktatorje. Skriti pod masko izvoljenih predstavnikov ljudstva so krizo z neznosno lahkostjo izkoristili za utrjevanje lastne moči."

  • Uredništvo

    5. 11. 2021  |  Politika

    Strožji PCT-režim, delo od doma, zaprtje diskotek

    Obrambni minister Matej Tonin je po šesturni vladni seji na Brdu pri Kranju na Twitterju navedel naslednje sprejete ukrepe:

  • Uredništvo

    7. 11. 2021  |  Politika

    »Kako naj ljudje še verjamejo tistim, ki sprejemajo ukrepe?«

    "Ko najdete ljudi na pomembnih mestih, ki jim je ultimativni dosežek skrb za podobo v javnosti in ne premislek o tem, 'kaj to, kar naredijo, prinese skupnosti, družbi, državi', smo na poti v anomijo. Ena od ravnateljic mi je pripovedovala, kako je dneve prepričevala starše o pomembnosti covid ukrepov, in ko se je zdelo, da je bitko dobila, je zvečer na televiziji slišala, da ti ukrepi ne veljajo več. Ko tako ravnaš z ljudmi, je konec pravil, konec zaupanja, v nevarnosti je občutljivo družbeno tkanje skupnega. Durkheim je to pred veliko leti označil z zgoraj omenjenim pojmom. Slovenija je danes na robu anomije. Ni dosti družbenih stanj, ki so bolj nevarna. Takrat tudi ukrepi, ki so smiselni, celo nujni, ne pridejo več do ljudi. Poglejte samo primer izpolnjevanja PCT-pogoja. Zadnjih deset dni so začeli govoriti, da zdaj pa bodo resno začeli preverjati ta pogoj. A do zdaj pa je bila to šala ali kako? Kdo se tu iz koga norčuje? Kako naj ljudje še verjamejo tistim, ki sprejemajo ukrepe?"

  • Uredništvo

    7. 11. 2021  |  Politika

    »Lepo je videti ves trud, kako ti zlesti v rit in še kam«

    "Vladati v tako neprijaznem okolju vsakemu prej ko slej dvigne pokrovko. Tudi šefu. Ker veš in vidiš, da te podpirajo le mediji, ki so dobesedno tvoji, ki namesto žurnalizma zganjajo propagando in le tekmujejo, kdo ti bo bolj ugajal. Verjamem, da je lepo videti to neprecenljivo in brezpogojno ljubezen. Videti ves trud, kako ti zlesti v rit in še kam. Videti vso energijo, ki jo dnevno trošijo, da nasajajo tvoje nasprotnike, blatijo politične tekmece in še bolj radikalno kot ti sam s prstom kažejo na državne sovražnike in jim v tovarni zlobe pripravljajo pekel. Verjamem pa tudi, da boli, ko vidiš, da vse to početje ni iskreno. Da si pač naročnik, od katerega si obetajo kakšno pohvalo in kakšen materialni priboljšek. Dobro veš, da to nima nobene zveze z novinarstvom. Nobene zveze s sodobnimi mediji, konec koncev sam itak pristajaš le na enega, torej twitter, skratka, jasno ti je, da je vse skupaj velika kostumska drama brez vsebine in brez duha. Dobro veš, da tega pač ne more misliti in pisati normalen novinar, urednik, komentator ali kolumnist. Lahko se podpisuje s titulami in naslovi in lahko mu tudi kot srečnemu izžrebancu tvoje stranke podeliš zložljivo kolo."

  • Uredništvo

    7. 11. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #90

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Cirila Berglesa iz zbirke Lazar se odpravlja domov.

  • Uredništvo

    6. 11. 2021  |  Družba

    »Upiranje je v množici lažje«

    "Za upor v kulturi, znanosti, za družbo brez zastraševanja je potrebno nekaj domišljije in precej poguma, pri čemer je zelo pomembna tudi zaveza k nenasilju. Možnosti za upor je veliko, a so neizkoriščene. Upiranje je v množici lažje, saj se posameznik lahko skriva v varni anonimnosti, medtem ko večini zmanjka poguma za vsakodnevne situacije, ki bi zahtevale upor ter izpostavitev imena."

  • Uredništvo

    6. 11. 2021  |  Družba

    »Slovenija se pogreza v resno krizo«

    "Slovenija se zaradi hude družbene polarizacije, ki je skoraj povsem paralizirala konstruktivno javno in parlamentarno razpravo, pogreza v resno krizo. Žal pa še nismo v stanju, ko bi po zgledu uspešnih držav prevzeli polno odgovornost za razmere, v kakršnih smo se znašli. Raje se medsebojno obtožujemo in slepimo, da je treba za rešitev problemov le razkrinkati in onemogočiti določene skupine in posameznike."

  • Uredništvo

    5. 11. 2021  |  Politika

    »Zorčič ribari tam, kjer ni več veliko rib«

    "Zdi se, da se je (Igor Zorčič) s poskusi opravičevanja svojega ravnanja le še bolj zaplezal. Mislim, da ribari tam, kjer ni več veliko rib. Zdi se mi, da ni računal na to, da ga bodo v bran najbolj vzeli tisti, s katerimi je nekoč sobival v koaliciji, na koncu pa so ga ti isti ljudje skušali že dvakrat odnesti s položaja."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KDO SE BOJI CEPIV?

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Luke Dakskoblerja, v naslovni temi pa boste lahko prebrali, zakaj je proticepilski puč uspel. Kdo se boji cepiv? O tem več v jutrišnji številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. novembra, dalje. #Mladina44

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Družba

    »Služila sem za vzorčni primer, kaj se zgodi zaposlenemu, ki razmišlja s svojo glavo«

    "Tožbo pa bom peljala do evropskega sodišča, če bo treba, saj se tako, kot so ravnali z mano, z ljudmi ne dela. Vodila sem laboratorij z največ strokovnimi objavami na NLZOH in prav mi smo prvi v Sloveniji izolirali virus sars-cov-2 iz odpadnih vod, pohvaljeni smo bili celo s strani Slovenskega inštituta za kakovost in meroslovje, a sem bila stalno šikanirana, celo v procesu tožbe ravnajo enako. To ni le podlo, ampak zavržno dejanje. Služila sem za vzorčni primer, kaj se zgodi zaposlenemu, ki razmišlja s svojo glavo in kljubuje. Ljudje so prestrašeni in na NLZOH vlada slabo vzdušje, o čemer si ljudje ne upajo glasno govoriti."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Družba

    »Ideja socializma je izvedljiva«

    "Kot ideja je to zagotovo socialistično zamišljanje sveta. Zelo preprosto. Dandanes se veliko govori o tem, kako je družba polarizirana. Meni se ne zdi, da bi bila ta polarizacija kaj večja kot prej. Takoj ko se bomo dotaknili kakršnegakoli vprašanja LGBTIQ+ skupnosti, se bo izkazalo, da je ta družba že od nekdaj enako spolarizirana. Odnos do žensk prav tako že nenehno izkazuje neravnovesje, kar je privedlo tudi do konservativnega ali liberalnega feminizma, ki mu težko sploh rečemo feminizem, ker sploh ne zagovarja enakopravnosti. Socializem se uporablja kot nekaj, kar se je poskušalo izvesti in ni uspelo, predstavlja veliko grozo. Ideja socializma pa je izvedljiva in je gotovo lahko tudi še boljša."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Kultura

    V Ljubljani nov prostor za sodobno umetnost 

    Hiša umetnikov Bažato, ki deluje na Humu v Goriških brdih, na Dunajski cesti 53 v Ljubljani danes ob 19. uri odpira Galerijo Bažato (prostor za sodobno umetnost).  Ivo Prančič z razstavo Paratimija.

  • Uredništvo

    3. 11. 2021  |  Družba

    »Ostajanje učencev doma vpliva tudi na starše«

    "Tudi nekatere šolnike zanima, ali bi bilo mogoče pred odrejanjem karantene razred poslati na testiranje in ali bi potem v šoli lahko ostali zdravi, okuženi pa bi bili napoteni v karanteno. Kot je znano, je vlada uvedla tudi samotestiranje učencev, kar je dodatna »olajševalna« okoliščina, ki bi morda lahko bila upoštevana pri odrejanju karanten. Ostajanje učencev doma namreč vpliva tudi na starše oziroma skrbnike, ki otroke varujejo, jim kuhajo, se z njimi učijo, hkrati pa morebiti opravljajo še službeno delo, če si ne morejo urediti bolniške odsotnosti ali vzeti dopusta. Tovrstne obremenitve in odsotnosti z delovnega mesta imajo v vsakem primeru širše družbene učinke in posledice tudi za delovanje države."

  • Uredništvo

    3. 11. 2021  |  Kultura

    »Lutka ni resnična oseba, a še vedno verjamemo vanjo«

    "Ena od glavnih prednosti lutkarstva je, da mi kot občinstvo zelo dobro vemo, da lutka ni resnična oseba, to vidimo, a še vedno verjamemo vanjo. To je zelo močno izhodišče, ki ga lahko izkoristimo v pripovedi, da najprej ustvarimo iluzijo, nato pa jo razblinimo ter s tem različne plasti navzočnosti igralcev in lutk uporabimo tako, da se medsebojno dopolnjujejo. Bistvo ni v nadomeščanju igralca z lutko, temveč v uporabi njunih prednosti za to, da ustvarimo razširjeno resničnost."

  • Uredništvo

    2. 11. 2021  |  Politika

    »EU, kakršna je zdaj, ni vredna papirja, na katerem je zapisana«

    "Evropska unija, takšna, kakršna je zdaj, ni vredna papirja, na katerem je zapisana. To jasno povem. Do zdaj je bila jamstvo za mir in stabilnost, se je pa s pojavom teženj, zlasti tako imenovanih višegrajskih držav, razdelila na dvoje."

  • Uredništvo

    2. 11. 2021  |  Politika

    »Drsimo v sistem, za katerega ni nihče oddal svojega glasu«

    "Svet je enostaven. Slovenija pa banalna. Prozorna kot rižev papir. Vse predvidljivo in na neki način strašljivo. Strašljivo v lahkotnosti, s katero drsimo v sistem, za katerega ni nihče oddal svojega referendumsko-plebiscitnega glasu. Ali pa je vse skupaj grozno ravno zato, ker so ključni akterji že takrat imeli v načrtu prav to. Bledo kopijo fevdalnega gospostva. Primitivnega pašaluka. Navideznega raja prisklednikov in vernikov."

  • Uredništvo

    2. 11. 2021  |  Družba

    »Tudi solidarnost, ki presega razlike med nami, je lahko sredstvo upora proti vladi in kapitalizmu«

    Pri Zavodu TransAkcija bodo v okviru trans meseca že šestič pripravile_i obsežen program, tokrat pod sloganom sloganom TransFormacije VI: Skupnosti. "Namen TransFormacij – trans meseca (Transgender Awareness Month) je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, predstavljanje trans kulture, pravic in potreb, praznovanje raznolikosti naših skupnosti ter krepitev skupnosti trans oseb, obeležujejo pa ga mnoge države po vsem svetu," so zapisale_i.

  • Uredništvo

    1. 11. 2021  |  Politika

    »Ko zavlada nezaupanje, nihče več ne verjame nikomur«

    "Zaradi nezaupanja je kredibilnost Janševe vladavine tako nizka, da bi ljudje lahko verjeli tudi to, da izbranim politikom grozilnih pisem z naboji ni poslal kdo drug kot propagandni oddelek iz lastnega gnezda. Ko namreč zavlada nezaupanje, ni nič več trdnega, nič prepričljivega, vse je relativizirano in nihče več ne verjame nikomur. Kot v Hobbesovem Leviatanu. Zato je zahodna civilizacija izoblikovala model družbene pogodbe, ustavo, ločenost vej oblasti, avtonomijo stroke, ekspertizo in kulturo javne besede, ki se razprostira prek javnega prostora."

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Politika

    Kučan: »Čas je, da rečemo, dovolj! Da se upremo takemu načinu vladanja.«

    "V tem je velika odgovornost sedanje opozicije, vsake stranke posebej in vseh skupaj. Prepričati morajo ljudi, da kljub tekmovanju med njimi vedo in zmorejo skupaj uresničiti drugačno prihodnost, spoštljivo in olikano. Zavedati se morajo, da to niso običajne volitve, ker ne potekajo v normalnih razmerah. Te volitve bodo odločale o povratku demokracije. Nikoli ni bila alternativa tako jasna!"

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Družba

    »Skoraj ne vidim več možnosti, da bi se virus širil še lažje, še hitreje«

    "Predvsem me skrbi morebitni prihod kakšne nove različice, takšne, ki bi bila učinkovitejša v izmikanju imunosti, ki se je zaradi dozdajšnjih okužb in cepljenja že ustvarila v populaciji. Hkrati pa skoraj ne vidim več možnosti, da bi se virus širil še lažje, še hitreje, kot se širi trenutna različica delta. Morda bi lahko že rekli, da je s tega vidika virus dosegel svoj maksimum."

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Kultura

    Oblikovalci kulture, ki radi eksperimentirajo

    V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec je do 11. novembra na ogled razstava neodvisnega oblikovalskega kolektiva Grupa Ee, na kateri se predstavljajo z izborom 20 plakatov za Gledališče Glej, Slovensko mladinsko gledališče, Festival Dnevi nemško govorečega filma, steirischer herbst festival, Gradec, Avstrija, 30. in 31. grafični bienale Ljubljana, BIO25 – 25. bienale oblikovanja Ljubljana, Gibanica – Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, ki so nastali od leta 2009 do danes.

  • Uredništvo

    31. 10. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #89

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Otona Župančiča iz zbirke izbranih pesmi Velikani slovenske poezije.

  • Uredništvo

    30. 10. 2021  |  Politika

    »V Ljubljani ima SDS namesto nekaj več od četrtine glasov – vodni top«

    "Policija nastopa kot zastopnik vladne koalicije v času, ko se vladna koalicija v parlamentu že dolgo ne vidi več, vsaj ne toliko, da bi si upala svojo moč kazati z zakonskimi predlogi v parlamentarni razpravi. Zato je del zakonodajne oblasti prešel k vladi, ki za verodostojnost svojih nezakonitih in protiustavnih odlokov potrebuje poulično dejavnost policije, del oblasti pa se je ulil na ulice k demonstracijam, ki skušajo reprezentirati ljudstvo bolje od poslancev in poslank, ko ti svoje funkcije ne morejo opravljati, saj jim izvršna oblast te pravice ne privošči. Zakonodajna oblast je razdeljena med vlado in ulico, v državnem zboru je ni videti. Ljubljansko središče je postalo politični zemljevid, na katerem ima SDS namesto nekaj več od četrtine glasov – vodni top."

  • Uredništvo

    30. 10. 2021  |  Družba

    »Kaj je na nas tako posebnega, da nam je grožnja smrti ohromila kolektivni razum«

    "Epidemija se bo zaradi zelo nalezljivega virusa končala tudi pri nas, vsak si bo s cepljenjem ali okužbo v svojem imunskem spominu vtisnil izkušnjo virusa, le da bomo na vzhodnoevropskih poljih smrti za to izkušnjo nesorazmerno drago plačali, ker virusu raje nastavimo svoja telesa, kot se odločimo za rutinski cepilni pik. A sociologi, psihologi in drugi mojstri človekovega duha bi nam medtem lahko vseeno povedali, kaj je na nas tako posebnega, da nam je grožnja smrti ohromila kolektivni razum. Če si bomo razjasnili vsaj to izkušnjo, se bomo morda odrešili podobne samomorilske brezbrižnosti in posledične krvave usode vsaj za naslednjo epidemijo, vojno ali podobno katastrofo."

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ZDRAVNIKI DVOŽIVKE

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracija na naslovnici je delo nagrajenca Prešernovega sklada in Mladininega hišnega karikaturista Tomaža Lavriča. O tem, ldaj bodo v bolnišnicah nehali podpirati specialiste, ki delajo še pri zasebnikih in s tem ustvarjajo čakalne vrste v javnem sektorju, preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 29. oktobra, dalje. #Mladina43

  • Uredništvo

    28. 10. 2021  |  Politika

    Sodniki nad Janšo: »Predstavniki oblasti bi se morali vzdržati diskreditiranja sodišč«

    Slovensko sodniško društvo je v sporočilu za javnost izrazilo protest zaradi izjave predsednika vlade Janeza Janše. Slednji je po sodbi velenjskega sodišča med drugim dejal, da je velenjsko sodišče "napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev SD-ja".