Uredništvo

  • Uredništvo

    6. 6. 2023  |  Družba

    »Če so to javne službe, bi morale biti namenjene javnosti«

    "V vsakdanu se že dolgo rutinsko sklicujemo na pomanjkanje zdravnikov in sester, ne ukvarjamo pa se s proučevanjem njihove delovne učinkovitosti. Iz prakse za prakso bi lahko ugotovila, da vsaj v javnem sistemu ponekod še obstajajo rezerve oziroma bi bilo mogoče delo bolje načrtovati. Ambulante, na primer, so zaprte, tudi v dnevih med in čez praznike ter v času dopustov za kar več tednov skupaj. Če so to javne službe, bi morale biti pravzaprav namenjene javnosti. S takim zapiranjem ambulant bolniki seveda ne izginejo. Odidejo drugam in obremenijo, na primer, urgence."

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Politika

    »Janša v resni demokratični državi nikoli ne bi prestopil praga parlamenta, kaj šele, da bi vodil vlado«

    "Vodja največje opozicijske stranke, ki je bil minister, ko se je zgodil izbris, nenehno opozarja na napake drugih, na svoje pa vztrajno pozablja. In teh je bilo v njegovi dolgoletni karieri že toliko, da v resni demokratični državi nikoli ne bi prestopil praga parlamenta, kaj šele, da bi vodil vlado. A je kljub vsemu še vedno v državnem zboru. In niti na misel mu ne pride, da bi namesto dneva spomina na žrtve totalitarnega režima denimo predlagal dan spomina na izbrisane. Ali pa dan spomina na mrtve, ki jih je za časa njegove vlade odnesla bolezen covid-19 …"

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Politika

    »Človeku, ki ima trpeče srce za žrtve komunističnega nasilja, bi še nasedli, če se ne bi bratil z ustaši in neonacisti«

    "Če s precej razumevanja in sočutja poskušamo sprejeti nedavno žalno slovesnost svojcev žrtev povojnega nasilja, to težko velja za del politike, ki jo je, vključno z ukinitvijo državnega praznika, zlorabil za zlovešče govore o napovedi državljanske vojne. Kako torej ocenjevati Janševo obžalovanje žrtev komunističnega nasilja? Najbrž najprej skozi optiko povsem predanega služenja taistemu režimu od mladih nog naprej poldrugo desetletje. Ni mi znano, da bi kje podrobneje pojasnil svojo kasnejšo spreobrnitev v vernega človeka in gorečega preganjalca vsega, kar je bil dolga leta sam. Predvsem pa je treba pomisliti na neki prav poseben kontrast."

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / Shod za pravice živali v Ljubljani

    V nedeljo je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal shod za pravice živali. S tablami za pravice živali, majicami NARD in transparentom "Naš planet je tudi njihov / Our planet is theirs too" so se pridružili 200 mestom po vsem svetu, v katerih so imeli ta dan pogrebno slovesnost za milijarde živali, ki so v preteklem letu izgubile življenje zaradi prehrambene industrije.

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Politika

    »Logar se nikoli ne bo otresel Janševe sence«

    "Ko Logar govori o politični neodvisnosti, sanjah o odprti in sproščeni družbi, trči v konflikt s samim seboj. V protislovni položaj ga postavljajo lastna dejanja, ki ne puščajo dvoma, da je tako z aktivnim delovanjem kot z mučnim molkom izdatno pomagal pri gradnji najbolj odbojne politične organizacije v Sloveniji. Ker je več kot 20 let zvesti učenec politične šole SDS, se nikoli ne bo otresel Janševe sence, četudi bo na koncu iz taktičnih razlogov izstopil iz SDS in ustanovil stranko, da bi svojemu šefu znova pomagal na oblast."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Družba

    »Brez znanja ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo«

    "Mislim, da se je v obdobju digitalizacije zalomilo pri ločevanju med informacijo in znanjem ter med znanjem in modrostjo. Za to ni kriva pandemija covida-19, ampak epidemija digitalizacije in čezmerne količine informacij, če si drznem obrniti besede. Dokler nimamo dovolj osebnih življenjskih izkušenj, ki jih pridobimo z branjem in šolanjem, ne moremo imeti dovolj znanja. Brez znanja pa ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo. Prebivalcem Evrope in ZDA umanjka dvom in vsemu sledijo skorajda slepo. Če ne znamo reflektirati prebranega ali videnega in razmisliti s svojo glavo, ne moremo ločevati med resnico, dejstvom in lažjo."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Politika

    »S prihodom Poklukarja se je začel ponovno nadaljevati trend, ki ga je začrtal že Hojs«

    "S prihodom Poklukarja se je začel ponovno nadaljevati trend, ki ga je začrtal že Hojs. Aktualni v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić, ki je že napovedal, da se bo potegoval tudi za polni mandat, v svoji karieri ni bil niti na eni sami pravi vodstveni funkciji, temveč je opravljal le funkcije pomočnikov vodij, pa še to ne na najvišjih ravneh. Če so bila Poklukarja ob prevzemu ministrske funkcije polna usta depolitizacije, po treh mesecih nima pokazati ničesar. Medtem ko se obetajo menjave tudi nekaterih, ki nimajo nikakršne zveze s Hojsovim rovarjenjem po policiji ali pa so bili za Hojsa celo moteči, na ministrstvu in policiji pod Poklukarjem ponovno napredujejo celo posamezniki, ki so bili do Hojsa več kot servilni ali pa je Hojs v svojem kabinetu zaposlil njihove otroke."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Družba

    »Plemenitost poslanstva medicine je v tem, da služi, in ne v tem, da se igra gospodarja«

    "Odnos Zdravniške zbornice do predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja me resnično jezi. S svojim kategoričnim 'Ne!', ki je izrečen s pozicije absolutnega gospodarja življenja in smrti, dela organizacija veliko škodo plemenitemu zdravniškemu poklicu. Ker ne pozabimo: plemenitost poslanstva medicine (kot tudi vsake druge stroke) je v tem, da služi, in ne v tem, da se igra gospodarja. Sploh pred obličjem smrti. In še enkrat, tokrat pa res zadnjič: prepričan sem in vem, da stališče Zdravniške zbornice ne izraža vrednot vseh zdravnic in zdravnikov. Srčno upam, da bodo spregovorili tudi tisti in tiste, ki mislijo drugače."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Kultura

    Laurie Anderson tretjič v Ljubljani

    V ponedeljek, 5. junija ob 20.00 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani nastopila ikona art-pop avangarde in ene od pionirk elektronske glasbe Laurie Anderson, ki bo ta dan praznovala svoj 76. rojstni dan. Tokrat bo predstavila novi projekt Let X=X, ki temelji na zgodbah in zunajserijskih vizualnih upodobitvah albuma Big Science, ki mu je dodala nove skladbe.

  • Uredništvo

    3. 6. 2023  |  Politika

    »Ne smemo si dovoliti, da bi bila obramba predmet pogajanj«

    "Partnerske države v zavezništvo prispevajo edinstvene poglede, izkušnje in vložke. Bogatijo Natovo bazo znanj, širijo njegov vpliv in krepijo njegovo sposobnost učinkovitega soočanja z globalnimi varnostnimi izzivi."

  • Uredništvo

    2. 6. 2023  |  Politika

    »Levico so od ustanovitve 'kamenjali' z vseh strani«

    "Ko sem vstopal v politiko, nisem imel pojma, kaj nas čaka. Nisem si predstavljal, kako strma in ovinkasta pot je pred nami. Levico so od ustanovitve 'kamenjali' z vseh strani, vendar smo zaradi številnih bušk in prask postali bistveno trdnejši. Pred desetletjem smo govorili o prekarnosti, stanovanjski problematiki, podnebnih spremembah. Tovrstne teme so danes pristale v političnem središču predvsem zavoljo naše vztrajnosti. V evropskem prostoru ni veliko podobnih zgodb."

  • Uredništvo

    2. 6. 2023  |  Politika

    »Logar nadaljuje pahorjansko tradicijo v slovenski politiki«

    "Logar nadaljuje pahorjansko tradicijo v slovenski politiki. Veliko govori o nujnem spravnem dialogu v politiki med Janševo desnico in levo sredino, ki sta sredi hudih ideološko-kulturnih spopadov. Logar kritizira svojega političnega šefa med vrsticami, benigno, nikoli konkretno, še manj ad personam. Nadaljuje le izmuzljiv in všečen diskurz iz predsedniške teme, ki mu je prinesel dober rezultat."

  • Uredništvo

    31. 5. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / NOVI OBRAZ

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, ali bo Anže Logar ponujal SDS s človeškim obrazom. Avtor fotografihe na naslovnici je Borut Krajnc, v novi ediciji Mladine pa boste našli še več poglobljenega, zanimivega in aktualnega branja. 

  • Uredništvo

    31. 5. 2023  |  Politika

    »Golobova vlada nima ambicij, da bi radikalno preurejala družbo«

    "Vlada Roberta Goloba se je pred letom dni, ko je prevzela vodenje izvršilne oblasti, spopadla z običajnimi zavorami, opozicija pa je silovito inovativno uporabljala tudi zavorne mehanizme, ki v treh desetletjih parlamentarizma še niso bili v rabi."

  • Uredništvo

    31. 5. 2023  |  Družba

    »Potrošniška družba poveličuje mladost, drznost, lepoto, hitrost, moč«

    "Stereotipi imajo kulturne in politične posledice, ki določajo, kako družba ceni in skrbi za posamezne generacije. To dokazuje negativno polnjenje koncepta 'stari'. Potrošniška družba poveličuje mladost, drznost, lepoto, hitrost, moč, medtem ko postane starost obdana s predsodki in negativnimi stereotipi. Svoje prispevajo apokaliptične napovedi povečanja potreb in izdatkov. Če se v pogojih dolgožive družbe postavljajo drugačna vprašanja fiskalne vzdržnosti, učinkovitosti in socialne pravičnosti, mar ni skrajni čas, da na novo opredelimo tudi starost? Da se nehamo sprenevedati in izogibati besedi stari in jo razbremenimo stigme, kot smo to storili z izrazom mladi?"

  • Uredništvo

    30. 5. 2023  |  Politika

    »Ko je temu dodal še kakšno lažno novico, je bil recept za vnovično izvolitev popoln«

    "Kiliçdaroglu se je kot zasilni kandidat v zelo neenakih pogojih volilne kampanje vendarle kar dobro odrezal. Na koncu mu je verjetno prav premalo karizme odneslo zmago v prvem krogu. V drugem krogu je moral iti na vse ali nič. Okrepil je protibegunska stališča, udaril po mizi in opustil dotedanjo podobo prijaznega dedka. Zgolj pri nacionalistični volilni bazi so bile še volilne rezerve. A tako korenit preobrat v zadnjih 14 dneh večine volilcev ni prepričal, medtem ko je Erdogan lahko vztrajal pri svoji mantri o močnem predsedniku, navdušencu nad tehnološkim razvojem, obnovitelju porušenih delov Turčije in skrbniku regionalno še vedno vplivne države. Ko je temu dodal še kakšno lažno novico, je bil recept samodržčeve tradicionalne populistične kuhinje za vnovično izvolitev popoln."

  • Uredništvo

    30. 5. 2023  |  Kultura

    »Človek je žival, ustvarjena za pripovedovanje zgodb«

    "Globoko verjamem, da je človek žival, ustvarjena za pripovedovanje zgodb. Za druge vrste živali ne vem, ker se mi z njimi še ni uspelo zares pogovarjati." 

  • Uredništvo

    29. 5. 2023  |  Politika

    »Janševa argumentacija odraža nepoznavanje procesa glasovanja« 

    "Naše ambicije za sedež nestalne članice VS OZN so realne in možnosti, da na teh volitvah premagamo Belorusijo, so dobre. Do nedavnega ni bilo nobenega resnega razloga ali povoda, da bi javno špekulirali o možnosti poraza. Nedavni tvit prvaka SDS Janeza Janše te stvari postavlja na glavo: enotnosti slovenske politike glede tega nacionalnega projekta ni več, v roke Belorusije (in Rusije) pa daje argument, ki lahko resno ogrozi izid volitev v našo škodo. Njegova argumentacija odraža ali eklatantno nepoznavanje procesa glasovanja o kandidaturah za VS OZN ali pa je to premišljen manever, ki sliši na ime sabotaža in je namenjena predvsem njegovim notranjepolitičnim ciljem. Ta izjava pomeni tudi začetek boja za interpretacijo morebitnega poraza, za katerega pa bi si lahko Janez Janša pripisal veliko zaslug - od okoliščin sprejetja te kandidature do nedavno objavljenega tvita."

  • Uredništvo

    29. 5. 2023  |  Politika

    »Golob je naposled le prisluhnil nasvetom drugih«

    "Golobova koalicija se je na koalicijskem papirju zavezala 'zagotoviti tesnejšo vključenost stroke v procese načrtovanja vseh javnih politik'. Obljuba o tem, da bo vlada prisluhnila stroki, se zrcali v strateških svetih, Golobova vlada si je doslej omislila kar štiri. Za prenovo zdravstvenega sistema, makroekonomijo, prehrano in sovražni govor. A večji del mandata je predsednik vlade Golob predvsem poslušal sebe in prostodušno napovedoval reforme in ukrepe. Tako hitro, da stroki, če bi bila v tako kratkem času sploh lahko pripravila rešitve, ni mogel prisluhniti. Po tršem pristanku, padcu rejtingov vlade in Gibanja Svoboda v začetku leta, deluje, da je Golob naposled prisluhnil nasvetom drugih, tudi stroke."

  • Uredništvo

    30. 5. 2023  |  Kultura

    Nagrada skupine OHO / Kdo bo letošnji prejemnik?

    V Galeriji P74 v Ljubljani bo danes ob 19. uri razglasitev zmagovalca Nagrade skupine OHO 2023 in odprtje razstave nominirancev. Letošnji nominiranci so: Maja Bojanić, Ana Likar, Nik Erik Neubauer, Pita Projekt (Nina Goropečnik & Rea Vogrinčič).

  • Uredništvo

    29. 5. 2023  |  Kultura

    FOTOGALERIJA / 105 petkov kolesarskih protestov v času tretje Janševe vlade

    V Palači Cukrarna so 26. maja odprli protestno razstavo z naslovom 105 petkov (Kolesarski protesti 2020-2022), ki predstavlja najbolj legendarne eksponate in lutke, domiselne transparente, inovativne rešitve, gverilske akcije, protestne pesmi in nekatere ključne trenutke s samih protestov ter preko interaktivnih instalacij obiskovalcem omogočila osebno doživeti ključne trenutke dveletnih protestov proti strahovladi (branje ustave na TR, skupinsko kolesarjenje, sprehod z dežniki).

  • Uredništvo

    28. 5. 2023  |  Politika

    »Tisti, ki imajo od sedanjega stanja koristi, bodo status quo branili«

    "Zdravstvo je sistem, kakor marsikje, v katerem delujejo veliki umi, veliki egi, plemenite duše in vzvišeni, menda nezmotljivi liki. Izhodišče, da se vse začne s konsenzom, je simpatično, toda brez političnega realizma. Reforma se ne začne z iskanjem konsenza, temveč se začne z diagnostiko. Kdo ima od sedanjega stanja neupravičene koristi? Kdo v tej igri izgublja? Kateri pacienti in kateri segmenti zdravstvenega sistema izgubljajo? Diagnoza, da se ne razumemo dovolj dobro, sicer pa smo na isti strani, ni zadostna. Tisti, ki imajo od sedanjega stanja koristi, bodo status quo branili. Nekateri so do sedanjega stanja upravičeno kritični. Resna diagnostika, ki postavlja v središče ustavna načela o univerzalnem dostopu ljudi do zdravstva, je prva točka." 

  • Uredništvo

    28. 5. 2023  |  Svet

    Več izrazitih narcističnih in psihopatskih osebnostnih značilnosti, tudi med mlajšo populacijo

    "Smo zelo individualistična in tekmovalna družba in tudi z velikimi zahtevami tako v šolskem, delovnem kakor zasebnem življenju. Iz socialnih bitij se spreminjamo v digitalna, veliko informacij črpamo iz virov in na načine, ki jih še pred 20 leti ni bilo na voljo, zdaj pa so nosilci našega napredka. Tega razvoja ne bomo mogli ustaviti. Tako kot so zdaj aktualne razprave o uporabi umetne inteligence, kako jo umestiti v naše življenje ali pa morda sploh ne, ker ne vemo, kam to pravzaprav pelje. Tudi tega razvoja ne bomo mogli ustaviti. Veljalo bi pa dobro razmisliti, kako in s čim ljudi opremiti, da bodo lažje in z manj stiskami preživeli v hitro spreminjajočem se svetu. Proti globalnim svetovnim trendom in vzorom smo nemočni, lahko pa poskušamo krepiti tiste lastnosti in priložnosti, ki omogočajo lažje spoprijemanje s težavami in ovirami. To je na dolgi rok še najboljši recept. Dejansko opažamo več izrazitih narcističnih in psihopatskih osebnostnih značilnosti, tudi med mlajšo populacijo, to pa seveda ne pomeni, da imamo osebnostno motene otroke. Govorimo o tistih nekaj odstotkih z zelo izraženimi, odklonskimi osebnostnimi lastnostmi …"

  • Uredništvo

    29. 5. 2023  |  Kultura

    Odprta akademija / Trajnostno naravnana in brezkompromisno kaotična

    Od 1. do 4. junija bo na vseh treh lokacijah Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Dolenjska 83, Erjavčeva 23, Tobačna 5) potekala že tradiciobalna Odprta akademija oziroma zaključna razstava študentk in študentov, ki je s spremljevalnimi dogodki obenem njihov največji letni dogodek.

  • Uredništvo

    26. 5. 2023  |  Politika

    Ustavno sodišče / Zadržanje novele zakona o RTV umaknjeno

    Po neuradnih informacijah spletnega portala N1 je ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje izvajanja dela novele zakona o RTV Slovenija. Za umik zadržanja naj bi glasovali štirje sodniki, in sicer: Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Proti naj bi glasoval Rok Svetlič, sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič pa naj ne bi glasovala. To pomeni, da novi svet RTV Slovenija lahko začne z delom.

  • Uredništvo

    28. 5. 2023  |  Družba

    »V enem letu je šef vlade spoznal, da ni lahko vladati«

    "V enem letu je šef vlade spoznal, da ni lahko vladati. Še posebej če ti nekateri ves čas molijo pod nos en in isti scenarij. Eno in isto agendo večnega konflikta, večnega dualizma in podpihovanja neke polarizacije. Pri tem mediji odigravajo pomembno vlogo. Ne zgodi se noben resen pogovor, ne da bi voditelji omenjali to razdelitev, to razdvojitev in ta antagonizem. Od domobrancev in partizanov naprej preko levih in desnih do zaslužnih in nezaslužnih za osamosvojitev. Pa koga za boga to še zanima. Z vsemi spomeniki, muzeji in odlikovanji vred. Z vsemi interpelacijami in bedastimi tviti. Če komu kaj ni jasno, naj še enkrat ponovimo: 95 odstotkov volilcev je na plebiscitu glasovalo za samostojnost Slovenije."

  • Uredništvo

    28. 5. 2023  |  Družba

    »Pacient je tisti, ki se odloči, ali predlog sprejme ali ne«

    "Seveda. V zadnjih desetletjih je nastal ogromen premik v razmerju med zdravniki in pacienti. Prej je veljal model pokroviteljskega zdravnika, ki je skrbno strokovno opazoval pacienta in presojal, kaj je zanj najbolje. Sčasoma se je uveljavilo drugo razmerje, pri katerem teža odločitve ni več na zdravniku, temveč je pacient tisti, ki ima pravico do avtonomije, kar pomeni, da odloča, kaj se bo z njim zgodilo. Strokovna vloga zdravnikov ostaja, predlaga rešitev, pacient pa je tisti, ki se odloči, ali predlog sprejme ali ne. Formalno je bila ta sprememba narejena pred 15 leti z Zakonom o pacientovih pravicah, s katerim je bila zdravniku naložena pojasnilna dolžnost, da pacientu pojasni vse okoliščine njegove bolezni, pravica pacienta pa je, da zdravljenje, s katerim ne soglaša, odkloni oziroma se mora strinjati z vsemi posegi v svoje telo. Skozi dosedanjo razpravo se je pokazalo, da zlasti starejša generacija zdravnikov, ki so paternalistični tradicionalisti, tega niso ponotranjili. Pri tem se radi sklicujejo na globalno ženevsko deklaracijo medicinske etike, pa čeprav njena zadnja verzija iz leta 2017 že v prvih členih pove, da mora zdravnik spoštovati pacientovo avtonomijo."

  • Uredništvo

    27. 5. 2023  |  Družba

    »Tisti, ki vladajo družbi in jo izkoriščajo, rabijo nepismene državljane«

    "Pismenost mora upadati, ker za produkcijski proces — razen v določenih segmentih — ni več potrebna. Predvsem pa mora upadati zato, ker je verjetneje, da so pismeni državljani bolj samostojno razmišljujoči, bolj kritični, bolj nekonformistični in težavnejši državljani kot tisti nepismeni. Ali povedano drugače: izboljšanje pismenosti je družbeno nevarno početje. Za tiste, ki vladajo. Za tiste, ki eksploatirajo."

  • Uredništvo

    26. 5. 2023  |  Družba

    Alojz Ihan / »Zdravstvo srednjega cenovnega razreda žal ne obstaja«

    "Zato ni države, ki v prihodnje ne bo imela problemov z vse višjimi zdravstvenimi stroški, seveda pa bodo imele gospodarsko manj uspešne države teh problemov veliko več ter se bodo težje izognile resnim družbenim in socialnim konfliktom. Zdravstvo srednjega cenovnega razreda žal ne obstaja, če je pri avtomobilih mogoče tudi s poceni vozilom mogoče priti na cilj v praktično istem času kot s prestižno limuzino, v medicini obstaja samo pravočasno in optimalno zdravljenje. Brez njega imamo žrtve, pa naj gre za odkrito segregacijo ljudi glede na premoženje (zdravstveni trg) ali prikrito segregacijo, z navideznimi pravicami in nedopustnimi čakalnimi vrstami, mimo katerih se po bližnjicah prebijejo le ljudje, ki imajo za seboj dodatno ekonomsko, pravno ali koruptivno zaledje."

  • Uredništvo

    26. 5. 2023  |  Družba

    »V neposredni prihodnosti nas ne čakata niti kaviar niti socializem«

    "Ob umetni inteligenci nam obljubljajo, da bo spremenila svet, kot ga poznamo. Naše življenje v njem pa bo neprepoznavno. To se je nedvomno že zgodilo. Samo še nekaj mesecev potrebujemo, da bomo praktično videli, kam pelje nedolžno izražanje želja na vstopnih točkah njenih platform. Vendar se življenje morda ne bo  spremenilo tam, kjer bi pričakovali. Obljube o koncu sveta so prenagljene. V neposredni prihodnosti nas ne čakata niti kaviar niti socializem. Tam je nekaj, kar že dobro poznamo. Ne gre se bati, da kot dinozavri gledamo v nebo in se veselimo sija vedno svetlejšega meteorja, ki leti proti Zemlji. Te reči smo že videli."