• Monika Weiss

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Družba

    Institucija, ki lobira za interese ameriških multinacionalk, dobiva v Sloveniji javni denar

    AmCham Slovenija, okrajšava za Ameriško gospodarsko zbornico, je eden od AmChamov iz 44 evropskih in vzhodnoazijskih držav. Gre za mrežo zagovorniških (gre za marketinški izraz, ki nadomešča besedo lobističnih) organizacij, ustanovljenih za spodbujanje interesov ameriškega gospodarstva, zlasti multinacionalk.

  • DK, STA

    28. 5. 2022  |  Svet

    Najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok

    Raziskava ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) ugotavlja, da je orožje leta 2020 preseglo avtomobilske nesreče kot najpogostejši vzrok smrti ameriških otrok. Pred dvema letoma je zaradi orožja umrlo 4368 otrok in mladostnikov do 19 let starosti, v avtomobilskih nesrečah pa jih je umrlo 4036.

  • Peter Petrovčič

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Politika

    Je to, kar počne SDS, sistematična zloraba parlamentarnih postopkov ali opozicijska drža, kot se spodobi?

    Tretjega decembra lani so člani parlamentarnega odbora za izobraževanje razpravljali pozno v noč. Delo so končali malo pred polnočjo, skoraj dve uri kasneje, kot bi morali, čeprav za to niso imeli opravičljivega razloga. Predsednici odbora Ivi Dimic (NSi) se je mudilo s potrditvijo zakona o financiranju izobraževanja, da bi lahko državni zbor o njem glasoval že na naslednji plenarni seji, člani odbora iz vrst Levice pa so želeli to preprečiti in na koncu tudi so – s tako imenovanim filibustrom, taktičnim zavlačevanjem z dolgimi govori do izteka seje. A njihovo početje, ki so ga takrat vsi črtili kot nedopustno, se zdi glede na aktivnosti, ki jih v parlamentarnih postopkih po volitvah izvajata SDS in NSi, kot otroška igra. Če bosta omenjeni stranki nadaljevali s težkim orožjem, ki ga uporabljata danes, bi lahko namreč tudi na dolgi rok blokirali delo v državnem zboru.

  • Vasja Jager

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Družba

    Podjetje urednice na RTV dela za vlado Janeza Janše

    Jadranka Rebernik ni zgolj polno zaposlena kot odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija, temveč ob odgovorni službi najde čas še za dodatno podjetniško delovanje. Skupaj s publicistom Dejanom Steinbuchom in nekdanjim novinarjem Financ Lukom Deklevo ima v lasti zavod Inštitut Plus, ki je po podatkih aplikacije Erar prav pod Janševo vlado pričel pridobivati izplačila iz državnega proračuna. Inštitut je sklenil več pogodb z ministrstvom za izobraževanje, ki ga je vodila Simona Kustec, po katerih na mesec prejema približno 1400 evrov, skupaj je doslej prejel dobrih 15 tisoč evrov. Pri tem ni povsem jasno, kakšna je pravna podlaga za ta nakazila. Kot so pojasnili na ministrstvu, je bila prva pogodba z Inštitutom Plus sklenjena že spomladi 2021, javno naročilo, s katerim so izbrali zavod Jadranke Rebernik in njenih partnerjev, pa je bilo objavljeno šele 1. januarja 2022. Do tedaj sta bili že sklenjeni dve pogodbi, z omenjenim naročilom pa še tretja, ki se izteče konec tega meseca; vrednost te zadnje je 7808 evrov, predmet naročila pa je »izvajanje storitev kriznega in strateškega komuniciranja, izobraževanja s področja javnega nastopanja in sodelovanje na sestankih naročnika«.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Dva leva

    Pipijev strel v parlament

    Še teden pred volitvami sem v intervjuju za Mladino napovedal realno verjetnost uporabe kravjih zvoncev in drugih okraskov in pomagal za ustvarjanje kravala pred državnim zborom ali morda celo v njem. Kajpak, če bi bil Janša na volitvah poražen. Napoved je bila netočna in točna hkrati. Netočna zato, ker je bil volilni izid preveč ponižujoč za Janšo, ki je izražal jasne aspiracije po volilni zmagi, da bi lahko, po Trumpovem zgledu, svoje deprimirano ljudstvo naščuval k obleganju parlamenta. Kajpak z motivom, da popravi zgodovinsko goljufijo, krajo. Točna pa zato, ker se, čeprav (za zdaj) nihče od zunaj ne naskakuje in ne ruši parlamenta, dogajata notranja destrukcija in blokada. Pač, blokada izvršitve ljudske volje, izražene na volitvah tako prepričljivo in enoznačno kot še nikoli. Tisti, ki pravijo, da je to, kar od prvega dne po volitvah počnejo zafrustrirani poslanci SDS, normalen parlamentarni ritual, se motijo ali sprenevedajo. Seveda opoziciji ni treba biti konstruktivna. To je blef, to je floskula. Ne sme pa, četudi proceduralno to zmore, onemogočiti uveljavitve nove konstelacije zakonodajne in izvršne oblasti glede na volitvah izraženo voljo ljudstva. Dilema je podobna kot pri sodnih postopkih proti Janezu Janši. Sramotno in nedopustno – ne samo za Janeza Janšo, ampak predvsem za državo – je, da nekdo, ki je politik najvišjega ranga, trenutno celo na čelu izvršne oblasti, dosledno uporablja vse trike in zvijače, ki so na voljo, da se izmika prevzemu sodne pošte in udeležbi v sodnem postopku. Kaj takega je v evropskih demokracijah nepredstavljivo.

  • Luka Volk  |  foto: Borut Krajnc

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Družba

    »Stvari imamo pod nadzorom«

    Trenutno se po državah, s Slovenijo vred, pojavljajo zgolj posamični primeri, ki jih uspešno obvladujemo. Neke dejanske preambule, ki bi nakazovala začetek nove epidemije, tako ni. Gre za popolnoma drugačen virus in tudi za drugačen način prenosa virusa s človeka na človeka. Primarno se prenaša s tesnim telesnim stikom, načeloma se lahko tudi kapljično, ampak res samo z okužene osebe, ki že ima klinične znake bolezni, na drugo osebo.

  • Jure Trampuš

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Politika

    Grenka zmaga

    V Celju je v torek višje sodišče potrdilo predhodno obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča, v kateri je to Janeza Janšo spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark informativnega programa TV Slovenija. Sodišče je odločitev sprejelo tik pred zdajci, le ducat ur pred zastaranjem primera, ki izvira iz marca 2016. Odločitev o razžalitvi in treh mesecih pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta je postala pravnomočna, Janšev odvetnik Franci Matoz pa je pričakovano napovedal pritožbo, vložil bo zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

  • Nova krizna normalnost

    Evropska komisija (EK) je sredi maja 2022 v okviru fiskalne koordinacije članic EU pripravila spomladansko poročilo. Ocena in smernice razvoja za Slovenijo sovpadajo z nastopom nove slovenske vlade. Fiskalna konsolidacija je za vse članice odložena, izjemne okoliščine in fiskalna odstopanja se nadaljujejo. V ospredju sta sedaj prehranska in energetska kriza kot posledici sankcij zaradi rusko-ukrajinske vojne. Igra EU je tvegana, za nove domače politično-ekonomske akterje skrajno negotova. Dediščina Janševe vlade je na fiskalnem področju slaba. Zavezujoče fiskalne dokumente je tik pred volitvami zadrževala, zmedeno načrtovanje razvojnih sprememb zmanjšuje njihovo učinkovitost. Množenje bruseljskih finančnih pomoči je hkrati obratno sorazmerno z našo sposobnostjo njihove uporabe. Nova evropska priporočila za prednostno ukrepanje niso dovolj, slediti bo treba denarju. Golobova vlada stoji pred problemom postopne fiskalne konsolidacije. Pot do nje sta boljše servisiranje razvojnih izzivov in učinkovita raba evropskih sredstev. Potrebujemo krizni načrt, kako preživeti, kaj najprej reševati. Nova krizna normalnost je namreč že tu.

  • Monika Weiss

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Politika

    Vizjakovi tekoči posli

    Vlada v odhajanju, ki lahko od 13. maja opravlja le tekoče posle, je 20. maja izdala odločbo, s katero je vnovič dala zeleno luč za projekt Hidroelektrarne (HE) Mokrice. Gre za projekt ministra za okolje Andreja Vizjaka. Ta je bil pred prevzemom ministrske funkcije marca 2020 zaposlen v brežiškem podjetju HESS – Hidroelektrarne na spodnji Savi, kjer je bil odgovoren za pridobitev dokumentacije, zlasti gradbenega dovoljenja za to hidroelektrarno, zadnji dve leti pa je skušal projekt na različne načine pospešiti z ministrskega položaja.

  • Monika Weiss

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Družba

    Odprt stadion za Bežigradom

    Minuli petek je približno 150 obiskovalcev med 17. in 21. uro vstopilo na Plečnikov stadion za Bežigradom v Ljubljani. »Stadion je prelep objekt, ki ga je treba rešiti, ne da bi ga pri tem iznakazili in skomercializirali,« je vtis povzela obiskovalka, ki je za možnost vstopa na zeleni, zaraščeni, a edinstveni stadion izvedela po naključju. Javnost si ga je v petek odprla sama in nanj se namerava vračati.

  • Stanka Prodnik

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Kultura  |  TV

    Program: Stavkamo!

    Zaposleni na RTV Slovenija so v ponedeljek drugič v svoji zgodovini stavkali. Vendar niso preprosto izklopili programa, ampak so pripravili stavkovni program – ponedeljek je bil tako dan, ko je po dolgem času javno televizijo spet v svoje roke dobila profesionalna novinarska ekipa, vodstvo pa se je v skladu s stavkovnimi pravili moralo umakniti. Z odgovornimi uredniki vred.

  • Peter Petrovčič

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Politika

    Oškodovanje romske skupnosti

    Vlada Janeza Janše je štirinajst dni po volitvah, točneje 11. maja, namenila 1,5 milijona evrov za sofinanciranje projekta »Turistična brv v Mestni občini Celje«. Če pustimo ob strani, da gre za razporejanje javnih sredstev po porazu na volitvah, in se ne sprašujemo o smiselnosti gradnje turističnih razglednih stolpov in visečih mostov, se lahko vprašamo, zakaj bo turistična zanimivost sofinancirana tudi iz sredstev, ki naj bi bila namenjena za izboljšanje infrastrukture v romskih naseljih.

  • Lara Paukovič

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Družba

    Nemarni do otrok

    Ta teden so bili javno predstavljeni najnovejši rezultati meritev za športnovzgojni karton – do zdaj so obdelani podatki približno polovice slovenskih osnovnošolcev. Dve pretekli »koronski« šolski leti sta bili za gibalni razvoj slovenskih osnovnošolcev pogubni. Se je v tem, počasi iztekajočem se šolskem letu, ko popolnega zaprtja šol sicer nismo imeli, zato pa kar nekaj karanten, vendarle kaj spremenilo na bolje?

  • Luka Volk

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Politika

    Netransparentna poraba 45 tisoč evrov

    Nadzor nad izvedbo nabave in vzdrževanja računalniške aplikacije IS e-MA – gre za informacijski sistem organa upravljanja za podporo črpanju sredstev kohezijske politike – v javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu razkriva, da je bilo od leta 2017 do 2019 v javnem skladu netransparentno porabljenih skoraj 45 tisoč evrov. Skrbnik in predlagatelj javnega naročila je bil Marjan Potočnik. O nepravilnostih je bil obveščen nekdanji direktor sklada Franc Pristovšek, vendar v zvezi s poročilom ni ukrepal. Podobno zadržan naj bi bil tudi odhajajoči minister Janez Cigler Kralj.

  • Lara Paukovič

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Svet

    Zasluženi počitek

    Boleče menstruacije strokovno imenujemo dismenoreja, v rodni dobi pa jih doživlja večina žensk. Lahko se pojavljajo občasno ali stalno, če gre za primarno dismenorejo, so vezane le na mladost, če gre za sekundarno, so značilne tudi za srednja leta oziroma še v času po porodu – takšna oblika je večkrat povezana z bolezenskimi stanji, kot je endometrioza.

  • N'toko

    N'toko

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Žive meje

    Samo pomoč

    Internet me hoče na vsak način spremeniti v boljšega človeka. Ko odprem katerikoli video na YouTubu, se moram najprej prebiti skozi 15 sekund tega ali onega motivacijskega govorca na temo, kako postati bolj produktiven, kako se znebiti bolečin v hrbtu ali kako posnemati deset navad milijarderjev. Nič bolje ni z mojim Facebook feedom, kjer se med objave prijateljev vrivajo najrazličnejši strokovnjaki s svojimi desetimi koraki do boljših odnosov in coachi s svojimi programi za popolno telesno transformacijo. Vse to se v drugi obliki ponovi celo v mojem poslovnem inboxu, kjer me vsa možna društva in celo javni zavodi vabijo na svoje antistresne treninge. Od kod vse to? Mar nisem dal vseh svojih podatkov spletnim korporacijam ravno za to, da bodo njihovi algoritmi pametno prilagajali oglase mojim potrebam? Star sem jebenih 40 let, od kod jim ideja, da hočem zdaj spremeniti prav vse na sebi? Nič ne rečem, kakšen nasvet je lahko koristen ali inspirativen, ampak čedalje težje se spopadam s to armado ljudi, ki z vseh odrov kričijo, naj stopim v stik s svojim notranjim jazom.

  • DK, STA

    27. 5. 2022  |  Družba

    »Spolna svoboda bo v naši državi končno postala pravica«

    Španski parlament je v četrtek podprl zakon, ki bo žrtvam posilstva olajšal pregon napadalcev, saj poudarja pomen privolitve v spolni odnos. S tem je Španija naredila pomemben korak k zaostritvi kazenske zakonodaje na tem področju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zakon mora potrditi še senat, vendar to velja za formalnost.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Kolumna

    Trušč lažne elite

    Blaž Brodnjak, direktor NLB, je v imenu nekakšnega gospodarskega kroga tik pred volitvami zahteval, da politika sestavi veliko programsko koalicijo. Zavzel se je torej, da Janša, ki je dve leti zavijal vrat demokraciji, v duetu z Golobom ostane na oblasti. Ergo: Brodnjaku je demokracija deveta skrb.

  • Danes je nov dan

    27. 5. 2022  |  Družba

    Boleča menstruacija in pravica do odsotnosti

    Španska vlada je potrdila predlog zakona, ki uveljavlja posebno bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij. S potrditvijo predloga v parlamentu bi lahko Španija še letos orala ledino reproduktivne pravičnosti, saj bi kot prva v EU uvedla zakonodajo, ki bi osebam z dismenorejo omogočila do 3 dni bolniške odsotnosti mesečno.

  • Uredništvo

    27. 5. 2022  |  Svet

    Vojna proti terorju je zrušila svetovni mir

    Izšla je posebna številka Mladine TEROR, ki orisuje "vojno proti terorizmu" od 11. septembra (9/11) do vojne v Ukrajini. Med številnimi uglednimi avtorji besedil sta tudi Marcel Štefančič, jr. in Erik Valenčič. Prvi je v enem od člankov zapisal, da je bila vojna proti terorju pretveza za militarizacijo družbe in sveta, rasno in versko profiliranje, neokolonialno energetsko predatorstvo, intenziviranje nasilja v drugih predelih sveta in »preventivne udarce«. Štefančič opozarja, da je vojna proti terorju postala teror in stvariteljica toksične, antidemokratične, militantne prihodnosti, v kateri živimo, da je zrušila svetovni mir. "Po izbruhu vojne proti terorju in napadu na Irak je bilo po svetu bistveno več terorističnih napadov kot prej. Kjer teče nafta, še vedno teče kri," je zapisal.

  • Marcel Štefančič jr.

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Film

    Izginjanje

    »Napisi padajo, padajo v blato, v dno naše stvarnosti, na tla sebičnosti, v prepad,« je pel Tomaž Pengov v pesmi Napisi padajo. Potem je omenil »blato našega časa« in »široka usta obljub« ter nadaljeval: »Napisi padajo, padajo, padajo.« In končal: »Napisi padajo – kdaj bomo mi?« Kaj vse to pomeni? Za kakšne napise gre? Pesem je izšla leta 1978 na singlici pri založbi ŠKUC – na drugi strani je bila Črna pega čez oči, uglasbitev pesmi Frana Milčinskega Ježka. Napisi padajo pa je bila uglasbitev pesmi koroškega pesnika Andreja Kokota, ki je lepo ujel tedanjo tesnobo koroških Slovencev in strahovlado koroškega Heimatdiensta, skrajno desničarske organizacije, slavilke etnično čiste Koroške. Napisi, ki padajo, so krajevne table z dvojezičnimi napisi – Heimatdienst zanje ni hotel slišati, kakor tudi ni hotel slišati za Slovence. Če ste vprašali Heimatdienst, potem so se koroški Slovenci leta 1920 na plebiscitu odločili za ponemčenje. Še huje: če ste vprašali Heimatdienst, potem na Koroškem sploh ni Slovencev. Obstajajo le tisti, ki so Windisch – »dobri«, »pridni« Slovenci, ki so se asimilirali in ponemčili. A to ni bilo še nič: Heimatdienst je hotel na vsak način ustvariti vtis, da Slovenci izvorno niso živeli na Koroškem, da torej niso tam doma (in avtohtoni), ampak so se tja priselili – kot neko divje, barbarsko, parazitsko pleme. Zato so heimatdienstovci podirali dvojezične napise – in to podiranje je spominjalo na nacistične pogrome in »kristalne noči«. Veliki protislovenski shodi, ki so jih prirejali, pa so spominjali na nacistične nürnberške baklade. Tistega v Celovcu – pompoznega, agresivnega in histeričnega Ortstafelsturma, napada na krajevne table – se je leta 1972 udeležilo več kot deset tisoč ljudi.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Kaj priporočamo ta konec tedna?

  • Borja Borka

    27. 5. 2022  |  Mladina 21  |  Kultura

    Kralj Shabaka

    V Ljubljano se po štirih letih vrača eden ključnih koščkov mozaika »novega londonskega jazza«, mini pleh ustroj Sons of Kemet. Njegov vodja, saksofonist in klarinetist Shabaka Hutchings, ki pogosto zvedavo poseže še po neštetih drugih pihalih, je hkrati najprepoznavnejši obraz te scene, zadnja leta izrazito priljubljene ne le med pripadniki zrelejših generacij, ampak tudi med mladežjo. Hutchings je torej njeno prvo ime, a ne le zato, ker je znan po izjemni disciplini, delovnem etosu, studioznosti in nekakšni zenovski mirnosti. Hkrati se je vzpostavil tudi kot prava ikona. Celo sobendaši ga na odru označujejo za superjunaka. No, sam je glede tega precej bolj zadržan. »To je vtis, ki si ga ustvarijo ljudje in je plod tega, kar pač počnem na odru,« je povedal za Mladino.

  • STA

    26. 5. 2022  |  Družba

    V Sloveniji priprli sodelavko zasedbe Pussy Riot

    Ruska feministična zasedba Pussy Riot, ki svojih kritik do režima Vladimirja Putina ne skriva, je na novinarski konferenci pred nocojšnjim koncertom v Ljubljani, razkrila, da je slovenska policija davi aretirala njihovo sodelavko, aktivistko iz Turkmenistana. Organizatorji festivala, Društvo Škuc, so nato sporočili, da je bila medtem že izpuščena na prostost.

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: JEZA ZGORNJEGA ODSTOTKA

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je zakrivil Tomaž Lavrič, Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada. Več o tem, zakaj so slovenski kapitalisti vse bogatejši, vse manj obremenjeni, a vseeno vse bolj nesrečni, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. maja, dalje. #Mladina21

  • STA

    26. 5. 2022  |  Politika

    »Koalicije, ki jih vodi Janša, vodijo v zaton desnice«

    Analitik Andraž Zorko v predlogu SDS za razpis posvetovalnih referendumov o zakonu o vladi in zakonu o RTV vidi predvsem "pragmatičen cilj čim dlje obdržati oblast v svojih rokah in oblast nad RTV". A ocenjuje, da je SDS v svojih potezah bolj ali manj osamljena, nastajajoča koalicija pa še bolj odločna v svojih korakih na poti do nove vlade.

  • Janša podprl voditeljico nove oddaje na TV Slovenija

    Sodelavci oddaje Panorama »trdno stojijo« za svojo sodelavko Andrejo Gregorič, eno od voditeljic nove paradne oddaje RTV Slovenija po zamisli politično nastavljenega vodstva, ki je predlagalo razvpiti programsko-produkcijski načrt za leto 2022. Novinarka se je pridušala, da je deležna napadov, žaljivk in groženj. Prebrala je, da je izdajalka, prasica, da je neumna, naivna, pokvarjena, smo lahko prebrali v njeni pritožbi na družbenih omrežjih. V podporo so ji stopili sodelavci iz ožje ekipe oddaje in kakopak predsednik SDS.

  • Vasja Jager

    25. 5. 2022  |  Politika

    Bobovnik: »Je res še vedno težko razumeti zakaj novinarji stavkajo?«

    Slavko Bobovnik je bil kot voditelj Odmevov dolga leta zaščitni znak TV Slovenija; s svojim odločnim pristopom je bil deležen strahospoštovanja gostov, gledalkam in gledalcem pa se je posebej priljubil s spoštljivo nepospustljivostjo, s katero je obravnaval sogovornike tako z desnega kot z levega političnega spektra. Podporo stavki svojih nekdanjih sodelavk in sodelavcev je izrazil s sledečim zapisom:

  • Uredništvo

    26. 5. 2022  |  Svet

    Umrl ameriški igralec Ray Liotta

    Ameriški igralec Ray Liotta je danes v 68. letu starosti umrl v Dominikanski republiki, kjer je snemal svoj novi film Nevarne vode. Umrl naj bi v spanju. Znan je bil predvsem po vlogah v filmih Dobri fantje, Hannibal in Polje sanj, poročajo tuji mediji.

  • STA

    26. 5. 2022  |  Svet

    »Razumem, da ljudje zahtevajo bojkot, a tega ne sprejemam«

    Na preteklih filmskih festivalih v francoskem Cannesu sta bila prav tako prikazana njegova zadnja dva filma, a takrat ruski zvezdniški režiser Kiril Serebrenikov ni mogel osebno pripotovati na festival. Drugače je letos, vendar pa predstavitev njegovega novega filma poteka v senci ukrajinske vojne. Bojkot ruske kulture je zanj napačen.