• Monika Weiss

    5. 5. 2022  |  Politika

    »Okoljsko ministrstvo naj ostane samostojno!«

    »Naravovarstvene in prostorske politike bi bile potisnjene ob stran, njihovo izvajanje pa podrejeno interesom razvoja infrastrukture« – se glasi scenarij, ki ga okoljevarstvene in naravovarstvene organizacije napovedujejo v primeru združitve ministrstev za okolje in infrastrukturo. Združitev je nakazal verjetni mandatar Robert Golob, ki ga zdaj organizacije pozivajo k ohranitvi samostojnega ministrstva za okolje z apelom: »Degradacijo krajine in uničevanje narave mora bodoča vlada zaustaviti, ne pa pospešiti!«

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Politika

    Vsi smo Marcel, vsi smo z Marcelom!

    Nastop Kombinatk pred stavbo RTV Slovenija v podporo Marcelu Štefančiču, odstavljenemu voditelju oddaje Studio City.

  • Zahtevamo vrnitev Studia City, kakršen je bil

    Da se Studio City vrača na zaslone 9. maja, ste v generalnem vodstvu RTV zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na MMC 3. maja ob dnevu svobode medijev, ko smo pred stavbo javnega medija organizirali tiskovno konferenco in opozorili na problematično pot, po kateri se medij oddaljuje od javnega. Zadnja oddaja je bila pred tem na sporedu 21. marca, potem ko ste jo praktično čez noč umaknili s sporeda. »Zavedajoč se pomena blagovne znamke Studio City se je vodstvo Informativnega programa Televizije Slovenija odločilo, da bo oddaja v maju doživela nekaj vizualnih in programskih sprememb, med drugim tudi pri vodenju oddaje,« ste pojasnjevali nekaj dni po tem, ko je javnost že izvedela, da dolgoletnemu voditelju Marcelu Štefančiču niste podaljšali pogodbe. »Vodstvo Informativnega programa Televizije Slovenija so k posodobitvi oddaje spodbudile tudi nedavne javne izjave nekdanjega voditelja oddaje, ki jih ocenjujejo kot žaljive do zaposlenih na RTV Slovenija, del javno izrečenega pa bi lahko razumeli tudi kot grožnjo zoper posamezne zaposlene.«

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Politika

    Mesec: »Ni vse v politiki odvisno od gole moči ali številk«

    "Ni vse v politiki odvisno od gole moči ali številk. Odvisno je tudi od tega, kakšno je zaupanje znotraj vlade, koliko je prostora za dialog … Prav s tega vidika pa je občutek po prvem dnevu koalicijskih usklajevanj zelo dober: pogovarjali smo se kot trije enakopravni partnerji, drug drugega smo poslušali, točk, na katerih še nismo prišli skupaj, nismo na silo zapirali."

  • Danes je nov dan

    5. 5. 2022  |  Družba

    Ogrožen dostop do splava v ZDA

    Časnik Politico je v ponedeljek objavil osnutek dokumenta, ki razkriva, da je Vrhovno sodišče ZDA izglasovalo razveljavitev zgodovinske razsodbe Roe proti Wade iz leta 1973, ki je ustavno zaščitila svobodo izbire do abortusa. Avtor besedila je konservativni sodnik Alito, ki odločitev Roe proti Wade ocenjuje kot zmotno in obenem zagovarja mnenje, da je treba vprašanje abortusa vrniti politiki.

  • Uredništvo

    5. 5. 2022  |  Kultura

    »Svoboda je v tem svetu precej draga«

    "Izkušnja pandemije je povzročila spremembo sodobne ideologije, da je svet povsem tekoč in da nam ni treba nikjer vzpostaviti svoje baze ter tam pognati korenin, saj nam tako ali tako absolutno pripada ves ta svet. Pandemija pa ne samo, da je znova vrnila meje, ki so bile precej razrahljane v zadnjih letih, dejansko so zdaj bili za prehajanje mej vzpostavljeni zelo zapleteni sistemi. Najbrž se je pri marsikom porajalo vprašanje, ali nam več kot to, da bi bil ves svet tako rekoč naš, dejansko pomeni bližina tistih, ki nas imajo najbolj radi, bližina bolnišnice, kjer te bodo razumeli … Vzpostavile so se neke povsem nove prioritete. Vse bolj se kaže, da so ekonomski pogoji, ki so del te kapitalistične matrice, v kateri je treba preživeti, zelo nepošteni. Precej preprosto je bilo ljudem praviti, da so svobodni, a je svoboda v tem svetu precej draga."

  • STA

    5. 5. 2022  |  Svet

    Biden: »To je najbolj ekstremna politična organizacija v sodobni ameriški zgodovini«

    Ameriški predsednik Joe Biden je gibanje bivšega predsednika Donalda Trumpa s kratico MAGA označil za najbolj ekstremistično organizacijo v sodobni ameriški zgodovini in opozoril, da bodo po odvzemu pravice do splava vrhovni sodniki lahko ukinili tudi pravice LGBTQ+ skupnosti.

  • STA

    5. 5. 2022  |  Svet

    Volilna reforma

    Hrvaški premier Andrej Plenković in hrvaški predsednik Zoran Milanović sta po ločenih sestankih z vodjo Hrvatov v Bosni in Hercegovini Draganom Čovićem v sredo v Zagrebu opozorila na "pomen volilne reforme v BiH", brez katere je po njunem "ogrožena legitimnost volitev". Milanović je ob tem predlagal Plenkoviću sklic sveta za nacionalno varnost (VNS).

  • Marcela ni več

    Sporočila »generalnega vodstva RTV Slovenija«, takšen je srhljivo neoseben podpis, ob katerem lahko slutimo, da je ob Andreju Grahu Whatmoughu v pogonu še njegova neimenovana ekipa, je že po sebi nujno analizirati. Kratki komunikeji, sploh zato, ker vodstvo običajno ne želi stopiti pred kamere, vedno znova funkcionirajo kot političnopropagandni izdelek, kar v nekem nujno nežlahtnem pomenu tudi so. Objavljeni so na spletnem naslovu »Sporočila za javnost«, ki ga ni enostavno najti, zadnje pa nas spodbudno bodri, da se oddaja Studio City vrača na male ekrane! Smo prebrali pravilno? Mar nismo ravnokar izvedeli nasprotno in slišali Marcela Štefančiča, ki je zelo jasno dejal: »Studia City ne bo več, mene ni več, mene so odstavili«?

  • STA

    4. 5. 2022  |  Svet

    Bruselj predlaga prepoved uvoza ruske nafte

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije. Poleg tega komisija predlaga izključitev banke Sberbank iz sistema Swift.

  • Uredništvo

    4. 5. 2022  |  Politika

    Kovač: »Če imate dva velika ponudnika, tržne konkurence pravzaprav ni«

    Ekonomist in Mladinin kolumnist dr. Bogomir Kovač je v včerajšnji informativni oddaji Odmevi na TV Slovenija komentiral regulacijo pogonskih goriv v Sloveniji. Dejal je, da imamo v naši državi deregulacijo cen od leta 2016 in da je bila to "stara želja trgovcev po sprostitvi cen". Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši mandatar nove vlade Robert Golob je namreč opozoril na neverjetno usklajenost cen pogonskih goriv pri trgovcih z naftnimi derivati. Kot je poudaril, so podražitve pod drobnogled vzeli tudi njihovi pravniki, v zadnjih podražitvah pa je opaziti "sume kartelnega dogovarjanja". Golob je dodal, da je v trenutku, ko trg ne deluje, kar se po njegovem mnenju dogaja v Sloveniji, "čas za pametno regulacijo".

  • Vodstvo RTV z mano noče podaljšati pogodbe 

    Vodstvo RTV z mano noče podaljšati pogodbe – menda zaradi mojega »neprimernega obnašanja«. No, naj vam povem, kaj je zares neprimerno. Zares neprimerno je, da so ukinili Politično s Tanjo Gobec. Zares neprimerno je, da so ukinili Globus. Zares neprimerno je, da so ukinili Točko preloma z Janjo Koren. Zares neprimerno je, da ponižujejo in žalijo inteligenco te slavne, mogočne hiše.

  • Uredništvo

    4. 5. 2022  |  Politika

    »Problem Juliana Assangea ni samo ameriški ali britanski, ampak tudi slovenski«

    Danes ob 16. uri bo na Trgu republike potekal protest v podporo žvižgaču Julianu Assangeu. Slednjega, urednika in ustanovitelja WikiLeaksa, nameravajo britanske oblasti namreč izročiti ZDA, kjer mu nameravajo soditi zaradi izdajstva in vohunstva. Za razkritje ameriških vojnih zločinov mu grozi 175 let zapora, so zapisali v Protestni ljudski skupščini. 

  • STA

    3. 5. 2022  |  Svet

    Aretirani slovenski novinar živ in zdrav

    Novinar Radia Študent Matej Kavčič je bil pred 14 dnevi skupaj z nemško novinarsko kolegico Marlene Foerster aretiran v Iraku. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je danes v izjavi za TVS potrdil, da je Kavčič zaprt v Bagdadu, da je "živ in zdrav" ter da se na ministrstvu trudijo, da bi čim prej vzpostavili stik z njim.

  • IK, STA

    3. 5. 2022  |  Politika

    Studio City se na TV Slovenija vrača brez Marcela Štefančiča

    Generalno vodstvo RTVS sporoča, da se oddaja Studio City po dvomesečnem izpadu vrača na program TV Slovenija, a v spremenjeni obliki, tudi s spremembo voditelja. Zdaj že nekdanji voditelj oddaje Marcel Štefančič ml. je po drugi strani napovedal, da oddaja 9. maja bo, vendar ne na nacionalni televiziji.

  • Uredništvo

    3. 5. 2022  |  Politika

    »Na položaju ministra za šolstvo bi želeli končno nekoga, ki prihaja iz šolstva«

    "Mi bi si na položaju ministra za šolstvo želeli končno nekoga, ki prihaja iz šolstva. Ne zgolj kot predavatelj na kateri od fakultet, ampak kot nekdo, ki je v šolstvu deloval tudi kot menedžer, torej vodja ustanov, šol … Ki pozna delovanje sistema. Če že dopustimo, da pride na ta položaj človek, ki sistema ne pozna, naj se obda s sodelavci, ki ga. Na žalost je bila v zadnjih desetih letih to res bolj izjema kot pravilo, spomnim se samo ministrice Maje Makovec Brenčič, da je imela v svojem kabinetu ljudi, ki so se res spoznali na šolstvo. Prej in potem je bilo tega bore malo ali pa enostavno resor ni bil dovolj suvereno samostojen in je vodenje potekalo po nekih vzvodih iz ozadja. Načelna drža pomeni, da ko nekdo nekaj zahteva od tebe, kar je skregano z začrtano smerjo ali s strokovnim dostojanstvom tvojega resorja, je treba pač odstopiti. Ali pa dopustiti, kar se je dogajalo v zadnjih dveh letih, ko so resor vodile neznane silnice iz ozadja."

  • STA

    4. 5. 2022  |  Družba

    Več kot četrtina prebivalcev Slovenije si v zadnjem letu ni privoščila oddiha

    Več kot četrtina slovenskih državljanov si v zadnjih 12 mesecih ni privoščila nikakršnega oddiha, kaže raziskava agencije Mediana. Dobra polovica prebivalcev Slovenije sicer za dopustovanje potroši med 250 in 1000 evrov letno, med dopustniškimi aktivnostmi pa jih največji delež najraje uživa v sončenju.

  • STA

    3. 5. 2022  |  Svet

    Milanović: »Nisem na strani Rusije«

    Hrvaški predsednik Zoran Milanović je med obiskom v Vukovarju napovedal, da bo dal veto na vstop Finske v Nato. Komentiral je tudi navedbe nekdanjega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki trdi, da Milanoviću grozi maščevanje Kijeva zaradi izjav o Ukrajini in Rusiji. Ob tem je poudaril, da se bori za interese Hrvaške.

  • IK, STA

    3. 5. 2022  |  Politika

    Novinarji izražajo podporo voditelju Studia City Marcelu Štefančiču

    Sindikat novinarjev Slovenije je danes skupaj z novinarji RTV Slovenija zagotovil, da bo vztrajal pri zahtevah po novinarski avtonomiji in pri boju proti vmešavanju politike v program. Voditelju oddaje Studio City na TV Slovenija Marcelu Štefančiču, ki mu vodstvo RTV ni podaljšalo pogodbe, pa so zagotovili podporo z besedami: Vsi smo Marcel.

  • DK, STA

    4. 5. 2022  |  Svet

    VIDEO: Protesti podpornikov pravice do splava

    Pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu so se v torek že drugi dan zapored zbrale množice, ki so v prestolnici ZDA izražale podporo pravici do splava, potem ko je v javnost pricurljal osnutek odločitve konservativne večine sodnikov, sodeč po katerem bo odpravljena odločitev sodišča, ki Američankam zagotavlja pravico do splava.

  • DK, STA

    4. 5. 2022  |  Družba

    Začenja se splošna matura in nacionalno preverjanje znanja

    S pisanjem eseja iz maternega jezika se danes v gimnazijah začenja spomladanski rok splošne mature. S testi iz slovenščine v 6. in 9. razredih osnovnih šol pa se začenja tudi nacionalno preverjanje znanja (NPZ). Tega bo opravljalo 22.630 učencev 6. razreda in 19.663 učencev 9. razreda, k maturi pa se je prijavilo 6337 dijakov.

  • DK, STA

    4. 5. 2022  |  Družba

    T-2 ostaja brez 55-milijonske odškodnine

    Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek telekomunikacijskega operaterja T-2 in njegovih lastnikov, v katerem od države terjajo odškodnino zaradi škode, povzročene zaradi domnevno napačnih odločitev sodišč glede stečaja družbe. T-2 tako za zdaj ostaja brez 55-milijonske odškodnine, danes poroča Delo.

  • DK, STA

    4. 5. 2022  |  Svet

    Enotni polnilnik za vse elektronske naprave

    Evropski parlament je pripravljen na začetek pogajanj o enotnem polnilniku za zmanjšanje e-odpadkov in bolj priročno uporabo različnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in digitalnih kamer. Evropska komisija je zakonodajni predlog za vzpostavitev enotne rešitve za polnjenje elektronskih naprav predstavila septembra lani.

  • STA

    4. 5. 2022  |  Svet

    Med pandemijo nadzorovali lokacijo več milijonov ljudi

    Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je med pandemijo covida-19 kupil dostop do podatkov telefonov več milijonov Američanov, da je nadzoroval njihovo lokacijo, razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil ameriški portal Vice. Domnevno pa je nameraval CDC izkoriščati podatke tudi v namene, ki niso povezani s pandemijo.

  • Uredništvo

    3. 5. 2022  |  Družba

    »Ne verjamem v presojanje žensk na podlagi tega, ali so ali niso feministke«

    "Feministka sem, pišem feministične eseje in govorim o feminističnih idejah – ko pišem leposlovje, pa sem umetnica, ustvarjalka. Ni mi všeč, da me opisujejo kot 'feministično pisateljico' – sem pisateljica in feministka, ne pa feministična pisateljica. Ne verjamem v presojanje žensk na podlagi tega, ali so ali niso feministke; pogosto jim svet ponuja premalo izbire."

  • Danes je nov dan

    4. 5. 2022  |  Družba

    Svoboda za hrte

    O problematiki izkoriščanja hrtov za različne namene se zadnja leta vse več govori. Medtem ko jih v Španiji uporabljajo predvsem za lov, pa na Irskem, v Veliki Britaniji in ZDA poganjajo tekaško industrijo.

  • DK, STA

    4. 5. 2022  |  Svet

    »Kraljica ni kriva, da se je rodila v pozlačeni kletki«

    Punk rock klasika Sex Pistols God Save The Queen bo ob prihajajočem platinastem jubileju britanske kraljice Elizabete II. dobila novo izdajo. Izšla bo 45 let po tem, ko je povzročila škandal v Združenem kraljestvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    4. 5. 2022  |  Kultura

    Če ne moreš nikomur zaupati – kako sploh živeti?

    V Kinodvoru bo danes, 4. maja ob 20.30 premiera prvenca Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Gre za tragikomedijo o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Pred projekcijo bodo na letnem vrtu kavarne ob 19.30 uri nastopili Teo Collori in Momento Cigano, po projekciji pa se bo predstavila filmska ekipa.

  • STA

    3. 5. 2022  |  Politika

    Vlado želijo sestaviti do 3. junija, upajo na vsaj dva mandata

    Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so prvi uradni krog koalicijskih pogajanj ocenili kot uspešnega. Danes so določili časovnico nadaljnjih pogajanj, vlado pa si želijo sestaviti do 3. junija. Do konca tedna je pričakovati razrez ministrskih mest po koalicijskih partnerjih. Zaenkrat se o omenih še niso pogovarjali, posvetili so se predvsem programu oziroma vsebini.

  • STA

    3. 5. 2022  |  Politika

    Golob: »Cene so tako neverjetno usklajene, da si zaslužijo podrobno analizo«

    Vlada z odločitvijo, da ne regulira več cen pogonskega goriva, nagaja in se maščuje za poraz na volitvah, je podražitve bencina in dizla komentiral predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Kot je dodal, je v primeru, da trg ne deluje, čas za pametno regulacijo. Opozoril je tudi na sum kartelnega dogovarjanja med trgovci, saj so cene zelo usklajene.