• Luka Volk

    14. 10. 2022  |  Mladina 41  |  Politika

    Predvolilno soočenje (nekaterih) predsedniških kandidatov z ljudstvom

    Podobno kot pred aprilskimi državnozborskimi volitvami tudi zdaj pred predsedniškimi lani nastala pobuda Glas ljudstva v torek, 18. oktobra, pripravlja predvolilno soočenje predsedniških kandidatov. Udeležili se ga bodo Nataša Pirc Musar, Milan Brglez, Miha Kordiš in Vladimir Prebilič. Na Trgu republike bodo odgovarjali na vprašanja organizacij, zbranih v pobudi, pa tudi na vprašanja iz občinstva. Preostali trije kandidati se na vabilo niso odzvali ali pa se soočenja zaradi obveznosti ne bodo mogli udeležiti.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    14. 10. 2022  |  Mladina 41  |  Kolumna

    Priložnost

    So Severni tok poškodovali Rusi ali Američani ali kdo tretji? Če se vprašamo, kdo ima od tega korist, nastane zagata. Rusi lahko plin kadarkoli zaprejo in so krivi le, če so hoteli, da bi sum padel na Američane. Tem težave z ruskim plinom koristijo, saj Evropi laže prodajajo svojega, celina pa je od njih bolj odvisna. A krivec seveda ostaja neznan. Tudi če bi bili za nož v hrbet najtesnejšega zaveznika krivi Američani, uradna Evropa sredi ukrajinske vojne tega ne bi rekla.

  • Spet banke

    Nobelova nagrada za ekonomijo že več kot petdeset let velja za najuglednejšo strokovno priznanje. Lavreate potrjuje kot nesporne znanstvene avtoritete, ekonomiji daje pečat prestižne družboslovne vede. Letošnji nagrajenci so kot običajno ugledni ameriški profesorji, Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig. Bernankeja širša javnost pozna kot predsednika ameriške centralne banke, druga dva slovita bolj v akademskih krogih. Vsi trije so prispevali k boljšemu razumevanju vloge bank pri delovanju ekonomskih sistemov, zlasti v obdobju finančnih kriz. Banke, kreditni sistem in finančni kapital so temeljni dejavnik kriz in hkrati rešitelji razvoja kapitalizma. V tem tiči njihova demonska vloga. Bernanke je tu ponudil temeljni politično ekonomski okvir, Diamond in Dybvig pa modelske institucionalne predloge ukrepov. Njihova analiza je bila izčiščena, sporočila izrazito uporabna. Tudi zato je bila velika recesija 2008– 2013 manj usodna od finančne in ekonomske krize v tridesetih letih 20. stoletja.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    14. 10. 2022  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Portret

    Nik Erik Neubauer – fotograf, ki je bil uvrščen med najboljše v Evropi 

    Italijanski pregovor pravi, ko prideš na jug, jokaš dvakrat: ob prihodu in ob odhodu. No, pravzaprav se pregovor nanaša konkretno na Neapelj, a ne bomo malenkostni, kajti duh, s katerim se ponaša to kaotično mesto, je mogoče začutiti tudi drugod na italijanskem jugu. Fotograf Nik Erik Neubauer to dobro ve. V južni Italiji, v mestu Bari, je pred leti preživel nepozabno obdobje študentske izmenjave, iz katere se je rodil avtorski projekt, razstava in fotoknjiga z naslovom Ko greš na jug, vedno jokaš dvakrat. »Hotel sem v Berlin, pristal pa sem v Bariju,« se nasmehne. »A takoj, ko sem prišel tja, me je mesto posrkalo vase. Njihova hrana, kultura, strast, ki jo Italijani z juga vnašajo v čisto vse, kar počnejo.«

  • Damjana Kolar

    14. 10. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    13. 10. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: JEDRSKA GROŽNJA

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić (ilustracija: Rochak Shukla na Freepiku). Več tem, koliko časa je preostalo človeštvu, da prepreči totalno vojno, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. oktobra, dalje. #Mladina41

  • STA

    12. 10. 2022  |  Politika

    Za župana Ljubljane naj bi kandidiral tudi Aleš Hojs

    Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je v sredo s podpisi občanov vložil kandidaturo za šesti mandat. Tudi tokrat pričakuje zmago v prvem krogu in večino v mestnem svetu. O podpori se je pogovarjal tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom, je dejal. Gibanje Svoboda bo o tem odločilo do konca tedna, so sporočili iz stranke. Poleg Jankovića pa naj bi Janševa SDS po neuradnih informacijah v tekmo za župana Ljubljane poslala nekdanjega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Hojs informacij ne želi niti potrditi niti zanikati, poudarja le, da bo vse znano 20. oktobra, ko se izteče rok za oddajo kandidatur. Hojs se je sicer Ljubljani zameril med ministrovanjem v času tretje Janševe vlade, ko so v prestolnici potekali protivladni protesti, ki jih je večkrat skušalo zatreti policijsko nasilje.

  • STA

    13. 10. 2022  |  Svet

    Tudi Slovenija za skupni evropski protiraketni ščit

    Nemčija je skupaj z več kot deset državami, med njimi tudi s Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pristopno izjavo k iniciativi Zaščita evropskega neba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    12. 10. 2022  |  Politika

    Golob: »To bo referendum o vladi – verjamem, da bo zadnji«

    V poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica menijo, da se v stranki SDS še niso sprijaznili s porazom na aprilskih državnozborskih volitvah. Prepričani so, da bodo državljani zavrnili referendumske pobude SDS in glasovali za uveljavitev sprememb zakona o vladi, novelo zakona o RTVS in spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi, kot jih je sprejel DZ.

  • Uredništvo

    13. 10. 2022  |  Politika

    Janković: »Največ napak je naredil Jelko Kacin. Če bi ga poslušal, se ne bi nikoli cepil.«

    "Ko je Janez Janša postal predsednik vlade, sem ga poklical in rekel: Janez, nihče od nas ne ve, kako se tej epidemiji streže. Nekdo mora biti šef, to si ti, ker predstavljaš celo Slovenijo. Informiral sem ga o tem, kako ravnamo v Ljubljani in rekel, da če je nekaj dobro za Ljubljano, je dobro tudi za Slovenijo. Nas je največ in imamo največ obiskovalcev. Z Janšo sva bila v stiku trikrat do štirikrat na mesec. Skušal sem mu dopovedati, da je neumno zapirati mesta in občine, ker ljudje niti ne vedo, kje potekajo občinske meje. S tem so ustvarjali nervozo in nelagodje med ljudmi."

  • STA

    13. 10. 2022  |  Družba

    »Znanost ni dovolj dobra v komunikaciji«

    Na Univerzi v Ljubljani danes in v petek poteka mednarodna konferenca o komuniciranju znanosti z naslovom Ponovno odkrivanje komuniciranja znanosti? Rektor univerze Gregor Majdič je v nagovoru poudaril pomen konference, saj so se v zadnjih dvajsetih letih pojavila številna področja, ki dokazujejo, da znanost ni dovolj dobra v komunikaciji.

  • Uredništvo

    12. 10. 2022  |  Politika

    »Referendum ne sme biti vezan na nobene volitve«

    "Vprašanje, ali naj bo referendum ločeno od volitev ali na dan prvih, drugih ali petih volitev, je v temelju napačno. Referendum ne sme biti vezan na nobene volitve, saj bi bili referendumi v času volitev v prednosti v primerjavi z vsemi drugimi. Za nevedne odločevalce: kvorum je bil dvignjen ravno zato, da bi odvrnil strankarske trole od nenehnega davljenja volilcev s partikularnimi zahtevami sumljive vrste. Kvorum za referendume, ki bodo hkrati z volitvami, pa je tako rekoč zagotovljen. Sedanje vladne špekulacije, kdaj se ji 'izplača' razpisati referendum, kdaj bi jih zmaga utrdila na oblasti, kdaj pa bi koristila opoziciji, so zato nezaslišane, so brezsramno izigravanje instituta referenduma, kakršnega so ti isti politiki ob poletnem referendumu za vodo očitali desnici. Potrebujemo torej jasna referendumska pravila, ki bodo izvedbo omogočala čim hitreje in s tem preprečila zaustavljanje delovanja vlade, izvzeti pa morajo biti termini volitev in morda tudi poletni meseci; to je edini način za zagotovitev enakih pogojev za vse."

  • Uredništvo

    12. 10. 2022  |  Družba

    So v Ljubljani res specifične razmere in specifični problemi?

    "Zanimivo je, da se veliko govori, da so v Ljubljani specifične razmere in specifični problemi, a ko se pogovarjaš po različnih regijah, ugotoviš, da se veliko stvari prekriva. Eno so problemi, ki izhajajo iz nacionalne strukture, torej kako je sistem zgrajen, zelo veliko pa je tudi na ravni občin, ki razporejajo sredstva in razpolagajo z javno infrastrukturo. Tukaj vidimo povsod isto stvar - težavo z dostopom do sredstev in prostorov, komercializacijo, klientelizem, korupcijo, neplačevanje. Vse to so prakse, ki živijo tudi na občinski ravni bolj ali manj po vsej Sloveniji. Ljudje pa se hodijo pogajat individualno, vsak gre do svojega župana ali pa do direktorja nekega kulturnega zavoda. Vsak se poskuša dogovoriti nekaj zase, enim uspe, večini ne."

  • Danes je nov dan

    13. 10. 2022  |  Družba

    Solidarno z Asmirjem Bećarevićem

    Teče že četrti teden, odkar je vodstvo Premogovnika Velenje odpustilo predstavnika Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije Asmirja Bećarevića. Bećareviću, ki je kot rudar delal skoraj 25 let, podjetje očita, da je v času bolniške odsotnosti pomagal sodelavcu v postopku odpovedi, zbiral podpise za peticijo za dostojno malico, govoril z novinarko in obiskal trgovino. Predstavniki vodstva podjetja so celo najeli detektiva, ki je Bećareviću sledil, pri tem pa so popolnoma ignorirali dejstvo, da je ta med bolniško odsotnostjo imel predvidene izhode.

  • STA

    13. 10. 2022  |  Svet

    Desničarski provokator bo moral plačati slabo milijardo dolarjev odškodnine

    Porota v ameriški zvezni državi Connecticut je v sredo desničarskemu provokatorju Alexu Jonesu, ki se skriva za ustavno pravico do svobode govora, naložila plačilo 965 milijonov dolarjev odškodnine zaradi služenja z lažmi, da je bil pokol otrok leta 2012 v Newtownu prevara.

  • STA

    13. 10. 2022  |  Svet

    »Trumpu se ne sme dovoliti, da zavlačuje«

    Ameriški zvezni sodnik Lewis Kaplan je v sredo razsodil, da bo moral bivši predsednik ZDA Donald Trump prihodnji teden v New Yorku pod prisego odgovarjati na vprašanja v postopku tožbe zaradi obrekovanja. To je proti njemu vložila ameriška pisateljica, ki ga je pred tem obtožila posilstva, Trump pa je njo nato označil za lažnivko.

  • Uredništvo

    12. 10. 2022  |  Družba

    Rusi so leta 1914 polni domoljubnega navdušenja odkorakali na bojišče ...

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

  • Borut Mekina

    12. 10. 2022  |  Politika

    V TEŠ pokurili privarčevani plin

    Zaradi povečanih tveganj pri oskrbi s plinom je Evropska komisija pred meseci sprejela priporočilo o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov. Slovenija je temu sledila, avgusta se je pri nas poraba že zmanjšala za približno 13 odstotkov. V Plinovodih in Geoplinu so tedaj ponosno ocenjevali, da bo Slovenija lahko dosegla 15-odstotno zmanjšanje porabe. A že naslednji mesec so se statistike pokvarile. V Termoelektrani Šoštanj so namreč za 11 dni prižgali plinsko turbino in potrošili za kar 5 odstotkov v mesecu septembru porabljega plina v Sloveniji, kot so nam v odgovoru na naše vprašanje potrdili v Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE):

  • STA

    12. 10. 2022  |  Politika

    Rupel odstopil z mesta direktorja Javne agencije za knjigo

    Dimitrij Rupel je z današnjim dnem odstopil kot direktor javne agencije za knjigo RS (JAK). V odprtem pismu, ki ga je naslovil na ministrico za kulturo Asto Vrečko, se je odzval na njen intervju za STA. Rupel zavrača njene besede o nestrokovnih potezah prejšnje vlade, škodljivih za kulturo, med katerimi je omenila tudi njegovo imenovanje.

  • STA

    12. 10. 2022  |  Politika

    Šarec: »Vesel bom, če vojski ne bo treba več biti na meji«

    Minister za obrambo Marjan Šarec je v pogovoru za STA dejal, da želi, da Slovenija v mednarodnem okolju ostane kredibilna partnerica, zato upa, da bo Državni zbor (DZ) potrdil proračun, ki predvideva dvig obrambnega proračuna na 1,44 odstotka BDP v letu 2024. Del tega bo namenjen tudi opremi za Slovensko vojsko ter (hkrati) za namen zaščite in reševanja. 

  • Nasilni neonacisti na »Pohodu za življenje«

    Nobenega dvoma ni, da se slovenska gibanja v podporo tradicionalni družini, tako domači pro-life aktivisti radi opišejo sebe, zadnje čase krepijo v svoji množičnosti. Dokaz temu sta dve »močni politični manifestaciji«, kot so opazili kar sami na strani »Pohod za življenje«: na tisti, ki je bila v torek, 27. septembra 2022 in je potekala pred parlamentom pod geslom »Shod za družino«, se je po njihovem štetju in zagotovilih liderja Aleša Primca zbralo 10.000 ljudi. Na »Pohodu za življenje« nekaj dni kasneje, 1. oktobra, pa menda 5.000.

  • STA

    11. 10. 2022  |  Politika

    Minister Mesec: »Referendum o spremembah družinskega zakonika je protiustaven«

    Minister za delo, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je glede vložene pobude za zakonodajni referendum o spremembah družinskega zakonika in vloženem vetu Državnega sveta (DS) poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišče samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov. Referendum o omenjenem zakonu bi bil tako po njegovih besedah protiustaven.

  • Uredništvo

    12. 10. 2022  |  Kultura

    Strojni dialog z »vrhovnim osamosvojiteljem«

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo, 13. oktobra ob 19. uri odprli razstavo Vuka Ćosića z naslovom Nacija – Kultura. Izvirna različica tega projekta je nastala leta 2000 ob 200. obletnici Prešernovega rojstva. Narodni muzej je pripravil razstavo Pevec, ne bogat al sloveč, na kateri so bili zbrani predmeti, rokopisi in redke izdaje pesnikovih del. Ob tem sentimentalnem gradivu je bila – kot sodoben kontrapunkt – premierno predstavljena novomedijska refleksija z naslovom Nacija minus Kultura. Razstava bo na ogled do 15. januarja 2023.

  • STA

    12. 10. 2022  |  Politika

    Biden: »Putin se je povsem uštel«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek za televizijo CNN menil, da je ruski predsednik Vladimir Putin sicer racionalen igralec, ki pa se je hudo uštel glede sposobnosti Rusije, da zavzame Ukrajino. Dodal je, da tudi v Washingtonu iščejo način, po katerem bi se lahko Putin umaknil iz Ukrajine, preden gre vse po zlu.

  • STA

    12. 10. 2022  |  Svet

    Ukrajina: »Sistemi zračne obrambe iz Nemčije so že tukaj. Prihajajo še ameriški.«

    Ukrajina je od Nemčije prejela prvo pošiljko sistemov zračne obrambe Iris-T, je danes sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Ob tem je napovedal, da Kijev v kratkem pričakuje tudi dobavo ameriških sistemov zračne obrambe Nasams, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    12. 10. 2022  |  Politika

    Ruske oblasti aretirale osem ljudi

    Ruske oblasti so v povezavi s sobotno eksplozijo na mostu, ki polotok Krim povezuje s celinsko Rusijo, pridržale osem ljudi, je danes sporočila ruska varnostno-obveščevalna služba FSB. Kasneje so sporočili še, da so preprečili dva poskusa napadov, ki naj bi jih pripravljale ukrajinske tajne službe na ozemlju Rusije, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    11. 10. 2022  |  Družba

    Župan Krškega: »Slovenija druge rešitve, kot da imamo še eno jedrsko elektrarno, skorajda nima«

    "Še ena hipokrizija se mi zdi dejstvo, da zadimljeno elektriko proizvajajo na vzhodu, na Poljskem, ki je vezana na fosilna goriva, in to energijo prenašajo v Nemčijo. Seveda se v Nemčiji lahko gredo čiste energije, ker se kadi na Poljskem. To se mi zdi dvolično in nepošteno. Nalijmo si čistega vina in si povejmo, kje smo zdaj in kaj lahko naredimo."

  • Uredništvo

    11. 10. 2022  |  Družba

    Obstaja povezava med revščino in depresijo

    "Povezava med depresijo in slabim družbenoekonomskim položajem je tako trdno dokazana, da Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je socialno-ekonomsko stanje posameznika ena izmed poglavitnih determinant njegovega duševnega zdravja. Vendar pa revščina, neenakost in izključenost niso edini dejavniki, ki vodijo v duševno stisko. Sovpadati morajo z dedno zasnovo, osebno občutljivostjo oziroma s psihično opremljenostjo, s katero stopamo v življenje. Na depresijo torej ne moremo gledati le kot na napako v delovanju možganov, ampak kot na dinamično neravnovesje, ki nastane zaradi sovplivanja bioloških, psiholoških in zunanjih obremenitev. Neposrednega dedovanja ni, prav gotovo pa se podeduje neka ranljivost za razvoj depresije. Iskanje gena, ki bi ga bilo mogoče popraviti, se je izkazalo za iluzijo, saj je depresija odvisna od sklopa genetskih dejavnikov, na katere močno vpliva okolje."

  • STA

    12. 10. 2022  |  Svet

    Nekdanji Trumpov svetovalec: »To bo popolna zmaga republikancev«

    Voditelj televizije Fox Business in nekdanji svetovalec nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa Larry Kudlow napoveduje popolno zmago republikanske stranke v tekmi za večino sedežev v zveznem kongresu na vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata, ki bodo 8. novembra.

  • Danes je nov dan

    12. 10. 2022  |  Družba

    Po jeziku se kultura pozna

    Jezik odraža in oblikuje družbo: zgodovinsko se skupaj z njo spreminja ter tako odseva in obenem legitimira obstoječa razmerja moči. Jezik patriarhata je tako neizbežno binaren in seksističen: (generični) moški spol strogo dominira, besedišče je nasičeno z androcentričnimi izrazi, samostalniki ženskega spola pa so v primerjavi s svojimi binarnimi opozicijami navadno nosilci manjše vrednosti ali slabšalnega pomena.