• DK, STA

    3. 5. 2022  |  Družba

    Okolju prijaznejši festival z manj odpadki

    Letošnji 18. mednarodni festival Kino Otok bo tudi okoljsko osveščen. Na festivalu bodo izvajali ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje odpadkov v duhu prireditve z manj odpadki. Kino Otok bo v Izoli potekal od 1. do 5. junija. Maja in junija bodo projekcije in srečanja z ustvarjalci tudi v Ljubljani, Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

  • Uredništvo

    2. 5. 2022  |  Politika

    Dosežen dogovor z Marcelom Štefančičem

    Alenka Kotnik, urednica Studia City, informativno-pogovorne tedenske oddaje na TV Slovenija, je danes v sporočilu medijem zapisala, da sta z voditeljem Marcelom Štefančičem, sicer novinarjem Mladine, sklenila dogovor, da bo do ureditve razmerij na RTV Slovenija oziroma "največ tri mesece" oddajo vodil brezplačno. 

  • STA

    1. 5. 2022  |  Svet

    Operacija za evakuacijo civilistov potrjena

    Združeni narodi so potrdili, da je v teku operacija za evakuacijo civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolju. To je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dodal, da so na varno že umaknili okoli 100 civilistov. Pred tem sta o umiku prvih skupin ljudi s tega območja že poročali tako ukrajinska kot ruska stran.

  • Danes je nov dan

    2. 5. 2022  |  Družba

    Se lahko Twitter diskurz še poslabša?

    Elon Musk, novi lastnik Twitterja, "upa, da bodo vsi njegovi kritiki ostali" na tej platformi, saj da verjame v svobodo govora. O tem, kako se vsebina tega koncepta spreminja glede na ideologijo, smo že pisali, pa tudi o tem, da danes žezlo svobode govora vihtijo predvsem konzervativci, medtem ko so njeni tradicionalni zavezniki, liberalci, previdnejši. Vsekakor je Muskova ideja "politične nevtralnosti" Twitterja, s katero naj bi ta pridobil javno zaupanje, vprašljiva: enakomerno jeziti radikalno desnico in radikalno levico. Ne vemo še, če bo dovoljeno jeziti tudi njega.

  • Tomaž Lavrič

    2. 5. 2022  |  Politika

    Bolje golob na strehi ... 

  • Tomaž Lavrič

    2. 5. 2022  |  Politika

    Alergija na Janšo

  • IK, STA

    1. 5. 2022  |  Politika

    »Merilo mora biti dostojno življenje, dostojna mladost in starost«

    Več sto ljudi, po oceni organizatorjev več kot tisoč, se je danes zbralo na srečanju ob mednarodnem prazniku dela na Ravnah na Koroškem. Slavnostna govornica, predsednica ZSSS in SKEI Slovenije Lidija Jerkič je v nagovoru zbrane spomnila na zgodovino boja za pravice delavcev in ocenila, da smo še daleč od tega, da bi bili zadovoljni.

  • Neofašisti v Bazovici polagajo vence

    No, takšna je resnica Pahorjevih spravnih vencev: na bazovskem šohtu stegujejo desnico neofašistični skinheadi. In tudi nosijo vence. Ampak slovenska oblast, vključno z njim, seveda ob takih dejanjih molči. In naši mediji, z izjemo Primorskega dnevnika, tudi! Pričakovano verjetno, kajti za še aktualno Janševo oblastniško garnituro so neonacisti pač biseri. Ljudje s posebnimi kulturnimi potrebami, posebna subkultura, kot pravi Anton Olaj, ljubki ljudje z rumeni jopiči, ki jim je mar za domovino!

  • Uredništvo

    2. 5. 2022  |  Politika

    To je najpomembnejša lekcija teh volitev

    "Dveletni odpor državljanov in nevladnih organizacij je pokazal, da se demokracija ustvarja sama od sebe, iz svojih temeljev in da sploh ne potrebuje poprejšnjih zakonov, ko naj bi s strani oblasti in institucij pokazali, kako naj delujejo. To je najpomembnejša lekcija teh volitev. Spoštovanje pravil sploh ni ovira za neposredno demokracijo, proces teče gladko, komunikacija poteka brez prekinitev. Neposredna demokracija, strašilo za neoliberalizem, prinaša očitne koristi državljanom, hkrati pa ne ogroža strukture volilne, parlamentarne demokracije, konflikta tu sploh ni. Predlog zakona je postal običajna praksa, tu ni sledu nasilja. Nasprotno, neposredna demokracija je prinesla splošno olajšanje, veliko veselja in ... ples na ulicah. S pojavom svobodnih državljanov se je umetno ustvarjena 'generacijska težava' stopila in izkazalo se je, da se mladi in starejši razumejo veliko bolje, kot pa okoreli patriarhalni moški srednjih let razumejo katero koli generacijo razen njihove ozke skupine."

  • Uredništvo

    2. 5. 2022  |  Politika

    »Janša je človek, ki najbolj uživa v ruševinah«

    "Janša je človek, ki najbolj uživa v ruševinah. To je dokazal leta 1991, ko bi bila, če bi teritorialci izpolnili njegove ukaze [o napadih na vojašnice], v ruševinah gotovo vsaj Ljubljana, če ne vsa Slovenija. To je dokazal leta 1994, ko je pripravljal oborožen državni udar. To je dokazal leta 2012 s klicanjem trojke, ki bi za sabo pustila finančne ruševine, kar pogosto ni dosti boljše od dejanskih. Je treba še kaj dodati?"

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Uvodnik

    Tedni za usodne napake

    Čas po volitvah je za zmagovalce najnevarnejši čas. Zanos zmage in občutek, da je zdaj vse v njihovih rokah in da vse vedo, je zaznamoval veliko zmagovalcev. V slabem smislu.

  • Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Politika

    Golob lahko postane državniku podobna osebnost

    Najprej nujno pojasnilo. Če me kdo vpraša, koga sem volil, mu povsem iskreno in prisebno odgovorim, da ne vem. Resda sem v letih, ko se povprečen državljan bolje spominja rane mladosti kot včerajšnjega jedilnika, vendar imam čisto jasno pred očmi nedeljsko pot na volišče in v kabino, ogromen list in tudi ponujene možnosti. Z bogato obložene mize sem vzel še neznano jed. Izognil sem se tistim, ki so mi doslej že z vonjavami obležale v želodcu. Kako bo ta, ki je nova, učinkovala, ne vem. Vse prepogosto se mi je dogajalo, da na videz slasten prigrizek kaj hitro povzroči hude motnje. A je po bontonu treba jed prežvečiti do konca, če se ne zgodi kaj nepredvidenega.

  • Stanka Prodnik

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Kultura  |  TV

    Buu! Levica prihaja!

    V tej rubriki smo se že večkrat obregnili ob paranojo, ki jo glede Levice zganja POP TV, zlasti novinarja Uroš Slak in Petra Kerčmar. In brez dvoma je bila njuna kampanja uspešna – po vsej Sloveniji namreč že vsaj leto dni hodijo poblazneli podjetniki, ki mislijo, da jim bo Levica pobrala podjetja, hiše, avte, vikende, nekateri pa se bojijo, da jim bo spreobrnila tudi otroke, ki bodo potem njihovo »težko prigarano« podarili rdeči falangi, da bo jedla rdeči kaviar in pila rosé. In po tej kampanji res nič več ne zaleže – vse floskule o Levici so se tako prijele, da še mamke na trgu razlagajo, kako jim bo vzela stanovanje, ker ga ne posesajo v 15 minutah, ker so že prestare. Hitijo, hitijo, pa ne gre – 16 minut in si brez stanovanja. Seveda je tudi Miha Kordiš iz Levice dodajal drva na ta ogenj, a večina stvari, ki so jih govorili v Levici, od solastništva zaposlenih (kar je Slak prevedel v nacionalizacijo podjetij) do obdavčitve praznih stanovanj (kar ni odvzem stanovanja), je postala skozi POP TV direktna grožnja prebivalcem.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Politika

    »V zunanjepolitično strategijo je Janševa vlada vstavila več podtaknjencev«

    Slovenija je v zadnjih letih navzven delovala zmedeno. Zaradi arbitražnega sporazuma je sprva govorila le o spoštovanju prava, nato pa smo se pridružili skupini držav EU, ki se na pravo požvižga. Potem smo bili ena od bolj rusofilskih držav in v zadnjem mesecu ena že skoraj zaslepljenih prvobork proti Rusiji. Vse to ob velikih političnih spremembah in zdaj še rezultatu volitev doma kaže, da bo treba slovensko zunanjo politiko zastaviti drugače. Kako? Roman Kirn ima za seboj bogate diplomatske izkušnje. Še kot jugodiplomat je delal v Beogradu. Bil je v Burmi, pomagal je postaviti slovensko zunanje ministrstvo, bil je namestnik veleposlanika v Pragi in pozneje veleposlanik v najpomembnejših mednarodnih organizacijah, OVSE na Dunaju in OZN v New Yorku. Vodil je tudi projekt ustanovitve Fundacije za razminiranje, kariero pa je končal kot veleposlanik na Nizozemskem in nato kot svetovalec pri bivšem predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

  • Uredništvo

    1. 5. 2022  |  Politika

    Obljuba Roberta Goloba, da ne bo uporabljal Twitterja

    "Še ene stvari se lahko ob volitvah, ki smo jih pravkar doživeli, veselimo. To je obljuba Roberta Goloba, da ne bo uporabljal Twitterja. Zakaj je to pomembno? Družabni mediji, kot so twitter, instagram, facebook in tiktok, močno vplivajo na to, da se je spremenil odnos med ljudmi in voditelji. Tudi v demokratičnih državah je neposredno komuniciranje voditeljev z ljudstvom prek družabnih medijev pripeljalo do spremembe v logiki delovanja oblasti in do povečanja nevarnosti, da mesto oblasti strukturno ne bi ostalo prazno."

  • STA

    30. 4. 2022  |  Politika

    Mesec ostaja koordinator Levice, stranka pa bo sodelovala pri oblikovanju nove vlade

    Koordinator Levice Luka Mesec, ki je v petek dobil zaupnico sveta stranke, se bo v torek sestal s potencialnimi koalicijskimi partnerji, SD in Gibanjem Svoboda. Pričakuje "že kar konkretne korake na poti v novo vlado". Kot je dejal, je svet Levice njeno vodstvo podprl z veliko večino.

  • Uredništvo

    30. 4. 2022  |  Politika

    Zakaj se je zgodil Robert Golob 

    "Volilci so po izjemni politični polarizaciji pred tem ali po veliki krizi vedno iskali pribežališče v osebi, ki jim je dajala vtis kredibilnosti in kompetentnosti, da bo lahko bolj učinkovito vodila Slovenijo skozi turbulentne čase. Pravi razlogi za tovrstno migriranje volilnih glasov po mojem mnenju niso v taktičnem glasovanju, pač pa v tem, da obstoječa politična ponudba na levi sredini tovrstne kompetentne alternativne izbire ni dajala. Zato so volilci spet iskali nov obraz, obljubo bolj kompetentnega voditelja. Danes je to Robert Golob. Če bi volilci takšno kompetentno izbiro videli v obstoječih političnih voditeljih, bi pač 30 odstotkov glasov namenili enemu izmed njih in Robert Golob se jim ne bi mogel zgoditi. Robert Golob se je zgodil kot odziv na nezadovoljstvo z obstoječo politično ponudbo na levi sredini. Tako kot Janković ali Cerar v desetletju pred njim."

  • Ime česa je Uršula Cetinski?

    Aktivistka Barbara Rajgelj je reagirala na zapis STA, ki ga je povzela Mladina, v katerem generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski od novega ministra ali ministrice za kulturo takoj po državnozborskih volitvah izraža pričakovanja. In sicer, da bo oblikoval štiriletni akcijski načrt z jasnimi kulturnopolitičnimi cilji, ki naj bi ga v javno razpravo predložili v obdobju stotih dni po nastopu funkcije. Akcijski načrt naj bi tudi napovedal časovnico za sprejetje pomembnih zakonov.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Politika

    »Avtoritarni oblasti se je zgodilo ljudstvo«

    Čeprav je spremembe vesela, Nika Kovač napoveduje, da bodo njihovi vatli ostali enaki tudi za Golobovo koalicijo.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Dva leva

    Zapleši še enkrat, Janez

    Dobro. V zrelih demokracijah se načelno ne naslajamo nad porazom drugih, ampak se veselimo uspeha lastne opcije. Toda ker tokrat pri nas, žal, ne gre za rutinsko potrditev ali prenos oblasti med konkurenčnimi koncepti in politikami, ampak za referendumsko odločanje na osi polarizacije janšizem– antijanšizem, sta seveda privoščljivost in evforija presežni in razumljivi. A kakorkoli. Ko je izid enkrat znan, zmagovalci demonstrirajo pokroviteljsko velikodušnost do poražencev, poraženci (glede na cilje in predvolilne aspiracije) pa priznajo poraz. No, ne vsi. Janša te vaje iz politične kulture in političnih manir še ni absolviral. Vendar se je včasih po porazih vsaj umaknil v molk in osamo in šele po nekaj tednih spet začel strelske vaje. Saj se spomnite. Bilo je leto 2011: še malo pred volitvami je samozavestni Janša, ki si je obetal kar 50+ odstotkov oziroma mandatov, v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil prepričanje, da bo tranzicijska levica skušala z vpoklicem rezervista Jankovića ublažiti zgodovinski poraz. No, na volilni večer smo takrat res bili priča zgodovinskemu porazu, a ne levice, pač pa favorizirane SDS, ki je na volilni večer pripravljala zabavo z ansamblom s pomenljivim imenom Victory. Po razglasitvi izidov so Janšo, čisto otrplega in brezizraznega, kot da bi ga hipnotizirala kobra, pritegnili k plesanju nekakšnega kola, ki je še najbolj spominjalo na hrastoveljski mrtvaški ples. Mrtvaški ples SDS! No, prejšnjo nedeljo, žal, ni ponovno plesal in se nato umaknil v osamo, ampak je še isti večer šel v protiofenzivo. Nekako kot Mrlakenstein proti Harryju Potterju. Z jasnim sporočilom: zgodovinski poraz je v bistvu veličastna zmaga. In rekordna zmaga opozicije je pravzaprav njen poraz.

  • Uredništvo

    30. 4. 2022  |  Politika

    »Janša je Golobu skopal jamo in sam vanjo padel«

    "Janša še vedno misli, da je treba vsem, ki mislijo drugače ali ga celo kritizirajo, zapreti usta. Jim preprečiti, da bi javno povedali svoje mnenje. Na tem je temeljila logika njegovega nadziranja volilne kampanje. Ki je bila ne samo bizarna. Ampak je bila eden temeljnih razlogov, zakaj je izgubil volitve. V duhu te zablode je iz volilnih soočenj odstranil vse usposobljene novinarje. In si pripeljal Pirkoviča. Ki je Janšo ne samo medijsko blamiral, ampak tudi pokopal."

  • Jure Trampuš

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Politika

    Zmaga demokracije

    Na volilno nedeljo malo po dvanajsti uri na enem izmed ljubljanskih volišč za Bežigradom ni bilo gneče. Ljudje so odhajali in prihajali. Vzdušje je bilo prijetno, malce svečano, člani volilnih komisij so opravljali svoje delo, pregledovali osebne izkaznice, listali po volilnih seznamih. »Danes jih je veliko,« je dejala članica volilne komisije, ki je volivkam in volivcem podajala glasovnice. »Prihajajo in prihajajo, ves čas.« Vsi na volišču so vedeli, da ima to močan pomen.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Politika

    »Nismo opravili s populizmom«

    Nova vlada se ne sme opiti z zmagoslavjem, temveč mora s pomirjanjem strasti povrniti ljudem zaupanje v državo, opozarja Spomenka Hribar.

  • Uredništvo

    30. 4. 2022  |  Politika

    »Meni se obrača želodec, ko poslušam Boruta Pahorja«

    "Meni se obrača želodec, ko poslušam te direktorje in Boruta Pahorja, ki imajo želodec po tem, ko se je v Sloveniji končala, karikiram, ukrajinska vojna, pozivajo Zelenskega, naj se objema s Putinom. To je odvratno. Tukaj Levico predstavljati kot problem potem, ko smo imeli dve leti divjanja, neke hibridne državljanske vojne, radikalne delitve ..."

  • DK, STA

    30. 4. 2022  |  Družba

    72 odstotkov mladih, ki so zaposleni za določen čas, od delodajalcev pričakuje redno zaposlitev

    V sindikatu Mladi plus od nove vlade med drugim pričakujejo regulacijo platformnega dela, okrepitev sheme Jamstvo za mlade in poostritev nadzora nad kršitvami na delovnem mestu. Predsednica sindikata Tea Jarc je na novinarski konferenci dejala, da pričakujejo tudi vzpostavitev socialnega dialoga in vključitev mladih v oblikovanje politik.

  • STA

    30. 4. 2022  |  Svet

    »Vsi bi morali živeti brez strahu, ne glede na to, kdo so ali koga imajo radi«

    Ameriški State Department je objavil prvo poročilo o promociji pravic pripadnikov skupnosti LGBTQ v tujini, za kar je odgovorna junija lani imenovana posebna odposlanka za promocijo LGBTQ pravic Jessica Stern. Gre za pobudo predsednika Joeja Bidna.

  • Damjana Kolar

    30. 4. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Slovenski filmi, za katere niste še nikoli slišali

    V Kinodvoru bo 2. maja od 14. do 24. ure potekal filmski maraton, na kateren se bo zvrstilo pet slovenskih filmov (Zarota, Lažnivka, Ljubezen na odoru, Mrtva ladja in Nočni izlet) po izboru publicista in kritika Marcela Stefančiča, jr., za katere niste še nikoli slišali! 

  • Peter Petrovčič

    29. 4. 2022  |  Mladina 17  |  Politika

    Nedotakljivo orožje

    Koliko proračunskih sredstev, ki jih zberemo ljudje z davki in drugimi prispevki, naj država namenja za oboroževanje in koliko za druge namene? Katero orožje in opremo naj kupuje, po kakšni ceni in kdaj? Ta tema je navrgla tudi eno večjih korupcijskih afer, afero Patria, zaradi katere so bili do posega ustavnega sodišča vidni javni funkcionarji obsojeni na pravnomočne zaporne kazni in že tudi prestajali kazen. Ne nazadnje, med njimi je bil tudi donedavni predsednik vlade Janez Janša. A hkrati so to vprašanja, glede katerih ljudstvo (ki ima po ustavi oblast) nima prav nobene besede. Nobene. To kaže tudi torkova odločitev ustavnega sodišča, da referenduma o nakupu 45 osemkolesnikov Boxer za ceno okoli 400 milijonov evrov ne bo.

  • DK, STA

    30. 4. 2022  |  Svet

    V letu 2021 na morju izgubljenih več kot 3000 migrantov

    Več kot 3000 ljudi je lani umrlo ali je bilo pogrešanih, ko so skušali prečkati Sredozemsko morje in Atlantski ocean v Evropo, kar je enkrat več kot leto prej, so včeraj sporočili Združeni narodi.